Dirk, het leven is een strijd waard. (HC) (Ballon) (2019)
Tekst: Luc Colemont, Mario Boon --- Tekeningen: Mario Boon.
Vijftig worden is tegenwoordig geen prestatie meer. Ook niet voor Dirk. Uit liefde voor zijn dochters en de eeuwige stad, Rome, overwint hij zijn vliegangst nog één keer. Toch duiken donkere wolken op wanneer bij terugkomst darmkanker vastgesteld wordt. Hij komt terecht in een rollercoaster van emoties, van diepe dalen tot nieuwe liefdes. In het Antieke Rome duurde het gemiddeld zes maanden om van iemand een gladiator te maken. Chemotherapie voor darmkanker duurt ongeveer even lang en dat is in dit verhaal geen toeval. Zowel Decius als Dirk ontdekken dat het leven een strijd waard is. Darmkanker is een ziekte waar nog steeds onvoldoende aandacht aan besteed wordt. Dr. Luc Colemont en zijn vzw Stop Darmkanker strijden onvermoeibaar om mensen te informeren over het belang van het vroegtijdig opsporen van darmkanker. Hoe meer informatie, hoe minder darmkanker. Kennis delen kan levens redden.
Suske en Wiske #10: De stierentemmer. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2005)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/Het Volk/De Gentenaar' in 2005.
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
Lambik voorkomt op de autoweg Breda-Antwerpen een overval, maar iedereen is al weg voordat hij kan zien wie het zijn. Hij heeft wel iemand "Santa Madolla" horen roepen in de auto die werd overvallen. Als hij het verhaal even later aan tante Sidonia vertelt, schrikt die hevig. Waarschijnlijk gaat het om haar nicht, Net de Anker, die met een Spaanse uitvinder is getrouwd. Sidonia heeft sinds de Spaanse Burgeroorlog niets meer van haar nicht vernomen.
Lambik geeft Sidonia een kaartje voor een optreden van de operazangeres Carmencita Falasol. Dit blijkt Net de Anker te zijn, maar tijdens het optreden wordt de kist van haar gestolen. Suske en Wiske volgen de dieven, en vinden in de doos een kindje. Tante Sidonia hoort het verhaal van haar nicht, die in de burgeroorlog haar man is kwijtgeraakt. Ze zingt voor de kost omdat ze voor Sprotje moet zorgen. Lambik laat per ongeluk de ontvoerders ontsnappen met Sprotje en Schanulleke.
De vrienden vinden nog wel een routekaart naar Andoulasië in Spanje en gaan met het vliegtuig op pad. Onderweg vallen Wiske en Lambik uit het vliegtuig. Ze worden door de politie gevonden en op verdenking van smokkelen opgesloten. Ze horen op de radio dat Suske en tante Sidonia het ongeluk ook hebben overleefd en in het ziekenhuis in Servela liggen. Lambik en Wiske worden vrijgelaten na het radiobericht en overnachten in een herberg. Daar komt s nachts een roversbende met Sprotje. Ze vertellen Wiske dat ze willen dat de vader van Sprotje zijn nieuwste uitvinding vernietigt. De rovers stelen en verkopen stieren die vervolgens worden ingezet voor stierengevechten, en de vader van Sprotje heeft een uitvinding gedaan waardoor er geen stieren meer hoeven dood te gaan. Wiske weet met Sprotje te ontsnappen en ze gaan naar de ruïne. Lambik verlost intussen een stier van een rotte kies. De stier is Lambik heel dankbaar.
Suske en Wiske #9: Lambiorix. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2005)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/Het Volk/De Gentenaar' in 2005.
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
Het verhaal speelt grotendeels in het jaar 54 voor Christus. Julius Caesar verovert Gallië maar krijgt de Eburonen (Kelten en Germanen) er niet onder. Lambiorix wil ten strijde trekken tegen de Romeinen, maar hij maakt zich zorgen dat zijn rivaal Arrivix in zijn afwezigheid de macht grijpt. Een druïde geeft hem opdracht naar de heilige eik te komen met de as van zijn voorvaderen om een plaatsvervanger te regelen tijdens zijn afwezigheid. Daar vertelt de urn dat in 1972 de laatste nakomeling van Lambiorix bij de eik aanwezig zal zijn.
Lambik, Suske, Wiske en tante Sidonia schuilen in 1972 onder een eik tijdens een onweer en worden door een blikseminslag veroorzaakt door de magische urn naar het verleden getoverd. Lambik en de vrienden worden echter gescheiden: Lambik komt bij het dorp neer en Suske, Wiske en tante Sidonia belanden in een moeras waar voorhistorische monsters huizen.
Arrivix heeft de hoofdman afgeluisterd en zorgt dat hij als eerste Lambik ontmoet. Hij dobbelt met Lambik en zorgt, voordat Lambiorix en de druïde ter plekke zijn, dat Lambik verslaafd raakt aan het dobbelspel. Tante Sidonia sluit vriendschap met een voorhistorisch monster en het wordt Dudela genoemd. Ze komen bij het dorp en zien dat Lambik tot Secretaris-Generaal is benoemd door Lambiorix.
Suske en Wiske #8: Bibbergoud. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2005)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/Het Volk/De Gentenaar' uit 2005.
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
Lambik leest de avonturen van Buffalo Bill en wordt door de bliksem geraakt. Suske en Wiske zien een paard dat Lambik redt van een aanstormende trein. Plots verschijnt er een gemaskerde indiaan die het paard meeneemt. Suske, Wiske en Lambik vergeten het incident en gaan naar het circus, waar Lambik een geldprijs wint door op het circuspaard Diabolo te rijden. (Suske en Wiske lijmden hem stiekem vast in het zadel). Normaal gezien zou Lambik als prijs een Californische goudmijn hebben gekregen, maar hij wordt door het circus ontvoerd. Dankzij Suske en Wiskes interventie wordt hij weer bevrijd en krijgt alsnog zijn goudmijn. Het drietal besluit naar het Wilde Westen te reizen, maar Lambik weigert Suske en Wiske mee te nemen. Daarom reizen de kinderen hem stiekem achterna en gaan in het Wilde Westen naar hem op zoek. Via een bejaard koppel komen ze Lambik op het spoor, maar tijdens hun woestijnreis worden ze bevangen door gebrek aan water en de hitte. Als Suske echter een hongerige gier verjaagt ontdekt hij water in een cactus. De kinderen volgen de sporen van Lambik maar deze houden plots op. Dan ontdekken ze dat ze in drijfzand zijn terechtgekomen en Lambik in datzelfde drijfzand kopje onder is gegaan. Suske weet hen allemaal te redden, maar dan blijken hun spullen verdwenen.
De vrienden ontmoeten de indiaan Eenzame Eksteroog en verzorgen de bewusteloze Lambik in zijn verblijf. Wiske ziet dat een indiaan Schanulleke wil vernietigen, maar net op dat moment vliegt een gier weg met het poppetje. Wiske gaat hem achterna en verneemt dan dat de Bibbergoudmijn door een kwade geest wordt beschermd. Lambik geneest, maar verstuikt dan zijn voet. De gier laat Schanulleke vallen en komt bij een sprekende totem terecht. De vrienden gaan op zoek naar de goudader en worden door indianen omsingeld. Lambik wordt gevangen en zijn wagen stort een ravijn in. Hun geheimzinnige nieuwe sachem (een man met een sluier voor zijn hoofd) overmeestert de kinderen, maar dan komen bizons en de indiaan slaat op de vlucht. Suske en Wiske worden door de kudde meegevoerd. De Flatfeet-indianen nemen Lambik mee, ondervragen hem en besluiten hem ter dood te veroordelen. Als de dochter van het opperhoofd, Sitting Flower, echter met Lambik wil huwen laten de indianen hem weer vrij. De sachem neemt Lambik apart en vertelt hem dat hij hem, gezien de omstandigheden, niet zal doden, maar dat hij het kamp niet mag verlaten of zijn verborgen identiteit verklappen. Verderop lezen Suske en Wiske rooksignalen waardoor ze weten wat er aan de hand is. Ze besluiten Lambik te gaan bevrijden met hulp van de oude goudzoeker Kid Karbonkel.
De verloren verhalen van Lemuria Citadel #1: Omega. (SC) (ComicWatch) (2018)
Tekst: Sytse S. Algera --- Tekeningen: Karly Engracia.
De trilogie Citadel is een spin-off van de succesreeks De Verloren Werelden van Lemuria. Hiervoor moeten we even teruggaan naar Lemuria deel 1, meerbepaald naar het moment waarop een bergbeklimmer in een diep gat valt. Hij vindt daar een groot aantal schijfjes en een grot die gevuld is met nieuwe technologie. Citadel beschrijft de gebeurtenissen vanaf wanneer de bergbeklimmer terugkomt in Amerika tot het moment waarop de koepel van de Citadel gereed is zoals we konden lezen in het eerste deel van Lemuria. De strijd tussen de supermachten om een nieuwe energiebron en het dilemma van de bergbeklimmer of het een vloek of een zege voor de mensheid is...
Suske en Wiske #6: De zwarte madam. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2005)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/Het Volk/ De Gentenaar' in 2005.
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
In het huis van tante Sidonia gebeuren vreemde dingen, er komt water uit de gasleiding en de telefoon en uit de kraan komt inkt. Lambik ontdekt dan dat er stroom over de leidingen loopt en hij gaat naar een herberg. Op de terugweg wordt Lambik gevolgd door een zwarte kat, ook ziet hij een straatveger goud van de straat halen. Met blokken goud gaat hij naar tante Sidonia en dan staat de zwarte kat voor de deur. Het beest blijkt te kunnen praten en maakt zichzelf enorm groot. Lambik gaat s nachts naar Het Steen en sluit Suske en Wiske op in een telefooncel. Om middernacht verandert de kat en Lambik ontmoet de zwarte madam samen met Kludde en Lange Wapper.
Suske en Wiske kunnen uit de telefooncel ontsnappen en zien een man die zijn bankbiljetten bij het vuilnis zet. Op de radio wordt verteld dat het goud van de Nationale Bank van België verdwenen is. Inmiddels gebeuren er geheimzinnige dingen in het hele land. Lambik komt terug en laat zien dat hij een stoel kan laten bewegen met een toverspreuk, maar hij wil niet vertellen waar hij dit heeft geleerd. Lambik krijgt een briefje van de zwarte madam en vertrekt, maar Suske en Wiske lezen dat hij naar Kortrijk gaat. Lambik ontmoet Lange Wapper en Kludde in Kortrijk en weet niet dat zij dynamiet bij het Belfort hebben geplaatst, hij gelooft het verhaal dat de twee de toren weer recht willen zetten. Suske en Wiske zien nog hoe Lambik wordt gearresteerd en ze bevrijden hem even later uit de gevangenis. Hij merkt niet dat de kinderen van de motor afvallen en hun plaats wordt ingenomen door Lange Wapper, hij komt opnieuw in de problemen bij het politiebureau. Suske en Wiske kunnen Lambik opnieuw bevrijden en ze horen dat Lambik denkt dat het drietal België opnieuw wil opbouwen met toverkracht. Lambik wordt achternagezeten door de zwarte madam, maar ze kan alleen zijn jas pakken en de bom die door Kludde in Lambiks zak is gestopt ontploft. In de krant lezen de vrienden dat er in Antwerpen een standbeeld van Rubens verdwenen is. In Brugge vloog een tram rond het Belfort en in Brussel werd een knoop gelegd in de Kongreskolom. Suske en Wiske brengen Lambik naar Nederland en de geesten verdwijnen om zes uur. De vrienden komen in kasteel Bouvigne en merken dat ze ook daar niet veilig zijn, ze keren terug naar België en de zwarte kat wordt door een wolkje verslagen. s Nachts komen de geesten weer bij de vrienden en Lambik en tante Sidonia worden gevangengenomen. Wiske kan de zwarte kat opsluiten in een glazen pot en Lambik wordt meegenomen naar de kelders van Het Steen. De zwarte madam raadpleegt haar toverkristal (glazen bol) en maakt Lambik dronken, Lambik probeert de glazen pot te halen maar Suske en Wiske kunnen hem verslaan.
Suske en Wiske #4: De koning drinkt. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2005)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/Het Volk/De Gentenaar' in 2005.
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
Als tante Sidonia samen met Suske en Wiske op de kermis is, ziet ze een spiegel. De eigenaar zegt hem gekregen te hebben van een waarzegger die gek is geworden. Tante Sidonia koopt de spiegel en vindt een briefje waarop staat dat wie drie keer over de spiegel wrijft, zijn eigen verleden ziet. De vrienden zien na het wrijven een voorouder van tante Sidonia, die 600 jaar geleden leefde; ze ziet er net zo uit als de hedendaagse Sidonia en wordt door Suske en Wiske ook zo genoemd.
Suske en Wiske springen in de spiegel als ze zien dat de Sidonia uit het verleden in moeilijkheden komt, en worden zo naar het verleden gestuurd. Tante Sidonia blijft alleen achter met een kapotte spiegel. Suske en Wiske ontdekken dat de tante Sidonia uit het verleden hofleverancier van planten en kruiden is voor koning Poefke. De koning is ziek en niemand weet wat hij heeft. Wiske ontdekt dat de koning een droge lever heeft en ze brouwt zelf bier (export) als ze hoort dat het niet in het land aanwezig is. De koning geneest hierdoor en wil dat iedereen in het land dit bier gaat drinken, waarop de bierwet wordt afgekondigd. Hij besluit dat zijn volk in het vervolg de Kannekijkers heet. Hij jaagt zijn dokter Sigisbald weg als hij ziet dat die het volk opruit.
Suske en Wiske gaan jagen met de koning en zijn mannen, maar dan vlucht iedereen in paniek naar het kasteel. Wiske gaat terug om Schanulleke te halen en ziet dan een tweekoppige draak. Ze legt een knoop in de nekken en komt terug in het kasteel. De koning wil bier aan de gierige koning Cactus geven en de vrienden willen de vaatjes wel brengen. Op hun weg komen ze een levende boom en een reuzenvleermuis tegen, maar ze komen toch in de burcht van koning Cactus na de draak gedood te hebben. De koning vindt het bier erg lekker, maar sluit de vrienden op omdat hij het recept wil hebben. Ze ontsnappen en hangen een brief op waarin het volk wordt uitgenodigd bij de Kannekijkers te komen. Bij de Kannekijkers is het feest en tante Sidonia broedt stiekem de gevonden drakeneieren uit. Maar dan worden Suske en Wiske gevangengenomen door een valse tante Sidonia (vermomde koning Cactus) en zij wil het bierrecept. Koning Poefke en de echte tante Sidonia redden de kinderen net op tijd van de vermomde koning Cactus.
Suske en Wiske #3: De sprietatoom. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2005)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/Het Volk/De Gentenaar' in 2005.
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
Suske en Wiske gaan er na hun avontuur op Amoras met de rugzak op uit om te kamperen in de Kempen. Wanneer ze 's nachts worden overvallen door noodweer kloppen ze bij een boer aan, waar ze in de stal mogen slapen. Wiske, die in haar slaap naar haar popje Schanulleke grijpt, krijgt echter een levend klein mannetje te pakken, dat om "Savantas" schreeuwt en ervandoor gaat. Suske en Wiske volgen het mannetje naar een donkere molen. Ze dringen er binnen en zien dat het mannetje door een hand wordt beetgepakt. Wanneer ze verder doordringen in de molen komen ze grote ladingen spriet tegen. Omdat ze het mannetje noch de eigenaar van de hand aantreffen keren ze terug naar de hoeve, maar vinden hun rugzakken buiten de deur. De boer doet niet meer open en ze besluiten naar huis terug te keren.
Tante Sidonia gelooft hun verhalen niet, maar heeft wel een verrassing voor hen. Een geschenk van professor Barabas, omdat ze hem het leven hebben gered op Amoras. Het is een klein autootje, genaamd Vitamitje, dat rijdt op etenswaren. Suske en Wiske maken er een ritje mee naar het landgoed van de professor. Het landgoed is zeer goed beveiligd, zozeer zelfs dat de professor in zijn eigen wolfsklem terechtkomt. De kinderen weten hem te bevrijden en de professor legt uit waarom hij zijn landgoed heeft beveiligd. Hij heeft een uitvinding gedaan waarvan de gevolgen niet te overzien zijn. Het is hem gelukt om spriet te splitsen en weer samen te voegen, waardoor er zeer veel energie vrijkomt. Met behulp van een geheime formule kun je met bestraling van gloeiende sprietatomen mensen, dieren en voorwerpen tot wel honderdmaal verkleinen, al naargelang de duur van de bestraling. De formule is echter gestolen en wel door Savantas, de helper van de professor.
Suske en Wiske beloven de professor de formule terug te halen en keren met Vitamitje terug naar de molen. Onderweg komen ze een zonderlinge man genaamd Lambik tegen die zich in een boom schuilhoudt. In de molen worden de kinderen overvallen door Savantas, die hen aan het molenrad bindt. Hij vertelt dat hij de formule gegraveerd heeft aan de binnenkant van een sigarettenkoker. Hij wil heel België verkleinen en er zo over heersen. Savantas gaat ervandoor en de kinderen weten ternauwernood te ontkomen. Ze gaan Savantas achterna met Vitamitje.
Suske en Wiske #2: De vliegende aap. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2005)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/Het Volk/De Gentenaar' in 2005.
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
Wanneer Lambik bij Tante Sidonia thuis de krant leest raakt hij plotseling zeer opgewonden over een foto bij een artikel. Het gaat over een zonderling wezen, dat gesignaleerd is boven in een boom in de wouden van de kolonie Dongo. Als hij bedaard is vertelt hij dat het wezen zijn broer Arthur is, die het geheim kent om te vliegen door het sap van een bepaalde plant te drinken. Lambik heeft vijf jaar geleden voor het laatst van zijn broer gehoord. In een brief schreef Arthur toen dat hij heeft leren vliegen en dat hij op zoek is naar het dochtertje van zijn gids. De gids was tijdens hun tocht bezweken en Arthur wil zijn dochtertje aannemen.
Lambik rust een expeditie uit naar Dongo om zijn broer te zoeken. Suske en Wiske gaan mee, maar tante Sidonia blijft achter. Ook nemen ze een afgerichte ezel uit het circus, genaamd Putifar, mee die vlak voor hun vertrek per ongeluk een transistor inslikt. Hierdoor fungeert hij als radio elke keer als hij zijn staart als een antenne in de lucht steekt.
Per vliegtuig en boot bereiken ze uiteindelijk de binnenlanden van de kolonie, waar ze in contact komen met de inboorlingen, onder leiding van Boumbala. Zij redden de stam van een rondsluipende tijger. Boumbala stelt hen draagstoelen ter beschikking waarna ze dieper doordringen in de jungle en het gebied der Jambaba's bereiken. De dragers willen dan niet verder en keren terug. Hier vinden ze Arthur, de vliegende aap, maar die blijkt nogal schuw te zijn en moeilijk te vangen.
Terwijl ze naar een oplossing zoeken om Arthur te vangen, ontvangen ze een dreigbrief van Serpentos, dat ze onmiddellijk het gebied moeten verlaten. Uiteraard doen ze dat niet, maar gaan op onderzoek uit. Lambik wordt hierbij gehypnotiseerd door de slang Kanga, die van Serpentos via een zender opdrachten krijgt. Lambik wordt kwaadaardig en schiet Wiske neer met een geweer. Suske, die buiten zichzelf is van verdriet, wordt aangevallen door Kanga. Maar hij wordt gered door een negermeisje, genaamd Banana, dat een cactusblad gooit op de slang, die hierdoor lek raakt. De slang wordt even later door Serpentos "genezen" door als een fietsband geplakt te worden.
Banana vertelt dat zij vroeger koningin der Jambaba's was. Haar troon bevond zich in een tempel boven op een rots, waartoe zij als enige de geheime ingang kent. Er bevindt zich in de tempel ook een grote schat, die Serpentos wil hebben. Hiertoe hitst hij de Jambaba's tegen haar op, zodat zij moet vluchten. Met de hulp van Lambik worden Suske en Wiske door de Jambaba's gevangengenomen en in een ketel met heet water boven een vuur geplaatst. Banana weet te ontsnappen. Maar dan laat Serpentos ook Lambik in de ketel belanden, waardoor de hypnose wordt verbroken. Banana redt het drietal door een tunnel te graven tot onder de ketel en met een blikopener de bodem ervan te verwijderen.
Suske en Wiske #1: Op het eiland Amoras. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2013)
Gratis bij de krant De Standaard (11-05-2013), naar aanleiding van de nieuwe reeks Amoras
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
Tante Sidonia en Wiske brengen een dagje door op het strand. Wiske zit krabben te vissen maar vist behalve een paar krabben ook een oude kruik op. Als Wiske de kruik weggooit belandt die op het hoofd van professor Barabas, die een eindje verderop op het strand ligt. De professor is erg nieuwsgierig naar de herkomst van de kruik. Met een uitvinding van Barabas, de teletijdmachine, kunnen de vrienden de geschiedenis van de kruik bekijken. Door een fout van Wiske ontploft de machine, maar ze weten nu wel dat er een perkament is in verborgen en gooien de kruik stuk. Er zit een oud stuk perkament in, geschreven door kapitein Sus Antigoon. Op het perkament valt te lezen dat zijn galjoen Antverpia in 1541 is gestrand op een onbekend eiland in de Stille Zuidzee, dat ze Amoras doopten. De drie besluiten ernaartoe te reizen met behulp van een speciaal door de professor ontworpen vliegtuig: de gyronef.
Eenmaal aangekomen op het eiland Amoras maken ze kennis met de Vetten en de Mageren. De Vetten wonen in de stad en heersen over het eiland. De Mageren wonen op het platteland en moeten hard werken en iedereen van eten voorzien. Wiske maakt kennis met Suske, een onstuimige jongen die de laatst levende nakomeling blijkt te zijn van Sus Antigoon. Zijn strijdkreet is "Antigoon vooruit". Barabas en Sidonia worden in de stad gevangengenomen door de Vetten, die onder leiding staan van leenheer Jef Blaaskop.
Suske en Wiske dringen de stad binnen en ontmoeten daar Suskes over-over-over-overgrootvader Sus Antigoon, die is bezweken aan alcoholisme maar als spook nog steeds rondwaart. Met behulp van Sus Antigoon kunnen ze Sidonia bevrijden, maar professor Barabas blijft achter in de stad. Samen met de Mageren bereiden de vrienden een opstand voor. Als de Vetten professor Barabas op de brandstapel zetten, lukt het Suske, Wiske en Sus Antigoon hem te redden. Als ze in het nauw gedreven worden door de Vetten, vallen de Mageren de stad net aan. Wiske weet de sleutel van de stad te bemachtigen na een achtervolging op de vluchtende Jef Blaaskop, waarna ze tot koningin van Amoras wordt gekroond.
Fille mag met een paar vriendjes meevaren op een heuse cruise, hoera! Jomme, Roos, Anne, Fille, iedereen is van de partij. Maar ook Anatool loopt op het cruiseschip rond. Hij wil Jomme en zijn vriendjes een lesje leren
Amoras #5: De killerbacterie. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2019)
Tekst: Marc Legendre --- Tekeningen: Charel Cambré.
Tante Sidonia koopt met het geld van een winnend lot een caravan en trekt met haar vrienden voor de zomermaanden naar de camping. Daar blijkt toch niet alles pluis en komen ze - helaas - een aantal oude bekenden tegen die hun rust verstoren...
De muizen van Leningrad #1: Ik ben Chapayev! (HC) (Dupuis) (2019)
Tekst: Jean-Claude Van Rijckeghem --- Tekeningen: Thomas Du Caju.
Leningrad, 1962 (1962 op pagina 1, 1964 op de achterflap...). Tijdens een concert wordt een aanslag verijdeld. De verdachte wordt gearresteerd en naar het naburige commissariaat gebracht. Het relaas van de verdachte brengt ons terug naar het Leningrad van 1941. Maxim, Pyotr, Anka en Grygori, vier kinderen, vrienden met een diverse achtergrond binnen de Sovjetstructuur, zijn samen op zomerkamp in Lychkovo. Ver van alle zorgen lijkt het. Dat is echter buiten het Duitse leger gerekend. Hitlers bommenwerpers gooien hun dodelijke lading op het station van Lychkovo. Hierbij komen honderden kinderen om. Het viertal ontkomt en baant zich een weg naar de Sovjetstellingen om zichzelf in veiligheid te brengen. Terug in Leningrad balanceert de bevolking tussen de angst voor de Duitse agressor en het repressieve Stalinisme dat met de nodige paranoia om zich heen slaat en het dagelijkse leven bepaalt.
Driftwereld #1 (van 3): Een verhaal over dieven en trollen. (SC) (Uitgeverij L) (2019)
Tekst & tekeningen: Ken Broeders.
Driftwereld is een verborgen rijk waar allerlei fabelachtige wezens hun heil gezocht hebben. De schelmachtige elf Dellric Twotter, raakt betrokken in een reeks avontuurlijke gebeurtenissen wanneer plotseling een Mens opduikt. Beiden zullen het moeten opnemen tegen een dodelijk gevaar dat niet enkel Driftwereld bedreigt maar ook de wereld van de Mensen.
Driftwereld #2 (van 3): Een verhaal over tovenaars. (SC) (Uitgeverij L) (2020)
Tekst&tekeningen: Ken Broeders.
Driftwereld, een verborgen wereld waar fabelachtige wezens leven, wordt bedreigd door een heks. Gedreven door haat laat ze een spoor van vernieling en dood achter zich. Dellric en Ysabeau hebben ondertussen bescherming gezocht bij de legendarische Rode Tovenaar, die vastbesloten is om te ontdekken waar hun genadeloze vijand zich schuilhoudt. Tijdens hun zoektocht trekken ze echter de aandacht van hun tegenstander die onmiddellijk toeslaat! De heks wordt echter verrast door het krachtige verzet, want de Rode Tovenaar is niet alleen
Tekst: Philippe Graton, Denis Lapiere --- Tekeningen: Benjamin Beneteau, Vincent Dutreuil.
De dood van Jean-Pierre laat een blijvende leegte binnen de familie Vaillant. Michel wordt eindelijk vrijgesproken en wil de stal onder zijn leiding weer op het niveau van weleer brengen. Hij neemt contact op met Renault om de toekomstige Vaillantes met een Franse motor uit te rusten. De algemene directeur van Renault F1 kreeg net te horen dat een van zijn coureurs is uitgevallen voor de Grote Prijs van Frankrijk. Hij vraagt Michel om deel te nemen en het F1-toneel weer te betreden. Michel weigert de opdracht, vooral omdat hij maar dertien dagen heeft om zich mentaal en fysiek voor te bereiden, maar... laat zich door Françoise toch overtuigen. Hij begint intensief te trainen. Tussen twee sessies in de simulator door moet Michel kilometers zwemmen, en zijn angst en emoties leren te beheersen... De toekomst van de Vaillante-renstal hangt af van deze Grote Prijs. Als hij wint, is hij helemaal terug, maar als hij verliest...?
De Rode Ridder #264: Een zachte dood. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2019)
Tekst: Marc Legendre --- Tekeningen: Fabio Bono.
Johan laat Allis achter en reist alleen verder.
Hij redt een krabbenvisser van de verdrinkingsdood, maar komt zelf in de problemen wanneer een groep strandjutters opdaagt.
Het lijkt alsof de Rode Ridder door zijn verleden ingehaald wordt, maar is het zijn verleden wel?
De Rode Ridder #263: De vervloekte talisman. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2019)
Tekst: Marc Legendre --- Tekeningen: Fabio Bono.
Johan en Allis ontmaskeren een oplichter die talismannen verkoopt. Maar de charlatan herkent Johan. Hij herinnert zich zaken die Johan liever verborgen houdt. Was zijn rol tijdens de kruistochten misschien minder onschuldig dan hij iedereen wil laten geloven? Allis confronteert de Rode Ridder met zijn verleden, maar Johan keert zich tegen het meisje...
Sherlock Holmes & de tijdreizigers #2 (van 2): Fugit irreparabile tempus. (HC) (Daedalus) (2019)
Tekst: Sylvain Cordurié --- Tekeningen: Laci.
Sherlock Holmes wordt door Victoria ingelijfd om Aaron McBride terug te vinden, een naar men beweert gevaarlijke geleerde. Hij ontdekt dat de man in kwestie een tijdreiziger is, terug uit een verre toekomst om Engeland te redden van de koningin zelf.
Met de hulp van Megan Connelly, Lynn Redstone, Marcellus Gunderson en kolonel Amiens brengt de detective de plannen aan het licht van de vorstin en probeert ze tegen te werken. Maar Aaron McBride is niet de enige die met de tijd speelt. En om vuur te bestrijden, moet je soms je vingers branden...
Meer dan ooit ligt de toekomst van de wereld in de handen van Sherlock Holmes.