De Waregemse gemeenteraad heeft in zijn zitting van 7 februari 2023 het ontwerp en de plaatsingsprocedure goedgekeurd voor de inrichtingswerken van het Park Ter Elst. Het parkgebied situeert zich tussen de Vandewoestijnelaan, Koningin Fabiolaan en Ter Elststraat. De modaliteiten voor het park zijn opgenomen in het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Stationsomgeving.
Voor de omgevingswerken site Ter Elst werd er een opdracht uitgeschreven die volgende werken omvat:
de heraanleg van het bestaande voetpad op deze site (opbreken bestaand pad en plaatsen nieuwe funderingen + pad)
het plaatsen van meubilair
het voorzien van afsluitingen en poorten
het rooien en aanplanten van bomen
Het schepencollege heeft in zijn zitting van 21 december 2022 de deelopdracht Omgevingswerken site Ter Elst toegewezen aan studiebureau Haegebaert, Gistelsteenweg 595, 8490 Jabbeke binnen de Raamovereenkomst en studiediensten ontwerp wegenis en omgevingswerken 2022-2023-2024.
De kostprijs wordt geraamd op 153 209,43 euro incl. btw. De voetpaden worden in cirkelvorm aangelegd, wat verwijst naar historische elementen. Raadslid Michiel Vandewalle drong aan op goede toegankelijkheid van het park zonder hindernissen voor rolstoelgebruikers. Het ontwerp werd eenparig goedgekeurd.
Kasteelpark
Het kasteelpark met onbebouwde ruimte van ca 1,5 ha wordt aanzien als biologisch waardevol. Het park bij de kasteelvilla bestaat uit twee gedeelten: een voortuin aan de villa en een parkgedeelte in Engelse landschapsstijl met een centraal gazon en een beboste rand waardoor een afgesloten indruk ontstaat. Er werd in het bosgedeelte een parking voor een 20-tal wagens aangelegd in functie van het textielinterieurzaak NV Wind.
Het kasteelpark wordt zone voor park waar het bestaande groen en erfgoedwaarde behouden blijft. De bedoeling is dat het park een publiek toegankelijk park wordt voor de buurt. De aangelegde parking zal hierbij verdwijnen en terug in het park geïntegreerd worden. Hiermee wordt de behoefte aan buurt- en wijkgroen ingevuld voor de omwonenden. Aan de straatzijde krijgt de omgeving van de kasteelvilla de bestemming een zone voor wonen in het park, dat privaat blijft met een 20-tal woningen in 2 nieuwe gebouwen.
Het park vormt een geheel met de aanpalende parktuin Ter Elst wat verwijst naar een oude Heerlijkheid op deze plaats in Waregem. Op gebied van archeologie zijn binnen het plangebied en omgeving geen sites die in de centraal archeologische inventaris (CAI) zijn opgenomen. In de nabijheid van het centrum van Waregem zijn weinig archeologische vindplaatsen bekend, sporadisch zijn sporen teruggevonden van middeleeuwse structuren of zelfs uit de Romeinse tijd. Door de ligging op een zandige rug nabij Gaverbeek en Leie zijn er wellicht nog bewoningssporen te ontdekken. Op de Bilkhage werden bij recente opgravingen bewonersresten gevonden uit de vroege middeleeuwen.
RUP Stationsomgeving
Uit het RUP Stationsomgeving, dat werd opgemaakt door Leiedal, vernemen we : In het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Waregem werd een visie opgenomen om de stationsomgeving uit te bouwen tot een volwaardige stationsbuurt met een goede band naar het stadscentrum. Over het parkgebied aan de Vandewoestijnelaan, Koningin Fabiolaan en Ter Elststraat worden in het GRS geen concrete uitspraken opgenomen. Op de kaart van de gewenste ruimtelijke structuur staat dit parkgebied wel symbolisch aangeduid als een stedelijk groenelement.
De stad Waregem wenst een herbestemming van de voormalige bedrijfssite van NV Wind in het parkgebied mogelijk te maken aan de hand van dit RUP. Hiervoor werd ontwerpend onderzoek uitgevoerd. Op het gewestplan werd de site van NV Wind bestemd als parkgebied. Het bestendigen van bedrijvigheid in dit parkgebied is niet meer wenselijk op deze locatie vanuit volgende afwegingen:
Het behouden van bedrijfsactiviteiten in het parkgebied doet afbreuk aan de kwaliteiten van het parkgebied. Het is de bedoeling om de vroegere bedrijfsparking en de lage bijgebouwen, die hun nut hebben verloren, definitief te verwijderen zodat de kwaliteit van het park kan hersteld worden.
De site is langs alle zijden omgeven door bestaande residentiële woonwijken. Zowel vanuit ruimtelijk-fysisch oogpunt als vanuit milieutechnische overwegingen zouden nieuwe bedrijfsactiviteiten te veel hinder en nadelige milieueffecten veroorzaken voor de omliggende woonomgeving. Ook vanuit mobiliteitsoogpunt is het niet wenselijk om nieuwe bedrijfsactiviteiten op deze site toe te laten, omdat de omliggende straten slechts woonstraten zijn.
De lagere bedrijfsgebouwen zijn sterk verouderd en voldoen niet meer aan de huidige functionele, technische, milieu-hygiënische en energetische vereisten van duurzame hedendaagse bedrijfsgebouwen. De stad Waregem wenst de site NV Wind dus niet langer voor te behouden voor bedrijvigheid, maar wel te herbestemmen met drie functies:
* De bestaande kasteelvilla kan gerenoveerd en heringericht worden met zorgwooneenheden.
* Het westelijk deel van het parkgebied is op heden een private parktuin en vormt het meest karakteristieke deel van het parkgebied. Dit westelijk deel van het parkgebied zou een publiek toegankelijk park worden in eigendom van de stad.
* Ter compensatie voor het verwijderen van de overbodige bijgebouwen en de parking aan de Ter Elststraat kan in het oostelijk deel van het parkgebied een beperkte ontwikkeling met zorgwonen worden toegelaten. Hierbij moet rekening worden gehouden met de karakteristieke bomen en de relatie met de bestaande kasteelvilla.
Deze opties voor herbestemming zijn verenigbaar met de omliggende woonomgeving en het publieke park zal een grote maatschappelijke en ruimtelijke meerwaarde bieden. De optie om de site NV Wind te herbestemmen blijft conform de globale visie van het GRS Waregem.
2. gemengde functies 3. Zorgwonen 4. Park 11. Bouwzone zorgwoongebouwen
Woonpark
De westelijke parkzone wordt een publiek buurtpark. De woonzone blijft privaat domein. De bestaande parkeerplaatsen langsheen de Ter Elststraat verdwijnen. Het zicht op de kasteelvilla blijft behouden. De bomen langsheen de Fabiolalaan en de Vandewoestijnelaan blijven behouden. Bestaande constructies van 1 bouwlaag worden verwijderd. De kasteelvilla blijft behouden, wordt gerestaureerd en heringevuld met een 8-tal appartementen (footprint circa 250m²).
Langsheen de Vandewoestijnelaan wordt een nieuw appartementsgebouw voorzien met 3 bouwlagen en een 12-tal appartementen (footprint circa 450 m²). In het midden wordt nog een tweede nieuw appartementsgebouw voorzien met 3 bouwlagen en een 9-tal appartementen (footprint circa 350 m²). In totaal zijn 29 units voorzien,verdeeld over 2 nieuwe bouwvolumes en 1 bestaand volume.
|