Zaterdag kwam erfgoedvereniging Statievrienden op WTV-Focus omdat zij het oude volksgebruik van de hanenkraaiwedstrijden nog eens onder de aandacht brachten. We organiseerden zaterdagmorgen een hanenzetting aan volkscafé Gaverke. De liefhebberij wordt in Waregem zeker al honderd jaar beoefend en was gedurende meerdere decennia zowat het centrum van het krieleniersgebeuren (krielenier=liefhebber die met krielhaantjes deelneemt aan hanenkraaizettingen) . In 2011 is het hanenzetten erkend als Vlaams Immaterieel Cultureel Erfgoed.
Het volksgebruik kende in Waregem vooral hoogtij tussen de jaren 1950 en 1980. Er waren alleen al op het grondgebied van het oude Waregem vijf maatschappijen en daarenboven kenden ook Desselgem, Vijve en Beveren-Leie hun hanenmaatschappijen. Het Waregems stadsarchief beschikt een ruim aanbod aan documenten over dit immaterieel cultureel erfgoed. Waregem was in 1957 ook de bakermat van de structurering van de liefhebberij in de Algemene Krieleniersbond AKRIBO, die pas begin deze eeuw werd ontbonden. Eerste voorzitter was Albert Kerwyn uit Nieuwenhove. Zijn zoon was één van de belangstellenden van de zetting op het Gaverke. We mochten ook de aanwezigheid noteren van Gerard Desmet, die secretaris was van AKRIBO tussen 1964 en 1970.
De volksport is momenteel met uitsterven bedreigd en wordt bij ons nog enkel wekelijks beoefend door twee groepen : regio Ardooie / Kortemark enerzijds en Kanegem / Ruiselede/ Bellem /Olsene anderzijds. Beide groepen waren voor de gelegenheid vorige zaterdag aanwezig voor de promotiezetting van de Statievrienden op het Gaverke. Ook voor de 22 deelnemende liefhebbers zelf was de zetting een uitschieter. Normaal zien ze bij hun zettingen elke zondagmorgen tussen september en maart weinig toeschouwers. Hier had de zetting plaats onder ruime belangstelling. Dank zij de steun van Danny Bleyaert en Charka Dewaele konden alle deelnemers ook naar huis gaan met mooie en bruikbare naturaprijzen.
Zeker een geslaagd initiatief. De Statievrienden hebben hun rol als erfgoedvereniging goed uitgespeeld. De hanenzetting vond ik knap werk, stemmig, volks en zeer nuttig voor de link naar erfgoed, aldus Statievrienden-coördinator Hendrik Ghistelinck.De tentoonstelling van oude hanenkrantjes, waarin aankondigingen en uitslagen van zettingen, gaf een beeld van het succes van de liefhebberij in jaren 60. Er waren toen 164 maatschappijen aangesloten bij de Algemene Krieleniersbond. Het hanenzetten kwam met de zertting op het Gaverke bovendien uitgebreid in de kijker door de aandacht in het WTV-nieuws. Lodewijk Deleu bracht de wedstrijd en de volkssport in beeld in ikwashier.live, een waardevol document in de bewaring van dit merkwaardig Vlaams immaterieel cultureel erfgoed.
Hanenzetting op WTV
VERSLAG ikwashier.live
|