Van 10 tot 12 juni loopt in de nieuwe gebouwen van Werkplus, in de site Transvaal, een historische tentoonstelling met documenten, fotos en curiosa die herinneren aan de geschiedenis van de Spoorwegen in het Waregemse. Winoc Van Thuyne en Marc Feys van De Statievrienden mogen zich de architecten van de expo noemen en zijn nu volop bezig met het verzamelen van het materiaal. We kunnen nu al stellen dat er uniek materiaal aan bod komt met onder meer gegevens over het allereerste station (1839) en een authentiek plan van het station anno 1887, dat zonder twijfel in Waregem het mooiste ooit was.
 Aankondiging tentoonstelling De trein zal driemaal fluiten, met foto (vlnr) van Winoc Van Thuyne, Marc Feys en Herman De Clerck tijdens een recent bezoek aan Train World.
De werkgroep van de Statievrienden publiceert voortaan jaarlijks een uitgebreid artikel over de Waregemse stationsbuurt in het Jaarboek van De Gaverstreke. We ontdekten al tal van unieke documenten en willen die tijdens de driedaagse De trein zal driemaal fluiten tonen aan alle geïnteresseerden, vertellen Marc Feys en Winoc Van Thuyne. Daar horen juweeltjes bij als het authentieke plan van het prachtige station anno 1887, dat jammer genoeg geen lang leven beschoren was. In samenwerking met het VTI willen we ook een schets maken van het allereerste stationsgebouw (anno 1839), waarover we recent de nodige informatie vonden.
Op de tentoonstelling komt er ook een soort wall of fame met fotos van Waregemse oud-medewerkers van de Spoorwegen. Hier doen we een warme oproep naar de Waregemse families van cheminots om ons nog fotos te bezorgen van hun familieleden, stelt Marc Feys. We laten die allemaal afwerken op A4-formaat. We beschikken nu al over een vijftigtal fotos van oud-medewerkers en onder meer een prachtige pentekening van kunstenaar Gust Feyter van spoorwegbediende Edward Vandenbunderie. Ook de foto van de cheminots met de stoomtrein in het Waregems station rond 1910, ons bezorgd door de familie Naessens, mag je uniek noemen.
Winoc Van Thuyne tekent ook zelf een overzicht van alle sporen in het Waregemse station anno 1950 1960. Daaruit blijkt dat het Waregemse station, op het vlak van goederenvervoer, echt een belangrijk station was. Aan de hand van oude plannen, mijn herinnering en luchtfotos van Piet Eggermont, konden we dit plan van de sporen in het station hertekenen.
Tijdens de driedaagse tonen de Statievrienden ook een powerpoint over de geschiedenis van het Waregemse station. Auteur Herman De Clerck geeft in een diashow van een klein halfuurtje een overzicht van de belangrijkste momenten, gebouwen en figuren die de wijk gestalte en uitstraling gaven.
Info: Expo De trein zal driemaal fluiten, 10 12 juni 2016, gebouwen Werkplus, Windhoek 17 in Waregem. Alle suggesties welkom bij statievrienden@gmail.com
|