Zoeken in blog

Inhoud blog
 • Pieter timmermans :
 • notionele intrestaftrek
 • De dienstencheque, duurder maken of niet ?
 • Vandenbroucke hekelt federale aanpak in dossier grensarbeid
 • 50.000 Belgen extra op zwarte lijst verzekeraars
  Syndicale links
 • Syndicale vrijheden
 • Vragen aan andere militanten over OR, CPB of syndicaal ?
 • Foto

  04-01-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kanker duwt mensen in armoede
  Patiënte Lieve Paesschezoone (50) lijdt meer onder financiële gevolgen dan onder ziekte zelf

  Kanker maakt arm, klaagt de Vlaamse Liga tegen Kanker, en armoede leert een mens rekenen. De cijfers doen duizelen als kankerpatiënte Lieve Paesschezoone (50) ze opsomt. Uiteindelijk is de conclusie altijd dezelfde: er zijn vele euro's tekort om rond te komen.

  04-01-2008 om 12:43 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Magnette wil stookoliefonds voor meer mensen
  Minister van Klimaat Paul Magnette (PS) wil de inkomensdrempel voor wie subsidies kan krijgen van het stookoliefonds, optrekken tot 22.800 euro. Hij 'vraagt' ook de energiedistributeurs hun prijzen te temperen, melden de Coreliokranten woensdag.

  De nieuwe minister van Klimaat wil het sociaal stookoliefonds uitbreiden naar middenverdieners. Als de minister zijn slag thuishaalt, zullen gezinnen met een jaarlijks belastbaar netto-inkomen van minder dan 22.800 euro (in plaats van 13.500 euro vandaag) een tegemoetkoming voor hun hoge stookoliefactuur kunnen genieten.

  Eerder weggestemd

  Begin december stemden christendemocraten en liberalen in de Kamer dat socialistische wetsvoorstel nog weg, maar Magnette wil het er, nu de PS in de regering zit, toch doordrukken.

  Magnette heeft deze week ook een gesprek met de energiedistributeurs waar hij hen "vriendelijk zal vragen" om hun prijzen te temperen. "En als ze niet willen, heb ik nog altijd wettelijke middelen om dat te doen. We kunnen overgaan tot een blokkering van de prijzen, zoals Willy Claes gedaan heeft in de jaren zeventig, of fiscale drempels invoeren, of kijken naar de winsten. Privé-bedrijven beslissen niet alles over onze energiemarkt", stelt de minister.

  Bron : De Morgen

  04-01-2008 om 11:06 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  03-01-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Truiden deelt crisischeques uit

  Het stadsbestuur van Sint-Truiden geeft een premie van 75 euro aan inwoners die het moeilijk hebben om rond te komen.

  Burgemeester Ludwig Vandenhove (SP.A, foto) kondigde het nieuws aan tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.

  "Meer en meer mensen komen in de problemen door de hoge brandstofprijzen en de prijzen van andere goederen en met de cheque kunnen we daar niet veel, maar toch iets aan doen," aldus de burgemeester.

  "Het voordeel is dubbel: het geld komt terecht bij die mensen die het nodig hebben en tegelijk vloeit het snel terug naar de plaatselijke handelaars, waardoor ook de lokale middenstand er beter van wordt."

  Het stadsbestuur stuurt de cheque naar de mensen die er recht op hebben. Vandenhove schat dat het om 3.500 inwoners gaat.

  Twee jaar geleden was er in Sint-Truiden een gelijkaardig initatief.

  Bron : VRT nieuws

  03-01-2008 om 22:51 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De werkloosheid daalt
  Vlaanderen telde eind december 2007 171.297 niet-werkende werkzoekenden. Dat zijn er 12 procent minder dan eind 2006, zo blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Werk Frank Vandenbroucke (SP.A). De werkloosheidsgraad stond eind december op 6,05 procent.

  Op jaarbasis daalde het aantal niet-werkende werkzoekenden met bijna 23.300 of met 12 procent. Dat is de kleinste procentuele daling op jaarbasis in bijna een jaar. Toppers waren mei, juni en september met dalingen op jaarbasis van meer dan 20 procent.

  bron : De Standaard

  De werkloosheid blijft dalen in Wallonië. Volgens de Waalse minister van Economie, Jean-Claude Marcourt, vonden in 2007 bijna 25.000 Waalse werkzoekenden een job.

  Op het einde van december 2007 waren er in totaal 221.537 werkzoekenden die een uitkeringsaanvraag hebben ingediend (WZUA) en jongeren in wachttijd in het Waals gewest, tegenover 244.853 eind 2006. Het aantal niet-werkende werkzoekenden (NWWZ) daalde van 269.022 eind 2006 tot 245.929 eind 2007. Volgens Marcourt houdt "die verbetering, die nog duidelijk onvoldoende is, verband met een gunstige conjunctuur, maar ook met alle genomen maatregelen in het kader van het Marshall-plan, waarvan de resultaten zichtbaar worden". Voor de minister zijn die resultaten bemoedigend voor de politiek die gevoerd wordt in Wallonië wat werk betreft.

  bron : De Standaard

  03-01-2008 om 22:41 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaarders kiezen voor kleine banken
  De spaarboekjes bij challengers als Rabobank.be, Keytrade en Deutsche Bank winnen fors aan populariteit. De vier grootbanken ING, KBC, Fortis en Dexia daarentegen zien miljarden euro's aan spaarcenten vertrekken.

  Wie van de grote vier de zwaarste klap heeft gekregen, is onduidelijk, want elk van hen weigert nog cijfers vrij te geven. Internetbank Rabobank.be wijst dan weer graag op een toeloop van maar liefst 500 nieuwe klanten per dag, sinds een tiental dagen.

  Het volledige artikel kan u hier lezen

  03-01-2008 om 22:27 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olieprijs kan in tien jaar tijd nog verdubbelen
  De prijsstijging voor een vat olie lijkt niet te stoppen. Gisteren overschreed de olieprijs voor het eerst de symbolische grens van 100 dollar per vat. Volgens een expert bij het Duitse instituut DIW (Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung) kan die tijdens de volgende tien jaar zelfs nog verdubbelen.

  "De petroleumvoorraden verminderen steeds meer en dat doet de prijs stijgen", zegt Claudia Kemfert in een interview met de Berliner Zeitung. "Binnen vijf jaar is een prijs van 150 dollar voor een vat waarschijnlijk en binnen tien jaar een prijs van 200 dollar", aldus de vrouw.

  Bron : De Morgen

  03-01-2008 om 22:25 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  02-01-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wil jij stemmen over de nieuwe Europese grondwet ?

  De nieuwe Europese grondwet komt eraan en blijkbaar is het niet belangrijk omdat wij burgers geen inspraak krijgen. Is het normaal dat een interim regering zomaar even tussen de soep en de petatten deze nieuwe grondwet gaat stemmen zonder haar burgers hiervan op de hoogte te hebben gebracht en zonder hen te hebben gehoord ? Het volgende staat op de site te lezen :

  Het hele proces over de Europese grondwet beoogt nu een volgend Verdrag goed te keuren voor de Europese verkiezingen van 2009.

  Maar dit proces kan niet doorgaan zonder de directe medewerking en goedkeuring van de Europese volkeren. Het volgende EU verdrag kan er niet komen zonder een beslissing van het volk!

  X09.eu is opgezet om over heel de EU handtekeningen te verzamelen om voor het komende verdrag een referendum te eisen. 

  X09.eu kwam er na de Open brief aan de Regeringsleiders  na de Top van Berlijn van 25 maart( 2007, en werd getekend door de volgende

  10 leden van het Europees Parlement uit de zeven politieke groepen (Open Letter to Prime Ministers):

  • Anna Zaborska, Slovakije (EVP)
  • Panayiotis Demetriou,  Cyprus (EVP)
  • Max van den Berg, Nederland (PSE)
  • John Attard-Montalto, Malta (PSE)
  • Diana Wallis, Verenigd Koninkrijk (ALDE)
  • Silvana Koch-Mehrin, Duitsland (ALDE)
  • Ryszard Czarnecki, Polen (UEN)
  • Gérard Onesta, Frankrijk (Groenen/EVA)
  • Tobias Pflüger, Duitsland (GUE)
  • Jens-Peter Bonde, Denemarken (Ind/Dem)

  X09.eu wordt eveneens gesteund door andere leden van het Europees Parlement, en door nationale politici en NGO's in alle 27 lidstaten.

  Hier klikken om te tekenen

  02-01-2008 om 00:00 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luchthaven van Charleroi groeit verder

  De luchthaven Brussels South in Charleroi (BSCA) heeft vorig jaar bijna 2,5 miljoen passagiers vervoerd, een record. In vergelijking met 2006 bedraagt de stijging 13 procent. Voor dit jaar hoopt Charleroi op 3 miljoen. De luchthaven wil ook afrekenen met de mist.

  Belangrijke factoren in het succes zijn de nieuwe bestemmingen van Ryanair, dat in 2007 zijn tienjarige aanwezigheid in Charleroi vierde, de komst van Jet4You en de groei van WizzAir.

  Charleroi is de op één na grootste luchthaven van het land.

  In 2007 werden exact 2.458.255 passagiers geregistreerd, tegenover 2.166.360 in 2006. Een succes, al had BSCA gemikt op 2,5 miljoen.

  In eerste instantie had BSCA zelfs 2,7 miljoen reizigers in gedachten, maar dat cijfer werd naar beneden bijgesteld in de loop van het jaar als gevolg van mist en stakingen. Dit jaar mikt Charleroi resoluut op 3 miljoen.

  Het aantal vliegbewegingen op de luchthaven is gestegen tot 70.724, een groei met 6,5 procent.

  Op 29 januari 2008 opent Charleroi een nieuwe passagiersterminal en er moet ook een systeem komen waarmee vliegtuigen ook bij mist kunnen landen en opstijgen.

  Bron : VRT nieuws

  02-01-2008 om 00:00 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minder auto's, maar meer bedrijfsvoertuigen

  In 2007 zijn in België 524.795 nieuwe personenwagens ingeschreven. Dat is 0,26 procent minder dan in het recordjaar 2006. Bij de lichte bedrijfsvoertuigen waren er 12,9 meer inschrijvingen, bij de zware bedrijfsvoertuigen bijna 20 procent meer.

  De cijfers zijn bekendgemaakt door de automobielfederatie Febiac en de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer.

  De lichte daling is niet echt een trendbreuk, want in 2006 piekte de autoverkoop.

  Bij de lichte bedrijfswagens waren er 65.392 inschrijvingen, een stijging van 12,9 procent in vergelijking met 2006.
  Bij de zware bedrijfsvoertuigen was er zelfs en toename van zo'n 20 procent. Bij het deelsegment van de trekkers werd zelfs 31,7 procent meer inschrijvingen genoteerd.

  Bron : VRT nieuws

  02-01-2008 om 00:00 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer faillissementen dan vorig jaar
  2007 telde meer faillissementen dan het jaar voordien. Alles samen gingen 7.721 bedrijven over de kop, of één op 108 ondernemingen in ons land. Het faillissementscijfer ligt iets hoger (0,38 pct) dan in 2006 en is het op twee na hoogste ooit. Dat blijkt uit de statistieken van onderzoeksbureau Graydon, die maandag werden gepubliceerd.

  De stijging van het aantal faillissementen schrijft Graydon toe aan de stagnatie van de economische groei, meer acties door de verschillende rechtbanken en de gestage groei van het aantal van snel falende jonge bedrijfjes. Ruim een derde van alle faillissementen in 2007 was een bedrijf jonger dan vijf jaar. De politieke crisis heeft volgens het studiebureau de cijfers niet of nauwelijks beïnvloed. De prijsstijgingen zouden pas in 2008 een impact hebben op het aantal faillissementen.

  Er zijn wel sterke regionale verschillen. Zo spant Brussel de kroon met één faillissement per 55 bedrijven. Daarna komen Wallonië (1 per 103) en Vlaanderen (1 per 135). Die laatste gewesten (Vlaanderen +2,44 pct en Wallonië + 1 pct) tekenden wel een stijging op in 2007, tegenover een daling in Brussel (-4,31 pct). Gekeken per provincie, daalde het aantal faillissementen in Limburg, Vlaams-Brabant, Namen, Luxemburg en Luik.

  Sectoraal blijft vooral de horeca slecht scoren. Naast de traditionele fastfoodzaken, slaan nu ook de traditionele restaurants alle records, aldus Graydon. Bijna een vijfde (18,25 procent) van de failliete ondernemingen waren horecazaken.

  Van de vaak gebruikte rechtsvormen profileerde de bvba, die traditioneel door de meeste Belgische kmo's aangenomen wordt, zich als de gevaarlijkste. Van de 257.116 actieve bvba's legden er in 2007 maar liefst 4.572 de boeken neer. Omgerekend ging één bvba per 56 failliet, terwijl dat voor de nv's een per 110 was. Opvallend is ook dat de eenmanszaken duidelijk minder risicovol waren, met slechts één faillissement per 277.

  Positief nieuws is wel dat er minder jobs verloren gingen als gevolg van een faillissement: 15.220 tegen 15.445 in 2006. Ook werden nooit eerder zoveel nieuwe ondernemingen opgericht als in 2007: +8,18 pct tot 73.126 nieuwe bedrijven en vzw's. Maar omdat jonge bedrijven kwetsbaarder zijn, wordt verwacht dat het aantal faillissementen in 2008 voort zal stijgen. Nu reeds zijn er van de in 2007 opgerichte bedrijven 32 failliet, 2 ontbonden, 3 stopgezet en 21 vereffend.

  Netto zijn er eind december 2007 942.691 economisch actieve entiteiten in België (3,95 pct meer dan op hetzelfde moment een jaar eerder), waarvan 110.852 vzw's (tegenover 108.809 vzw's op hetzelfde moment vorig jaar). De vzw's buiten beschouwing gelaten kent het aantal ondernemingen met handelsactiviteit dus een netto-groei met 4,26 pct. Wel zijn er op dit moment 808 nv's minder dan vorig jaar, of een daling met 0,76 pct.

  Bron : De Tijd

  02-01-2008 om 00:00 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prijs ruwe olie boven de 100 dollar

  De prijs van een vat ruwe olie heeft woensdag voor het eerst in de geschiedenis de kaap van de 100 dollar bereikt. Op de New York Mercantile Exchange (Nymex) kostte een vat van 157 liter 'light sweet crude', voor levering in februari, om 18.10 uur Belgische tijd exact 100,00 dollar.

  Om 18.20 uur was de prijs gezakt tot 99,46 dollar, nog steeds een stijging van bijna 3,5 dollar. In Londen werd ook een record bereikt. Daar kostte een vat Brent-olie van de Noordzee, ook voor levering in februari, voor het eerst meer dan 97 dollar (97,71 dollar).

  Bron : De Standaard

  02-01-2008 om 00:00 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opnieuw meer baby’s in Vlaanderen
  De vergroening in Vlaanderen zet zich door. Voor het vijfde jaar op rij werden in Vlaanderen meer baby’s geboren. Dat zegt het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE). In de Vlaamse ziekenhuizen werden het voorbije jaar zo’n 65.274 geboortes geregistreerd. In vergelijking met 2006 nam het aantal geboortes in 2007 toe met 1.210 bevallingen of 1,9 procent. Ten opzichte van 2003 is dat een stijging met 11,8 procent.

  Limburg kende met een stijging van 4,2 procent de grootste toename van het aantal geboortes. Opvallend detail: Oost-Vlaanderen toonde als enige Vlaamse provincie een lichte terugval met 0,4 procent.

  Alle Vlaamse provincies kenden een toename boven de 10 procent van het aantal geboortes, ten opzichte van vijf jaar geleden.

  Bron : De Standaard

  02-01-2008 om 00:00 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  28-12-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.40.000 werklozen krijgen te hoge uitkering

  Een op de tien werklozen liegt over zijn gezinssituatie om een hogere uitkering op te strijken. Dat zegt Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) in Het Belang van Limburg.

  Uit cijfers van de RVA blijkt dat elk jaar zo'n 40.000 werklozen een te hoge uitkering ontvangen. "De bijstandsgerechtigden geven vaak onjuiste of onvolledige informatie om hiermee onrechtmatig een te hoge uitkering te ontvangen", aldus Lahaye-Battheu

  Volgens het Open VLD-Kamerlid wordt er te weinig gedaan tegen dergelijke uitkeringsfraude.

  "Het aantal controles daalt systematisch. Ik vind dat onbegrijpelijk, want de controles blijken te werken."

  Persoonlijke noot :

  Blijkbaar is men bij open-VLD weeral vergeten hoeveel bedrijven geen belastingsformulier hebben ingevuld in 2006 en hoeveel daar nog mee wegkwamen ook. Daarom is het volgende schrijven ook vertrokken naar mevrouw Lahaye-Battheu :

  "Mevrouw Lahaye-Battheu,

  Ik begrijp volkomen dat U niet kan begrijpen dat het aantal controles op uitkeringen systematisch daalt terwijl het systeem bewijst dat het werkt.

  Mag ik U er dan ook op wijzen dat in 2006 maar liefst 33.710 bedrijven geen belastingsformulier heeft ingevuld en dat 28344 daar nog mee wegkwamen ook !

  De vraag is dan ook heel simpel. Wie pleegt hier de gootste fraude en welke fraude gaan we eerst aanpakken !?

  Mvg

  Sven Naessens"

  28-12-2007 om 23:32 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zonnepanelen aan Beverse bushokjes

  Beveren gaat de schuilhokjes aan de bushaltes uitrusten met zonnepanelen. Dat is goedkoper en milieuvriendelijker dan verlichting met elektriciteit.

  In eerste instantie worden de panelen geïnstalleerd aan 43 bushokjes die de gemeente zelf beheert.
  Aan de Grote Baan in Melsele staat nu al een proefopstelling, met een bewegingsdetector en ledverlichting die aangaat wanneer iemand aan het bushokje aankomt.

  Een Gentse firma heeft samen met de firma Janssens uit Lokeren het prototype gemaakt, want de techniek is volledig nieuw.

  "We hebben dit twee jaar geleden al laten onderzoeken, maar toen bleek het technisch niet mogelijk", zegt schepen van Openbare Werken Luc Maes (Open VLD).

  "Want vooral in de donkere wintermaanden moet een lange nacht worden overbrugd en dan was er te weinig zonne-energie om het bushokje ook 's morgens nog te kunnen verlichten. Maar intussen zijn de technieken geëvolueerd."

  Het plaatsen van een zonnepaneel kost 1.250 euro, maar de gemeente maakt zich sterk dat die kostprijs na 1 jaar zal terugverdiend zijn.

  Bron : VRT nieuws

  28-12-2007 om 23:24 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  27-12-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fiscus betaalt later terug
  Door voorrang te geven aan bepaalde belastingaangiftes verdiende de fiscus de jongste vier maanden 842miljoen euro voor de schatkist.

  Sinds september viel het aanslagformulier bij bijna 2,2miljoen Belgen in de bus. Iets meer dan de helft daarvan -1,2miljoen formulieren- eindigt op een bedrag dat door de fiscus moet worden terugbetaald. Dat is gemiddeld net geen 631 euro per aangifte, in het totaal 760 miljoen euro.

  Daartegenover staan 985.000 afrekeningen van landgenoten die belastingen moeten bijbetalen. Daarbij gaat het duidelijk om veel grotere bedragen -gemiddeld 1.102 euro per aangifte-, die de fiscus samen 1,086 miljard euro extra inkomsten opleveren. Per saldo kon de administratie tijdens de jongste vier maanden dus 326 miljoen euro extra inkomsten boeken.

  Maar dat kon enkel, zegt Carl Devlies, door de aangifteformulieren te selecteren waarbij slechts relatief kleine bedragen moeten worden terugbetaald. Het CD&V-kamerlid is al jaren gespecialiseerd in fiscaliteit en houdt de cijfers systematisch bij.

  Vorig jaar, legt hij uit, moesten in het totaal ruim 6,6miljoen aangiftes behandeld worden. Bij 3,15 miljoen daarvan had de fiscus te veel bedrijfsvoorheffing ingehouden en kreeg de belastingplichtige dus geld terug. Gemiddeld ging het om 1.175 euro per aanslag, goed voor een totaalbedrag van 3,7miljard euro.

  Daartegenover stonden 1,94 miljoen aangiftes van belastingplichtigen die gemiddeld 1.378 euro moesten bijbetalen -in het totaal 2,68 miljard euro extra inkomsten voor de fiscus. De resterende 1,53 miljoen aangiftes werden ingeschreven met een nulsaldo, wat betekent dat de al afgehouden bedrijfsvoorheffing -het deel van het loon dat de werkgever maandelijks als voorschot rechtstreeks doorstort aan de fiscus- precies voldoende was om de verschuldigde belastingen te dekken.

  De jongste jaren, zegt Devlies, moet de fiscus steeds meer terugbetalen dan hij extra ontvangt. 'Dat heeft alles te maken met de renteloze lening die we de staat sinds 2004 jaarlijks toestaan doordat de fiscale hervorming niet volledig wordt doorgerekend in de bedrijfsvoorheffing (DS 24december).

  Maar, voegt hij eraan toe, de verhouding tussen het aantal aangifteformulieren en de sommen die respectievelijk moet worden terug- of bijbetaald, is al die tijd behoorlijk stabiel.

  En diezelfde extrapolaties leren nu dat bij 2,2miljoen reeds behandelde aangiftes de fiscus normaal al 1,87 miljard euro had moeten terugbetalen en 1,36 miljard extra had moeten ontvangen. Per saldo diende de fiscus dus 516miljoen euro terug te betalen. Dat hij integendeel 326 miljoen euro extra kon innen, besluit Devlies, kan dus enkel te maken hebben met een 'sturing' in de richting van belastingplichtigen die weinig moeten terugkrijgen.

  Bron : Het nieuwsblad

  27-12-2007 om 10:16 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  26-12-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.INTERIMREGERING MOET KOOPKRACHT EN SOLIDARITEIT VRIJWAREN
  Krijtlijnen van ACV en ABVV

   Geconfronteerd met sterke prijsstijgingen en verlies van koopkracht, met op de achtergrond een slepende politieke crisis, trokken ACV en ABVV aan de alarmbel. Wij eisen dringende maatregelen om de koopkracht te vrijwaren en te versterken, ondersteund door de gemeenschappelijke vakbondsbetoging van 15 december.

  ABVV en ACV stellen vast dat dit politiek tot een déclic heeft geleid. En dat vandaag een interimregering aantreedt om, met een beperkt programma, op korte termijn te doen wat moet worden gedaan.

  Deze regering moet voor ACV en ABVV drie duidelijke prioriteiten hebben:

  -                      de koopkracht ondersteunen (in het bijzonder door welvaartsaanpassingen bovenop de reeds beschikbare enveloppes en een nettoverhoging van de lagere lonen, met absolute vrijwaring van de index);

  -                      dringende uitvoering van sociale dossiers die al een tijd liggen te wachten;

  -                      een volwaardige dialoog opbouwen tussen gemeenschappen, op basis van wederzijdse solidariteit.

   ABVV en ACV trekken daarvoor duidelijke krijtlijnen.

           Het is vrij duidelijk wat de intenties zijn inzake lastenverlaging (lagere werkgeverslasten op ploegenarbeid, onderzoekers en lage lonen enerzijds en lagere personenbelasting anderzijds). Er is daarentegen veel onduidelijkheid over de welvaartsvastheid. Voor ons moet het structurele mechanisme inzake welvaartsvastheid niet alleen intact blijven. Maar in uitvoering hiervan vragen we  voor de pensioenen ook een onmiddellijke omzetting van de welvaartsbonus in hogere maandbedragen. Tevens moet er een dringende bijkomende inhaalbeweging komen voor alle vervangingsinkomens en voor de kinderbijslag. Dit vereist een bijkomend budget (bovenop het al toegezegde budget) dat minstens in evenwicht is met de lastenverlaging voor werkgevers.

           We herhalen dat een grondige evaluatie van het activeringsbeleid naar werklozen, in de komende maanden, nodig is op basis van de aangekondigde rapporten.

           De regering moet absoluut maatregelen nemen om de stijging van energieprijzen af te remmen (o.a. uitbreiding van stookoliefonds, automatische toekenning sociaal tarief,…) en energiebesparing toegankelijk maken voor ieder.

  Onder meer te financieren door afroming van superwinsten, gemaakt met afgeschreven kern- en steenkoolcentrales, op een onvoldoende concurrentiële markt.

           De lasten op de lonen moeten verminderd. Die op vermogens verhoogd. We verzetten ons daarom tegen verdere verlaging van de vennootschapsbelasting en vragen een dringende evaluatie van de notionele investeringsaftrek. En zeker ook tegen diegenen die de interimregering willen misbruiken voor de intrekking van de nieuwe meerwaardebelasting op obligatiefondsen (die gaat naar de sociale zekerheid).

           We herhalen dat werknemers in flexibele contracten meer zekerheid moeten krijgen. Wat haaks staat op een beleid om grendels op interimarbeid weg te schuiven.

           We vragen de onmiddellijke intrekking van de regeling voor de verhaalbaarheid van advocaatkosten. Gezien die zware schade toebrengt aan de toegankelijkheid van arbeidsrechtbanken.

          We nemen er akte van dat de premier het belang van sociale dialoog onderstreept en aankondigt dat de sociale partners zullen betrokken worden bij de uitwerking van het beleid.

   ACV en ABVV volgen zeer kritisch de voorbereiding van een nieuwe regering na 23 maart.

   Het debat over de staatshervorming moet zich voor ons afspelen binnen de volgende krijtlijnen:

  -                      vrijwaring van essentiële, federale solidariteitsmechanismen (sociale zekerheid, arbeidsrecht en centrale cao’s);

  -                      vooruitgang voor werknemers in Vlaanderen, Brussel en Wallonië;

  -                      herverdeling van middelen (naar het federale, dat 93 % van de vergrijzingskosten torst);

  -                      dialoog met sociale partners.

   We rekenen er op dat de volledige ploeg tot een evenwicht kan komen tussen de sociale, ecologische en economische doelstellingen.

   ABVV en ACV zullen er, in alle onafhankelijkheid, op toezien dat dit debat zo vorm krijgt.


  26-12-2007 om 14:20 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  25-12-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het Vrijetijdsweb ! voor mensen met een handicap

  Vier West-Vlaamse organisaties voor mensen met een handicap hebben de website vrijetijdsweb.be gelanceerd.

  De site is bedoeld voor mensen met een handicap, hun begeleiders en familie. Op de site staan welke verenigingen er zijn voor mensen met een handicap en welke activiteiten ze organiseren.

  Gemeentebesturen en jeugdverenigingen kunnen op de site ook terecht met vragen voor de organisaties.

  De vier vrijetijdsdiensten zijn : 
  1. VOC Opstap vzw
  2. De stroom vzw
  3. Werkgroep vorming en aktie vzw
  4. Oranje vzw

  Site : www.vrijetijdsweb.be

  De vier vrijetijdsdiensten zullen met een stand aanwezig zijn op de reisbeurs voor mensen met een beperking.

  Om naar de website van de beurs te gaan klik op de afbeelding.

  25-12-2007 om 16:33 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.U krijgt twee procent opslag !

  De uitkeringen gaan in januari met een procent omhoog. In februari krijgen ambtenaren twee procent opslag. En ook voor werknemers uit de particuliere sector hangt een loonsverhoging in de lucht.

  Oorzaak van die meevaller is de hoge inflatie vooral te wijten aan de hoge brandstof- en voedselprijzen waardoor de zogenaamde spilindex is overschreden

  Daardoor zullen in januari de sociale uitkeringen met 2 procent omhoog gaan. In februari gebeurt hetzelfde met de lonen van ambtenaren.

  Ook de werknemers in de particuliere sector mogen een loonindexering verwachten, maar het juiste moment daarvan hangt af van de exacte cao-afspraken in hun bedrijfssector.

  Het Federaal Planbureau verwacht trouwens dat de spilindex in oktober volgend jaar opnieuw zal worden overschreden, als gevolg van de sterke prijsstijgingen Maar dat betekent niet noodzakelijk dat u nog eens opslag krijgt. De meeste looncao's laten die tweede indexaanpassing tijdens het jaar 2008 niet toe. Het is van september 2006 geleden dat de spilindex nog eens werd overschreden.

  Bron:
  Het Volk

  Persoonlijke noot :

  "Mensen die werken in sectoren met all-in akkoorden krijgen deze opslag niet vermits de index in het loon zit. Met andere woorden terwijl alles duurder wordt zal hun koopkracht niet mee stijgen. Anders gezegd zij zullen op het einde van de maand minder over houden. Maar ook de mensen die onder cao's vallen waarbij een tweede index aanpassing niet van toepassing is leveren op deze manier koopkracht in.

  Dit is dan ook één van de gevaren die bij de staatshervormong op het vlak van arbeidsrecht op de tafel legt, namenlijk het wettelijk verplichtend kader van de all-in akkoorden. Als de all-in akkoorden voor elke werknemer in België tellen zal dus iedereen van ons aan koopkracht verliezen bij elke prijsstijging !"


  25-12-2007 om 14:05 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stroomfactuur gezinnen enkele euro's duurder in 2008
  De stroomfactuur voor de gezinnen wordt volgend jaar 'enkele euro's' duurder. Dit komt door de nieuwe tarieven van Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, waarin nu ook de inflatie is inbegrepen. In vergelijking met 2007 liggen de tarieven, die Elia aanrekent voor het transport van stroom over het hoogspanningsnet, voor 2008-2011 hoger, aldus een woordvoerder van Elia. Toch is het volgens hem 'appelen met peren vergelijken.'

  'De tarieven liggen immers vast voor vier jaar en ook de inflatie is nu ingecalculeerd'. Volgens de zegsman kan je de tarieven van de voorbije vier jaar wel vergelijken met die van de volgende vier jaar. 'En dan liggen de tarieven in lijn', stelt hij.

  De Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) keurde het voorstel van Elia over de elektriciteitstransmissietarieven goed voor de periode 2008-2011. Het is voor het eerst dat de tarieven voor een periode van vier jaar worden goedgekeurd.

  Bron : Het nieuwsblad

  25-12-2007 om 13:57 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daklozen leggen met Kerst eisen aan Antwerps stadsbestuur voor
  Voor de vijfde keer organiseren enkele Antwerpse bewegingen die werken met mensen die sociaal uitgesloten zijn “Het meisje met de zwavelstokjes”, een alternatief Kerstfeest in open lucht. Dit feest kende twee succesvolle afleveringen op de Groenplaats, zeer tegen de zin van de plaatselijke middenstand en het Schepencollege. Het was de VLD die, geïnspireerd door de middenstand, vijf jaar geleden het eerste “Meisje met de zwavelstokjes” geen toelating wou geven. Burgemeester Janssens (SP.a) is slechts na mondelinge bedreigingen met “rellen” van onze kant, door de knieën gegaan - enkele dagen voor de geplande datum. Het was zeker dat “de doelgroep” waarmee het “Daklozen Aktie Komitee” (DAK) werkt niet zou deelnemen aan een paternalistische en door de Stad gesubsidieerde buurtmaaltijd “frieten met couscous”, maar op de Groenplaats tot “directe actie” zou overgaan. We hadden het realistische plan om het kruispunt met de Nationalestraat létterlijk in brand te zetten. De nodige “paletten” waren al verzameld. Onze vrienden van de “Arabisch Europese Liga” (AEL) waren bereid steun te geven…

  Lees het volledige artikel op indymedia

  25-12-2007 om 13:42 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)


  Lees de nota van Verhofstadt hier
 • Hier gaan we verder

 • Info op het net
 • blogspot met alle pamfletten
 • forum sociale zekerheid
 • Wie steunt er ?
 • en francais

 • Stuur ons een mailtje

  Druk op onderstaande knop om ons een mailtje te sturen


  Foto

  Archief per week
 • 11/02-17/02 2008
 • 21/01-27/01 2008
 • 14/01-20/01 2008
 • 07/01-13/01 2008
 • 31/12-06/01 2008
 • 24/12-30/12 2007
 • 17/12-23/12 2007
 • 10/12-16/12 2007
 • 03/12-09/12 2007
 • 26/11-02/12 2007
 • 19/11-25/11 2007
 • 12/11-18/11 2007
 • 05/11-11/11 2007
 • 29/10-04/11 2007
 • 22/10-28/10 2007

  Blog als favoriet !


  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  adverteren
  www.bloggen.be/adverte

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!