Zoeken in blog

Inhoud blog
 • Pieter timmermans :
 • notionele intrestaftrek
 • De dienstencheque, duurder maken of niet ?
 • Vandenbroucke hekelt federale aanpak in dossier grensarbeid
 • 50.000 Belgen extra op zwarte lijst verzekeraars
  Syndicale links
 • Syndicale vrijheden
 • Vragen aan andere militanten over OR, CPB of syndicaal ?
 • Foto

  16-12-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poolse migranten kiezen massaal voor Vlaamse knelpuntberoepen
  De eerste elf maanden van dit jaar heeft Vlaanderen 24.052 arbeidsvergunningen voor knelpuntberoepen afgeleverd. Liefst 19.000 van die vergunningen gingen naar Polen, die vooral in de Vlaamse fruitteelt aan de slag gingen.

  De Polen worden op grote afstand gevolgd door de Roemenen met 2.370 en de Bulgaren met 1.580 vergunningen. Slowakije is vierde met amper 417 exemplaren. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Subsidieagentschap voor Werk en Sociale Economie, die De Morgen opvroeg.

  De regeling voor knelpuntberoepen ging in mei vorig jaar van kracht. Het was de eerste keer dat werknemers uit de nieuwe lidstaten op relatief grote schaal legaal in België aan de slag konden. De nieuwe procedure voorziet in een soepele verlening van arbeidskaarten voor 133 knelpuntberoepen in Vlaanderen. De lijst bevat zowel metselaars en landbouwkrachten als directeurs en ingenieurs.

  De sector van de land- en tuinbouw blijkt met afstand het populairst en is goed voor bijna 17.000 vergunningen, het merendeel daarvan voor fruitplukkers in seizoensarbeid. De bouwsector volgt als tweede en stelt vooral metselaars en vloerders (1.177 vergunningen) tewerk. Er werden ook 688 vergunningen voor slagers uitgereikt, 400 voor chauffeurs, 173 voor matrozen en 15 voor directeurs. De 'Poolse loodgieter' blijkt met 136 vergunningen niet echt een hit. De Vlaamse administratie drukt erop dat het om 24.000 vergunningen gaat en niet personen. Zeker voor het segment seizoensarbeid bevat het cijfer dubbels.

  Opmerkelijk is dat de nieuwe Europeanen veel vaker naar Vlaanderen trekken dan naar Brussel en Wallonië. "In Brussel gaat het over enkele honderden vergunningen, in Wallonië over enkele duizenden", weet Eric Vernaillen, administrateur-generaal van het Vlaams Subsidieagentschap voor Werk en Sociale Economie. Een verklaring voor het verschil zoekt de ambtenaar vooral bij de omvangrijkere fruitsector in Vlaanderen. Anders dan in Vlaanderen behoort die sector in het zuiden van het land niet tot de lijst van knelpuntberoepen. De Waalse lijst is met een 90-tal beroepen ook heel wat korter dan de Vlaamse.

  Populaire maatregel

  De 24.000 werkvergunningen betekenen dat de regeling dit jaar alleen maar aan populariteit gewonnen heeft. Vorig jaar leverde de Vlaamse overheid immers slechts 5.289 vergunningen af. "We vermoeden dat werkgevers de regeling pas nu goed leren kennen", zegt Vernaillen. Jos Barbé van de cel migratie binnen het Subsidieagentschap wijst er ook op dat Roemenen en Bulgaren pas sinds begin 2007 van de regeling kunnen gebruikmaken, aangezien ze pas toen lid werden van de Unie.

  Vlaams minister van Werk Frank Vandenbroucke (sp.a) toont zich verheugd over de cijfers. "Het bewijst dat we de werkgever een snel en efficiënt alternatief aanbieden bij arbeidsmarkttekorten." Vandenbroucke wijst er tegelijk op dat de aantallen buiten de fruitteeltsector niet zo bijzonder groot zijn. Volgens hem een aanwijzing dat werkgevers nog steeds hun toevlucht nemen tot bestaande mechanismen van detachering en zelfstandigheid, al dan niet met een schijnstatuut. Onderzoek aan de Leuvense en Antwerpse universiteit wees eerder ook al in die richting. Het Vlaamse ondernemingennetwerk Voka is niet onder de indruk van de cijfers. "We hebben berekend dat België 500.000 nieuwe actieven nodig heeft om het hoofd te bieden aan de vergrijzing", stelt arbeidsmarktspecialist Gianni Duvillier. "Die moeten er niet allemaal door arbeidsmigratie komen. Maar ook dan nog zijn deze cijfers erg pover, zeker als je ziet hoeveel seizoensarbeiders er bij zijn." Voka pleit voor een afschaffing van de arbeidskaart voor nieuwe Europeanen. (Kris Hendrickx)

  Bron : De Morgen

  16-12-2007 om 11:11 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  14-12-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We betalen steeds meer voor onze boterham

  Bijna alle voedingsmiddelen zijn het afgelopen jaar duurder geworden. Dat blijkt uit een studie van Test-Aankoop.

  De consumentenorganisatie vergeleek de prijzen van 40 voedingsproducten en 20 andere producten tussen januari en augustus.

  Bij de voeding werden alle producten duurder, brood en margarine zelfs respectievelijk 7 en 10 procent. Alle voedingsproducten samen werden gemiddeld 3 procent duurder.

  "Vooral de gezinnen met een laag inkomen worden getroffen", zegt Ivo Mechels van Test-Aankoop.

  "De nieuwe regering zou voor hen werk moeten maken van structurele maatregelen zoals een vervangingsinkomen."

  Volgens Test-Aankoop zijn de prijzen van alle producten sinds 2000 gestegen met zo'n 20 procent.

  Bron : VRT nieuws

  14-12-2007 om 10:51 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  13-12-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hup Holland Hup

  Vier dagen de grens overgestoken naar Nederland met de bedoeling om eens even al het communautaire gezwets achterwege te laten en wat te ontspannen. Op de routeplanner die netjes was afgeprint stond tussen twee wegaanduidingen is : Entry into Netherlands.

  Direct rijzen de eerste windmolens als paddenstoelen uit de grond en ook zonne-energie doet blijkbaar zijn intrede. Wegenverlichting en signalisatieborden zijn op sommige plaatsen al voorzien van zonnepanelen. Wat ook direct opvalt is dat Nederlanders blijkbaar geen drang hebben om in de file bij het invoegen de laatste centimeter van ruimte volledig uit te knijpen. Al direct een paar verademingen.

  Als we ons een eerste keer in de straten van Nijmegen begeven valt het al direct op hoe vlot en warm de omgang is. Overal een aangename babbel en tussen het hangen van de kerstversiering, in één of ander bruin café, kregen we een adres om romantisch te gaan eten. Restaurant De Bock zat dan ook afgelaten vol. Wij een tafeltje voor twee met vlak achter ons een tafel van tien. Direct hoorbaar dat die tafel geen alledaagse bezetting kende vermits het gezelschap bestond uit Nederlands -en Duitstalige. Blijkbaar elkaar ook gewoon leren kennen want het voorstellen was nog volop aan de gang. Verassend wel dat het nog geen minuut heeft geduurd voordat heel het gezelschap spontaan overschakelde op het Engels. Zonder zever, zonder ambras en toch verstaanbaar aan het vele buldergelach te horen. Tja denk je dan, wij hebben ook zo van die groepjes van tien personen die elkaar veel te vertellen hebben. Spijtig genoeg schakelen die niet over en verkiezen ze nog liever van elkaar niet te verstaan.

  Op de kamer gekomen toch maar even de TV opgezet en alsof de Belgische problemen mee uit de valies zijn gekropen werd ook de te hoge prijs voor medicijnen in Nederland zwaar op de korrel genomen. Voor –en tegenstanders, mensen met veel geld en mensen met heel wat minder. Europa slaat blijkbaar overal genadeloos toe !

  De volgende dag wat rond geslenterd in Arnhem. Als mijn vriendin wat handtassen staat te keuren wordt er al spontaan een kop koffie aangeboden. Doen ze dat eigenlijk bij ons nog ? Vrolijke oudere vrouw die direct vraagt van waar in België dat wij afkomstig zijn. Blijkt dat ze zelf ook een ruime Belgische vriendenkring heeft zowel in Vlaanderen als Wallonië. “Goh jullie zijn zulke aangename warme mensen ! Het is echt een plezier om bij jullie te komen. Hier bij ons, pfffff, niet te doen” Wij verschieten en zeggen net het omgekeerde. Hier spreken ze allemaal hetzelfde taaltje en zijn ze elkaar ook al deftig beu precies ? In elk geval, in elke winkel beginnen de mensen hier spontaan een praatje met elkaar te slaan en dat is in schril contrast met de kille, grimmige sfeer die er bij ons hangt in de meeste bakkers, beenhouwers,…

  De derde dag blijkt nog maar eens dat Nederlanders echt wel wakker liggen van de vraag naar meer Europa en de sociale afbraak die daaraan gekoppeld is. Een spontane fakkeltocht, ’s avonds, door de straten brengt de realiteit weer eens angstvallig dichterbij. Gelukkig zakken we samen even onderuit in de schouwburg in Arnhem en op het menu staat de musical Fame. En al schat ik dat er een 600-tal mensen in de zaal zitten men roept naar elkaar en zwaait van beneden naar het balkon en niemand die daar iets van zegt of rare bekken trekt. Jaja, het is echt wel een plezier om bij ons te komen als je dit zo ziet. Niet dus !

  Maar ja aan alle goede dingen komt een eind en op de terugweg lezen we op de routeplanner : Entry into Belgium. Zouden ze het al gesnapt hebben bij ons ?

  13-12-2007 om 23:00 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  12-12-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  100.000 handtekeningen voor solidariteit wo 12/12/07 - In Brussel is vandaag een petitie met 100.000 handtekeningen overhandigd aan premier Guy Verhofstadt (Open VLD). De ondertekenaars vragen dat de solidariteit in België behouden blijft en dat de sociale zekerheid niet gesplitst wordt. De petitie is een initiatief van de vakbonden en kreeg onder meer steun uit de culturele wereld. (Belga) Deze keer hebben ook veel Vlamingen de petitie ondertekend. "Meer dan 60.000 handtekeningen zijn van Vlamingen", zegt Hendrik Vermeersch van de socialistische bediendenvakbond en initiatiefnemer van de petitie. "De sociale zekerheid is van iedereen, dus mag iedereen ondertekenen", aldus Vermeersch. De 100.000 handtekeningen zijn niet het einde van de actie "Red de solidariteit". "We willen nu tot 200.000 gaan en we gaan in het hele land activiteiten organiseren", zegt Vermeersch. De initiatiefnemers van de actie zijn ook bezig met de organisatie van een festival. Premier Verhofstadt (foto) heeft gezegd dat hij bij zijn opdracht om een interim-regering te vormen rekening zal houden met de verzuchtingen.

  12-12-2007 om 20:06 geschreven door serge seret  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15 december betoging
  Vrienden van de sociale zekerheid, Wij zijn blij dat op 15/12 de vakorganisaties hun verantwoordelijkheid nemen en een betoging organiseren rond volgende thema`s: · Meer koopkracht · Voor een sterke federale sociale zekerheid · Voor een meer evenwichtige fiscaliteit Zoals jullie weten hebben wij mee aan de basis gestaan, en actief meegewerkt, met “red de solidariteit”. Op 15/12 willen wij echter van de gelegenheid gebruik maken om iedereen die ons de voorbije maanden gesteund heeft persoonlijk te bedanken. We willen ook proberen om twee vliegen in één klap te slaan door het initiatief `voor het behoud van de federale sociale zekerheid` onder de aandacht te brengen van een breder publiek. Daarom verzamelen wij aan het Anneessensplein waar we pamfletten zullen uitdelen. Wij willen aan iedereen die zin heeft vragen om een handje te komen helpen, en aan iedereen die gesteund heeft om even halt te houden om elkaar eens te ontmoeten. In ieder geval moet we op de betoging in grote getale aanwezig zijn. Het is het eerste nationaal signaal dat we kunnen geven naar de politiekers en het patronaat. Roep dus mee op en laat ons samen dat signaal geven ! Tot dan, Syndicale delegaties Total en Degussa. P.S. Als het moeilijk is om mee te helpen omdat je samen met je afdeling op stap bent zwaai dan eens. Of beter kom ons even goedendag zeggen.

  12-12-2007 om 08:04 geschreven door serge seret  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.100.000 handtekeningen red de solidariteit
  Red de solidariteit is er in geslaagd om op een vrij korte termijn 100.000 handtekeningen te verzamelen. De teller staat na de actieweek op 105.491. Een geweldig resultaat dat vandaag zal overhandigd worden aan minister Verhofstadt. Dit is een signaal dat de politieke leiders in Vlaanderen niet naast zich neer kunnen leggen. Hieronder de uitnodiging van red de solidariteit Beste, Vorige week organiseerde Red De Solidariteit een heuse 'Week van de Solidariteit'. Meer dan 100 sympathisanten haalden in het ganse land duizenden handtekeningen op. Nog niet alle opgehaalde handtekeningen werden geteld, maar we hebben de kaap van de 100.000 handtekeningen nu al gehaald. Om dit extra in de verf te zetten organiseren we op woensdag 12 december om 10u30 een persconferentie en receptie in het Brusselse stadhuis. We willen u graag uitnodigen om hierbij aanwezig te zijn. Na afloop van de receptie zullen de eerste 100.000 handtekeningen overhandigd worden aan premier Guy Verhofstadt. Indien u ons een seintje kan geven als u naar de persconferentie komt, dan kunnen we dit nog beter voorbereiden. Bedankt en tot later, Bart Meuleman Secretariaat Red De Solidariteit (0488 408 585) www.reddesolidariteit.be - www.sauvonslasolidarite.be

  12-12-2007 om 07:59 geschreven door serge seret  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)


  Lees de nota van Verhofstadt hier
 • Hier gaan we verder

 • Info op het net
 • blogspot met alle pamfletten
 • forum sociale zekerheid
 • Wie steunt er ?
 • en francais

 • Stuur ons een mailtje

  Druk op onderstaande knop om ons een mailtje te sturen


  Foto

  Archief per week
 • 11/02-17/02 2008
 • 21/01-27/01 2008
 • 14/01-20/01 2008
 • 07/01-13/01 2008
 • 31/12-06/01 2008
 • 24/12-30/12 2007
 • 17/12-23/12 2007
 • 10/12-16/12 2007
 • 03/12-09/12 2007
 • 26/11-02/12 2007
 • 19/11-25/11 2007
 • 12/11-18/11 2007
 • 05/11-11/11 2007
 • 29/10-04/11 2007
 • 22/10-28/10 2007

  Blog als favoriet !


  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  chirimoya
  www.bloggen.be/chirimo

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!