Zoeken in blog

Inhoud blog
 • Pieter timmermans :
 • notionele intrestaftrek
 • De dienstencheque, duurder maken of niet ?
 • Vandenbroucke hekelt federale aanpak in dossier grensarbeid
 • 50.000 Belgen extra op zwarte lijst verzekeraars
  Syndicale links
 • Syndicale vrijheden
 • Vragen aan andere militanten over OR, CPB of syndicaal ?
 • Foto

  24-01-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vandenbroucke hekelt federale aanpak in dossier grensarbeid
  Vlaams minister van Werk Frank Vandenbroucke (sp.a) betreurt de onduidelijke communicatie vanuit de federale regering over het akkoord met Frankrijk rond grensarbeid. Hij waarschuwt de federale regering ook om zich niet met gewestbevoegdheden in te laten. Dagelijks gaan duizenden Fransen in West-Vlaanderen aan de slag en die genieten van een fiscaal gunstig statuut. Minister van Financiën Didier Reynders (MR) sloot met Frankrijk een akkoord om aan dit gunstige statuut een eind te maken, wat niet in goede aarde viel bij de bedrijven in Zuid-West-Vlaanderen, die vreesden onvoldoende werknemers te zullen vinden.

  Dinsdag raakte bekend dat de beslissing zou worden uitgesteld. "Ik weet op dit ogenblik niet goed wat er is beslist", zei Vandenbroucke. "Ik betreur het gebrek aan goede communicatie". Vandenbroucke had nog andere kritiek op de federale regering. Die zou beslist hebben dat de gewesten een nieuw samenwerkingsakkoord over arbeidsmobiliteit zouden afsluiten. "Ik hoop dat premier Verhofstadt, vicepremier Leterme en minister Piette begrijpen dat die bevoegheid bij de gewesten zelf ligt", zei hij.

  Vicepremier Leterme zou aan een soort mobiliteitspremie denken die de federale overheid zou geven om Waalse arbeiders te overtuigen naar Vlaanderen te gaan werken. "Het is geweten dat de federale overheid geld teveel heeft", merkte Vandenbroucke schamper op. "Ik zou willen weten wat er van aan is. We houden ook niet zo van aankondigingspolitiek".

  Bron : Het belang van Limburg

  24-01-2008 om 22:34 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  23-01-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.50.000 Belgen extra op zwarte lijst verzekeraars

  Het aantal Belgen dat vorig jaar zijn auto- of brandverzekering weigerde te betalen, is opnieuw gestegen. Dat meldt Datassur, de centrale databank voor speciale risico's. Met behulp van die databank kunnen verzekeraars in een oogopslag zien of ze te maken hebben met een betrouwbare klant, zo staat dinsdag in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

  In een jaar tijd hebben verzekeraars het contract van 49.325 Belgen opgezegd om dringende redenen. Die mensen belanden vervolgens op een zwarte lijst. Vooral het aantal wanbetalers op de lijst is drastisch gestegen, tot 92 procent. "Vijf jaar geleden was hun aandeel nog maar 75 procent", legt Daniel Frala, directeur van Datassur, uit. "Veel Belgen zitten duidelijk op hun tandvlees als de facturen binnenkomen." Zestig procent van die wanbetalingen betreffen de autoverzekeringen, een record. Minister van Consumentenzaken Paul Magnette (PS) laat weten de komende weken de wetgeving in verband met zwarte lijsten verder uit te werken.

  Bron : Trends

  Persoonlijke noot :

  In De Morgen reageert dhr. Peter Wiels, van Assuralia, verbaasd. "Een bizar fenomeen, aangezien verzekeringspremies de afgelopen jaren gedaald zijn."

  Hoe rap vergeten die mensen toch ? Nog niet zo lang geleden werd er een gelijktrekking opgelegd voor verzekeringen voor mannen en vrouwen. Wat deden de verzekeringsmaatschappijen ? Juist, ze verhoogden de premies voor de vrouwen. Men had zo bvb. de premies voor de mannen kunnen verlagen of gewoon op zoek gaan naar de gulden middenweg. Neen, verhogen dat was de oplossing !

  Bovendien is het nogal een sterke uitdrukking dat met het heeft over wanbetalers. Iedereen is blijkbaar al vergeten dat het aantal armen steeds maar toeneemt in België. Dat meer en meer mensen moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. De oplossing natuurlijk is de zwarte lijst zodat al deze mensen elke kans op verzekering wordt geweigerd met alle mogelijke gevolgen. Dhr. Peter Wiels geeft dan ook onomwonden toe dat 8% van die mensen fraudeert of chronische brokkenmakers zijn.

  Vooral dat laatste is erg interessant. Chronische brokkenmakers... Gaat er een belletje rinkelen ?

  23-01-2008 om 22:09 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Werkloosheid daalt met 7%

  Het aantal werkzoekende werklozen, vergoed door de RVA, in ons land lag in december 2007 zeven procent lager dan in december 2006. In absolute aantallen gaat het om een daling van 31.464.

  In Vlaanderen daalde het aantal werklozen op een jaar tijd met 19.427 tot een totaal van 140.832. In het Waals gewest daalde het cijfer met 10.016 tot 198.231 en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met 2.021 tot 68.411.

  Het aantal langdurig werklozen - die 2 jaar of langer vergoed worden door de RVA - ging omlaag met 19.100 tot 217.353. In Vlaanderen zijn er 65.860 langdurig werklozen en in Wallonië 112.027. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest telt er 39.466.

  Het aantal werklozen jonger dan 25 jaar daalde met 6.083 tot 57.348

  Bron : De Morgen

  23-01-2008 om 22:09 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeg niet electrabel maar wel electracash

  Het ABVV heeft maandag in Brussel actie gevoerd voor de zetel van energiebedrijf Electrabel. De vakbond eist lagere gas- en elektriciteitstarieven.

  "Gespannen"

  De top van het ABVV -voorzitter Rudy De Leeuw en algemeen secretaris Anne Demelenne- werd ontvangen door Jean-Pierre Hansen, gedelegeerd bestuurder van Electrabel. Volgens Demelenne verliep de ontmoeting "bijzonder gespannen".

  Inspanningen

  Volgens Demelenne was de boodschap aan Hansen dat de bond wil dat de gezinnen kunnen profiteren van de afschrijvingen van de kerncentrales, dankzij een vermindering van de energiefactuur met gemiddeld 350 euro. "Het ABVV wil dat de bedrijven en bijgevolg Electrabel deze vermindering betalen. Maar Hansen is niet van die mening. Zijn bedrijf heeft volgens hem al veel inspanningen gedaan", aldus nog de algemeen secretaris van de socialistische vakbond.

  Energiecheque

  Het ABVV pleit ook voor de invoering van een energiecheque voor de economisch zwakkeren. De bond riep op de druk op de overheid en de bedrijven te behouden. Bij de bespreking van de begroting dient de overheid koopkrachtmaatregelen te nemen, luidt het. Het ABVV bepleit voorts een verschuiving van CO2-quota van de energieproducenten naar bedrijven die er meer nood aan hebben, zoals ArcelorMittal. En de vakbond wil dat de opbrengsten van de afschrijvingen van kerncentrales gaan naar duurzame energie.

  Inflatie

  Bij Electrabel omschreef men de ontmoeting als goed. "Ze verliep zoals elke ontmoeting tussen een vakbond en een groot bedrijf", aldus een woordvoerster. Volgens haar waren beide partijen het er over eens dat de koopkracht wordt aangetast door de stijgende energieprijzen en door de stijgende prijzen in het algemeen. Het bedrijf gaf toelichting over hoe de prijzen ontstaan en wees erop dat de laatste jaren de prijzen gelijke tred hielden met de inflatie. "Er is duidelijk een misverstand over de prijzen. Er is duidelijk nood aan om te kijken naar die cijfers", aldus de woordvoerster, verwijzend naar de prijsstudie die door de regering is besteld bij de Nationale Bank.

  Index

  Hansen herhaalde tegen de vakbondstop dat hij bereid is te kijken hoe de energiefactuur beheersbaar kan worden gemaakt en dat hij bereid is de raad van bestuur voor te stellen dit jaar enkel de index te laten spelen.

  Koopkrachtproblematiek

  Het ABVV kreeg maandag steun van metaalarbeiders uit Luik en vakbondsafgevaardigden van Delhaize. Volgens Myriam Delmée van het BBTK zijn kassiersters en magazijnbedienden in het bijzonder getroffen door de koopkrachtproblematiek. Ze voelen het immers niet alleen in hun portemonnee en hun job, maar ze zien het ook: de klanten kopen meer en meer witte merken en betalen steeds meer met kredietkaarten.

  23-01-2008 om 22:08 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scholen gaan gebukt onder stookoliefactuur
  Ondanks de zachte winter weten talrijke scholen, zowel in het vrij onderwijs als in het officieel net, niet hoe ze hun flink gestegen stookoliefactuur moeten betalen. De organiserende instanties hebben daarom beslist een alarmkreet te slaken door brieven te schrijven naar premier Guy Verhofstadt en de ministers van Financiën en Energie om hen om financiële hulp te vragen.

  Geste van 2005 herhalen

  Concreet vragen de instanties de federale regering haar geste van 2005 te herhalen. Toen maakte de paarse coalitie zowat 10 miljoen euro vrij voor de gemeenschappen en de gewesten om de verwarmingsfactuur wat te verlichten voor collectieve plaatsen, zoals scholen, crèches en internaten.

  De minister-president van de Franse gemeenschap, Marie Arena, schreef al twee brieven aan Verhofstadt om hem dezelfde vraag als de organiserende instanties te stellen, aldus Le Soir.

  Bron : De Morgen

  23-01-2008 om 22:02 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  22-01-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.600 vacatures in de haven van Gent

  In de bedrijven in de havenregio van Gent zijn er dit jaar 600 vacatures. De bedrijven zijn op zoek naar zowel arbeiders als bedienden.

  Op 1 maart organiseert de Gentse havengemeenschap voor de tweede keer op rij een jobbeurs, waar bedrijven werknemers proberen te vinden.

  Dit jaar biedt de beurs 600 banen aan. "De jobbeurs richt zich naar arbeiders en bedienden, naar laatstejaars, pas afgestudeerden, mensen met ervaring of iedereen die op zoek is naar een uitdaging in de Gentse haven", vertelde Roger De Croock, de voorzitter van het Gentse havenbedrijf, gisteravond op het jaarlijkse nieuwjaarssymposium van de Gentse haven.

  Vorig jaar zochten de havenbedrijven via de beurs nog 900 nieuwe werknemers.

  Bron : deredactie

  22-01-2008 om 16:57 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zware boetes na illegale tewerkstelling in bar

  Twee mannen van 47 en 53 die illegaal Oost-Europese vrouwen tewerkstelden in hun bar in Hasselt, hebben van de sociale strafrechtbank in Hasselt een boete gekregen van 435.000 euro, waarvan de helft effectief. Aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid moeten ze 121.462 euro.


  De illegale tewerkstelling gebeurde tussen maart 2004 en juli 2006.

  In de bar in Hasselt werkten 12 Oost-Europese vrouwen, voor wie de sociale zekerheidsbijdragen onbetaald bleven.

  Volgens de 53-jarige Hasselaar, de zaakvoerder van de vennootschap achter de bar,  werkten de vrouwen als zelfstandige in de bar.

  De sociale inspectie zag het als een relatie werkgever-werknemer. Hij beheerde immers de inkomsten en betaalde op het einde van de week de lonen uit.

  "Sociale zekerheid ondermijnd"

  De 47-jarige Hasselaar had een tijdje een vennootschap opgericht waar de vrouwen voor 10 procent aandelen konden kopen, maar dat vormde louter een dekmantel.

  Met de feiten hebben de mannen het systeem van de sociale zekerheid ondermijnd, de normale concurrentieverhoudingen scheef getrokken en misbruik gemaakt van de kwetsbare verblijfssituatie van de vrouwen, luidde het verdict.

  Bron : deredactie

  22-01-2008 om 16:56 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brussel heeft recordaantal nieuwe bedrijven

  In 2007 zijn in Brussel voor het eerst meer dan 10.000 ondernemingen opgericht.

  Brussels minister van Economie en Tewerkstelling Benoît Cerexhe (CDH) en Bruno Wattenberg, directeur van het Brussels Agentschap voor de Onderneming (BAO) maakten het nieuws vandaag bekend.

  In het Brussels Gewest werden vorig jaar 10.471 bedrijven opgericht. Dat zijn er beduidend meer dan in 2006 (9.590) en in 2005 (8.358).

  Deze toename gaat volgens Cerexhe ook gepaard met een aanzienlijke daling van het aantal faillissementen te Brussel. In 2007 gingen er in Brussel 1.480 bedrijven failliet. In 2006 waren dat er nog 1.631.

  Volgens Cerexhe heeft Brussel daarmee de beste verhouding tussen het aantal nieuwe ondernemingen en het aantal faillissementen.

  Bron : deredactie

  22-01-2008 om 16:54 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Protestactie tegen nieuwe huurtoelage

  Actievoerders van de Brusselse Bond voor het Recht op Wonen hebben vanmorgen honderden rode ballonnen opgelaten voor het Brussels parlement. Ze protesteren tegen de nieuwe huurtoelage van het Brussels Gewest


  Volgens de organisatie is de subsidie alleen bestemd voor huurders van gemeentelijke woningen, en niet voor mensen die op de privémarkt huren.

  Om hun ongenoegen te uiten over het systeem van de huurchequetoelage deelden ze aan de Brusselse ministers en parlementairen fictieve huurcheques uit. Een aantal huurcheques, bevestigd aan ballonnen, lieten ze de lucht in.

  "Het systeem van de huurchequetoelage is door ons te licht bevonden. Daarom laten we ze symbolisch opstijgen", zegt Werner Van Mieghem, coördinator bij BBRoW.

  "Slechts 8 procent van huurders bevoordeeld"

  Wie in de toekomst via de gemeente een woning wil huren in Brussel kan beroep doen op een zogeheten huurchequetoelage.

  "De bedoeling is dat mensen met een vervangingsinkomen, voor wie huren in Brussel vaak heel duur is, bij de gemeente een huurcheque van ongeveer 200 euro kunnen aanvragen. Maar jammer genoeg geldt dit alleen voor woningen van het gemeentelijk patrimonium", aldus Van Mieghem.

  De BBRoW wil dat ook mensen die op de privémarkt huren, een huurchequetoelage kunnen krijgen.

  "Slechts 8 pct van de woningen op de Brusselse huurmarkt is publiek. Enkel voor deze woningen een huurchequetoelage voorzien is een druppel op een hete plaat. De meeste mensen hebben geen andere keuze dan te huren op de privémarkt", klinkt het.

  Het BBRoW wil dus dat het gewest het systeem uitbreidt. "Want zoals het nu op tafel ligt zal het een negatieve impact hebben op de huurprijzen", aldus nog Van Mieghem.

  Bron : deredactie

  22-01-2008 om 16:53 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  De socialistische vakbond heeft actiegevoerd bij de hoofdzetel van het energiebedrijf Electrabel-Suez in Brussel

  Volgens het ABVV maakt Electrabel massaal winst op de kap van de gezinnen en de verbruikers.

  Daarmee zouden beter de tarieven van gas en elektriciteit worden verlaagd, zegt het ABVV.

  Het ABVV wil ook dat de stookoliecheques worden uitgebreid naar gas en elektriciteit en dat de privémaatschappijen daarvoor betalen.

  De vakbond wil niet dat de kerncentrales langer openblijven, want dat zou een bijkomend cadeau zijn voor de groep Electrabel-Suez.

  Bron : deredactie

  22-01-2008 om 16:52 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  16-01-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aantal ondernemingen in Brussel stijgt "spectaculair"
  In 2007 werd in Brussel voor de eerste keer de kaap overschreden van 10.000 opgerichte ondernemingen. Dat hebben Brussels minister van Economie en Tewerkstelling Benoît Cerexhe (CDH) en Bruno Wattenberg, directeur van het Brussels Agentschap voor de Onderneming (BAO), vandaag bekendgemaakt op een persconferentie.

  In het Brussels gewest werden in 2007 in totaal 10.471 ondernemingen opgericht. In 2006 waren dat er 9.590, in 2005 8.358. De volgens volgens Wattenberg "spectaculaire toename" van het aantal ondernemingen gaat volgens Cerexhe ook gepaard met een aanzienlijke daling van het aantal faillissementen te Brussel. In 2007 gingen er in Brussel 1.480 bedrijven failliet. In 2006 waren dat er nog 1.631.

  Volgens Cerexhe is Brussel met deze cijfers het gewest met de beste verhouding tussen het aantal nieuwe ondernemingen en het aantal faillissementen.

  Cerexhe stelde vandaag ook een aantal nieuwe initiatieven voor die in 2008 worden gelanceerd om het initiatief en de zin tot ondernemen in Brussel verder te bevorderen, onder meer met een beurs in Tour & Taxis in oktober en een beter georganiseerde coördinatie tussen de reeds bestaande initiatieven om de bedrijfsgeest in Brussel aan te wakkeren.

  Bron : De Morgen

  16-01-2008 om 16:40 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Binnenkort minder franse arbeiders in West-Vlaanderen ?

  Het afschaffen van het gunsttarief voor Franse grensarbeiders kan ernstige gevolgen hebben voor de bedrijven in West-Vlaanderen. Dat zegt de Unie van Zelfstandige Ondernemers.

  Fransen die in ons land komen werken, betalen nu minder belastingen en verdienen zo een paar duizend euro extra per jaar.

  Door een nieuwe overeenkomst tussen België en Frankrijk die vanaf 2009 ingaat, dreigt dat voordeel weg te vallen.

  Volgens Unizo zullen daardoor veel Fransen wegblijven uit België. Dat is slecht nieuws voor veel bedrijven die afhankelijk zijn van de Fransen omdat ze in eigen streek onvoldoende personeel vinden.

  "Op dit ogenblik zijn 9.000 Fransen - goed voor bijna 5 procent van de totale tewerkstelling - aan de slag in West-Vlaamse bedrijven maar nog is de capaciteit niet volledig ingevuld", zegt Karel Van Eetvelt van Unizo.

  Unizo vreest zelfs voor delokalisatie van vele bedrijven. "Uit een enquête op een jobbeurs in Kortrijk van december 2007 blijkt dat bijna drie kwart van de ondervraagde ondernemers eraan denkt om de productie gedeeltelijk te verhuizen als de instroom van Franse arbeiders stilvalt of ernstig vermindert", weet Van Eetvelt.

  De nieuwe overeenkomst moet wel nog door het parlement goedgekeurd worden. Als de overeenkomst wordt goedgekeurd en de voordelen wegvallen, moet de overheid zich onder meer inspannen om Waalse arbeiders naar Vlaanderen te lokken, vindt Unizo.

  Bron : deredactie

  16-01-2008 om 16:38 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaanderen kan niet alles betalen

  Vlaanderen kan een extra inspanning doen om de vergrijzing te helpen betalen, maar het kan niet de volledige pensioenlast overnemen van zijn ambtenaren. Dat zegt de SERV, de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen.

  De boodschap van de SERV is van belang omdat er in het kader van de staatshervorming heel wat te doen zal zijn over de financiering van de federale overheid en van de deelgebieden.

  Door de toenemende kosten van de vergrijzing - voor pensioenen en gezondheidszorg - komt de federale regering in problemen en kijkt die naar de deelstaten om hulp, zeker naar Vlaanderen dat het economisch goed doet.

  De SERV zegt nu dat Vlaanderen een extra inspanning kan doen voor bijvoorbeeld de zorgverzekering, thuiszorg en gehandicaptenzorg. Maar het kan onmogelijk de volledige last van de pensioenen dragen van het onderwijzend personeel of de ambtenaren, als het zijn eigen begroting in evenwicht wil houden en goed wil besturen.

  Het federale niveau zal dus moeten blijven tussenkomen. Over een precieze verdeling van de lasten spreekt de SERV zich voorlopig niet uit.

  Bron : deredactie

  16-01-2008 om 16:36 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  14-01-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peeters zoekt 50.000 Waalse werknemers

  De Vlaamse economie kan maar de motor van België blijven, als de jobs in Vlaanderen kunnen worden ingevuld. 'We hebben nood aan zo'n 50.000 Waalse en Brusselse werknemers', zegt de Vlaamse minister-president, Kris Peeters (CD&V), in een reactie op de regionale groeiprognoses van het Planbureau.

  De economische groei ligt volgens prognoses van het Planbureau de komende jaren weer hoger in Vlaanderen dan in Wallonië. 'Volgens die prognoses zullen er in Vlaanderen jaarlijks 27.800 jobs bijkomen. Tegen 2020 worden zowat 278.000 jobs gecreëerd in Vlaanderen', merkt Vlaams minister-president Peeters op. 'Daarmee zit Vlaanderen op schema om de vergrijzing op te vangen'.

  En toch zal het niet vanzelf gaan, voegt Peeters eraan toe. 'Voor Vlaanderen wordt de arbeidsmarkt de komende jaren de achilleshiel om de groei van de economie en de werkgelegenheid te kunnen blijven handhaven', merkt Peeters op. 'Er zullen tussen 2006 en 2012 zowat 194.600 jobs gecreëerd worden, maar de beroepsbevolking neemt maar met 76.600 toe. Dat is dus minder dan de helft', geeft hij mee.

  Er moeten dus inspanningen worden gedaan om alle jobs in te kunnen vullen. Volgens Peeters moet in Vlaanderen vooral werk worden gemaakt van het optrekken van de werkzaamheidsgraad bij 55-plussers. Slechts 31,4 procent van de Vlaamse 55-plussers is aan het werk, terwijl het Europese gemiddelde 43,6 procent is. 'Als tegen 2020 de helft van de 55-plussers aan het werk is, zijn er meteen 170.000 personen meer beschikbaar op de arbeidsmarkt', rekent Kris Peeters voor.

  Daarom kent Vlaanderen nu al loonkostensubsidies toe aan werkgevers die 55-plussers aanwerven. 'Eind december hadden we al meer dan 2.000 premies toegekend', zegt Peeters. De minister-president merkt nog op dat er bij de VDAB 'ervaringsclubs' zijn opgericht om 55-plussers aan de slag te krijgen. Maar er zal dus nog een tandje moeten worden bijgestoken. Peeters roept de bedrijven op in te zetten op de ervaring en competenties van oudere werknemers. Met de sociale partners moet in de loop van dit jaar ook nog worden gezocht naar een 'aangepaste aanpak' op maat voor de 55-plussers, geeft de minister-president mee.

  Volgens Peeters moeten ook mensen aan het werk worden gezet die nu systematisch langer werkloos zijn, zoals kortgeschoolden, mensen met een handicap en allochtonen. 'Maar zelfs als we de werkzaamheidsgraad kunnen optrekken tot 70 procent, dan komen we er nog niet', zegt Peeters.

  'We zullen ook Waalse en Brusselse werklozen bij ons tewerk moeten stellen om al de openstaande vacatures ingevuld te krijgen. Nu al werken 36.000 Walen in Vlaanderen. We moeten streven naar de tewerkstelling van 50.000 Waalse en Brusselse werknemers in Vlaanderen', stelt Peeters. En zelfs dat zal niet volstaan. 'Het staat vast dat we ook buitenlandse werkkrachten zullen moeten aantrekken om onze economische groei te kunnen verzekeren'.

  Bron : De Tijd

  14-01-2008 om 15:22 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stormloop op lessen Nederlands
  Sinds een paar maanden worden cursussen Nederlands overspoeld door Franstaligen die dringend de andere landstaal willen leren. Vooral de communautaire hoogspanning van de voorbije maanden zou de Franstalige interesse gestimuleerd hebben.

  De Morgen hield een rondvraag in de sector. Zo zag het Huis van het Nederlands in Brussel het aantal Franstaligen dat Nederlands willen leren gevoelig stijgen: in 2005 waren er 8.582 aanvragen, in 2007 11.272. Bij Lerian Nti, op de privémarkt, steeg het aantal lesuren Nederlands van 26.000 in 2006 naar 33.000 in 2007. "De Franstaligen zijn 'néerlandofous' geworden. We vinden absoluut niet voldoende lesgevers", zegt Corine Alleman van Berlitz, dat ook een enorme stijging zag.

  De verklaring moet vooral gezocht worden in de politieke en economische stand van België. "Walen kunnen niet anders. De politieke situatie heeft hen getoond dat het menens is", zegt privélesgever Richard van Egdom. "Het algemeen gevoel is dat wie vooruit wil zijn blik op Vlaanderen moet richten."

  De cijfers staan in schril contrast met het secundaire onderwijs, waar de interesse voor de tweede landstaal daalt.

  Bron : De Morgen


  Op de knop "afspelen" klikken om de reportage te starten


  14-01-2008 om 15:19 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RVA-arts weigert 1 op 4 attesten van werklozen
  Geneesheren van de RVA weigeren in een geval op de vier het medisch attest dat door werklozen voorgelegd wordt omdat ze op eigen initiatief ontslag nemen uit een job of een werkaanbieding weigeren. Dat blijkt uit het pas gepubliceerde antwoord dat Maggie De Block (Open VLD) ontving op een schriftelijke vraag van de vorige federale minister van werk Peter Vanvelthoven.

  In de periode van 2003 tot en met het eerste semester van 2007 weigerden de RVA-geneesheren 2.859 van de 10.444 voorgelegde medische attesten (27,3 procent).

  Wat de werkverlating betreft werden in Vlaanderen 1.341 op 6.388 attesten (20,9 procent) geweigerd, in Wallonië 790 op 2.520 (31,3 procent) en in Brussel 340 op 634 (53,5 procent).

  Met betrekking tot werkweigering was dit in Vlaanderen 251 keer op 577 het geval (43,5 procent), in Wallonië 136 op 368 (36,9 procent) en in Brussel 1 op 7.

  Bron : Het laatste nieuws

  14-01-2008 om 15:14 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ongevallenstatistieken worden alarmerend
  Het aantal verkeersongevallen blijft stijgen. Ook de nieuwe verkeersveiligheidsbarometer toont opnieuw een toename. Het barometerverslag spreekt van ronduit "alarmerende cijfers", die aantonen dat er dringend nieuwe maatregelen genomen moeten worden.

  Uit de cijfers van de nieuwe verkeersveiligheidsbarometer (september 2007) blijkt dat het aantal letselongevallen met 4,2 pct toegenomen is. Het aantal ongevallen op jaarbasis ligt daarmee opnieuw boven de 50.000. Het aantal verkeersdoden (doden ter plaatse) op jaarbasis kende een minieme toename, van 961 tot 962 (+0,1 pct).

  De toename van het aantal verkeersongevallen en verkeersdoden lijkt zich door te zetten. "Jammer genoeg zijn de pessimistische vooruitzichten van de voorbije maanden nu werkelijkheid geworden", zo bevestigt het rapport van de barometer. Voor de vierde maand op rij toont de barometer namelijk een toename.

  Voorts blijkt uit de vrachtwagenbarometer dat het aantal ongevallen met vrachtwagens wel gedaald is, van 2.740 tot 2.675 (-2,4 pct), maar dat er bij die ongevallen meer doden vielen. Zo nam het aantal doden ter plaatse toe van 127 naar 147, een toename van liefst 15,7 pct.
  Het rapport spreekt van globaal "alarmerende cijfers die aantonen dat er dringend nieuwe maatregelen nodig zijn". Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid waarschuwde er al meermaals voor dat de huidige maatregelen onvoldoende zullen zijn om het aantal verkeersdoden tegen 2010 te halveren. Het BIVV drong er al verschillende keren op aan om een tandje bij te steken.

  Bron : De Morgen


  14-01-2008 om 15:12 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grootste prijzenschok sinds 1991
  De Belgische gezinnen mogen zich schrap zetten voor de grootste algemene prijsstijging in zeventien jaar. De inflatie, de stijging van de consumptieprijzen, zal in maart pieken tot 3,48 procent, voorspelt het Planbureau. Dat is het hoogste inflatiecijfer sinds augustus 1991.

  De versnelling in de prijsstijgingen komt er omdat almaar meer producenten de recentelijk gestegen olieprijzen doorrekenen in hun eindprijs. Pas na de zomer zullen de prijsstijgingen enigszins bedaren, maar op jaarbasis zal de inflatie toch nog altijd uitkomen op 3 procent. Ter vergelijking: de voorbije twee jaar bedroeg de inflatie slechts 1,8 procent.

  De gezondheidsindex, die gebruikt wordt bij indexering van lonen, sociale uitkeringen en huren, zal in 2008 gemiddeld 2,8 procent bedragen. Een gevolg van de opspelende inflatie is dat de loonnorm, vastgelegd op 5 procent voor de periode 2007-2008, met bijna 1 procent overschreden zal worden. De loonnorm is het richtcijfer voor loonsverhogingen in de privésector. De sociale partners leggen die tweejaarlijks vast. De huidige loonnorm van 5 procent hield geen rekening met een inflatie van meer dan 3 procent en de daaraan verbonden loonindexeringen.

  Ook de spilindex, richtinggevend voor de ambtenarenlonen, zal al in mei overschreden worden, met een nieuwe loonindexering tot gevolg. De prijsstijgingen maken de werkgevers zenuwachtig. Ondernemersorganisatie Unizo gaat de ontsporing van de loonnorm volgende week op tafel leggen tijdens een bijeenkomst van sociale partners en het kernkabinet.

  Unizo-baas Karel Van Eetvelt maakt zich weinig illusies over de beschikbare manoeuvreerruimte. Niemand is bereid om aan de index komen, zegt Van Eetvelt. "Misschien zelfs terecht. De reële koopkracht van de mensen mag niet achteruit." De beste oplossing is voor Unizo een lineaire lastenverlaging, maar daarover maakt Unizo zich wegens de beperkte budgettaire ruimte geen illusies. Van Eetvelt schuift daarom een lastenverlaging voor de laagste lonen naar voren. "Zo kan aan de koopkrachtproblemen van de laagste lonen iets worden gedaan, en het is goed voor de bedrijven."

  Volgens het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) bewijst de overschrijding van de loonnorm dat een veralgemening van all-inloonakkoorden noodzakelijk is. Bij zulke formules wordt een hoger dan verwachte inflatie gecompenseerd door een lagere reële loonsverhoging. Directeur Pieter Timmermans verzekerde dat het in het loonoverleg van dit najaar over dit soort formules zal gaan.

  Minister van Economie Sabine Laruelle (MR) wil, zonder het principe van loonindexering in vraag te stellen, een debat over de samenstelling en het functioneren van de index. Volgens een woordvoerder van de minister wil ze nadenken over nieuwe producten in de indexkorf, zoals zonnepanelen. Ook over een hoger gewicht voor voeding in de index kan worden nagedacht, luidt het. Het Federaal Planbureau maakte zijn prognoses op vraag van premier Verhofstadt vlak voor Kerstmis.

  De denktank verwacht niet alleen hogere inflatie, maar ook een lagere economische groei, die op jaarbasis zou uitkomen onder de psychologische kaap van 2 procent. Daar zwakt de banengroei af van 68.100 bijkomende banen vorig jaar naar 46.600. Volgens het Planbureau is dat al bij al behoorlijk, gezien de moeilijke internationale conjunctuur. Omdat er almaar meer Belgen werk hebben, blijven de beschikbare inkomens en de bestedingen van de Belgische gezinnen in de lift zitten, maar minder dan vorig jaar.

  Bron : De Morgen

  14-01-2008 om 15:07 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  09-01-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Om over na te denken
  Rudy Aernoudt

  Dit is een artikel om uit te printen. Separatisten moeten dit doen omdat ze deze tekst verguizen en verwijzen naar de brandstapel. Middeleeuwse boekverbrandingen zijn in strijd met de vrije meningsuiting, maar een artikel gebruiken om de haard aan te steken in koude winterdagen, dat moet wel kunnen. Voor antiseparatisten beschouw ik de tekst als een soort nieuwjaarsgeschenk dat ze altijd op zak zouden moeten hebben tijdens de komende feesten om, zodra het communautaire aan bod komt, de discussie aan te gaan op basis van argumenten. En voor de kritische lezer die separatist noch antiseparatist is, hoop ik dat deze tekst hem of haar toelaat een eigen standpunt te bepalen; daarbij echter niet vergetende dat ik niet vrij ben van enige vooringenomenheid, precies op basis van mijn eigen argumenten. Tezelfdertijd weet ik dat door het vooruitschuiven van argumenten in telexstijl, ik mij bijzonder blootstel aan kritiek, en verwijs dan ook graag, voor diegene die deze argumenten willen afbreken, naar mijn boek voor meer tekst en uitleg. (Vlaanderen - Wallonië, je t'aime mois non plus)

  1. Het imago van België, met als hoofdstad Brussel, tevens hoofdstad van Europa, kan nooit worden geëvenaard door de regio's. Regio's hangen dus beter hun karretje aan Belgie/Brussel, dan te splitsen en belastinggelden te investeren in image-building die nooit de Internationale allures van Brussel zal overschrijden.

  2. De impact van België in de Europese Unie is veel groter dan de som van de impact van de regio's. België is een van de stichtende leden van de Europese Unie en kan meer wegen in het Europese proces dan Vlaanderen of Wallonie dat zouden kunnen als een van de bijna driehonderd regio's die de Unie telt, zelfs als het een onafhankelijk land zou worden.

  3. Intraregionale verschillen zijn groter dan interregionale verschillen. Zo zijn de verschillen inzake gebruik van de sociale zekerheid groter tussen Oostende en Antwerpen dan tussen Vlaanderen en Wallonie. Zo is ook Waals-Brabant de rijkste provincie en krijgen zes van de acht West-Vlaamse arrondissementen transfers. De interregionale verschillen zijn dan ook geen afdoende basis voor splitsing.

  4. De taal als scheidingscriterium is een archaïsche maatschappijopvatting die uitgaat van de gedachte één volk, één natie, één taal. We hebben al diverse malen in de, ook recente, geschiedenis gezien tot welke inhumane toestanden dat kan leiden.

  5. Economisch komen alle regio's, Wallonie, Brussel en Vlaanderen, verarmd uit de splitsing. Dit geldt zeker voor Vlaanderen indien het bij de splitsing ook, noodzakelijkerwijze, zou opteren afstand te doen van Brussel. De 250.000 Vlamingen die er werken zouden daar dan hun belastingen betalen wat de "winst uit transfers" al bijna volledig zou neutraliseren.

  6. Cultureel zou een splitsing een verarming betekenen. We mogen niet langer de taal beschouwen als een splijtzwam, maar eerder als een verrijking. Breng Franstalige leerkrachten naar Vlaanderen en vice versa; organiseer taalbaden en we worden er allen taalkundiger van. Meertaligheid is in deze geglobaliseerde wereld geen overbodige luxe. Subsidieer cultuuractiviteiten die verschillende culturen samenbrengen, eerder dan activiteiten gebaseerd op een gettobenadering.

  7. Intense samenwerking organiseren tussen de regio's, is veel gemakkelijker dan splitsen. Denken we maar aan het "probleem" Brussel of aan onze overheidsschuld. Overigens, na zeven jaar Lambermontakkoorden zijn we er nog steeds niet in geslaagd de splitsing van de plantentuin van Meise uit te voeren. Als we nog geen plantentuin kunnen splitsen, laat ons dan stoppen met te stellen dat een land splitsen gemakkelijk is.

  8. Als regio's moeten we onze complementariteit meer gebruiken. De werkloosheid in Brussel en in gedeelten van Wallonië moet de naar schatting 150.000 vacante betrekkingen in Vlaanderen kunnen opvullen. Meteen verwateren de transfers als sneeuw voor de zon en kunnen Vlaamse ondernemingen hun groeiplannen realiseren. Dit veronderstelt wel een aanpassing van de arbeidsreglementering waar werken meer moet lonen dan niet werken.

  9. Splitsen is demagogisch. Samenblijven is democratisch gezien in enquêtes negen op tien inwoners pleiten voor het behoud van België.

  10. Om solidariteit te institutionaliseren, bijvoorbeeld in de sociale zekerheid, is het belangrijk om een voldoende draagvlak te hebben. Solidariteit moet wel gekoppeld worden aan verantwoordelijkheid. Wallonië heeft als grootste uitdaging: de aanpak van de jongerenwerkloosheid, Vlaanderen zijn demografische evolutie en Brussel veiligheid en intern goed bestuur.

  11. België vertegenwoordigt ongeveer twee procent van het bruto binnenlands product van de Europese Unie. Deze twee procent in drie delen hakken (1,1 voor Vlaanderen; 0,4 voor Brussel en 0,5 voor Wallonië) leidt tot economische versnippering.

  12. België mag, als stichtend lid van de Europese Unie, geen precedent scheppen voor politieke versnippering van Europa, die de Europese constructie nog meer onbestuurbaar zou maken en de positie van Europa in de wereld zou verzwakken.

  13. Bepaalde beleidsdomeinen kunnen efficiënter worden uitgevoerd op federaal niveau dan op regionaal niveau. Denken we maar aan de geluidsnormen van vliegtuigen. Anderzijds moet de opvolging van de werklozen bijvoorbeeld, zo lokaal mogelijk geschieden.

  14. De tendens is naar verdere europeanisering en intensere samenwerking tussen landen en dat terwijl wij precies de andere richting zouden uitgaan. Zullen we eerst onze reglementeringen regionaliseren om nadien te harmoniseren op Europees niveau?

  15. Noch Vlaanderen, noch Wallonië, noch Brussel zal de levenskwaliteit van zijn inwoners zien stijgen door een splitsing.

  (Oorspronkelijk gepubliceerd als Column in Trends, 20 december 2007)

  09-01-2008 om 22:07 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  08-01-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3,3% inflatie in OESO-landen in november

  Niet alleen België kampt met een hoge inflatie. De consumptieprijzen in de 30 OESO-landen samen waren in november vorig jaar gemiddeld 3,3% gestegen tegenover november 2006.

  De OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, telt veel Europese leden maar ook Australië, Canada, Japan en de VS zijn er lid van.

  In oktober bedroeg de inflatie binnen de OESO nog 2,8%. België had in november een inflatie van 2,9%.

  De inflatie in de eurozone lag in november met 3,1% net onder het gemiddelde van de OESO-landen.

  In de Verenigde Staten bedroeg ze 4,3%, in Japan 0,6%. In de drie regio's steeg de inflatie ten opzichte van oktober.

  Ook op maandbasis nam de inflatie toe: tussen oktober en november stegen de prijzen in de OESO met 0,5 procent, tussen september en oktober was dat 0,3 procent.

  Bron : deredactie

  08-01-2008 om 23:55 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)


  Lees de nota van Verhofstadt hier
 • Hier gaan we verder

 • Info op het net
 • blogspot met alle pamfletten
 • forum sociale zekerheid
 • Wie steunt er ?
 • en francais

 • Stuur ons een mailtje

  Druk op onderstaande knop om ons een mailtje te sturen


  Foto

  Archief per week
 • 11/02-17/02 2008
 • 21/01-27/01 2008
 • 14/01-20/01 2008
 • 07/01-13/01 2008
 • 31/12-06/01 2008
 • 24/12-30/12 2007
 • 17/12-23/12 2007
 • 10/12-16/12 2007
 • 03/12-09/12 2007
 • 26/11-02/12 2007
 • 19/11-25/11 2007
 • 12/11-18/11 2007
 • 05/11-11/11 2007
 • 29/10-04/11 2007
 • 22/10-28/10 2007

  Blog als favoriet !


  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  broedereverard
  www.bloggen.be/broeder

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!