Inhoud blog
  • De sociale verkiezingen
  • vraag naar solidariteit en twee syndicale vragen
  • Vraag van BASF, camerabewaking
  • Uitvoering IPA 2007-2008: een nieuw bonussysteem
  • Checklist Arbeid, gezin en vrije tijd !
    Hoofdpunten blog netwerk
  • Pieter timmermans :
  • notionele intrestaftrek
  • De dienstencheque, duurder maken of niet ?
  • Vandenbroucke hekelt federale aanpak in dossier grensarbeid
  • 50.000 Belgen extra op zwarte lijst verzekeraars
    Hoofdpunten blog beschermingdelegees
    vragen staat vrij
    CPB, OR, syndicaal ? Stel de vraag
    24-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De sociale verkiezingen

    Gids Sociale Verkiezingen 2008

    De volgende sociale verkiezingen vinden plaats van 5 tot 18 mei 2008.

    De sociale verkiezingen zijn belangrijk voor jullie, militanten, afgevaardigden, kandidaten en secretarissen. 1.400.000 werknemers uit meer dan 6.000 bedrijven zijn erbij betrokken.

    De werknemers worden dus opgeroepen om voor collega's te stemmen die kandidaat zijn voor de ondernemingsraad en/of het comité voor préventie en bescherming op het werk van hun bedrijf.

    Ter herinnering: ondernemingsraden moeten opgericht worden in bedrijven met minstens 100 werknemers. Er wordt gediscussieerd over praktische onderwerpen zoals het arbeidsreglement, de werkuren, de economische en financiële inlichtingen m.b.t. de onderneming. Comités moeten opgericht worden in ondernemingen met minstens 50 werknemers. Zij behandelen problemen die te maken hebben met het welzijn van de werknemers zoals stress, gevaarlijk werk, lawaaihinder, milieu….

    Lees de gids .... (pdf)
    De gids teleladen (pdf, 1,3 MB)
    Lees de bijlagen (pdf)
    De bijlagen teleladen (pdf, 1 MB)

    naar boven

    Wat zijn sociale verkiezingen ?

     

    Werknemers vormen het hart van een onderneming. Zonder werknemers draait geen enkel bedrijf. Werkgevers moeten dus de rechten van werknemers respecteren én met hun wensen en vragen rekening houden.

    Na de Tweede Wereldoorlog hebben de vakbonden geëist dat er systematisch overleg kwam tussen de werkgevers en de werknemers.
    Nu heb je:
    in bedrijven van tenminste 50 werknemers

    • een Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW)

    in bedrijven van tenminste 100 werknemers

    • ook een Ondernemingsraad (OR)

    Om te bepalen wie van de werknemers in die overlegorganen zal zetelen worden er sociale verkiezingen georganiseerd. 1.400.000 werknemers uit meer dan 6.000 bedrijven nemen deel aan de sociale verkiezingen. Om de vier jaar kan je aan deze verkiezingen dus meedoen door voor één van je werkmakkers te stemmen, of door zelf kandidaat-delegee te zijn.

    Jouw stem bepaalt mee de syndicale slagkracht in het bedrijf!

    naar boven

    Waar en wanneer worden sociale verkiezingen georganiseerd ?

     

    Slechts één enkel criterium bepaalt of een bedrijf sociale verkiezingen moet organiseren, namelijk het aantal werknemers dat dit bedrijf tewerkstelt.
    De wet bepaalt immers heel duidelijk dat het personeel van een bedrijf recht heeft op vertegenwoordigers in een CPBW (Comité voor Preventie en Bescherming op het werk) wanneer dit bedrijf in 2007 gemiddeld minstens 50 werknemers telde en op een vertegenwoordiging in de OR (Ondernemingsraad) indien het bedrijf in 2007 gemiddeld minstens 100 werknemers tewerkstelde.

    Om vast te stellen of de drempels overschreden werden, regelt de wetgeving het tellen van de werknemers tot in het kleinste detail. Alle werknemers tellen mee, ook jobstudenten en uitzendkrachten, behalve indien ze een vaste werknemer vervangen. Of de werknemers bij een vakbond aangesloten zijn, doet niks terzake.

    Een bedrijf dat de drempels overschrijdt moet niet onmiddellijk overgaan tot het organiseren van sociale verkiezingen, dit gebeurt slechts om de 4 jaar. De volgende sociale verkiezingen worden in het jaar 2008 georganiseerd. In de praktijk gebeurt de berekening van het gemiddeld aantal werknemers op het eind van het jaar 2007. Alle bedrijven die op dat ogenblik de wettelijke drempels overschrijden, moeten in 2008 sociale verkiezingen organiseren.

    24-12-2007 om 10:52 geschreven door sven naessens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    24-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vraag naar solidariteit en twee syndicale vragen

    Vraag naar solidariteit

    Maandag 26 November wordt een nieuw onderwerp van CAO voorgelegd aan de werknemers van Janssen Pharmaceutica. Om tien uur in de vesteging te Beerse en nadien om veertien uur te Geel. U kan de mensen daar alvast via een steunmotie U solidariteit laten weten via de volgende mail adressen :

    Franki Geysen : Fgeysen@janbe.jnj.com (Beerse)

    Robin Verboven : rverbove@janbe.jnj.com (Geel)

    Meer info op de website : www.pharmeus.be

    Maar ook bij het grafisch bedrijf PLICHAL te Turnhout zijn de mensen in actie. De mensen daar voeren al een week strijd tegen de sluiting van het bedrijf. Gelieve dan ook jullie steun te laten weten via het volgende mail adres ( rudy.molenberghs@accg.be ) en gevolg te geven aan iedere oproep tot ondersteuning van acties.

    Indien mogelijk probeer ook om eens tot aan de stakingspiketten te gaan !

    Dan twee syndicale vragen :

    Op het bedrijf van Mario De Maeyer is men bezig met loonclassificatie. Hij vraagt of andere mensen hem zouden willen mailen voor meer info te krijgen over loonclassificaties bij jullie op het werk en eventuele tips.

    mariodemaeyer@skynet.be

    Van bij BASF vroeg Willy Mermans om de vraag over de camerabewaking nog eens te herhalen naar het netwerk. Mensen die info hebben uit CPB, OR of zelfs arbeidsreglementen gelieve contact op te nemen met Willy via het volgende adres :

    willym1@skynet.be

    24-11-2007 om 18:51 geschreven door sven naessens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    10-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vraag van BASF, camerabewaking

    Sven,

    Zou jij via het netwerk een vraag willen lanceren aub.

    Wij gaan het binnenkort hebben over camerabewaking en diefstalpreventie op het werk + aanpassingen in het arbeidsreglement.

    Collega's die hiermee reeds geconfronteerd werden mogen hun reacties en eventueel richtlijnen van hun firma naar mij sturen. Kwestie van goed voorbereid te zijn.

    Alvast bedankt

    Willy Mermans

    BASF

    emailadres is willym1@skynet.be

    10-11-2007 om 11:37 geschreven door sven naessens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    04-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitvoering IPA 2007-2008: een nieuw bonussysteem

    Vakbonden en werkgevers-organisaties hebben in de Groep van 10 een gemeen-schappelijke verklaring ondertekend die de grote lijnen vastlegt voor een nieuw en vooral gunstiger systeem voor de toekenning aan werknemers van voordelen afhankelijk van resultaten binnen de onderneming.

    Hiermee voeren zij een afspraak uit het interprofessioneel akkoord (IPA) 2007-2008 uit.

    Het VBO, dat aan de basis lag van dat idee, heeft hiervoor sterk geijverd en is tevreden over het bereikte akkoord.

    Deze gemeenschappelijke verklaring van de Groep van 10 legt de grote lijnen vast voor een nieuw en vooral gunstiger (bonus)systeem voor de toekenning aan werknemers van voordelen afhankelijk van resultaten binnen de onderneming. Hiermee voeren zij een afspraak uit het interprofessioneel akkoord (IPA) 2007-2008 uit. Het VBO, dat aan de basis lag van dat idee, heeft hiervoor sterk geijverd en is tevreden over het bereikte akkoord. Dit document bevat ook een briefing van het VBO die dit akkoord toelicht.

    Het bestand vanop de site van het VBO kan U hier downloaden :

    Uitleg het nieuwe "bonussysteem"


    04-11-2007 om 10:09 geschreven door sven naessens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    01-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Checklist Arbeid, gezin en vrije tijd !

    Slaag jij erin arbeid, gezin en vrije tijd goed te combineren? Doe onze test en ontdek of jouw bedrijf goed of slecht scoort...

    Doe mee met onze Sinterklaasactie: ABVV-militanten die hun ckecklist invullen voor 15 november 2007 maken kans op een bezoekje van... de Sint!




    WAAROM EEN CHECKLIST?

    Bij het zoeken naar een beter evenwicht tussen arbeid, gezin en vrije tijd blijft collectieve arbeidsduurvermindering onze prioriteit.

    Net zoals het verder uitbouwen van betaalbare, kwaliteitsvolle en voor iedereen toegankelijke maatschappelijke voorzieningen.

    In vele ondernemingen is collectieve arbeidsduurvermindering echter (nog) geen realiteit. Ook de maatschappelijke voorzieningen om arbeid-gezin-vrije tijd beter te combineren zijn vandaag nog ontoereikend.

    Een wirwar aan maatregelen

    Om in de praktijk oplossingen te vinden voor de soms problematische combinatie van arbeid en privé dienen werknemers noodgedwongen beroep te doen op systemen van tijdskrediet, loopbaanvermindering en allerhande verloven.

    Voor de meeste werknemers is het moeilijk een zicht te krijgen op het kluwen van maatregelen. Of op de addertjes onder het gras bij de toepassing ervan...

    Vaak is men ook onvoldoende geïnformeerd over de gevolgen voor inkomen en sociale zekerheidsrechten.

    Instrument voor delegees

    Daarom ontwikkelde het Vlaams ABVV een instrument voor delegees om in de onderneming te werken aan meer evenwicht tussen arbeid en vrije tijd.

    Deze checklist biedt een overzicht van de belangrijkste maatregelen om arbeid, gezin en vrije tijd te combineren, wijst op mogelijke valkuilen en helpt te peilen naar de reële situatie in jouw bedrijf.

    De rode draad doorheen dit verhaal? Een goed onderhandeld collectief kader met genoeg ruimte voor eenieders individuele noden!




    HOE DEZE CHECKLIST INVULLEN?

    Een heleboel maatregelen zijn uitgewerkt volgens sector en/of bedrijf. De meeste wetgeving is gemakkelijk terug te vinden op het internet.

    Bij het invullen van de checklist is het daarom een absolute must de volgende zaken bij de hand te hebben:

      1. het arbeidsreglement van je bedrijf (vertrek best hiervan want dit is het meest specifiek),
      2. sectorale CAO’s (op te vragen bij je beroepssecretaris of op te zoeken via het internet),
      3. eventueel kan je de checklist eerst al op papier invullen samen met je ABVV-militantenkern.

    Er is meer en meer een tendens om ook in individuele arbeidscontracten uitzonderingsclausules in te schrijven betreffende het arbeidsreglement (bijvoorbeeld over de werkplaats).

    Probeer zoveel mogelijk hierover te weten te komen, want dit kan de antwoorden op bepaalde vragen beïnvloeden!

    Nuttige websites:

    Aanbevolen ABVV-brochures:

    • Arbeid en ouderschap: algemene regeling en praktische tips (2007) 
    • Het eindeloopbaanmenu en het generatiepact (2007) 
    • Mijn recht op vakantie, in een notendop (2007) 
    • Tijdskrediet, vierdagenweek, extra mogelijkheden vanaf 50 jaar (2007) 
    • Vademecum welzijn op het werk (2005) 
    • Arbeidsduurvermindering (2003)
    • Vademecum ondernemingsraad (1): de ondernemingsraad 
    • Vademecum ondernemingsraad (2): statuut van de afgevaardigde 
    • Vademecum ondernemingsraad (3): arbeidsreglement
      • >> klik hier (en ga door naar "website vakbondsafgevaardigde")

    * * *

     Klik hier om de checklist in te vullen...



    MEER WETEN?

    De checklist maakt deel uit van een actiepakket voor ABVV-delegees. Dat is verkrijgbaar bij je ABVV-gewest of -beroepscentrale.

    Elk pakket bevat:

    Nog vragen? Mail ons.

    01-11-2007 om 00:11 geschreven door sven naessens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    31-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vragen staat vrij !

    Iedereen komt op het werk wel eens voor een probleem te staan waar men niet dadelijk een oplossing voor heeft. De kans is echter groot dat collega's vanop andere bedrijven hier wel al mee te maken hebben gehad.

    Zit je met zulk een vraag, laat ze ons weten ! Wij verspreiden ze en hopen zo via het netwerksyndicalisme tot een oplossing te komen !

    31-10-2007 om 23:57 geschreven door sven naessens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)


    Archief per week
  • 24/12-30/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Belangrijke links
  • de NAR
  • Chemische producten
  • sevesowetgeving
  • arbeid en sociaal overleg

  • Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs