Het blijft het verhaal van Goed, Maar...
Vanochtend ging het infuus er snel in en ook bij de scan kon ik meteen doorlopen. Na een lunch in Leuven hadden we een gesprek met de professor en de dokter. De plek in de ruggewervel die de vorige keer aanleiding gaf tot een scan 3 maanden later, is nog steeds de boosdoener van het maar-gedeelte van het verhaal. De femara en het botinfuus hebben niet het gewenste effect op een miniscuul plekje in de wervel. Het gevaar is dat als die plek blijft groeien, de ruggewervel kan breken. De professor wilde in een team-overleg gaan bespreken of er tot bestraling overgegaan zou moeten worden, maar er kwam een radioloog binnen. Hij gaat mijn dossier bespreken met de professor van Radiologie, maar zoals het er nu naar uit ziet, gaat de wervel bestraald worden. Dit kan in 1 keer (sterke dosis) of in 5 keer, zoals de bestraling van mijn eileiders. Ook krijg ik nu een ander medicijn, Aromasin.
As maandag word ik gebeld over de beslissing van de Radioloog. Het zou kunnen zijn dat er nog een maand met de bestraling gewacht wordt. Mijn bloed wordt nogmaals extra getest om te zien of ik echt geen hormonen meer zelf aanmaak. De professor vindt het niet logisch dat de tumoren over het algemeen goed reageren, dat ik me goed voel, maar dat de behandeling niet overal aanslaat en dat de tumormarkers ook niet dalen zoals het zou moeten.
De tumor in de borst en de andere bot-uitzaaiingen zijn verminderd of stabiel, dus dat is het goed-gedeelte!
Nu is het wachten op het telefoontje. Volgende maand staat er weer een infuus op de planning (speciaal op dinsdag, zodat er gezelschap in het ziekenhuis aanwezig is ;-)
De werkzame stof in Aromasin is exemestaan.
Exemestaan is een aromatase-remmer. Het vermindert de hoeveelheid oestrogeenhormoon in de eierstokken, vetweefsel, lever en in borstkankergezwellen. Artsen schrijven exemestaan voor bij een bepaald type borstkanker, namelijk die gevoelig is voor hormonen
Behalve de gewenste werking kan dit medicijn ook bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn overgangsklachten, hoofdpijn, duizeligheid, maagdarmklachten, pijn en stijfheid in de gewrichten, depressiviteit, vermoeidheid, huiduitslag en haaruitval.
Om de depressiviteit tegen te gaan, zal ik veel drankjes met de dames nodig hebben; dan kan ik het daarop schuiven als ik hoofdpijn en maagdarmklachten krijg ;-)
16-09-2011 om 15:30
geschreven door Simone
|