Dit is één van de favorieten van mijn man. Zelf vind ik dit recept ook heel erg lekker. Het is makkelijk te maken, kost niet veel tijd en het is een leuk recept voor een lunch met vrienden of familie.
Nodig (3 pers):
- 3 halflange sokbroden (30 cm) naar eigen voorkeur wit, meergranen of bruin.
- 200 gr ijsbergsla
- 2 stukken kipfilet (in reepjes of plakjes gesneden)
- 4 eetl. honing
- 3 eetl. mosterd
- 6 eetl. mayonaise (bij voorkeur Zaanse)
- 1 a 2 eetl. citoensap
- 5 augurken (in plakjes gesneden)
- 2 tomaten (in plakjes gesneden)
- evt. 2 hardgekookte eieren (in plakjes gesneden)
- parmenzaanse kaas (geraspt of in plakjes, een andere pittige kaas kan ook)
Bereiden:
Voor de saus:
1. Voeg de honing, mosterd, mayonaise en het citroensap bij elkaar in een bakje.
2. Voeg naar smaak meer honing of mosterd of juist mayonaise toe. Wij houden van een pittige saus, dus ik voeg soms extra mosterd toe. Houdt er rekening mee dat het brood een deel van de smaak camoufleert.
3. Zet zolang op een koele plaats.
Voor de rest:
1. Kruid de kip naar smaak en bak de stukjes in een pan tot ze gaar zijn.
2. Neem het brood en leg hierop wat sla, tomaat, augurken, ei en parmezaanse kaas.
3. Leg de nog warme kipstukjes hierop en doe er saus overheen (nu wil de één graag veel saus, de andere weinig, dus ik raad aan de saus ook met een lepeltje op tafel te zetten).
Dit is een heerlijke pastasaus, lekker makkelijk, klaar in 20 minuten! Ik maak dit als ik een dagje makkelijk wil koken. Je kunt zelf allerlei groenten toevoegen.
Nodig (2 personen):
- 250-500 gr cherrytomaatjes
- 2 tomaten
- 100-200 mL passata
- 1 eetl. kristalsuiker
- 1 eetl. citroensap
- 1 takje rozemarijn
- 1 blaadje laurier
- 10 blaadjes basilicum (fijngesneden)
- 1/2 theel. italiaanse kruiden
- 1 ui (klein, mag ook een sjalot zijn), fijngesneden
- 1 teen geperste knoflook
- flinke scheut olijfolie
- zout en peper naar smaak
Bereiden:
1. Snijd de cherrytomaatjes in tweeën of vieren. Snijd de ui en knoflook en snijd de twee tomaten.
2. Verwarm een flinke scheut olie in een hapjespan (dit moet een flinke scheut zijn, omdat de olie de saus zal hechten) en fruit de ui en knoflook.
3. Bak de tomaatjes voor 1 minuut mee en voeg dan de passata toe.
4. Voeg alle kruiden toe, De rozemarijn en laurier kunnen gewoon aan de tak in de saus gedaan worden, bij het serveren staat dit vers, en je kunt eromheen eten/het eruit halen.
5. Laat even indikken (blijft de saus echt dun, voeg dan wat maizena, opgelost in een klein beetje passata toe, is de saus te dik, voeg wat water of extra passata toe).
6. Als de saus op gewenste dikte is kun je suiker en citroensap toevoegen. Dit kun je uiteraard variëren naar smaak.
TIP: Even geen zin in veel snijwerk? Gebruik een blik tomatenblokjes, nog steeds erg lekker, maar een stuk makkelijker! Dit is ook een goed alternatief als iemand in het gezin gevoelig is voor cherrytomaatjes (wil je ook dan vers koken? vleestomaten zijn ook een goed alternatief, de saus zal wel minder rood zijn).
TIP: voor meer pittigheid kun je cayennepeper toevoegen (gemalen of vers). Als je dit al toevoegt met de ui en knoflook zal het gerecht erg pittig worden, voeg je het later toe, dan krijg je een pittige ondertoon.
Mijn moeder maakte deze ovenschotel al toen ik erg klein was. Het is altijd één van mijn lievelingsgerechten geweest.
Dit is een heerlijk simpel en huiselijk gerecht.
Nodig:
1 bloemkool
500 gr. aardappelpuree
500 gr. kalfsgehakt
100 gr. geraspte kaas
klein handje paneermeel
klontje boter
Bereiden:
Kook de bloemkool in 8-13 minuten beetgaar.
Maak de aardappelpuree (zie hieronder recept voor aardappelpuree, maar het mag ook uit een kant en klaar zak)
Rul de gehakt in een klein beetje boter.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius.
Vet een grote ovenschaal in met wat boter.
Doe de gehakt onderin de ovenschaal, verspreid over de schaal. Doe de bloemkool hier bovenop en dek dit af met aardappelpuree.
Maak een korst door de aardappelpuree te bestrooien met een beetje paneermeel en lekker veel geraspte kaas.
Bak de ovenschotel in 30-45 minuten gaar. De ovenschotel kan uit de oven gehaald worden als de korst van de kaas op gewenste hardheid is. Ik vind het het lekkerst als ze goudbruin en knapperig is.
Gemakkelijke aardappelpuree
Kook 1.5 kg aardappelen gaar. Giet de aardappelen af en stamp met een stamper fijn. Voeg 100-250 mL melk toe (afhankelijk van hoe glad je de puree wilt hebben. In een goede puree zitten geen stukjes en kun je een vork met de platte kant drukken, waarna hij even blijft staan maar langzaam zal verdwijnen). Voeg eventueel wat zout toe voor de smaak.
Het gebeurt vaak dat ik verschillende restjes groenten in de koelkast heb liggen. Het is zonde om deze stukjes groente weg te gooien, dus is het zaak om creatief te zijn met de middelen die je hebt.. Dit soort maaltijden zijn goedkoop, makkelijk en heel voedzaam!
Deze week maakte ik nasi met mijn restjes.
Nodig voor 2 personen:
Tip: de groenten kun je vervangen door alle groenten die je nog in de groentela hebt liggen (best niet te sappig, zoals een tomaat). De kruiden kun je weglaten, maar ook vervangen en naar smaak toevoegen.
2 eetl. zonnebloemolie
Stuk paprika
Stuk courgette
1 wortel (mag een gekookte of rauwe wortel zijn)
handje doperwten
handje pinda's
5 spruiten
stukje broccoli (mag gekookt of rauw zijn)
1 ui
1 cm chilipeper.
1 ei
200 gr. witte rijst
1 theel. kurkuma (voor de kleur)
1/2 theel. cayennepeper
1 theel. basilicum
1 theel. currykruiden
1 theel. gember
1/2 theel. thijm
1/2 theel. koriander
1/2 theel. citroensap of limoensap
peper en zout (naar smaak)
Bereiding:
Snijd de groenten fijn, houd de ui apart.
Breng water aan de kook in een pan. Als het water kookt, kook dan de rijst gaar.
Doe ondertussen 2 eetlepels zonnebloemolie in een hapjespan of wok en verhit dit.
Fruit de ui
Voeg de andere groenten en de pinda's toe en bak al roerend.
Voeg 50 mL water toe en voeg de gekookte rijst toe.
Roer 1 rauw ei door het geheel.
Voeg de kruiden toe en maak op smaak met peper, zout en citroen/limoensap.
Dit is een lekker, gemakkelijk en vers recept, wat je heerlijk met je handen kunt eten.
Nodig voor 2 personen:
6 wraps
2 jalepeno pepers
1/2 komkommer
1 rode ui
500-1000 gr shoarmavlees
2 eetl. yoghurtmayonaise (gewone mayo kan ook)
1.5 eetl. zure room
1 teen knoflook (fijngesneden)
3 cactusvijgen óf 1 blikje tomatenblokjes
Bereiden:
Voeg de mayonaise, zure room en knoflook bij elkaar om een knoflooksaus te maken. Laat rusten in een koele omgeving,
Schil de cactusvijgen (gebruik handschoenen om splinters te voorkomen!).
Pureer de cactusvijgen met een staafmixer of blender en bewaar gekoeld in een schaaltje.
Doe, als je i.p.v. cactusvijgen tomaat gebruikt het blikje tomatenblokjes in een schaaltje (je kunt dit ook vers maken door 6 tomaten te snijden, even te laten bakken, 50 mL. water toe te voegen en vervolgens lang in de koelkast te zetten, voor snel resultaat werkt de vriezer ook).
Snijd de komkommer in kleine reepjes.
Snijd de geschilde rode ui fijn en voeg bij de komkommer.
Snijd de jalepeno's fijn en voeg bij de komkommer en ui. Tip: Voor een minder pittig resultaat verwijder je de zaadlijsten. Als je heel weinig pittigheid wilt, kun je de pepers ook in grove stukken snijden, ze bij de salade voegen en voor het serveren verwijderen.
Smelt een klont boter in een braadpan en bak het shoarmavlees hierin.
Verwarm eventueel de wraps in de magnetron.
Serveer in losse bakjes, zo kan ieder zijn eigen verhoudingen kiezen. Voor het eten doe je eerst wat knoflooksaus en cactusvijgsalsa of tomatensalsa op de wrap. Doe vervolgens de gewenste hoeveelheid vlees erbij en werk af met de salade voor frisheid en pit.
Dit jaar waren wij op vakantie in Italië. Het was op een hete avond, in het appartement waar we zaten, waarop dit receptje naar boven kwam. Het is heel gemakkelijk, je hebt maar weinig ingrediënten nodig, het is vers en fris en echt erg lekker!
Nodig voor 2-5 personen
Toast:
1 stokbrood (gesneden, vers van de bakker/uit de supermarkt)
4 tenen knoflook (zeer fijn gesneden; gedroogde knoflook kan ook erg goed)
olijfolie
Tomatensalsa
plantje verse basilicum (in totaal heb je 6-10 blaadjes nodig)
8 kleine, zoete trostomaatjes (zoals tasty tom tomaatjes)
evt. citroensap om langer vers te houden.
Bereiden:
snijd de knoflook zeer fijn en houd dit apart.
Verhit een koekenpan en doe hierin een flinke scheut olijfolie.
Doe, als de olijfolie heet is, een deel van de knoflook in de pan. Tip: je kunt niet het hele brood in één keer doen, laat de hoeveelheid knoflook afhangen van smaak en van het aantal keer dat je nodig hebt om alles te bakken.
Roer even door met een spatel en leg de plakjes stokbrood in de pan.
Als de plakjes bruin zijn, draai ze dan om en wacht tot deze kant ook bruin en knapperig is.
Herhaal dit tot het stokbrood op is (de kontjes hoef je niet om te draaien)
Maak ondertussen de tomatensalsa door de tomaatjes en de basilicum klein te snijden, in een bakje te doen en even te laten staan om in te trekken.
Tip: Je kunt de tomatensalsa vervangen door van alles, zoals een lekkere tapenade, een champignonnensalsa met citroen en verse kruiden, etc. Probeer te zoeken naar frisse vervangingen, want dat heeft de toast nodig. Een eiersalade zou te stevig en romig zijn.
Gisterenavond waren de toastjes én de afbakbroodjes op. We hadden zeer vroeg gegeten en hadden dus 's avonds lekkere trek. Reden voor mij om deze heerlijke uienringen te maken.
Nodig:
1 grote ui, of 2 kleine uien.
200 mL melk (halfvol, mag houdbare melk zijn)
100-150 gr bloem
1/2 bouillonblokje (kip of groente)
1/2 theel. basilicum
1/2 theel. italiaanse kruiden
1/2 theel. piri piri
1/2 theel. gedroogde of verse knoflook
Frituurpan of pannetje met frituurolie/zonnebloemolie/koolzaadolie...
Voor een saus:
grote scheut sweet-chilisaus
1/2-1 theel. ketjap-manis / sojasaus
1 theel. suiker
Bereiden:
Snijd de uien in ringen (als je af en toe scheef gaat is dat geen probleem, ook halve ringen zijn lekker!). Snijd de ringen niet te dik, omdat ze anders niet gelijktijdig met het beslag gaar zijn.
Verwarm de olie.
Doe de melk in een bakje.
Los een bouillonblokje op in een klein beetje water. (Mijn ervaring is dat ze niet goed oplossen in melk, dus best eerst in een klein beetje water oplossen, voordat je het in de melk doet). Voeg het mengsel bij de melk.
Doe nu beetje voor beetje de bloem bij het mengsel en roer met een garde. Je hebt genoeg bloem toegevoegd als je beslag wat dikker is, maar je moet er geen brood mee kunnen vouwen, dus het moet nog wel uitlopen.
Voeg nu de kruiden toe en roer goed.
Laat even staan totdat de olie heet is.
Als je een frituurpan gebruikt, haal dan het mandje eruit, want het deeg blijft hieraan plakken.
Dompel de uienringen onder in het beslag en doe in de frituurpan (je hoeft ze niet allemaal tegelijk in de frituurpan te doen, maar er kunnen er meerdere tegelijk in. Je haalt ze er toch één voor één uit met een uitlek-lepel).
Haal de uienringen eruit als ze een lichtbruine gloed krijgen.
Voeg voor een saus de chilisaus, sojasaus en suiker bij elkaar en roer goed.
Ik ben Marianne, kom oorspronkelijk uit Nederland, woon nu al meer dan 5 jaar in België en ik houd van eten en ook van het klaarmaken van lekker en vers eten.
Ik kook met recepten van over de hele wereld. Koken is voor mij namelijk een manier om heel dicht bij huis te blijven (als ik echte Hollandse pot maak), om dicht bij een nieuw huis te komen (als ik de Vlaamse keuken uitprobeer) en om culturen van verderweg te leren kennen. In de keuken en vooral rond de keukentafel wordt liefde gedeeld, worden tradities doorgegeven en worden herinneringen gemaakt en tradities gevormd.
Koken is voor mij een uitlaatklep. Als ik mij niet goed voel, kook ik. Ik ben depressief geweest omdat ik Fibromyalgie en CVS heb gekregen en op dat moment was koken één van de weinige dingen die nog wel gingen zonder dat het te veel pijn deed of te vermoeiend was. Nu is de depressie gelukkig over, maar het koken doe ik nog steeds. Koken is voor mij iets wat mij vrolijk maakt. Ik vind het fijn om mijn man of anderen iets voor te schotelen en ze te zien genieten van het resultaat van lange (en soms ook korte) arbeid in de keuken. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te proberen in de keuken. Soms mislukt dit, maar vaak komt er een onverwachts heerlijk resultaat uit!
Als het gaat om eten, geloof ik niet in Light-producten. Ze zullen vast goed resultaat geven, maar ik ga voor smaakvol en gezond eten. En daar heb je soms een klontje boter extra voor nodig :) Ik eet liever lekker en een beetje minder dan gewoon en Light.
Ik hoop dat jullie genieten van de recepten die hieronder staan. Zelf ben ik echt niet zo'n ervaren kok, dus het gaat niet om sterrendiners, maar eerder om verse, huiselijke maaltijden en zoetigheden.
Op de lijst van mijn favoriete hapjes staan gevulde eitjes heel hoog. Je kunt ze op allerlei manieren variëren en daarom zijn ze geschikt voor veel soorten mensen. Deze recepten zijn voor 12 eitjes
twee druppels tabasco (of meer naar smaak) 1/4 ui (gesnipperd)
zout en peper Zout en peper
paprikapoeder peterselieblaadjes.
Bij al deze receptjes moeten de eieren hardgekookt zijn. Halveer de eieren en haal de dooier er voorzichtig uit met een theelepel en doe in een bakje. Voeg de andere recepten toe en meng door elkaar tot een glad mengsel. Doe terug in het eiwit met een lepel of met een spuitzak (voor een mooier effect). garneer met paprikapoeder (heeft weinig smaak maar ziet er leuk uit. Voor een gele kleur kan kurkumapoeder gebruikt worden. Verse kruiden als bieslook en peterselie kunnen ook lekker en mooi als garnering zijn. Je kunt ook garneren met vlees/vis (een beetje gerookte zalm, rauwe ham of gebakken bacon)
Ik houd van soep. Het eten (en maken) van soep geeft mij een moment van ontspanning. Heerlijk om bij op te warmen, maar ook heel geschikt als maaltijd. Vanuit één basisrecept kun je heel veel verschillende smaken creëren!
Nodig voor 1.5 L soep:
1 L kippen- of groentebouillon
2 eetl. room
klont boter
1 sjalot of 1/2 ui
1 teen knoflook
Gepureerde groenten of soepgroenten
Bereiden:
Snijd de uien knoflook fijn
Smelt de boter in een soeppan en fruit de knoflook en ui erin.
Voeg 1 L water en de bouillonblokjes toe.
Voeg de gepureerde groenten toe (voor groentesoep: voeg soepgroenten toe)
Voeg de room toe (meer of minder, afhankelijk van groentesoort en eigen smaak, bij groentesoep geen room toevoegen!)
Voeg de gewenste kruiden toe. Geen zout, dit zit al in de bouillon!
Bij te dikke soep: nogmaals pureren of meer water toevoegen.
Nodig voor diverse variaties
Groentesoep: ongeveer 200-300 gr. soepgroenten en vermicelli toevoegen.
Broccolisoep: 1 stuk broccoli (gepureerd), 2 theel. basilicum en evt. een snufje peper toevoegen
Wortelsoep: 1 bospeen (geraspt en na het koken gepureerd), 2 theel. basilicum en 1 theel. tijm toevoegen.
Kippensoep: per 2 L kippensoep 1 grote kippenpoot ong. 45 minuten in de bouillon laten koken. Daarna van het bot afhalen. Daarna pas groenten en vermicelli toevoegen.
Champignonnensoep: 250-300 gr. champignons (gepureerd: fruit eerst de look, ui en champignons, neem dit mengsel uit de pan en doe het in de staafmixer. maak dan de bouillon en voeg het gepureerde mengsel toe)
Chinese tomatensoep: 500-1000 mL passata, 1 theel. gember, 1 theel. citroengras, 1 theel. sambal, 6 eetl. suiker, 5 eetl. ketjap (sojasaus), 2 eetl. azijn, 2 eetl. maizena en een hand mihoen (als vermicelli) toevoegen. Geen room toevoegen!
Pompoensoep: ong. 500 gr. pompoen (geschild en gepureerd), 2 theel. Basilicum, 1 theel. tijm toevoegen.
Het is vandaag regenachtig en voor mij is dat een reden om een heerlijk herfstrecept te maken. Vandaag maken ik dan ook stoofvlees met boerenkoolstoemp.
Bereidingstijd:
2 uur en 15 min. (waarvan je ongeveer 15 minuten effectief in de keuken staat).
Nodig voor 2 personen :
500 gr. rundvlees,
2 grote uien,
1 flesje bruin bier (bijv. Leffe Bruin),
2 eetl. appel- of perenstroop (kan vervangen worden door een schepje suiker en verse appel)
1 theel. verse tijm (gedroogd gaat ook)
1 kruidnagel
2 blaadjes laurier
1 stevige bruine snee brood
2 eetl. scherpe mosterd (bijv. Dijon)
roomboter
peper en zout (naar smaak)
Boerenkool (ong. 500 gr.)
Aardappelen (ong. 1.5 kg geschild)
Bouillonblokje (kip of groente)
Scheut melk
Bereiden:
Pel de uien en snipper ze in niet al te fijne stukjes
Verhit een ruime stoofpot en smelt hierin een klontje boter. Stoof daarin de uien op een matig vuur. Laat de uien niet bruin bakken!
Verhit ondertussen een braadpan en smelter een klontje boter in. Schroei de stukken vlees in de braadpan tot ze goudbruin zijn. Kruid het vlees tijdens het bakken met peper en zout naar smaak (het heeft niet erg veel nodig, vanwege de andere smaken die toegevoegd worden). Tip: Als je veel vlees hebt, kun je het best in meerdere porties dichtschroeien.
Doe de stukjes vlees in de stoofpot met uien.
Houd de braadpan met aanbaksels bij en schenk daarin het bier. Roer de aanbaksels in het bier los en breng het bier aan de kook.
Als het bier kookt, giet het dan in de stoofpot.
Doe de laurier, tijm, kruidnagel en appel-/perenstroop in de stoofpot.
Besmeer het brood royaal met mosterd. Leg het brood, met de besmeerde zijde onder, in de stoofpot.
Laat het vlees 1.5 á 2 uur stoven en roer af en toe.
Voeg naar smaak zout en peper toe.
Als het geheel klaar is, kun je de saus eventueel zeven om een lekkere saus te krijgen voor over de boerenkoolstoemp.
Maak ondertussen de boerenkoolstoemp:
Doe de geschilde aardappelen en boerenkool in een grote pan met water(bijv. een soeppan).
Voeg een bouillonblokje toe en laat de aardappelen gaar worden.
Giet de pan af en stamp alles door elkaar tot er een gladde massa ontstaat. Tip: als het moeilijk glad wordt, voeg dan een klontje boter, wat melk of een beetje jus toe.