Mijn moeder maakte deze ovenschotel al toen ik erg klein was. Het is altijd één van mijn lievelingsgerechten geweest.
Dit is een heerlijk simpel en huiselijk gerecht.
Nodig:
1 bloemkool
500 gr. aardappelpuree
500 gr. kalfsgehakt
100 gr. geraspte kaas
klein handje paneermeel
klontje boter
Bereiden:
- Kook de bloemkool in 8-13 minuten beetgaar.
- Maak de aardappelpuree (zie hieronder recept voor aardappelpuree, maar het mag ook uit een kant en klaar zak)
- Rul de gehakt in een klein beetje boter.
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius.
- Vet een grote ovenschaal in met wat boter.
- Doe de gehakt onderin de ovenschaal, verspreid over de schaal. Doe de bloemkool hier bovenop en dek dit af met aardappelpuree.
- Maak een korst door de aardappelpuree te bestrooien met een beetje paneermeel en lekker veel geraspte kaas.
- Bak de ovenschotel in 30-45 minuten gaar. De ovenschotel kan uit de oven gehaald worden als de korst van de kaas op gewenste hardheid is. Ik vind het het lekkerst als ze goudbruin en knapperig is.
Gemakkelijke aardappelpuree
Kook 1.5 kg aardappelen gaar. Giet de aardappelen af en stamp met een stamper fijn. Voeg 100-250 mL melk toe (afhankelijk van hoe glad je de puree wilt hebben. In een goede puree zitten geen stukjes en kun je een vork met de platte kant drukken, waarna hij even blijft staan maar langzaam zal verdwijnen). Voeg eventueel wat zout toe voor de smaak.
Categorie:Hollandse keuken
|