Ik houd van soep. Het eten (en maken) van soep geeft mij een moment van ontspanning. Heerlijk om bij op te warmen, maar ook heel geschikt als maaltijd. Vanuit één basisrecept kun je heel veel verschillende smaken creëren!
Nodig voor 1.5 L soep:
1 L kippen- of groentebouillon
2 eetl. room
klont boter
1 sjalot of 1/2 ui
1 teen knoflook
Gepureerde groenten of soepgroenten
Bereiden:
- Snijd de uien knoflook fijn
- Smelt de boter in een soeppan en fruit de knoflook en ui erin.
- Voeg 1 L water en de bouillonblokjes toe.
- Voeg de gepureerde groenten toe (voor groentesoep: voeg soepgroenten toe)
- Voeg de room toe (meer of minder, afhankelijk van groentesoort en eigen smaak, bij groentesoep geen room toevoegen!)
- Voeg de gewenste kruiden toe. Geen zout, dit zit al in de bouillon!
- Bij te dikke soep: nogmaals pureren of meer water toevoegen.
Nodig voor diverse variaties
Groentesoep: ongeveer 200-300 gr. soepgroenten en vermicelli toevoegen.
Broccolisoep: 1 stuk broccoli (gepureerd), 2 theel. basilicum en evt. een snufje peper toevoegen
Wortelsoep: 1 bospeen (geraspt en na het koken gepureerd), 2 theel. basilicum en 1 theel. tijm toevoegen.
Bloemkoolsoep: 1 bloemkool (gepureerd), 2 theel. basilicum en 1 theel. currykruiden toevoegen
Kippensoep: per 2 L kippensoep 1 grote kippenpoot ong. 45 minuten in de bouillon laten koken. Daarna van het bot afhalen. Daarna pas groenten en vermicelli toevoegen.
Tomatensoep: 500 mL passata, (1 eetl. suiker, 1 eetl. citroensap), 2 theel. basilicum, 1 theel. italiaanse kruiden toevoegen
Champignonnensoep: 250-300 gr. champignons (gepureerd: fruit eerst de look, ui en champignons, neem dit mengsel uit de pan en doe het in de staafmixer. maak dan de bouillon en voeg het gepureerde mengsel toe)
Chinese tomatensoep: 500-1000 mL passata, 1 theel. gember, 1 theel. citroengras, 1 theel. sambal, 6 eetl. suiker, 5 eetl. ketjap (sojasaus), 2 eetl. azijn, 2 eetl. maizena en een hand mihoen (als vermicelli) toevoegen. Geen room toevoegen!
Pompoensoep: ong. 500 gr. pompoen (geschild en gepureerd), 2 theel. Basilicum, 1 theel. tijm toevoegen.
Heel veel kook- en eetplezier!
Categorie:Soepen
Tags:Soep
|