Het gebeurt vaak dat ik verschillende restjes groenten in de koelkast heb liggen. Het is zonde om deze stukjes groente weg te gooien, dus is het zaak om creatief te zijn met de middelen die je hebt.. Dit soort maaltijden zijn goedkoop, makkelijk en heel voedzaam!
Deze week maakte ik nasi met mijn restjes.
Nodig voor 2 personen:
Tip: de groenten kun je vervangen door alle groenten die je nog in de groentela hebt liggen (best niet te sappig, zoals een tomaat). De kruiden kun je weglaten, maar ook vervangen en naar smaak toevoegen.
2 eetl. zonnebloemolie
Stuk paprika
Stuk courgette
1 wortel (mag een gekookte of rauwe wortel zijn)
handje doperwten
handje pinda's
5 spruiten
stukje broccoli (mag gekookt of rauw zijn)
1 ui
1 cm chilipeper.
1 ei
200 gr. witte rijst
1 theel. kurkuma (voor de kleur)
1/2 theel. cayennepeper
1 theel. basilicum
1 theel. currykruiden
1 theel. gember
1/2 theel. thijm
1/2 theel. koriander
1/2 theel. citroensap of limoensap
peper en zout (naar smaak)
Bereiding:
- Snijd de groenten fijn, houd de ui apart.
- Breng water aan de kook in een pan. Als het water kookt, kook dan de rijst gaar.
- Doe ondertussen 2 eetlepels zonnebloemolie in een hapjespan of wok en verhit dit.
- Fruit de ui
- Voeg de andere groenten en de pinda's toe en bak al roerend.
- Voeg 50 mL water toe en voeg de gekookte rijst toe.
- Roer 1 rauw ei door het geheel.
- Voeg de kruiden toe en maak op smaak met peper, zout en citroen/limoensap.
Serveer eventueel met satésaus.
|