Inhoud blog
  • Perfecte cupcakes
  • Broodje kip met honing-mosterdsaus
  • Italiaans: Pastasaus (basissaus)
  • Ovenschotel van bloemkool en aardappelpuree
  • Nasi van restjes
    Zoeken in blog

    Categorieën
  • Hapjes (3)
  • Hollandse keuken (1)
  • Koken met restjes (1)
  • Lunch/ontbijt (2)
  • Oosterse keuken (0)
  • Sauzen (0)
  • Soepen (1)
  • Toetjes/gebakjes (1)
  • Vlaamse keuken (1)
  • Wereldkeuken (2)
  • My Favorite Recipes
    Lekker Vers en Gemakkelijk!
    05-11-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uienringen
    Gisterenavond waren de toastjes én de afbakbroodjes op. We hadden zeer vroeg gegeten en hadden dus 's avonds lekkere trek. Reden voor mij om deze heerlijke uienringen te maken. 

    Nodig: 
    1 grote ui, of 2 kleine uien. 
    200 mL melk (halfvol, mag houdbare melk zijn) 
    100-150 gr bloem 
    1/2 bouillonblokje (kip of groente) 
    1/2 theel. basilicum
    1/2 theel. italiaanse kruiden 
    1/2 theel. piri piri
    1/2 theel. gedroogde of verse knoflook 
    Frituurpan of pannetje met frituurolie/zonnebloemolie/koolzaadolie... 

    Voor een saus: 
    grote scheut sweet-chilisaus 
    1/2-1 theel. ketjap-manis / sojasaus 
    1 theel. suiker 

    Bereiden: 
    1. Snijd de uien in ringen (als je af en toe scheef gaat is dat geen probleem, ook halve ringen zijn lekker!). Snijd de ringen niet te dik, omdat ze anders niet gelijktijdig met het beslag gaar zijn. 
    2. Verwarm de olie.
    3. Doe de melk in een bakje.
    4. Los een bouillonblokje op in een klein beetje water. (Mijn ervaring is dat ze niet goed oplossen in melk, dus best eerst in een klein beetje water oplossen, voordat je het in de melk doet). Voeg het mengsel bij de melk. 
    5. Doe nu beetje voor beetje de bloem bij het mengsel en roer met een garde. Je hebt genoeg bloem toegevoegd als je beslag wat dikker is, maar je moet er geen brood mee kunnen vouwen, dus het moet nog wel uitlopen. 
    6. Voeg nu de kruiden toe en roer goed. 
    7. Laat even staan totdat de olie heet is. 
    8. Als je een frituurpan gebruikt, haal dan het mandje eruit, want het deeg blijft hieraan plakken. 
    9. Dompel de uienringen onder in het beslag en doe in de frituurpan (je hoeft ze niet allemaal tegelijk in de frituurpan te doen, maar er kunnen er meerdere tegelijk in. Je haalt ze er toch één voor één uit met een uitlek-lepel). 
    10. Haal de uienringen eruit als ze een lichtbruine gloed krijgen. 
    11. Voeg voor een saus de chilisaus, sojasaus en suiker bij elkaar en roer goed. 
    Eet smakelijk! 





    Categorie:Hapjes
    Tags:Hapjes, ui, uienringen
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salade - Veldsla met cherrytomaatjes, parmezaan & zongedroogde tomaat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voor de lunch, of gewoon tussendoor vind ik het heerlijk om een salade te maken. 
    Ik eet deze gewoon uit de saladekom, lekker ontspannen. 
    Hieronder één van mijn favorieten.. 

    Nodig: 
    handje veldsla (kropsla kan ook, ijsbergsla is minder gewenst vanwege de hardheid en bitterheid)
    3 zongedroogde tomaten
    8 cherrytomaatjes 
    klein handje cashewnoten 
    1 Eetl. geraspte parmezaanse kaas 
    1 1/2 theel. mayonaise 
    sap van 1 dun schijfje citroen (ongeveer 1 theelepel)
    1 ei (zachtgekookt)
    klein stukje rode ui (gesnipperd) 
    1 theel. gedroogde basilicum of 5 blaadjes verse (fijngesneden) basilicum. 

    Bereiden: 
    1. Kook het ei in vijf minuten zachtgekookt. 
    2. Snijd ondertussen de cherrytomaatjes doormidden en doe samen met de veldsla in een kom. 
    3. Voeg de cashewnoten, parmezaanse kaas en gesnipperde rode ui toe. 
    4. Snijd de zongedroogde tomaten in de gewenste grootte en voeg toe aan de salade. 
    5. Als het ei zachtgekookt is, pel deze dan en voeg gesneden toe aan de salade (mag nog warm zijn). 
    6. Voeg de mayonaise, de basilicum en het sap van de citroen toe als dressing en roer het geheel door elkaar. 
    Geniet van deze gezonde lunch. 

    Categorie:Lunch/ontbijt
    Tags:zongedroogde tomaat, salade, veldsla, parmezaanse kaas
    >> Reageer (0)
    04-11-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Over mij
    Ik ben Marianne, kom oorspronkelijk uit Nederland, woon nu al meer dan 5 jaar in België en ik houd van eten en ook van het klaarmaken van lekker en vers eten. 

    Ik kook met recepten van over de hele wereld. Koken is voor mij namelijk een manier om heel dicht bij huis te blijven (als ik echte Hollandse pot maak), om dicht bij een nieuw huis te komen (als ik de Vlaamse keuken uitprobeer) en om culturen van verderweg te leren kennen. In de keuken en vooral rond de keukentafel wordt liefde gedeeld, worden tradities doorgegeven en worden herinneringen gemaakt en tradities gevormd. 

    Koken is voor mij een uitlaatklep. Als ik mij niet goed voel, kook ik. Ik ben depressief geweest omdat ik Fibromyalgie en CVS heb gekregen en op dat moment was koken één van de weinige dingen die nog wel gingen zonder dat het te veel pijn deed of te vermoeiend was. Nu is de depressie gelukkig over, maar het koken doe ik nog steeds. Koken is voor mij iets wat mij vrolijk maakt. Ik vind het fijn om mijn man of anderen iets voor te schotelen en ze te zien genieten van het resultaat van lange (en soms ook korte) arbeid in de keuken. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te proberen in de keuken. Soms mislukt dit, maar vaak komt er een onverwachts heerlijk resultaat uit! 

    Als het gaat om eten, geloof ik niet in Light-producten. Ze zullen vast goed resultaat geven, maar ik ga voor smaakvol en gezond eten. En daar heb je soms een klontje boter extra voor nodig :) Ik eet liever lekker en een beetje minder dan gewoon en Light.

    Ik hoop dat jullie genieten van de recepten die hieronder staan. Zelf ben ik echt niet zo'n ervaren kok, dus het gaat niet om sterrendiners, maar eerder om verse, huiselijke maaltijden en zoetigheden. 



    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde eitjes - Diverse variaties!
    Op de lijst van mijn favoriete hapjes staan gevulde eitjes heel hoog. Je kunt ze op allerlei manieren variëren en daarom zijn ze geschikt voor veel soorten mensen. Deze recepten zijn voor 12 eitjes

    Augurk:  Paprika: 
    6 eieren (hardgekookt) 6 eieren (hardgekookt) 
    1 theel. mosterd (dijon) 1 theel. mosterd (dijon) 
    mayonaise (naar smaak) mayonaise (naar smaak) 
    1/2 ui (zeer fijn gesnipperd) 1/2 ui (zeer fijn gesnipperd)
    2 á 3 augurken (zeer fijn gesnipperd) 1/2 paprika (zeer fijn gesnipperd) 
    peper en zout  peper en zout 
    paprikapoeder en peterselie/bieslook als garnering.  paprikapoeder en peterselie/bieslook als garnering. 

    Citroen:  Augurk (2): 
    6 eieren (hardgekookt)  6 eieren (hardgekookt)
    mayonaise (naar smaak)  mayonaise (naar smaak) 
    2 theel. citroensap  2 theel. dijon mosterd 
    1/2 theel. currypoeder dragon (1/2 theel.)
    1/2 theel. mosterd (dijon) peper en zout 
    zout en peper  3 augurken (zeer fijn gesnipperd)

    Pittig:  Zongedroogde tomaat: 
    6 eieren (hardgekookt) 6 eieren (hardgekookt)
    mayonaise (naar smaak)  mayonaise (naar smaak)
    1/2 theel. mosterd (dijon)  1/2 theel. mosterd (dijon)
    1 eetl. augurk (fijn gesnipperd) 2-3 zongedroogde tomaten (gesnipperd) 
    twee druppels tabasco (of meer naar smaak)  1/4 ui (gesnipperd) 
    zout en peper  Zout en peper 
    paprikapoeder  peterselieblaadjes. 

    Bij al deze receptjes moeten de eieren hardgekookt zijn. Halveer de eieren en haal de dooier er voorzichtig uit met een theelepel en doe in een bakje. Voeg de andere recepten toe en meng door elkaar tot een glad mengsel. Doe terug in het eiwit met een lepel of met een spuitzak (voor een mooier effect). garneer met paprikapoeder (heeft weinig smaak maar ziet er leuk uit. Voor een gele kleur kan kurkumapoeder gebruikt worden. Verse kruiden als bieslook en peterselie kunnen ook lekker en mooi als garnering zijn. Je kunt ook garneren met vlees/vis (een beetje gerookte zalm, rauwe ham of gebakken bacon)



    Categorie:Hapjes
    Tags:Hapjes, gevulde eieren, eieren
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Basisrecept voor diverse soepen
    Ik houd van soep. Het eten (en maken) van soep geeft mij een moment van ontspanning. Heerlijk om bij op te warmen, maar ook heel geschikt als maaltijd. Vanuit één basisrecept kun je heel veel verschillende smaken creëren! 

    Nodig voor 1.5 L soep: 
    1 L kippen- of groentebouillon 
    2 eetl. room 
    klont boter 
    1 sjalot of 1/2 ui
    1 teen knoflook 
    Gepureerde groenten of soepgroenten 

    Bereiden: 
    1. Snijd de uien knoflook fijn 
    2. Smelt de boter in een soeppan en fruit de knoflook en ui erin. 
    3. Voeg 1 L water en de bouillonblokjes toe. 
    4. Voeg de gepureerde groenten toe (voor groentesoep: voeg soepgroenten toe) 
    5. Voeg de room toe (meer of minder, afhankelijk van groentesoort en eigen smaak, bij groentesoep geen room toevoegen!) 
    6. Voeg de gewenste kruiden toe. Geen zout, dit zit al in de bouillon! 
    7. Bij te dikke soep: nogmaals pureren of meer water toevoegen. 
    Nodig voor diverse variaties
    Groentesoep: ongeveer 200-300 gr. soepgroenten en vermicelli toevoegen. 
    Broccolisoep: 1 stuk broccoli (gepureerd), 2 theel. basilicum en evt. een snufje peper toevoegen 
    Wortelsoep: 1 bospeen (geraspt en na het koken gepureerd), 2 theel. basilicum en 1 theel. tijm toevoegen. 
    Bloemkoolsoep: 1 bloemkool (gepureerd), 2 theel. basilicum en 1 theel. currykruiden toevoegen 
    Kippensoep: per 2 L kippensoep 1 grote kippenpoot ong. 45 minuten in de bouillon laten koken. Daarna van het bot afhalen. Daarna pas groenten en vermicelli toevoegen. 
    Tomatensoep: 500 mL passata, (1 eetl. suiker, 1 eetl. citroensap), 2 theel. basilicum, 1 theel. italiaanse kruiden toevoegen 
    Champignonnensoep: 250-300 gr. champignons (gepureerd: fruit eerst de look, ui en champignons, neem dit mengsel uit de pan en doe het in de staafmixer. maak dan de bouillon en voeg het gepureerde mengsel toe)
    Chinese tomatensoep: 500-1000 mL passata, 1 theel. gember, 1 theel. citroengras, 1 theel. sambal, 6 eetl. suiker, 5 eetl. ketjap (sojasaus), 2 eetl. azijn, 2 eetl. maizena en een hand mihoen (als vermicelli) toevoegen. Geen room toevoegen! 
    Pompoensoep: ong. 500 gr. pompoen (geschild en gepureerd), 2 theel. Basilicum, 1 theel. tijm toevoegen. 

    Heel veel kook- en eetplezier! 

    Categorie:Soepen
    Tags:Soep
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofvlees met boerenkoolstoemp
    Het is vandaag regenachtig en voor mij is dat een reden om een heerlijk herfstrecept te maken. Vandaag maken ik dan ook stoofvlees met boerenkoolstoemp. 

    Bereidingstijd
    2 uur en 15 min. (waarvan je ongeveer 15 minuten effectief in de keuken staat). 

    Nodig voor 2 personen : 
    500 gr. rundvlees, 
    2 grote uien, 
    1 flesje bruin bier (bijv. Leffe Bruin), 
    2 eetl. appel- of perenstroop (kan vervangen worden door een schepje suiker en verse appel)
    1 theel. verse tijm (gedroogd gaat ook) 
    1 kruidnagel 
    2 blaadjes laurier 
    1 stevige bruine snee brood
    2 eetl. scherpe mosterd (bijv. Dijon)
    roomboter 
    peper en zout (naar smaak)

    Boerenkool (ong. 500 gr.)
    Aardappelen (ong. 1.5 kg geschild)
    Bouillonblokje (kip of groente)
    Scheut melk

    Bereiden: 
    1. Pel de uien en snipper ze in niet al te fijne stukjes 
    2. Verhit een ruime stoofpot en smelt hierin een klontje boter. Stoof daarin de uien op een matig vuur. Laat de uien niet bruin bakken! 
    3. Verhit ondertussen een braadpan en smelter een klontje boter in. Schroei de stukken vlees in de braadpan tot ze goudbruin zijn. Kruid het vlees tijdens het bakken met peper en zout naar smaak (het heeft niet erg veel nodig, vanwege de andere smaken die toegevoegd worden). Tip: Als je veel vlees hebt, kun je het best in meerdere porties dichtschroeien. 
    4. Doe de stukjes vlees in de stoofpot met uien. 
    5. Houd de braadpan met aanbaksels bij en schenk daarin het bier. Roer de aanbaksels in het bier los en breng het bier aan de kook. 
    6. Als het bier kookt, giet het dan in de stoofpot. 
    7. Doe de laurier, tijm, kruidnagel en appel-/perenstroop in de stoofpot. 
    8. Besmeer het brood royaal met mosterd. Leg het brood, met de besmeerde zijde onder, in de stoofpot. 
    9. Laat het vlees 1.5 á 2 uur stoven en roer af en toe. 
    10. Voeg naar smaak zout en peper toe. 
    11. Als het geheel klaar is, kun je de saus eventueel zeven om een lekkere saus te krijgen voor over de boerenkoolstoemp. 
    Maak ondertussen de boerenkoolstoemp: 
    1. Doe de geschilde aardappelen en boerenkool in een grote pan met water(bijv. een soeppan). 
    2. Voeg een bouillonblokje toe en laat de aardappelen gaar worden. 
    3. Giet de pan af en stamp alles door elkaar tot er een gladde massa ontstaat. Tip: als het moeilijk glad wordt, voeg dan een klontje boter, wat melk of een beetje jus toe. 
    4. Voeg zout toe naar smaak
    Eet smakelijk! 




    Categorie:Vlaamse keuken
    Tags:stoofvlees, boerenkoolstoemp, Vlaams
    >> Reageer (0)


    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs