Het is vandaag regenachtig en voor mij is dat een reden om een heerlijk herfstrecept te maken. Vandaag maken ik dan ook stoofvlees met boerenkoolstoemp.
Bereidingstijd:
2 uur en 15 min. (waarvan je ongeveer 15 minuten effectief in de keuken staat).
Nodig voor 2 personen :
500 gr. rundvlees,
2 grote uien,
1 flesje bruin bier (bijv. Leffe Bruin),
2 eetl. appel- of perenstroop (kan vervangen worden door een schepje suiker en verse appel)
1 theel. verse tijm (gedroogd gaat ook)
1 kruidnagel
2 blaadjes laurier
1 stevige bruine snee brood
2 eetl. scherpe mosterd (bijv. Dijon)
roomboter
peper en zout (naar smaak)
Boerenkool (ong. 500 gr.)
Aardappelen (ong. 1.5 kg geschild)
Bouillonblokje (kip of groente)
Scheut melk
Bereiden:
- Pel de uien en snipper ze in niet al te fijne stukjes
- Verhit een ruime stoofpot en smelt hierin een klontje boter. Stoof daarin de uien op een matig vuur. Laat de uien niet bruin bakken!
- Verhit ondertussen een braadpan en smelter een klontje boter in. Schroei de stukken vlees in de braadpan tot ze goudbruin zijn. Kruid het vlees tijdens het bakken met peper en zout naar smaak (het heeft niet erg veel nodig, vanwege de andere smaken die toegevoegd worden). Tip: Als je veel vlees hebt, kun je het best in meerdere porties dichtschroeien.
- Doe de stukjes vlees in de stoofpot met uien.
- Houd de braadpan met aanbaksels bij en schenk daarin het bier. Roer de aanbaksels in het bier los en breng het bier aan de kook.
- Als het bier kookt, giet het dan in de stoofpot.
- Doe de laurier, tijm, kruidnagel en appel-/perenstroop in de stoofpot.
- Besmeer het brood royaal met mosterd. Leg het brood, met de besmeerde zijde onder, in de stoofpot.
- Laat het vlees 1.5 รก 2 uur stoven en roer af en toe.
- Voeg naar smaak zout en peper toe.
- Als het geheel klaar is, kun je de saus eventueel zeven om een lekkere saus te krijgen voor over de boerenkoolstoemp.
Maak ondertussen de boerenkoolstoemp:
- Doe de geschilde aardappelen en boerenkool in een grote pan met water(bijv. een soeppan).
- Voeg een bouillonblokje toe en laat de aardappelen gaar worden.
- Giet de pan af en stamp alles door elkaar tot er een gladde massa ontstaat. Tip: als het moeilijk glad wordt, voeg dan een klontje boter, wat melk of een beetje jus toe.
- Voeg zout toe naar smaak
Eet smakelijk!
|