De dynamiek is veranderd sinds de 2 Amerikaanse collegas zijn aangekomen.
Daarvoor waren Zitouni en ik op elkaar aangewezen, we voelden instinctief aan hoe de andere zich voelde en nu is het toch meer aftasten, een deel van de spontaniteit is weg.
Ik ben meer op mijn hoede, sommige dingen kan en wil je toch niet delen met (bijna) onbekenden, sommige onderwerpen kan je beter vermijden.
De taal, hoe goed mijn Engels toch is (alle dagen ontvang ik complimenten over mijn Angelsaksische taal, maar het kan dus zijn dat ze me bekakt vinden), blijft een drempel als het niet alleen gezever is.
Speelt ook mee: de vertaler kan nu alles verstaan en wij verdenken hem ervan een klikspaantje te zijn en we passen een beetje op. Kortom, we zoeken al eens makkelijker de eenzaamheid op. Ik pas al eens als er een stapje in de wereld wordt gezet. Dus ja, er heerst een andere dynamiek in onze gelederen. En de volgende mensen zijn onderweg om het team te versterken, dus Zitouni kan niet al zijn aandacht aan mij spenderen, ik ga me nog verwaarloosd vinden.
Maar vandaag zijn we nog eens samen op stap geweest, het was geweldig, maar daar vertel ik u een andere keer over.
Och ja, ik moest ook nog eens iets schrijven over Beijing zeker, later dan maar, nu eerst solden gaan doen.
Vooruitgang, of beter, het gebrek aan vooruitgang.
Het mag een soap worden genoemd.
Voorbeeld nummer 1; werken in sjina. Nu meer dan drie maand na onze aankomst is er weinig vooruitgang te merken. En als er dan toch iets klaar raakt wordt het de dag erna geheid terug doorgebrand, afgeslepen of ergens anders aan gelast. De hoofdcontractor, doet zijn zin, de subcontractor staakt, de buitenlandse firma's worden genegeerd in het beste geval, naar huis gestuurd in het slechtse geval.
En wij, wij wachten op versterking, de rest van het team. Geen tickets beschikbaar, veranderende regels voor het bekomen van een visum en nu worden ook op dagelijkse basis de regels voor corona gewijzigd, lees strenger gemaakt. Na 2 testen in Belgie (bloed en neusuitstrijkje) in te brengen via een APP en goedgekeurd (dus geen smartphone, geen toegang tot sjina) nu ook 2 testen in Nederland (we vliegen vanuit Schiphol) in te brengen via een APP en goedgekeurd en dat alles binnen de 48 uur.
Het kan dus al eens mislopen.
En wij maar verder werken met het ons ter beschikking gestelde zijnde gereedschap.
Er werd me toegefluisterd dat ik op mijn blog , nogal vaak en snel op een enigszins negatieve manier over mijn ervaringen spreek en schrijf.
Welnu dit stukje gaat over elegantie.
Dit gaat over positieve ervaringen en berichtgeving.
Op vrijdag was het hoofdstukje "werken" in Beijing afgesloten en heb ik ervan geprofiteerd om een extra dag in te lassen en toch een stukje van de stad te kunnen zien. ( geheel terzijde, maar als duiding bij de zaak, ik was hier om het veiligheidssysteem te testen voor een komend sjinees project, dus ja, 5 dagen hard werken)
Dankzij de bereidwillige steun en medewerking (zie je wel dat ik positief kan zijn) van de mensen waarmee ik samenwerkte hadden we een ticket kunnen bemachtigen voor de verboden vrucht, heu stad. Maar daarover later meer, we hebben het over elegantie dus.
Wat me reeds aan de ingang opviel was dat verschillende mensen zeer mooi opgekleed waren in "historische" klederdracht, kompleet met haardracht, juwelen en schoeisel. Wel schoeisel niet altijd, maar we blijven positief. Ze schrijden dan door de verboden stad, nemen kokette poses aan, worden veelvuldig gefotografeerd door vriendje, man of zoals ikzelf, toevallige passanten. Het is koud in de verboden stad en toch wachten ze geduldig tot de fotograaf de juiste lichtinval vindt, luisteren braaf naar de instructies van manlief en laten hun make-up corrigeren wanneer nodig.
Ja, de dames stralen een onwaarschijnlijke elegantie uit.
En dan zie je deze dames s'avonds in het hotel hun mondmasker wegnemen, aan hun maaltijd beginnen en je waant je in de riolen van de stad Antwerpen, slurpen, smekken, hun kommetje noedels tot onder hun kin, met hun stokken de brij in hun mond schuiven de meest ergerlijke geluiden producerend die je voor mogelijk houdt. Beentjes van het gevogelte uitspuwend tussen de rest van het voedsel, dessert, soep, rijst en wat er niet benoemd kan worden. En die geluiden, koude rillingen krijg ik ervan. Waar hadden we het over? Juist elegantie, bon.
Neen, reizen is niet plezant. Toch niet onder deze omstandigheden. Ik zit nu in Beijing en hier worden de regels toch strenger opgevolgd dan in de andere delen van Sjina. Maar voor alle duidelijkheid, wat de regels zijn kan niemand je uitleggen. Dus nog meer gezever aan het vliegveld, nog meer gemekker aan het hotel, het begint me de keel uit te hangen. Dus JAAAAA, we hebben Wechat, JAAAAA we hebben Alipay en NEEEEEEEEEEEEE die stomme APPekes werken niet op onze telefoons. En NEEEEEEEEEEEEE ook niet op onze sjinese telefoon wegens een Europees paspoort. Maar wat dan nog, wat doet die APP, niks, nadda, noppes. Eender wat ge doet of waar ge zijt of waar ge komt, het resultaat is niets, niks, zero. Maar soms, als er volhoudende sjinese medemens een halfuur aan het knoeien slaat met de GSM, dan komt er soms, heel soms een resultaat, meestal een QR code om te zeggen dat de code in dit deel van Sjina niet geldig is. Jawel , u verstaat het goed, een app voor Fujian, een app voor Shanghai, een app voor sjina een app voor Xi'an, een app voor Beijijng en het resultaat blijft onveranderd, niet geldig voor lawaai. En dan raak je na veel vijven en zessen en zevenen en wachten toch binnen in het hotel en je raad het al, 30 km van het centrum van de stad, niks in de nabije omgeving, uitgezonderd kantoorgebouwen van vliegtuigmaatschappijen, autostrades en parkeerterreinen. En wat doet een mens dan s'avonds na de dagtaak, juist, zielig in zijn eentje naar de bar, drinken, en aargh op de GSM naar VRT nu swipen. Neen, ik vind reizen niet leuk.
ps1, lawaai is sjinees voor buitenlander, vreemdeling ps2, het blijft wel boeiend, ongemeen boeiendReizen is niet plezant.
Ik heb nog niks geschreven over het verkeer, maar dat was de aandachtige lezer reeds opgevallen. Niet?
Omdat er niks over te schrijven valt? Of omdat het me niet meer kan schelen? Of misschien omdat het me niet meer stoort?
Neen, niks van dat al, het is alleen anders.
De fiets in sjina, steeds immens populair, de fiets is verdwenen, weg foetsji, verschwunden.
En in de plaats daarvan de ramp van de eeuw, de miskleun van de mensheid: de electrische scooter.
Een rampzalige evolutie, een gevaar voor elke levende voetganger. Met een rotvaart, zonder enig mededogen, als razende onverlaten scheren ze over de weg, geen voetpad wordt gemeden, op de autostrade, tegen de rijrichting, zonder licht, met de bomma, de kleindochter, het kind en nonkel Gust op een zo'n kreng. Gemaakt om wandelaars te vermoorden. In Shanghai ben ik nog net van een gewisse dood gered door Zitouni door het moordtuig in kwestie een duw te geven.
Behangen met een binnenstebuiten gekeerde Milletjas als windscherm, een omgekeerd 1-seconde tent van de u welbekende keten, als regendakje.
En liefst in roze, plastieke helmpje, baby tussen de voeten. De aan-huis-leveranciers van voedsel gebruiken die dingen maximaal, de koelbox op de buis tussen stuur en zadel, ijverig op de GSM kijkend, slalomend tussen de overige, naar niks kijkende onverlaten de weg kruisend.
Elke dag zien we er wel eentje tegen de grond gaan, halverwege de afrit van de autostrade staan er meestal wel 2 of 3, achtergelaten wegens, ja waarom eigenlijk.
Spannende tijden zijn het, de weg oversteken, zeer spannende tijden.
Beste vrienden (en alle andere mensen die zich door deze titel niet aangesproken voelen)
Het is officieel; ik ben de grootste showman van ons bedrijf en aanliggende, de dikste nek van Zwijndrecht, het meest opgeblazen sujet van de werkplek.
Ik heb zomaar even, tegelijkertijd drie, wat zeg ik vier boekingen, in vier hotelkamers, in vier verschillende steden.
Even duiden; Kamer een, Quanzhou, om de schijn hoog te houden en soms samen met Zitouni naar een plant in aanbouw te gaan. Kamer twee, Shanghai, om de schijn hoog te houden en om de Chinese overheid te overtuigen om toch maar een werkvergunning toe te kennen.
Kamer drie, Xi`an, om de schijn hoog te houden dat ik dus echt iets van het process ken en zodat ik later aan mijn kleinkinderen toch nog stoere verhalen kan vertellen.
En dan kamer vier, Merksem, maar of dat die binnen zes maand me nog gaan binnenlaten valt nog af te wachten.
En kerst, wel kerst is kerst, waar ook ter wereld, laat me de eerste zijn en u een prettige kerst wensen. Vandaag, morgen en de rest van december.
Het kan vriezen, het kan dooien, maar het zijn vooral boeiende tijden.
3 uur en half duurt het voor een hoogopgeleide, ervaren sjinese medewerker van de firma (neen niet de mafia) om een sjinese GSM te voorzien van een sjinees telefoonnummer en om hem te laten werken. Drieendertig keer een een paswoord ingeven, liefst verschillend, 27 keer het telefoonnummer, 29 keer je gegevens inbrengen, tot zelfs de vraag beantwoorden waar hebben je ouders elkaar ontmoet, dheu, wie weet dat of wil dat zelfs weten, maar dan, als bij wonder verschijnt hij, de health code, voor Shanghai weliswaar, niet voor Quanzhou, maar dit mag gezien worden als een gigantisch succes.
Welkom in de boeiende wereld van de toekomst, nu mijn eigen GSM terug werkend krijgen en we kunnen spreken van een geslaagde dag.
Het slaagt nergens op, de titel van dit schrijfsel en de bureaucratie hier ten lande. Even enkele feiten op een rijtje; we zijn nu meer dan 2 maand in sjina ( meer dan twee dus), we kunnen nog tot half december blijven voor ons visum afloopt, we zijn hier op uitnodiging van een bedrijf, verbonden aan de staat, we hebben zes Covid testen doorstaan, we hebben een volledig medisch dossier om te bewijzen dat we niet opzettelijk gaan doodvallen binnen afzienbare tijd en we hebben al enkele weken gewerkt. Wat hebben we nodig om toch hier te kunnen blijven en op een normale manier te kunnen bewegen; een werkvisum, een verblijfsvergunning en een sjinese telefoon en een gezondheidsapp en een tracker app en een betaal app en een ........... Dus na 2 maand moeten we holderdebolder naar Shanghai voor onze werkvergunning, verblijfsvergunning en hoopvol onze telefoon. En we laten alles vallen en vliegen naar Shanghai op maandag. Op dinsdag na een korte stressrijke nachtrust, lees weinig rust, gaan we op stap naar het hoofdkantoor van de firma (neen niet de maffia) om de orginele licentie op te pikken. Stress stijgt, paniek nadert, we gaan niet op tijd zijn, hoe moet ge hier dat kruispunt oversteken, dat is hier niet gemaakt voor voetgangers, enz. Maar het lukt. Fase 1 is OK. Dan op zoek naar een telecom provider. Makkelijk zat in de hoofdstad van de telecom. Hmmmm, toch niet, permanently closed is zowat de meest gelezen commentaar op onze app. Maar enfin, nu hebben we er toch een gevonden, wijle blij met onze sjinese telefoon naar de balie, maar wat denkt ge, veel proberen, bellen met ons sjinees contact, afgescheept worden, teruggekeerd en met een SIMkaart en nummer en niet werkende GSM trekken we verder. Stress stijgt, miscommunicatie, regen, geen taxi enz. Maar het lukt. Fase 2 is +/- OK. En dan naar het immigratiekantoor, een afspraak met onze man in sjina, wij wachten beneden een uur, hij , jawel , boven natuurlijk. OK, fotos nemen in het paskotje, alleen de instructies al, ik word duizelig van de manier waarop dit arme hoofd moet staan. Half uurtje wachten, papieren tekenen, half uurtje wachten, naar de commisaris, drie sjinese gangsters vol ringen, Lamborghini jeans (ik wist zelfs niet dat het bestond, of zou het sjinese makelij zijn?) fotoke trekken, papieren tekenen en dan tadaa een stempel en en we hebben onze voorlopige vergunning. Nu wachten tot 6 december. Orginele licentie terugbrengen, bijna doodgereden worden door de bomma op een elektrische scooter, SIM kaart geblokkeerd van mijn GSM, en ik weet de nummer niet en de gegevens liggen hopelijk in Quanzhou, en nog steeds geen health code en sjinees GSM nummer. Vermoeiende tijden zeg ik u, vermoeiend.
Moeilijk, het wordt ontzettend moeilijk. Vooral s`morgens.
s`Morgens heb ik het kwaad.
s`Morgens is nooit mijn favoriet moment van de dag geweest, maar nu, nu is s`morgens echt moeilijk, onaangenaam moeilijk.
Ken je dat gevoel, wakker worden met het hels lawaai van de wekker, niet goed beseffen waar je bent, de kamer niet herkennen, niet thuisvoelen, geen idee hebben wat je hier doet. Een beetje zoals een baby moet voelen bij de geboorte, je wordt met geweld uit je warme, veilige omgeving gerukt, een kakafonie van geluid bereikt je bewustzijn, niet goed beseffend wat er wordt verwacht en tot overmaat van ramp krijg je een pets op je billen die je echt niet verdient (voor je eigen goed zeggen ze). Zo voel ik me dus s`morgens. En de pets op de billen? Wel mijn laatste greintje Antwerpen, thuis, houvast is daarstraks in mijn mond gesmolten. Mijn fopspeen die dit leven draaglijk maakt.
Er beweegt iets in het land van de visums, beter gezegd het werkvisum.
Voor je in Sjina mag werken heb je nodig: een uitnodigingsbrief, zoiets als een oproepingsbrief voor je dienstplicht van het leger, maar de jongere, die kennen dat niet hé, een letter of invitation dus. Ten tweede stalen zenuwen en een medisch dossier. En het helpt dat je kan zwaaien met ronkende titels diploma's en speciale getuigschriften. (niks voor mij dus)
Nu ja, we zijn hier nog maar twee maand en ons visum loopt af op 16 december, dus er moet wel wat bewogen worden en daarom gaan we morgen op medische controle. En hebben we pasfoto's nodig volgens de plaatselijke vereisten, dus gaan we op zoek naar een fotograaf.
Er komt hulp van het hotel en hulp van een medewerker van het kantoor in Shangai.
En dan staan we in een fancy boetiek, blijkbaar is dit de plaats, maar och neen, ze zijn reeds gestopt voor vandaag ( wie wil er nu net voor sluiting nog twee mottige buitenlanders optutten en fotograferen), naar de volgende dan maar.
Dit is zo'n, hoe zal ik het zeggen, portretfotograaf? Gespecialiseerd in pre huwelijkse foto's en we mogen mee naar boven, langs een metalen trap, de zolderkamer.
Spannend hé.
Ingericht als een fotostudio, echtentechtig waar, kompleet met kunstfotograaf. Nog nooit zoveel moeite moeten doen om Zitouni's dubbele kin te camoufleren, mijn scheve kop er recht op te krijgen, de gepaste gelaatsuitdrukking aan te houden en het colknopke dicht van het hemd, het moet deftig zijn.
Wel wat gelachen, en schoon dat we zijn, zonde van ze al af te moeten geven. ( neeeeeeeen ge moogt ze niet zien)
En nadien op kosten van de firma, afdeling Shanghai, nog uit eten in een lokaal restaurant, en we moeten nuchter zijn voor het medisch onderzoek.
ps, als ge de foto niet ziet, dat ligt niet aan de drank, wel aan de beperking van het www
ps2, voor de kleintjes onder jullie, een colknopke is het knoopje aan de kraag van een hemd.
Gezien of gemerkt misschien? De enigszins verwarde, dubbele berichten zonder foto's en foto's zonder berichten en foto's?
Ja toch, het ligt dus niet aan mij, of toch niet alleen aan mij dan toch.
Er is een verandering opgetreden in de wereldwijde toegang tot het wereldwijdeweb. Beperkingen zo u wil, geen Instagram meer en dus ook geen verderfelijke foto's van hoge gebouwen.
Enfin, we zoeken naar een oplossing. We zijn hier nog niet klaar.
Misschien is de rekening van het hotel nog niet betaald? Kan zijn, er staan nog rekeningen open, misschien is dat de verklaring.
Maar boeiend is het nog steeds , boeiende tijden in het vooruitzicht.
Na een stressvolle week, vol blowing plans, visa zorgen, SIS reviews, loonsonderhandelingen en DCS perikelen hebben we dan toch vrijdagavond ons verblijf voor de komende dertig dagen kunnen bestendigen. Mr.Berakki is vanaf nu een "Diamant member" en alhoewel hij zegt er niks om te geven kan hij al dagen over niks anders meer spreken. Het voordeel is dat hij nu naar de lounge mag voor happy hour en hij een vriend mag/kan meebrengen, en raad nu toch eens wie die vriend is? Dus zaterdagmorgen luxe ontbijt en niet op de kamer, met, zeer belangrijk , koffie. Plan voor deze dag; de LUOYANG brug over de Luoyangrivier, neen neen neen niet in Luoyang, in Quanzhou. Eeen schone brug over slijk. Duizend jaar oud en nog steeds staande. En dan weten dat in die tijd dit de eerste stenen brug in sjina was, en door de stroming bijna weggespoeld tijdens de bouw. Even Wikifrankie spelen; tadaa; begonnen in 1053 nC, en afgewerkt in 1058, doordat de ondergrond nogal slijkerig was en door de grote stroming richting zee zijn de pijlers in de vorm van de boeg van een schip. En als golfbreker heeft men oesterbanken rond de pijlers aangelegt die zo de fundatie van de brug hebben verstevigd. Zeg nu nog eens dat ge hier niks opsteekt.
Duizend jaar en nog steeds te gebruiken. En nu bouwen ze torens die na vijf jaar reeds ver hun houdbaarheidsdatum hebben overschreden. Maar daarover meer in een volgende aflevering van de avonturen van een man en zijn heuu, zijn vriend?
PS. twee uur later stond er wel water onder de brug hoor.
PS2. Er zijn wel wat werkjes uitgevoerd om de brug te bewaren voor de toekomst.
Wat denken die hier wel, dat het geld op onze rug groeit.
Ik ben geshockeerd, verbouwereerd en ontdaan. Ik kocht daarnet een rolletje plakband, tape zo u wil. Het grenst aan het misdadige wat ze ervoor durven vragen.
Al even misdadig als tandpasta met kersensmaak, ik dacht dat dat enkel voorkwam in boeken van Piet Pienter en Bert Bibber
(!!!!!! Tandpasta "Smak", nu met ansjovissmaak !!!!!!)
maar het is werkelijkheid. Pom lacht zich een breuk als hij nog moest leven.
Neen, een rolletje, 0.20 Yuan, 5 rolletjes dan 1 Yuan, maar dat maakt wel de prijs van 1 Euro voor 37 rolletjes, 1 Euro hé.
1 Euro, dat moest me even van het hart, 1 euro voor 37 rolletjes. Nha, het is eruit.