Ik ben Ellen
Ik ben een vrouw en woon in (België) en mijn beroep is Student.
Ik ben geboren op 16/12/1996 en ben nu dus 28 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Toneel, koken, mode.
Zoeken in blog
Food & Fashion
Dé blog bij uitstek voor iedereen die alles te weten wil komen over mode en koken!
06-07-2012
Koken met Ellen: Brownies (Afternoon Tea special)
Lekkere fudgy brownies zijn héérlijk! Dit receptje is echt voor chocoholics!
Ingrediënten: - 140 g boter - 200 g donkere chocolade - 1 kop suiker - 2 theelepels vanille-extract - 1/4 theelepel zout - 1 eetlepel cacaopoeder - 2 eetlepels koffie - 2 eieren - 2/3 kop bloem
Bereiding:
1. Smelt de chocolade in de microgolfoven. 2. Meng alle andere ingrediënten kort. 3. Voeg dan de gesmolten chocolade toe. 4. Vet een brownievorm in en bekleed met bakpapier. 5. Giet het deeg in de vorm. 6. Bak de brownies in een voorverwarmde oven op 180 °C gedurende 30 minuten.
Scones vormen de basis voor een Afternoon Tea. Bovendien zijn ze helemaal niet moeilijk te maken! Serveer ze met opgeklopte room en jam.
Ingrediënten voor 4 personen
500 gr bloem, plus extra voor bestrooien van het werkblad 2 theel bicarbonaat of baksoda 2 theel zout 2 theel kristalsuiker 50 gr ongezouten boter 25 plantaardige boter 300 ml karnemelk 1 ei, geklopt
Bereidingswijze
Bekleed een bakplaat* met een stuk bakpapier. Doe de bloem in een schaal met de bicarbonaat of baksoda, zout en suiker. Snijd de boter en de plantaardige boter in stukken en doe ze bij de bloem. Meng met de vingertoppen de bloem door de boter en voeg de karnemelk toe, kneed alles door elkaar tot een deeg ontstaat. Bestrooi de werkplaats licht met bloem. Vorm het deeg tot een ovaal lap van 4cm dik, steek ronde vormen van 6cm doorsnee uit. Leg de scones vrij dicht bij elkaar op het bakpapier, en besmeer de bovenkant met geklopt ei , zodat de scones mooi goudbruin bakken. Bak gedurende 12 minuten, dan zijn de scones droog op de bodem en voelen licht aan. Laat ze afkoelen op een draadrekje en serveer met een flinke klont jam en optioneel room of crème fraiche.
* Je kan een gewone bakplaat gebruiken, maar als je deeg echt heel plakkerig is, gebruik je beter een cupcakevorm. Dan moet je het deeg niet uitrollen en uitsteken, maar kan je het met 2 lepels in de cupcakevorm doen.
De Engelsen staan niet echt bekend om hun culinaire meesterwerken. Toch hebben ze een traditie waar ik gek van ben: Afternoon Tea. Dit is meestal rond 4 uur in de namiddag, waar je dan allerlei zoetigheden eet. I love it! Hier zijn mijn tips voor een echte Tea Time!
- Het eten! Tja, Tea Time zonder eten zou geen echte Tea Time zijn. Scones met room en jam is de klassieker. Maar je kan dat uiteraard uitbreiden met taart, macarons, cupcakes, whoopies, koekjes, ... Dit serveer je allemaal op chique bordjes.
- Drank! Thee is uiteraard een must. Kies voor een ruim assortisement. Traditioneel ga je voor thee met melk én suiker.
- Tuin! Probeer je Afternoon Tea toch in de tuin te organiseren. Kleed je tafel mooi aan met servies, bloemen, servetten, ...
Verwacht je de volgende dagen maar aan masa's receptjes van gerechten die je zeker kan serveren op je eigen Tea Time!
Wat vinden jullie van deze Engelse traditie? En wat mag volgens jullie zeker niet mankeren op een Tea Time?
Chocolademousse wordt beschouwd als één van de moeilijkste desserts ooit. Hiermee ben ik absoluut niet akkoord. Met het receptje hieronder moet het zeker lukken! Toch heb ik nog een aantal tips:
- Voeg de gesmolten chocolade bij de eiwitten als die al is afgekoeld. Hele warme of hele koude ingrediënten gaan de eiwitten ineen doen zakken.
- Voeg de suiker bij de eiwitten toe als je zachte pieken hebt. Als je de suiker er al in het begin bij doet, gaan de eiwitten niet stijf worden. Doe je de suiker er helemaal op het einde bij, dan zal de suiker niet goed oplossen.
- Gebruik je witte of melkchocolade, gebruik dan geen suiker.
Recept: Chocolademousse
INGREDIENTEN: (6 personen)
- 6 eiwitten - 120 g zwarte chocolade - 6 kleine eetlepels suiker
BEREIDING:
- Smelt de chocolade in de microgolfoven en laat afkoelen tot kamertemperatuur. - Klop de eiwitten op tot zachte pieken. Voeg nu de suiker toe en klop verder tot stevige pieken. - Voeg de chocolade bij de eiwitten met een spatel. Meng voorzichtig, anders komt al de lucht weer uit de eiwitten en hebben we geen mooie, opgesteven chocolademousse.
Joehoe! Het wordt vandaag goed weer! Tijd dus, om mijn sandaaltjes vanonder het stof te halen. Ik heb 2 paar: een paar witte en een paar gele. Ik ben er echt verliefd op. Bij warm weer, zitten sandalen zo veel beter dan warme ballerina's. Je moet je wel aan een paar regels houden:
- tenen: Tja, bij sandalen zie je uiteraard je tenen. Daarom zijn verzorgde tenen een echte must. Vuile, lange nagels zijn echt uit den boze! Gelakt hoeven ze zeker niet te zijn, maar geknipt en fris ogend is wél belangrijk!
- kleur: Sandalen kunnen een outfit écht opfleuren. Kies daarom een paar in een fris kleurtje. Ook al is de rest van je outfit niet zo kleurrijk, sandalen maken alles goed!
- hak: Sandalen met hakken zijn zeker geen must. Mijn 2 paar sandalen zijn plat, want in de zomer vind ik op hakken lopen niet zo handig. Kan jij dat wél? Koop dan zeker een sandaal met een hakje. Erg stijlvol en vrouwelijk. Kan jij net zoals ik niet zo goed lopen op hoge hakken? Kies dan voor een sleehak. Deze zomer vind je ze in alle winkels. Bovendien zijn er nu ook vele sleehakken met stro of in kurk. Helemaal in, deze zomer!
De regels begrepen? Oké! Dan kunnen we nu aan het echte werk beginnen. Hieronder staan mijn favoriete paren!
Tijdens de zomer koop ik graag een heleboel kruiden om mee te koken. Spijtig genoeg blijven kruiden niet zo lang fris en ik vind het altijd zonde om deze geurige blaadjes weg te gooien. Daarom heb ik een aantal technieken bedacht waarmee je kruiden erg lang kan bewaren!
- Invriezen: Deze techniek is de gemakkelijkste. Je snijdt je kruiden fijn en doet ze in een ijsblokjesvorm. Een beetje water erbij, in de diepvriezer en klaar! Wanneer je kruiden invriest en ze dan ontdooit, zijn deze niet meer geschikt om een gerecht mee af te werken. Laat ze even meekoken in een saus, soep, ... of mix ze in een smoothie of milkshake.
- Drogen: Hang je kruiden op in een donkere, droge plaats (vb: de kelder) gedurende ca. 1 à 2 weken. Maal ze fijn en je hebt je eigen gedroogde kruiden! Beperk je niet tot 1 soort, maar mix verschillende soorten en geef ze een naam vb: Italiaanse kruiden = gedroogde rozemarijn en basilicum.
- In olijfolie: Koop olijfolie van goede kwaliteit. Steriliseer flessen door ze in de oven te zetten (5 minuten op 150 °C) of kook ze in water. In deze flessen stop je een heleboel kruiden en dan vul je ze met olie. Bij deze techniek beperk je je best tot 1 soort, je zou anders wel voor een aantal rare smaakcombinaties te komen staan! Naast kruidenolie, kan je ook knoflookolie of chiliolie maken.
Toen ik onlangs in Londen was, heb ik er een supermooi merk gevonden: Next. Bovendien zijn de kleren helemaal niet duur! Ik geef toe: je moet selecteren. Ze hebben dingen die écht niet mooi zijn, maar sommige kleren zijn wél heel mooi. Ik ben meteen gaan kijken op hun website om te kijken of er ook winkels waren in België. Maar helaas, in België noch Nederland vind je een winkel van Next... Ze hebben wel een leuke webshop, maar shoppen op het internet is toch niet zo mijn ding. Kortom, nog een reden om opnieuw naar Londen te gaan... :)
Ik vertrek morgen voor 3 dagen naar Londen! Tijd om iets op mijn blog te zettten zal ik niet hebben, maar ik hoop heel wat foto's te trekken en die dan op Food & Fashion te zetten. Een klein vraagje aan collegabloggers: Hoe doe je dat? Kopiëren en plakken of via extra's?
Als je naar buiten kijkt, komt het misschien niet onmiddellijk op in je hoofd, maar jawel: de zomer komt eraan! Over exact 1 maand en 13 dagen begint de zomer! Maar hoe maak je je huid daarvoor klaar? Hier zijn mijn tips!
- Scrubben is erg belangrijk. Het beste doe je dit éen keer per week. Let wel op! Er is een verschil tussen een scrub voor het gezicht en een scrub voor het lichaam! Die voor het lichaam bevat grovere deeltjes en mag dus niet gebruikt worden voor het gezicht, hals of decolleté. Een scrub verwijdert de dode huidcellen en zorgt voor een frisse teint!
- Wil je de huid van je gezicht echt goed reinigen? Gebruik dan een tonnic. Dit zorgt voor een verfrissend effect en geeft je een jonge look.
- Benen en oksels (en soms ook de bikinilijn ...), het is iets wat vrouwen moeten ontharen. Zeker in de zomer onthaar je je oksels het best om de 2 à 3 dagen. Ik doe er voor en na het ontharen altijd wat talk op. Zo voorkom ik zeker wondjes! Na het ontharen van mijn benen, voelen deze vaak wat droog aan. Een oplossing hiervoor is het gebruiken van lotion.
- Mooie bruine benen, decolleté, armen, gezicht, ...: het is erg mooi. Maar het kan soms ook gevaarlijk zijn! Smeer je huid altijd in met zonnecrème. Zelfs al smeer je dit op je huid, je bruint zeker en vast. Beter voorkomen dan genezen.
- Water! Veel water drinken is niet alleen gezond voor je lichaam, maar ook voor je huid!
Dit is één van mijn favoriete gerechtjes voor een drukke weekdag. Vele mensen zouden zeggen dat dit een bolognese-saus is. Dat is echter niet waar! Een bolognese-saus moet minstens 3 uur pruttelen, er zitten géén wortelen in en je serveert het met tagliatelle, niet met spaghetti of penne! Dit receptje heb ik zelf uitgevonden, dus ik heb nog geen foto. Sorry!
Penne met tomatensaus:
INGREDIENTEN (voor 4 personen):
500 g penne 1 ui 4 teentjes look 5 grote wortelen 500 g gehakt 500 g tomatenpulp gedroogde kruiden (vb: rozemarijn) olijfolie Parmezaanse kaas handvol basilicum peper en zout gedroogde chili
BEREIDING:
Kook de pasta in een ruime pot water met voldoende zout. Snijd de look, ui, wortelen en basilicum fijn. Stoof de ui en look aan op een laag vuur met voldoende olijfolie. Het mag niet bruin worden! Doe er de wortelen bij, zet het deksel op de pan en stoof aan gedurende 5 minuten. Voeg het gehakt toe en roer goed. Doe er dan nu de tomatenpulp bij en laat voor 2 minuten pruttelen. Voeg dan nu alle kruiden toe. Meng de pasta met de saus.
SERVEREN:
Leg de pasta met saus in een diep bord. Werk af met voldoende Parmezaanse kaas en een blaadje basilicum.
Zoals jullie weten heb ik jullie een tijdje geleden gevraagd te stemmen op mijn poll. Spijtig genoeg heb ik nog maar 3 stemmen. Ik heb nu de poll verplaatst en nu zie je hem hier rechts staan, op de eerste plaats, boven het archief. Denk eraan! Op 1 mei stopt de poll (en komt er een nieuwe) en dan komt er een speciale "Merk onder de loep" van het gewonnen merk. Stem dus op je favoriete merk via de poll hiernaast. Je zou er me een erg groot plezier mee doen!
Ralph Lauren heeft weer een nieuwe parfumlijn op de markt gebracht! De 'Big Pony Collection' bestaat uit 4 verfrissende parfums aangeduid met de nummers 1 t/m 4. Goede tip: Ben je nog student en heb je dus een leerlingenkaart? Koop dan deze parfum bij Parfuma in Antwerpen en Wijnegem. Dan krijg je 10% korting!
Morgen vertrek ik voor een lang weekend naar Spa in de Ardennen. Ik vrees dat ik dus weinig ga kunnen posten op mijn blog. Ik wens alle studenten onder ons nog een zalige paasvakantie!
Koken met Ellen: Aspergesoep met een gepocheerd eitje (paasspecial)
Nu het aspergeseizoen eraan komt, is het tijd voor een fris soepje. Deze soep kan je perfect op voorhand maken en het pocheren van een eitje duurt echt niet lang. Tip: roer eerst eventjes in het kokende water en laat dan het eitje erin glijden. Zo heb je minder kans dat het ei volledig uitloopt. Smakelijk en alvast een vrolijk pasen!
Ingrediënten:
600 g
witte asperges
750 ml
kippenbouillon
3 dl
room
4
eieren
1 dl
azijn
1/2
bosje bieslook
vers gemalen peper / zout / nootmuskaat
Bereiding:
maak de soep:
Schil de asperges van de top naar beneden met een dunschiller. Snijd het houtachtige onderste stuk weg en snijd de asperges in stukjes. Kook deze in 10 tot 15 minuten goed gaar in de bouillon.
Pureer de soep met de staafmixer. Haal ze indien nodig nog even door de zeef. Breng de soep terug tot het kookpunt en voeg al roerend de room toe. Breng op smaak met nootmuskaat, versgemalen peper en zout.
pocheer de eitjes:
Breng in een pan warm water en azijn aan de kook. Zorg ervoor dat het water heel zachtjes kookt. Neem zeer verse eieren. Breek een ei in een kopje en laat het heel voorzichtig tegen de rand van de pan in het water glijden. Laat drie minuten pocheren. Als het eiwit wat uitloopt, draai het dan met een vork om de dooier. Haal het ei met een schuimspaan uit het water. Laat het in een pan met warm water glijden, waar het warm gehouden wordt tot het gebruik.
Elke maand laat ik een soort fruit in de kijker staan. En deze maand is dat de: Mango
Een mango is superlekker! Het zoete - bijna aromatische - fruit is lekker bij snikhete dagen, maar ook bij dagen zoals deze, grijs en druilerig. Ze doen je dan echt denken aan zonnige landen en stranden met palmbomen! De mango bevat superveel kalium en vitamine C. Bovendien bevat hij weinig calorieën. Hieronder vind je het recept voor een mangomousse. Heel lekker in combinatie met kattentongen of een ander droog koekje. Smakelijk!
Ingrediënten:
1 rijpe mango 2 el suiker 2 el citroensap 4 blaadjes gelatine 2 dl slagroom 2 eiwitten
Bereiding:
Week de gelatine in ruim koud water. Verwarm de citroensap met 2 el water en los de (uitgeknepen) gelatine hierin op. Pureer de mango met de suiker. Roer de gelatine erdoor. Zet het mengsel in de koelkast. Klop de slagroom stijf. De eiwitten ook. Spatel slagroom, eiwitten en mangomengsel door elkaar. Schenk het in toetjesbakjes en laat het opstijven in de koelkast.
Brogues dragen is een echte hype geworden. Vroeger waren het echte mannenschoenen, maar nu zijn ze ook te koop voor vrouwen. Wil je een paar brogues kopen? Koop ze dan in felle kleurtjes en combineer ze met vrouwelijke kledij. Ik vond een aantal inspirerende outfits op lookbook.nu. De dames hieronder bewijzen dat brogues vrouwelijk, stijlvol én trendy kunnen zijn. Ik ben fan!
Elke maand laat ik een soort groente in de kijker staan. En deze maand is dat : de Paprika.
Je kan een paprika verkrijgen in 3 kleuren: rood, geel en groen. Eigenlijk zijn ze allemaal van dezelfde soort. De groene is nog niet helemaal rijp, de gele bijna en de rode is wel helemaal rijp. Je kiest zelf welke kleur je het lekkerste vindt. Ik verkies de gele en de rode. De groene bevat volgens mij minder smaak. Een paprika is supergezond! Het bevat weinig calorieën, maar veel vitamine C en kalium. Een paprika is dus een perfecte groente als tussendoortje, maar ook in warme gerechten. Ik gebruik de paprika veel in een tajine of in combinatie met couscous. Héérlijk!! Een echte klassieker is deze: gevulde paprika's! Heerlijk voor als je weinig tijd hebt, maar toch een zalig gerecht op tafel wilt zetten. Smakelijk!!
Ingrediënten:
anderhalf tot 2 kopjes gekookte witte rijst (gemaakt met ongeveer 3/4 tot 1 kopje droge witte rijst)
4 grote of 6 middelgrote paprikas van uw favoriete kleur, of meng de kleuren voor een mooiere presentatie
500 a 600 gram gehakt rundsvlees
6 grote verse blaadjes basilicum, fijngesneden of anderhalve theelepel gedroogde basilicum
1/2 theelepel bonenkruid
2 theelepels vers gehakt marjolein of 1 / 2 theelepel gemalen droge marjolein
1 theelepel zout
vers gemalen zwarte peper
1/4 kopje olijfolie
flink wat paprika poeder
Bereiding:
Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking, meestal 1 hoeveelheid rijst met anderhalve keer meer water en een snuifje zout: breng aan de kook, roer de rijst zodat niets aan de bodem plakt, zet het vuur heel laag, doe een deksel op de pot en laat een 12 tot 15 tal minuten sudderen.
Snijd de toppen van de paprikas en verwijder de zaadjes.
Plaats de paprikas op een rooster boven een centimeter water in een grote overdekte pot met kokend water en laat met het deksel op de pot 10 minuten stomen.
Oven voorverwarmen op 175 ° C.
Meng in een grote kom het gemalen rundvlees, basilicum, bonenkruid, marjolein, zout, peper van de molen en de rijst.
Verwijder de paprikas uit de stoompot.
Neem een vuurvaste Pyrex schotel of braadpan, wrijf met keukenpapier wat olijfolie op de bodem en zet hierin de paprikas met de opening naar boven.
Vul de paprikas voorzichtig met het gehakt-rijst mengsel.
Besprenkel de rest van de olijfolie over de gevulde paprikas, langs de buitenkant van de paprikas en in de vuurvaste schotel of braadpan.
Wrijf de olie over de buitenkant van de paprikas zodat ze mooier bruinen.
Bestrooi de bovenkant royaal met paprika poeder (vers gehakte peterselie en ui is ook ontzettend lekker als bedekking)
Plaats in het midden van de oven en bak tot het vlees gaar is (35 tot 50 minuten)
Er gaat toch niets boven een lekker, vers broodje! Bovendien is het helemaal niet moeilijk te maken! Briochebrood is echt perfect voor een paasbrunch. Het is zoeter dan gewoon brood en is dus perfect voor het bereiden van bijvoorbeeld verloren brood! Of het is natuurlijk ook lekker zo met een klein beetje boter of choco. Of gewoon beiden! Smakelijk!!
Ingrediënten:
200 gr bloem 1 volledig ei 2 eidooiers Zout 15 gr honing 35 ml water 10 ml melk 15 gr gist 140 gr boter
Bereiding:
Doe de bloem in een kom, meng daar het ei en de dooiers bij, voeg snuifje zout en honing toe. Lost de gist op in het mengsel van water en melk. Snijd de boter in stukjes en voeg toe. Meng alles. Boter een vorm in en verstuif daarin een beetje bloem. Laat het deeg in de koelkast opharden.
Verwarm de oven ondertussen voor op 30°C. Haal het deeg uit de koelkast en snijd in stukjes die je een beetje opbolt en vervolgens in de vorm legt. Laat het deeg rijzen in de oven.
Doreer vervolgens met een mengsel van eigeel en melk. Bak 35 minuten af in een oven op 190°C. Laat afkoelen op een rooster.
Het is een klassieker, maar hij is wel bijzonder lekker. Perfect voor onze paasbrunch, dus! Serveer de quiche met een fris slaatje of een stukje ovenvers brood. Je kan de quiche trouwens koud én warm geven. Aan jou de keuze!
Quiche Lorraine
INGREDIENTEN:
1 vel kant-en-klaarbladerdeeg 1 wit van prei 150 g gerookt spek boter peper en zout
Voor de vulling 4 eieren 2,5 dl room 2,5 dl melk 200 g gemalen kaas nootmuskaat peper en zout
BEREIDING:
Strijk een taartvorm in met boter. Leg er het velbladerdeeg in. Trek niet aan het deeg, want dan zal het tijdens het bakken scheuren. Snijd het overtollige deeg aan de randen weg. Dek de taartvorm af met een stukje bakpapier en vul met droge bonen of linzen. Bak de bodem 18 minuten blind in een oven op 170°C. Het deeg moet krokant worden, maar mag niet verkleuren. Snijd de prei in kleine stukjes en stoof in boter. Kruid met peper en zout. Blancheer het spek kort in kokend water en verfris onder koud stromend water om te ontzouten. Verwijder de droge bonen en het bakpapier uit de vorm. Schik de prei en het spek op het deeg. Mix deingrediënten voor de vulling en giet in de taartvorm. Bak de quiche zon 20 minuten in een oven op 180°C. Het eiermengsel moet mooi gestold zijn, maar mag niet te sterk uitdrogen. Af en toe eens checken, is dus de boodschap.
Joehoe, pasen is weer in zicht. Gezellig tafelen met vrienden en familie in een feestelijk decor. Toch kan een paasbrunch ook zorgen voor de nodige stress. Hier zijn mijn tips voor een geslaagde paasbrunch!
1. Verzorg je tafel en huis.
Wanneer ik pasen zeg, denk ik aan frisse kleuren. Kies dan ook een kleurcode. Bijvoorbeeld: geel-groen, blauw-wit, pastelkleuren, ... Niet alleen kleur is belangrijk, ook de aankleding van de tafel. Kies voor kleurrijke tafellopers en hippe placemats. Kies bij voorkeur voor linnen servetten. Heb je dit niet? Geen probleem, koop dan vrolijke papieren servetten. Steek massa's kaarsjes aan en versier je hele huis met bloemen. Als het weer het toelaat, is het super om buiten te tafelen. Is het weer wat minder? Laat dan een raam open staan en doe alle gordijnen open. Je hele huis moet echt ruiken naar de lente!
2. Kies voor gemakkelijke, maar overheerlijke gerechten.
Een brunch is een mix van ontbijt en lunch. Starten doe je dus met allerlei soorten brood, koffiekoeken, confituur, fruit en eitjes. Pers vers fruitsap en serveer koffie en thee. Dan kunnen we de fles champagne openen! Na een een glaasje bubbels is het tijd voor een lekkere quiche, een kopje dampende soep en verse charcuterie en kaas. Eindigen doe je met zoet: uiteraard massa's chocolade, maar ook taart en koekjes.
3. Maak niet alles zelf.
Het lijkt een lange lijst eten. En dat is het ook! Voel je dus zeker niet verplicht om alles zelf te maken. Haal brood en koffiekoeken bij een kwaliteitsvolle bakker. Koop je charcuterie en kaas niet bij de supermarkt, maar bij de slager en de kaaswinkel. De soep en quiche kan je wél zelf maken. Kan je goed brood bakken? Maak dan ook wat brood. Je gasten zullen zéker onder de indruk zijn. Wat drank betreft, de champagne en wijnen kan je kopen bij een speciaalzaak Het fruitsap moet écht zelfgeperst zijn, dat is echt wel een must. Koop je koffie en thee ook bij een speciaalzaak. Bied ook een ruim assortisement van thee aan. Je gasten zullen dit zeker appreciëren.
Ik ben ervan overtuigd dat met al deze tips, je paasbrunch meer dan geslaagd zal zijn. Verwacht je de komende twee weken ook maar aan massa's receptjes voor de gerechten die ik hierboven vermeld heb.