Ik ben Ellen
Ik ben een vrouw en woon in (België) en mijn beroep is Student.
Ik ben geboren op 16/12/1996 en ben nu dus 28 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Toneel, koken, mode.
Zoeken in blog
Food & Fashion
Dé blog bij uitstek voor iedereen die alles te weten wil komen over mode en koken!
04-02-2012
Groente van de maand: Witloof
Elke maand laat ik een groente in de kijker staan. En deze maand is dat: Witloof
Witloof is een groente die niet iedereen lekker vindt vanwege de bittere smaak. Maar witloof is en blijft onze Belgische trots en verdient zeker een berichtje op mijn blog. Bovendien is witloof rijk aan vezels en calcium. Zorg er wel voor dat je grondwitloof koopt en géén witloof dat geteeld wordt in water. Vreselijk! Ben je echt niet voor die bittere smaak, voeg dan bij het bakken wat suiker toe of koop witloof met een lichtgroene kleur. Hoe groener het topje, hoe bitterder de smaak! Hieronder vind je het recept voor een superlekkere witloofsoep van Jeroen Meus. Hij geeft aan deze klassieker een fris tintje met wat curry en zalm. Op de volgende link kan je dit lekkere soepje zien klaarmaken door Jeroen zelf: http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/witloofsoep-met-curry-en-gerookte-zalm. Smakelijk!
Verhit een klontje boter in een ruime stoofpot op een matig vuur. Stoof hierin de stukjes ui aan, maar let erop dat ze niet kleuren.
Schil de aardappels en snij ze in grove stukken. Voeg ze toe aan de stoofpot met uien en laat alles een paar minuten stoven.
Zet het vuur lager en neem even de tijd om het witloof voor te bereiden.
Hou ongeveer een kwart van het witloof opzij, want dat gebruiken we later als garnituur voor de soep.
Snij het verkleurde uiteinde van de stronkjes witloof en snipper de groente grof. Voeg de stukjes witloof toe aan de stoofpot. Laat de groenten nog 5 minuten meestoven op een zacht vuurtje. Roer alles regelmatig even om.
Bind enkele laurierblaadjes, enkele takjes tijm en enkele peterseliestengels samen tot een bouquet garni. Laat het kruidentuiltje meestoven met de groenten.
Strooi het (zachte) currypoeder in de pot en roer al de groenten om.
Schenk de kippen- of groentebouillon in de pot en laat de soep 30 minuten sudderen op een matig vuur.
Verwijder het bouquet garni uit de soepketel.
Mix de soep glad met een staafmixer. Neem er de tijd voor zodat je een fluweelzacht resultaat krijgt.
Proef de soep en kruid ze naar smaak met een beetje peper en wat zout.
Schenk de room in de soep en mix ze nog een laatste keer.
afwerking:
Snipper de stronkjes vers witloof die je aan de kant hebt gelegd in flinterdunne reepjes. Snij rondom het taaie hart van de stronkjes witloof heen, want dat deel van het witloof gebruiken we niet. Doe de snippers in een schaaltje.
Snij de plakjes gerookte zalm in fijne reepjes.
Schenk een scheutje sherry in de soep voor extra aroma. Doe voorzichtig en proef de soep zodat je een resultaat krijgt naar eigen smaak.
Leg in elke soepkom of elk soepbord een portie van de fijngesneden zalm en het gesnipperd vers witloof. Schenk daarover een flinke pollepel van de warme soep en serveer onmiddellijk.
Elke maand laat ik een soort fruit in de kijker staan. En deze maand is dat: de Bloedsinaasappel.
De bloedsinaasappel is het minder populaire broertje van de 'gewone' sinaasappel. Vanbuiten ziet deze vrucht eruit als een normale sinaasappel, maar vanbinnen kleurt het vruchtvlees mooi rood. Deze bloedsinaasappel heeft nog meer voordelen: hij bevat namelijk 20 % meer vitamine C en kalium! Kortom meer dan voordelen genoeg om de gewone sinaasappel te ruilen voor zijn kleurrijke vriend! Hieronder vind je het recept voor een granité van bloedsinaasappel waar je géén ijsmachine voor nodig hebt! Smakelijk!
Ingrediënten:
- 1 bloedsinaasappel - 500 ml bloedsinaasappelsap - 150 g witte basterdsuiker - paar blaadjes verse basilicum, in reepjes en een kwartje bloedsinaasappel
Bereiding:
- Rasp van de sinaasappel de schil af. Doe dat in een pannetje met 100 ml bloedsinaasappelsap en de suiker. - Verwarm het mengsel al roerend tot de suiker is opgelost. (niet laten koken!) - Voeg nu de rest van het bloedsinaasappelsap hieraan toe. - Zet dit gedurende ongeveer 4 à 5 uur in de diepvriezer en schraap met een vork om het halfuur door de granité. - Werk af met een kwartje bloedsinaasappel en een blaadje basilicum
Ik ben verzot op horloges in allerlei kleuren en maten! Maar mijn échte favoriet is toch wel een Ice Watch. Voorlopig heb ik er nog maar ééntje, een witte, maar ik zou er erg graag nog vele willen in allerlei kleuren! In de zomer kan je kiezen voor felle kleuren: gele, knalrode, lichtblauwe,... In de winter kies je beter voor een donkerdere kleur: donkerrood, blauw,... Een Ice Watch vind je in 3 maten: small, medium en large. Ik verkies de medium, maar dit hangt uiteraard af van je smaak, stijl en pols. Veel succes bij het kiezen uit dit reusachtige assortiment!
Elke kok weet dat het belangrijk is om groenten en fruit klaar te maken in een maand waar ze op hun best zijn. Via volgende link vind je een dan ook een handig overzicht van groenten en fruit per maand die dan qua smaak en uitzicht op hun beste zijn. Surf dus zeker eens naar: http://kook.rubriek.nl/eten&drinken/groenten_seizoen.php . Veel succes!