In en rond CASSEL vrijdag, 16 mei 2014
foto's: https://plus.google.com/photos/102497882852892734023/albums/6014658986306161473
Ik mag vandaag de reis die ik heb samengesteld ook begeleiden. Samen met nog 47 deelnemers gaat het richting Cassel. Met onze chauffeur van 'de Reisvogel' uit Waregem bereiken we vlot Cassel. 9.00 u.: van op de parking op de Casselberg is het slechts een paar tientallen meter meer klimmen tot aan het panorama. De bekijken achtereenvolgens het monument dat de vele oorlogen op de Casselberg aangeeft, het monument van generaal Foch en de molen. We dalen de stijlvol aangelegde trap af naar het centrum van Cassel en klimmen dan terug naar de parking op de 'Place Vandamme'. Het is slechts een kleine 4 km rijden naar het dorpje Oxelaere dat aan de voet van de Casselberg ligt. We parkeren de bus op de binnenkoer van de Tempeliershoeve. Maar vooraf wandelen we nog even tot aan het kerkje St.-Martin met zijn bijzondere sculpturen vooraan de kerk met de beeltenis van koning David en St.-Cecilia. Rondom het kerkhof staan merkwaardige leilinden. Onze gids op de boerderij is de op rust zijnde landbouwer wiens dochter Marie-Christine nu, samen met haar man, de 18de eeuwse hoeve uitbaat. In het 'Vlemsch' vertelt hij de geschiedenis van de boerderij, de veestapel en de kaasproductie. Om meer uit de verkoop van hun melk te halen produceren ze nu de 'Boulet de Cassel'. Dankzij hun bijzondere kelder kunnen ze deze fijne mimolettekaas produceren. Terwijl velen zich kaas en boter aanschaffen, bekijken anderen de veestapel en heeft een buurvrouw ondertussen het kerkje geopend. Zo kunnen we ook nog even binnenin het merkwaardig interieur bewonderen. Precies om 12.00 u. hebben we opnieuw de Casselberg beklommen om het middagmaal te nemen in het Estaminet 't Kasteelhof, het hoogst gelegen restaurant van Frans-Vlaanderen. Het is een bijzonder interieur met aan het plafond van alles en nog wat: hoeden en petten, melkkannen, korven... Een deel van onze groep neemt zelfs plaats op het zonnige terras. We krijgen achtereenvolgens een lekker aperitief, Vlaamse soep, stoofvlees met Vlaamse saus, bereid met bier en peperkoek en frietjes en als dessert: cassonadetaart à la bière. Het eigen Kasteelbier valt bij iedereen in de smaak en ze zijn vrij gul met schenken, het komt op geen fles. Tegen 14.00 u. staan we in de tuinen van het Wouwenberghof op de 'Mont des Récollets'. De ontwerper zelf leidt ons rond in de Vlaamse tuinen. Twintig jaar geleden begon deze landschapsarchitect aan het werk. Het was een vervallen hoeve. Na de uitleg over het verschil tussen een Franse, Engelse en Vlaamse tuin trekken we rond in de verschillende tuinkamers, ieder met zijn specifieke planten... Merkwaardig... Het bezoek levert prachtige foto's op. Het bezoek wordt afgerond met een drankje in de zonnige tuin. Einddoel van vandaag is de 'Steenmeulen' in Terdeghem bij vriend Joseph Markey. We bezoeken het oudheidkundig museum (oude ambachten) en landbouwwerktuigen. Voor velen is het een weerzien van gereedschap uit eigen jeugd. We beëindigen onze dag met nog een drankje. Voor velen is dat een lekkere picon. En daarmee zit de geslaagde daguitstap er al weer op.
|