Okra bezoekt LUTOSA in Leuze-en-Hainaut woensdag, 21 november 2012
foto's: https://plus.google.com/photos/102497882852892734023/albums/5814680196965283553
Het was een druilerige regendag. Met het busje vertrokken we om 13.30 u. en tegen 14.15 u. bereikten we het bekende aardappelbedrijf Lutosa in Leuze. Lauwenaar Adrien zorgt er voor de rondleidingen. Wij waren de derde groep van de dag die hij ontving voor een bezoek.
Eerst trokken we naar de gekoelde loods waar honderden tonnen aardappelen worden opgeslagen. Niet te geloven dat één loods met zo'n voorraad in 6 dagen wordt verwerkt. Lutosa beschikt over 8 zo'n geacclimatiseerde opslagruimtes. De aardappelen die er worden verwerkt zijn hoofdzakelijk bintjes. Vandaar trokken we met de groep naar de ontvangstruimte. Adrien vertelde er in geuren en kleuren alles over de geschiedenis van het bedrijf, hoe de aardappelen worden verwerkt en welke producten ze allemaal worden gemaakt. Vandaar trokken we dan naar de plaats waar de aardappelen worden aangevoerd. Merkwaardig, net op dat moment werden er twee vrachtwagens gelost van aardappelhandel Rik Tanghe uit Lauwe. Uit de aangevoerde aardappelen wordt telkens een staal genomen. Door de modderige brei trokken we dan naar de ruimte alwaar we een witte jas en een hoofdnetje moesten aan trekken. Na de groepsfoto moest mijn fototoestel achter slot en grendel. (Adrien had ook de 'Man bijt hond'-uitzending gezien en vreesde dat ik toch stiekem foto's zou nemen. Inderdaad spijtig, nu moeten we onze fotoreeks kompleet maken met ingescande foto's uit de brochure). Ondertussen had Adrien ook afscheid genomen van onze groep en werden we in twee groepen verdeeld om het bedrijf binnen te trekken. Daar heerste een oorverdovend lawaai. We zagen hoe de aardappelen werden gestoomd om ze van hun schil te ontdoen. Daarna werden de aardappelen nog geborsteld en gespoeld. Een optische sorteerder, uitgerust met een camera en een laser, verwijdert met een ferme stoot samengeperste lucht vreemde objecten, stukjes hou en steen en aardappelen die niet aan de gestelde eisen voldoen. Daarna zagen we hoe de aardappelen in schijfjes werden gesneden (sautées). Om alle bewerkingen te volgen moeten we trap op, trap af. In een razende vaart gingen de schijfjes verder en werden ze geblanceerd (om niet te verkleuren), gedroogd en dan gebakken. Nadat de schijfjes werden afgekoeld, zagen we dan hoe de sautées in zakken van 1 kg en 2,5 kg werden verpakt en in dozen werden gestopt. Die dozen werden dan gestapeld op paletten en netjes met plastiekfolie omwonden. Na de rondleiding trokken we opnieuw naar de ontvangstruimte en terwijl we enkele filmpjes bekeken, konden we ons tegoed doen aan de lekkere Lutosa-frieten. Het werd een leerrijk bezoek.
|