Met de bus van de firma 'De Reisvogel' trokken de richting Groot-Bijgaarden. De tocht verliep heel snel, eens geen files op de snelweg naar Brussel. Al snel waren we aan het prachtige kasteel en na enig gesukkel om wat parking te vinden bereikten we toch tijdig de tentoonstelling Floralia. Het weer was ons niet zo gunstig gezind en de paraplus dienden boven gehaald te worden. Maar niet getreurd, een groot deel van de prachtige bloemen waren binnenin te zien: de orchideeën in de kapel, in de donjon, de serres... De bloembollen buiten met de diverse rassen tulpen waren helaas niet te zien... De winter had dit jaar uitzonderlijk lang geduurd. De boeiend vertellende gidse hield ons voor dat het 20 jaar duurt vooraleer een nieuw ras tulpen kan worden opgenomen als nieuw ras. Ze wees ons ook op een merkwaardig koppel van een gans en een zwaan. De gans was helemaal niet in haar nopjes wanneer we ze op de gevoelige plaats wilden vastzetten. Ze keerde zich om en het was precies of ze een aanval wou inzetten. Als absoluut hoogtepunt bereikten we de serres. Wat een pracht aan bloemen en kleuren!! Onbeschrijfelijk mooi. Handige bloemenkwekers of floristen waren voortdurend nieuwe bloemstukken aan het creëren met de vers geleverde bloemen. Ondertussen was de zon door het wolkendek gebroken en die zorgde ervoor dat nog kleuriger foto's van het eeuwenoude kasteel konden gemaakt worden.
Het middagmaal smaakte heerlijk in de Colmar van Groot-Bijgaarden. En om 14.00 u. zetten we koers naar het iets verder gelegen Itterbeek. Een bezoek aan de brouwerij Timmermans was het volgende doel. De groep werd in twee verdeeld en we kregen een rondleiding van een 80-jarige man, oorspronkelijk afkomstig uit Schotland. Hij bracht ons het verhaal van de eeuwenoude brouwerij en de manier waarop 'lambik' wordt gebrouwen. Met labic ontstaat door de natuurlijke vergisting van het brouwsel. Het zure goedje wordt aangevuld met krieken, perziken, frambozen om andere smaken te bekomen. Voegt men er kandijsuiker bij, dan krijgt men Faro... Er wordt ook een bruin bier, de 'Bourgogne de Flandre' gebrouwen. Na de rondleiding mochten we diverse soorten proeven. Enhoe meer er werd gedronken, hoe sfeervoller het werd... En het was precies alsof de drankbonnetjes aangroeiden of uit de lucht vielen... Er kwam geen einde aan. Nadat ook de tweede groep zijn rondleiding had gedaan en nadat er aankopen werden gedaan, konden we om 17.00 u. terug naar Rekkem en Menen. Het was in elk geval een leuke dag en hebben weer een nieuwe bestemming leren ontdekken.
Het was bitter koud, zeer koud. En toch waren er een 24 dapperen om te wandelen rond de beroemde kasseiwegen van Paris-Roubaix. En daarin is de naam Mons-en-Pévèle, Pevelenberg, geen nobele onbekende. Bestuurslid JAcques Dufourmont had de wandeling voorbereid. Na de wandeling was het nog nagenieten in een gezellig plaatselijk cafeetje met een stevige '3 monts'. Santé.
KANDIDAAT-VORMELINGEN OP BEZOEK
NAAR DE ST.-STXTUS ABDIJ IN WEST-VLETEREN
Met de vormelingen en de catechisten trokken wij op donderdagnamiddag 4 april naar West-Vleteren voor een bezoek aan de St.-Sixtusadij.
We woonden er een korte gebedsdienst, de Noon,
in de kerk van de paters bij.
Na de groepsfoto, kregen wij een brikje fruitsap en een suikerwafel
aangeboden. Wij wandelden allen samen naar de grot van Onze-Lieve-Vrouw.
Iedereen mocht er een kaarsje aansteken. Om 15.15 u. waren we te gast in het Claustrum.
In de tentoonstellingsruimte zien we hoe de paters leven en werken. We kregen er
uitleg over het leven in de abdij. De vormelingen stelden zeer veel boeiende
vragen omtrent het leven van de paters Trappisten. Wij kregen inderdaad een
boeiende uitleg over de wijze waarop deze paters leven, bidden en werken. En
ook een bijzonder dankwoord van de gids omdat de Rekkemse vormelingen zo
opvallend braaf en gemanierd waren!
En zoals afgesproken waren we omstreeks 17.00 u. terug in Rekkem. Onze
kandidaat-vormelingen vonden het een zinvolle namiddag.
Al enkele jaren worden de kinderen uitgenodigd, samen met hun ouders, naar een paasontbijt. Daarna konden ze op zoek gaan naar paaseieren. Deze keer sloegen drie Rekkemse verenigingen - Davidsfonds, Gezinsbond en Pasar - de handen in elkaar om, daags na de Ronde van Vlaanderen, de paashaas zijn ronde te laten rijden. Eens een andere activiteit. Iedereen genoot van het ontbijt, terwijl de jonge goochelaars hun kunstjes demonstreerden. Na het ontbijt trokken de kinderen met hun (loop)fiets, step... en hun ouders in stoet naar de speelplaats van de Gemeentelijke Basisschool. Op het fietsparcours konden ze tegen elkaar fietsen, steppen... op gekke fietsen rijden... en zo paaseieren verdienen. Maar ook voor de ouders was er een wedstrijd weggelegd. De papa's draafden met een rolstoel met een mama erin rond de piste. Daarna was het de beurt aan de mama's om met de papa's te racen. Na de fietsactiviteiten trok het gezelschap opnieuw naar het Dorpshuis. De paashaas deelde de chocolade-eieren uit aan de kinderen. De ouders konden nog genieten van een drankje. Een mooie afsluiter van de vele, vele activiteiten die plaats vonden ter gelegenheid van 'Rekkem, Dorp van de Ronde'.
Op paasmaandag werden er nog twee activiteiten georganiseerd in het kader 'Rekkem, Dorp van de Ronde'. 's Morgens vond voor de kinderen de paasactiviteit plaats 'De Paashaas rijdt zijn ronde' georganiseerd door Davidsfonds, Gezinsbond en Pasar. (zie afzonderlijk bericht)
In de namiddag organiseerde véloclub 'De Sportieve Hoop' een open wielerwedstrijd '1ste ereprijs Paul Deman'. Heel wat renners trotseerden de koude. De wedstrijd werd gewonnen door de renner, een belofte uit Schoten, Sam Van de Mieroop. Hij was de beste in de spurt. Ondertussen genoten de genodigden op de VIPbus van een heerlijk drankje en ging het er gezellig aan toe. De spanningen die de voorbereiding op de grote dag van de ronde hadden teweeg gebracht werden weggespoeld.
Voor Rekkem waren de voorbije maanden, met als hoogtepunt de dag van de ronde, 31 maart onvergetelijk.
Het zit er op. De renners vlogen doorheen
Rekkem. 31 maart 2013 zal geboekstaafd blijven als een onvergetelijke dag voor
Rekkem.
Vele maanden van lobbyen, voorbereidingen en
activiteiten gingen er aan vooraf. Maar het feest was af.
Honderden, anderen spreken van een paar duizend
enthousiaste supporters... stonden de renners op te wachten langsheen de Moeskroenstraat.
Zwaaiend met vlaggetjes 'Rekkem, Dorp van de Ronde' en Vlaamse leeuwtjes en
Iljo Keise roepend, de peter van het rondedorp. Ballonnen met de beeltenis van
de eerste rondewinnaar Paul Deman stegen op.
Na de doortocht ging het feest verder. De Soupapkes zorgden
voor een evocatie van de overwinning strijd van Paul Deman in 1913.
De koude zorgde ervoor dat iedereen zich terugtrok in de
tent op de Plaats of in de nieuwe polyvalente zaal van Gemeenteschool. Iedereen
genoot van het aperitief, het aperitiefconcert van de harmonie in de tent en
Low Budget in de zaal. Ook de diverse cafés deden ondertussen gouden zaken.
Daarna was het aanschuiven aan de tafels. Markant en Unizo
hadden gezorgd voor een verzorgd buffet in de zaal. In de school was het
genieten van hesp met frietjes.
Voor iedereen was het een groot feest en ondertussen was het
kijken naar de beelden van een sterke winnaar Fabian Cancellara.
Zaterdagmorgen startten zo'n 6000 cyclos in Brugge die het totale traject van de Ronde van Vlaanderen wilden afleggen. Na zo'n 70 km kwamen ze aan op de bevoorradingspost op de parking van de kerk Maagd der Armen. Daar konden de fietsers genieten van drankjes, fruit, en een resem koekjes. Pechvogels konden er hun fiets laten herstellen. Tussen 9.00 u. en 11.00 u. was het een ware overrompeling. Iedereen kon zich bevoorraden, naar het toilet gaan... maar met één enkele kniptang moesten 6000 bewijsjes worden geknipt. Het was een wirwar van fietsen, auto's... zodat verantwoordelijke Marc Pyncket de hulp van de politie moest inroepen om het gebeuren wat in goede banen te leiden.
Het nieuwe
gemeentebestuur besliste om de wekelijkse zaterdagmarkt, die plaats vond op de
groentemarkt (achterzijde stadhuis), te verhuizen naar de voorkant. Het moet de
markt een nieuwe boost geven. Het is er sfeervoller tussen de diverse
horecazaken. Hopelijk komen er nu nog wat nieuwe marktkramers bij.
De verhuis
ging gepaard met een officieel gedeelte. Schepen van lokale economie Eddy Lust
mocht samen met burgemeester Fournier het lint doorknippen. Het Rekkems
Dorpsorkest zorgde voor de muzikale noot.
Twee dagen feest in de Gemeenteschool. Zaterdag kwamen de kinderen aan hun trekken met een creaworkshop fietsen versieren. Met de hulp van de ouders en de leerkrachten werden de fietsen mooi versierd. Daarna reden de kinderen, onder de begeleiding van de twee wijkagenten, directeur Tom, leerkrachten en ouders, hun minironde van Vlaanderen. En dat alles werd ook geregistreerd door de lenzen van VTM-camera's.
Burgemeester overhandigt rondechampagne en boek over Paul
Deman
Zaterdagmorgen hadden de
burgemeester van Menen Martine Fournier en coördinator van de stuurgroep
'Rekkem, Dorp van de Ronde' Björn Grouwet een afspraak met Iljo Keise in het
hotel Kennedypark te Kortrijk. Iljo had het peterschap aanvaard van het Dorp
van de Ronde, Rekkem.
Na
zijn ontbijt had Iljo een rustig moment om de burgemeester en Björn te woord te
staan. Hij mocht de ronde paaseieren van de Vrije Basisschool Ons Kasteeltje,
een fles champagne met bijzondere capsule Paul Deman en het boek over de eerste
rondewinnaar Paul Deman in ontvangst nemen.
Iljo
beloofde zijn uiterste best te doen om zondag tijdens de passage in Rekkem even
aan de kop te rijden en de Rekkemse toeschouwers toe te zwaaien. Iljo start met
het rugnummer 3 en hij kreeg de opdracht vooral in het begin van de wedstrijd
te werken voro de Omega Pharma Quick Step-ploeg met de kopmannen Tom Boonen en
Chavanel.
Eindelijk
heeft de Gemeentelijke Basisschool en het Rekkemse verenigingsleven zijn
polyvalente zaal. Na jaren van voorbereiding, afbraak van het oude schoolhuis
en postgebouw konden de werken twee jaar geleden aanvangen. Na de ruwbouw was
het lange tijd wachten tot er verder kon gewerkt worden aan de afwerking.
Op
29 maart was het dan eindelijk zo ver. In de namiddag waren de leerlingen van
het 2de en 3de leerjaar verhuisd naar hun nieuwe
klaslokaal boven de zaal. Tot het laatste moment waren arbeiders nog in de weer
om de laatste details af te werken. En de vloerbekleding moet nog zijn afwerkingslaag
krijgen.
Tegen
19.30 u. werden de genodigden verwacht. Burgemeester Fournier heette iedereen
hartelijk welkom. Er was een woordje van schepen van onderwijs Griet Vanryckegem
en een dankwoord van directeur Tom. Hij maakte ook de naam bekend die de nieuwe
zaal nu zal dragen Barthel.
Het
glas werd gegeven op dit feestelijk gebeuren. Er kon een rondgang gemaakt
worden naar de nieuwe klaslokalen.
Historicus Marc Pyncket stelde een prachtig boek samen over de Rekkemnaar Paul Deman die in 1913 de allereerste Ronde van Vlaanderen won. Het boek werd voorgesteld in het Dorpshuis. De vele aanwezigen werden verwelkomd met lekkere 'Flandrien Perentaart'. Marc zette het leven van de wielrenner uiteen en had het ook over zijn prachtige overwinningen. Op 25 mei 1913 verschenen er 37 renners aan de start voor een tocht van 324 km doorheen Vlaanderen. Het parcours liep via Lokeren, St.-Niklaas, Aalst, Oudenaarde, Kortrijk, Menen, via Ieper over Veurne, Oostende, om dan van Torhout, via Roeselare en Brugge op de piste in Mariakerke te eindigen.
Het boek aan aangekocht worden tijdens de Ronde aan 12 euro of bij de auteur Marc Pyncket. Het bevat prachtige illustraties, beschrijvingen van wedstrijden en uitslagen. Zeker als Rekkemnaar moet je het boek bezitten. Opgelet, slechts 500 exemplaren ter beschikking !
Op zaterdag, 30 maart
wordt door de VRT een uitzending gewijd aan de wielertoeristen die op die dag
het parcours van de Ronde van Vlaanderen zullen afleggen. Tussen 17.00 u. en
18.00 u. wordt o.a. ruim aandacht besteed aan de figuur van Paul Deman.
Historicus
Marc Pyncket zocht in archieven naar foto's en beschrijvingen over het leven
van Paul Deman, de winnaar van de eerste ronde van Vlaanderen in 1913. Voor de
camera vertelt Marc uitvoerig over Paul. Dat gebeurde op maandagvoormiddag 25
maart in de bijtende koude op een prachtige locatie. De kasseiweg in Halluin
van waaruit men een prachtig vergezicht heeft op Rekkem. Kijken maar. Ook
zondag, kort na de middag, wordt tijdens de uitzending nog een groot stuk
gewijd aan Rekkem, dorp van de Ronde. Zaterdag komt de ploeg opnieuw filmen in
Rekkem.
De wielerklassieker
Gent-Wevelgem was aan zijn 75ste verjaardag toe. Daarom werden in
Wevelgem heel wat activiteiten opgezet. Zo was er het nieuwe initiatief
Saint-Vélo. Verder was er de aankomst van de dameswedstrijd gestart in Ieper.
Tenslotte werd het feest afgerond met de aankomst van de profs, gewonnen door de
Slovaak Peter Sagan.
Nicolaas Vermeulen
wint de eerste Saint-Vélo Classic!
Na
wat twijfel of alles wel zou kunnen doorgaan is het feest in Wevelgem volledig
kunnen doorgaan. Saint-Vélo gooide het ongetwijfeld op een akkoordje met de
weergoden! De Saint-Vélo Classic was een waar succes, alle deelnemers gooiden
zich ten volle in de strijd en na een bloedstollende finale won Nicolaas
Vermeulen...
Café Saint-Vélo
"Café
Saint-Vélo" kwam tot stand door een unieke samenwerking tussen de
organisatie Gent-Wevelgem, vier plaatselijke cafés en de gemeente Wevelgem.
Voor de zeer
democratische prijs van 5 euro kreeg je toegang in dit koerscafé.
In het "Café
Saint-Vélo" kon de wielerliefhebber de finale van Gent-Wevelgem volgen op
groot scherm in de tent op het Guldenbergplein in de uitloopzone van de
aankomst!
Naast de live-beleving
van de wedstrijd voor profs (heren én dames) was je ook actieve toeschouwer van
de 1ste editie van de Saint-Vélo Classic wedstrijd. Deze
amateurwedstrijd voor café-, vrienden- en bedrijfsploegjes uit de streek werd
verreden op een uniek parcours door het centrum van Wevelgem en passeert langs
de tent van "Café Saint-Vélo".
Daarnaast waren er tal
van randanimaties voorzien en ontbrak ook het traditionele
"Koersfrietkot" niet. De sportieve apotheose van de 75ste
Gent-Wevelgem in de Vanackerestraat werd gevolgd door een waar koersfeest in
Café Saint-Vélo onder leiding van een geroutineerde DJ!
Tès Koerse, Tès Leute , Tès Fjiste. Uislag vrouwen 1. Kirsten Wild, Nederland 2. Sanne Van Paassen, Nederland 3. Kelly Druyts, België 4. Jolien D'hoore (Belgisch kampioene)
Uitslag heren 1. Peter Sagan, Slovakije - 183 km in 4 u. 29' 10" 2. Borut Bozic 3. Greg Van Avermaet
De Landelijke
Gilde, de landbouwerskring Lauwe-Rekkem heeft zijn steentje bijgedragen tot de
uitstraling van Rekkem, Dorp van de Ronde.
Aan de drukke
gewestweg tussen Menen en Rekkem bouwden ze een enorme fiets met 35 strobalen.
De balen werden opgehangen aan een metalen frame.
Niemand die de gemeente binnenrijdt kan naast het kunstwerk
kijken. In aanwezigheid van burgemeester en schepenen en leden van de
Landelijke Gilde werd het kunstwerk één week voor de ronde onthuld.
Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde Marina van Oud Reckem een oldtimerrun voor andersvaliden. 37 glimmende oldtimers, waaronder een paar leuke moto's uit de Tweede Wereldoorlog, maakten opnieuw een rit van zo'n 70 km doorheen de regio. Onderweg werd halt gehouden voor de traditionele pannenkoeken.
Een spannende wielerquiz was opnieuw een activiteit in het kader 'Rekkem Dorp van de Ronde'. Zes ploegen, goed voor 23 deelnemers hadden zich ingeschreven. Davy Vanysacker (Menen) had een spannende quiz opgesteld. Björn Grouwet, coördinator 'Koers'stuurgroep presenteerde de quiz. Het Davidsfondsbestuur (Stefaan en Marc) waren de juryleden en Francine, Jacques en Eric zorgden voor de bediening van de drank. En bestuurslid Geert vertegenwoordigde het bestuur in de quiz.
Het was heel spannend en quizkenners waren vol lof waarop de vragen waren opgesteld. De quiz werd met ruime voorsprong gewonnen door het trio Geert Claeys (Rekkem), Johan Vandamme (Lauwe) en Steven Ostyn (Lendelede). De eerste drie ploegen mochten dan ook ieder een mooie rondeprijs in ontvangst nemen (een speciaal ontworpen koerspak, de Rondechampage met etiket van Paul Deman en exclusieve capsules en de ronde eieren).
De eerste activiteit van het nieuwe jaar was er opnieuw een om 'U' tegen te zeggen. De geplande activiteit bestond uit drie delen. Er werd gestart met een wandeling in OUTRIJVE, het Dorp waar Paul Deman, de allereerste winnaar van de Ronde van Vlaanderen in 1913 ging wonen na zijn huwelijk. Hij ligt er begraven. Daar startte de wandeltocht van 7 km. Het weer was evenwel niet van de partij en er moest gewandeld worden met paraplus zodat er toch enige bescherming was tegen de bijtende sneeuwregen. Gelukkig was er een tas warme soep voorzien op de Benedictus Lambrehoeve in de Oude Heestertstraat.
's Middags werd opnieuw een heerlijke hutsepot aangeboden. Er heerste een gezellige sfeer in de refter van de Gemeenteschool. Iedereen liet het zich smaken.
Ondertussen was het 14.00 u. geworden. Donald Horré, regioverantwoordelijke hield de feestrede naar aanleiding van '75 jaar Pasar'. Hij prees de inzet van de vrijwilligers. Daarna werd de feesttaart voorgesteld. Een kunstige taart met het Pasar-embleem gemaakt door bakkerij Debuf. De noisette smaakte overheerlijk met een kop geurige koffie. Voorzitter Eric Vanthournout stelde daarna het komende jaarprogramma voor en projecteerde de foto's van het voorbije werkjaar. Tijdens de pauze mochten de aanwezigen genieten van een 'Muurken', bruin of blond. Een bier ontworpen door meester Hein Delabie. In het tweede deel werden foto's uit de voorbije werkjaren vertoond. Tegen 18.00 u. werd de feestnamiddag afgerond met een zak lekkere frietjes. Er werd nog nagepraat met een drankje.
We beleven samen een
leuke zondag met 3 activiteiten samengebald tot één geheel. Je kan ook aan ieder
onderdeel afzonderlijk deelnemen.
De wandeling staat in
het teken Rekkem, Dorp van de Ronde. We gaan wandelen in Outrijve, het dorp waar de winnaar van de allereerste Ronde van
Vlaanderen, Paul Deman woonde en werd gegraven.
Tijdens de algemene
ledenvergadering in de namiddag vieren we 75 jaar Pasar met een lekkere
feesttaart. Wees er bij !
1. Ochtendwandeling in en rond OUTRIJVE
9.00 u.verzamelen
aan de Gemeenteschool te Rekkem en met busje (en eigen wagens) vertrek naar
Outrijve. Afspraak aan de kerk met het graf van Paul Deman.
9.30 u.vertrek
van de wandeling. 2 u. durend (7 km), kinderwagens toegankelijk.
Tussendoor:
rustpauze met verse soep.
We genieten van heel wat mooie
vergezichten langs de Schelde.
2. Hutsepotmiddag
Na de wandeling, ong. 12.30
u., in de refter van de Gemeenteschool: aperitief, hutsepot met worst en
kotelet. Drank niet inbegrepen.
Voor wie geen hutsepot lust, voorzien wij
puree met slaatje.
3. FEESTVIERING 75 jaar Pasar
14.00 u.*
Koffie met feesttaart 75 jaar Pasar
14.30 u.* Welkom door Donald Horré, regionaal
medewerker
* Voorstelling jaarprogramma 2012 door
voorzitter Eric Vanthournout.
* Pasar (Vakantiegenoegens Rekkem) startte in maart
1979. Fotoreportage over de
geschiedenis van de Rekkemse afdeling +
fotoverslag activiteiten 2012.
16.30 u.* We genieten nog van een
streekbiertje met een hapje.
Deelnameprijs
1. Wandeling: 2 (+
1,5 voor medereizigers busje)