GOSA gewest Menen organiseerde drie uitstappen naar Breendonk voor een bezoek aan de brouwerij Moortgat waar Duvel wordt gebrouwen en Audi Vorst, waar de Audi A4 wordt gemaakt. Onze groep Menen, Lauwe, Rekkem, Wevelgem was de kleinste. Wij vertrokken slechts met 23 vanuit Menen.
Om 9.00 u. kwamen we reeds in het kleine dorpje Breendonk aan waar we in 'De Moutery' koffie met een lekkere koffiekoek aangeboden kregen. Tegen 10.00 u. werden we ontvangen in de brouwerij zelf. Gids Pascal Francois leidde ons rond. Eerst was het verhaal over hoe bier wordt gebrouwen en specifiek hoe 'Duvel' tot stand kwam. In de bottelarij zagen we hoe de flesjes en kratten worden gereinigd, gevuld... Pascal was een boeiend gids die met leuke kwinkslagen het verhaal heel boeiend maakte. Daarna was het tijd om te proeven. De eerste Duvel mochten we zelf proberen uit te schenken. Vooraleer de tweede Duvel soldaat werd gemaakt, kregen we uitleg over hoe het Duvelglas moet gereinigd en gedroogd worden en hoe het gerstenat moet ingeschonken worden.
Daarna ging het naar Brussel om er in Vorst de ateliers waar de A4 Audi wordt geproduceerd, te bezoeken. Eerst kregen we in de personeelsrefter een middagmaal. Een lekkere vogel zonder kop met bloemkool en aardappelen. Een boeiende gids leidde ons doorheen de ateliers, nadat we eerst alle fototoestellen in een kastje hadden opgeborgen. We kregen uitleg over de geschiedenis van de fabriek, hoe alle onderdelen worden aangevoerd... We zagen werkelijk de gehele productie. Eerst hoe de platen met robots aan elkaar worden gelast. Hoe verder op de band, hoe meer die op een auto ging gelijken. Daarna kwamen we in de afdeling waar het personeel de onderdelen plaatsten. Het viel op dat er zoveel allochtonen aan het werk waren. Tenslotte bereikten we de spuitafdeling waar de auto's een leuk kleurtje kregen. Iedere Audi wordt keurig op bestelling samengesteld en wordt ook grondig gecontroleerd. Alles moet juist tot op de millimeter nauwkeurig zijn afgesteld.
Na het boeiend bezoek aan Audi ging het terug naar onze contreien. In de 'Vlasblomme' te Kortrijk stond ons nog een smakelijke avondboterham te wachten.
Drie dagen lang vierde de harmonie het 150-jarig bestaan
Vrijdag, 2 mei
Openingsreceptie met: - Toespraak schepen van cultuur Griet Vanryckeghem - Eric Vanthournout schonk een teruggevonden oorkonde van 15 maart 1924 aan de voorzitter. Op deze in een mooie kader gekleefde brief meldde het koninklijk paleis dat de harmonie de titel 'koninklijk' mocht dragen. - Voorstelling van de nieuwe vlag. - Opening van de overzichtstentoonstelling
Zondag, 4 mei
- Eucharistieviering met wijding van de nieuwe vlag - Aperitiefconcert met jeugdharmonie De Bietjes - Kip aan 't spit - Taptoe met 5 muziekkorpsen
Van 9.00 u. tot 15.00 u. konden de echte wandelaars deelnemen aan het KWB-wandelcriterium met een keuze tussen 6, 12 of 15 km. Onderweg was een halte met versnapering voorzien in het bosje van Antoine Coghe in Lauwe.
's Middags genoten heel wat aanwezigen van de koude schotel, een klus die Luc Delem klaarde. Iedereen was vol lof over zo'n mooie koude schotel.
's Namiddags was er 'Gluren bij de buren', een wandeling van 6 km. Er waren 5 stopplaatsen voorzien:
Het is een schitterend voormiddag geworden. 74 kinderen en meer dan 90 (groot)ouders aan de ontbijttafel om lekkere paaskoeken te smullen. Met een stralende zon vertrok de grote groep op zoek naar de paashaas. We volgden zijn spoor en arriveerden aan de Leie. De paashaas vaarde ons voorbij met z'n speedboot. Het was een leuke bedoening. Midden een oase van groen gingen de kinderen dan op zoek naar de paaseitje... Daarna werd de terugtocht naar zaal Myra aangevat. De kinderen mochten bij de paashaas om hun paaseieren in ontvangst te nemen.
Met 39 fietsers en een tiental carpoolers hebben we KERAT in de Hoogweg te Wervik bezocht.
Van een oude hoeve hebben de nieuwe eigenaars iets prachtigs gemaakt. Nooit gezien. In 1970, na het aankopen van de hoeve, hebben ze er waarlijk een kunstschat van gemaakt. De oude stallen hebben ze omgetoverd tot een waar betoverend geheel met eigentijdse kunst en exclusieve creaties van keramische tegelschilderijen, geboren uit een lange traditie. Op de binnenplaats ligt een grote vijver omgeven door stijlvolle muren en gebouwen. Ook is 'atelier Kerat' er gevestigd, waar gediplomeerde restaurateurs de betrouwbare oplossing biedt voor het onderhoud van zowel oude en moderne kunstwerken. Een plaats en een bezoek die we zeker niet vlug zullen vergeten.
De vier toeristische diensten van Menen, Wevelgem, Wervik en Moorslede organiseerden samen de tweede editie van de Grensleie Smikkeltocht, een fietstocht over 32 kilometer in de regio Moorslede, Beselare, Zonnebeke en Passendale. Vooraf werd gesteld dat er op zondag en maandag telkens tweehonderd deelnemers mochten starten. Maar de voorverkoop verliep in mineur. Op de gezinsdag (zondag) verschenen er slechts 85 deelnemers en op de seniorendag (maandag) ook maar 95 fietsers. Voor velen lag de deelnameprijs te hoog, de startplaats te veraf, het parcours te heuvelachtig en op zondag was er de concurrent Parijs-Roubaix.
Met 49 personen vertrokken we vanuit een mistig Rekkem richting baai van de Somme. Op deze vroege zaterdagmorgen was er helemaal geen verkeer en vorderden we vrij vlot, via Rijsel, de snelweg naar Lens en dan verder via D-wegen naar St.-Valery. Spijtig, hoewel de zon reeds vroeg van de partij was, bleef de mist hardnekkig hangen. Ja, zelfs aan de kust moesten we nog even door de mist heen kijken. Tegen 9.30 u. waren we reeds in het kuststadje. Het vergde wel enig zoeken om de parking van het restaurant te bereiken, maar uiteindelijk lukte het toch via een ring rond de stad. Pas om 10 u. zou de bistro de deuren openen om onze groep van koffie of iets anders te voorzien. En inderdaad, geen minuut eerder werd geopend. Dan maar even gewandeld in de winkelstraat om terug te keren via de prachtig aangelegde zeepromenade. Na de koffiestop werd het oude middeleeuwse stad verkend met de kerk, de poort van Jeanne d'Arc, de kapel van St.-Valery met de vele liefdesboodschappen gekrast in de stenen... Er waren zoveel mooie hoekjes te fotograferen. Om 12.10 u. waren we dan allemaal present in het restaurant 'relais Guillaume de Normandy' voor een aperitief, een ficelle Picarde, de specialiteit van het huis: kip in camenbertsaus, een appeltaart en koffie. Dat alles overgoten met rode wijn. Iedereen liet het zich smaken met niets dan lovende woorden over de maaltijd. Om 14.00 u. verlieten we St.-Valery om de 35 km. verder gelegen voormalige abdij van Valloires te bezoeken, nu ook een tehuis voor verwaarloosde kinderen en bejaarden. Alhoewel alles gereserveerd was voor een bezoek om 15.00 u., moesten we wachten tot de gidsbeurt van 15.30 u. Niet getreurd, even rondneuzen in de bijhorende shop en een groepsfoto... Met de gidse trokken we dan op verkenning in de voormalige Cisterciënzerabdij. Wat een openbaring. In de sacristie en de kerk waren nog heel wat prachtige kunstschatten aanwezig. Tot slot stonden de tuinen op het programma als afsluiter van de dag. Terwijl de enen genoten van een koffie of drankje, trokken anderen op verkenning doorheen het prachtige voorjaarsgroen en de bloeiende bomen. Om 18.00 u. werd de terugtocht aangevat om tegen 19.45 u. opnieuw Rekkem te bereiken.
Het is een jaarlijkse traditie geworden, de vormelingen trekken tijdens de paasvakantie voor een namiddag naar de paters van de abdij van Westvleteren. Ze volgen er de 'noon', krijgen van Marc (medewerker van de abdij) een rondleiding en uitleg over het leven en werk van de monniken en maken als afsluit een wandeling naar de Lourdesgrot. - Naar de abdij van Westvleteren omdat onze pastoor Chris een goede vriend was van abt Manu. Vele, vele jaren geleden, in hun jeugdjaren, trokken ze samen als monitor op kamp met mindervaliden. Pastoor Chris vertelt dan steeds dat ze nog samen 'kussengevechten' hebben gehouden. - Aangekomen in de abdij trekken we binnen om de 'Noon' te volgen in de abdijkerk. Het is namiddaggebed van 14.15 u. De monniken zingen er mooie psalmen. - Net voor de abdij ligt het Ontmoetingscentrum In de Vrede het enige café dat bier van de abdij kan afnemen. Naast een hapje en een drankje kan men daar ook terecht voor een tentoonstelling over het abdijleven en de geschiedenis van de brouwerij. Daar bekeken de vormelingen eerst de tentoonstelling en mochten dan vragen stellen en de filmpjes bekijken. Marc beantwoordde op een boeiende wijze de vele vragen. - Na een lekkere suikerwafel en een brikje frisdrank werd dan tot aan de Lourdesgrot uit 1922 gewandeld. Omdat de abdij tijdens de oorlog gespaard bleef van alle onheil, werd daar de grot opgericht. Alle vormelingen mochten een kaarsje branden, vooraleer de terugtocht naar Rekkem aan te vatten.
Ieder jaar trekken we met onze plaatselijke Davidsfondsafdeling naar een toneelopvoering. Meerdere malen volgden we een voorstelling van 'Flor Barbry's Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen', ergens in Noord-Frankrijk en reeds tweemaal in zaal Utendoale te Westouter. Deze keer opteerden we eens naar Wulvergem te trekken. Maar vooraf maakten we eerst een wandeling.
Marina van Oud Reckem organiseerde voor de10de maal een Oldtimerrun. Alle records werden verbroken, meer dan 90 passagiers in 54 glimmende wagens. Er waren heel wat oude karretjes op de afspraak. Onder leiding van politie en motards zette de kleurige autokaravaan zich in beweging terwijl pastoor Chris Deconinck de auto's zegende.
Deze keer had bestuurslid Jacques Dufourmont de namiddag voorbereid. Eerst stond een bezoek gepland aan het nieuwe 'Plugstreet 14-18 experience'-museum. Daarna werd de wandeling aangevat naar het bos van Ploegsteert met een bezoek aan drie Engelse begraafplaatsen. Omdat we stilaan een onweer zagen aankomen, werd unaniem beslist op onze stappen terug te keren. En toch haalden we ons doel niet. Eensklaps kregen we ferme hagelstenen op onze hoofden. En dat was toch maar lekker koud. Nat bereikten we de startplaats. Na een opwarmertje keerden we nog even terug naar de begraafplaats van de overleden wielrenner Frank Vandenbroucke. Als afsluiter van deze boeiende namiddag trokken we nog even naar de plaats waar het Kerstbestand 1914 plaats vond en waar een voetbalwedstrijd werd gespeeld tussen de Engelsen en de Duitsers.
Met de schoolbus ging het naar de startplaats in Kortrijk. Het was een schitterend wandelweer met leuke vergezichten. Ter hoogte van het Don Boscocollege werden we bediend met lekkere soep. Na de leuke wandeling ging het terug naar de Gemeenteschool. Na het aperitief kon iedereen zich tegoed doen aan een lekkere hutsepot.
7.00 u. Vertrek met bus van de 'Reisvogel' aan de Gemeenteschool Rekkem. Wees tijdig aanwezig. Rit van 180 km. naar Saint-Valery-sur-Somme.
10.00 u. koffie in 'Le Bistrot de St Val'
10.30 u. historische wandeling langsheen de baai (vloed is heel merkwaardig), de kerk, de restanten van de abdij, de kapel St.-Valery met prachtig uitzicht op de baai. Wie moeilijker kan wandelen kan een eindje meestap-pen en/of vrij kuieren op de zeedijkpromenade (veel zitbanken).
12.00 u. middagmaal in Relais Guillaume de Normandy
- aperitief Kir Cassis
- ficelle Picarde traditionnelle maison
- poulet au camembert (specialiteit van het huis)
- tarte aux pommes
- café
- 1/4 wijn inbegrepen
Na middagmaal nog vrij moment om even te genieten van de monding,...
15.00 u. We worden verwacht aan de abdij. rondleiding 1 uur - vrije tijd in de tuinen.
17.30 u. terugreis naar Rekkem - aankomst +/- 20.00 u.
Deelnameprijs: 50 euro leden Davidsfonds en Pasar - niet-leden: 55 euro (omvat busreis + fooi chauffeur, middagmaal met aperitief, wijn en koffie, toegang en geleid bezoek aan de abdij + tuinen).
Inschrijven bij één centrale persoon: Eric Vanthournout, Murissonstraat 56 - Rekkem, 0475 58 52 32 of mailen naar rekkem@telenet.be + bedrag overschrijven op rekening be55 0001 0059 3444.
74 enthousiaste liefhebbers van historische wagens beleven hoogdag
Na een rit van meer dan 220 km met twee bussen, was het aanschuiven in het verkeersinfarct in Reims om het 'Parc des Expositions' te bereiken. Duizenden liefhebbers, van over geheel Europa, kwamen naar Reims afgezakt en zochten een parkeerplaats. Op de tweedaagse verwachtten de organisatoren 30.000 bezoekers.
Over 3 hallen en het voorplein stonden niet enkel prachtige wagens en historische moto's opgesteld. Verzamelaars konden op zoek gaan tussen de duizenden voorwerpen en prullaria naar dat stuk dat voor eigen wagen nog ontbrak. Gehele standen met koplampen, benzinedoppen,... Als niet-kenner waande ik me op bepaalde momenten meer in een containerpark met hopen oud ijzer, waarvoor men ook nog waanzinnig hoge prijzen vroeg. Er waren daarentegen heel mooie zalen met historische wagens. Zo was er voor de gelegenheid een stand met wagens uit de Eerste Wereldoorlog, bevolkt met figuranten in de historische Franse uniformen. Zelfs de originele eerste tank 'char leger Reanult FT', 6500 kg zwaar, waar maanden aan gewerkt werd om deze te restaureren, was present. Leuk was ook de Amerikaanse 'ambulance Ford T'. Verder hallen vol boeken, tijdschriften, miniatuurautootjes...
Historische wagens die meereden in de Ronde van Frankrijk, racewagens... Geniet even mee, waan u tussen een drummende massa en bekijk de foto's.
Vermelden we ook nog even dat de Wervikse Oldtimerclub op zondag, 17 augustus de 14de Oldtimermeeting met ruilbeurs organiseert. Auto's, motoren, vrachtwagens, miniaturen, tijdschriften. Inkom en deelname zijn gratis. Info: 056 31 33 38 - www.oldtimermeeting.be