volgende afspraak: 20.04.2012 18.30u
Marita en Jacqueline: Hapjes
Gracy en Dirk: Voorgerecht
Bernadette en Nicky: Hoofdgerecht
Martine en Etienne: Dessert
Kook de boontjes in ca 20 minuten beetgaat en giet ze af. Fruit de uien tot lichtbruin in een beetje boter. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Week het brood in de melk en druk er zoveel mogelijk melk weer uit. Maak brood fijn. Meng alle bestanddelen, (behalve 1 ei, slagroom, laurierbladeren) met het gehakt-uimengsel. Mengsel in ingevette ovenschotel scheppen. Steek de laurier op de zij recht in het mengsel. Bak alles ca 45 minuten in de oven. Klop het overige ei met de slagroom en verdeel dit over de schotel een halfuur voordat de schotel uit de oven gaat en schep alles even goed door. Indien nodig aanvullen met wat extra water.
Snij ¼ van de komkommer en leg deze apart voor later. Halveer de rest van de komkommer en schraap de pitjes eruit. Snij de rest in kleine blokjes. De bieslook fijnhakken en snij de palingfilet in dunne reepjes. Voeg alles bij elkaar in de kom. Maak een dressing van het limoensap, de olijfolie, de italiaanse kruiden en peper en zout. Voeg op enkele lepels na deze dressing bij de komkommer palingmengsel en dit samen met de room.
Bekleed de binnenkant van de potjes met plastiekfolie en laat de zalm over de rand hangen.
Schep de palingsalade in de kommetjes en dek af met de gerookte zalm en vouw de plastiek toe.
Zet alles een uurtje in de koelkast.
Vouw de folie open en keer de kopjes om op de borden. Knip de tuinkers af en snijd de resterende komkommer in schijfjes. Sprenkel de rest van de dressing over het geheel en werk af met een cherry-tomaatje en fijngesnipperde bieslook.
-6 tot 8 scampis ( afhankelijk van voor- of hoofdgerecht)
-1 sjalot
-1 venkel met groen gedeelte
-2,5 dl room
-1,5 dl jenever
-250 gr gandaham
-Olijfolie
-mosterd
-grote koffielepel Tomatenpuree
-Peper en zout
-preischeuten
Bereiding:
De scampi pellen, darmkanaal verwijderen .Rond elke staart een stukje gandaham wikkelen.
Saus bereiden:de sjalot en de brunoise van venkel stoven in weinig olijfolie. Room, jenever, mosterd, en tomatenpuree bijvoegen, kruiden met peper en zout en even laten inkoken.
Ondertussen de scampi bakken.
Scampi dresseren op de saus en afwerken met preischeuten
Opdienen met rijst of brood.
NB. Dit gerecht kan ook in een lepelhapje geserveerd worden als aperitiefhapje
Hoofdgerecht: kalkoengebraad met sausje van gerookte zalm
Kalkoengebraad met een sausje van gerookte zalm, worteltagliatelli en kruidige aardappeltaart
Benodigdheden voor 4 personen
-1 kg kalkoengebraad
-Boter, peper, zout,muskaat
-1 kg wortelen
-Tuinkers
-2dl witte wijn
-5dl room
-2 sneden gerookte zalm
-Tomatenketchup
-1 rol bladerdeeg
-1 kg aardappelen
-½ kg ajuin
-100 gr pijnboompitten
-4 eiren
-1 dl melk
-100 gr gemalen kaas
-Gehakte kervel
-Peterselie
-Bieslook
-Basilicum
Bereiding:
Aardappeltaart: schil de aardappelen en kook ze beetgaar. Pel de uien, snipper ze fijn en glaceer ze in boter. Rooster de pijnboompitten .
Snij de afgekoelde aardappelen in schijfjes van ca 1/2cm. Leg het deeg in de bakvorm, schik de aardappelen en de ui erin. Strooi er de pijnboompitten over. Klop de eieren los met 1dl room en 1dl melk., voeg er de gehakte tuinkruiden aan toe, een lepel ven elk kruid, op smaak brengen met peper zout en muskaat . Giet het mengsel over de aardappelen, strooi er de gemalen kaas over en bak de taart 25 minuten in een voorverwarmde oven van 250°.
Het kalkoengebraad: korst het vlees, kruiden, en laten garen in een gesloten pan.
De wortelen: Snij de wortelen in tagliatellivorm, sauteer ze in een weinig boter, voeg water en een bouillonblokje toe, laat garen.
De saus: het gare vlees uit de pan nemen,warm houden, de pan ontvetten en deglaceren met witte wijn. Voeg de fijngesneden gerookte zalm toe, doe daarbij de room, toamtenketchup, en laat inkoken, kruiden en eventueel binden.
Tip: saus kan ook bij varkenshaasje of bij vis worden gebruikt.
400gr RODE zalm uit dozen (imperial)
2 soeplepels mayonnaise
sap van 1/2 citroen
2,5 dl slagroom 35à40°/° stijf kloppen
2 spl.whisky
9
gr gelatine
+-
2 dl visfumet (ev. visblokjes)
peper
Werkwijze:
Gelatine weken ik koud water.Zalm ontdoen van graten en vel,samen mixen metmayonaise en citroensap. Uitgeknepen gelatine oplossen in warme
visfumet en samen met de whiskybij de
gemixtezalm voegen en Verder
mixen.De stijfgeklopte room onder de
zalm spatelen NIET meer mixen.In vorm gieten en minstens 24 u. in de frigo
zetten. Garnering volgens eigen ingeving van het moment.
hoofdgerecht: kalfszwezerik met witloof en mosterd
KALFZWEZERIK MET WITLOOF EN MOSTERD
Ingrediënten voor 4 personen
-
-4 schoongemaakte kalfszwezerik
-4 stronkjes witloof
-Groentenbouillon
-Bouquet garni
-Laurier en tijn
-Peper , zout en bieslook
-Rozemarijn
-Mosterd van Meaux
-1 dl kalfsbouillon
-1 dl room
-Bieslook
-Gekookte krieltjes
Stappen
De dag voordien, de zwezerik degorgeren in koud water met zout.
Op die manier wordt het bloed uit hetvlees onttrokken en word het vlees ook blanker.
Water regelmatig verversen.
Vervolgens de groentenbouillon met de bouquet garni aan de kook brengen en de zwezerik in 10 minuten gaar koken.
Haal de zwezerik uit de kom, verfris met koud water, zet een gewicht op de zwezerik een hele nacht. Verwijder s morgens de vliesjes( doch niet te veel, anders vallen de zwezerikken uit elkaar.
De dag zelf:
De zwezerik in plakken snijden, kruiden met peper en zout en met bloem omwentelen.
Het witloof in julienne snijden en in boter sauteren. De kalfsbouillon toevoegen, kruiden met zout, peper, rozemarijn, een lepel mosterd naar smaak.
Saus afwerken met room.
De zwezeriken bakken in gesmolten boter, en dresseren op het bord . Afwerken met mosterd-witloofsausje, bielook en gebakken krieltjes
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!