Wist u dat... uw warme maaltijd voor minstens de helft uit groenten zou moeten bestaan?
Daarnaast weegt een ideale vis- of vleesportie 100 g. Het perfecte bord is dus voor de helft gevuld met groenten, voor 1/4 met vlees/vis en voor 1/4 met aardappelen, rijst, pasta,...
Wist u dat ... de gemiddelde wereldburger 375 kg voedsel per jaar eet?
Lijkt dit je al veel? De kans is nochtans groot dat je nog heel wat kilootjes voedsel meer aankoopt dan die 375 kg. Elke persoon gooit gemiddeld namelijk 52 kg voedsel in de vuilbak.
Wist u dat⦠diëten niet helpt om langdurig gewicht te verliezen?
Uit zowat alle dieetstudies blijkt dat de grote meerderheid van die afvallers weer bijkomen. 83% van hen zou zelfs meer bijkomen dan ze afgevallen waren.
Door heel weinig kcal binnen te krijgen, gaan er immers alarmbellen af in je lichaam die ervoor zorgen dat het metabolisme zich zuiniger gaat afstellen.
Een herprogrammering van je manier van eten heeft dat effect niet en kan je bovendien eeuwig volhouden.
Enkele tips: - Eet traag en bewust. Het duurt 20 minuten vooraleer je maag verzadigingssignalen begint uit te zenden. - Leer het 'ik ben vol, maar er kan nog bij'-gevoel herkennen en stop met eten wanneer je dit voelt. - Eet geen koekje of chocolaatje, gewoon omdat het bij de koffie ligt. - Besef dat de eerste happen van iets het lekkerst zijn. Ga dus voor kwaliteit ipv voor kwantiteit. - Bedot je ogen en maag door uit een kleiner bord te eten dan dat je gewoon bent. - Vul de helft van je bord steeds met groenten. - Kies voor mager vlees (bv. kipfilet ipv worst). - Bouw meer beweging in in je alledaagse leven. Neem bijvoorbeeld de lift ipv de trap.
Wist u dat...plattekaas zelfs in volle vorm minder vet bevat dan magere smeerkaas of magere harde kaas?
Plattekaas krijgt dan ook de absolute voorkeur. Je kan het combineren met groenten, zoals komkommer of radijsjes. Voor een zoete toets kan een boterham met plattekaas aangevuld worden met schijfjes banaan, perzik, nectarine, aardbei, appel of peer. Plattekaas met een koffielepeltje vruchtenmoes of confituuris ook heerlijk bij het ontbijt.
Wist u dat... het geen goed idee is om ovenfrieten te frituren?
Het lijkt logisch: je hebt niet veel tijd en enkel nog maar ovenfrietjes in huis, dus je steek die even in de friteuse. Dit is echter geen goed idee. Als zetmeelrijke producten, zoals aardappelen en granen, verhit worden boven 120°C, kan er acrylamide ontstaan. Vooral bij het frituren van voedingsmiddelen ontstaat die stof. Onderzoek heeft aangetoond dat deze bij dieren kanker kan veroorzaken. Men heeft een sterk vermoeden dat ook mensen die veel van deze stof binnenkrijgen een groter risico op kanker hebben.
Wat heeft dat nu te maken met die ovenfrieten? Ovenfrieten bevatten een stuk meer zetmeel dan aardappelen of 'gewone diepvriesfrieten'. Bij het frituren ervan zal er dan ook eens zo veel vorming van acrylamide zijn. Bereid ovenfrieten dus steeds in de oven en bak ze niet langer dan de gebruiksaanwijzing op de verpakking zegt.
Andere tips om de inname van acrylamide te beperken zijn: - Bak aardappelen en aardappelproducten niet bruin, maar goudgeel. - Frituur op 175°C. - Zet niet vaker dan 1x om de twee weken gefrituurd voedsel op het menu. - Bewaar aardappelen donker en koel, maar leg ze niet in de koelkast. Onder de 8°C neemt het suikergehalte van de aardappelen toe, wat zal resulteren in meer acrylamidevorming bij de bereiding. - Toast je brood licht- in plaats van donkerbruin en eet ook niet dagelijks geroosterd brood.
Wist u dat... wortelen twee keer zo veel suikers als witloof bevatten?
Deze hoeveelheid is echter nog altijd twee à drie keer minder als het aantal gram suikers in appels.
Eet dus gerust wortelen. Alle groenten zijn rijk aan nutriënten en arm aan kcal.
Kikkererwten, linzen en bonen behoren niet tot de groentegroep, het zijn peulvruchten. Ze bevatten een stuk meer kcal dan groente, maar door hun specifieke samenstelling zijn ze wel een gezond alternatief voor vlees, vis en eieren.
Aubergines bevatten veel vitamines en mineralen en maar weinig kcal. Als je ze echter gaat bakken of frituren, zuigen ze zich vol met de gebruikte vetstof. Gefrituurde aubergines bevatten zo vier keer meer vet dan frieten. Je kan ze dan ook beter grillen, stomen of opgevuld bereiden in de oven. Bij het grillen spaar je vet uit door de plakjes aubergine met een kwastje zuinig in te smeren met olie. Als je de olie op de grill doet, is de kans immers groot dat je er meerdere keren wat zal moeten bijgieten. Om te stomen snijd je ze in de lengte doormidden. Op een halfuurtje is ze klaar. Dit is lekker met een sausje van sojasaus, ciderazijn, gember, knoflook en eventueel wat suiker.
Wist u dat... op restaurant de keuze tussen frieten en puree niet zoveel uitmaakt?
Koks voegen doorgaans volle melk, boter en eieren toe aan hun puree. Hierdoor bevat een gemiddelde portie 450 kcal. Voor een portie frieten op restaurant mag je op ongeveer 500 kcal rekenen.
Wist u dat... u beter kiest voor kroketten of dikke frieten dan voor dunne frieten?
Voor dezelfde portie zal er bij dunne frieten een groter contactoppervlak zijn tussen de frieten en de olie dan bij dikke frieten of kroketten. Dunne frieten zullen dus meer vet opzuigen!
Terwijl mascarpone meer dan 40 % vet bevat, levert ricotta per 100 g maar 15 g vet. Hierdoor kan hij tot de 'lichte kazen' gerekend worden. Ricotta is lekker in zoete gerechten (bv. met honing of vers fruit als broodbeleg of in een tiramisu), maar kan ook als basis voor een pastasaus gebruikt worden.
Wist u dat... het verschil in vitaminegehalte tussen verse, diepvries- en blikgroenten meestal niet zo groot is?
Echt verse groenten zijn natuurlijk het voedzaamst. Maar hoeveel van de groenten die op je bord verschijnen zijn echt vers? Meestal hebben ze een lange weg achter de rug: de boer, de veiling, de magazijnen, de koelcellen in de supermarkt, jouw koelkast. Groenteverwerkende bedrijven verwerken de groenten normaal meteen na de oogst. Vooral voor diepvriesgroenten geldt daarom een minimaal vitamineverlies. Bij het inblikken gaan meer vitamines verloren. Maar doordat je deze thuis enkel even opwarmt en verse groenten vaak (te) lang kookt, gaan tijdens de bereiding dan weer minder vitamines verloren.
Zijn blikgroenten dan even goed als verse en diepvriesgroenten? Qua voedingswaarde is het verschil uiteindelijk niet zo erg groot. Blikgroenten bevatten echter wel veel zout en zijn vaak minder smaakvol. Hierdoor zijn ze niet geschikt om elke dag te eten, maar kunnen ze wel eens bij tijdsnood.
Wist u dat... er vrouwelijke en mannelijke paprika's bestaan?
De vrouwtjes hebben 4 bulten onderdaan, de mannetjes slechts drie. Een vrouwelijke paprika is zoeter dan een mannelijke en daardoor beter om rauw te eten. Ook nog handig om te weten is dat de oranje variant zoeter is dan de groene, gele en rode soort.
Wist je dat... jouw lichaam strakker kan worden zonder dat je een verschil op de weegschaal ziet?
Door gezonder te eten en voldoende te bewegen kan je vet verliezen, maar spieren bijwinnen. 1 kg spieren neemt minder ruimte in beslag dan 1 kg vet. Enkel afgaan op dat getalletje op de weegschaal is dus niet terecht. Bekijk je gewicht altijd in combinatie met je middelomtrek en je kledingmaat. Een broek die losser zit zonder dat je een kg kwijt bent? Het kan dus en betekent dat je erg goed bezig bent!