Inhoud blog
  • Gezonde voeding in een Ongezonde Economie
  • 's Ochtends reinigen
  • Gebruik de scrub of peeling voordat je hydrateerd
  • Weet je wie dit is?
  • Bescherm je tegen vrije radicalen
    Zoeken in blog

    Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • Welzijn
  • Eigen bedrijf starten
  • Autoresponder en nieuwsbrieven
  • Netwerk Marketing
  • Big C wellness
    uw wellness coaches
    Als wellness coach willen we u begeleiden naar een volledig uitgebalanceerd leven.
    23-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eet gevarieerd

    1. Eet gevarieerd – We hebben om gezond te blijven meer dan 40 voedingsstoffen nodig. Zorg dus dat je alle voedingsstoffen uit de voedingspiramide eet.
    2. Baseer uw dieet op koolhydraatrijke producten – vezelrijke voedingsstoffen zorgen voor een goede darmflora, probeer daarom volkoren pasta en brood.

    3. Eet veel fruit en groenten – vitaminen en mineralen zijn strikt noodzakelijk voor een goede werking van ons lichaam, daarom zijn 5 porties per dag een noodzaak
    4. Behoud een gezond lichaamsgewicht – overgewicht, en in zekere zin, ondergewicht zijn mede bepalend voor het risiko op ernstige gezondheidsproblemen
    5. Eet gematigde porties, verminder de opname van bepaalde voedingsmiddelen, maar elimineer geen voedingsmiddelen – overdaad en onregelmatigheid is niet bevorderlijk voor onze gezondheid
    6. Eet regelmatig – sla geen maaltijden over en eet ook niet te laat voor het slapen gaan
    7. Drink voldoende vocht – 1.5 liter water voor een volwassene is een strikt minimum, hou de regel van 1 liter per 30kg lichaamsgewicht als regel en drink niet te veel kofie of alcohol
    8. Beweeg! – om een goede verbranding te hebben is bewegen noodzakelijk, je gaat je er beter door voelen en je bloeddoorstroming gaat beter
    9. Begin nu en verander geleidelijk – pas je gewoonten stap voor stap aan, maar hou vol volgens een vooraf bepaald plan
    10. Verhouding van de voedingsstoffen in een evenwichtige voeding – goede voedingsgewoonten is de basis van uw succes, zorg dus voor een goede basis

    Herbalife heeft een uitgebalanceerde basisvoeding. Je kan daarbij eten wat je lust, en het kan met supplementen worden aangevuld, zodat je een programma verkrijgt dat jou ligt. Zo streef naar een persoonlijk resultaat. Je welzijns coach kan je daarbij helpen. meer vitaliteit


    22-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Geheimen van een uitgebalanceerde maaltijd!

    Uw actuele welzijn is een gevolg van uw levensstijl tot nu toe.
    Dit hangt ook af van uw stress, lichaamsbeweging en nachtrust en natuurlijk ook van wat u eet en drinkt. We kunnen niet alles beïnvloeden maar we kunnen zelf bepalen wat we eten. De gouden regel is: verbrand net zoveel als U

    inneemt...

    Denkt U aan de volgende punten voor de bereiding van uw eten?
    * Hoe lang de levensmiddelen zijn opgeslagen
    *Hoeveel micrvoedingsstoffen (vitaminen en mineralen) en macrovoedingsstoffen (koolhydraten, proteinen en vetten) iedere maaltijd bevat.
    * Hoe voedsel verandert tijdens het kookproces.
    * Hoe snel uw lichaam elke maaltijd verteert en opneemt.

    Een uitgebalaceerde maaltijd moet goed scoren op het gebied van:
    * maximale voedingswaarden (die niet totaal verdwijnen na koken of bereiding)
    * variatie
    * lekkere smaak
    * verzadiging
    * gemakkelijk te verteren

    Hier is een vb van een evenwichtige maaltijd:
    * grote, kleurrijke gemengde salade
    * aardappelsalade met nieuwe aardappeltjes, yoghurt, olijfolie en verse peterselie
    * gegrilde kalkoenfilet.

    Maar wat doet U als U geen tijd heeft om een uitgebalanceerde maaltijd klaar te maken? Of u zo druk bent dat u regelmatig maaltijden overslaat?
    Hiervoor heeft Herbalife zijn Formule 1 shake, die gebruiikt kan worden voor gewichtsbeheersing en ervoor zorgt dat u uitgebalanceerde voedingstoffen binnen krijgt terwijl u minder calorieën eet. Maar het kan ook als een snelle maaltijd. 1 shake bevat proteïnen, koolhydraten, vetten, vezels en de nodige vitamines en mineralen die uw lichaam dagdagelijks nodig heeft.

    www.meervitaliteit.be


    21-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een gezonde soepele huid

    - Blijf niet te lang in de zon. Gebruik steeds een zonnecrème en zorg dat je je huid na het zonnen goed hydrateert met een body lotion
    - Let op voor airconditioning. Het droogt je huid uit en maakt ze schilfferig. Smeer je huid 2x per dag in met een body lotion.
    - Zorg voor veel lichaamsbeweging en dit in open lucht.
    - Leer om te gaan met stress. Stress kan zelfs de mooiste huid.
    om zeep helpen.

    - Veel nachtrust en goede nachtrust laat je lichaam toe om te kunnen rusten, te herstellen en opnieuw krachten op te doen. Je huid zal er van profiteren. Gebruik voor de nacht een nachtcrême, die helpt je huid bij het herstel.
    - Vermijd zout voedsel. Zout doet je lichaam water ophouden waardoor je huid er opgeblazen kan gaan uitzien.
    - Drink minstens 8 tot 10 glazen zuiver water per dag. Hoe meer water je drinkt, hoe vochtiger je huid blijft en dus hoe kleiner de kans dat ze droog wordt.
    - Was je gezicht nooit met een normale toiletzeep. Zij drogen je huid uit. Gebruik een cleanser, deze bevat hydraterende crème en droogt de huid niet uit. Na het wassen kan je best nabehandelen met een toner. Die haalt de laatste restjes vuil weg, zoals de kalk die in het water zit.
    - Wanneer je een douche neemt, masseer dan je huid met een verzorgende spons en een body wash. Aloë Vera herstelt de natuurlijke vochtbalans van je huid en herstelt tevens de natuurlijke barrière die de huid beschermt en de natuurlijke vochtbalans bewaart. Een peeling één of twee keer per week is goed om de dode huidcellen te verwijderen.
    - Om je helemaal verfrist te voelen na een douche volstaat het te eindigen met koud water. Je huidporieën zullen zich sluiten en je huid zal zich versterkt voelen.


    20-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reinig je lichaam

    Je hoort het de laatste tijd meer en meer vertellen. Je lichaam reinigen is jezelf in balans brengen. Maar hoe doe je dat?
    - Let op je voeding. Eet niet meer dan nodig is en zorg voor voldoende afwisseling. Let bij de keuze van je voeding op wat je nodig hebt. Het is geweten dat we in onze maatschappij te veel dierlijk vet, suikers, alcohol,... eten. Tracht dit te vervangen door meer vitaminen, mineralen, essentiële vetzuren,... Een goede regel is: breng kleur op je bord, met 1/3 vlees, 1/3 aardappelen of pasta en 2/3 kleurrijke groenten. Eet tussendoor fruit. Het is ook aangetoond dat onze voeding zienderogen verarmt, daarom is het goed eens na te denken over supplementatie.
    - Drink 8 tot 10 glazen water per dag. Innerlijk zuiveren is goed, maar je moet ook  

    de afval uit je lichaam krijgen, en daarvoor is water het beste. Geen water drinken is als een wasmachine waarvan de pomp stuk is, je wast in vuil water, zonder resultaat.
    - Beweeg minstens 30 minuten per dag. Hiermee bedoelen we intensief bewegen. Elke sport is  goed, zelfs intensief in de tuin werken willen we als 'sporten' beschouwen, maar zorg dat je achteraf toch een beetje voelt dat je lichaamsbeweging hebt gedaan. Het brengt je metabolisme op gang, en je zal een rustigere nachtrust hebben.
    - Ga meer naar buiten. Frisse lucht helpt om de geeste te verfrissen. Ga eens van achter je TV of computer weg, en geef jezelf eens een hoop frisse lucht.
    - Zorg voor voldoende rust. Rust betekend niet alleen slapen, hoewel voldoende slaap noodzakelijk is. Maar eventjes vertoeven op een rustige plaats is ook een enorme opkikker.
    - Verzorg ook je geest. Onze manier van denken bepaalt onze toekomst. Werk daar dus dagelijks even aan. Een goed, positief boek doet wonderen. Je gaat anders denken, en op termijn ga je ook anders leven.

    Als je lichaam in balans komt, krijg je er ook heel wat van terug. Je immuunsysteem krijgt meer weerstand, je gaat jezelf stukken beter voelen, je wordt stressbestendiger, enz.
    Doe jezelf dit plezier, een beetje moeite geeft je veel meer terug.


    19-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het promoten van een actieve levensstijl is belangrijker dan ooit!


    Het is duidelijk dat, nu obesitas in veel landen toeneemt, bedrijven voor welzijn en voeding een nog belangrijkere rol spelen om mensen te helpen hun conditie te verbeteren. Zoals u hieronder kunt lezen, heeft het aanmoedigen van mensen om uitgebalanceerde voeding te eten, een streefgewicht te hebben en lichamelijk actief te zijn een groot aantal voordelen die meer omvatten dan welzijn alleen.
    Het document ‘10 dingen die u moet weten over obesitas’ gepubliceerd
    door het regionale Europese kantoor van de Wereldgezondheidsorganisatie
    (WHO) vermeldt de oorzaken en gevolgen van de huidige epidemie van
    obesitas en draagt oplossingen aan om de volksgezondheid te verbeteren.
    U kunt het hele document bekijken op www.euro.who.int/obesity, maar de
    hoofdpunten vermelden wij hier.
    Obesitas in Europa neemt epidemische vormen aan. De cijfers van mensen met obesitas zijn de laatste twee decennia verdrievoudigd. Vandaag de dag hebben in de meeste landen tussen 30% en 80% van de volwassenen overgewicht.’
    De gevaren van obesitas Obesitas is het gevolg van ongewenste gewichtstoename doordat men meer eet dan er door lichamelijke activiteit wordt verbrand. Mensen met obesitas lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van medische aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten en bepaalde soorten kanker.

    Obesitas wordt vastgesteld door middel van de Body Mass Index (BMI): lichaamsgewicht in kilo’s gedeeld door de lengte in meters in het kwadraat: bv. 1.6 m x
    1.6 m = 2.56, 65 kg : 2.56 = een BMI van 25.39.
    Voor volwassenen is een BMI tussen 18.5 en 24.9 gezond.
    Een BMI van 25 en hoger betekent overgewicht;
    30 of hoger betekent obesitas.

    Kosten voor de samenleving
    De kosten die de samenleving betaalt voor obesitas zijn enorm. Van de kosten voor gezondheidszorg in de Europese regio van de WHO (bestaande uit 53 lidstaten in Europa*) is 6% afkomstig van obesitas bij volwassenen.
    Meerdere oorzaken
    Veel oorzaken van de obesitasepidemie zijn terug te leiden op de moderne
    samenleving want mensen gebruiken hun auto veel, doen zittend werk
    achter een computer en eten handige voorbewerkte levensmiddelen die vaak veel vetten, zout of suiker bevatten. De eetgewoonten zijn de afgelopen jaren ook veranderd. Mensen eten niet genoeg voedzame maaltijden, fruit en groenten maar eten over het algemeen wel meer omdat er meer eten verkrijgbaar is.
    Lichaamsbeweging
    In West-Europa is minstens twee derde van de volwassenen niet voldoende
    lichamelijk actief. Ons moderne leven, thuis, op school, op het werk,
    belet ons vaak actief te zijn en het vanzelfsprekende gebruik van de auto
    (in plaats van onze benen) werkt ook niet bevorderlijk!
    ‘Recent onderzoek in Denemarken en het Verenigd Koninkrijk heeft
    aangetoond dat r e g el m a t i g e    l i c h a a m s b e w e g i n g    d e
    levensverwachting kan verlengen met 3 tot 5 jaar.’

    Big C bvba wellness


    18-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ideeën voor een goede slaap
    • ga steeds op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op, ook in het weekend;
    • als u denkt 8 uur slaap nodig te hebben, neem dan ook 8 uur slaap;
    • blijf niet langer in bed dan die tijd;
    • zorg voor een donkere en rustige slaapkamer en natuurlijk een goed bed;
    • ventileer de slaapkamer goed;
    • de slaapkamer mag niet te koud en niet te warm zijn;
    • drink ’s avonds liever geen koffie, thee, cola of alcohol;
    • eet niet teveel voor het slapen gaan;
    • doe geen inspannende of stressvolle activiteiten een uur voor het naar bed gaan;
    • ontspan voor het slapen gaan door ofwel naar muziek te luisteren, een niet te zwaar boek te lezen, een beker warme melk te nemen, even in bad of onder de douche te gaan;
    • wees overdag op diverse manieren (geestelijk en lichamelijk) actief;
    • een beker warme melk drinken ontspant;
    • vermijd dutjes tussendoor;
    • kijk niet steeds op de wekker als u niet slapen kunt;
    • een goede periode om uit te vinden hoeveel slaap u nodig hebt, is in de vakantie;
    • als u na een week tot rust bent gekomen, ga dan naar bed als u moe bent en sta op als u wakker wordt.
    • houd een dagboek bij van het slaappatroon;
    • kijk terug naar de tijd dat u wel goed en regelmatig sliep en neem het leefpatroon van toen over.

    Welterusten.


    17-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Adviezen voor vitamine D te laag'

    Interview (integraal overgenomen uit de nieuwsbrief van het VIB)

    Voeding is en blijft dé bron voor vitamines en mineralen. Maar het is niet altijd even eenvoudig, en het lukt lang niet iedereen, om via de voeding voldoende van deze onmisbare stoffen binnen te krijgen. Dat zegt Prof. Dr. Ir. Gertjan Schaafsma, lector aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen en voormalig hoogleraar Voeding aan de universiteit van Wageningen. Gertjan Schaafsma is daarnaast onder meer lid van de Gezondheidsraad, de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen en de wetenschappelijk raad van de Nationale Osteoporose Stichting. Vanwege zijn expertise maakt hij ook deel uit van de wetenschappelijke adviesraad van het Vitamine Informatie Bureau.

    Wanneer is het wenselijk of noodzakelijk om extra vitamines of mineralen te nemen?

    ‘Het innemen van extra vitamines en mineralen is nodig wanneer de voeding deze onvoldoende bevat. Dat kan het geval zijn bij ouderen met een slechte eetlust, na ziekte of wanneer het langere tijd niet lukt om evenwichtig te eten. Verder vereist vitamine D speciale aandacht. Indien iemand onvoldoende met zonlicht in aanraking komt, is extra vitamine D noodzakelijk. Dit geldt bijvoorbeeld voor ouderen en mensen met een donkere huidskleur. Ook jonge kinderen hebben extra vitamine D nodig. Ten slotte moeten vrouwen die zwanger zijn of willen worden een foliumzuur supplement te nemen. Foliumzuur verlaagt het risico op het krijgen van een kind met open ruggetje.'

    Lukt het dan niet om deze vitamines voldoende via de voeding binnen te krijgen?

    ‘Het traditionele en terechte standpunt is dat een evenwichtig samengestelde voeding voldoende voedingsstoffen bevat. Als je daarvoor zorgt, zijn supplementen niet nodig, met uitzondering van vitamine D en foliumzuur. In de praktijk blijkt evenwichtig eten niet altijd mogelijk. Een voedingssupplement kan dan uitkomst bieden. In de voorlichting moet je natuurlijk wel blijven benadrukken dat het belangrijk is volgens de richtlijnen voor goede voeding te eten en dat supplementen niet de plaats van een evenwichtige voeding kunnen innemen.'

    Waarvoor zou u in het bijzonder aandacht willen vragen?

    ‘Jammer genoeg is het nog steeds zo dat niet alle zwangere vrouwen en niet alle vrouwen met een zwangerschapswens extra foliumzuur innemen. Hier moeten voorlichtingsinstanties blijvend aandacht aan geven. Ik heb de indruk dat die aandacht de laatste paar jaar weer is verslapt. Deze informatie bereikt met name bepaalde bevolkingsgroepen, zoals en mensen met een lagere sociaal economische status, onvoldoende.
    Ook aan vitamine D moet meer aandacht worden besteed. Veel mensen krijgen, met name in de winterperiode, onvoldoende vitamine D binnen.'

    Waarom is dat vooral belangrijk? En voor wie?

    ‘Vitamine D is voor iedereen belangrijk. Maar kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben een verhoogde behoefte. De belangrijkste bron is de zon: we maken in onze huid vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Maar dan moet je wel voldoende buiten komen. En in de winterperiode is de intensiteit van het zonlicht onvoldoende om vitamine D aan te maken. Margarine met extra vitamine D, boter en met name vette vis zijn goede bronnen van vitamine D. Maar zij leveren doorgaans niet voldoende om bij gebrek aan zonlicht in de behoefte te voorzien. Dat geldt in het bijzonder voor oudere mensen die weinig buiten komen en voor personen met een donkere huidskleur. Juist deze groepen hebben dan ook vaak een tekort aan vitamine D. Zo'n tekort kan bij ouderen leiden tot een verhoogde kans op osteoporose en is van invloed op de spierfunctie en de weerstand tegen infecties. Bij jonge kinderen leidt tekort aan vitamine D tot rachitis, Engelse ziekte.'


    Waarom wilt u hier extra aandacht voor?

    ‘De huidige aanbevelingen van de Gezondheidsraad worden door grote groepen niet gehaald. Daarnaast is volgens de laatste inzichten de optimale vitamine D status wellicht hoger dan tot nu toe is aangenomen. Dat betekent dus dat mensen niet alleen minder vitamine D binnen krijgen dan volgens de huidige adviezen wenselijk is, maar daarnaast ook dat deze adviezen mogelijk ook nog eens hoger moeten zijn. In noordelijk gelegen landen, zoals Nederland, is de intensiteit van het zonlicht gedurende een fors deel van het jaar niet voldoende om genoeg vitamine D in de huid aan te maken. Daar komt bij dat bij ouderen boven 70 jaar de capaciteit van de huid om vitamine D aan te maken is verminderd.'

    Hoe kunnen we ervoor zorgen dat die vitamine D-inname omhoog gaat?

    ‘Het is duidelijk dat blootstelling aan zonlicht in de voorjaar en zomer van groot belang is. Eén tot twee keer per week vette vis eten is goed voor de vitamine D voorziening en voor de inname van visvetzuren. Verder zou ik iedereen aanraden, zoals dat ook vroeger het geval was, een vitamine D supplement te nemen in de periode van het jaar dat de ‘r' in de maand is. Voor wat betreft de hoeveelheid is mijn advies 10 microgram per dag en voor ouderen 15 microgram per dag.'


    16-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Helft van alle gevallen van kanker wordt veroorzaakt door ongezond leven
    Minstens de helft van alle gevallen van kanker wordt veroorzaakt door ongezond leven, zegt het Nederlandse KWF Kankerbestrijding.
    Ongeveer 30 procent van de kankergevallen wordt volgens KWF Kankerbestrijding veroorzaakt door roken. Overgewicht is verantwoordelijk voor ongeveer 8 procent van de gevallen en ongezonde voeding 15 tot 30 procent. Erfelijkheid en milieu veroorzaken slechts enkele procenten van de gevallen van kanker.
    Daarom lanceert KWF een nieuwe campagne waarin vooral aandacht wordt besteed aan het vermijden van risicogedrag: niet roken, verstandig zonnen, voldoende bewegen, gezond eten, op je gewicht letten en matig met alcohol.
    www.6xsterkertegenkanker.nl

    Big C bvba Wellness

    12-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vis eten is en blijft gezond
    Meer vis eten.

    Het is reeds sinds lang dat gezegd wordt dat we vis moeten eten. Reeds op internaat kregen we elke vrijdag vis. Niet altijd met volle goesting, want graten waren niet echt prettig, en de smaak was zo fleps.
    Maar de laatste tijd horen we het terug meer. We moeten terug meer vis eten. Vooral ovre vette vis wordt veel gesproken.
    Eén tot tweemaal per week vis is volgens vele bronnen het minimum. Het kan de doodsoorzaak door hart- en bloedvataandoeningen met 20 tot 30% terugdringen. Maar er zijn nog tal van andere voordelen.

    Wat met vervuiling ?

    Soms hoor je toch enkele negatieve zaken over vis. Zoals de vervuiling die in onze wateren zou voorkomen. Het is een feit dat vervuiling ook in de vis voorkomt. De hoeveelheid is afhankelijk van de streek waar ze uit voort komen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is er nochtans niets alarmerend aan de gang. De vervuiling weegt niet op tegenover de goede stoffen die je opneemt bij het eten van vooral vette vis.

    Vis is snel klaar te maken.

    Het bereiden van vis is over het algemeen makkelijk en snel. Daarom zou het zeker in onze moderne 'snelle' keuken moeten passen.
    Pocheren in een bouillon duurt ongeveer 2 à 4 minuten. Vis stomen duurt iets langer. Van 5 tot 15 minuten.
    Er zijn echter onnoemelijk veel bereidingswijzen, afhankelijk van de smaak, de vis en de tijd die je hebt.

    Mijn kind lust geen vis.

    De meesten maken minder vis omdat het niet in de smaak valt bij kinderen. Nochtans lusten ook zij lekkere vis, zeker als het er niet op lijkt. Kijk maar sommige kant en klare gerechten uit het diepvriesvak.
    Je kan er ds iets aan doen om toch vis op de tafel te brengen. Kies voor vis zonder graten of visfilets. Maak een bereiding die er 'anders' uit ziet, zoals vis met paneermeel. Je kan de vis ook combineer met zaken waar kinderen dol op zijn zoals spagetti.
    Hou het plezierig, maar zorg ervoor dat er toch regelmatig vis op de tafel komt.

    Wat met supplementen ?

    Als we spreken over vette vis wordt er dikwijls in één adem ook over omega-3 gesproken. Dit vetzuur, kan ook via supplementatie of verrijking worden ingenomen.
    Verrijking wil zeggen dat het is toegevoegd aan een voedingprodukt. Dat wil niet zeggen dat het direkt gezond is, omdat ook de andere voedingsbestanddelen in acht moeten worden genomen.
    Het bestaat ook als supplement. Daarbij moet je letten dat het naast de omega-3 weinig of geen mineralen of vitaminen bevat, niet eigen aan het produkt.
    Let hier dus op. Vergeet vooral niet één tot twee maal per week vis te eten.

    www.meervitaliteit.be

    10-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Je gewicht bepaald je gezondheid

    Gezond leven, een goed voedingspatroon, veel bewegen, niet roken zijn de mannieren om diabetes te snel af te zijn. Dat is zowat wat het Diabetes Fonds ons aanraadt . Zij spreken van vijf schijven :

    1. Eet gevarieerd - Breng afwisseling in je maaltijden. Een goede regel is, breng kleur op je bord. Dr.David Heber schreef dat reeds in zijn boek 'What Color is your Diet'.
    2. Eet niet te veel en beweeg - Om gezond te leven let je op de hoeveelheid dat je eet. Neem niet te veel caloriën, en beweeg voldoende.
    3. Eet minder verzadigd vet - Vet is nochtans nodig voor de onverzadigde vetzuren, maar beperk de inname van verzadigd vet. Twee keer per week vis, is wel goed vanwege de visvetzuren.
    4. Eet veel groenten, fruit en brood - Voor de opname van vezels eten we vooral groenten, (bruin) brood en fruit.
    5. Eet veilig - Bewaar je voeding thuis op een veilige mannier. Eet alles zo vers mogelijk. Zo word de kans op bacteriën verkleind.

    Naast gezonde voeding moet je ook op je gewicht letten. Je BMI en je vetpercentage zijn belangrijk. Je buikomtrek kan dan ook een duidelijke factor zijn om te kijken of je kans hebt op kwalen of niet.
    Het is dus duidelijk, voor mensen in de risico-groep is afvallen en bewegen een noodzaak. 

    www.meervitaliteit.be


    30-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een recreatieve sporter heeft voldoende aan een gezonde voeding.

    Sporten houd je niet alleen fit en gezond. Je ziet er ook goed uit, je hebt een mooier figuur, je bent minder snel moe en je vecht beter tegen ziektes. Als je beweegt in groepsverband, oefen je ook je sociale lenigheid. Zijn je herinneringen aan je laatste sportinspanning nog in zwart-wit, dan doe je er goed aan heel rustig te beginnen. Begin bijvoorbeeld met vijf minuutjes te bewegen en probeer er elke dag een paar minuten aan toe te voegen. 50-plussers die intensiever willen sporten, praten hier beter eerst eens over met hun arts.

    30 minuten per dag     
    Heb je een hekel aan sporten als dusdanig of kan je er met de beste wil van de wereld geen extra tijd voor vrijmaken? Geen nood, door elke dag 30 minuten te bewegen met een matige intensiteit, schiet je ook al een heel eind op. Je hoeft het bovendien niet ver te zoeken. Je dagelijkse bezigheden bieden je kansen genoeg om in beweging te blijven. Fiets bijvoorbeeld naar je werk, loop tijdens de lunchpauze eens vaker een blokje om of ga vaker te voet naar de winkel voor kleine boodschappen in plaats van één keer per week met de auto. Je zal al snel een verschil merken, en vooral voelen. Maar daarvoor moet je je wel elke dag aan die 30 minuten houden. Anders is het effect snel weer verdwenen.

    Meer sporten, anders eten?     
    De recreatieve sporter heeft genoeg aan een goede en gevarieerde voeding (zie de voedingsdriehoek). Veelbelovende sportvoedingssupplementen zijn overbodig. Voor de meeste van deze supplementen heeft men trouwens nog geen gunstig effect kunnen aantonen. Professionele sporters kunnen mogelijk voordeel halen uit een individueel aangepaste voeding in functie van het type sport dat ze beoefenen en de trainingsfrequentie.
      

    Enkele algemene voedingsrichtlijnen voor sporters     

    • Naast de aanbeveling om evenwichtig en gevarieerd te eten, zijn de voedingsrichtlijnen voor sporters er vooral op gericht de koolhydraatvoorraad te optimaliseren (60 tot 70 energie% koolhydraten). Koolhydraten worden omgezet in glucose en glucose wordt in de cel verder omgezet in energie of opgeslagen in de vorm van glycogeen. Hoe groter de glycogeenvoorraad in je lichaam, hoe langer je een intensieve inspanning kan volhouden. Verwar een koolhydraatrijke voeding niet met zoete suikerrijke maaltijden en tussendoortjes. Kies voor complexe koolhydraten. Je vindt ze voornamelijk in brood, aardappelen en andere graanproducten.

    • Wees zuinig met vetten en vetrijke voedingsmiddelen (max. 30 energie% vet), een spelregel die bij elke gezonde voeding past. Geef de voorkeur aan halfvolle of magere zuivelproducten en magere vleeswaren. Hoed je voor tussendoortjes die naast veel suiker ook relatief veel vet kunnen bevatten (bv. snoeprepen).
      
       

    • Met een adequate, gewone voeding wordt de aanbevolen hoeveelheid eiwit makkelijk gehaald, ook voor krachtsporters. Zij hebben dan ook geen speciale eiwitpreparaten of aminozuursuppletie nodig.
    • Een evenwichtig samengestelde en gevarieerde voeding rijk aan groenten en fruit brengt voldoende vitaminen en mineralen aan. De extra energie die voor het sporten nodig is, kan het best uit normale voedingsmiddelen worden verkregen omdat die ook de nodige vitaminen en mineralen leveren. Op die manier heeft de sporter geen aanvullingen nodig in de vorm van supplementen. Extra vitaminen verhogen de prestaties niet. Een vitaminesuppletie heeft pas effect als er een vitaminetekort is, bijvoorbeeld als gevolg van een al te nonchalant voedingspatroon.
        
       
       


    • Voldoende drinken voor, tijdens en na belangrijke sportinspanningen is essentieel om uitdrogingsverschijnselen te voorkomen. Door te sporten ga je meer zweten en verlies je meer vocht. Een vochtverlies van minder dan 1 liter (op de weegschaal ± 1 kilo) kan de prestatie al aantasten. Atleten die sporten met een matige tot hoge intensiteit kunnen één tot twee liter vocht per uur verliezen. Op warme dagen loopt het zweetverlies nog verder op. Alleen drinken als er dorst ontstaat, volstaat niet. Het dorstgevoel treedt bovendien pas op bij een vochttekort, wanneer het dus eigenlijk al te laat is. Bij inspanningen van ongeveer één uur volstaat doorgaans gewoon water. Drink tijdens langdurige inspanningen elke 10 tot 20 minuten 150 tot 200 ml.
    - Bij inspanningen die langer duren dan een uur kan naast vocht een bijkomende aanvoer van koolhydraten tijdens de inspanning zinvol zijn. Je kan hiervoor gebruikmaken van sportdranken met een koolhydraatconcentratie van 4 tot 8 % (40 tot 80 g per liter). Dranken die te veel suiker bevatten (meer dan 15 %) zijn niet aangewezen omdat zij de vochtopname kunnen vertragen en aanleiding kunnen geven tot gastro-intestinale stoornissen. Koolzuur- en caffeïnehoudende dranken tijdens de inspanning kunnen eveneens maagdarmproblemen geven. Zorg dat de temperatuur van de drank tussen 15 en 22°C ligt. Een ijskoude drank kan maag- en darmpijn veroorzaken.
    De toevoeging van natrium kan nodig zijn als de inspanning langer dan drie uren aanhoudt. Voor het nut van de toevoeging van andere mineralen en sporenelementen en vitaminen bestaan geen bewijzen.
    Een goede sportdrank op het juiste moment kan je prestaties ten goede komen, maar enkel als je daarnaast ook gezond en evenwichtig eet. Een slecht of nonchalant voedingspatroon kan je sportprestaties kelderen en dan kan zelfs een sportdrankje niet baten.

    • Begin niet kort na de maaltijd te sporten. Eet twee tot vier uren voor de inspanning niet meer uitgebreid. De vertering vraagt om een adequate bloedvoorziening die op dat moment ten koste gaat van de bloedtoevoer naar de spieren die ook meer bloedtoevoer vragen tijdens de lichamelijke inspanning. Tot een uur van tevoren kunnen nog wel tussendoortjes als fruit of koek worden gegeten.

    • Voor wie wil presteren is ten slotte voldoende training essentieel.


    auteur/bron : Nice

    www.meervitaliteit.be

    29-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Wereld Psoriasis Dag: Uw kind heeft psoriasis, en wat nu?
    Psoriasis is een chronische huidziekte die veel voorkomt, zowel bij jong als oud. Psoriasis is een erfelijke, niet besmettelijke, chronische huidziekte waarbij de huidvernieuwing is verstoord waardoor rode schilferige plekken ontstaan, vooral op de knieën, ellebogen en de behaarde hoofdhuid.
    In veel gevallen begint psoriasis met een groot aantal kleine plekjes over het hele lichaam. Deze vorm wordt psoriasis guttata genoemd, naar het Latijnse woord voor druppel. Vooral bij kleine kinderen wordt psoriasis guttata wel eens verward met eczeem of kinderziektes, zoals mazelen en waterpokken. Bij sommige kinderen begint de psoriasis meteen met grotere plekken.
    Psoriasis is een erfelijke ziekte.
    - Als beide ouders psoriasis hebben, is er een kans van 50% dat de kinderen de ziekte ook krijgen.
    - één ouder, één broer of zus 16%
    - één ouder, géén broers of zussen 10%
    - geen ouders, twee broers of zussen 16%
    - geen ouders, één broer of zus 7%
    - tweedegraads familie 4%
    - derdegraads familie 1 - 2%

    - Jeuk is soms erger dan pijn. Als uw kind zich erg krabt kunt u proberen hem af te leiden met een verhaaltje of een spelletje. Verbied het kind liever niet om te krabben, want dat is bijna onmogelijk.
    Probeer wel te voorkomen dat uw kind de kwetsbare psoriasisplekken stuk krabt, want de wondjes kunnen weer nieuwe plekken worden. U kunt bijvoorbeeld de nagels kort houden. Ook kunt u hem aanmoedigen liever te wrijven dan te krabben. Het kan voor uw kind heel prettig zijn als u hem bijvoorbeeld tijdens het televisie kijken heel zachtjes over zijn rug wrijft.
    ‘s Nachts kan uw kind veel last van jeuk hebben. Een bad of douche kan helpen, omdat het de schilfers losweekt. Insmeren met zalf, bodymilk of een vette crème doet de jeuk vaak ook verminderen. Sommige ouders trekken hun kind een hansopje aan waar ook de handen en voeten ingaan. Bij baby’s kunnen katoenen handschoentjes uitkomst bieden.

    - Psoriasis is steeds beter te behandelen. Er bestaan drie behandelingsmogelijkheden: zalftherapie, lichttherapie en systemische therapie (het slikken of injecteren van medicijnen). Het jonge kind krijgt gewoonlijk zalftherapie voorgeschreven.
    De behandeling van psoriasis is gericht op verbetering van de kwaliteit van leven van het kind. Een intensieve zalfbehandeling kan uw kind erg vervelend vinden. Betrek uw kind bij de keuze van de behandeling, want hij moet het vooral niet als een zware last ervaren. In overleg met de arts zou u bijvoorbeeld kunnen kiezen voor minder vaak inzalven.

    - Probeer de psoriasis niet geforceerd te verstoppen: trek uw kind bij mooi weer gewoon een korte broek aan. Dat roept weleens vervelende reacties van andere mensen op, maar dat komt vaak door onwetendheid. Meestal kunt u dat oplossen door uit te leggen wat psoriasis is, en vooral duidelijk te maken dat het niet besmettelijk is.

    - Om pesten op school te voorkomen, kunt u de leraar van uw kind vertellen wat psoriasis is en welke problemen het met zich meebrengt. De leraar zou in een les aandacht kunnen besteden aan psoriasis. Vaak werkt het ook erg goed als uw kind een spreekbeurt over psoriasis houdt. Klasgenoten begrijpen dan beter wat het is.

    - Misschien vindt uw kind sporten vervelend, omdat andere kinderen dan zijn plekken zien. Ook dan doet u er goed aan om te gaan praten met de gymleraar of met de sportclub van uw kind. Medisch gezien is er geen enkele reden waarom hij niet zou kunnen sporten.

    Bron:
    Psoriasis Vereniging Nederland (PVN)
    Internet: www.pvnnet.nl

    www.meervitalitiet.be

    23-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Overgewicht net zo schadelijk als roken
    Overgewicht is net zo schadelijk voor de economie als roken en zorgt voor evenveel ziektedagen en vervroegd stoppen met werken. Europees Commissaris Markos Kyprianou (Gezondheid) heeft dat vrijdag gezegd in Brussel bij een Europees-Amerikaanse conferentie over overgewicht.

    Hij noemde overgewicht het gezondheidsprobleem van de 21e eeuw: "Het neemt de vorm aan van een epidemie: 204 van de ruim 450 miljoen Europeanen heeft overgewicht. Van hen is 61 miljoen echt veel te zwaar."

    Overgewicht kan leiden tot hart- en vaatziekten en diabetes. Die ziekten zorgen al voor 7 procent van de gezondheidskosten in de Europese Unie. "Dat percentage groeit", waarschuwde Kyprianou.

    Kinderen
    "Verontrustend is namelijk dat steeds meer kinderen te dik zijn: jaarlijks neemt het aantal te zware kinderen in de EU met 400.000 toe. Al die aankomende hart- en diabetespatiënten zijn een tijdbom onder onze samenleving."

    De EU probeert het overgewicht te bestrijden door mensen bewust te maken van vet en suikerrijk eten. De commissaris heeft al afgesproken met limonadefabrikanten dat ze gezondere drankjes op scholen aanleveren.

    Strengere regels
    Hij juicht ook toe dat het Europees Parlement dinsdag instemt met strengere regels voor gezondheidsbeweringen op voeding. Daardoor mag de consument niet langer verleid te worden een snoepje 'met 0 procent vet' te kopen als het snoepje propvol slechte suiker zit.

    "Maar we moeten verder gaan", zei Kyprianou. "We onderzoeken nu of voedingsetiketten misschien begrijpelijker moeten. En met de Europees Commissaris voor landbouw Fischer Boel bespreek ik of groente en fruit wat aantrekkelijker gemaakt kunnen."

    Ervaringen

    Bij de conferentie wisselden Europese en Amerikaanse deskundigen hun ervaringen uit. "We kampen met hetzelfde probleem, en overleggen grotendeels dezelfde bedrijven", zei de Amerikaanse staatssecretaris Alex Azar van Gezondheid. Hij vertelde over acties voor kantoren met handige trappen, zodat kantoorpersoneel vaker beweegt. En voor promotieacties om mensen naar hun werk te laten lopen. "Maar het is lastig: met twee werkende ouders ben je geneigd fastfood te eten. En bewegen kan je welhaast alleen nog in een sportschool in je vrije tijd."

    In de VS is gemiddeld een op de drie inwoners zo zwaar dat ze obees worden genoemd. In de EU-landen is iets minder dan een op de vijf inwoners zo zwaar.

    bron : www.nu.nl
    Big C Wellness

    28-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomer en sport

    De vakantie is vaak de gelegenheid om intenser te sporten of te bewegen. Daarom vind je hier een aantal regeltjes.
    Door zomerhitte krijgt ons lichaam het meer dan ooit zwaar te verduren. Vandaar dat u goede

    voedingsgewoonten moet aankweken, om goed te presteren.

    Vergeet niet te drinken!
    Het vochtverlies moet gecompenseerd worden, om uitdroging te vermijden. De regel is eenvoudig: drinken vóór, tijdens en na de inspanning. Drink dus 300ml tot 1 liter per uur sporten.
    Water: de ideale drank
    Je moet beginnen te drinken drie uur vóór het sporten. Energiedranken zijn nuttig bij uithoudingssporten. Tijdens de recuperatiefase zijn sterker mineraalhoudende waters en bouillons aan te raden, eventueel ook een recuperatiedrank.

    Opgelet voor kinderen
    Deze regel is even belangrijk voor kinderen. Ze krijgen minder snel dorst, maar uitdroging heeft zwaardere gevolgen dan bij volwassenen. Spoor kinderen aan worden om te blijven drinken als ze geen dorst meer hebben.

    Koolhydraten vóór alles
    Sporten vereist in de eerste plaats voldoende koolhydraten die goed gespreid worden over de dag.
    Tijdens de inspanning moet u voldoende koolhydraten innemen. Bij langdurige inspanningen zijn energierepen gerechtvaardigd.

    Na de inspanning
    Na de inspanning moet u een lichte maaltijd nemen. Vetrijk voedsel is absoluut te mijden: het verteert traag en vermindert het prestatievermogen.

    Als je op deze kleine puntjes let zel je veel meer plezier beleven aan je sportieve ontspanning.

    BigC Wellness


    18-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eet meer vezels

    Voedingsvezels hebben tal van deugden. Het is al lang bekend dat ze goed zijn voor de gezondheid.
    Ze bevorderen de darmtransit en zijn dan ook geschikt bij constipatie. Bovendien houden ze de galzouten en de cholesterol vast, waardoor ze nuttig zijn bij een te hoog cholesterolgehalte. Ten slotte vertragen ze de opname van

    koolhydraten, waardoor ze gebruikt worden als hulpmiddel bij de behandeling van diabetes.
    Vandaar dat het belangrijk kan zijn om voldoende vezels in te nemen.
    Vezels zitten in verse of gedroogde groenten en fruit, en in volkorengranen. We weten echter maar al te goed dat we te weinig groenten, fruit, brood en zetmeelproducten consumeren.
    Om die trend te keren, moet u vooral de volgende producten op het menu zetten: een rauwe, gekookte of soepgroente, ‘s middags en ‘s avonds; drie stukken fruit per dag; 100 g volkoren- of roggebrood (het equivalent van vijf dunne sneetjes);
    een bord gedroogde groenten of volkorenrijst, of een handvol gedroogde vruchten, twee of drie keer per dag. Lukt dat niet, kan je ook een goed supplement nemen.
    Ander aanzienlijk voordeel van vezels: ze hebben een verzadigende werking en bevatten weinig calorieën, waardoor u minder en tegelijk gezonder eet.
    Voor meer inlichtingen kan je een kijkje nemen op onze site.


    28-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Werken

    Werken dood geen mensen, maar wel hun zorgen. Werken is gezond. Je kan trouwens moeilijk meer uit een mens halen dan hij aankan.
    Zorgen is de roest op het blad.
    Niet de revolutie vernietigd de machine, maar slijtage. Angst bevat zuren, liefde en geloof zijn echter zoete sappen


    Henry Ward Beecher
    1813-1887
    Minister in de USA 1837-1847

    BigC Wellness


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Werken

    Werken dood geen mensen, maar wel hun zorgen. Werken is gezond. Je kan trouwens moeilijk meer uit een mens halen dan hij aankan.
    Zorgen is de roest op het blad.
    Niet de revolutie vernietigd de machine, maar slijtage. Angst bevat zuren, liefde en geloof zijn echter zoete sappen


    Henry Ward Beecher
    1813-1887
    Minister in de USA 1837-1847

    Zin in werk van thuis uit?
    Full- of Part-time


    21-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fietstochten

    Het zal onze trouwe lezers al wel duidelijk zijn, dat we voor een goed welzijn ook beweging nodig hebben. Eén van de mogelijkheden is fietsen.
    Dit kan bijna altijd, op voorwaarde dat je een fiets ter

    beschikking hebt. Vanaag is dat makkelijker omdat je op meer en meer plaatsen fietsen kan huren.
    Wat heb je nodig?
    - een fiets: neem een fiets die bij jou en het terrein past (geen racefiets voor een bostocht)
    - kledij: een t-shirt, broek en trui is al voeldoende (gespecialiseede kledij kan later nog)
    - schoenen: makkelijke sportieve schoenen volstaan om te beginnen
    - fietshelm: het is geen must, maar bevordert wel de veiligheid.

    Kies een terrein dat bij je past. Vlak en maximum 20km is goe om te starten. Hou ook rekening met de wind.
    Voor sprotievere tochten kan je een ander terrein kiezen (bergen, bossen,...) Systematisch kan je de afstand vergroten, en misschien plan je binnen de kortste keren een meerdaagse tocht.

    Als voeding kan je perfect het sportprogramma van Herbalife gebruiken.

    BigC Wellness


    18-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Relaxen

    Relaxen moet je leren. Liefst voor je het te ver laat komen.
    Velen hebben genoeg aan een avondje TV, of een feestje. Maar soms wordt het je echt te veel.
    - Als je geen zin meer hebt in actie. Je laat

    alles maar gebeuren. Je baan steekt je tegen, maar je wil geen nieuwe zoeken,
    - als je geen zin meer hebt om te praten, je zwijgt en laat anderen maar zeggen, ook al ben je er niet mee akkoord,
    - of als je geen zin meer hebt om te sporten, te bewegen,
    dan je kan je best een relaxatie coach zoeken.

    Het wordt tijd om het even rustiger aan te doen, en je te bezinnen.
    Denk niet dat het zin heeft, verder te doen, want vroeg of laat knak je door.
    Maak wat meer tijd voor jezelf, je gezin en vrienden. Ga eens een paar dagen op pad, of doe eens iets dat je echt leuk vindt.
    Tijd maken voor jezelf kan door jezelf eens te verwennen met een gelaadsverzorging. Daarvoor moet je echt niet altijd de deur uit. We leren het je graag tijdens een GRATIS gelaatsverzorging.


    BigC Wellness

    10-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Energiedrank

    Wat zijn energie dranken?
    Energie dranken hebben over het algemeen een grote dosis cafeïne en andere stimulatoren zoals emphedrine, guarana en ginseng. Ze mogen tot 80mg caffeïne bevatten, de hoeveelheid van een kop koffie.
    Zijn er krote termijn risico’s bij gebruik van energie dranken?
    Individuele reacties op caffeïne

    verschillen, en gebruik ervan dient met mate te gebeuren omdat ze zeer krachtig zijn. Het hartritme en de bloeddruk kan verhogen, en het slaapritme kan verstoort worden.
    Toch drinken meer en meer mensen energiedranken. Meestal nog met een hoog suikergehalte. De energie die je daarvan krijgt is enorm, maar het verdwijnt ook snel. Hetzelde gebeurd bij koffie, maar in mindere mate.
    Een enegiedrank die zijn energie systematisch afgeeft, en daarbij nog extra vitaminen geeft is een betere oplossing. Maar bestaat die? Nu wel :
    Lift-Off.
    Het is een bruisende energiedrank, voor een directe oppepper en vitaliteitsboost! Dankzij zijn samenstelling op basis van L-taurine, guarana en cafeïne, voelt u zich vol energie, fris en alert! Daarbij biedt het 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitaminen B en C, en het is caloriearm en bevat geen toegevoegde suikers.
    Voor een energieboost, los je een tablet op in 250ml water. Het bestaat in twee verfrissende smaken : sinaasappel en citroen-limoen.
    Bestel je gratis LiftOff proefpakket.

    BigC Wellness




    Archief per week
  • 27/10-02/11 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 12/12-18/12 2005
  • 26/09-02/10 2005

    Blog als favoriet !

    "Niet alleen de goede resultaten van mijn gewichtsbeheersing zijn voor mij belangrijk... Ik voel me innerlijk ook super en de hele dag door energierijk!" - Luc, Tielt Winge

    "Ik neem elke dag een shake bij het ontbijt en ik neem er ook eentje mee, als ik laat moet werken. Heel praktisch voor een werkend mens!" - Bernard, Boortmeerbeek

    "Het smaakt lekker en is makkelijk mee te nemen op reis, naar de camping en trektochten. Op mijn 53ste voel k me er heel goed en energiek bij!" - Jean-Luc, Lo-Reninge

    "Ik ben amateursporter en neem een shake voorafgaand aan mijn sportprestatie. Een lichte en makkelijke formule die mij alles biedt wat ik nodig heb om de training vol te kunnen houden." - Vainina, Tavel (Frankrijk)

    Stelt u zich eens voor dat u zich op uw allerbest zou voelen ...



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs