Inhoud blog
  • Gezonde voeding in een Ongezonde Economie
  • 's Ochtends reinigen
  • Gebruik de scrub of peeling voordat je hydrateerd
  • Weet je wie dit is?
  • Bescherm je tegen vrije radicalen
    Zoeken in blog

    Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • Welzijn
  • Eigen bedrijf starten
  • Autoresponder en nieuwsbrieven
  • Netwerk Marketing
  • Big C wellness
    uw wellness coaches
    Als wellness coach willen we u begeleiden naar een volledig uitgebalanceerd leven.
    30-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een recreatieve sporter heeft voldoende aan een gezonde voeding.

    Sporten houd je niet alleen fit en gezond. Je ziet er ook goed uit, je hebt een mooier figuur, je bent minder snel moe en je vecht beter tegen ziektes. Als je beweegt in groepsverband, oefen je ook je sociale lenigheid. Zijn je herinneringen aan je laatste sportinspanning nog in zwart-wit, dan doe je er goed aan heel rustig te beginnen. Begin bijvoorbeeld met vijf minuutjes te bewegen en probeer er elke dag een paar minuten aan toe te voegen. 50-plussers die intensiever willen sporten, praten hier beter eerst eens over met hun arts.

    30 minuten per dag     
    Heb je een hekel aan sporten als dusdanig of kan je er met de beste wil van de wereld geen extra tijd voor vrijmaken? Geen nood, door elke dag 30 minuten te bewegen met een matige intensiteit, schiet je ook al een heel eind op. Je hoeft het bovendien niet ver te zoeken. Je dagelijkse bezigheden bieden je kansen genoeg om in beweging te blijven. Fiets bijvoorbeeld naar je werk, loop tijdens de lunchpauze eens vaker een blokje om of ga vaker te voet naar de winkel voor kleine boodschappen in plaats van één keer per week met de auto. Je zal al snel een verschil merken, en vooral voelen. Maar daarvoor moet je je wel elke dag aan die 30 minuten houden. Anders is het effect snel weer verdwenen.

    Meer sporten, anders eten?     
    De recreatieve sporter heeft genoeg aan een goede en gevarieerde voeding (zie de voedingsdriehoek). Veelbelovende sportvoedingssupplementen zijn overbodig. Voor de meeste van deze supplementen heeft men trouwens nog geen gunstig effect kunnen aantonen. Professionele sporters kunnen mogelijk voordeel halen uit een individueel aangepaste voeding in functie van het type sport dat ze beoefenen en de trainingsfrequentie.
      

    Enkele algemene voedingsrichtlijnen voor sporters     

    • Naast de aanbeveling om evenwichtig en gevarieerd te eten, zijn de voedingsrichtlijnen voor sporters er vooral op gericht de koolhydraatvoorraad te optimaliseren (60 tot 70 energie% koolhydraten). Koolhydraten worden omgezet in glucose en glucose wordt in de cel verder omgezet in energie of opgeslagen in de vorm van glycogeen. Hoe groter de glycogeenvoorraad in je lichaam, hoe langer je een intensieve inspanning kan volhouden. Verwar een koolhydraatrijke voeding niet met zoete suikerrijke maaltijden en tussendoortjes. Kies voor complexe koolhydraten. Je vindt ze voornamelijk in brood, aardappelen en andere graanproducten.

    • Wees zuinig met vetten en vetrijke voedingsmiddelen (max. 30 energie% vet), een spelregel die bij elke gezonde voeding past. Geef de voorkeur aan halfvolle of magere zuivelproducten en magere vleeswaren. Hoed je voor tussendoortjes die naast veel suiker ook relatief veel vet kunnen bevatten (bv. snoeprepen).
      
       

    • Met een adequate, gewone voeding wordt de aanbevolen hoeveelheid eiwit makkelijk gehaald, ook voor krachtsporters. Zij hebben dan ook geen speciale eiwitpreparaten of aminozuursuppletie nodig.
    • Een evenwichtig samengestelde en gevarieerde voeding rijk aan groenten en fruit brengt voldoende vitaminen en mineralen aan. De extra energie die voor het sporten nodig is, kan het best uit normale voedingsmiddelen worden verkregen omdat die ook de nodige vitaminen en mineralen leveren. Op die manier heeft de sporter geen aanvullingen nodig in de vorm van supplementen. Extra vitaminen verhogen de prestaties niet. Een vitaminesuppletie heeft pas effect als er een vitaminetekort is, bijvoorbeeld als gevolg van een al te nonchalant voedingspatroon.
        
       
       


    • Voldoende drinken voor, tijdens en na belangrijke sportinspanningen is essentieel om uitdrogingsverschijnselen te voorkomen. Door te sporten ga je meer zweten en verlies je meer vocht. Een vochtverlies van minder dan 1 liter (op de weegschaal ± 1 kilo) kan de prestatie al aantasten. Atleten die sporten met een matige tot hoge intensiteit kunnen één tot twee liter vocht per uur verliezen. Op warme dagen loopt het zweetverlies nog verder op. Alleen drinken als er dorst ontstaat, volstaat niet. Het dorstgevoel treedt bovendien pas op bij een vochttekort, wanneer het dus eigenlijk al te laat is. Bij inspanningen van ongeveer één uur volstaat doorgaans gewoon water. Drink tijdens langdurige inspanningen elke 10 tot 20 minuten 150 tot 200 ml.
    - Bij inspanningen die langer duren dan een uur kan naast vocht een bijkomende aanvoer van koolhydraten tijdens de inspanning zinvol zijn. Je kan hiervoor gebruikmaken van sportdranken met een koolhydraatconcentratie van 4 tot 8 % (40 tot 80 g per liter). Dranken die te veel suiker bevatten (meer dan 15 %) zijn niet aangewezen omdat zij de vochtopname kunnen vertragen en aanleiding kunnen geven tot gastro-intestinale stoornissen. Koolzuur- en caffeïnehoudende dranken tijdens de inspanning kunnen eveneens maagdarmproblemen geven. Zorg dat de temperatuur van de drank tussen 15 en 22°C ligt. Een ijskoude drank kan maag- en darmpijn veroorzaken.
    De toevoeging van natrium kan nodig zijn als de inspanning langer dan drie uren aanhoudt. Voor het nut van de toevoeging van andere mineralen en sporenelementen en vitaminen bestaan geen bewijzen.
    Een goede sportdrank op het juiste moment kan je prestaties ten goede komen, maar enkel als je daarnaast ook gezond en evenwichtig eet. Een slecht of nonchalant voedingspatroon kan je sportprestaties kelderen en dan kan zelfs een sportdrankje niet baten.

    • Begin niet kort na de maaltijd te sporten. Eet twee tot vier uren voor de inspanning niet meer uitgebreid. De vertering vraagt om een adequate bloedvoorziening die op dat moment ten koste gaat van de bloedtoevoer naar de spieren die ook meer bloedtoevoer vragen tijdens de lichamelijke inspanning. Tot een uur van tevoren kunnen nog wel tussendoortjes als fruit of koek worden gegeten.

    • Voor wie wil presteren is ten slotte voldoende training essentieel.


    auteur/bron : Nice

    www.meervitaliteit.be

    29-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Wereld Psoriasis Dag: Uw kind heeft psoriasis, en wat nu?
    Psoriasis is een chronische huidziekte die veel voorkomt, zowel bij jong als oud. Psoriasis is een erfelijke, niet besmettelijke, chronische huidziekte waarbij de huidvernieuwing is verstoord waardoor rode schilferige plekken ontstaan, vooral op de knieën, ellebogen en de behaarde hoofdhuid.
    In veel gevallen begint psoriasis met een groot aantal kleine plekjes over het hele lichaam. Deze vorm wordt psoriasis guttata genoemd, naar het Latijnse woord voor druppel. Vooral bij kleine kinderen wordt psoriasis guttata wel eens verward met eczeem of kinderziektes, zoals mazelen en waterpokken. Bij sommige kinderen begint de psoriasis meteen met grotere plekken.
    Psoriasis is een erfelijke ziekte.
    - Als beide ouders psoriasis hebben, is er een kans van 50% dat de kinderen de ziekte ook krijgen.
    - één ouder, één broer of zus 16%
    - één ouder, géén broers of zussen 10%
    - geen ouders, twee broers of zussen 16%
    - geen ouders, één broer of zus 7%
    - tweedegraads familie 4%
    - derdegraads familie 1 - 2%

    - Jeuk is soms erger dan pijn. Als uw kind zich erg krabt kunt u proberen hem af te leiden met een verhaaltje of een spelletje. Verbied het kind liever niet om te krabben, want dat is bijna onmogelijk.
    Probeer wel te voorkomen dat uw kind de kwetsbare psoriasisplekken stuk krabt, want de wondjes kunnen weer nieuwe plekken worden. U kunt bijvoorbeeld de nagels kort houden. Ook kunt u hem aanmoedigen liever te wrijven dan te krabben. Het kan voor uw kind heel prettig zijn als u hem bijvoorbeeld tijdens het televisie kijken heel zachtjes over zijn rug wrijft.
    ‘s Nachts kan uw kind veel last van jeuk hebben. Een bad of douche kan helpen, omdat het de schilfers losweekt. Insmeren met zalf, bodymilk of een vette crème doet de jeuk vaak ook verminderen. Sommige ouders trekken hun kind een hansopje aan waar ook de handen en voeten ingaan. Bij baby’s kunnen katoenen handschoentjes uitkomst bieden.

    - Psoriasis is steeds beter te behandelen. Er bestaan drie behandelingsmogelijkheden: zalftherapie, lichttherapie en systemische therapie (het slikken of injecteren van medicijnen). Het jonge kind krijgt gewoonlijk zalftherapie voorgeschreven.
    De behandeling van psoriasis is gericht op verbetering van de kwaliteit van leven van het kind. Een intensieve zalfbehandeling kan uw kind erg vervelend vinden. Betrek uw kind bij de keuze van de behandeling, want hij moet het vooral niet als een zware last ervaren. In overleg met de arts zou u bijvoorbeeld kunnen kiezen voor minder vaak inzalven.

    - Probeer de psoriasis niet geforceerd te verstoppen: trek uw kind bij mooi weer gewoon een korte broek aan. Dat roept weleens vervelende reacties van andere mensen op, maar dat komt vaak door onwetendheid. Meestal kunt u dat oplossen door uit te leggen wat psoriasis is, en vooral duidelijk te maken dat het niet besmettelijk is.

    - Om pesten op school te voorkomen, kunt u de leraar van uw kind vertellen wat psoriasis is en welke problemen het met zich meebrengt. De leraar zou in een les aandacht kunnen besteden aan psoriasis. Vaak werkt het ook erg goed als uw kind een spreekbeurt over psoriasis houdt. Klasgenoten begrijpen dan beter wat het is.

    - Misschien vindt uw kind sporten vervelend, omdat andere kinderen dan zijn plekken zien. Ook dan doet u er goed aan om te gaan praten met de gymleraar of met de sportclub van uw kind. Medisch gezien is er geen enkele reden waarom hij niet zou kunnen sporten.

    Bron:
    Psoriasis Vereniging Nederland (PVN)
    Internet: www.pvnnet.nl

    www.meervitalitiet.be



    Archief per week
  • 27/10-02/11 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 12/12-18/12 2005
  • 26/09-02/10 2005

    Blog als favoriet !

    "Niet alleen de goede resultaten van mijn gewichtsbeheersing zijn voor mij belangrijk... Ik voel me innerlijk ook super en de hele dag door energierijk!" - Luc, Tielt Winge

    "Ik neem elke dag een shake bij het ontbijt en ik neem er ook eentje mee, als ik laat moet werken. Heel praktisch voor een werkend mens!" - Bernard, Boortmeerbeek

    "Het smaakt lekker en is makkelijk mee te nemen op reis, naar de camping en trektochten. Op mijn 53ste voel k me er heel goed en energiek bij!" - Jean-Luc, Lo-Reninge

    "Ik ben amateursporter en neem een shake voorafgaand aan mijn sportprestatie. Een lichte en makkelijke formule die mij alles biedt wat ik nodig heb om de training vol te kunnen houden." - Vainina, Tavel (Frankrijk)

    Stelt u zich eens voor dat u zich op uw allerbest zou voelen ...



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs