Wat zijn Omega-3 vetzuren? Omega-3 of vitamine F zijn zogenaamde essentiƫle vetzuren , wat betekent dat ons lichaam ze nodig heeft, maar ze niet zelf kan aanmaken en ze dus uit de voeding moet halen, net zoals vitamines. Er zijn alfa-linoleenzuur (in groene bladrijke groenten), eicosapentaeenzuur en docosohexaeenzuur (uit vette vis)
Gezondheidsvoordelen Omega-3 vetzuren spelen een belangrijke rol bij het transport van hormonen, eiwitten en enzymen. Ze hebben invloed op de bloeddruk, ontstekingsziekten en de functies van de bloedplaatjes, en er is een positieve invloed op hart- en vaatziekten. Er bestaan tevens aanwijzingen dat een hoog Omega-3 de kans op dementie, Alzheimer en sommige kankers zou verminderen. Onderzoeken hieromtrend zijn nog volop aan de gang. Het is nog zeker te vroeg om nu reeds met zekerheid te zeggen dat hierdoor resultaat wordt behaald. Trouwens is het best om hieromtrend een arts te raadplegen.
Hoeveel omega-3 hebben we nodig? De Hoge Gezondheidsraad zegt dat een verhoging van omega-3-vetzuren moet aanbevolen worden. Tegelijk moet de inname van omega-6-vetzuren verminderen want ook de verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren (linolzuur) speelt een rol met betrekking tot het cholesterolgehalte in het bloed. Over de maximumgrens bestaat nog twijfel van 2 gram (Frankrijk) tot 3gram per dag (Amerika).
Waar vind je Omega-3 ? Alfa-linoleenzuur wordt van nature aangetroffen in o.m. groene bladrijke groenten, noten, lijnzaad, sojabonen en walnootolie. Eicosapentaeenzuur en docosohexaeenzuur vindt je vooral in schaal- en schelpdieren, en vette vis. Tegenwoordig vind je ook omega-3 in verrijkte voedingsmiddelen en in supplementen.
BigC Wellness
|