Guy Vandendriessche Oyez ! Oyez ! Oyez ! Aandacht ! Aandacht ! Boeren, Burgers en Buitenlui !...Ja, zo begint een Engelse 'town crier', een Vlaamse 'belleman' of een Nederlandse 'stadsomroeper' zijn betoog. U krijgt hier een overzicht van de herkomst van deze beroepsactiviteit, met een blik in het verleden en hoe het op de dag van vandaag nog steeds, zij het nu eerder als hobby of toeristische attractie, in ere wordt gehouden.
Hier kunnen jullie dan ook mijn reilen en zeilen als de Izegemse stadsomroeper volgen, vanaf het begin (met de opening van de Izegemse Centrale Doortocht in 2004)tot op heden. De nieuwste berichten staan telkens bovenaan.
Lees er alles over op dit blog. WELKOM ! En vooral : Zegt het voort ! Zegt het voort !
25-07-2009
Town Crier of Bamiyan - Afghanistan
A small Afghan town uses a time-tested tradition to get its news.
Attention, attention, attention! The town crier of Bamiyan, Afghanistan tells residents everything from the price of meat to who won the country's first Olympic medal. Without much radio, TV or literacy in the area, his services are indispensable.
Het was wederom vroeg opstaan deze morgen : reeds om 05.30u 'beepte' mijn electronische wekker af want deze keer zou ik tijdig bij de ontvangst op het stadhuis van Harderwijk aanwezig zijn : verleden jaar was ik (door parkeerperikelen) ietsje te laat op de afspraak.
06.15u : het was al weer een tijdje geleden dat ik vanachter het stuur een zonsopgang meemaakte en die zon zou mij de ganse morgenrit als een kwelduivel pal in mijn voorruit vergezellen. Het waren 3 uurtjes spannend autorijden ! En ik mag niet klagen : de collega's die vanuit Friesland moesten komen, deden er maar eventjes 9 uur over... maar dan met de zon in de rug.
Om 09.30u kwam ik aan op de 'boulevard' waar ik een parkeerplaatsje vond bij de haven. Het was dan nog eventjes door de kleine straatjes mijn weg terugvinden naar het stadhuis. In waar de koffie en de cake al klaar stonden.
Om 10.00u zou de ontvangst door burgemeester Drs. John Berends plaatsvinden waarbij traditioneel de geloofsbrieven en de bijhorende geschenkjes aan de wethouder werden overhandigd. Wim de Smit roept ons een voor een naar voren.
Lieten zich biezonder opmerken ; de nieuwe stadsomroepers van Harderwijk zelf (Hans Nijman) en Peter de Jonge uit Vlaardingen.
Dit gebeurde dan wel in een officiële sfeer en in de prachtig gedecoreerde trouwzaal van het oude stadhuisgebouw, maar een grap en een grol waren nooit ver weg; zo pochtten de omroepers met hun wijnverpakking (van plastiek folie over papieren zakje tot kunstig versierde houten kistjes, anderen hadden dan weer een meer 'vaste' versnapering mee en iedereen had de nodige info meegebracht omtrent de activiteiten die in hun respectievelijke steden en gemeenten plaatsvonden. Het glasraampje van de Temsense belleman Gerard Vercauteren uit België mocht dan wel 'losgeplakt' zijn, het viel enorm in de smaak van de burgemeester.
De Ondernemersvereniging Binnenstad wil namelijk ook haar Hanzedagen Internationaal op de kaart zetten. Voorzitter Johan vander Sluis was er in geslaagd de heer Manfred Schurkamp, voorzitter van de Westfälischer Hansebund (met 43 aangesloten Duitse steden) naar Harderwijk te halen om persoonlijk de attracties in harderwijk te ervaren.
Voorzitter Johan van der Sluis probeert ook al geruime tijd om Harderwijk ook in het buitenland onder de aandacht van de toerist te brengen. Samen met burgemeester Berends legde hij hiervoor vorig jaar tijdens het internationale Hanzetreffen in het Duitse Salzwedel de eerste contacten. Uiteindelijk is het hem gelukt het internationale hoofdbestuur van de 34 Hanzesteden hiervoor warm te krijgen.
Na deze plechtplegingen was het de hoogste tijd om de Hanze-festiviteiten officieel te openen, niet zonder eerst deze plechtigheid 'stadsomroepersgewijs' in de binnenstad te verkondigen.
Om 11.00u was het dan zover : in aanwezigheid van de burgemeester las Graaf Otto II van Gelre en Zutphen, vergezeld van zijn gade Margaretha Von Kleve en zijn twee lieftallige (en uithuwbare) dochters Margarethe en Elisabeth, aan de Smeepoortenbrink de authentieke tekst van de stadsrechten voor en kreeg vervolgens de sleutel in ontvangst.
Tevens was zijn raadsheer Jonker Boetselaere aan zijn zijde. Hiermede waren de Hanzefeesten voor geopend verklaard. Mooi stukje toneel van een aantal straatanimatoren uit Zwolle.
Op het programma : een Hanzemarkt in de binnenstad met meer dan 200 verkoopkraampjes, in het Hortuspark was een Middeleeuws kampement opgetrokken, tal van figuranten zorgden voor de nodige animatie, men kwam er de sheriff tegen en de beul, een groep weeskinderen met hun kloosterzusters, een tafereel van een zieke bedlegerige vrouw in de handen van een chirurgijn, edelen, soldaten, poortwachters, bedelaars en dieven, men kon er oude ambachten bekijke,.. De musikale omlijsting was in handen van de Flagellanten uit Giethoorn en de Mycelium Troubadours uit Deventer. Ondertussen trok het ensemble Wrongel en Wei door de centrumstraten met hun 14de -eeuwse kerelslied.
En er werd al eens voor de gein een duel aangegaan...
Drie keer ging ook de StMichielsommegang door de straten van de binnenstad. StMichiel is namelijk de beschermheilige van het Hanze Verbond. Dit alles onder grote belangstelling van lokale pers en amateurfotografen.
Om 12.30u was het hoog tijd voor een broodje kaas of ham en de frisdranken vloeiden rijkelijk, want het was ondertussen serieus warm aan het worden.
Er werd dan ook dankbaar gebruik gemaakt van de schaduwplekjes onder de bomen of in de opgestelde tentjes van het Middeleeuws kamp daar in het park.
En dan kwamen de stadsomroepers aan de beurt : voor een klein maar vol terras en groepen passanten op het plein, halmde keer op keer het lof over de vissers- en Hanzestad Harderwijk.
De jury zat in de blakende zon de 'roepen' te aanhoren en moesten punten toekennen op de algemene presentatie, de inhoud van de tekst en de spraakduidelijkheid.
Geen gemakkelijke klus bleek achteraf, want de 17 kandidaten deden allen hun uiterste best om die beheerde podiumplaats te veroveren.
Tijdens de pauze kregen we de gelegenheid om eventjes de 'braderie' in te trekken voor een aandenken voor thuis.
Je zag al eens een raar vehikel, zoals deze tandem van Noorse makelij...
Een ijstheetje ging er dan al gemakkelijk in. En een Thaise schone wilde het ook wel eens proberen...
Ondertussen maakten Johny uit Ysendijcke reclame voor de 38ste Folkloredag aldaar aanstaande weekend en Peter uit Vlaardingen deelde een bijzonder mooie folder uit over de tentoonstelling 'Kibbeling en Kaviaar' die nog tot 1 november in het Visserij & Vlaardings Museum in zijn homestede loopt.
Om 15.30u werd met het tweede gedeelte aangevangen en moesten de deelnemers in omgekeerde volgorde aan treden voor de 'vrije roep', een uiteenzetting die dan meestal over hun eigen stad of gemeente handelde.
Het was dan vol spanning wachten op de einduitslag.
Om die spanning wat te ledigen, zong Wim De Smit wel drie keer na elkaar zijn lijflied 'Zeeuwse mosselen' !
Het Nederlands Kampioenschap wordt beslist door een ranglijst die gaat over meerdere toernooien georganiseerd door de Eerste Vereniging voor Stads- en Dorpsomroepers van Nederland. Op zo'n toernooi laat een stads- of dorpsomroeper/ster door middel van een 'roep' horen wat hij/zij in zijn/haar mars heeft. Vaak bestaat een wedstrijd uit meerdere roepen : de ene over de gastplaats, de andere over eigen stad of dorp. Een jury beoordeeld de prestatie. Daarbij wordt op zaken gelet als uiterlijk, verstaanbaarheid en de inhoud van de roeptekst. Die inhoud is van de hand van de stadsomroeper zelf, ook als het over de gaststad gaat. Een stadsomroeper draagt over het algemeen de kledij uit zijn streek en roept de aandacht met een instrument dat daar bijhoort : bvb uit de Betuwe komt de ratel en uit Zandvoort de vispas of de toeter. De deelnemers die de engelse out-fit dragen, gebruiken over het algemeen een bel.
De jury die moest oordelen over de uitslag van dit concours bestond uit Mevr H.Elema (echtgenote van wethouder Rob Daamen en jury-voorzitster) en de heren J.Van Wincoop (directeur VVV Harderwijk) en E.Jacobs (Harderwijker van het jaar 2009).
En dan de deliberatie : als eerste kwam Klaas Koper uit Zandvoort uit de bus, maar dan zat de jury met een probleem : de tweede en de derde plaats hadden eenzelfde aantal punten. Ik kreeg de tweede plaats toegekend voor 'originaliteit' en Henk 'de Roeper' Vanden Nieuwenhuizen de derde plaats voor 'prestatie'. Uit de handen van de juryvoorzitster kregen wij een mooi glazen trofee. Ik was wat blij met deze uitslag, want na Ravenstein de week ervoor, was het de tweede keer op rij dat ik een 2de plaats in de wacht sleepte.
De algemene uitslag
1. Klaas Koper uit Zandvoort met 48,7 p 2. Guy Vandendriessche uit Izegem (B) met 48,4 p 3. Henk van der Nieuwenhuizen uit Oisterwijk met 48,4 p 4. Jan Prins uit Graft de Rijp met 48,3 p 5. Hans Nijman uit Harderwijk met 47,2 p 6. Geert Veen uit Winschoten met 46,7 p 7. Wim de Smit uit Borsele-Nisse met 46,0 p 8. Henk Bijlsma uit Bolswart met 45,7 p 9. Siebe van der Meulen uit Oosterend met 45,3 p 10. Gerard Vercauteren uit Temse (B) met 44,5 p 11. Gerard van Gelder uit Ravenstein met 43,9 p 12. Harmen de Vries uit IJlst met 43,8 p 13. Herman Hartgers uit Elburg met 43,5 p 14. Johny de Maertelaere uit IJzendijke met 42,4 p 15. Peter de Jong uit Vlaardingen met 41,6 p 16. Lydia van der Ruit uit Capelle a/d IJsel met 41,4 p 17. Thea Hellinga uit Ternaad met 39,5 p
Om deze omroepersactiviteit af te ronden kregen we nog een mooie opvoering van zeemansliederen door een in piraten-outfit-geklede groep, de Kamper Kogge-zangers o.l.v. de energieke dirigente Joke van Tent.
Deze 40-koppige groep is opgericht in het najaar van 1996 en wordt musikaal ondersteund door drie accordeons en een drummer.
Maar om 17.00u werden alle figuranten en omroepers in het Hortuspark verwacht om aan te schuiven aan de Middeleeuwse dis : even was er onduidelijkheid omtrent de eetbonnetjes die we nog niet hadden gekregen, maar dat kwam allemaal in orde.
Op het menu : een schoteltje koude pastakrullen, enkele hompjes stokbrood met kruidenboter en je kon dan nog kiezen uit een kippebilletje of een minuscuul varkensribbetje.
Geen biertje maar cola en fruitsap. Ik had me eerder verwacht aan een dik everzwijn (het mocht een ander varkentje zijn...) aan het spit en liters bier van het vat. Soit. 't is crisis...
Daarna was er gelegenheid voor rust en ontspanning... Middeleeuwse boerenmeisjes met de game-Boy !
En rond de klok van zeven, was het dan al weer tijd om huiswaarts te keren. Eerst nog even langs het stadhuis om ons om te kleden en om ons 'Hardewijk-tasje' dat we kado hadden gekregen op te halen. Daarin ontdekte ik een VVV-gids over Harderwijk met een historische stadswandeling en een mooi fotoboek 'Beelden, Belicht en Beschreven'. Daarnaast een balpen en een doosje pepermuntjes. Maar de grote verrassing was dan wel het pakje paling die we naar huis meekregen.
De A27 en A28 brachten mij via Utrecht en Breda weer naar België en eenmaal die windmolens met oranje strepen aan het transportcentrum met grensovergang in Meer in het zicht, is het niet zo ver meer naar de Kennedy-tunnel in Antwerpen om dan via de E17 naar Kortrijk de afslag Deerlijk-Izegem te nemen.
Eerst nog even een telefonerende 'bumperklever' een beetje de stuipen op het lijf jagen door eens flink op de rem te gaan staan (zo leren ze het best af...).
Omstreeks 21.00u was ik terug thuis na een vermoeiende maar uitmuntende dag. Fier als een gieter kon ik mijn trofee aan mijn huisgenoten laten zien. Ik ben er bijzonder trots op !
Met dank aan allen die mij een felicitatie-mailtje toestuurden.
On Sunday, July 12th, 2009, the Muskoka Escapades of Town Crying were held at the Muskoka Pioneer Power Show at Bracebridge in the morning. The MPP Show was celebrating their 25th Anniversary. Lunch was enjoyed by all on the patio of Swiss Chalet, the sponsor of this event.
The second cry was held at SantaÂ’s Village along the Muskoka River. Crier Bill McKee of Pt. Perry/Scugog & City of Oshawa won first place overall with Crier Betty Kading of Orangeville placing second. Third place was presented to Crier Mark Molnar of the City of St. Catherines.
All prizes were presented by St. Nicholas himself assisted by Mrs. Claus.
After the closing ceremonies, all Criers were taken back to KrugerÂ’s via SantaÂ’s Jet Boat for presentations by Deputy Mayor Steve Clement of Bracebridge who also presented a gift pack from the Town. The evening finished with social time and dinner provided by Swiss Chalet.
It was an honour to have the President of the American Guild, Crier John Karsten and his Grandson, Michael join with us for this competition.
There were ten Criers participating including the Co-Hosts, Town Criers Bruce and Shaun Kruger of Bracebridge.
Hosted by the KrugerÂ’s this is a two cry competition at two venues: the Muskoka Pioneer Power Show & SantaÂ’s Village 1000 - Arrival and Refreshments - Upstairs in Main Red Auditorium Building 1030 - First Cry - Muskoka Pioneer Power Show 1130 - Lunch - Supplied by Muskoka Pioneer Power Show 1230 - Show Opening - Criers will assist in the Opening Ceremonies of MPP Show 1330 - Second Cry - SantaÂ’s Village 1445 - Awards - At SantaÂ’s Village 1500 - BBQ Dinner - At KrugerÂ’s Muskoka River B&B Contact Bruce Kruger kruger@muskoka.com
Will take place on Saturday, July 11, 2009 in Perth Ontario. This friendly get-together allows Criers to be part of two major events: The Art of Being Green Festival (http://artofbeinggreen.ca) and the 175th Anniversary of the Tay Canal (http://perthcanada.com). Criers should prepare two entertaining cries: one on any area of recycling (for the AOBG) and the other a cry related to any element of local history, the canal or water in general (for Tay 175). This is a non-judged gathering of Criers. For more information contact Brent McLaren at town.crier@perthtowncrier.com.
De Friese Bierbrouwerij is een klein familiebedrijf, die maar liefst acht verschillende speciaalbieren brouwt. Voor het brouwen van Us Heit speciaalbieren wordt uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke ingrediënten en dat proef je: Natuurzuiver bier met karakter.
En ik heb het geluk gehad om eens te mogen proeven van enkele exemplaren uit hun assortiment, een geschenk van collega-belleman Sibe vd Meulen uit Oosterend
En ik ben begonnen met het proeven van het Buorren bier.
Buorren bier is een bovengistend gebrouwen volmoutbier. Het bier kenmerkt zich door een hoppig, fruitig aroma en een licht bittere smaak.
Doordat nagisting in de fles plaatsvindt, dient men het voorzichtig uit te schenken.
Buorren bier komt het best tot zijn recht wanneer het op keldertemperatuur (10-12° C) gedronken wordt.
Verkrijgbaar in: - 24 * 30 cl - 6 * 4 * 30 cl
(Ook wordt daar ook een bijzondere single malt whisky gestookt, genaamd Frysk Hynder, maar daar ga ik het nu even niet over hebben...)
Benieuwd hoe ze dit brouwen en stoken? Kom dan eens langs voor een bezoek ! Op de site http://www.bierbrouwerij-usheit.nl/ vindt u nog veel meer interessante informatie over o.a. rondleidingen, proeverijen en leuke arrangementen.
Graag oan't sjen in het proeflokaal van Us Heit in Bolsward!
Het is weer zover... Het seizoen van de Nederlandse stadsomroepers-wedstrijden voor het Nederlandse Kampioenschap is weer begonnen en als eerste in de rij was Ravenstein aan de beurt. Ravenstein is een vestingsstad tussen Nijmegen en 'sHertogenbosch, gelegen aan de Brabantse kant van de Maas. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Ravenstein_(stad)
's Morgens vroeg vertrokken in gezelschap van mijn vrouwtje Herlinde, was het toch maar bewolkt en viel er al eens een druppel water naar beneden... dat beloofde niets goeds. Maar tegen dat we over Gent waren scheen de zon al weer.
Het was wederom een hartelijk weerzien met onze Nederlandse collega's. Gerard van Gelder, de plaatselijke omroeper, Henk Bijlsma uit het 'geel-en-zwarte' Bolsward, Klaas Koper uit Zandvoort (met een strand waaraan hij telkenjare een kilometertje bijvoegd...), Geert Veen uit de rozenstad Winschoten, onze 'militair' Harmen de Vries uit IJlst, veerman Peer Witzel uit Alphen ad Maas, Henk -zeg maar de Roeper- van den Nieuwenhuizen uit Oisterwijk, Johny de Maertelaere uit het IJzendijke - bij Sluis, Sibe vd Meule uit het Friese Oosterend, Wim / van-alle-markten-thuis / de Smit uit Nisse en nieuwkomer Peter de Jonge uit Vlaardingen bij Rotterdam. Fred Martens was verontschuldigd en Lydia vd Ruit zat thuis gekluisterd in haar sofa met een pijnlijke rug. (vanhieruit, Lydia, vlug beterschap gewenst)
Feit is dat ik sinds dit jaar - na een periode van 'aspirant' - nu volwaardig lid ben geworden van de Eerste Nederlandse Vereniging van Stads- en Dorpsomroepers en ik eventueel aanspraak kan maken op een plaatsje in het klassement voor het Nederlands Kampioenschap....maar daarover moet er - denk ik - nog een aanpassing gebeuren in het 'huisreglement' dat 'buitenlanders' toegang moet verlenen aan dit kampioenschap.
Soit : ik doe het alvast voor de punten bij de Broederschap van Stads- en Dorpsomroepers der Lage Landen. En zodoende eindigde ik al eens op de zevende en de vierde plaats.
Na een lekkere kop koffie met een stuk rozijnenbrood was het tijd voor het overhandigen van onze geloofsbrieven, ditmaal niet aan de wethouder zelf, maar aan de Voorzitter van de organisatie 'Samen op de Koffie', die dan op zijn beurt de vele geschenken, aangeboden door de omroepers, zal overmaken aan de plaatselijke Burgemeester.
Na deze ceremonie was het de hoogste tijd voor een kleine rondgang naar de verschillende lokaties van de sponsors om daar ter plekke een sponsorroep te houden.
heel biezonder... die tapinstallatie hangt hier aan het plafond !
even dollen met Peer...
Na deze welkome maaltijd, ging het min of meer stoetsgewijs richting jaarmarkt. 'Samen op de Koffie' is een gemoedelijke, gezellige Brabantse Jaarmarkt, die hier in Ravenstein reeds voor de 31ste keer gehouden wordt, met een diversiteit aan producten, oude ambachten, straatanimatie en een gevarieerd programma waaronder dit stadsomroepersconcours.
En dit jaar wordt wederom gestreden voor die felbegeerde Toon Janssen Bokaal, een prachtige tinnen koffiepot, genaamd naar de stuwende kracht achter deze jaarmarkt en de bezieler van onze Eerste Nederlandse Vereniging van Stads- en Dorpsomroepers.
Daarnaast werd er ook nog eens het lof gestoken met de verschillende sponsoren die het, dank zij hun financiële input, mogelijk maakten dit concours tot een prachtig evenement te laten doorgaan, tot groot genoegen van de plaatselijke bevolking en de vele gasten aan deze braderie.
Maar het werd warm... zeer warm !
Eenieder zette zijn beste beentje voor, maar het was afzien... voor iedereen.
Tijdens de pauze, kregen we de gelegenheid om deze jaarmarkt eens 'op ons gemakske' af te lopen.
Een paar heethoofden vonden het nog niet warm genoeg en namen plaats tussen tal van tieners voor een sessie 'Zumba'-dansen !
Maar de wedstrijd loonde de moeite :
IK WERD TWEEDE !
De beste roeper van de dag was Henk van den Nieuwenhuysen die met de koffiepot gaat lopen en Peer Witzel werd derde.
Als geschenk kregen we een mooie klassieke tinnen kaarsenhouder met inscriptie. Echt handwerk, want een certificaat werd bijgeleverd.
Naast de prijsuitreiking aan de omroepers, waarbij we letterlijk in de bloemetjes werden gezet en daarbovenop nog eens een prachtig fotoboek in ontvangst mochten nemen, werden ook de juryleden en de initiatiefnemers aan deze organisatie gelauwerd en kreeg een medewerker die zich reeds 40 jaar verdienstelijk had gemaakt in Ravenstein de trofee genaamd de 'Omroeper'.
en aan konden schuiven voor een heerlijke maaltijd : kippeblokjes in pindasaus met rijst, of voor wie liever een koude schotel at was er een overvloed aan groenten, fruit, gepocheerde eitjes, charcuterie en vis. Dit alles konden we doorspoelen met een lekker biertje, een frisdrank of een koel watertje. (ik koos voor het biertje !) Achteraf was er nog gelegenheid voor een koffie. Ter deser gelegenheid werd Henk vanden Nieuwenhuizen nog eens beloond met een tinnen schaal vanwege zijn drie opeenvolgende zeges in het Nationaal Kampioenschap.
Maar het was ondertussen al rond de klok van zes uur en met nog een ritje van twee-en-een-half uur voor de boeg was het de hoogste tijd om afscheid te nemen, niet zonder eerst afspraak te hebben gemaakt voor een volgende wedstrijdsessie in Harderwijk op 15 juli !
Mijn belleman-opdracht bestond erin om enerzijds de plaatselijke reus 'Baas Gansendonck' tijdens deze feestelijke avondmarkt veilig doorheen de massa te escorteren, anderzijds om het gemeentebestuur te begeleiden tot bij de Mechelse kanonier, waar dan een openingsschot zou afgevuurd worden.
Alles stond dan ook zo'n beetje in het teken van die 'Baas Gansendonck'...
Hier samen met Marc Vanhooff, de 62-jarige Mechelaar die verleden jaar als officiele 'stadskanonier' werd aangesteld.
Marc vormt al jaren met een zestal vrienden de zogenaamde 'Mechelse Batterij'. Dit is een vereniging die de traditie van het kanongieten eert. Hiervoor was Mechelen in de vijftiende en zestiende eeuw erg befaamd door.
Begin van de zestiende eeuw vestige zich in onze Maneblussersstad, de Neurenbergse kanongieter Hans Poppenreyter. Deze kerel werkte reeds in dienst voor de Bourgondische Hertog Karel de Stoute (je weet wel, de Hertog die Mechelen op de Europese kaarten plaatste, en die in Mechelen nog niet volledig de aandacht krijgt die hij verdient...). Toen Poppenreyter in 1534 het tijdelijke voor het eeuwige wisselde, werd zijn internationaal befaamde kanongieterij voortgezet tot het einde van de achttiende eeuw. En da's best een behoorlijke poos...
Vanhooff is al een vijtiental jaren erg geboeid in kanonnen. Maar de man, die toch eerder pascifist is, is vooral geïnteresseerd in de historische folklore hiervan. Met de 'Mechelse Batterij' hebben de kanonliefhebbers hun hobby uitgebouwd en maakten ze al een 20-tal replica's van kanonnen.
Met zijn 'Batterij' was hij de laatste jaren al regelmatig te gast op tal van evenementen, en in Waterloo is hij elk jaar ook van de partij om Napoleon in de pan te hakken. Niet alleen in Mechelen werden Marc en zijn collega's al regelmatig ingehuurd, maar gaan met hun 'batterij' heel België rond, zelfs tot over de landsgrenzen !
Diene gast hieronder, gekleed in het originele-nagemaakte uniform van een douanier van de Napoleon-Grenadiers, was juist terug uit Waterloo en zat nog steeds met zijn voet in het gips / weliswaar een beetje gecamoufleerd met een zwachtel en wat rode verf om het op een kwetsuur te laten lijken (echt waar : hij had er verleden week deelgenomen aan de recontructie van de Slag van Waterloo). (zie http://www.waterloo1815.be/fl/waterloo/446-events/?displayType=DetailALaUne&eventId=263)
Maar je zag toch af en toe de pijn op zijn gezicht. Een moedig acteur, mijn gedacht.
Hij en enkele van zijn collegae figuranten stonden dan ook reclame te maken voor een evenement dat in september zou plaatsvinden in Oostmalle...
Dan was het nog even wachten op mevrouw de Burgemeester...
Om het half uur werden er enkele schoten gelost. We zagen er dan met z'n allen ook op toe dat de kleinsten een beetje uit de buurt bleven : er werd natuurlijk niet met echte munitie geschoten, maar die cartouches buskruit gaven toch wel een serieuze knal !
Naast deze historische evocatie, was er ook nog de braderie met tal van artiesten en straatanimatie en de kermisattracties voor de kinderen.
Die barman kon ze niet rap genoeg inschenken bij dat warme weer.
Kaasmeester Dirk Martens lanceerde op de happening Schilde Feest 2007 een nieuwe kaassoort, de Baas Gansendonckkaas. De schapenkaas is gemaakt met het gelijknamige bier en is ook bedoeld om samen met dit bier gegeten te worden.
Het Baas Gansendonckbier werd ook twee jaar geleden met succes gelanceerd in Schilde. Het streekbier is genoemd naar de romanfiguur van Hendrik Conscience, gebaseerd op de waard van herberg Keizershof op de Turnhoutsebaan rond 1850. Voortbordurend op dit succes ontwikkelde Dirk Martens samen met schapenboer Walter Vandepitte uit Zele de Baas Gansendonckkaas, op basis van schapenmelk en met een gewassen roodkorst.
"De smaak van het Baas Gansendonckbier is subtiel aanwezig en zal in combinatie met het bier elke lekkerbek kunnen charmeren", verzekerde toen Martens: "de kaas is fijn, zacht en subtiel afsmakend."
En ik kan hem geen ongelijk geven !
En we sloten de avond af met een schotel van die lekkere kaas en een frisse 'Baas Gansendonck' !
Two members of the Guild reached important milestones this past week having achieved their 25th year representing their community. Ironically Bruce Bedell, who represents the City of Belleville, and Chris Whyman, who represents the City of Kingston and the Thousand Islands live just a short trip along the St. Lawrence River from each other. Both criers are highly respected within the Guild, not only for their abilities to proclaim but through the wisdom they are prepared to pass on to upcoming criers.
Crier Bruce Bedell has even written a book which is the mainstay for Criers who are just beginning. Entitled “The Book of Cries” it is a wonderful resource and chronicles much of Bruce’s early career as a crier. Bruce has taken an interest in the history of the Quinte area, often performing one-man shows in which he brings historical figures to life. Even his last name belies his craft, “Bedell” is one of the terms that originally referred to the Town Crier, coming from the Italian word, “bedelli.” Interesting that this Bedell-man should come from the City of “Bell”-ville; a fact that has not escaped Bruce’s keen sense of humour.
Few can equal Crier Chris WhymanÂ’s status. A World Champion, National and Provincial Champion and the receiver of many honours, he has set a standard for all of the GuildÂ’s criers. As a good-will ambassador for the City of Kingston and the 1000 Islands he is one of the most recognized attractions in the area. The anniversary date of ChrisÂ’s first cry in Kingston was marked with a surprise reception in his honour. Criers David Boyd (Rideau Lakes), Paddy OÂ’Connor (Central Frontenac) and Brent McLaren (Town of Perth) were there to represent the Guild and open the festivities.
Chris and Bruce were two of the Charter Members who formed the Ontario Guild.
Congratulations from the Ontario Guild to these two Criers on these accomplishments. BELLS UP from all of us!
Omdat de lokale overheid een hervorming inn 1972 doorvoerde, werd Neustadtgödens een district van de gemeente Sande . Tot die tijd behoorde het tot het graafschap Wittmund en werd daarom een deel van Oost-Friesland .
Neustadtgödens is vooral bekend als een plaats van religieuze diversiteit.
Op zaterdag 20 juni 2009 werd Roland Verbeke officieel aangesteld als belleman van Beveren. In het tijdschrift "Het Land van Beveren" van de Hertogelijke Heemkundige Kring Het Land van Beveren vzw, kan u in jaargang 52, nr. 3, september 2009, het volledige artikel lezen over deze aanstelling.
In deze moderne tijden is de rol van de belleman beperkt tot het aankondigen van evenementen en feestelijkheden in de gemeente. Maar velen worden ook al 'uitgehuurd' voor private aangelegenheden bij verenigingen of worden door de commercie gevraagd voor het 'openen' van winkelpanden of braderieën. Het 'ontvangen' op recepties en het 'voorgaan' van stoeten en prosessies staat ook op het lijstje van belleman-activiteiten. "De belleman is 'op verplaatsing' ook een ambassadeur voor zijn gemeente", sprak Schepen van Feestelijkheden Raf van Roeyen. "We hebben geluk dat we iemand als Roland hebben. Hij is actief in verschillende verenigingen, is een gedreven man en heeft daarbovenop nog eens een stem als een klok !" Inderdaad, Rioland Verbeke is niet zomaar de eerste de beste : hij is actief bij de Sint Jansfeesten, de Puitenslagersfeesten, de Beverse Feesten en bij carnaval in Haasdonk.
Vandaag zaterdag 20 juni 2009 is Roland als belleman 'gedoopt' in Kasteel Cortewalle in het bijzijn van collegae-bellemannen uit Gent, Gooik, Zele en Temse.
(geflankeerd door Schepen Van Roeyen en de de belleman van Temse werd ook de echtgenote van Roland in de bloemetjes gezet)
Het is dus geen toeval dat Roland Verbeke de eerste officiële belleman van Beveren is. Dat komt niet alleen door zijn grote betrokkenheid met het verenigingsleven, maar het idee om in Beveren een belleman aan te stellen is een jaar of twee geleden door hemzelf gelanceerd.
Op 3 maart kreeg ik zelfs nog een mailtje van Roland met de vraag waar hij eventueel een pak kon laten maken... (zie gastenboek).
Vom 18. bis 21. Juni treffen sich erstmals die Ausrufer zu einem deutschlandweiten Treffen. Dazu hat die Gemeinde Sande zusammen mit dem Museum im Landrichterhaus eingeladen. Ziel dieses Treffens ist es, alle aktiven Ausrufer Deutschlands einmal zusammenzubringen, ihnen die Gemeinde Sande und die hiesige Region zu präsentieren sowie die Möglichkeit zu geben, Kontakte zu knüpfen und Erfahrungen auszutauschen. Immerhin ist es noch gar nicht so lange her, da gehörte für viele Gemeinden ein Ausrufer zum alltäglichen Erscheinungsbild. Wichtige Nachrichten wurden über den Ausrufer an die Bevölkerung weiter getragen. In Neustadtgödens erinnert eine Bronzefigur mitten im Ort daran, dass diese Tätigkeit noch bis in die 1960er Jahre dort ausgeübt worden ist.
Der Heimatverein Gödens-Sande e.V. griff die Tradition des Ausrufers wieder auf. Fortan repräsentierte ein Ausrufer wichtige Ereignisse des Heimatvereins. Der heutige Ausrufer, „Hinni“ Janßen, ist zusammen mit seinem Begleiter Jürgen Hunger, so beliebt und auch erfolgreich, dass beide schon an Europatreffen und -meisterschaften der Ausrufer teilgenommen haben. Nur zu einem Deutschlandtreffen haben es die inländischen Ausrufer bisher noch nicht geschafft. Um dieses zu ändern steckt der hiesige Ausrufer Hinrich Janßen zusammen mit der Gemeinde Sande seit Jahresbeginn in den Planungsarbeiten. Als Haupttag des Treffens wurde der 20. Juni festgelegt. An diesem Tag sollen sich die angereisten Ausrufer vorstellen und ihre Heimatgemeinden präsentieren.
Eingebettet ist das Treffen in den Tag der offenen Tür des Landrichterhauses. Das Museum stellt die Leinenweberei vor, die vor allem von mennonitischen Glaubensflüchtlingen in Neustadtgödens betrieben wurde. Die Besucher können hautnah die einzelnen Produktionsschritte erleben, wie aus dem getrockneten Flachs ein Spinnfaden wird. Zudem wird der Gästegraf Burchard Philipp von Frydag durch den Ort führen und Wissenswertes über die Mennoniten berichten. Für das leibliche Wohl ist an diesem Tag gesorgt.
Der Eintritt ins Museum ist ebenso kostenfrei wie die Teilnahme an den Veranstaltungen.
Das Programm zum Tag der offenen Tür am 20. Juni von 11 - 18 Uhr
10.45 Uhr Eintreffen der Ausrufer 11.00 Uhr Offizielle Eröffnung 11.15 Uhr Führung mit dem Gästegrafen Burchard Philipp 12.00 Uhr Ausrufen: die Ausrufer müssen sich selbst lautstark vorstellen 14.00 Uhr Die Sänger vom Schwarzen Brack 15.00 Uhr Die Sänger vom Schwarzen Brack 15.30 Uhr Die Ausrufer stellen ihre Stadt/Region vor 16.00 Uhr Führung mit dem Gästegrafen Burchard Philipp
Zudem bieten die Organisatoren des Landrichterhauses den ganzen Tag Vorführungen und Mitmachaktionen rund um das Thema Leinenweberei an: Färben von Wolle Bearbeitung von Flachs Spinnen
Weitere Informationen erhalten Sie entweder unter: Museum im Landrichterhaus Brückstraße 19, 26452 Sande Tel. 04422 - 4199 landrichterhaus.neustadtgoedens@ewetel.net
oder Gemeinde Sande Hauptstraße 79, 26452 Sande Tel. 04422 - 9588 35 gemeinde@sande.de
Erstes deutschlandweites Treffen der Ausrufer Sande 2009
Erstes deutschlandweites Treffen der Ausrufer
Vom 18. bis 21. Juni treffen sich erstmals die Ausrufer zu einem deutschlandweiten Treffen. Dazu hat die Gemeinde Sande zusammen mit dem Museum im Landrichterhaus eingeladen. Ziel dieses Treffens ist es, alle aktiven Ausrufer Deutschlands einmal zusammenzubringen, ihnen die Gemeinde Sande und die hiesige Region zu präsentieren sowie die Möglichkeit zu geben, Kontakte zu knüpfen und Erfahrungen auszutauschen. Immerhin ist es noch gar nicht so lange her, da gehörte für viele Gemeinden ein Ausrufer zum alltäglichen Erscheinungsbild. Wichtige Nachrichten wurden über den Ausrufer an die Bevölkerung weiter getragen. In Neustadtgödens erinnert eine Bronzefigur mitten im Ort daran, dass diese Tätigkeit noch bis in die 1960er Jahre dort ausgeübt worden ist.
Der Heimatverein Gödens-Sande e.V. griff die Tradition des Ausrufers wieder auf. Fortan repräsentierte ein Ausrufer wichtige Ereignisse des Heimatvereins. Der heutige Ausrufer, „Hinni“ Janßen, ist zusammen mit seinem Begleiter Jürgen Hunger, so beliebt und auch erfolgreich, dass beide schon an Europatreffen und -meisterschaften der Ausrufer teilgenommen haben. Nur zu einem Deutschlandtreffen haben es die inländischen Ausrufer bisher noch nicht geschafft. Um dieses zu ändern steckt der hiesige Ausrufer Hinrich Janßen zusammen mit der Gemeinde Sande seit Jahresbeginn in den Planungsarbeiten. Als Haupttag des Treffens wurde der 20. Juni festgelegt. An diesem Tag sollen sich die angereisten Ausrufer vorstellen und ihre Heimatgemeinden präsentieren.
Eingebettet ist das Treffen in den Tag der offenen Tür des Landrichterhauses. Das Museum stellt die Leinenweberei vor, die vor allem von mennonitischen Glaubensflüchtlingen in Neustadtgödens betrieben wurde. Die Besucher können hautnah die einzelnen Produktionsschritte erleben, wie aus dem getrockneten Flachs ein Spinnfaden wird. Zudem wird der Gästegraf Burchard Philipp von Frydag durch den Ort führen und Wissenswertes über die Mennoniten berichten. Für das leibliche Wohl ist an diesem Tag gesorgt.
Der Eintritt ins Museum ist ebenso kostenfrei wie die Teilnahme an den Veranstaltungen.
Das Programm zum Tag der offenen Tür am 20. Juni von 11 - 18 Uhr
10.45 Uhr Eintreffen der Ausrufer 11.00 Uhr Offizielle Eröffnung 11.15 Uhr Führung mit dem Gästegrafen Burchard Philipp 12.00 Uhr Ausrufen: die Ausrufer müssen sich selbst lautstark vorstellen 14.00 Uhr Die Sänger vom Schwarzen Brack 15.00 Uhr Die Sänger vom Schwarzen Brack 15.30 Uhr Die Ausrufer stellen ihre Stadt/Region vor 16.00 Uhr Führung mit dem Gästegrafen Burchard Philipp
Zudem bieten die Organisatoren des Landrichterhauses den ganzen Tag Vorführungen und Mitmachaktionen rund um das Thema Leinenweberei an: Färben von Wolle Bearbeitung von Flachs Spinnen
Weitere Informationen erhalten Sie entweder unter: Museum im Landrichterhaus Brückstraße 19, 26452 Sande Tel. 04422 - 4199 landrichterhaus.neustadtgoedens@ewetel.net
oder Gemeinde Sande Hauptstraße 79, 26452 Sande Tel. 04422 - 9588 35 gemeinde@sande.de
Zum ersten Mal trafen sich Ausrufer aus Leipzig, Dietzenbach, Cuxhaven, Jever, Neustadtgödens, Norderney und Gent in Belgien zum ersten Ausrufertreffen Deutschlands in Neustadtgödens und Sande. Nach einen ersten Kennenlernen und einer Rundfahrt durch das Jeverland stellten die Ausrufer bei Auftritten in Jever, Neustadtgödens und Sande in ihren bunten historischen Kostümen ihre Heimatregionen vor. Die Ausrufer oder auch Ausscheller sind als touristische Attraktionen und Stadtführer im Einsatz. Organisiert hatten das Treffen Neustadtgödens’ Ausrufer Hinrich Janßen und sein Eskort Claas Corneles Cloppenburgh alias Jürgen Hunger. Dem ersten Treffen sollen weitere folgen.
Middels het artistenbureau 'John Goeman Events', kreeg ik op uitnodiging van de organisatie van het Vis-Weekend in Westende-Bad de gelegenheid om op zaterdag 13 juni aldaar een namiddag het programma-verloop van deze 25ste editie te gaan afkondigen.
HET WAS ER BLOEDHEET !
En iedereen moest er op de foto...
(foto Ronny Duchesnet)
(foto Francis Vandaele)
De feestvierders werden er drie dagen ondergedompeld in een typische 'visserij'-sfeer. Oude klederdrachten, bijpassende muziek en prettige animatie waren de vaste ingrediënten.
Een strandwandeling mocht ook niet ontbreken, want er was ook ter deser gelegenheid het 'kite'-festival : honderden 'vliegers' kleurden de hemel...
En vis, natuurlijk... massa's vis ! In alle eethuizen stond vis bovenaan op het menu. Van eenvoudige hapjes, over rijkgevulde spiesjes tot gastronomische hoogstandjes. Men kon er proeven van allerlei visgerechten en dito soepen,
(hier laat Roger, van de gelijknamige delicatessezaak, mij proeven van zijn overheerlijke garnalensoep...) gebakken pladijs, gekookte wulken, handgepelde garnalen, lekkere oesters, gegrilde kreeften-sate's en zalmmootjes, en nog zo veel meer...
En vis en witte wijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom kon men voor de prijs van 3 euro een wijnglas kopen en dan vrijblijvend gaan proeven van de heerlijke Duitse Moselwijnen in een daarvoor speciaal ingerichte tent. Want voor deze jubileumeditie waren speciaal 14 wijnboeren uit die streek naar Westende afgezakt.
Men kon er ook verwonderd blijven kijken naar beoefenaars van oude ambachten en muzikale animatie.
Een ballonnenclown zorgde voor een glimlach op de gezichten van de kinderen. ( en niet alleen op deze van de kinderen...)
Ontario Guild of Town Criers Provincial Championship 2009
Ontario Guild of Town Criers Provinciaal Kampioenschap 2009
Alle Ontario bellemannen/-vrouwen waren uitgenodigt op het Ontario Guild of Town Criers Provincial Competitionship 2009 dat plaatsvond in Barrie, Ontarioop zaterdag 6 juni 2009. Gastheer was Steve Travers (barrietowncrier@rogers.com) en het zou een 'two-cry'-wedstrijd worden. De jaarlijkse 'General Meeting' van de Gilde ging door diezelfde zaterdag morgen nog. Zie het volledige fotoalbum op Het http://picasaweb.google.com/ontarioguild/2009ProvincialChampionships#
Nu de zomer er bijna aankomt, heb ik een interessante tip voor jullie !! De Fuchsia Hij bloeit overvloedig met kleine klokvormige bloemen, vandaar de naam ,"belleman" die sommigen hem geven .
Je kan de fuchsia ook heel goed gebruiken in "hanging baskets". Er zijn ook mogelijkheden om hem te doen klimmen aan een stok of rek .
Dit jaar vond er voor de vierde keer de jaarmarkt plaats in Steenhuffel (Vlaams-Brabant) op Pinkstermaandag 1 juni 2009. Vorig jaar waren er duizenden kijklustigen. Deelname aan dit gebeuren is gratis maar er moest wel voorafgaandelijk ingeschreven worden.
Omroeper van dienst was de Temsense belleman Gerard Vercauteren, geëscorteerd door zijn dame.
Ik ben Guy , en gebruik soms ook wel de schuilnaam 'De belleman'.
Ik ben een man en woon in Izegem (België) en mijn beroep is Officiële Stadsomroeper van Izegem en museummedewerker.
Ik ben geboren op 04/06/1955 en ben nu dus 69 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Europese Snorrenclub Antwerpen.