Guy Vandendriessche Oyez ! Oyez ! Oyez ! Aandacht ! Aandacht ! Boeren, Burgers en Buitenlui !...Ja, zo begint een Engelse 'town crier', een Vlaamse 'belleman' of een Nederlandse 'stadsomroeper' zijn betoog. U krijgt hier een overzicht van de herkomst van deze beroepsactiviteit, met een blik in het verleden en hoe het op de dag van vandaag nog steeds, zij het nu eerder als hobby of toeristische attractie, in ere wordt gehouden.
Hier kunnen jullie dan ook mijn reilen en zeilen als de Izegemse stadsomroeper volgen, vanaf het begin (met de opening van de Izegemse Centrale Doortocht in 2004)tot op heden. De nieuwste berichten staan telkens bovenaan.
Lees er alles over op dit blog. WELKOM ! En vooral : Zegt het voort ! Zegt het voort !
29-08-2007
T-day : Amerikanen in Temse
T-Day: Amerikanen veroveren Temse
Voor het derde jaar op rij zetten er weer Amerikaanse cruise-toeristen voet aan wal in Temse, de parel aan de Schelde. Ze kwamen in Temse proeven van het onvervalste Vlaamse leven zoals het is. Onder hen veel weduwen, van wie verteld wordt dat ze op zoek waren naar een man...
Dit voorjaar kwamen de eersten aan met de Princesse Royale. Organisatieverantwoordelijke Oste en belleman Gerard Vercauteren heetten hen welkom en gidsten hen naar AC De Zaat.
Er zijn in totaal zo'n 9 cruises per seizoen (tussen 10 mei en 26 juni) die de Scheldegemeente aandoen.
Hier met Toerisme Temse-voorzitster Hilde Van Raemdonck
Diene belleman van Temse loopt evenveel rond met ministers als wij naar de Aldi gaan. Dit voorjaar was het weer van dat : Gerard mocht Minister van Openbare Werken Kris Peeters inleiden ter gelegenheid van de opening van de nieuwe jachthaven op De Zaat...als eerste realisatie in het kader van het project 'nieuwe Scheldebrug'.
Ruim 650 genodigden hoorden zijn roep en na het doorknippen van het lint mocht hij die bende nog eens voorgaan bij de inwandeling van de aanlegsteigers met een aanmeerlengte van 500 meter.
Tijdens de vis- en folkloredagen eind juni in Mariekerke (bij Bornem) werd er net als vroeger vis verkocht volgens het principe van de visafslag. Aangekondigd door onze Mariekerkse belleman werd op de historische plaats van 't Kroeske duizenden kilo's verse vis verkocht.
Bij aanvang van de eerste mijn las de belleman het authentieke reglement van de mijn voor, waarna de ploeg van de vismijn opnieuw klaarstond en er - in de nabijheid van het vissermonument - een niet te missen spektakelstuk van maakte.
Nederlanders verwarren belleman met parkeerwachter !
Temsese belleman Gerard Vercauteren heeft dit voorjaar in de gemeente Hulst voor wat paniek gezorgd. Onze noorderburen die deze 'politieman' zagen lopen in de binnenstad,staken maar al te vlug een parkeerbonnetje achter hun voorruit of grepen angstig naar hun autogordel. Ze dachten immers dat de politie in Hulst nieuwe uniformen had en een van hen op ronde was.
In werkelijkheid was het de belleman van Temse die foldertjes uitdeelde voor een jaarmarkt in een deelgemeente en er ook af en toe eens eentje tussen de ruitenwissers van de geparkeerde wagens stak ! Het uniform dat Gerard Vercauteren draagt is namelijk een oud-Belgisch veldwachterstenue dat onze noorderburen niet kennen. Preventief werkte het in ieder geval : het was dan nog op een maandag en dan is het in Hulst marktdag waarbij vele Nederlanders naar de markt kwamen om inkomen en een terrasje te doen.
Alle Temsese snorrendragers welkom op de aanstelling van
Belleman Gerard Vercauteren als 'De snor van Temse'
De Europese Snorrenclub Antwerpen nam vorig jaar het initiatief om de bellemannen die een snor dragen uit te roepen tot De snor van hun gemeente. Na Guy Vandendriessche (Izegem) is dit jaar Gerard Vercauteren aan de beurt. Hij koestert al enkele jaren een gewervelde knevel.
De plechtige aanstelling is ingekapseld in de opening van de expo 30 jaar Kiekeboe/30 jaarautoÂ’s in Kiekeboe in de Dacca Loft (Kasteelstraat 74) op zaterdag 8 september, 19u. De aanstelling is daaraan bewust gelinkt: Marcel Kiekeboe beschikt niet alleen over een indrukwekkende knevel, hij werd in 1984 bovendien uitgeroepen tot Snor van het Jaar, voor Merho een dankbare aanleiding voor een nieuw album: De snor vanKiekeboe.
Om het initiatief extra in de verf te zetten, zijn alle snorrendragers van Temse welkom op de hoger vermelde plechtigheid. Deze publicatie geldt als uitnodiging.
De Europese Snorrenclub Antwerpen telt een 25-tal geknevelde leden, onder wie bekende figuren als Toots Thielemans, oud-burgemeester van Antwerpen Bob Cools, regisseur Julien Vrebos, acteur Marijn Devalck, zanger Hugo Sigal (cf. Nicole en Hugo), mediafiguur Luc DÂ’Heu en beiaardier Jo Haazen. Het bestuur heeft ook een snorrenmeester.
Voor het vierde jaar op rij organiseerde het Davidsfonds van Oordegem in samenwerking met de bibliotheek van Lede haar jaarlijkse tentoonstelling tijdens de kermis in Oordegem. De keuze viel dit jaar op beeldend kunstenaar Willy Segers uit Schellebelle.
Willy Segers was reeds op diverse plaatsen in Vlaanderen te bewonderen. Zijn werk was onlangs te bekijken in de 'Beeldenstroom' langs de Schelde en de Kalkense Meersen. Hij maakt gebruik van verschillende grondstoffen als koper, brons, inox, staal, leder en hennep, waarbij hij de materialen gebruikt in hun huidige toestand, zoals landbouwwerktuigen, maar ook bouwmaterialen enzovoort. De aanslagtoets van de vergane glorie van een typmachine of de letters van de letterzetter krijgen een totaal andere dimensie. Uit al het oude recyclagemateriaal weet hij iets nieuws te scheppen waar nu eens een vleugje nostalgie bij opduikt, dan weer de glimlach wordt opgewekt. Het oude materiaal krijgt een nieuw leven, ondergaat een metafoor en wordt dan kunst, assemblagekunst.
Jean Pierre, de Gentse belleman, hier in het bijzijn van Lieven Decaluwe, Schepen van Feestelijkheden, opende plechtig de 9 mei markt van Sint-Amandsberg. P.S. Ik heb mij nadien wel een hoorapparaat moeten aanschaffen. Foto: Clement Yves.
Op 4 april laatstleden is een groots opgezet kunstproject geopend in verpleeghuis Eugeria en verzorgingshuis 'De Klokkenbelt' in Almelo. Tot 14 mei was er een doorlopende expositie van kunst, gemaakt door cliënten van Eugeria, De Klokkenbelt en de dagvoorzieningen. Aan die expositie was een kunstroute en puzzel gekoppeld waarmee een theaterbon gewonnen kon worden.
In het Theaterhotel waande men zich honderd jaar terug in de tijd. Leden van een operettevereniging Cappricio (Borne) in prachtige kostuums waren erbij toen (hun) naaldprinses geëerd werd met een lintje van de Koningin.
Voor mevrouw De Plaa-Bont was deze gebeurtenis zorgvuldig geheim gehouden.
De onderscheiding was aangevraagd voor het 10-jarig jubileum van Cappricio(Borne) op 25 november 2007. In verband met de gezondheidstoestand van mevrouw De Plaa is besloten de onderscheiding op vrijdag 15 juni uit te reiken.
Beter laat dan nooit, zegt het gezegde, maar ik kreeg dan toch nog enkele foto's toegestuurd van fotograaf-reporter Daniel DE COUNE (Terre de Geants) van mijn optreden tijdens de openingsparade van deze 41ste Karnavalsstoet in Poperinge begin dit jaar. "Grand merci Daniel !"
Heel wat Lennikenaren en andere Pajotten hebben hun medewerking reeds toegezegd, zoals Geert De Cuyper, Emiel Walravens, Herman Cornelis, Joris De Beul, Walter Evenepoel en vele anderen. Er wordt naar figuranten en medewerkers gezocht. Wie snel is, mag als eerste de screentest ondergaan. Meer info vind je op de website van de Gronckelfilm. Je kan er zelfs al een trailer bekijken. Geïnteresseerden in het filmproject kunnen zich aanmelden bij www.gronckelman.beof via gronckelman@gronckelman.be. (JH)
HEAR YE, HEAR YE : Gore town crier Paddy-Ann Pemberton, resplendent in her new livery that has its first showing next week at an invitational cry in the United States.
Gore town crier Paddy-Ann Pemberton from New Zealand admits she has an ulterior motive when she heads off to the United States tomorrow to compete at an invitational cry.
While winning was her main aim at the Tulip Time Festival, in Holland, Michigan, she was also hoping to lure some of her fellow competitors to the Honourable Guild of Town Criers New Zealand national championship to be held in Gore next February 2008.
She said she had already convinced Holland town crier and competition organiser John Carson to make the trip down under and she was confident of getting more.
She would be the only overseas crier and one of only two female criers competing at the Tulip Time Festival and as such has meetings with the state governor and city mayor lined up.
To ensure she makes an impact, Mrs Pemberton has made a new livery that boasts a merino wool coat, velvet breeches and more than $50 of buttons.
She has chosen black and white for the livery. It reflected the source of the district's wealth – white for milk from the dairying industry and black for the coal resources, Mrs Pemberton said.
"It's (the livery) far more traditional.
When I'm dressed like this I really do feel like a town crier."
Mrs Pemberton made the livery with help from Faye Kennedy and Invercargill designer Bridget Wills.
A $600 grant from the Gore District Council was invaluable, she said.
She had financed the trip to Michigan herself and had managed to combine it with husband Rod's and her involvement in dairying. Visits were planned to dairy farms in Michigan, a state renowned for its dairying.
Ben een beetje laat geëindigt met het middagmaal (komt door de schilderwerken die aan de gang zijn...), kijk nog wat naar het nieuws op VTM en daarna komt het spelletje 'Puzzeltijd'. Normaal kijk ik nooit naar die spelletjes, maar nu de tv toch nog opstond...
En wie zien we daar in het eerste deel van dit spelprogramma ?
De sympatieke belleman van Gooik, Wim Beeckman, niet in bellemantenue, maar in een kleurig hemdje en een soort Armeens potje op het hoofd.
Rest mij alleen de vraag : waarom sprak de moderatrice hem voortdurend aan met Willy ?
If you have any questions about the Alnwick Food Festival, or if you have any comment about the festival, contact Alnwick Food Festival Chairman Don Watson at don@alnwickfoodfestival.co.uk
...or Alnwick Food Festival Secretary Richard Hall at richard@alnwickfoodfestival.co.uk
...or, for press enquiries or sponsorship deals, Paul Larkin at paul@alnwickfoodfestival.co.uk
...or ring the enquiries hotline: 07956408215
...or write to: Alnwick Food Festival, PO Box 75, Alnwick NE66 1WR
Prospective stallholders should contact Malcolm Pringle at malcolm@alnwickfoodfestival.co.uk
John Stevens, Bellman to the Common Council of the Burgess of Alnwick, or “Common Bellman”, known elsewhere in the land as a town crier, opens the 2005 Alnwick Food Festival.
The postman's uniform consisted a beaver hat, with golden band and cockade, scarlet coat (cut away style) with blue lapels and cuffs, brass buttons & blue cloth waiscoat and beige kneebreeches. He carried a leather bag to hold letters and pennies. Two bonds or sureties of 40 pounds were required to begin the job. The postmen earned 14 shillings a week.
After the receiving houses closed at five, the carriers rang their bell along a set route collecting letters with the two pennies payment from houses along the way and calling at countinghouses, coffee houses, and clubs to pick up letters until about half past six. Then the bellmen returned to the Post Offices so that letters could be sorted in time for the general departure of the mail coaches at eight.
The bellman disappeared from London streets from the 5 July 1846, following a announcement by the Postmaster General that they were to be abolished. This illustration is of a British postage stamp issued in 1979 to mark the centenary of the death of Sir Rowland Hill.
THEY may talk o' Turn Breawn bein' as "soft as a cawve," But aw'll warrant th' owd Bellman t' be softer bi th' hawve; Scarce a day passes o'er but he's pooin' his face, An' bleth'rin an' "cryin'" all up an' deawn th' place. Th' other day Snuffy Bet ud bumbailys i' th' shop, Gettin' ready for sellin' her besoms an' pop; An' among other sundries wur th' owd woman's cat: Well, aw'm blest, iv th' owd softy didn't "cry" abeawt that.
He "cried" when Dick Whiteside sowd off at his farm; Aw met him th' same day wi' his bell on his arm, Soa aw ax'd heaw it wur he wur bawlin' so loud, Iv th' things belonged him 'at wur beawn to be sowd. "Nowe, indeed 'em," he said, "cryin's part o' my trade, An' aw dar say tha'd yeawl a bit, too, if tha're paid." "Well," aw said, "there's no tellin' what one may ha' t' do, Aw know aw once cried o'er an onion or two.''
A day or two sin aw' wur goin' deawn th' street, On a bit ov an errand, when whoa should aw meet, But owd Jammie wi' th' bell, so says I, "What's up neaw?" "Oh, nowt, nobbut Jonathan Smith's lost a ceaw, An' he's gan me a shillin' to go reawnd an cry; Aw'm on duty, tha sees, so excuse me—good-bye.' "Stop a bit, mon," aw said, "as aw've nowt mitch to do, Iv tha'll gie me th' tone hawve on't aw'll cry a bit too."
"Not to-day," Jammie said; "aw con manage misel,"— Tong-tingle-tum, tingle-tum, tingle-tum-dell! "Law-st a ceaw, 'at belongs unto Jonathan Smith; Thoose 'at foind it mun bring it to th' bellman forthwith, At number nineteen, Betty Singleton's yard, Wheer th' foinder ull meet wi' a han'some reward. Neaw, yo chaps, here's a job, mak good use o' yo'r een; Foind Jonathan's ceaw ogen. God save the Queen!"
Well, aw see'd him ogen, a week after or so, He wur plasterin' some mack o' bills on a wo; "Oh, Jammie," aw said, " what becoom o' that ceaw? Wur it feawnd th' other day, when tha cried it, or heaw?" "Feawnd! aye, to be sure; mon aw knew wheer it wur; Aw'd had it ole th' toime hud at eawr back dur; When aw'd done goin' reawnd aw went whoam wi' mi bell, Took th' ceaw, said aw'd feawnd it, geet th' brass for misel."
"Eh, theaw rascal!" aw said, "to do tricks sich as these; Wheerever does t' think tha'll ha' t' goa when tha dees? Here, aw think, aw con manage to foind thee a job." Soa aw towd him aw'd lost one o' th' childer—eawr Bob; An' ally gan him a papper o' what he had t' say, An' a shillin' or two, an' then sent him away; Th' furst corner he coom to he up wi' his bell, Tong-tingle-tum, tingle-tum, tingle-tum dell!
"Law-st, oather to-day or else sometoime to-morn, As pratty a babby as ever wur born; It has cheeks like red roses, two bonny blue een, Had it's meawth daubed wi' traycle th' last toime it wur seen; It's just cuttin' it's teeth, an' has very sore gums, An' it's getten' a habit o' suckin' it's thumbs; Thoose at foind it may keep it, there's nob'dy ull care, For thoose 'at han lost it han lots moor to spare!"
Eh, there wur some rare laffin' when Jammie had done; Some o' th' women reet skreomed, they thowt it sich fun; But th' chap wur some mad, he threw th' papper on th' floor, An' swore held ne'er "cry" o'er lost childer no moor. Sin' that toime he's tried hard to keep eawt o' my seet, Still aw neaw an' then drop on him somewheer i' th' street; An' aw allis inquire iv he's wantin' a job, Iv he is, he can go reawnd a seechin' eawr Bob.
De Bellenman is een sprookjesachtig, licht mysterieus en ruim inzetbaar steltenpersonage, als straatanimatie, voor ontvangst van genodigden, tijdens stoeten en parades, bij promotieopdrachten, enz...
De Bellenman verrast, niet enkel met belgerinkel en reuzenzeepbellen, maar kan bij ontvangst- en promotieopdrachten ook instaan voor bedeling van kleine welkomstgeschenkjes of reclamefolders en zorgt tijdens stoeten en parades bvb voor 't strooien van confetti en snoepgoed...
...dat is de benaming die men geeft aan de omroepers in Franstalige gebieden. En zoals je kan zien op onderstaande foto's, bedienen zij zich niet - zoals mijn Vlaamse en Engelse collega's - van een bel, maar maken gebruik van een tamboer. En dat is nog een overblijfsel van de traditie waarbij de 'Garde Champêtre' (de veldwachter) toendertijd in die regionen de berichten moest ronddragen en afroepen.
fotos : Bardou Amaury
Zo was er verleden jaar onderandere de terugkeer van de 'Crieur public' Ã la Croix Rousse in het Franse Lyon
Ook in Carhaix, in Bretagne, vinden we er een terug.
Iedere zaterdag, klokslag 11 uur, slaan Brigitte Camarès en Christophe op hun tamboer op de 'Champ de Foire' van Carhaix om de aandacht te trekken van de voorbijgangers en hun de wekelijkse berichten te verkondigen. Zij zijn al actief vanaf december 2005.
In Montauban ziet hij er dan weer zo uit...
DELECROIX David.
Hieronder deze uit Grenoble...
Terres d'Herbeumont à Orchimont .
Deze historische en folkloristische cirkel strekte zijn activiteiten uit over 7 entiteiten, die vroeger deel uitmaakten van het Hertogdom van Bouillon en het Provoostschap van Orchimont : Herbeumont, Bertrix, Bouillon, Paliseul, Vresse, Bièvre en Gedinne. In dit nummer vinden we een artikel terug van ene Marcel Pignolet 'Le crieur public'. Vroeger, wanneer de gemeenschap nog voor het grootste deel ongeletterd was, was het de taak van de crieur public (de stadsomroeper) om nieuwe reglmenten, officiële publicaties of gewoon boodschappen van algemeen nut af te roepen, daarbij gebruik makende van zijn tamboer of eender welk ander instrument - bel, gong, - om de aandacht te trekken van de voorbijgangers. Zoals we nu al stilletjes aan weten is dat lang het werk geweest van de 'garde champêtre', de veldwachter.
Deze hele geschiedenis van de 'bellemannen' in het franstalig gedeelte van België, kun je terugvinden in dit boekwerkje van Marcel Pignolet. n° 24/1998 ( 108 blz, 68 illustraties, formaat 24,8 x 16). Prijs : 8,92 euro te storten op rekening n° 000-1416824-42 van de 'Cercle T.H.O.' te 5575 Gedinne. Inlichtingen: tel. 061/58 87 26.
"Ja, wat zal ik zeggen, die van Lillo zijn krabbevangers". Hoe dat komt kan je op de wandelingen van de belleman en gids van Lillo Werner Bril te weten komen en dit tijdens de wandelingen op het fort. Kijk maar eens op zijn blog :http://blog.seniorennet.be/uitdeoudedoos/archief.php?startaantal=0
Op maandagochtend 19 juni van dit jaar werden de luisteraars van Radio 2 Limburg gewekt door Jempi Trippaers, de belleman van de stad Genk. Jempi had zelfs zijn mooi kostuum aangetrokken.
Voor de zesde maal werd verleden maand (20 juli 2007) op de historische Grote Markt van Veurne “Avondje Veurne 2007” ingericht. Er was vanaf 17 uur een heuse kunst- en hobbymarkt. Beeldhouwers en schilders uit de Westhoek waren aan het werk. Je kon uiteraard hun werken bewonderen maar ook kopen. Men maakte kennis met boetseerders, kaarsenmakers, aquarellisten, houtbewerkers, ontwerpers van sjaals en kunstkaarten.
Muzikale animatie werd gebracht door de groep Trio Graffiti en Paolo Morini en de dixielandband Dreamteam. De Egerländblaaskapel was van de partij en ook de vrouwelijke accordeoniste ArthurVenus liet van zich horen.
De Veurnse Slaper, de folkloristische figuur bij uitstek, deed om 20 uur en 22 uur zijn verschijning op het balkon van het Landshuis. In zijn typische uitrusting trakteerde hij de aanwezigen trakteren op lekkers, op waardebons, op museumtickets en op eetbons. Zijn gulle hand wierp ook 100 slaapmutsen met leuke verrassingen naar de menigte toe. En vergeet niet dat hij door zijn bazige slaapster met de deegrol werd aangepakt!
Avondje Veurne was een must voor elkeen die wil onthaasten en genieten!
De Veurnse Slaper, de folkloristische figuur bij uitstek, deed om 20 uur en 22 uur zijn verschijning op het balkon van het Landshuis. In zijn typische uitrusting trakteerde hij de aanwezigen trakteren op lekkers, op waardebons, op museumtickets en op eetbons. Zijn gulle hand wierp ook 100 slaapmutsen met leuke verrassingen naar de menigte toe. En vergeet niet dat hij door zijn bazige slaapster met de deegrol werd aangepakt!
Gerrit ter braak, de nieuwe dorpsomroeper van Neede, maakt voortaan jaarlijks de komst van de nieuwe jamkoningin bekend. Woensdagochtend doet hij dat aan het begin van de jammarkt voor de eerste keer.
Een leuke reactie gekregen van Peer Witzel uit het Gelderse Alphen aan de Maas (jaja helemaal uit Nederland!). Hij is daar namelijk de plaatselijke 'belleman', maar eigenlijk (zoals ik het al eerder vermelde) noemen ze dat in Nederland de dorps- of stadsomroeper.
Iets meer weten over Peer ? Dat kan. Als ik het niet mis heb werd hij in 2004,onder grote publieke belangstelling in Oisterwijk, kampioen op de Brabantse Stads- Dorpsomroeperswedstrijd. Met een bijzonder stemgeluid, met opvallende teksten en met bijzonder veel verve behaalde hij bij de driekoppige jury het hoogste aantal punten. Tweede werd toen Klaas Koper uit Zandvoort en de derde plaats was voor Fred Martens uit Blokzijl. De jury had een eervolle vermelding voor de oudste stadsomroeper van Nederland, de uit Enkhuizen komende bijna 82-jarige Dick Jans.
Maar Peer is ook lid van de BatavusBromfietsClub en in het gelukkige bezit van een prachtige Batavus bakbromfiets, hieronder een paar foto's die wij van hem ontvingen.
De 'Pompeschitter' dateert uit 1980. Het beeld was een initiatief van de toeristische dienst VVV en de toenmalige NCMV. Het Pompeschittersbeeld werd gemaakt door de Brugse koper-kunstenaar Marcel Eneman.
Lees zijn 'historie' elders in dit blog...
Het was reeds voor de 32ste keer feest op 15 augustus in Dadizele. De succesvolle formule met in de voormiddag de ode aan de 'Pompeschitter' en 's middags de geanimeerde feest- en avondmarkt, sluit dan voor vele Dadizelenaars de vakantie af. De coproductie tussen Unizo en de VVV Dadizele en de Jonge Marktkramersvereniging van België blijft een succesnummer.
In de voormiddag werden verdienstelijke Daiselnaars en verenigingen in de 'Orde van de Ghesellen van de Pompe' opgenomen.
(foto Stefan Beel)
Na de misviering van 10uur in de basiliek leidde de Koninklijke fanfare de Ridder Jans Zonen de stoet van de basiliek naar het Torreke voor de opening van de feestmarkt.
Nadat mijn collega-belleman uit Gent, Jean-Pierre Van De Perre, het artikel had gelezen over het tinnen modelletje van de belleman van Exmouth, Tregarthon Gibson, beter bekend onder zijn roepnaam Garth, kreeg ik onlangs het volgende bericht in mijn mailbox :
"Hallo guy
Ik zag in je colom een belleman in tin en geschilderd.
Groot nieuws : 'top'-belleman Laurie Gilbert won de "best ambassador"- nominatie voor zijn performance in de Banbury TC Competitie 2007. Ze waren met 26 om te strijden 'in den roep' voor deze prestigieuse prijs. De meesten hadden dan nog hun escorte bij, wat de winstkansen aanzienlijk omhoog trokken.
Bellemannen van Izegem en Temse zorgen voor de nodige ambiance op de Dodentocht Bornem 2007
Het was op uitnodiging van de Europese Snorrenclub Antwerpen dat ik met mijn collega-belleman Gerard uit Temse voor de animatie konden zorgen in afwachting van de 'gesponsorde' GvA-journalist Peter de Meyer. En het was goed warm !
Peter de Meyer werd door de bellemannen naar de eindmeet geëscorteerd en gevolgd door leden van de ESA
Mijn dank aan ESA-fotografen Eddy, Annie en GvA-fotograaf Joris Herregods
De "belleman" opent de groentemarkt van Mechelen aan de Speeckvest in de zomer van 1933. Zolang hij niet gebeld heeft is het verboden handel te drijven. Achter hem de hoog opgetaste bloemkolen. Foto archief GVA.
New Zealand National and Invitational TC Tournament 2008
New Zealand National and Invitational TC Tournament 2008
Verzonden: 3/08/2007 22:44
Greetings from Down Under - way down Under!!!!
This is just to let you know that I am hosting our National Tournament in February '08 .
We usually invite some of the Australian criers
over but have had criers from further afield making enquiries due to the cancellation of the World s in South Africa. If you are interested in attending, please let me know as we are currently working on the official invites and programme. We can accommodate approximately 20 overseas criers.
It will be the height of our summer ( great time for touring) and the tournament is being held in conjunction with our annual Hokonui Moonshine Festival - great food, wine , whiskey and entertainment and "Fly In" - we have a 'Tiger Moth' restoration company that holds an annual event.
The National Hastings Town Criers Championship 2007
The National Town Criers Championship
The Town Criers pose for the camera.
About the Town Criers Championship
The Hastings National Town Criers Championship is now in its 53rd year and sees Town Criers come from all over the country to compete for the coveted title. The organisers have again chosen the Priory Meadow Shopping Centre as the venue because it brings the competition closer to the people of the town.
This year the performances of the Criers on sunday october 13th will be judged on:
Volume Diction Clarity Inflection
Entrants will also be judged for their fit of costume, bearing, overall appearance and use of historically relevant props.
The first 'cry' will be a 'home cry' about their town or place of origin. The second, in the afternoon, will be a themed tribute which must include the introductory phrase 'Oyez, Oyez, Oyez' and the concluding coda 'God Save the Queen'.
After these opening heats, just 7 criers will progress to a fiercely contested final where they must repeat their home cry to compete for the title!
History of Town Criers
Town Criers were the original 'newsmen', finding their origins in the early Greek Empire as Spartan Runners.
The first criers in Britain can be found in 1066 when news of William of Normandy's invasion was passed from town to town by men employed to remind everybody of Harold's authority. As the literacy of Britain's population remained low well into the late 19th century, people came to rely on criers as a useful way of hearing about proclamations, edicts, laws and news.
Above: The ancient and honourable guild of town criers.
Oyez, Oyez, Oyez ("hark" or "listen") became a familiar call in town squares, markets and public meeting places all over Britain, a summons for the townspeople to gather and listen to news of plague, victories in far off lands, royal births and deaths by execution.
News of the Great Fire of London in 1666 and of Guy Fawke's thwarted Gunpowder Plot against the English Parliament was spread by Town Criers.
Their position became so important that harming a Town Crier was turned into a treasonable offence!
Wijhenaar Marco ten Kate, supporter van de blauw-witten in hart en nieren, stak er met kop en schouder bovenuit. "Echt, ik vind het geweldig. Ik was wel een beetje zenuwachtig, want voor zoveel mensen heb ik nog nooit gesproken, maar toen ik eenmaal bezig was, ging het vanzelf."
Ten Kate hoeft ook niet bang te zijn dat hij zich zal verspreken. De 37-jarige Wijhenaar heeft FC Zwolle met de paplepel ingegoten gekregen. "We komen oorspronkelijk uit Zwolle. Toen ik zo'n jaar of zes, zeven was zijn we verhuisd naar Wijhe, maar aan de liefde voor de club is nooit een einde gekomen. Samen met mijn vader en broer heb ik een seizoenkaart en we proberen elke thuiswedstrijd erbij te zijn. En geloof me, in Wijhe zijn heel veel mensen fan. Ik krijg het alleen vandaag moeilijk op mijn werk", lacht hij, "want daar zitten nogal wat Go Ahead Eagles-fans. Het zal in ieder geval tot heel wat discussies leiden."
Marco ten Kate werkt bij de assurantie-poot van Rabobank Salland in Heeten. Hij bezoekt voor zijn werk bedrijven rond Raalte, Wijhe en Olst. "Qua voetbal een beetje een schemergebied. Of je bent voor Deventer of voor Zwolle. Nou, ik ben voor Zwolle. En dat zal ik laten merken. Ik ga als stadionspeaker lekker mezelf zijn. Ik wil niet iemand gaan nabootsen omdat ik die toevallig erg goed vind. Gewoon jezelf blijven, dat is het beste. Dat is zaterdag wel gebleken."
Ten Kate is geboren Zwollenaar en altijd supporter van de club gebleven. "Op mijn werk krijg ik het vandaag wel moeilijk. Daar zitten nogal wat Eagles-fans..."
13 October 2007 The Hastings National Town Criers Championship is now in its 54th year and sees Town Criers come from all over the country to compete for the coveted title. The event is staged at the Priory Meadow Shopping Centre because it brings the competition closer to the people of the town.
Twee zomermaanden lang staat de stad Zwolle centraal in de activiteiten van bibliotheek Zwolle. Vrijdagavond 31 augustus vindt de laatste activiteit in het kader van de themamaanden van Bibliotheek Zwolle plaats. Peter Vader, de Zwolse stadsomroeper, houdt dan een lezing in het Historisch Informatie Punt in de centrale bibliotheek.
Michael Wood, Town Crier voor East Riding of Yorkshire had ooit eens besloten om deel te nemen aan een talentenjacht als 'stand up comedian', en dan brak de hel los...
British town crier Michael Wood stars in Hollywood
Businesses are trying to upgrade Hollywood Boulevard
A British man is living out an American dream as the official town crier of Hollywood.
Michael Wood, the town crier of the East Riding of Yorkshire and world champion, has taken his bell and frock coat to Hollywood Boulevard.
And the 47-year-old has proved a hit in Tinsletown, with tourists lining up to be photographed with him.
Mr Wood, from Hull, said: "It has been fantastic. The sun has shone every day, which is a little bit better than Yorkshire weather, and lots of people have come up to me every day."
I'm cultivating myself as a sort of street celebrity. People feel as though they have met someone, and the kids are always in awe
Michael Wood
Mr Wood, also the British champion town crier, saw the need for his skills when he visited Hollywood as a tourist.
He said: "It really was a disappointment, as a tourist, as nothing was gelling together.
"With Hollywood as a background, there was so much more they could do."
He wrote to bosses of the local business improvement district, a partnership which aims to publicise the area and encourage tourists.
He was rewarded with a contract to spend the summer on Hollywood Boulevard greeting visitors.
Mr Wood said: "It is a hell of a thing to come to Hollywood, where they wrote the book on entertainment, and show them what I do."
New robes
The stint, which ends this month, is to improve the image of the boulevard, which had become an area with X-rated cinemas and few family attractions.
Kerry Morrison, executive director of the business improvement district, said: "One of the things we realised was we had no centralised ambassador or greeter in the district.
Hear Ye, Hear Ye: Michael Wood in his robes
"He creates a focal point for people to feel welcome and special."
Mr Wood needed little practise for his role but needed a new set of robes.
His normal outfit of frock coat, lacy-collared shirt, leg breeches and hat, were not designed for the hot Californian summer.
He said: "I had to get lightweight clothing. They are in green and red, the corporate colour of the East Riding of Yorkshire."
At least nine million people are attracted to Hollywood Boulevard each year, to visit the home of cinema and in the hope of seeing a star.
Mr Wood said: "I'm cultivating myself as a sort of street celebrity. People feel as though they have met someone, and the kids are always in awe."
The former soldier does not just ring his bell and shout "hear ye, hear ye", but talks to people, offering them advice on what to see - and even how to spot a star.
British export
At least 100 people are photographed with him each day although some mistake him for a pirate.
He said: "Not one single person in America has said anything stupid or sarcastic.
"There are people from all over the world here and they all want to meet me - it is great to export a bit of Britishness."
He is discreet about which stars he has met, but said: "I got a signed photograph from Nicolas Cage."
Persoonlijke boodschap vanwege de East Riding Town Crier Michael Wood !
En dit ter gelegenheid van de 'Hull Trains Yorkshire Day 2007'
"Three cheers for Yorkshire !"
Video: Michael Wood, de 'belleman' van East Riding of Yorkshire, reisde naar Londen met de Hull Trains om er de boodschap van Yorkshire Day te verkondigen.
Door op overtuigende wijze in Zandvoort op het laatste jaarconcours voor stadsomroepers Noord-Hollands kampioen te worden is daardoor de Oisterwijkse stadsomroeper Henk van den Nieuwenhuizen Nederlands kampioen geworden.
Onder grote publieke belangstelling is overduidelijk gebleken dat ‘Hein de Roeper’ de nationale titel ruimschoots heeft verdiend. In het nu afgelopen omroepersseizoen werden in Nederland 12 concoursen gehouden. Op 8 daarvan eindigde Henk als winnaar, 3 keer werd hij tweede en 1 keer derde. In totaal vergaarde hij daarmee zoveel jurypunten, dat hem de nationale titel afgelopen zaterdag niet meer kon ontgaan.
Hier poseer ik met Henk en Els en een 'hollands maatje'...
Geert Veen heeft de draad van de concoursen weer opgepakt. In Mantgum (Friesland) werd op 29 april 2006 gestreden op het Greidhoeke Konkours foar Stêds- en Doarpsomroppers. Dit concours kende een vernieuwing in de opzet. De verplichte roep kende voor het eerst een voorgeschreven onderwerp. Tot vorig jaar mochten de deelnemers zelf hun onderwerpen kiezen uit door de organisatie toegezonden informatie. Deze informatie ging meestal over de plaats waarin geroepen werd. De wijziging is in het leven geroepen om de verschillende roepen meer divers te maken. Deze opzet lijkt voorlopig geslaagd te zijn. Geert Veen moest zich in zijn verplichte roep overigens bezig houden met een van de Friese volkssporten, het kaatsen.
De winst in Mantgum ging naar de Brabantse omroeper Henk van de Nieuwenhuizen uit Oisterwijk. Geert Veen maakte een aantal foutjes en eindigde als zevende. Het seizoen barst nu in volle hevigheid weer los. Verwacht hoogtepunt voor Geert Veen zou het Europees Kampioenschap zijn in Cromer in Engeland.
Geert Veen doet het goed
Stadsomroeper Geert Veen van Winschoten doet het goed op de concoursen. Laatst werd hij vijfde op het concours in Scheveningen. De week daarvoor werd hij vierde op het concours in Vlissingen. In de stand om het NK staat Geert Veen nu derde. Dat is ook de plaats waar hij het vorig seizoen mee afsloot. Het concours in Scheveningen werd gehouden tijdens Vlaggetjesdag. Dit door prominenten overladen evenement is een ware publiekstrekker. Dit bleek, ondanks het gebrek aan nieuwe haring, ook nu weer het geval. Het concours was ingebed in een programma gepresenteerd door Dik Passchier en Paula Udondek. Onderdeel van hetzelfde programma was ook een optreden van Liesbeth List. Onder de toeschouwers bevonden zich verschillende ministers, zoals verantwoordelijk minister Veerman, verkeersminister Karla Peijs en minister van Integratie Rita Verdonk. De roep van Geert Veen ging over het beroemde schilderij de Panorama Mesdag. Er werd deze keer maar 1 keer geroepen, zodat helaas voor het uitgelezen gezelschap er geen kans was om Winschoten voor het voetlicht te brengen. Geert Veen kijkt nu vooral vooruit in het programma. Het eerstvolgende evenement was dan het Europees Kampioenschap. Dit evenement werd gehouden in Cromer in Engeland. Deze stad aan de kust in de buurt van Cambridge herbergt een keur aan stadsomroepers van 22 tot en met 26 juni. Op 2 juli kort na terugkomst verdedigde Geert Veen zijn titel in Ravenstein. Deze wedstrijd om de Toon Jansenbokaal is traditioneel ook een van de hoogtepunten van het seizoen.
Geert Veen in goede doen
Meteen na terugkomst uit Cromer in Engeland moest Geert Veen alweer volop aan de bak voor het Nederlands kampioenschap Stadsomroepen. Dat gold ook voor de rest van het Nederlands EK-team. Alle vier Nederlandse deelnemers waren zondag 2 juli weer present in Ravenstein. Daar stond de strijd om de Toon Jansenbokaal op de agenda. Deze wedstrijd geldt als een van de hoogtepunten van het seizoen. Geert Veen ging met een goed gevoel naar Ravenstein. Zijn twaalfde plek, als debutant op de grote internationale toernooien, was een prima prestatie. Zeker als men in ogenschouw neemt dat er 46 deelnemers waren.
Geert Veen ging de wedstrijd in als titelverdediger. Zijn titel heeft hij niet kunnen behouden in Ravenstein, maar zijn prestatie was zonder meer goed te noemen. Hij werd uiteindelijk tweede. Winnaar werd Henk van de Nieuwenhuizen uit Oisterwijk. Hij haalde daarmee de Toon Jansenbokaal terug, die hij in 2004 ook al eens had gewonnen. Ook Henk van de Nieuwenhuizen heeft aan het EK in Cromer deelgenomen. Hij werd daar achttiende. Het podium in Ravenstein werd gecomplementeerd door Frans Scheffer uit Buren. Deze omroeper treedt meestal op als presentator, maar moest nu invallen als deelnemer. Ook geen geringe prestatie dus.
Het volgende concours is over een aantal weken. Dan wordt gestreden in Haghorst in Brabant op het dorpsfeest, dat niet onterecht de naam Haghorsts Spektakel draagt.
Op 23 juni 2007 keerden de stadsomroepers terug naar Winschoten. Voor de tweede keer in de geschiedenis zou door elf omroepers uit heel Nederland worden gestreden om het Kampioenschap van Winschoten.
Het eerste Kampioenschap van Winschoten vond twee jaar geleden plaats. Vorig jaar is er geen concours gehouden, maar toen wisten een aantal omroepers een onuitwisbare indruk achter te laten tijdens de Adrillen. Het concours werd gehouden voor het voormalige bankgebouw in de Langestraat naast de HEMA. De organisatie was dit keer in handen van de Stichting Marketing Binnenstad Winschoten. Het concours telde ook weer mee in de strijd om het Nederlands Kampioenschap.
Strijden om de hoogste eer Tijdens het concours gingen de deelnemers twee keer de strijd met elkaar aan. De jury bestond uit voorzitter Harry Jansema (Wethouder gemeente Winschoten), Wim van Bommel (De Klinker) en Bert Smit (Stichting Oud-Winschoten). Zij zouden beide optredens beoordelen. In de eerste ronde sneden de deelnemers een Winschoter onderwerp aan. Dit jaar wass daarbij voor historische en culturele onderwerpen gekozen. Er werd geroepen over de vlag en het wapen van Winschoten, Wiebe Hayes, Winschoten molenstad en natuurlijk de Blauwestad. De tweede, vrije roep was een onderwerp naar keuze. In de praktijk prijzen de omroepers dan hun eigen stad of streek aan bij het publiek.
Heuse toppers in Winschoten Een concours vanuit de Eerste Vereniging van Stads- en Dorpsomroepers Nederland (EVSDON) is elke keer weer een bont spektakel. Winschoten mocht zich gaan verheugen op de aanwezigheid van een aantal toppers. Het podium van het Nederlands Kampioenschap van vorig jaar was in Winschoten van de partij. Nederlands Kampioen Henk van de Nieuwenhuizen uit Oisterwijk (ook in Winschoten een bekende verschijning ondertussen) heeft zich weer van zijn beste kant laten zien. Nummer twee Klaas Koper uit Zandvoort kent ook het hoogste trapje van het ereschavot goed. Hij is in het verleden meerdere keren Nederlands Kampioen geweest. Geert Veen had een thuiswedstrijd. Hij heeft nog niet de palmares van de andere twee, maar wist zich in zijn eerste twee seizoenen twee keer op de derde plaats te nestelen van het Nederlands Kampioenschap.
Ook de overige deelnemers waren zeker het aanzien en aanhoren meer dan waard. De presentatie van het geheel was in handen van omroeper Fred Martens uit Blokzijl. Ook Shantykoor Maritiem zou een optreden verzorgen.
Lijst van deelnemers Harry van Doormaal uit Haghorst, Dick Jans uit Enkhuizen, Reindert Kok/ Freelance, Klaas Koper uit Zandvoort, Sibe van de Meulen uit Oosterend, Henk van den Nieuwenhuizen uit Oisterwijk, Wim de Smit uit Nisse, Geert Veen uit Winschoten, Harmen de Vries uit Ijlst, Peer Witzel uit Alphen a.d. Maas, Gerard van Gelder uit Ravenstein,
Presentator: Fred Martens uit Blokzijl Ria Engel, Penningmeester, Purmerend
Het programma zag er als volgt uit :
09.30 uur Ontvangst: Aankomst en verkleden in “Hotel de Nederlanden”, Torenstraat 2 Tel; 0597-41395: Koffie met Groninger Pofferd Parkeren Burg. Schönfeldplein, Achter “Hotel de Nederlanden”
10.30 uur Officiële ontvangst: Stadhuis, Langestraat 11, door wethouder Dhr. F. Verheggen
11.30 uur Roepen in centrum : Bekendmaking concours in centrum. Concours vindt plaats in de Langestraat (voor het oude ING bankgebouw) naast de HEMA.
12.30 uur Lunch: Broodje en Zo”. Israelplein
13.15 uur Roepen in centrum: Bekendmaking concours (indien nog tijd )
14.00 Uur Verplichte roep: Onderwerp: Toegestuurd
14.45 uur Pauze: Optreden Shantykoor Maritiem
15.15 uur Vrije roep: Onderwerp: Vrij
Na vrije roep: Beraadslaging Juryleden:. Dhr. Harrie Jansema, Wethouder Dhr. Bert Smit, Secretaris St. Oud Winschoten, Dhr. Wim van Bommel, De Klinker
Tijdens de beraadslaging: Optreden Shantykoor Maritiem
16.30 uur Prijsuitreiking: Door de voorzitter van de jury Dhr. Harrie Jansema 18.00 uur Diner: “Rozen Paviljoen” Parklaan 1A, Winschoten
3de Belgische Kampioenschap voor Bellemannen in Veurne 2007
Joris Goens beste bellenman Thuismatch eindigt op tweede overwinning op rij
VEURNE - Joris Goens uit Veurne volgt zichzelf op als beste Belgische bellenman. Hij klopte zondag tien Vlaamse collega's voor eigen publiek.
Joris Goens (47) speelde een thuismatch en dat werd duidelijk telkens de sympathieke man met de imposante snor in zijn groen champetterskostuum op het balkon van het Veurnse Landshuis verscheen en al bellend om 'aandacht' riep. Ook na de obligate afsluiting 'men zegge het voort' van elke 'roep' kreeg Joris telkens een oorverdovend applaus.
De tien andere bellenmannen - onder wie Europees en wereldkampioen Hans Van Laethem uit Ninove - moesten het met heel wat minder doen. Drie maal beklommen de bellenmannen het balkon: eerst om de lof van Veurne te zingen, dan om hun eigen stad of gemeente aan te prijzen en ten slotte om een ode te brengen aan de Westhoek. Dat betekende dat Joris Goens eigenlijk drie maal een 'roep' mocht doen over het 'schone' Veurne en omstreken. Het wekte veel sympathie op bij de 200 Ã 300 toeschouwers op de zonovergoten markt.
Het dient gezegd dat Joris Goens zijn teksten niet alleen vol overgave maar ook met luide en heldere stem voorlas. Een onmisbare voorwaarde om een goede bellenman te zijn. Kortom, de jury kon niet om hem heen. De meeste bellenmannen waren gekleed als champetter. Er waren er ook enkele in Engelse outfit. De oorsprong van de bellenman of stadsomroeper zou overigens in Engeland liggen.
VTM voerde tussendoor een opmerkelijke 'bellenman' buiten competitie op in de figuur van Jackson uit het programma Alez Allez Zimbabwe. Hij kon ook op veel sympathie rekenen.
Joris Goens haalde het tenslotte voor Willy Van De Putte uit Gent-Mariakerke en Hans Van Laethem uit Ninove.
Joris Goens (helemaal bovenaan in het midden) in vol champettersornaat tussen zijn collega's. Het lijkt wel een foto uit de oude doos.
Burgemeester Jan Verfaillie en schepen van toerisme Jef Goens - jawel, broer van - waren in de wolken.
Marc Maes (Het Nieuwsblad)
Izegemse bellenman niet op podium
VEURNE - Tijdens het Belgisch Kampioenschap voor bellenmannen in Veurne is de Izegemse bellenman Guy Vandendriessche er niet in geslaagd om zijn prestatie van twee jaar geleden, toen hij derde werd, te evenaren. Behalve het podium was de volledige uitslag gisteravond nog niet bekend.
(mijn dank aan Focus-WTV voor het mooie beeldverslag op 6 augustus)
'Je mag nooit opscheppen met jezelf, maar ik plaats mezelf toch op de vierde plek. De topvorm was er, maar de concurrenten waren er ook', vertelt Vandendriessche. 'Ik heb mijn best gedaan en ondertussen ook mijn stad Izegem gepromoot, maar de concurrentie was sterk.' Winnaar was voor de tweede maal op rij Joris Goens, de bellenman van Veurne. 'Hij speelde een thuismatch en kreeg het publiek op zijn hand. Misschien dat de jury daardoor ook beïnvloed werd', aldus Guy Vandendriessche.
3de Belgische Kampioenschap voor Bellemannen in Veurne 2007
Het 3de Belgische Kampioenschap voor Stadsomroepers.
Eerst even de plaatselijke burgemeester apart genomen en hem het geschenkpakket vanwege het Izegemse Stadsbestuur kon overhandigen,...
'Zimbabwe' kon ook een keer zijn kunsten tonen...
Dan de trekking in de raadszaal voor de volgorde van optreden bij de roep-rondes.
Iedereen zat vol spanning te wachten.
Dan werd de wedstrijd ingezet met een voorwoord van de plaatselijke Schepen van Feestelijkheden die de eerste spreker zou aankondigen. Gilbert kondigde de roepers aan.
En dan was het competiteren geblazen : de 11 deelnemers deden telkens weer hun best om elkaar 'in den roep' te overtreffen, maar uiteindelijk werden de drie 'strafste' eruitgekozen :
1ste plaats : Joris Goens van Veurne 2de plaats : Willy Van De Putte uit Gent 3de plaats : Hans Van Laethem uit Ninove
Nog een kort interviewke voor WTV...
Ze kunnen nu weer aftellen naar volgend jaar. Waar en wanneer een vierde meeting zal plaatsvinden moet nog beslist worden (of toch niet ?), want hoorde ik daar niet het woord 'Zele' vallen ? Jammer van de perskwakkel in het lijstje van deelnemers in onderstaand artikel van Toerisme Westhoek ! http://www.toerismewesthoek.be/westhoek/nieuws.aspx?id=115220
Staat de onlangs overleden Gentse Belleman Julien Pauwels daar toch wel tussen zeker !
Saturday, August 04 - Sunday, August 05, 2007 09:00 - 17:30
Barnoldswick Town Square
Barnoldswick Annual Town Crier Competition and Junior Town Crier competition (the current junior town crier is retiring leaving an opening for a new junior to learn the ropes) will this year include entertainment and a themed market.
The Town Crier is set to host the competition this year in her 'Wedding Dress' the newly weds will be sharing celebrating their wedding with the brides favourite past time and people.
3de Belgische Kampioenschap voor Bellemannen in Veurne 2007
Izegemse Bellenman hoopt op Belgische titel
IZEGEM - De traditionele bellenmannen strijden vandaag zondag 5 september om de Belgische titel in Veurne. Ook de Izegemse bellenman Guy Vandendriessche is van de partij en hoopt met zijn laatste deelname aan deze wedstrijdformule de titel naar zijn stad te brengen.
Veertien mannen uit heel Vlaanderen zullen er met krachtige stem de kleuren van hun stad of gemeente verdedigen.
Ook de Izegemse bellenman Guy Vandendriessche werpt zich met ambitie in de strijd. 'Ik ben goed in vorm', zegt Guy. 'Twee jaar geleden was ik al eens derde, vorig jaar viel het resultaat wat tegen door een griepje, maar dit jaar ga ik om te winnen', klinkt het strijdvaardig. 'Simpel zal het zeker niet worden want de meervoudige wereld- en Europees kampioen uit Ninove (Hans Van Laethem) is aanwezig en ook de regerend Belgisch kampioen (Joris Goens) doet mee.'
Om zijn stem in vorm te houden, zweert Guy bij wat warme melk en honing. 'Er zijn er die bij de logopedist te rade gaan, maar daar geloof ik niet in. Ook allerlei muntjes en snoepjes helpen niet.'
De competitie bestaat uit drie roepen. 'De jury zit soms verspreid op 10 meter tot 25 meter afstand. We moeten in principe verstaanbaar, dus niet in dialect, kunnen spreken voor een kleine groep verspreid over een meter of twintig. De belangrijkste vereiste voor een bellenman is durf.' Ook al haalt Guy de titel niet, de opvolging is al verzekerd. 'Mijn zoontje Milan (5) wandelt en roept soms mee. Hij is de jongste bellenman ter wereld!'
Het voornaamste evenement in Ronse is de jaarlijkse ommegang of Fiertel, die plaatsgrijpt de eerste zondag na Pinksteren. De precieze oorsprong van dit gebruik is niet gekend. Men vermoedt echter dat deze ontstaan is rond het tijdstip dat de relikwie van Sint-Hermes werd overgebracht van Aken naar Ronse, dus rond 860.
Een betere beschrijving van deze jaarlijkse gebeurtenis kan niet gevonden worden dan deze die Omer Wattez geeft in zijn boek "De Vlaamsche Ardennen" :
Ronse heeft ook zijnen jaarlijkschen ommegang, dien men "fiertel" of "fietel" heet, wat betrekking heeft op de relikwieas van Sint-Hermes, Feretrum St. Hermetis. Die ommegang van Ronse is sinds eeuwen den H. Hermes gewijd. Hij heeft plaats den eersten zondag na Sinxen. Te zeven uur 's morgens wordt in de St. Hermeskerk eene plechtige mis gezongen, en daarna gaat de ommegang uit. De geestelijkheid draagt de relikwie van den Heilige, voorafgegaan door eenen man met twee groote bellen, die hij beurtelings met iedere hand naar onder en boven zwaait om ze hel te laten klinken. Hij is typisch, die belleman !
Blijkt dat het nog niet 'up-to-date' is want ik heb al onmiddellijk een correctie moeten doorsturen : ze waren namelijk vergeten het overlijden van ons aller Albert Cerisier, belleman van Brugge, in mei laatsleden in het overlijdensregister op te nemen. Of heeft het secretariaat van de 'Orde van Bellemannen' of van de 'Gilde van Bellemannen van het Europese Continent' dit misschien vergeten aan te geven ?
De Helderse Ondernemersvereniging Binnenstad (H.O.B.) organiseert op juttersmarktdinsdag 3 augustus 2007 as. het
TWEEDE HELDERSE STADSOMROEPERS CONCOURS
In samenwerking met de Eerste Vereniging van Stads- en Dorpsomroepers zullen omroepers uit geheel Nederland in de Binnenstad van Den Helder aanwezig zijn om hun kunnen te vertonen.
Hierna zullen de omroepers van ca. 11.30 tot 13.00 uur in een tour over de juttersmarkt gaan, alwaar iedere omroeper apart reclame zal maken voor lokale ondernemers; eenieder in eigen specifieke en kenmerkende outfit.
Om 14.00 uur zal het 2e Helderse Stadsomroepers Concours aanvangen, alwaar iedere deelnemer zelfstandig een verplichte roep en een vrije roep zal doen. Dit zal worden beoordeeld door een deskundige jury. Het concours zal plaatsvinden op een podium op de hoek Spoorstraat / Breewaterstraat en zal worden gepresenteerd door Cees Schoemaker. Daarbij wordt een grote publieke opkomst verwacht. De prijsuitreiking zal plaatsvinden om 15.45 uur.
De Veurnse Belleman Joris Goens introduceerd het Draaiorgel-festival 2007.
Op onderstaande site een reeks foto's genomen tijdens het Internationaal Draaiorgelfestival in de straten en pleinen te Veurne. 17 draaiorgels zorgden voor een aangename muzikale sfeer in de straten van Veurne.
GOOIK - juli 2007 Gooikoorts was dit jaar al aan haar vijfde editie toe en neemt meer en meer een vaste plaats in op de festivalkalender in Vlaanderen. Ook nu werd weer resoluut de internationale kaart getrokken, al was Vlaams talent nooit veraf. Met de Vlaamse groep ‘Zakdoek’ en de internationale klepper ‘Vishtèn’ zou er wel eens veel volk naar de weide kunnen afzakken. De organisatie hoopte met deze affiche – een goeie mix tussen traditie en vernieuwing – nog beter te doen dan vorig jaar. En het lukte wonderwel ! Primeur voor 2007: met de groep ‘Quartet Gjovalin’ stond voor de eerste keer een Balkanland op het podium van Gooikoorts.
Regerend wereldkampioen 'Bellemannen', Hans van Laethem (Ninove) kreeg vorig jaar en nieuwe belleman aan zijn zijde, Wim Beeckmans, de belleman van Gooik. Nieuw talent samen met de gevestigde waarden samen op een podium verenigen, was een van de uitgangspunten van Gooikoorts 2007 en dus mochten ze dit jaar opnieuw samen dit folk-festival op gang trekken.
Met hun denderende stem openden Hans en Wim dit feestelijk muziek-evenement. Zo herleefde een stuk folklore, iets wat volledig past in de geest van het festival : de traditie levend houden !
Ik ben Guy , en gebruik soms ook wel de schuilnaam 'De belleman'.
Ik ben een man en woon in Izegem (België) en mijn beroep is Officiële Stadsomroeper van Izegem en museummedewerker.
Ik ben geboren op 04/06/1955 en ben nu dus 69 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Europese Snorrenclub Antwerpen.