Avondmarkt Schilde 26 juni 2009

Mijn belleman-opdracht bestond erin om enerzijds de plaatselijke reus 'Baas Gansendonck' tijdens deze feestelijke avondmarkt veilig doorheen de massa te escorteren, anderzijds om het gemeentebestuur te begeleiden tot bij de Mechelse kanonier, waar dan een openingsschot zou afgevuurd worden.

Alles stond dan ook zo'n beetje in het teken van die 'Baas Gansendonck'...



Hier samen met Marc Vanhooff, de 62-jarige Mechelaar die verleden jaar als officiele 'stadskanonier' werd aangesteld.

Marc vormt al jaren met een zestal vrienden de zogenaamde 'Mechelse Batterij'. Dit is een vereniging die de traditie van het kanongieten eert. Hiervoor was Mechelen in de vijftiende en zestiende eeuw erg befaamd door.
Begin van de zestiende eeuw vestige zich in onze Maneblussersstad, de Neurenbergse kanongieter Hans Poppenreyter. Deze kerel werkte reeds in dienst voor de Bourgondische Hertog Karel de Stoute (je weet wel, de Hertog die Mechelen op de Europese kaarten plaatste, en die in Mechelen nog niet volledig de aandacht krijgt die hij verdient...). Toen Poppenreyter in 1534 het tijdelijke voor het eeuwige wisselde, werd zijn internationaal befaamde kanongieterij voortgezet tot het einde van de achttiende eeuw. En da's best een behoorlijke poos...
Vanhooff is al een vijtiental jaren erg geboeid in kanonnen. Maar de man, die toch eerder pascifist is, is vooral geïnteresseerd in de historische folklore hiervan. Met de 'Mechelse Batterij' hebben de kanonliefhebbers hun hobby uitgebouwd en maakten ze al een 20-tal replica's van kanonnen.
Met zijn 'Batterij' was hij de laatste jaren al regelmatig te gast op tal van evenementen, en in Waterloo is hij elk jaar ook van de partij om Napoleon in de pan te hakken. Niet alleen in Mechelen werden Marc en zijn collega's al regelmatig ingehuurd, maar gaan met hun 'batterij' heel België rond, zelfs tot over de landsgrenzen !
http://www.stadskanonnier.be/mechelsebatterij/index.html
Diene gast hieronder, gekleed in het originele-nagemaakte uniform van een douanier van de Napoleon-Grenadiers, was juist terug uit Waterloo en zat nog steeds met zijn voet in het gips / weliswaar een beetje gecamoufleerd met een zwachtel en wat rode verf om het op een kwetsuur te laten lijken (echt waar : hij had er verleden week deelgenomen aan de recontructie van de Slag van Waterloo). (zie http://www.waterloo1815.be/fl/waterloo/446-events/?displayType=DetailALaUne&eventId=263)

Maar je zag toch af en toe de pijn op zijn gezicht. Een moedig acteur, mijn gedacht.
Hij en enkele van zijn collegae figuranten stonden dan ook reclame te maken voor een evenement dat in september zou plaatsvinden in Oostmalle...


Dan was het nog even wachten op mevrouw de Burgemeester...




Om het half uur werden er enkele schoten gelost. We zagen er dan met z'n allen ook op toe dat de kleinsten een beetje uit de buurt bleven : er werd natuurlijk niet met echte munitie geschoten, maar die cartouches buskruit gaven toch wel een serieuze knal !
Naast deze historische evocatie, was er ook nog de braderie met tal van artiesten en straatanimatie en de kermisattracties voor de kinderen.

Die barman kon ze niet rap genoeg inschenken bij dat warme weer.



Kaasmeester Dirk Martens lanceerde op de happening Schilde Feest 2007 een nieuwe kaassoort, de Baas Gansendonckkaas. De schapenkaas is gemaakt met het gelijknamige bier en is ook bedoeld om samen met dit bier gegeten te worden.
Het Baas Gansendonckbier werd ook twee jaar geleden met succes gelanceerd in Schilde. Het streekbier is genoemd naar de romanfiguur van Hendrik Conscience, gebaseerd op de waard van herberg Keizershof op de Turnhoutsebaan rond 1850. Voortbordurend op dit succes ontwikkelde Dirk Martens samen met schapenboer Walter Vandepitte uit Zele de Baas Gansendonckkaas, op basis van schapenmelk en met een gewassen roodkorst.
"De smaak van het Baas Gansendonckbier is subtiel aanwezig en zal in combinatie met het bier elke lekkerbek kunnen charmeren", verzekerde toen Martens: "de kaas is fijn, zacht en subtiel afsmakend."
En ik kan hem geen ongelijk geven !
En we sloten de avond af met een schotel van die lekkere kaas en een frisse 'Baas Gansendonck' !


Santé Schilde !
|