Stadsomroepersconcours Harderwijk 15 juli 2009
Het was wederom vroeg opstaan deze morgen : reeds om 05.30u 'beepte' mijn electronische wekker af want deze keer zou ik tijdig bij de ontvangst op het stadhuis van Harderwijk aanwezig zijn : verleden jaar was ik (door parkeerperikelen) ietsje te laat op de afspraak.

06.15u : het was al weer een tijdje geleden dat ik vanachter het stuur een zonsopgang meemaakte en die zon zou mij de ganse morgenrit als een kwelduivel pal in mijn voorruit vergezellen. Het waren 3 uurtjes spannend autorijden ! En ik mag niet klagen : de collega's die vanuit Friesland moesten komen, deden er maar eventjes 9 uur over... maar dan met de zon in de rug.
Om 09.30u kwam ik aan op de 'boulevard' waar ik een parkeerplaatsje vond bij de haven. Het was dan nog eventjes door de kleine straatjes mijn weg terugvinden naar het stadhuis. In waar de koffie en de cake al klaar stonden.


Om 10.00u zou de ontvangst door burgemeester Drs. John Berends plaatsvinden waarbij traditioneel de geloofsbrieven en de bijhorende geschenkjes aan de wethouder werden overhandigd. Wim de Smit roept ons een voor een naar voren.

Lieten zich biezonder opmerken ; de nieuwe stadsomroepers van Harderwijk zelf (Hans Nijman) en Peter de Jonge uit Vlaardingen.


Dit gebeurde dan wel in een officiële sfeer en in de prachtig gedecoreerde trouwzaal van het oude stadhuisgebouw, maar een grap en een grol waren nooit ver weg; zo pochtten de omroepers met hun wijnverpakking (van plastiek folie over papieren zakje tot kunstig versierde houten kistjes, anderen hadden dan weer een meer 'vaste' versnapering mee en iedereen had de nodige info meegebracht omtrent de activiteiten die in hun respectievelijke steden en gemeenten plaatsvonden. Het glasraampje van de Temsense belleman Gerard Vercauteren uit België mocht dan wel 'losgeplakt' zijn, het viel enorm in de smaak van de burgemeester.
De Ondernemersvereniging Binnenstad wil namelijk ook haar Hanzedagen Internationaal op de kaart zetten. Voorzitter Johan vander Sluis was er in geslaagd de heer Manfred Schurkamp, voorzitter van de Westfälischer Hansebund (met 43 aangesloten Duitse steden) naar Harderwijk te halen om persoonlijk de attracties in harderwijk te ervaren.




 Voorzitter Johan van der Sluis probeert ook al geruime tijd om Harderwijk ook in het buitenland onder de aandacht van de toerist te brengen. Samen met burgemeester Berends legde hij hiervoor vorig jaar tijdens het internationale Hanzetreffen in het Duitse Salzwedel de eerste contacten. Uiteindelijk is het hem gelukt het internationale hoofdbestuur van de 34 Hanzesteden hiervoor warm te krijgen.

Na deze plechtplegingen was het de hoogste tijd om de Hanze-festiviteiten officieel te openen, niet zonder eerst deze plechtigheid 'stadsomroepersgewijs' in de binnenstad te verkondigen.







Om 11.00u was het dan zover : in aanwezigheid van de burgemeester las Graaf Otto II van Gelre en Zutphen, vergezeld van zijn gade Margaretha Von Kleve en zijn twee lieftallige (en uithuwbare) dochters Margarethe en Elisabeth, aan de Smeepoortenbrink de authentieke tekst van de stadsrechten voor en kreeg vervolgens de sleutel in ontvangst.




Tevens was zijn raadsheer Jonker Boetselaere aan zijn zijde. Hiermede waren de Hanzefeesten voor geopend verklaard. Mooi stukje toneel van een aantal straatanimatoren uit Zwolle.
Op het programma : een Hanzemarkt in de binnenstad met meer dan 200 verkoopkraampjes, in het Hortuspark was een Middeleeuws kampement opgetrokken, tal van figuranten zorgden voor de nodige animatie, men kwam er de sheriff tegen en de beul, een groep weeskinderen met hun kloosterzusters, een tafereel van een zieke bedlegerige vrouw in de handen van een chirurgijn, edelen, soldaten, poortwachters, bedelaars en dieven, men kon er oude ambachten bekijke,.. De musikale omlijsting was in handen van de Flagellanten uit Giethoorn en de Mycelium Troubadours uit Deventer. Ondertussen trok het ensemble Wrongel en Wei door de centrumstraten met hun 14de -eeuwse kerelslied.









En er werd al eens voor de gein een duel aangegaan...



Drie keer ging ook de StMichielsommegang door de straten van de binnenstad. StMichiel is namelijk de beschermheilige van het Hanze Verbond. Dit alles onder grote belangstelling van lokale pers en amateurfotografen.








Om 12.30u was het hoog tijd voor een broodje kaas of ham en de frisdranken vloeiden rijkelijk, want het was ondertussen serieus warm aan het worden.

Er werd dan ook dankbaar gebruik gemaakt van de schaduwplekjes onder de bomen of in de opgestelde tentjes van het Middeleeuws kamp daar in het park.


Tegen 13.45u moesten wij, stadsomroepers, al weer terug zijn op de Smeepoortenbrink voor het eerste luik van het wedstrijdgedeelte en dat is de verplichte roep... een of ander onderwerp dat handelde over een plaats of een evenement in Harderwijk. Maar onze stek was nog ingenomen door de Tippezangers uit Hierden, een shanti-mannenkoor opgericht in 1987 aan de toog van de toenmalige stamcafé De Tippe aldaar met op hun repertorium oude zeemansliederen.

En dan kwamen de stadsomroepers aan de beurt : voor een klein maar vol terras en groepen passanten op het plein, halmde keer op keer het lof over de vissers- en Hanzestad Harderwijk.

De jury zat in de blakende zon de 'roepen' te aanhoren en moesten punten toekennen op de algemene presentatie, de inhoud van de tekst en de spraakduidelijkheid.

Geen gemakkelijke klus bleek achteraf, want de 17 kandidaten deden allen hun uiterste best om die beheerde podiumplaats te veroveren.

Tijdens de pauze kregen we de gelegenheid om eventjes de 'braderie' in te trekken voor een aandenken voor thuis.

Je zag al eens een raar vehikel, zoals deze tandem van Noorse makelij...

Een ijstheetje ging er dan al gemakkelijk in. En een Thaise schone wilde het ook wel eens proberen...



Ondertussen maakten Johny uit Ysendijcke reclame voor de 38ste Folkloredag aldaar aanstaande weekend en Peter uit Vlaardingen deelde een bijzonder mooie folder uit over de tentoonstelling 'Kibbeling en Kaviaar' die nog tot 1 november in het Visserij & Vlaardings Museum in zijn homestede loopt.




Om 15.30u werd met het tweede gedeelte aangevangen en moesten de deelnemers in omgekeerde volgorde aan treden voor de 'vrije roep', een uiteenzetting die dan meestal over hun eigen stad of gemeente handelde.
Het was dan vol spanning wachten op de einduitslag.
Om die spanning wat te ledigen, zong Wim De Smit wel drie keer na elkaar zijn lijflied 'Zeeuwse mosselen' !

Het Nederlands Kampioenschap wordt beslist door een ranglijst die gaat over meerdere toernooien georganiseerd door de Eerste Vereniging voor Stads- en Dorpsomroepers van Nederland. Op zo'n toernooi laat een stads- of dorpsomroeper/ster door middel van een 'roep' horen wat hij/zij in zijn/haar mars heeft. Vaak bestaat een wedstrijd uit meerdere roepen : de ene over de gastplaats, de andere over eigen stad of dorp. Een jury beoordeeld de prestatie. Daarbij wordt op zaken gelet als uiterlijk, verstaanbaarheid en de inhoud van de roeptekst. Die inhoud is van de hand van de stadsomroeper zelf, ook als het over de gaststad gaat. Een stadsomroeper draagt over het algemeen de kledij uit zijn streek en roept de aandacht met een instrument dat daar bijhoort : bvb uit de Betuwe komt de ratel en uit Zandvoort de vispas of de toeter. De deelnemers die de engelse out-fit dragen, gebruiken over het algemeen een bel.
De jury die moest oordelen over de uitslag van dit concours bestond uit Mevr H.Elema (echtgenote van wethouder Rob Daamen en jury-voorzitster) en de heren J.Van Wincoop (directeur VVV Harderwijk) en E.Jacobs (Harderwijker van het jaar 2009).
En dan de deliberatie : als eerste kwam Klaas Koper uit Zandvoort uit de bus, maar dan zat de jury met een probleem : de tweede en de derde plaats hadden eenzelfde aantal punten. Ik kreeg de tweede plaats toegekend voor 'originaliteit' en Henk 'de Roeper' Vanden Nieuwenhuizen de derde plaats voor 'prestatie'. Uit de handen van de juryvoorzitster kregen wij een mooi glazen trofee. Ik was wat blij met deze uitslag, want na Ravenstein de week ervoor, was het de tweede keer op rij dat ik een 2de plaats in de wacht sleepte.

De algemene uitslag
1. Klaas Koper uit Zandvoort met 48,7 p 2. Guy Vandendriessche uit Izegem (B) met 48,4 p 3. Henk van der Nieuwenhuizen uit Oisterwijk met 48,4 p 4. Jan Prins uit Graft de Rijp met 48,3 p 5. Hans Nijman uit Harderwijk met 47,2 p 6. Geert Veen uit Winschoten met 46,7 p 7. Wim de Smit uit Borsele-Nisse met 46,0 p 8. Henk Bijlsma uit Bolswart met 45,7 p 9. Siebe van der Meulen uit Oosterend met 45,3 p 10. Gerard Vercauteren uit Temse (B) met 44,5 p 11. Gerard van Gelder uit Ravenstein met 43,9 p 12. Harmen de Vries uit IJlst met 43,8 p 13. Herman Hartgers uit Elburg met 43,5 p 14. Johny de Maertelaere uit IJzendijke met 42,4 p 15. Peter de Jong uit Vlaardingen met 41,6 p 16. Lydia van der Ruit uit Capelle a/d IJsel met 41,4 p 17. Thea Hellinga uit Ternaad met 39,5 p
Om deze omroepersactiviteit af te ronden kregen we nog een mooie opvoering van zeemansliederen door een in piraten-outfit-geklede groep, de Kamper Kogge-zangers o.l.v. de energieke dirigente Joke van Tent.


Deze 40-koppige groep is opgericht in het najaar van 1996 en wordt musikaal ondersteund door drie accordeons en een drummer.

Maar om 17.00u werden alle figuranten en omroepers in het Hortuspark verwacht om aan te schuiven aan de Middeleeuwse dis : even was er onduidelijkheid omtrent de eetbonnetjes die we nog niet hadden gekregen, maar dat kwam allemaal in orde.

Op het menu : een schoteltje koude pastakrullen, enkele hompjes stokbrood met kruidenboter en je kon dan nog kiezen uit een kippebilletje of een minuscuul varkensribbetje.

Geen biertje maar cola en fruitsap. Ik had me eerder verwacht aan een dik everzwijn (het mocht een ander varkentje zijn...) aan het spit en liters bier van het vat. Soit. 't is crisis...

Daarna was er gelegenheid voor rust en ontspanning... Middeleeuwse boerenmeisjes met de game-Boy !

En rond de klok van zeven, was het dan al weer tijd om huiswaarts te keren. Eerst nog even langs het stadhuis om ons om te kleden en om ons 'Hardewijk-tasje' dat we kado hadden gekregen op te halen. Daarin ontdekte ik een VVV-gids over Harderwijk met een historische stadswandeling en een mooi fotoboek 'Beelden, Belicht en Beschreven'. Daarnaast een balpen en een doosje pepermuntjes. Maar de grote verrassing was dan wel het pakje paling die we naar huis meekregen.
De A27 en A28 brachten mij via Utrecht en Breda weer naar België en eenmaal die windmolens met oranje strepen aan het transportcentrum met grensovergang in Meer in het zicht, is het niet zo ver meer naar de Kennedy-tunnel in Antwerpen om dan via de E17 naar Kortrijk de afslag Deerlijk-Izegem te nemen.








Eerst nog even een telefonerende 'bumperklever' een beetje de stuipen op het lijf jagen door eens flink op de rem te gaan staan (zo leren ze het best af...).



Omstreeks 21.00u was ik terug thuis na een vermoeiende maar uitmuntende dag. Fier als een gieter kon ik mijn trofee aan mijn huisgenoten laten zien. Ik ben er bijzonder trots op !

Met dank aan allen die mij een felicitatie-mailtje toestuurden.
Volgende afspraak : Oosterhout !
Fotoalbum op http://www.hanzedagen.nl/pagina18a.html http://picasaweb.google.nl/fotoalbum.allesvan.harderwijk/Hanzedagen2009#
|