Het boek op de foto is iets duurder (14,36 ), maar is ook uitgegeven door Librero en te koop bij De Slegte. Leuk eraan is de cd, die mogelijk maakt dat je basisontwerpen uit het boek importeert in je ontwerpprogramma (toch als dat programma overweg kan met EPS- ofte Encapsulated PostScript-documenten), waarna je al je creativiteit kunt botvieren op afbeelding, tekst, achtergrond en de verhouding ertussen. Alweer: een goede printshop in je buurt is onmisbaar, want het afdrukken moet soms op grote formaten zwaar papier gebeuren.
Twee goede en betaalbare boeken voor als je je eerste stappen op het pad van grafisch ontwerpen op de computer wilt zetten. Alletwee te koop voor ongeveer 10 , het blauwe bij Standaard Boekhandel, het oranje bij De Slegte. Alletwee uitgegeven bij Librero. Vullen elkaar mooi aan.
Mensen reageren verbaasd als ze horen dat iemand èn verzot kan zijn op het ambachtelijke van boekbinden, èn verslingerd aan de onbegrensde mogelijkheden van de PC. Alsof kalligrafie en teken-/schilderkunst de enige acceptabele wegen zouden zijn om beelden en letters op papier te krijgen. Het is juist ontzettend spannend om ambacht en high-tech met elkaar te combineren. Niets leuker toch dan zelf je kaarten ontwerpen op de computer, ze laten afdrukken in de beste printshop van de stad, op papier dat je bijvoorbeeld zelf meebrengt, en dan van datzelfde papier schitterende enveloppes maken met een voering die past bij de kaart ... Of een fantastisch schutblad ontwerpen met exact de kleur van het leder voor de omslag als achtergrond en een zelf ontworpen repetitief patroon in een contrasterende kleur, alweer op kwalitatief hoogstaand papier afgedrukt ... Of van dat bijzondere zelf gekleurde papier een scan maken, en het dus steeds weer kunnen gebruiken, al of niet na kleurmanipulatie ... En laat je niet afschrikken: moeilijk hoeft het niet te zijn. In De Slegte vond ik onlangs het boekje dat je op de foto ziet: als je gewoon met MS Word overweg kunt, dan zijn alle realisaties die erin staan een fluitje van een cent, èn meteen een goede opstap als je je aan het grotere ontwerpwerk wilt wagen. Of je vraagt aan Atelier Plano om een workshop 'creatief met computer' te organiseren!
Heb jij een Office-versie waar Publisher niet in vervat zit, of ben je al lang uitgekeken erop, dan kun je gratis voor niets het fantastische DTP-programma Scribus van het internet halen. Scribus behoort tot de OpenSourceSoftware-familie, waardoor je altijd met een legale en helemaal up-to-date-versie kunt werken, zonder dat het je een cent kost. Het programma kan ongeveer evenveel als de professionele ontwerpprogramma's Quark Express of Adobe InDesign. Door de vele mogelijkheden vraagt het wel even tijd voor je het een beetje in de vingers hebt, maar zodra de eerste drempels genomen zijn snap je niet meer waarom je ooit geprobeerd hebt een folder, een flyer of een brochure te maken in Word. Wil je het proberen, dan ben je hier aan het juiste adres.
Veel mensen gebruiken Microsoft Office voor courante werkjes op de PC, zoals tekstverwerken en presentaties maken. Maar wist je dat er in veel versies van Microsoft Office ook een pakket voor het ontwerpen van drukwerk of websites vervat zit, nl. Publisher? En wist je ook dat er in Publisher letterlijk massa's sjablonen te vinden zijn om je ideeën vorm te geven? Zo zijn er in Publisher 2007 meer dan veertig verschillende ontwerpen voor kalenders beschikbaar ... en 'kalenders' is maar één van de zesentwintig soorten publicaties die je met sjablonen in Publisher kunt maken. Elk sjabloon kun je aanpassen aan je eigen smaak en je eigen kleurenpalet, je kunt je eigen afbeeldingen invoegen en je eigen lettertype gebruiken. Zeker eens kijken of jij Publisher hebt, en indien ja, veel plezier!
Ook present op de boekbindbeurs in Keulen: Damen/Papier Royaal uit Den Haag. Deze firma heeft haar naam niet gestolen: als je de website bezoekt krijg je onder meer honderden papiersoorten te zien die een boekbinder ooit wel eens zou kunnen gebruiken, van eenvoudig bedrukt en dus goedkoop tot en met handgeschept in Hongarije. Maar zeker interessant wordt het als je gaat kijken naar de boekbindmaterialen. Damen/Papier Royaal levert je een kilogram boekbinderslijm voor 7,95 , terwijl je daar in andere winkels gemakkelijk 13 à 15 voor neertelt; afgewerkte boekblokken waar je naar eigen smaak schutblad en omslag rond kunt maken zijn in veel verschillende formaten en voor weinig geld te koop, ... Binnenkort meer informatie over hun verzendkosten naar België!
Binnenkort is er weer de najaarsboekbindbeurs in Keulen. Een beetje ver en omslachtig om te bezoeken, maar wel fijn, omdat er op de website een hele reeks prachtige links beschikbaar zijn. Nu we toch in de origamisfeer beland zijn: neem eens een kijkje op www.miyabi.de. De ondertitel van deze site is 'Schönes aus Japan'. Let vooral op het supergrote en interessante assortiment origamipapier, en op de bladen washi. De prijzen lijken mij redelijk, al moet je natuurlijk altijd afwachten hoe duur het verzenden wordt.
Mijn laatste bezoekje aan de Pipoos leverde een aangename verrassing op, in de vorm van echt Japans origamipapier. Weinig winkels verkopen dit papier, terwijl het zoveel prettiger verwerkt en mooiere resultaten oplevert dan zelf gesneden vierkanten. Bij Schleiper kun je ook wel één en ander bestellen, maar bij Pipoos ligt het momenteel gewoon in de winkelrekken. Op de foto een duur pakket papier van schitterende kwaliteit. 'Duur' betekent: ongeveer 10 . Maar ik heb hiervoor wel een 40-tal blaadjes ijzersterke maar zijdezachte kozo in de mooiste kleuren die je kunt bedenken. Uren vouwplezier gegarandeerd, en dan is 10 plots niet duur meer.
Gisteren start van de bibweek met een verwendagje. Een bont allegaartje van snoepjes, grapjes, informatietjes. Goed gevonden en mooi gemaakt is het tijdchequeboekje dat je waarschijnlijk nog kunt afhalen, maar helemaal te gek is de gratis Bib-Agenda 2009: zelfs de schutbladen zijn het lezen waard.
Wanneer vind ik een boek of tijdschrift over werken met papier het kopen waard? Ik hanteer een soort grove richtlijn van 1 per idee. Dit betekent dat een boek van 12,95 mij minstens 13 goede ideeën of bruikbare aanknopingspunten moet bieden. Meest kans dus dat ik in De Slegte, de kringwinkel, de jaarlijkse verkoop van de bibliotheekafvoer, ... mijn gading vind, ook al zijn dat dan vaak boeken die helemaal niet trendy of hip zijn, maar wel technisch interessant.
Het aanbod van hobbywinkel Pipoos speelt in op trends en modes. Dit betekent dat er een breed assortiment is (voor elke hobby wat wils), dat ook nog eens in de diepte gaat voor trendy bezigheden (momenteel vooral scrappen). Vroeger gaf Pipoos het HobbyHandboek uit (eens per jaar). Dit doen ze niet meer, maar sinds kort hebben ze het maandblad Booordevol. Het is een vreemd soort kruising tussen een reclamefolder en een hobbytijdschrift (wat trouwens ook het HobbyHandboek was), het kost een habbekrats (1,25 ), en het plaatst vooral nieuwe producten en materialen in de kijker. Leuk is wel dat die nieuwigheden voorgesteld worden door te tonen wat je er allemaal mee kunt maken, werkwijze incluis. Dit levert een boekje op dat tegelijk informatief en inspirerend is, wat mij meteen tot een vaste afnemer gemaakt heeft. De nummer twee ligt ondertussen in de winkel, en gaat over woontrends: mozaïek, foamstempels en sjabloneren, wanddecoraties, fotolijstjes, ... Te verkrijgen bij elke Pipoos, en meer informatie via www.pipoos.nl.
Nog even terug naar de wenskaarten: in Nederland heb je twee keer per jaar de vakbeurs 'Stationery Days'. Niets bijzonders op zich, maar op de website ervan vind je ruim 30 links naar allerlei firma's die papier en papierproducten produceren of verdelen. Heel veel van wat op papiergebied in België en Nederland te koop is, is te vinden via één van die links. Bookmarken die pagina!
Volstaat een simpele wenskaart niet om je behoefte aan kitsch te voldoen, dan kun je je hele huis van boven tot onder PiPpen! PiP ontwerpt namelijk ook behangpapier (naast dus wenskaarten, dekbedovertrekken, serviezen, tassen, ...). Geheel volgens het devies 'schoenmaker blijf bij je leest', houdt PiP zich alleen bezig met ontwerpen. De vakkundige productie van al die dingen laat zij over aan firma's die hun sporen verdiend hebben in de diverse gebieden waarvoor zij ontwerpt. Het behangpapier wordt gemaakt en gepromoot door de firma Eijffinger, die meteen al op haar homepage een PiP-interieur laat zien, maar die bijvoorbeeld ook digitaal fotobehang produceert, onder de naam Wallpower. Een bezoekje waard, die website.
Op stap in Antwerpen kwamen we langs Akotee en Akotwee, twee winkels vol kleurrijke hebbedingen (Melkmarkt 28-30), die ook nog eens een mooi staaltje van webdesign tentoonspreiden op www.akotee.be. Wij waren gecharmeerd door de vrolijke kitschwenskaarten van PiP Studio ('happy products for happy people'): nog niet te bewonderen op de website van PiP Studio, maar wel via bijvoorbeeld Willemijns winkeltje.
Ben je verzot op papier en karton, en wil je ook nog iets doen voor zwerfjongeren? Koop dan deze prachtige dekbedovertrekset met afbeelding van kartonnen dozen! Ontwerper: SNURK Studio, voor Stichting Zwerfjongeren Nederland. Meer info op Yanko Design en bij Snurkbeddengoed.
Veerle qui-ne-s'installe-pas Maes gaf ook nog een idee weg voor de handvatjes: handgesponnen krantenpapier. Kijk hier voor een handleiding en nog andere toepassingen (dank je wel, Veerle).
Vroeger had je in Gent de mooie winkel van Sonar Gaon, waar onder meer prachtige zakjes uit krantenpapier verkocht werden. Nu heeft Sonar Gaon alleen nog de groothandel met producten uit Bangladesh, en blijkbaar zijn de zakjes niet meer te krijgen ... Dan maar zelf aan de slag met ons eigen trouwe krantje. Na even oefenen een resultaat dat bijna verkoopbaar is. Ik zoek alleen nog een bijzondere sluiting en een soort handvatjes dat je niet elke dag ziet ...