Wie de smaak te pakken heeft na de cadeautjesbeurs van Sjamma, kan vandaag naar de opening van het 'cadeau-kunstsalon' in Galerie Etienne Dewulf, Verkortingstraat 44, 9040 Gent. Vandaag om 11.00 u. vernissage, met optreden van een volksmuziekgroep uit Zeeuws-Vlaanderen. De tentoonstelling loopt tot 23 december, en is toegankelijk op vrijdagavond, zaterdag en zondag. Traditioneel geeft Galerie Etienne Dewulf veel plaats aan papierkunstenaars en kalligrafen. Zeker niet te missen, dus, als je nog geschenken-met-papierplezier zoekt. De juiste openingsuren vind je hier.
Het bericht van gisteren maakte me nieuwsgierig naar het verschijnsel 'bladwijzer'. Nieuwsgierigheid vindt over het algemeen een antwoord op het WWW, maar gisteren was dat wel even anders! De zoekopdracht "bladwijzer OR bookmark OR boekenlegger" leverde maar weinig op. Wel heel veel screenprints van lijstjes internetbookmarks, maar nauwelijks mooie objecten. Eén nieuw begrip leren kennen: 'het kapittelstokje': een rond houtje, niet langer dan de rug van een boek dik is, waaraan meerdere leeslinten bevestigd zijn. Het kapittelstokje rust op de kopsnede van het boek, tegen de kapitaalband aan, en de verschillende linten verdwijnen in het boek als even zoveel bladwijzers. Dat kapittelstokje was te vinden op de website van BBC-Het Oude Ambacht: een Nederlandse boekbindersclub! Kijk maar eens hier.
In 1838 schreef Isaäc Da Costa er een kort gedicht over: Aan een kapittelstokje Klein staafje, ontdekk me uw hulp in ieder blad en boek den vinger van mijn God, Wiens weg en wil ik zoek!
Ik ken geen boekbindersclubs bij ons. Misschien hebben we er ook geen nood aan, rijk als we zijn met onze volledig uitgebouwde Gentse boekbinders-boekverguldersopleiding, met lesgeefsters die èn zeer competent zijn, èn bereid al hun kennis en vaardigheden zomaar door te geven aan hun leerlingen ...
In de Boekentoren (Rozier, Gent) heeft momenteel (nog tot 21 december) de tentoonstelling "Van boeklint tot bookmark: bladwijzers" plaats. In dat kader is er morgen, 1 december, een ruilbeurs voor verzamelaars van bladwijzers, en verschijnt er ook een speciaal nummer van Vorm, Filosofie en Gaga. Een hele reeks auteurs werkten eraan mee, maar vooral het vermelden waard is dat het slechts verschijnt op 125 exemplaren en dat de kaft uit aluminium bestaat (ontwerp: Georgette Caese). Dat wil ik toch eens gaan bekijken. Misschien een tip voor wie morgen speciaal naar Gent komt voor de Sjamma-beurs? Meer info in de boekenbijlage van De Morgen van eergisteren, en hier
Volgende zaterdag, 1 december, is er weer cadeautjesbeurs in Sjamma (Dampoortstraat 23, 9000 Gent). Sjamma staat voor 'wereldmodewinkel', voert fair-trade stoffen en kleding in, en maakt zelf mooie dingen met de stofjes. Volgende zaterdag deelt Sjamma haar winkelruimte met enkele verwante zielen. Atelier Plano zal er ook zijn, met een voorraad zelf gekleurd papier, enkele frêle papieren schalen (als ze het transport doorstaan), schattige houten doosjes (waardoor alle deelnemers aan de workshop verpakkingen meteen zèlf ingepakt werden), enkele speciale vintage-boeken, nieuwe boeken met sjamma-stofjes, bijzondere envelopjes voor centen, cadeaubonnen en cd's, ... èn een kennismakingspakket furoshiki (folder met alle informatie èn een 'oefenfuroshiki' - weet je niet wat dit is: meer info op deze weblog ergens in juli of augustus). De winkel gaat open op zaterdag 1 december, om 11.00 u. Tegen 18.00 hopen we uitverkocht te zijn, en indien niet, dan gaan de deuren toch om 18.00 u dicht. Wil je weten wie er nog staat: neem dan eens een kijkje op 'ne vous installez pas', de blog van Veerle Maes. Link links op deze pagina, onder 'kralen en co'.
Op www.amazon.com, vind je momenteel 2833 boeken over 'papercrafts'. Leuk aan Amazon is dat je veel boeken even kunt inkijken. Je kunt op die manier een massa ideeën sprokkelen, en heel soms vind je een volledige werkbeschrijving. Ook leuk is dat je de boeken kunt ordenen volgens hun kostprijs. Als je van laag naar hoog gaat, dan vind je een massa boeken die gratis voor niets weggegeven worden. De verzending kost soms wel ongeveer 13 dollar, maar met de huidige koers van de dollar kan dit nauwelijks als bezwaar gelden...
Bij het surfen op een website beland die een virtueel verpakkingsmerk voorstelt: www.juicefulthings.de. De site bevat een denkoefenening rond het verpakken van sinaasappelen. Inspirerend voor iedereen die bijzondere verpakkingen zoekt voor welke producten ook.
Het hebben van een huisgeno(o)t(e) kan handig zijn, bijv. wanneer een weerbarstig pakje moet voorzien worden van een touwtje. Het maken van een dubbele knoop gaat nl. veel gemakkelijker als iemand even een wijsvinger leent om de eerste knoop te fixeren tot de tweede knoop die taak overneemt. Er is echter een truukje om de nood aan die wijsvinger te omzeilen: de chirurgenknoop. Chirurgen moeten knoopjes kunnen leggen die gegarandeerd nooit verschuiven. Daartoe maken zij hun knopen anders dan gewone stervelingen, die de twee eindjes van het touw één keer om elkaar heen wikkelen en dan aantrekken. Chirurgen maken hetzelfde soort knopen (de twee eindjes om elkaar heen wikkelen), maar wikkelen ze minstens twee keer, en veel vaker veel meer keren om elkaar heen, voor ze ze aantrekken. Als wij nu voortaan onze dubbele knopen beginnen met één chirurgenknoop met twee wikkelingen (dat volstaat al tegen het verschuiven voor vlas, katoen, hennep, ...), dan hebben wij hiervoor voortaan geen huisgeno(o)t(e) meer nodig. Denk dan ook nog aan het verschil tussen platte knopen en oude-wijvenknopen, en je eindejaarspakjes zullen nooit zo àf geweest zijn.