4 april paaszondag (Handelingen 10,34-43 - Johannes 20,1-18)
========
De oorlogskerkhoven rond Ieper zijn merkwaardig mooie parken. Op en rond de graven van de jonge gesneuvelde soldaten staan prachtige bloemen en planten. Op de grafstenen kan je de namen lezen van de doden met geboorte- en sterfdatum. Vele graven zijn naamloos. Op die graven staat: Known unto God (Gekend bij God). Het leven van miljoenen doden die een wrede dood zijn gestorven en die al lang door de mensen vergeten zijn, zijn nog bekend bij God, want ze leven bij hem. Voor God is de dood geen eindpunt.
------------
Niet allen die de Engelse kerkhoven bezoeken staan achter deze woorden. Voor velen is er na de dood niets meer. Misschien vinden ze het nonsens om zoveel geld te spenderen aan graven met niets dan wat knoken.
In het paasgeloof wordt noch de dood van Jezus, noch de dood van ons, mensen, ontkend. Dat fameuze zwarte gat, die onontkoombare, ijzige leegte, die onverbiddelijke blinde muur, worden niet weggevaagd. Het paasgeloof neemt noch het verdriet, noch de machteloosheid, radeloosheid of opstandigheid tegenover de dood weg.
Het paasgeloof heeft ook niets te maken met het tot leven wekken van een lijk. Velen denken nog dat het woord verrijzenis daarop wijst. Nergens in de evangelies wordt verhaald dat Jezus gezond en wel uit het graf is gestapt. Het zijn de schilderijen die ons misleid hebben. Ze geven Jezus nog een overwinningsvlaggetje in de hand. Het paasgeloof steunt niet op een terugkeer uit de dood. We weten allemaal dat er na de dood geen weg terug is. Het paasgeloof zegt: er is geen weg terug, maar er is wél een weg verder. Ook al is de dood pijnlijk onverdraaglijk, het is geen eindpunt. Er is meer. Er is een verder. Er is een leven bij God dat ons leven en onze dood niet ontkent, maar overstijgt.
Moeten we dat zomaar geloven? Zonder boe of ba? Neen! Dat geloof hangt zomaar niet in de lucht. Reeds nu, in ons leven, ervaren we bij momenten een glimp van eeuwigheid. Vooral in de ervaring van een grote liefde. De beleving van de eenwording in seksuele gemeenschap kan mensen verrukken en in extase brengen. Geliefden kunnen samenzijn ergens in de natuur en hand in hand genieten van een lieflijk landschap in de zonnige zomerlucht en alle zorgen en tijd vergeten. Of in een bepaalde religieuze viering kan je geraakt en ontroerd worden tot in het diepste van je ziel. Of op de palliatieve zorgeenheid kan je een afscheidsgesprek hebben met iemand die je erg dierbaar is en die, met de dood voor ogen, vol rustige overgave en vertrouwen zegt: Ik wist niet dat de dood zo mooi kon zijn.
Het warme geluk, dat je opdeed in al die gebeurtenissen, blijft hangen en verkoelt niet bij de kilte van de dood. Het is net alsof de eeuwigheid uit de voegen van het gewone leven even opduikt. We hebben het besef dat we leven in een groot mysterie dat we niet kunnen omvatten. Als we geloven, krijgt dat mysterie een naam: God, die de oerliefde is, de alles en iedereen omvattende Liefde. Hij is de Grond van onze grond, zoals een dichter het zei. Of zoals de Quakers het zeggen: het gaat om Dat van God in ons. Als het ware een vonk van goddelijk leven in ons.
In ieder geval is ons méér beloofd dan het zomaar vergaan tot stof, dan het verdwijnen in het niets. Maar een leven over de dood heen kunnen we zelf niet tot stand brengen. Zoals het leven zelf en het hele mysterie waarin we leven, wordt ook dat leven over de dood ons geschonken.
Als we belijden dat Jezus verrezen is, belijden we dat Hij nu, na zijn dood, bij God leeft en wel als de Messias, als de unieke openbaring van de levende, oneindige, eeuwige God. Dat Hij de grootst mogelijke eenwording is met het mysterie God.
Dat verrijzenisleven van Jezus is natuurlijk geen biochemisch leven meer. Het is een leven dat is als het leven van God. We hebben daar geen enkele voorstelling van. Zeker is dat Jezus al tijdens zijn aardse leven helemaal vervuld was van Gods Geest. God leefde in hem. Op de berg Tabor toonde Jezus zijn ware gedaante. Het stillen van de storm op het meer was een teken dat Hij er is als het stormt in ons leven. In de broodvermenigvuldiging gaat Hij ons voor in de zorg om brood voor iedereen. Als Hij vergiffenis schenkt aan tollenaars, prostituees, overspeligen, wetsverachters, toont Hij Gods overvloedige barmhartigheid. Als Hij naar de minste mensen gaat, openbaart Hij Gods onvoorwaardelijke liefde. In zijn bergrede en parabels wil Jezus ons bevrijden van egoïsme en allerlei kwaad.
De tempelreiniging was een gebaar van een onverschrokken profeet, die de durf had de hoogste religieuze instanties uit te dagen. Het laatste avondmaal, met de voetwassing en de Eucharistie, confronteren ons met de nederigste Liefde en het geven van Zichzelf, als het brood van het echte Leven. De kruisdood was de ultieme overgave aan zijn en onze Vader en een uiting van Zijn solidariteit met alle gefolterde martelaars en slachtoffers van barbaarse wreedheid.
De verrijzenis van Jezus is het over de dood heen verdergaan van Gods Liefde die reeds een aanvang nam in Zijn leven. Als wij de Verrezene nemen als de Weg, de Waarheid en het Leven, zullen we ook nu al leven van Gods Liefde die, over de dood heen, verdergaat. Het alleluia-gezang met Pasen drukt deze hoopvolle paasvreugde uit!
Rob Moens, dominicaan, Genk
Inspiratie: Met Christus uit de dood opgewekt (Kerugma, jaargang 53, nr.2, p. 72-73)
Woorden alleen volstaan niet. Geef Mij uw hart. Zie hoe het lillend in mijn handen ligt. Zijn verblijf is niet meer in u. Het is in Mij.
Kind, Ik wil niet alleen uw heiliging, maar die van alle zielen.
Voor allen heb ik mijn leven gegeven.
Voor allen heb Ik mijn bloed vergoten.
Vandaag heb Ik behoefte aan meer liefde. Ja, zo is het, Ik heb de mensen nodig. Want Ik bemin hen met een uitzinnige liefde.
Kindlief!
Binnen enkele uren de kruisdood. Met een oneindige tederheid
Ze gaan Mij kruisigen! Ze gaan Mij kruisigen!
En toch heb Ik hen in mijn Hart reeds vergeven.
Mijn lieve kinderen, Ik zal u verhoren voor zover uw vragen overeenstemmen met mijn wil.
Ze haten Mij omdat Ik hun schijnheiligheid kwam ontmaskeren.
Ze voelden ook in Mij Gods superioriteit zelf. Maar die verloochenen ze. Die wilden ze niet erkennen. Hadt ge enig idee, kindertjes, van het lijden dat Ik om uwentwil doorstaan heb.
O, die kroon van doornen die mijn hele hoofd omprangde, al die gloeiende punten die in mijn vlees drongen.
En het bloed dat Mij verblindde.
En mijn lichaam ontbloot voor die honend lachende, huilende menigte.
De haat sloeg Mij in het gelaat. De roeden kwamen woest op Mij neer en bij elke striem rukten ze flarden vlees mee.
Ik heb mijn foltering zonder één klacht doorstaan. Alleen daaraan dacht Ik: dat Ik mijn kinderen redde. Enkel daarvoor was Ik gekomen. Had Ik niet met ongeduld op dit ogenblik gewacht? U allen vrijkopen, kindertjes. Met welke wellust heb Ik mijn leven voor u gegeven.
Ik wist nochtans dat mijn Offer voor velen onder u vruchteloos zou zijn.
Ze hebben een ruige verfrommelde mantel op mijn door slagen doorwonde schouders geworpen. Ik heb hun spot ondergaan, hun beledigingen; Ik ben door hen gespuwd.
Ik bleef onbewogen, hoewel Ik verschrikkelijk leed.
U had ik voor ogen, mijn vrijgekochten.
Die balk woog zo zwaar op mijn doorwonde schouder.
O, die wonde aan mijn schouder!
Uitgeput naar ziel en lichaam.
Kinderen, wat moet Ik u duur betalen!
De soldaten, het geschreeuw van de menigte, elke val, de ontmoeting met mijn zoete Moeder. Smartelijk, zo smartelijk! Dat zij Mij in die toestand moest zien, was voor haar op voorhand al een kruisiging.
Op dat ogenblik hebben wij ons één gevoeld in de vreselijkste smart die er bestaat.
Ten einde krachten kwam ik op de folterplaats. Ze rukten het kleed af dat Mij bedekte en aan mijn vlees was gelast door het gestold bloed dat uit mijn wonden was gedropen.
Wie zal er ooit enig idee van hebben wat de kruisiging betekende?
Mijn lillend vlees overgeleverd aan een razend en tierend gepeupel.
En dan die afschuwelijke vliegen die neerstreken op mijn naakt en gemarteld lichaam en zich voedden met mijn bloed.
Afschuwelijk schouwspel, Ik was een voorwerp van walg geworden.
En toch, mijn allerliefste kind, was dit niets vergeleken met wat Ik in mijn ziel moest doorstaan.
Ik had al uw zonden op Mij genomen en mijn ziel verkeerde in doodsangst onder hun gewicht.
Door allen in de steek gelaten, verraden, verafschuwd, belachelijk gemaakt, uitgejouwd, alleen.
Mijn Vader zelf scheen Mij te verlaten.
En in mijn gebroken Hart was er zoveel tederheid, zoveel medelijden met mijn beulen. Ik kon op hen niet boos zijn. Het was voor u allen, mijn dierbaren.
Kom tot Mij! Dat mijn Offer niet vruchteloos geweest is.
Pleidooi voor biddende en sociaal geëngageerde Kerk
In zijn homilie bij de inbezitname van de aartsbisschoppelijke zetel van Mechelen- Brussel heeft aartsbisschop Léonard zaterdag gepleit voor een biddende en sociaal geëngageerde Kerk.
"Mijn hart is vervuld van dankbaarheid op de dag waarop ik bezit neem van de aartsbisschoppelijke zetel van Mechelen-Brussel.
Op de eerste plaats gaat mijn dankbaarheid naar de Heer en vervolgens naar Paus Benedictus XVI omwille van het grote vertrouwen dat ze in mij stellen.
Ook ben ik mijn voorganger kardinaal Danneels erkentelijk voor de dertig jaren dienst als aartsbisschop in dit bisdom en tevens voor het voorbeeld dat hij me gaf door zijn bescheidenheid en zijn zorg om de vrede te bewaren.
Tevens uit ik mijn gevoelens van diepe dankbaarheid voor de talrijke priesters en diakens, voor de godgewijde mannen en vrouwen en voor alle gelovigen die de moeite namen om me welkom te heten. Dank ook aan u allen die vandaag in deze kathedraal aanwezig bent. Ik houd eraan een bijzondere dank te richten tot de vertegenwoordigers van andere christelijke Kerken en van andere godsdiensten en tot de burgerlijke overheden die me de eer bewijzen deel te nemen aan deze viering.
Op deze dag houd ik eraan te zeggen dat ik op u allen, mannen en vrouwen, reken, ieder op uw eigen manier, opdat ik me, bewust van mijn persoonlijke begrenzingen, naar best vermogen kan wijden aan de zending die me wordt toevertrouwd ten dienste van dit grote bisdom.
Dit geldt bovenal voor diegenen die mijn onmiddellijke medewerkers zullen zijn in de drie vicariaten die deel uitmaken van dit zeer complexe bisdom: het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen, het vicariaat Brussel hoofdstad en het vicariaat Waals-Brabant.
Deze viering wordt gehouden binnen het kader van de liturgie van de tweede zondag van de vasten. Zoals elke zondag van de vasten, herinnert de eerste lezing ons aan een episode van de lange geschiedenis van het verbond van God met zijn geliefde volk: vandaag het verbond met Abraham.
De tweede lezing is genomen uit de brief van Paulus aan de Filippenzen als een echo op het evangelie. Zoals elk jaar, is dit op de tweede zondag het evangelie van de Gedaanteverandering van de Heer.
Wanneer Lucas ons dit gebeuren verhaalt, heeft Jezus reeds tweemaal zijn nakende passie aangekondigd. Weldra gaat Hij resoluut de lange tocht ondernemen die Hem naar Jeruzalem zal voeren tot aan zijn dood en opstanding. Nog voor Hij in de glorie van de Verrijzenis wordt opgenomen, wordt Hij in aanwezigheid van zijn leerlingen van gedaante veranderd. Met Mozes en Elia, met de Wet en de Profeten van het Oude Verbond, spreekt Hij over zijn nakende uittocht, met andere woorden over de dood waardoor Hij uit deze wereld wordt weggenomen. Maar Hij is reeds bekleed met de heerlijkheid van Pasen en met de glans van zijn stand als Christus en Heer, met de glans van de goddelijkheid die Hem verbindt met de Vader en de Heilige Geest die ook bij het gebeuren aanwezig zijn.
Als een echo, of eerder als een weerspiegeling van de Gedaanteverandering, horen we hoe Paulus ons in herinnering brengt dat, ook al zijn wij burgers van deze aarde, ons vaderland de hemel is vanwaar wij ook onze Redder verwachten, de Heer Jezus Christus. Ja, kom Heer Jezus! , Hij die onze armzalige lichamen zal omvormen naar het beeld van zijn verheerlijkte lichaam, met de verrijzeniskracht die het in staat stelt om alles te overwinnen.
Onlangs beleefden we in België twee vreselijke rampen, de ontploffing en de instorting van een gebouw in Luik en de verschrikkelijke treinbotsing in Buizingen.
Vorige maand nog werden we ook diep geschokt door de verwoestende aardbeving in Haïti die meer dan 200.000 doden achterliet zonder de talloze gewonden en daklozen te vergeten. Recenter zijn er dramatische toestanden op Madeira.
Wellicht kwam de vraag ook in u op: Waar was God gedurende die verschrikkelijke gebeurtenissen? Hij was daar, juist in het hart van deze ellende. Zoals Blaise Pascal het zegde: Jezus is in doodsstrijd tot aan het einde van de wereld, tot het einde van deze wereld die niet meer beantwoordt aan Gods scheppingsplan. De Heer is immers overal waar een mens die kreet uitschreeuwt die Hijzelf op het kruis uitriep: Mijn God, mijn God, waarom hebt Gij Mij verlaten?.
Wij durven geloven dat de Heer weldra onze armzalige lichamen zal omvormen en verheerlijken, ook de verscheurde, verbrande, bedolven of verbrijzelde lichamen van de slachtoffers van deze rampen of de lichamen die verminkt werden door menselijk geweld. Wij hebben goede redenen om dit te geloven, in alle nederigheid maar toch vastberaden.
Ondanks alles zijn wij geschapen voor de verheerlijking. Wij werden geschapen om te leven en niet om te sterven. Niet om verminkt te worden maar om van gedaante te veranderen.
Het is nu niet het ogenblik om u een pastoraal plan voor ons bisdom voor te stellen. Op de dag van mijn benoeming heb ik tijdens de persconferentie enkele prioriteiten vastgelegd; sommigen hiervan gaan ons allen aan. Zij hebben vooral betrekking op de dubbele roeping van onze Kerk; wij moeten te gelijkertijd een biddende en aanbiddende Kerk zijn en tevens een Kerk die sociaal geëngageerd is, in de voetsporen van wat kardinaal Danneels ons voorstelde in zijn afscheidsboodschap.
De oproep tot dat maatschappelijk engagement is de laatste maanden nog prangender geworden door de duizenden ontslagen die talloze families getroffen achterlaten.
De Heer heeft u nodig opdat de Kerk in ons bisdom dit kan realiseren, wetend dat hiernaast nog vele andere taken wachten. Ook ik heb u nodig! Ik heb eerst en vooral echtparen nodig die de mooie weddenschap durven aangaan om een gezin met drie te stichten: een man, een vrouw en de Heer in hun midden, echtparen die leven geven. Ik zal ook zeer dicht staan bij de paren die een mislukking hebben gekend in hun huwelijk.
Maar er is in de Kerk nood aan echtparen en aan gezinnen die met de hulp van de Heer stormen en bekoringen tegen de menselijke liefde doorstaan en die het voorbeeld geven van echtelijke trouw. Ik heb leken nodig, mannen en vrouwen, die op alle niveaus van de Kerk hun verantwoordelijkheid opnemen.
De Kerk heeft echter nog meer nood aan leken die de gist van het Evangelie verspreiden en die het goede parfum van Christus verspreiden in hun beroepsleven, in het economische leven, in de sociale sector, in de politiek, in het culturele en het wetenschappelijke leven, in de wereld van de arbeid en van de vrije tijd, kortom in alle aspecten van het menselijk leven. Ik zoek ook lekenmedewerksters van het apostolaat: vrouwen die bereid zijn hun hele leven in te zetten om vanuit de roeping vanwege hun bisschop, de liefde van Christus uit te stralen midden in de wereld van vandaag. Ik heb ook nog mensen nodig die zich engageren in een leven aan God gewijd, en dit onder al zijn vormen. Of veeleer, de Kerk van Jezus heeft nood aan vrouwen die hun maagdelijkheid aan de Heer, de Bruidegom van de Kerk, toewijden enkel en alleen om zijn mooie ogen. De Kerk kan niet leven zonder het contemplatieve en het apostolische leven van mannen en vrouwen, zonder seculiere instituten en zonder gemeenschappen van Godgewijd leven. Het gaat dan zowel om sedert lang bestaande gemeenschappen als om nieuwe gemeenschappen.
Geen enkele vorm ervan is overbodig en allen zijn hartelijk welkom!
Maar, en dit zullen jullie goed begrijpen, ik heb diakens, priesters en zelfs hulpbisschoppen broodnodig! Ik steun vooral op diegenen die het reeds zijn, op al mijn confraters bisschoppen, priesters en diakens. Dank u dat u er reeds bent!
Maar ik heb ook een nieuwe hulpbisschop nodig, nieuwe diakens en nieuwe priesters. Men vindt wel steeds een bisschop De pauselijke nuntius en de Paus zorgen hiervoor zeer goed! God zij dank bieden er zich kandidaten aan voor het permanente diaconaat en het is redelijk eenvoudig om mannen aan te spreken om diaken te worden.
Wanneer het er echter op aankomt om mannen te vinden die bereid zijn om de roeping tot het priesterschap te beantwoorden en om zich tevens vrijwillig te verbinden tot het celibaat, en dit uit liefde voor de Heer en voor zijn volk, zijn we niet alleen schatplichtig aan Gods gave maar ook totaal afhankelijk van het antwoord van het menselijk hart. Niets is mooier, maar is er ook niets veeleisender.
Daarom durven de Heer en ik deze oproep te richten tot jongeren en waarom niet, ook tot minder jongeren, die luisteren: zo je in het diepste van je hart meent dat de Heer je roept tot het priesterschap, verdring deze stem dan niet! Aarzel niet, na het nodige onderscheid, om je aan te bieden. Je zult er geen spijt over hebben. In ruil, beloof ik je de best mogelijke voorwaarden te scheppen om je roeping tot ontplooiing te laten komen. Als de Heer het verlangt, zal je roeping werkelijkheid worden. Daar heb ik het grootste vertrouwen in.
Vorige week bezocht ik het Johannes XXIII seminarie in Leuven en ik werd er diep gesticht. Heer, ik vertrouw U deze vurige wens toe; ik geloof vast dat U dit gebed zult verhoren want U weet dat dit voor ons van levensbelang is en vergeef me deze durf dat het ook in uw belang is ... Amen! Kom Heer Jezus! Maranatha".
Er gebeurt niets zonder een reden, vroeger niet en ook nu niet, Gods wegen zijn ondoorgrondelijk maar ze bestaan en Gods plan is soms niet al te duidelijk, maar het is een Meesterlijk plan met zeer juiste preciesie, niet voor niets de Goddelijke Voorzienigheid genoemd.
Laten we vooral vandaag de draad opnemen met ons religieuze leven en ons voorbereiden in een waardige vastentijd.
Ter overweging hierna de lezingen van Aswoensdag 2010
Woensdag, 17 Februari 2010 Aswoensdag
H. Silvinus van Therouanne (gedachtenis), Zeven Heilige stichters van de Servieten (gedachtenis)
Overweging bij de lezing van vandaag: H. Leo de Grote : "Nu is het de gunstige tijd, nu is het de dag van het heil" (2Kor 6, 2)
Lezingen van de dag
Joël 2,12-18. Maar ook nu nog: Is de godsspraak van Jahweh, Keert tot Mij terug met heel uw hart, In vasten, wenen en rouw; Scheurt uw harten, niet uw kleren, Bekeert u tot Jahweh, uw God! Want Hij is genadig en barmhartig, Lankmoedig, rijk aan ontferming; Een, die spijt heeft over uw rampen.
Wie weet, of t Hem ook nu niet berouwt, En Hij u een zegen laat Tot spijs- en drankoffer voor Jahweh, uw God. Blaast de bazuinen op Sion; Schrijft vasten uit, roept de menigte samen! Verzamelt het volk, brengt de schare bijeen, Roept grijzen, en kinderen en zuigelingen op; Laat de bruidegom zijn kamer verlaten, En de bruid haar bruidsvertrek.
Laat tussen voorhal en altaar De priesters wenen, de dienaars van Jahweh. Laat ze zeggen: Spaar, Jahweh, uw volk; Geef toch uw erfdeel niet prijs aan de schande, Aan de heidenen, die ze knechten! Waarom zou men onder de volken zeggen: Waar is hun God?
Nu ijvert Jahweh weer voor zijn land, En spaart Hij zijn volk!
Psalmen 51(50),3-4.5-6.12-13.14.17. Erbarm U mijner naar uw genade, o God; Delg mijn misdaden uit naar uw grote ontferming; Was mij vlekkeloos schoon van mijn schuld, En reinig mij van mijn zonde. Want ik ben mij mijn misdaad bewust, En mijn zonde staat mij steeds voor de geest: Tegen U, ach, tegen U heb ik gezondigd, En kwaad in uw ogen gedaan. Zo zult Gij rechtvaardig zijn in uw vonnis, En onberispelijk in uw gericht:
Schep mij een zuiver hart, o mijn God, En leg in mijn boezem een nieuwe, standvastige geest; Verstoot mij niet van uw aanschijn, En neem uw heilige geest niet van mij weg. Schenk mij terug de vreugd van uw heil, En versterk in mij de gewillige geest; Open mijn lippen, o Heer, En mijn mond verkondigt uw lof.
2e Corinthiërs 5,20-21.6,1-2. In Christus naam treden we dus als gezanten op, alsof God zelf door ons vermaant. In Christus naam smeken we u: Verzoent u met God.
Hem, die geen zonde heeft gekend, heeft Hij voor ons tot zonde gemaakt, opdat we door Hem zouden worden: gerechtigheid Gods.
Als medearbeiders vermanen we u bovendien, om Gods genade niet vruchteloos te ontvangen. Want Hij zegt: "Op gunstige tijd heb ik u verhoord, En op de dag van heil u geholpen." Ziet, nu is het de gunstige tijd; ziet, nu is het de dag van heil.
Mattheus 6,1-6.16-18. Zorgt er voor, dat gij uw gerechtigheid niet beoefent voor het oog van de mensen, om door hen gezien te worden; anders zult gij geen loon ontvangen bij uw Vader, die in de hemel is. Wanneer ge dus een aalmoes geeft, laat het dan niet voor u uitbazuinen, zoals de huichelaars dit doen in de synagogen en op de straten, om geëerd te worden door de mensen; voorwaar, Ik zeg u: Ze hebben hun loon reeds ontvangen.
Maar als gij een aalmoes geeft, laat dan uw linkerhand niet weten wat uw rechterhand doet, opdat uw aalmoes verborgen blijft; en uw Vader, die in het verborgen ziet, zal het u vergelden. En als gij bidt, doet dan niet als de schijnheiligen, die er van houden, in de synagogen en op de hoeken der straten te staan bidden, om door de mensen gezien te worden; voorwaar, Ik zeg u: Ze hebben hun loon ontvangen.
Maar als gij bidt, ga dan uw binnenkamer in, sluit de deur, en bid uw Vader in het verborgen; en uw Vader, die in het verborgen ziet, zal het u vergelden. Wanneer gij vast, trekt dan geen somber gezicht zoals de huichelaars; want ze verwringen hun gelaat, opdat de mensen hun vasten zouden zien. Voorwaar, Ik zeg u: Ze hebben hun loon al ontvangen.
Maar als gij vast, zalf dan uw hoofd en was uw gezicht, opdat de mensen uw vasten niet merken, maar uw Vader, die in het verborgen is; en uw Vader, die in het verborgen ziet, zal het u vergelden.
Bron : Petrus Canisius bijbelvertaling
Overweging bij de lezing van vandaag:
H. Leo de Grote (? - ca. 461), paus en Kerkleraar Vierde sermon voor de Veertigdagentijd, 1-2
"Nu is het de gunstige tijd, nu is het de dag van het heil" (2Kor 6, 2)
"Nu is het de dag van het heil!" Zeker, iets wat zonder de volheid van de goddelijke gaven is, ligt buiten de orde; de genade van God geeft ons altijd toegang tot zijn barmhartigheid. Toch moeten nu alle harten met meer enthousiasme gestimuleerd worden om spiritueel vooruit te gaan, en met meer vertrouwen aangespoord worden, want de dag waarop wij verlost werden, nodigt ons bij zijn terugkeer uit tot alle geestelijke werken. Zo vieren we met gezuiverd lichaam en ziel, het mysterie dat ons naar alle andere brengt: het sacrament van het Pasen van de Heer.
Zulke mysteriën eisen een geestelijke inspanning zonder mankeren..., opdat wij altijd onder de blik van God blijven; zoals we zouden moeten zijn bij het Paasfeest. Maar deze geestelijke kracht is slechts een feit bij een klein aantal mensen; voor ons te midden van de activiteiten van dit leven, door de zwakheden van het vlees, ontspant de ijver zich... Om de zuiverheid aan onze zielen te geven, heeft de Heer ons dus een geneesmiddel voorzien bestaande uit een terugtrekking van veertig dagen, waarin de fouten van de andere tijden verlost kunnen worden door goede werken en verteerd door het heilige vasten... Proberen we dus zorg te dragen voor het gebod van de apostel Paulus: "Zuiver u van alle smetten van het vlees en van de geest" (2Kor 7,1).
Maar dat onze manier van leven in overeenstemming is met onze versterving. Het geheel van vasten gaat niet over alleen versterving van voedsel; er is geen enkel voordeel als u voeding aan het lichaam onttrekt, als het hart zich niet bekeert van zijn ongerechtigheid, als de tong niet afziet van laster... Dit is de tijd van de zachtheid, van het geduld, van de vrede...; dat de sterke ziel zich vandaag gewend aan het vergeven van ongerechtigheden, om de vernederingen als niets te beschouwen, om de beledigingen te vergeten... Maar dat het geestelijk overschot niet droevig zal zijn, maar heilig. Dat men niet hoort klagen, want zij die met de troost van heilige vreugden leven, komen nooit tekort.
Nous marcherons a travers Bruxelles en faveur de la vie anniversaire de la mort de feu Roi Baudouin , Roi des Belges !! Venez patager ce moment avec nous ! reservez dans votre agenda dés aujourd'hui le 28 mars 2010 !! Mars voor het leven op 28 maart 2010 ter herinnering van de 20 jaar abortus i...n België.
Hier de aankondiging
Op 28 maart 2010 organiseren we een mars in Brussel, hoofdstad van Europa. De mars is pluralistisch en apolitiek, en heeft tot doel op tekomen voor de rechten van de vrouw en het ongeboren kind. Het zal dan 20 jaar zijn, dag op dag, na de depenalisering van abortus in België. Wij eisen dat de overheid de vrouw op juiste wijze informeert over de dramatische gevolgen van een abortus en dat zij haar de concrete middelen geeft om voor het leven te kiezen. Wij vragen ook de afschaffing van de wet Lallemand-Michielsens die het zwakste lid van onze maatschappij elke bescherming ontneemt. Om te verzekeren dat de mars een succes wordt vragen wij u, de groep te vervoegen en jullie kennissen te mobiliseren.
Le 28 mars 2010 se déroulera à Bruxelles, capitale de l'Europe, une marche pluraliste et apolitique en faveur des droits de la femme et de l'enfant non-né. Vingt ans, jour pour jour, après la dépénalisation de l'avortement en Belgique nous exigerons des pouvoirs publics qu'ils informent correctement les femmes sur les conséquences dramatiques de l'avortement et qu'ils leur donnent concrètement les moyens de choisir la vie. Nous demanderons également l'abrogation de la loi Lallemand-Michielsens qui prive le plus faible de notre société de toute protection. Afin d'assurer le succès de cet évènement rejoignez nous dès maintenant et mobilisez vos proches !
Naar aanleiding van het Jaar van de Priester zal er in Antwerpen een conferentie plaats vinden.
Onderwerp: de Heilige Pastoor van Ars
Spreker: E.H. Tyberghien priester in het heiligdom van Ars. Hij is vlaamstalig en werd in 2006 tot priester gewijd in Ars.
Datum: zaterdag 19 december
Plaats: Ontmoetingsruimte naast de Sint-Jacobskerk (kerkingang Lange Nieuwstraat - via de oprit) Aanvangsuur: 14u30
Aan het einde voorzien rond 17 uur is er de mogelijkheid om deel te nemen aan het Lof waarmee de wekelijkse biechtgelegenheid in de Sint-Jacobskerk wordt afgesloten.
Ik heb hen laten delen in de heerlijkheid waarin U Mij hebt laten delen, opdat ze één mogen zijn zoals Wij één zijn, zodat de wereld kan erkennen dat U Mij hebt gezonden. ( Joh. 17: 22-23)
Op 5 en 6 december 2009 Namen Expo hal nr 2 van het expositiepaleis
( GPS: Avenue Sergeant Vrithoff Namen)
Christelijke bijeenkomst Verenigd door Christus
Programma:
Onderrichting door de sprekers (er is vertaling voorzien naar Nederlands, Duits en Engels, borg 50 euro voor de hoofdtelefoon)
Lofprijzing
Gebed voor de eenheid onder de christenen en om genezing
Afsluiting zondag 6 december om 16u30 met de Eucharistie.
Er wordt geen inschrijvingsgeld gevraagd
Inschrijving verplicht via de website www.verenigddoorChristus.org of schriftelijk naar adres Verenigd door Christus
Peter Benoitlaan 3
B 9120 Beveren Waas
U kunt deelnemen Het volledige weekend
Alleen zaterdag
Alleen zondag
Geen kinderopvang, de ouders blijven zelf verantwoordelijk voor hun kinderen. Bedankt om op hen te letten.
Logies:
Een lijst met logies in en rond namen kan gedownload worden op:
Kunnen ter plekke gekocht worden. Een ruimte voor pic-nics is voorzien in de expositiehal. Er bevinden zich restaurants in de omgeving.
De sprekers:
Pater Rémy Schappacher is Dominicaans priester in het klooster te Nancy. Hij is lang aalmoezenier geweest in gevangenissen en leidt sinds een tiental jaar predikings-diensten met de Kracht van de Heilige Geest.
Rév. Debbie Kendrick van de Pinksterbeweging komt uit Ashland
( Virginia, USA). Zij is bekend om haar grote gaven van onderricht en profetie, en heeft een hart dat overloopt van liefde.
Carlos Payan, is evangelisch pastor. Hij leidt sedert drie jaren genezingsdiensten. Tevens stichter en verantwoordelijke van Paris Tout est Possible, valt hij op door het oecumenisch karakter van zijn bijeenkomsten.
Vassula Rydén, is van Griekse nationaliteit. Ze is geboren in Egypte en behoort tot de Grieks Orthodoxe kerk. Zij ontmoette Christus in 1985 en Hij roept haar op om te werken voor de eenheid. Sindsdien reist zij de wereld rond om deze oproep te beantwoorden.
De congregatie voor de Geloofsleer heeft volgend standpunt tov haar:
Ik bemerk dat er speciale berichten worden toegevoegd aan de items, dit gebeurd door ADS van Google en volledig buiten mijn intentie of wil, waarschijnlijk omwille van het feit dat dit blog volledig gratis wordt aangeboden. Weet dus dat dergelijke berichten met links naar andere websites kunnen voorkomen doch niet door mij ondersteund worden.
Met dank voor uw aandacht hieromtrent
Ik bemerk dat er speciale berichten worden toegevoegd aan de items, dit gebeurd door ADS van Google en volledig buiten mijn intentie of wil, waarschijnlijk omwille van het feit dat dit blog volledig gratis wordt aangeboden. Weet dus dat dergelijke berichten met links naar andere websites kunnen voorkomen doch niet door mij ondersteund worden.
Zaterdag 24 oktober 2009 Bedevaart Rue du Bac te Parijs
Op bedevaart naar Rue du Bac te Parijs
Wie gaat er mee?
Op zaterdagmorgen 24 oktober 2009 vertrekken we om 05u15 op het Van Hombeeckplein te Berchem bij Antwerpen, er zijn ook nog enkele andere opstapplaatsen in de kempen.
( parkeerplaats op de binnenkoer van het voormalig St Stanislascollege aldaar)
We rijden met een autocar van Oostmalle cars uit Oostmalle en bezoeken dus Rue du Bac waar we een H Mis viering mee vieren , nadien nemen we pic-nic en bezoeken aansluitend nog de H.Hartbasiliek (Sacre Coeur), in Montmartre. In deze basiliek is er een gedurige aanbidding van het Allerheiligste sacrament 24 u per dag en zo al verscheidene jaren. We kunnen de basiliek bereiken via de trappen of via de lift.( ? ter plaatse te regelen)
Voor inschrijving en inlichtingen contacteer dhr en mevr Walter en Ursula Huybrechts- De Gruyter Herentalsebaan 62 te 2390 Oostmalle.
Hun telefoonnummer 03 312.22.16
Deelname in de kosten: 34 euro per persoon, pic nic persoonlijk te voorzien.
Aarzel niet bijkomende inlichtingen in te winnen via de mail me knop
Leve België ( Clousseau) nu ook in hitparade Wallonië
Vandaag, als het even mag, neem ik een besluit over noord en zuid Vandaag hijs ik snel de vlag want de trein ontspoort tussen zuid en noord
Wij hebben een mooi verleden, ook al spreken we een andere taal Wij delen het mooiste land en in ons hart klinkt er één verhaal
On est tous les mêmes want we zijn allemaal Belgen Oui, je vous aime, ons geheim zijn Vlamingen en Walen in hetzelfde land In dit kleine land, ons Belgenland, staan Vlamingen en Walen aan dezelfde kant Dat mag toch niet verdwijnen want ik hou van België
Vandaag staan we zij aan zij et les differences nemen wij erbij Vandaag is de eendracht groot, zijn we eensgezind, das niet idioot
Wij delen dezelfde passie, wij leven dezelfde droom Ik denk dat de Vlaamse leeuw en de Waalse haan samen sterker staan
On est tous les mêmes want we zijn allemaal Belgen Oui, je vous aime, ons geheim zijn Vlamingen en Walen in hetzelfde land In dit kleine land, ons Belgenland, staan Vlamingen en Walen aan dezelfde kant Dat mag toch nooit verdwijnen want ik hou van België
Leve België! Oh, vive la Belgique! Ja, leve België! Oh, oh, owowowo On est tous les mêmes want we zijn allemaal Belgen Oui, je vous aime, ons geheim zijn Vlamingen en Walen in hetzelfde land
In dit kleine land, ons Belgenland, staan Vlamingen en Walen aan dezelfde kant Dat mag toch nooit verdwijnen want Ik hou zo van ons kleine landje Geef mij dus maar ons kleine landje : België!
«De Boodschap is een stroom van liefde over de wereld. Ze is de weg voor de besluiteloze, voor hen die gebukt gaan onder de huidige tegenstrijdigheden, ze is de vertroosting voor de gekwetste harten die in de geweldige beroering van deze tijd vereenzaamd zijn.” (23.7.68)
Wat is het doel van de Boodschap?
Jezus tot Marguerite
“ Ziehier het doel van mijn Boodschap: grondiger kennis van mijn liefde voor de mensen. Wat Ik vraag: offers, gebeden,verstervingen; levendiger Maria-verering; ijver voor de rozenkrans die overal dient hervat” ( 29.1.67)
Moet men deze Boodschap aanvaarden?
Jezus tot Marguerite
“Voorwaar Ik zeg u: de wereld blijft vrij ze aan te nemen of te weigeren. Ze zal de gevolgen van haar keuze op zich nemen” (18.7.67)
Wat zal de Boodschap teweegbrengen?
Jezus tot Marguerite
“De Boodschap ontsluit de harten voor de liefde en voor de kennis van een God die verliefd is op zijn schepselen.” (5.5.70)
Komt deze Boodschap werkelijk van Jezus?
Jezus tot Marguerite
“Ik ben de auteur van deze geschriften, Ik ben degene die ze ingeeft. Twijfel daar niet aan. Wie zou u nu op dit ogenblik durven bedriegen?”(24.3.66)
Waarom een legioen kleine zielen?
Jezus tot Marguerite
“Omdat Ik goed en barmhartig ben hou Ik meer rekening met het goede dat men doet dan met het kwade dat men mij aandoet.
Mijn gerechtigheid wijkt graag voor mijn barmhartigheid. Ziedaar waarom Ik een leger kleine zielen verlang, die zich innig verenigd tussen mijn gerechtigheid en de zondaars zullen opstellen onder de hoede van mijn Koningin-Moeder” (20.7.67)
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.
Wenst u De Boodschap in boek te lezen, mail me dan even en ik antwoord U op welke adressen U deze kunt aankopen. Vermeldt tevens da gewenste taal De Boodschap is in verschillende talen beschikbaar. If You want to read The Message as a book, sent me a mail , I answer you with the address where to buy. Please indicate which language You wish, The Message is available in different languages. En cas Vous voulez lire Le Message comme un livre, envoi moi un petit mail, et je vous réponds ou vous le pouvez acheter. Le Message est disponible en plusieurs langues.