De eerste schooldag
Vandaag is het de eerste schooldag. Ik denk terug aan het geluid van de schoolbel. Nu is dit nostalgie, vroeger was het eerder het irritant geluid van het einde van de speeltijd.
Ik wil niet melig doen - misschien toch een beetje - als ik de meeste kinderen/jong volwassenen bezig hoor over school, zien ze dit als een hel. Uitspraken als ‘Wat doe ik daar eigenlijk?’ ‘ Ik leer daar niks’. ‘Mijn vrienden zitten niet meer bij mij.’ Daar gaat mijn haar van rechtstaan.
Het onderwijs bij ons is verankerd in de Belgische grondwet, een recht, een plicht. De toegang tot het onderwijs is gratis tot het einde van de leerplicht! Ooit waren we hier trots op, pioneers. We zitten zelf zo ver dat we op maat van de leerling - met vallen en opstaan - bijna onderwijs kunnen organiseren. Wij zijn de gelukkigen van deze wereld. Jongens en meisjes - zonder onderscheid in kleur of religie - kunnen naar school, krijgen het privilege om naar school te gaan. Misschien moeten de leerkrachten op de eerste schooldag daar iets rond organiseren. Hoewel kinderen en jong volwassenen hier niet bij stilstaan zouden er heel wat andere jongeren in hun plaats willen zijn. Tot zo ver mijn pleidooi.
Ik ging graag naar school. Hoewel het lager onderwijs een echte hel was voor mij - ik werd gepest. Dat is een verhaal voor een andere keer. Op een koude winteravond, wanneer iedereen bijna depressief is, en met een lekkere pot warme chocolademelk (zelfgemaakt) zal ik dat verhaal wel eens vertellen. Ongeacht de akelige periode, leerde ik super graag bij. Ik was geen superleerling hoor. Mijn punten zijn altijd middelmatig geweest - tegenover het klasgemiddelde. Toch zeggen punten helemaal niks. Ik ben het levende bewijs. Volg even mee.
Ik kwam uit het lager onderwijs - met een gebroken hart, een gebroken ziel en met middelmatige punten. Ik stapte in het middelbaar onderwijs, of beter ik maakte een diepe duik en hoopte dat ik zou worden opgevangen want anders was het een ware clash geweest.
Gelukkig werd het de beste tijd. Ik volgde Technisch Onderwijs. Ik studeerde af met middelmatige punten - dus niks nieuws onder de zon. Het bewees dat ik stabiel was in mijn punten. In het 5de middelbaar begon er iets te veranderen in mij. Ik wist dat ik beter kon - zonder willen te beweren dat een technische richting te min is, helemaal niet. Want tot voor het 5de middelbaar zag ik mezelf zelfstandig worden - net als mijn mama - en een reisbureau openen (ik studeerde af in de afdeling Toerisme).
Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de criminal mind van de mens en ook waarom een mens ophoudt met criminele feiten te plegen. Na een lang onderzoek en analyse, wist ik wat ik wilde worden! Hip hip hoera!!!!
Ik wilde criminologe worden (en dat ben ik ook). Alleen waar ik me niet tegen gewapend had was de weerstand die ik zou krijgen, zowel op school als thuis. Mijn ouders waren relatief snel overtuigd - ahja - ik kan nu eenmaal goed overtuigen - geloof me maar of vraag het aan mijn partner!!!
Enfin, ik vertelde het aan mijn klastitularis, de leerkracht aardrijkskunde toen. Ik herinner mij zijn gefronste wenkbrauwen en zijn lach. ‘Chari, meen jij dat?’ ‘Wil jij criminologie studeren?’ ‘Dat zal toch nooit lukken?’.
Mijn haar kwam recht, mijn hart begon te bonzen en ik balde mijn vuisten in mijn zakken. Ik keek hem recht aan en zei: ‘Ja ik meen dat.’ ‘Ik wil criminologe worden’ ‘Dat zal mij wel lukken’. ‘ Weet je waarom?’ ‘Wanneer een kind van 6 tot haar 12 jaar pestgedrag ondergaat, er niet onderdoor gaat en haar punten altijd middelmatig zijn, nooit extreme hoogtes en nooit extreme laagtes, dan bewijst dat dat ze zich staande houdt.’ ‘Ik had toen niemand die in mij geloofde, erger nog, ik betekende niks.’ ‘ Dat is niet erg, want ik geloof in mijzelf en uiteindelijk ben ik degene die het moet doen en niemand anders.’ Ik verliet zijn lokaal met opgeheven hoofd en rechte schouders - en een veel dikkere boezem dan nu.’
Uiteindelijk werd ik ook nog bij mevrouw de directeur geroepen en onderging ik een test van het CLB om te zien of ik een universitaire studie aankon. Die test was middelmatig. Kun je dat geloven? Ik had slecht verwacht. Ik bleef volharden in mijn middelmatigheid.
Ik waagde het, ik sprong nog dieper dan toen in het middelbaar, alleen ik was voorbereid. Ik, die uit de technische richting zou het diploma ‘Master in de criminologische wetenschappen’ halen. Niet via de hogeschool en dan naar de unief. Nee, nee zoveel geduld had ik niet. Direct naar de universiteit. Punt uit. En ja hoor, 5 jaar later, stond ik aan de schoolpoort van mijn school waar ik middelbaar onderwijs volgde met een fantastische grijns op mijn smikkel en mijn diploma op zak.
Vaak vragen mensen mij, hoe heb je het gedaan? Hard gewerkt, hard gestudeerd, veel discipline aan de dag gelegd en de eerste 3 maanden een aantal cursussen geblokt uit de humane wetenschappen uit de 3de graad van het middelbaar. Ik ben enorm trots op deze prestatie.
Een kleine anekdote: Ik ging niet zoveel uit, dat interesseerde mij niet zo. Ik kreeg ooit de kritiek dat ik door me op te sluiten geen vrienden zou maken. Waarop ik antwoordde: ‘Ik ben hier niet om vrienden te maken, maar om een diploma te halen.’
Laten we concluderen dat ik toch niet zo middelmatig ben als mijn punten doen uitschijnen!