Camiño de Santiago
Foto

Foto

Inhoud blog
  • trip van zond. 11 okt. naar km "0" Finisterre.
  • Trip van 10 okt.: Muxia > Finisterre afstand 29 km.
  • Compostela 8 & 9/10
  • Trip van woensdag 7 oktober met aankomst in Compostella ( nog 19 km te gaan tot Compostella).
  • Trip van 6 okt.: Arzua > O Pedrouzo (19km / nog 20 km te gaan).

    Foto's
  • Mijn foto's

  • Archief per week
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015


    Blog als favoriet !


    Doe wat liefde je gebiedt,
    Ga je hart verpanden
    In mijn leven en mijn lied,
    Draag ik jou op handen
    Uit "Carmina Burana"
    16-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trip van 16 september: Rabe d/l Calzadas >> Hontanas (19,5km /454km to go).
    Vandaag nog zo'n waterige dag en door merg en been snijdende wind, Maar over gisteren valt nog wat toe te voegen, Alie de echtgenote van Gerry een Nederlands koppel, reinigde gisterenavond haar trekschoenen en plaatste ze onder de open overdakking te drogen. Tot haar verbazing stond er deze morgen nog slechts 1 schoen, grote paniek bij de vrouw, heeft iemand zich vergist? Een geintje uitgehaald? Was ze verstrooid? De schoen gepikt?
    In het slaapzaaltje deed iedereen zijn best om naar de schoen uit te kijken, niks aan te doen de schoen bleef spoorloos. Wat nu?
    De hospitalero werd erbij gehaald en die had onmiddellijk door wat er loos was, zijn gsm-seintje volstond om aan zijn smile te zien dat het probleem was opgelost. De "perro" van de buurman, is de schoen 's nachts komen wegsleuren, het gebeurt regelmatig dat de hond schoenen naar zijn hok sleurt. De buurman heeft de schoen daarop teruggebracht. Gerry de echtgenoot van Alie had echter bij aanvang van hun 3de trip minder geluk, toen werden zijn fonkelnieuwe trekschoenen meegenomen zeg maar gepikt. De dader liet zijn op sleet zijnde schoenen met dezelfde schoenmaat wel achter, zodat Gerry zijn camino kon verder zetten. Hoe dat allemaal kan?
    Simpel, de pelgrims mogen de zaal niet in met hun trekschoenen, die moeten ze achterlaten in de daarvoor bestemde schoenrekken aan de ingang van de albergue's. Leren ze in Spanje dan nooit uit de feiten?
    Graag liet Alie en Gerry een foto nemen, zij met haar beide schoenen. Gerry zijn schoenen? Ja, die hebben een nieuwe fiere oneerlijke eigenaar, foei. Een letterlijk toepassing van : "wie het schoentje past, die trekke het aan". Ik doe mijn schoenen in een zak ongezien mee naar boven.
    Morgen trip ik hoogst waarschijnlijk van hieruit in Hontanas naar het 27km verder gelegen Boadilla del Camino. Deze avond doop ik mijn neus in de cognac. Morgen weet ik te zeggen of hij rood is uitgeslagen, ofwel dat ik van de valling af ben. Klopt het, dan steek ik nog dikwijl mijn neus aan de fles.
    Allemaal de beste groetjes, zet jullie schoentjes met St. Niklaas binnen en de neus aan de 5-sterrenfles.
    Daaag van Théo.


    15-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trip van maandag 14 september : Ortega >> Burgos (28 km / 485 km to go).
    Zachtjes loopt de kilometerteller als een zandloper naar omlaag. Ik kon mij bij aanvang niet voorstellen wat de "camino" vanuit Roosbeek in feite inhoudt, maar daar kom ik op het einde nog op terug.
    Vandaag werd op een menselijker uur vertrokken, Burgos heeft zowat 200 slaapplaatsen voorzien over 4 Albergues uitsluitend voor Pelgrims, ons doel was overnachten in de Christelijk accommodatie van Emaus eventueel met 1 dagje verlenging, Lucien onze blinde vriend krijgt het moeilijk in dit koude weer. Yves, Delfine en Lucien zouden bij de opkomende klaarte rond 7u30 vertrekken. Ik rond 6u om tijdig te reserveren en mij door de speedmannen op sleeptouw te laten nemen tot in Cardenuela Riopico. In het schijnsel van 1 ledlampje vergisten we ons van piste op de splitsing in Ages. We kwamen terecht op het baantje naar Zalduendo. Gelukkig kwamen we 3 Fransen tegen die ook fout liepen en terug stapten naar de "patte de canard" (frans voor wegsplitsing) waar we verkeerd afdraaiden. Nu met 6 en in meer dan veldvitesse werd de Matagrande aangevangen, een klim van 1,5 km lang met 8% stijgingsgraad. Het tempo lag mij te hoog ik loste op een goeie 100m voor de top, -buen camino- en vertrokken waren mijn gangmakers. Geen erg het was inmiddels al dag geworden en aan het einde van de afdaling ligt het bevoorradingspunt, tijd voor de 'cafe con leche' en de paar broodjes met kaas en hesp die ik gisterenavond meenam uit de keuken. De volgende 17km waren licht afdalend tot Burgos, een lust om te stappen was het niet dat het koud was. De doortocht van Burgos was minder. De stad heeft de vorm van een pensmaag, ge komt oostelijk toe, moet door de stad naar het westelijke deel waar het Centro Turistas de Burgos zetel heeft, om dan terug te keren naar het oostelijk deel van de stad voor de overnachtingsplaats in het gebouw van Emaus. Ik reserveerde de 4 plaatsen in dat prachtige gebouw met 30 bedden verdeeld in 5 zaaltjes van 6 bedden. Mannen en vrouwen gescheiden, idem de wc's/douches, luxueuze keuken en leeszaaltje, prijskaartje 5€, avondmaaltijd en ontbijt -> donativo. Alleen pelgrims met minstens 25 geldige stempels op de credencial krijgen toegang en slaapgelegenheid, op voorwaarde dat ze op het avondgebed en de pelgrimszalving aanwezig zijn. Vanaf 19 u moet ge binnen zijn en lichten doven om 22 u. 's Ochtens dient het kamerzaaltje verlaten te worden om 7u30. Strenge regels, goede voorwaarden en een uitmuntend verblijf. Akkoord voor wat, hoort wat.
    De vrienden kwamen toe omstreeks 16u. Lucien had het moeilijk. Morgenvroeg zullen we beslissen wat we gaan doen. Ik zal ongeacht wat het drietal beslist, waarschijnlijk een dagje in deze mooie grootstad rondslenteren op zoek naar moois dat hier vast en zeker aanwezig zijn.


    14-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Rumbo a España - Granada in Katolieke handen!! - deel 14
    In 1469 komt er eindelijk schot in de zaak. Zowel Castilië als Aragón hernamen de onderlinge besprekingen en ruimden de laatste meningsverschillen op.

    De laatste koning van Castilië Enrique IV bleef kinderloos. Men noemde hem dan ook de ‘impotente”. Daardoor maakte zijn halfzuster Isabella aanspraak op de troon.
    Maar aanvankelijk was niet heel de adel akkoord.. Men wou liever nog wat wachten.

    Toen de koning dan hertrouwde met een Portugese prinses, was men dan ook gelukkig, toen er zich dan toch een rechtstreekse erfgenaam scheen aan te kondigen.
    Het werd echter een meisje en bovendien bleek, dat er bedrog in het spel was. Een hoveling (Beltran) had een handje toegestoken, om de koningin te helpen! Het prinsesje werd dan ook “la Beltraneja” genoemd.

    Dit was de eerste maal, dat een kans om beide landen te verenigen, mislukte. Dit was dan ook de oorzaak van de successie-oorlog tussen Spanje en Portugal. De koning kon nu niet anders dan zijn halfzuster als erfprinses te benoemen.

    Uit Aragón kwam de jonge koning Fernando op het voorplan.
    Beide dynamische figuren ontmoetten elkaar en sloten een huwelijk, dat zeer voorspoedig was. Zij vulden elkaar goed aan en namen zeer goede maatregelen. De “Cortes” van Castilië hadden Fernando wel duidelijk gemaakt, dat hij bij hen nooit Koning zou worden, hoogstens “Regente”.

    Om de almacht van de adel wat af te remmen, vooral dan in de reusachtige landelijke gebieden, stelden zij de rurale politie in : de “Hermandad”. De adel verloor hierdoor feitelijk de rechterlijke macht.

    Een andere belangrijke maatregel, was het instellen van de Inquisitie, een kerkelijke rechtbank die moest oordelen over de ware beleving van de Godsdienst.
    Voor deze taak deed Isabella beroep op haar biechtvader Tomás de Torquemada. Deze rechtbanken bestonden eerder al onder een ander bewind, denk maar even terug aan de strijd tegen de Kataren.

    De levenstaak, die Isabella en Fernando voor ogen hadden, was het uitbouwen van een grote eenheidsstaat, onder één gezag, met één taal, met één godsdienst. Hiervoor moest alles wijken.

    Fons Wierinckx


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trip van zondag 13 september : Belorado >> San Juan de Ortega (25km/ to go= 312km).
    Gisterenavond kwam ik voor een 2de maal op rij een Vlaams stel tegen, Ann Didier en Rik Beele uit Moorslede bij Ieper. Zij tripten vanuit Moorslede via de Rijsel > Aras> richting Blois > Bordeaux naar St.Jean PdP. > Roncevalles en zo de gebruikelijke Camino Frances op richting St. Jacques.
    Vandaag zouden ze verder trippen dan S.J.d.Ortega. Er is daar maar 1 refugio met 58 plaatsen en geen hotel, langslapers of trage stappers kunnen daardoor best ofwel voor Ortega, ofwel enkele kilometers verder in Atapuerca of Ages uitkijken naar een slaapplaats.
    Mijn 3 tafelgenoten uit Frankrijk zouden vannacht vertrekken, ik vroeg of er bezwaar was om mee te stappen. Geen bezwaar in tegendeel, maar dan wel op tijd klaar staan. Om 03u. werd er afgesproken en we vertrokken pil op dat uur de koude nacht in, in het schijnsel van 2 ledlampjes.
    De 3 mannen trokken door, ik wist dat ik dat tempo niet ging uithouden, Toantos, Villambistia, Espinosa d.C. en het klooster van San Felices, ik ga er niet veel over kunnen vertellen, we stapten als 4 negers in de nacht, in de dorpjes toegeblaft door waakhonden en keffertjes.
    Rond half acht, toen we door Villafranca en we aan de voet waren van de Montes de Oca met zijn top op 1160m. werd het stilaan dag. Oef, want ik kon het tempo nog met moeite aan. Een laatste foto van de 3 kerels en eentje van mij, "buen Camino" en ik liet mij afzakken om wat te recupereren en te ontbijten. Op 2 bananen na liep ik op een lege maag. En dan terug op stap, nu in eigen tempo, met tussenpoosjes.
    Bijna aan de top liep ik 3 personen in, ik vond hun stapwijze vreemd, maar wat blijkt, een van hen is een gehandicapte man die strompelend aan de hand van een andere man marcheerde in gezelschap van een nog jonge vrouw.
    Ik bleef verwonderd het 3-tal volgen. Bij hun rustpauze op de top, veinsde ik ook aan rust toe te zijn en nam plaats naast hen op een boomstam. Blijkt alsdan, dat de gehandicapte persoon bovendien blind is. Ik stond totaal perplex, maar stelde mij voor. We maakten kennis, Lucien 65j uit Sailon en zijn boezemvriend Yves 76j uit Isters in de Franse Provence, begeleider van Lucien en Delfine 32 j. een jonge dame die de 2 mannen sinds 9 dagtrippen helpt en bijstaat! Ik wist niet waar ik het had. Ik ben bij dat trio gebleven. De 2, sinds meer dan 20 jaar boezemvrienden, zijn niet aan hun proefstuk toe. Jaarlijks trekken ze alzo een paar keer voor meerdere weken onder hun tweetjes op.
    O n g e l o of l i j k !!! En onvoorstelbaar. Ik maakte een foto van Yves zijn logboek en wat blijkt, dat zij in het voorjaar dagtrippen aflegden van 25 ja zelfs 30 km/dag en dat 2 a 3 weken aan een stuk.
    Mijn verstand kan er niet bij, mijn ongeloof nog veel minder.
    Vroeger beoefenden ze eenzelfde sport, werden sportgenoten, makkers, kameraden en daarna dikke vrienden, vrienden voor het leven die elkaar regelmatig opzoeken en er verschillende keren per jaar op uittrekken tot verbazing van iedereen die hun met heel veel ongeloof nakijkt. Ontroerend, morgen trippen ze naar Burgos, ik trip met ze mee, en wee mezelf als ik een krimp of klacht zou geven, ik zou het mij dan voor de rest van mijn leven beklagen.
    Yves en Lucien, CHAPEAU en niet minder voor Delfine.
    De volgers nodig ik uit naar de foto's te kijken, alhoewel die momentbeelden, maar een fractie van de omstandigheden weergeven.
    Deze avond brengen we onder ons viertjes door we leggen samen voor een fles Rioja bij het eten.
    Morgen dan trippen we naar het 28km verder gelegen Burgos met onderweg de Matagranda, hopelijk geen echte grote dooddoener, zoals zijn naam laat vermoeden.
    Allemaal de beste groeten en daaag van Théo.


    13-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trip van zaterdag 12 september : Santo Domingo d/l Calzada >> Belorado (23km / nog 536km to go).
    Was het door het late etensuur, of de te grote salada mixta, of door het na-gerommel in mijn hoofd wie zal het weten, maar ik deed geen oog dicht. Stil trok ik de zaaldeur achter mij dicht en vertrok iets na vijf op weg. Fons heeft gelijk, ik zat er de laatste week wat door in mijn hoofd was een soort gestotter bezig, waardoor ik minder vat kreeg op het essentiële, samengevat ik zat in een dipje. En dan is het opnieuw zoeken naar ...de juiste weg.
    De Camino is een lange weg van afdwalen en terugvinden, van speelse ogenblikken en terugvallen in de ernst, van lachen en snotteren. Het kan zeer doen, ik weet soms niet meer wat de volgorde is en hoe ermee om te gaan. Ik zie dat andere pelegrinos , zowel mannen als vrouwen het eveneens ondergaan. Het zal wel de te verbijten pijn zijn.
    Aanspreken met -all good? No problemas?- verricht dan wonderen, en het werkt vanzelfsprekend zalvend.
    Nog nacht en op weg, niet de gebruikelijke camino wel de carretera N120 met fietsweg ernaast, de nog slapende pueblos, Granjon - Redecilla en met opkomende dag door het ontwakende Casteldelgado langs Villamayor naar Belorado. Onderweg, liep ik 2 Vlamingen tegen het lijf, Kenneth Clynckers en Joy Van Capellen uit Leopoldsburg. Twee jonge kerels vertrokken vanuit St. Jean PdP in Frankrijk op 3 september, met een tentje en zwaar beladen, in feite te zwaar, maar al met een pak ervaring. Reeds vroeger deden ze de Camino del Norte en trokken toen verder naar Portugal. Vandaag trekken ze tot voorbij Belorado, naar Tosantos omdat het daar rustiger is. Buen Camino gasten, stel het goed. Zij zijn niet toe aan een strenge zegening of aan een ontdubbeling, het zijn nog - orgels die draaien, met zwieren en zwaaien-. Rasechte Vlaamse kerels dat zijn ze.
    Voor mij volstaan de bijna 24km, ik doe geen meter meer. Mijn Venezolaanse vrienden? Misschien zie ik ze later nog terug, de vraag is dan of ik ze zal kunnen bijhouden als ze opgelapt zijn.
    Morgen trip ik richting San Juan de Ortega over een afstand van 24 km met opnieuw een dooddoener de - Alto de Valbuena -op een hoogte van 1160m, behorende tot de Montes de Oca. Mercikes, voor mij liever 'n Coca. Mogelijk moet ik de trip halveren en stappen tot in Villafranca ten koste van de voorziene rustdag in Burgos. Burgos spreekt mij echter aan om te bezoeken, 't is 't een of 't ander. Wat er zal van komen verneemt u morgen bij leven en welzijn.
    Alle volgers de groetjes en een goed weekend gewenst. Daaag van Théo.


    12-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rumbo a España - De reconquista vertraagt!! - deel 13 -
    Keren we nog even terug naar het einde van de 13e eeuw. Alleen Granada was nog in Moorse handen. Waarom stopte de Reconquista?

    In een vorig praatje haalde ik reeds eerder een aantal mogelijke redenen aan. Velen hadden te maken met politieke invloeden, die van buitenaf kwamen.
    Maar er waren nog andere.

    Castilië en Aragón hadden zich de voorbije eeuwen ontwikkeld tot de sterkste staten van het schiereiland. Zij hadden vaak op hun eentje gestreden en grote beslissingen genomen, zonder met elkaar rekening te houden.
    Dit kon nu niet langer meer. Zij moesten meer gaan samenwerken of hun belangen zouden kunnen botsen.

    Aragón had ten andere ook heel wat aparte belangen aan de Oost-zijde van het land, waar het zich samen met Barcelona opmaakte om de Moren te verjagen uit de Balearen. Maar ook in Italië was Aragón actief, met de verovering van Napels.
    Maar er was nog meer. In Aragón waren er lange tijd strubbelingen tussen de hoge adel en hun vazallen. Het gewone volk werd hiervan het slachtoffer. De monarchie zette zich aan de zijde van het gewone volk en een burgeroorlog was nakend, maar kon vermeden worden.

    In Castilië het grootste van beide “landjes” dreigde gedurende een hele eeuw een successieoorlog.
    Toen Sevilla veroverd werd in 1248, kwam er een massale vlucht van de Moren naar Granada en Afrika. Sevilla werd de nieuwe hoofdstad. Koning Fernando III bevolkte de stad met nieuwe Castilianen en verdeelde het land onder zijn ex-soldaten.
    Verder stichtte hij de militair-religieuze orden van Calatrava en Alcántara, naar het voorbeeld van de tempeliers en de hospitaalridders.

    Zijn erfgenaam, Alfonso X hield zich liever bezig met wijsbegeerte en algemene cultuur dan met de Reconquista. De adel kwam tegen hem in opstand en de paus moest voor een verzoening zorgen.

    Onder Pedro I, de Wrede, was er evenmin een vordering naar het Zuiden. Hij hield zich in de meest ongunstige zin bezig met paleiskuiperijen en allerlei wreedhaden.

    Fons Wierinckx


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trip van vrijdag 11 september : Najera >> Santo Domingo de la Calzada (21km / 559km to go).
    Gisterenavond hebben we op de chambrette nog wat zitten overleggen hoe en waar we de dagtrip indelen en aanpakken.
    Eduardo moet als gevolg van een maagverkleining zijn voedselpatroon anders indelen.
    Beiden zitten geplaagd met voetblaren en Carlo bovendien met de nagel van zijn dikke teen die loskomt. Het zijn keiharde kerels, maar onze babbel ligt stil, ieder verbijt zijn leed. De start met een kei van een grimpette, in het halfdonker en daarbij eerder koud, was wel niet waar we van gedroomd hadden. Het was accordeon lopen, ik geraakte achterop op de klimmetjes, op de platte stukken en de afdalingen liep ik in. Het viel mij op dat tijdens deze trip het landschap wijzigde, geen druivencultuur meer maar wel omgeploegde landerijen, vette gronden zonder keien dus, naar Spaanse normen ideale landbouwgrond middendoor gesneden door de camino. En op de camino fietsers met bandenlek en trippers die hun blaren en pijnlijke voeten verzorgen. Ge kunt ze er zo uithalen, de pelgrims met start in Vezelay/Frankrijk en of die van meer noordwaarts komen. Vandaag was het overdag sinds de start in St. Jean een warme dag, onderweg slechts 1 bevoorradingspuntje na 6km stappen, gelukkig voorzie ik mij steeds van voldoende water.
    Veel nieuws valt er feitelijk niet te rapen, tenzij dat een Amerikaanse van Japanse oorsprong zoek is sinds een paar dagen. Ze loopt de camino met haar broer, dom van hem om zijn zus achter te laten, zijn camino zit er daardoor waarschijnlijk op.
    Onderweg zijn berichtjes aangebracht, het nieuws kwam hier gisteren op TV. Mislopen is bijna niet mogelijk, de camino aanduidingen zijn duidelijk en volgens mij voldoende. Maar wie zich vergist van weg, komt in een doolhof van veldwegels terecht en, zoek dan maar uw weg terug. Hopelijk komt ze terug terecht.
    Wat betreft de aankomst in Santa Domingo, zijn we deze keer naar de dichtstbijzijnde pelgrimsopvang getrokken, ze hebben dringend verzorging nodig.
    Morgen is het een wat langere trip, met weinig klimwerk van Santa Domingo naar Belorado.
    Straks vroeg het bed in, maar nu nog mijn douche , want iedereen heeft een douche-uur en het mijne is in zicht.
    Iedereen mijn beste groeten en daaag van Théo


    11-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trip van dond. 10 sept. : Logrono >> Najera (31 km). Nog 580 km te gaan.
    Het aftellen is begonnen, morgen nog 580 km. verdeeld over 28 trippen. Er komt een einde in zicht, Compostella komt dichterbij.
    Gisteren laat op de avond ben ik een koffie gaan drinken met Erik. Zijn wedervaren is er eentje met hoeken en haken. Nadine liet hem vallen volgens Erik zijn zeggen "wilde ze niet". Erik moet leren begrijpen dat pelgrims vrouwen of mannen daar niet voor komen. Mijn woorden waren nog niet koud of 2 jonge dametjes vroegen of ze mochten bijzitten. De terrasjes zijn overvol bezet dus geen erg. Erik vertelde mij dat hij in Frankrijk en enkele trippen in Spanje aflegde met autostop om de verloren tijd op te halen. Enkele minuutjes later verschoof zijn aandacht naar de 2 grietjes en Erik op dreef in zijn beste Engels tegen de 2 meisjes. Het bijpraten was daarmee afgelopen. Dus dag Erik, amuseer je goed en 'buen camino'. Dat laatste hoor je wel honderd keren per dag te zeggen, en ook -mucho gracias, ustedes tambien-. Internationaal die enkele Spaanse door de meesten van buiten geleerde woordjes van Chinezen, Amerikanen, Duitsers, Fransen, Hollanders, Spanjaarden, ikzelf en wie nog allemaal.
    En de trip dan van vandaag! Wat gevreesd werd kwam uit, bij aankomst in Najera bleef van de kennissen niet veel meer over, zij kapten wat voorbij halverwege in Ventosa. De opgevers van gisteren en daarvoor zijn nu hun vervangers geworden. Onderweg raapte ik 2 Venezolanen op, Carlo en Eduardo, mijn eerste Spaanssprekende compagnons. Samen tripten we vanaf de Alta de la Grajera naar de 21km verder gelegen slaapplaats en boekten gelijk in de Albergue Municipal daardoor hebben we recht op een heel grote kamer in chambrette. Toffe gasten, verleden jaar deden ze de Spaanse camino per "mountainbike". Jaarlijks zakken ze naar Spanje af voor hun sportbeleving. Spontane kerels en ik heb de indruk dat we een tijdje zullen samen trippen. Morgen plaats ik hun foto. Vandaag gaf ik er de voorkeur aan om alleen mijn overschot aan bakkerskoeken op te eten. Wat de bergtrip naar de Alto de San Anton zelf betreft, het is niet de berg zelf die ontzag oproept maar wel de duur en de zeer venijnige stukken. Niet indelen en rustpauzes inlassen is voortijdig opgeven.
    Twee, drie keer voelde ik mij totaal leeglopen en ik niet alleen, Carlo liep op dat stuk zoolblaren en Eduardo kreeg krampen, volgens mij drinkt hij niet genoeg omdat hij te weinig water meeneemt. De eerste kreukblaren liepen terug na 13 km oplopende lijn naar Navarette, een pak opgevers begaf in Ventosa, muerto niets meer aan te doen, alleen morgen verder vooruit ermee. Van Carlo vernam ik dat in het volgende dagpeloton een man meetript van 83 jaar een kranige beer dus en gemakkelijk te herkennen aan zijn grote gestalte.
    Morgen verplicht ik mij om een minimum Spaans te spreken, zoveel als mijn adem mij toelaat. Een fietspomp of iets dergelijks heb ik nodig, maar dat woord is niet aan de orde geweest in de Spaanse les. Ik vraag mij af hoe de Duitsers het aan boord leggen voor een spray tegen muggenbeten? Unoo pssst pssst fuur die pikkepikke bitte ?
    21u30 tijd voor de lakens.
    Jongens en meiskes allemaal, mijn beste groeten zijn voor jullie en daaag van Théo.


    10-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trip van 9 september : Los Arcos >> Logrono (29 km).
    Vandaag dag op dag ben ik 2 maanden onderweg, ik herinner mij nog het gesprek en de zegening bij het vertrek met Dirk de diaken van Boutersem.
    Daarna het vertrek met een bonzend hart, met vele vragen waarop ik geen antwoord voorhanden had, de stap in het onbekende wat niet direct mijn aard is en de krop in de keel van aandoening.
    Ach wat nog, het moet en het zal wel moeten. Marcel, drukte erop, tel op de voorzienigheid. Eerlijk gezegd ze heeft me verschillende keren bij radeloosheid ter zijde gestaan, waarvoor mijn erkenning.
    Vandaag, 2 maanden na datum sta ik in Logrono de stad van de legendarische Ebro, na een toch wel lange doorwegende trip met enkele venijnige kuitenbijters.
    In Viana liet zich dat vertalen in opgevers met "ampoules" voetblaren, anderen met kuitkrampen en spierletsels.
    Wie hier een massagetentje opzet kan geld verdienen. Wie wel van geld "caja caja" maakt zijn de (pseudo) albergues. Habitacion(es) individual con 1 cama 20€. Ja Gerard, ze zijn reservado, voor wie? en wanneer? Stel eerder de vraag zijn ze er wel, want aansluitend informeren ze u, dat ze nog 1 of 2 habitacions matrimonio muy bonito hebben -con aseo y bano- precio 45€ y para ti 40 - cabronitos noem ik ze -bandietekes- . De neven- camino op zijn onwaardigst , de camino anno 2015. En toch zijn er nog waardige en pretentieloze commerçanten en hotelliertjes, alleen staan ze niet vernoemd in de lijst van Miam Miam of andere camino-uitgeverijen, of vernoemd in de documentatie van de -Centro Information Touristico- waarom? Willekeur? Niet behorende tot..? Er klopt hier iets niet, ik zoek het uit. Toch vond ik deze uitzonderingen dignados via de werkwoorden- hablar y prejuntar- In deze grote stad heb ik de indruk dat pelgrims zoiets zijn als lopende euros, die indruk deed ik al eerder op, maar vandaag is het echt frappant. Op de paar terrasjes die ik aandeed en waar de 'camarero' werd teruggeroepen voor uitleg en het teruggeven van enkele muntjes.
    Binnen het dagdagelijkse peloton begin ik aanzien te krijgen, 3/4 van de pelgrims begonnen hun tocht in St. Jean PdP. nog slechts enkele zitten in de dagelijkse trips sinds Vezelay, ik ben de enige overblijver boven de 1500 km., zo te horen aan de reacties in de Centro Information Touristico, bij het afstempelen van de 'Credential'.
    Morgen zal het andere kak worden, een reus van een trip, de dooddoener sinds de Pyreneeëntrip naar Roncevalles. Van Logrono naar het 31km verder gelegen Najera. Waarvan van bij aanvang 19 km moet worden geklommen van 345m naar de Alto de St. Anton op 735m en de laatste 12 km op een ballonnetje na, in afdalende lijn is naar 490m. dat ligt me ook beter.
    Morgen doe ik mijn korte broek aan, de lange lijkt mij te zwaar voor dat werk misschien verstopt zich dan ook de zon. Ik weet het jullie te vertellen, als ik het overleef wel te verstaan. Deze avond ga ik vast en zeker de stadslucht opsnuiven, een pintje drinken en bijpraten met Erik die ik tegen het lijf liep in het kantoor van de toeristische dienst.
    Wij spraken af om 9u op het hoekterras voor de kerk of is het een kathedraal, graag hoor ik zijn wedervaren met Nadine en de anderen. André vertelde mij dat hij op scherp staat (?). Ik voel mij eerder 'floco', misschien zit er verhaal in, wie weet?
    Allemaal de vriendelijke groeten en een onschuldig zoentje, daaag van Théo.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trip van 8 september : Lizarra/Estella >> Los Arcos.
    Ik zit terug in mijn vaste modus, vast is wel een te groot woord, omdat de Spaanse camino’s eerder een saaie bedoening zijn die geen vergelijking doorstaan met de avontuurlijke Franse GR-wegen.
    Natuurlijk zijn er de prachtige verzichten met de Pyreneeën op de achtergrond, niet minder de ongekunstelde bergdorpjes, maar verder is het wachten tot ge het eerstvolgende petieterige dorpje tegenkomt om zweterig op een stoel neer te ploffen, een frisdrank te bestellen en als het uw beurt is een WC-bezoek te brengen. “Onde es el aseo por favor" pero meestal zonder papelitos. Niet de eerste, wiens poep beter het wegenplan kent dan hij- of zij.
    Absoluut niet te vergelijken zijn de avontuurlijke Franse GR-wegen, waar ge al eens misloopt en uzelf dan kunt uitkafferen voor "kieken, let eens wat beter op de aanduidingen".
    We zitten in de provincie Navara, Baskenland 100%, maar ze antwoorden u in het Spaans voor uw inspanning. Voor Engels en Duits is het 'que' en 'momento'. Wel het te betalen bedrag komt vlotjes in die toeristentaal naar boven, dat kan dus. Redelijk arrogant , wetende dat die buitenlandse pelgrims voor een aardig aanvullend centje inkomen zorgen. Los Arcos valt voor de rest beter mee dan vooraf gedacht ze waarderen er "Leffe". In Frankrijk is het eerder Grimbergen.
    Vandaag heb ik in een van de afdalingen ook kennis gemaakt met hun eerbiedwaardige grond, een uitschuiver met een geschaafde ellenboog en arm als gevolg. De EHBO-doos stak natuurlijk onderaan in de rugzak, logisch want ge kunt niet alles binnen handbereik steken, dus ben ik al sakkerend maar verder blijven stappen naar Los Arcos. Morgen, "manana" verplaats ik de verbanddoos, beter en onmiddellijk bereikbaar.
    De trip van morgen naar het 28km verder gelegen Logrono ziet er aardig uit, met een drietal pittige grimpettes. Het 2de gedeelte is een lange rustige afdalende lijn van dik 14 km. Borden informeren de pelgrims de nog af leggen kilometers tot aan de slaapplaats en tot in Compostella. Vanaf Los Arcos zijn dat nog 611,5 km. wat neerkomt op 27 / 28 dagmarchen.
    Zonder tegenslagen haal ik dan de vooropgestelde datum van 15 oktober in Compostella. Tel daarbij de 6 voetmarchen tot aan het punt voor de verbranding van de reiskledij, dan kom ik tijdig aan in Compostella voor de misviering van 25 oktober.
    Morgen, 9 september, ben ik ook precies 2 maanden onderweg.
    Mannekes, ik ga stilaan onder de lakens, allemaal de beste groeten en daaag van Théo.


    08-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rumbo a España - De reconquista vertraagt!! - deel 12 -
    Op het einde van de 13e eeuw leek het alsof de strijd gestreden was. Meer dan 90 % van het grondgebied was heroverd. Alleen Granada was Moors gebleven.

    Waarom deze stagnatie? De laatste loodjes? Was men de strijd beu? Was de aandacht afgeleid? Was men tevreden met de hoge belasting, die men kreeg van Granada?

    Het is anderzijds ook zo, dat de voorbije eeuw de aandacht van de strijders ook afgeleid werd naar de Kataren. Dit was een strijd binnen de rangen van de Kerk, tussen de “zeer zuiveren” en de Roomse Kerk. Het was vervolging zonder genade, die zich voordeed van Pau, Toulouse, Albi, Carcasonne, maar ook in Noord Spanje, in Aragón en Barcelona. Daardoor werd de aan de gang zijnde Reconquista vertraagd.
    Voor vele ridders en godsdienstfanaten was deze “kruistocht naar binnen” even belangrijk als de strijd tegen de Moren, die toch zo goed als gewonnen was. De lijdensweg van de Kataren eindigde pas in 1321, wanneer de laatste op de brandstapel stierf. De Inquisitie had haar werk gedaan!!

    Maar er was meer aan de hand, veel meer. Een samenloop van omstandigheden was van de 14e eeuw een echte ramp-eeuw aan het maken. Vooreerst was er een duidelijke afkoeling van het klimaat, waaraan de landbouw zich moest aanpassen, wat eerst heel wat hongersnoden met zich meebracht.
    De oorlogseconomie, die al zo veel jaren aan de gang was, de rondtrekkende benden, op zoek naar strijd of plundering was zeker geen stimulus om de grond te gaan cultiveren of met een kudde schapen rond te trekken. Productie dus al twee eeuwen op een laag pitje. Veel gebieden wisselden om de haverklap van bestuursvorm.

    Daarna, in 1348, wordt een groot deel van Europa geteisterd door de “zwarte pest”.
    Bijna de helft van de bevolking wordt hierdoor getroffen. Helft van Spanje weg!!

    Hierbij kwam dan nog het Groot Schisma van de Westerse Kerk. Dit ontstond in 1378 als gevolg van twisten bij de pauskeuze tussen Franse en Italiaanse kardinalen. Zo kwam er dan een Paus in Rome en een andere in Avignon.

    In Frankrijk is de “meer dan 100-jarige oorlog” reeds begonnen . Deze zal duren tot 1453 en heel wat Mercenarios aantrekken. Grotere buit in Frankrijk!!
    Ook in 1453 valt het Oost-Romeinse Rijk in handen van de Ottomanen. Vele geleerden vluchten naar het Westen. Dit is de steun voor onze Renaissance en Humanisme.

    Spanje ziet dit als een uitdaging. Dan moeten ook de Moren hier weg!!

    Fons Wierinckx


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trip van maandag 7 september. : Puente la Reina >> Lizarra/Estella (23 km).
    Deze morgen nam ik afscheid van Marie-Jacqueline Barbin. Volgens de laatste berichten zou alles door het Franse consulaat in regel zijn gebracht om haar te repatriëren naar haar thuisbasis 'Isle de la Réunion/ St. Denis' waar ze waarschijnlijk vrijdagochtend zal aankomen.
    Jammer voor haar, want ze keek zo uit naar deze camino die bijeen gespaard werd door haar collega's.
    Ook Andre en Jacky verlaat ik, zij blijven bij Marie-Jacqueline tot bij haar vertrek en trippen in de namiddag tot halfweg en overnachten in Lorca. Heel toffe rustige mensen die ik door het toeval kwijtspeel, echt jammer.
    Heel het gebeuren heeft een diepe indruk op mij nagelaten. Aan de blog werd wat minder aandacht gegeven, ook de overschakeling voor de wifi zit daar voor wat tussen. Ik zou zeggen werk aan de Europese winkel, maar vergeet dat maar, les bons à rien hebben het meer over vogelrichtlijnen, bescherming van de otters en de beste ‘resto’ van uren in de ronde.
    Dus trippen we nu alleen verder en dat ga ik zo houden. Een en meerdere babbels onderweg graag, heel graag zelfs, ik steek er veel van op, en deel ze graag met jullie.
    Van Puente la Reina miste ik veel, vandaag zit het voorval en de droefenis nog wat in de kleren, toch begin ik er terug zin in te krijgen. Zowat om de 5, 6 km trekken we door een dorpje Maneru > Ciauqui > Lorca > Villatuerta om dan aan te komen in, Lizarra. Toch wel een middelmatig grote moderne winkelstad. Morgen is het een wat zwaardere trip eveneens 23 km. naar Los Arcos. Het zal terug slapen worden in een Albergue, ik ben er niet te schoon voor, maar mocht ik ergens een muizeke vastkrijgen ik laat het er zeker los.
    Mensen allemaal de beste groetjes en daaag van Théo.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trip van zondag 6 sept.: Pamplona >> Puente la Reina. (25,7 km).
    Gisteren, namen we een wenende Marie-Jacqueline op sleeptouw naar Pamplona. Haar zus overleed dezelfde dag, zo goed als mogelijk probeerden we haar bij te staan en te troosten. Jacky en Andre regel(d)en vanmorgen het transport van alle rugzakken naar de Albergue Familia in Puento la Reina, de druk op onze schouders was zo al groot genoeg geweest. Jacky en Andre zouden voortgaan en ik meegaan met Marie-Jacqueline naar de Toeristische Dienst. Per fax gaf het Consulaat antwoord dat zij maandagvoormiddag Marie-Jacqueline zouden assistentie geven. We dienden alleen het adres op te geven van het verbijf op maandag. Gelukkig had ik het adres van de slaapplaats bij. Alles werd afgerond en Marie-Jacqueline kon herademen. Ze zou donderdag aankomen in haar land.

    Op weg dan naar de tripplaats…We haspelden de niet gemakkelijke trip af in iets minder dan 6 uur.
    Bij onze aankomst had Andre het verblijf al vastgelegd en geregeld.
    De tevredenheid was algemeen, het zal morgen wel in orde komen.
    Als afscheid en uit dankbaarheid trakteerde Marie-Jacqueline ons op en etentje. Morgen staat de trip naar Lizarra op het menu. Met een zo goed als effen terrein over een afstand van 23km.
    Andre en zijn vrouw blijven bij Marie-Jacqueline.

    Zondag op de middag trippen ze verder tot aan het halverwege gelegen stadje verderop. Ik trip door en mogelijk zie ik Andre en Jacky niet meer terug, tenzij mogelijk in Compostella. Een spijtig afscheid maar eentje met inhoud.
    Mensen allemaal mijn vriendelijke groeten en daaag van Théo.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trip van 5 sept.: Larrasoana >> Pamplona (17 km).
    Het zou vandaag een eenvoudig tripje worden, een wandeling parallel met het Pyreneeëngebergte.
    Wandelen vanaf een hoogte van 495m. naar het legendarische Pamplona (446m.). Op het eerste zicht een klusje, ware het niet dat amper gestart een tripster langs de camino huilend haar verdriet stond te verwerken. Andre, Jacky en ik stapten op haar af en blijkt, dat enige ogenblikken ervoor zij het plotseling overlijden van haar zus vernam. Het vrouwtje was totaal overstuur en radeloos. Ja wat doen in die omstandigheden? Buiten enkele mountainbikers en pelgrims is er verder geen kat op de paden.
    Na troostende woorden hebben we haar meegenomen naar het eindpunt van de trip en het centro de information. Ook niet de simpelste opdracht, want het vrouwtje blijkt afkomstig te zijn van Isle de la Réunion, een Franse kolonie. Ze zat vast, want het was reeds laat en bovendien zaterdag. We beslisten om ons voorlopig over het vrouwtje te ontfermen en namen haar mee naar het hotel waar nog 'n eenpersoonskamer vrij was. Ja, op een zondagmorgen mochten we een oplossing via het consulaat waarschijnlijk ook vergeten. Dus meetrippen naar Puente la Reina was een optie, te meer daar ze alleen en Franssprekend is. Haar rugzak zouden we in voorkomend geval laten ophalen door de " Backpacks Transport ". Een servicedienst waarop pelgrims kunnen beroep doen om hun rugzak tegen vergoeding te laten transporteren.
    Bij het avondeten vernamen we van haar dat ze pas als hoofdverpleegster op pensioen is, 2 jaar terug weduwe werd en het reisgeld voor haar droom eens de camino te kunnen doen, werd bijeengebracht door haar collega's als afscheidsgeschenk.
    Met Andre werd afgesproken dat ik zondagmorgen met haar naar de Oficina zou gaan. Hij zou mijn rugzak meenemen met zijn wagentje en telefonisch contact houden.
    Op wat fotomateriaal na valt er over deze dag niet veel te melden, tenzij dat we een aangeslagen en hopeloos mensje bijstonden.
    Saint Jacques ! Zijn de wonderen de wereld uit?
    Allemaal mijn beste groetjes en daaag van Théo.


    07-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trip van 4 sept.: Roncevalles >> Larrasoana - 27km/7u30.
    Vorig verslag beschreef ik de hemeltergende omstandigheden van het barakkenkamp waarin we werden ondergebracht in Ronceveaux, dat geen stad laat staan pueblo laat staan enig huis groot is. Denk daarbij dat in de barak hoe klein ook 10 mensen zijn ondergebracht, kapot gestapt door de Pyreneeën en die een hoogte van 1430m moesten overwinnen over een aanloop van 18 km.

    Welgerekend is dat een stijgingsgemiddelde van 12,6% over die afstand Roncevallerugzak van minstens 12kg. + voldoende drinkwater. En als bravo bij aankomst, als ge nog de moed had om aan te schuiven voor een bordje weet ik veel zoniet, een douche in de blote flikker of voor de dames poep, om in de propvolle container ongegeneerd de slaapzak in te kruipen. ‘s Nachts dan een gesnurk naast u, een gehoest vooraan en enkele -scheten- ergens weet ik waar. ‘s Morgens dan opstaan bij 4° C. En zonder ontbijt de baan op naar de volgende pueblo waar geen winkel open is. Natuurlijk kan geboekt worden in het luxe-kloosterverblijf aan 71€/pers. Ik zei het reeds eerder - een pelgrim is geen miljonair, en een miljonair zie ik niet direct echt pelgrimeren. Ook dat maakt deel uit van de camino, ook zulke toestanden zijn "de Saint Jacques" van vandaag.
    De trip naar Larrasoana van 27km dan met een paar grimpettes, prachtige bergstreek, mooie passages, pelgrims met kapotgelopen voeten, pijnlijke spieren, nieuwe vriendschappen, de eerste wenende opgevers. Samen met het koppel Jacky en Andre uit Nantes vormen wij een meer ervaren trio dat rustig hun trip indeelt. Ik ken ze van ziens sinds de doortocht in de Landes.
    Andre trekt een karretje, zoiets als een modern kruiwagentje waarop de rugzak past, ferm maar wel een lastig speeltje op geaccidenteerd terrein met bergaf. We onderhouden gezellige gesprekken met tussendoor een goeie mop.

    Andre en Jacky vallen best mee, en het kan hen geen lor schelen wanneer ze in Compostella aankomen. A propos, vandaag was het weer aankomen in een gemeenschappelijke slaapplaats in Albergue de Larrasoana. Dit keer in een fatsoenlijke (gemengde) slaapzaal. Met afzonderlijk badcellen en wc's. Snurken, getetter en de rest samen met dames in ondergoed moet ge er maar bij nemen. En ik zal de laatste zijn die (nu) zegt dat het hem soms niets doet. Ik let niet meer naar de nagels van mijn tenen, ik knip ze tijdig, voilà.
    De bevoorrading ja dat blijft een probleem voor iedereen. Voor mij is het maken van mijn teksten ook niet evident. In een drukke slaapzaal, waar de verlichting tijdig gedimd wordt, ja lap het dan maar.
    Morgen zit er verandering in het spel. Andre, Jacky en ik zoeken het uit om met zijn 3 op hotelkamer te gaan. Die formule komt op een euro of 3 meer per persoon feitelijk het comfort en de rust ten goede. Voor mij een welgekomen zaak voor het opstellen van de teksten en opnieuw wifi ter beschikking.
    Morgen trippen we naar het 16,5 km verder gelegen Pamplona, een reus van een stad. Eens snuisteren wat er te zien valt en hopend op een hotelkamer. Ik kijk er naar uit.
    Mensen allemaal tot morgen, de groetjes en daaag van Théo.


    05-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trip van 3 september: St. Jean Pied de Port >>> Roncesvalles, 27,4 km
    Gisteren, nam ik afscheid van Martine, wij kruisten elkaar een eerste maal in de P.-opvang in Limoges bij "les soeurs religieuses". Ze tripte toen samen met Nadine en Eric, Daniel en Monique en enkele andere Pelgrims. De groep splitste en ik volgde God weet waarom Andre, Nadine en het koppeltje Daniel en Monique in de foute richting Bergerac. Martine en de anderen verkozen (de goede) richting van Mussidan. Eens terug op het goede spoor in La Reole volgde Martine de meeste van mijn overnachtingsplaatsen. We bleven zoals gebruikelijk met de andere contacten regelmatig in mailcontact voor uitwisseling van info van de slaapplaatsen en wegbeschrijvingen.
    Martine stopte in St. Jean, volgend jaar vervolgt ze er haar tocht. Voor mij was het dan vandaag de grote dag, de aanval >> Pyreneeën, zoiets als erop en moetens erover.
    Startuur om kwart na zes, in de nabui van de regenval van deze nacht, plan A de route Napoleon, vergeet het. Plan B - deels via de D933 tot in Orisson en dan -le chemin vert- ja dat leek een betere keuze die dan maar. Fout beslissen is gelijk aan op zijn bek gaan.
    De 1ste 8 km waren geen geheim meer, want 2 dagen geleden wuifde ik op dit stuk, Willy mijn beste compagnon en kameraad uit Durbuy uit.
    Achtereenvolgens deed ik om 7u15 Huntto, dan Orisson om 8u30 en om iets na 12 u het stadje Volcarlos aan. Het vorderde, het weer zat mee, het was "kreunen" en niet plooien, de “pic de Beillurti” zat erop.
    Voortdoen via de fietsweg naar Gaineoleta, terug de GR op langs glibberige paadjes naast de Luzanne tot op de hoogte van Alto Biscar(1265 m) naar Peurto de Ibaneta, daar zat ik ferm in het rood, met een hartslag van steeds tussen de 140 en 155, mijn pijp was zo goed als uit. Ik zat kapot. Twee Engelse vrouwen, vertrokken in Chateau Pignon, scharrelden me mee de laatste afdaling in tot aan de born van de 15 minuten. Ik haal het, ik zou het hebben kunnen uitwenen waren de 2 dames er niet bij geweest. De 15 minuten werden wel een halfuur, maar ik kwam aan. Eens de formaliteiten afgelopen werden we onder begeleiding weggebracht naar onze slaapplaats. Wat ik daar te zien kreeg, het leek wel of ik in -stallag 17 of in Treblinka- aankwam. In het volgende verslagje geef ik het relaas ervan, de bijgevoegde foto's liegen er niet om.

    In alle geval ga ik het de volgende dagen wel voelen aan mijn botten.
    Allemaal de groetjes en daaag van Théo.


    03-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rumbo a España - Arriba la Reconquista! Adelanta!
    Vooruit met de Herovering! – deel 11
    De verovering van Toledo had een grote symbolische waarde voor de Reconquista.
    Vanaf nu zou er minder getalmd worden.

    In 1094 veroverde Ruy Diaz de Burgos Valencia. De geschiedenis heeft hem aan ons voorgesteld als “El Cid”. Charlton Heston speelde zijn rol in de gelijknamige film.
    Het was een huurlingenleider, die meestal op eigen houtje te werk ging en soms ook al eens zijn diensten aan de andere zijde kon voorstellen, zeggen boze tongen.
    Een paar jaar na zijn dood in 1099 komt Valencia echter weer in Moorse handen.

    De drang naar uitbreiding, naar het zich verenigen, om op grotere schaal te kunnen werken, bracht nu ook Aragón en Catalonië bij mekaar.

    De Moren worden opgeschrikt door de bundeling van krachten, die bezig is bij de “cristianos” en vragen weer hulp en versterking in Noord Afrika. De nieuw aangekomen troepen blijken een veel strengere vorm van Islam te willen opleggen en richten zich vooral tegen de Joden. Velen onder hen vluchten naar het Noorden (Toledo) of Kaïro.

    Rond 1200 kreeg de Islam in het Oosten het erg te verduren door invallen van de Mongolen. Bijna gelijktijdig werd ook Constantinopel geplunderd in de vierde crusada.

    In de 13 e eeuw werden in Spanje wel een tiental talen gesproken. De meesten kwamen wel uit een mengeling van het volkslatijn, het keltisch of het gotisch. De Basken deden hier niet aan mee en verstopten zich achter hun eigen taaltje. Geleidelijk aan echter, mede door het idee van centralisatie, slaagde Castilië er in om het Castilliaans, “el castellano” naar de voorgrond te sturen.

    Eén van hun koningen, Alfonso de Wijze, heeft zich in de geschiedenis laten opmerken, door te wijzen op het gebrek aan hygiëne bij de voeding. Daarom vaardigde hij een bevel uit, dat men boven op de drinkbeker “iets” moest leggen, om de vliegen weg te houden. Dit is het ontstaan van de “tapas” (tapar=bedekken). In het Noorden gebeurt hetzelfde, maar daar spreekt men van “pinchos” (prikstokje).

    Halfweg de 13e eeuw, werden in de slag bij Las Navas de Tolosa, in de buurt van Jaén heel wat nieuwe gebieden veroverd : Córdoba, Sevilla, Valencia, Murcia, Zaragossa…
    In 1280 was bijna heel het land, in christen-handen.Al deze regios werden schatplichtig aan Castilië gemaakt.

    Alleen Granada bleef in handen van de Moren en zou het nog blijven tot 1492.

    Fons Wierinckx


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinsdag 1september : rustdag St.Jean.P.d.P
    Gisteren maandag zijn Willy en ik redelijk laat na een dubbele trip van in totaal 42km , in St.Jean PdP aangekomen. Willy stond erop om samen dit tussendoel te bereiken. Het is onze laatste camino-trip samen.
    Willy tript morgen de trip naar Ronceveau , ik ga het postpakket met het 3de paar schoenen afhalen. Anderzijds is het een welgekomen rustpauze om de kledij en rugzak eens een grondige beurt te geven en naar de coiffeur te gaan. Pas aangekomen heeft een onweer van je welste een uur aan een stuk lelijk huis gehouden. Veel van dat onweer zullen we niet voortvertellen, want binnen de kortste keren lagen we in bed. Erg laat op de avond hebben we dan de ons no resterende boterhammetjes opgegeten. Willy vertrekt vroeg op noodrantsoen met de nog resterende drank.
    Dinsdagochtend 5u, opstaan, wassen, scheren, ontbijt, Willy zijn rugzak klaarmaken en ik diende van de slaapkamer met 2 bedden te verhuizen naar een kleinere met 1bed. Onze hospita, een kranige dame van 82j. had een lunchpakket voor Willy klaargemaakt, oef Willy kon voort. Uit broederschap tripte ik mee met Willy tot in Monkosailia.
    Willy was verrast en aangedaan, hij had zich aan dat uitwuiven niet verwacht. Bij mijn terugkomst tegen de noen, kwam ik een wenende Martine tegen aan het centre d'accueil des pèlerins juist naast onze slaapplaats. Alles was reeds volzet. Maar het vervolg en wedervaren verklap ik in het volgende verslag. Toekomen in het knooppunt van St.Jacques is meer dan een heks dinsdag, het is een bijna ramp voor een pelgrim. De hotelprijzen zijn niet vergelijkbaar en erg onredelijk van prijs, menig pelgrim overnacht op de grond onder een overdekt caféterrasje!
    Ook dat moet ge voor Compostella kunnen over hebben.
    Allemaal de groetjes en daaag van Théo.


    02-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rumbo a España - De Reconquista versnelt - deel 10 -
    De achteruitgang van Damascus ten voordele van Bagdad had van deze stad een ware sprookjesstad gemaakt. Lang waren de hangende tuinen een symbool van de kennis van de oosterse wereld.
    De vele onderlinge twisten onder de machthebbers veroorzaakten echter een kennisvlucht naar het Westen. Dit kwam Córdoba ten goede, waardoor de stad een meer oosters uitzicht kreeg : duizend moskeeën, bazaars, negenhonderd badhuizen...

    Bij pogingen om ook door te breken naar Noord-Spanje kwamen de Arabieren echter in botsing met Karel de Grote, die door de christenen ter hulp geroepen werd. In het Roelandslied vertelt men hier over de strijd bij Roncesvalle.

    Het Califaat van Córdoba wordt dus de tweede sprookjesstad van de Islam. In het algemeen werd het Gotische systeem van het groot-grondbezit overgenomen.
    Veel slaven werden weggehaald uit Afrika om de agri-cultuur uit te bouwen. We zien vernieuwingen op tal van vlakken : rijst, katoen, olijven, saffraan, schapenteelt, fortificaties, irrigaties….

    De Kalief versloeg ook de Vikingen en maakte van de Douro de Noord-grens. Maar…bij de dood van zijn opvolger, de grote Al-Mansoer, kwam er een sterke achteruitgang van hun macht en in 1023 viel het land uiteen in kleine Taifas. Geleidelijk aan werden de kleinsten hier door een paar grotere opgeslokt. Dit speelde in de kaart van de christenen, waar een gelijkaardige beweging bezig was.

    Spanje anno 2015 is samengesteld uit 17 regios met een grote autonomie. Dit was toen ook al het geval, maar er waren er misschien nog meer. Het ene was een graafschap, het andere een hertogdom, Asturië was een prinsdom, Castilë en Aragón noemden zich een koninkrijk…. Alles was in handen van de adel. Streek per streek waren er andere zeden en gewoonten. Er waren wel een tiental verschillende talen.

    Door huwelijken, onderlinge akkoorden om zich veiliger te voelen…voegen verschillende “staatjes” zich samen en zijn daardoor beter centraal geleid. Castilië, het grootste, slokt in 1085 León en Galicië op en doet een uitval naar het Z, waarbij het Toledo, de vroegere hoofdstad van de West-Goten veroverd.

    De bal is aan het rollen…

    Fons Wierinckx


    01-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trip van 31augustus: Sauveterre-de-Bearn >> Ostabat >> SAINT-JEAN-PIED-de-PORT.
    Vandaag zou het erom spannen.

    -Gisteren zondag- en naar gewoonte geen eenvoudige opdracht om in Frankrijk al was het maar een winkel laat staan het Office de Tourisme of een restaurant open te vinden. Frankrijk blokt op uitzondering van zijn grenzen en enkele hardleerse handelaars alles af. Willy had bijna 40' voorsprong genomen op de laatste beklimming en vond nog een slaapplaatsje bij een hari-chrisna adept. Een kamertje met 2 matrassen om "paljasse par terre" te slapen. We hoefden er geen cent voor te betalen Yves deed het uit zuivere liefdadigheid voor pelgrims in nood.
    Yves leerde mij ook iets bij : - bescheidenheid en vrij zijn van wensen leidt tot innerlijke rust-, simpel niet?
    Deze morgen waren we beiden al om halfvijf wakker en om halfzes zijn we dan maar in het donker richting Ostabat vertrokken. De ervaring rijke Willy nam mij op sleeptouw, de cadans op de op dat ogenblik autoluwe D134 werd stilaan opgetrokken, tegen dat de klaarte opkwam bereikten we Sussaute en na iets meer dan 1uurtje -Suhast (km 11).
    Eindelijk een winkelcentrum, uitgehongerd hebben we er mondvoorraad en drank ingedaan enkele belegde broodjes binnengeslagen en dan verder naar km 15> Saint Palais dus reeds dik over de helft van de trip. Groot overleg met Willy, wat doen we? Verder de steenweg volgen? Dan staan we rekening houdend met de moeilijke klim naar Chapele de Soyarza tegen de middag in Ostabat. Ik had in de snot waar Willy naar toe wilde, we trippen verder de baan af en zien of ik het ritme kan volgen. Pil 12 uur staan we aan het rondpunt van Ostabat. Ca va Theo, proberen we verder door te lopen tot St.Jean?
    Effekes rekenen, bijna 21 km , alleen nog balonettekes vermoeidheid valt mee, max. 5 uur van Ostabat. Willy is de sterkste, hij trekt, ik volg en we spreken af, dat wanneer ik niet meer kan we daar slapens zoeken. Het werden uiteindelijk bijna volle vijf uur aanklampen en doorbijten.
    41 km maalden we af met alleen regelmatig kleine rustpauzetjes.
    We deden het, en we zijn er aangekomen in Saint -Jean-Pied-de-Port , een laatste tussenstation op de weg naar Compostella.
    Ik had er zoveel naar gehoopt en getracht om in St. Jean te geraken.
    Vandaag ben ik er toegekomen op mijn tandvlees dat wel. Opeens is het of die droom is opgehouden te bestaan. Onze hospita is een kloeke madam van 81 jaar, ik denk niet dat ze ooit een zo belabberde pelgrim opnam in haar prachtige woning. Een adres dat mij vroeger werd toegeschoven door een gewaardeerde randonneur.
    Een half uurtje later lagen Willy en ik al in bed voor een deugddoende rust. Nu is het middernacht en eten we onze boterhammetjes op.
    Morgen en overmorgen heb ik rustdag omdat ik een postpakket verwachtende ben met nieuwe tripschoenen. Willy trekt morgen verder de Pyreneen in. Uit erkentelijkheid en gegroeide kameraadschap ga ik mijn vriend uitgeleiden tot in het 8km van St. Jean afgelegen Orisson.
    Onderweg maakten we plannen voor na onze terugkeer in Belgica. Waarden worden pas waardevol als ge in dezelfde richting trekt. Tot later Willy en buen camino gewenst.
    Allemaal de groetjes en daaag van Théo


    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs