Camiño de Santiago
Foto

Foto

Inhoud blog
  • trip van zond. 11 okt. naar km "0" Finisterre.
  • Trip van 10 okt.: Muxia > Finisterre afstand 29 km.
  • Compostela 8 & 9/10
  • Trip van woensdag 7 oktober met aankomst in Compostella ( nog 19 km te gaan tot Compostella).
  • Trip van 6 okt.: Arzua > O Pedrouzo (19km / nog 20 km te gaan).

    Foto's
  • Mijn foto's

  • Archief per week
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015


    Blog als favoriet !


    Doe wat liefde je gebiedt,
    Ga je hart verpanden
    In mijn leven en mijn lied,
    Draag ik jou op handen
    Uit "Carmina Burana"
    31-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rumbo a España - Pelgrim of avonturier - deel 9
    De mensen, die reageerden op de vraag om hulp vanwege Santiago, waren van allerlei allooi. Sommigen onder hen waren diep overtuigde christenen, maar hadden zeker niet de gewenste militaire eigenschappen. Zij wilden gaan bidden op het graf van de heilige, maar waren amper bestand tegen de moeilijkheden van de reis. Het waren zeker geen “vechtjassen”.
    Laten we hen de gewone “pelgrims” noemen, de “peregrinos”.

    Anderen voelden diep in zich wel een “strijdvlammetje” flakkeren, maar hadden geen enkele militaire ervaring of uitrusting en zagen er tegen op, om alleen een paar duizend kilometer af te leggen, zeulend aan een maliënkolder en een zwaard.
    Daarom probeerden ze zich aan te sluiten bij een grotere groep, die dan zichzelf “bevoorradend” op weg ging.

    Hoe lang ze hun edel motief behielden, was niet te voorspellen. Er was weinig georganiseerd contact tussen al deze losse groepen. Taalverwarring en lukrake schermutselingen alom. Van een frontlijn was nauwelijks sprake, die veranderde elke dag. Soms gebeurde er maandenlang niets.

    Het spreekt vanzelf, dat heel wat “zogenaamde” militaire handelingen niet al te “katholiek” waren. Voeding en huisvesting zoeken gebeurde ten koste van de burgers.
    Wanneer er na een overwinning wat te roven viel, liet men dit zeker niet liggen. Sommige groepen zullen hun Moorse doelwitten zeker ook wel zo uitgekozen hebben, dat ze er zeker van waren, dat er voldoende buit was Laten we hen de strijders noemen of misschien beter de “mercenarios”.

    In die tijd kende de Kerk ook al het woordje ”aflaat” soms ook “volle aflaat”. Deze straf of kwijtschelding van zonden werd verkregen na een boete-tijd van een bepaalde tijd, waarna de betrokkene van zijn verplichting ontslagen was. Soms was de boete zwaarder en werd een pelgrimstocht naar Rome, Jeruzalem, later ook Compostella opgelegd.
    Vaak werd een aflaat reeds verkregen na veertig dagen, waarna de “strijder” weer naar huis terugkeerde. Zo “losten” sommige groepen zich vanzelf op.

    De reconquista zou een werk van lange adem blijken.

    Fons Wierinckx


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trip van 30 augustus : Orthez >> Sauveterre-de-Bearn (25km)
    Met Willy vorm ik een goed team, op het trippen zit er snee op, toch de eerste 15 > 16 km wanneer het nog fris is. Deze ochtend zijn we bij de opkomende klaarte vertrokken, de koelte deed deugd, ons getetter bepaalde mee de kadans van een kleine 120 passen/min. wat neerkomt op 4 en een prul km/u.
    De aanloop naar de Pyreneeën is ingezet het ontzag ervoor groot.
    Spanje komt per stap dichterbij, auto's met Spaanse nummerplaten zijn geen uitzonderingen meer, zelden kruist ge hier op zondag wandelaars, wat vorige zondagen wel regel was. Zijn het hier al Basken? Ik weet het niet, in alle geval de minder vriendelijke kant van dit volkje staat in een schril contrast met de inwoners van de Landes, de Girondes, de Limousin, de Champagne en de Franse Ardennen. Ik noem ze graag op die toffe regio's, waar ik beste herinneringen van meedraag. Ik had voor aanvang van de pelgrimstocht een totaal foute visie en beeld over Frankrijk, zijn wondermooie streken, zijn goed geaard volkje, hun ongekunstelde vriendelijkheid, het iedereen zonder uitzondering vriendelijk goeie dag zeggen, ik zal het verdorie allemaal missen.
    Ik mag ook verklappen dat ik geen enkel stukje papier of wat ook durfde op de grond te gooien, zoveel respect bracht ik op voor de toewijding waarmee ze begaan zijn om hun gemeente proper te houden.
    Vandaag beleef ik een andere volkscultuur met de eerste zichtbare hondendrollen op straat, zwerfvuil onder de vorm van PVC-flessen karton enz... dit alles in schril contrast met vorige weken.
    Vandaag zijn Yves en Clementine onze gastheer en dame, Yves is Baskisch, Clema Centraal-Afrikaanse. Ze onthalen pelgrims met de bescheiden middelen waarover ze beschikken op een hartelijke warme manier. Hun deur staat steeds open voor pelgrims.
    Morgen trippen we voor de voorlaatste keer op Frans grondgebied naar Ostabat-Asme 26km bergop, bergaf en terug bergop en terug......
    Mensen allemaal ik ga nu gaan rusten, allemaal de groetjes en daaag van Théo


    01-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trip van 31augustus: Sauveterre-de-Bearn >> Ostabat >> SAINT-JEAN-PIED-de-PORT.
    Vandaag zou het erom spannen.

    -Gisteren zondag- en naar gewoonte geen eenvoudige opdracht om in Frankrijk al was het maar een winkel laat staan het Office de Tourisme of een restaurant open te vinden. Frankrijk blokt op uitzondering van zijn grenzen en enkele hardleerse handelaars alles af. Willy had bijna 40' voorsprong genomen op de laatste beklimming en vond nog een slaapplaatsje bij een hari-chrisna adept. Een kamertje met 2 matrassen om "paljasse par terre" te slapen. We hoefden er geen cent voor te betalen Yves deed het uit zuivere liefdadigheid voor pelgrims in nood.
    Yves leerde mij ook iets bij : - bescheidenheid en vrij zijn van wensen leidt tot innerlijke rust-, simpel niet?
    Deze morgen waren we beiden al om halfvijf wakker en om halfzes zijn we dan maar in het donker richting Ostabat vertrokken. De ervaring rijke Willy nam mij op sleeptouw, de cadans op de op dat ogenblik autoluwe D134 werd stilaan opgetrokken, tegen dat de klaarte opkwam bereikten we Sussaute en na iets meer dan 1uurtje -Suhast (km 11).
    Eindelijk een winkelcentrum, uitgehongerd hebben we er mondvoorraad en drank ingedaan enkele belegde broodjes binnengeslagen en dan verder naar km 15> Saint Palais dus reeds dik over de helft van de trip. Groot overleg met Willy, wat doen we? Verder de steenweg volgen? Dan staan we rekening houdend met de moeilijke klim naar Chapele de Soyarza tegen de middag in Ostabat. Ik had in de snot waar Willy naar toe wilde, we trippen verder de baan af en zien of ik het ritme kan volgen. Pil 12 uur staan we aan het rondpunt van Ostabat. Ca va Theo, proberen we verder door te lopen tot St.Jean?
    Effekes rekenen, bijna 21 km , alleen nog balonettekes vermoeidheid valt mee, max. 5 uur van Ostabat. Willy is de sterkste, hij trekt, ik volg en we spreken af, dat wanneer ik niet meer kan we daar slapens zoeken. Het werden uiteindelijk bijna volle vijf uur aanklampen en doorbijten.
    41 km maalden we af met alleen regelmatig kleine rustpauzetjes.
    We deden het, en we zijn er aangekomen in Saint -Jean-Pied-de-Port , een laatste tussenstation op de weg naar Compostella.
    Ik had er zoveel naar gehoopt en getracht om in St. Jean te geraken.
    Vandaag ben ik er toegekomen op mijn tandvlees dat wel. Opeens is het of die droom is opgehouden te bestaan. Onze hospita is een kloeke madam van 81 jaar, ik denk niet dat ze ooit een zo belabberde pelgrim opnam in haar prachtige woning. Een adres dat mij vroeger werd toegeschoven door een gewaardeerde randonneur.
    Een half uurtje later lagen Willy en ik al in bed voor een deugddoende rust. Nu is het middernacht en eten we onze boterhammetjes op.
    Morgen en overmorgen heb ik rustdag omdat ik een postpakket verwachtende ben met nieuwe tripschoenen. Willy trekt morgen verder de Pyreneen in. Uit erkentelijkheid en gegroeide kameraadschap ga ik mijn vriend uitgeleiden tot in het 8km van St. Jean afgelegen Orisson.
    Onderweg maakten we plannen voor na onze terugkeer in Belgica. Waarden worden pas waardevol als ge in dezelfde richting trekt. Tot later Willy en buen camino gewenst.
    Allemaal de groetjes en daaag van Théo


    02-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rumbo a España - De Reconquista versnelt - deel 10 -
    De achteruitgang van Damascus ten voordele van Bagdad had van deze stad een ware sprookjesstad gemaakt. Lang waren de hangende tuinen een symbool van de kennis van de oosterse wereld.
    De vele onderlinge twisten onder de machthebbers veroorzaakten echter een kennisvlucht naar het Westen. Dit kwam Córdoba ten goede, waardoor de stad een meer oosters uitzicht kreeg : duizend moskeeën, bazaars, negenhonderd badhuizen...

    Bij pogingen om ook door te breken naar Noord-Spanje kwamen de Arabieren echter in botsing met Karel de Grote, die door de christenen ter hulp geroepen werd. In het Roelandslied vertelt men hier over de strijd bij Roncesvalle.

    Het Califaat van Córdoba wordt dus de tweede sprookjesstad van de Islam. In het algemeen werd het Gotische systeem van het groot-grondbezit overgenomen.
    Veel slaven werden weggehaald uit Afrika om de agri-cultuur uit te bouwen. We zien vernieuwingen op tal van vlakken : rijst, katoen, olijven, saffraan, schapenteelt, fortificaties, irrigaties….

    De Kalief versloeg ook de Vikingen en maakte van de Douro de Noord-grens. Maar…bij de dood van zijn opvolger, de grote Al-Mansoer, kwam er een sterke achteruitgang van hun macht en in 1023 viel het land uiteen in kleine Taifas. Geleidelijk aan werden de kleinsten hier door een paar grotere opgeslokt. Dit speelde in de kaart van de christenen, waar een gelijkaardige beweging bezig was.

    Spanje anno 2015 is samengesteld uit 17 regios met een grote autonomie. Dit was toen ook al het geval, maar er waren er misschien nog meer. Het ene was een graafschap, het andere een hertogdom, Asturië was een prinsdom, Castilë en Aragón noemden zich een koninkrijk…. Alles was in handen van de adel. Streek per streek waren er andere zeden en gewoonten. Er waren wel een tiental verschillende talen.

    Door huwelijken, onderlinge akkoorden om zich veiliger te voelen…voegen verschillende “staatjes” zich samen en zijn daardoor beter centraal geleid. Castilië, het grootste, slokt in 1085 León en Galicië op en doet een uitval naar het Z, waarbij het Toledo, de vroegere hoofdstad van de West-Goten veroverd.

    De bal is aan het rollen…

    Fons Wierinckx


    03-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinsdag 1september : rustdag St.Jean.P.d.P
    Gisteren maandag zijn Willy en ik redelijk laat na een dubbele trip van in totaal 42km , in St.Jean PdP aangekomen. Willy stond erop om samen dit tussendoel te bereiken. Het is onze laatste camino-trip samen.
    Willy tript morgen de trip naar Ronceveau , ik ga het postpakket met het 3de paar schoenen afhalen. Anderzijds is het een welgekomen rustpauze om de kledij en rugzak eens een grondige beurt te geven en naar de coiffeur te gaan. Pas aangekomen heeft een onweer van je welste een uur aan een stuk lelijk huis gehouden. Veel van dat onweer zullen we niet voortvertellen, want binnen de kortste keren lagen we in bed. Erg laat op de avond hebben we dan de ons no resterende boterhammetjes opgegeten. Willy vertrekt vroeg op noodrantsoen met de nog resterende drank.
    Dinsdagochtend 5u, opstaan, wassen, scheren, ontbijt, Willy zijn rugzak klaarmaken en ik diende van de slaapkamer met 2 bedden te verhuizen naar een kleinere met 1bed. Onze hospita, een kranige dame van 82j. had een lunchpakket voor Willy klaargemaakt, oef Willy kon voort. Uit broederschap tripte ik mee met Willy tot in Monkosailia.
    Willy was verrast en aangedaan, hij had zich aan dat uitwuiven niet verwacht. Bij mijn terugkomst tegen de noen, kwam ik een wenende Martine tegen aan het centre d'accueil des pèlerins juist naast onze slaapplaats. Alles was reeds volzet. Maar het vervolg en wedervaren verklap ik in het volgende verslag. Toekomen in het knooppunt van St.Jacques is meer dan een heks dinsdag, het is een bijna ramp voor een pelgrim. De hotelprijzen zijn niet vergelijkbaar en erg onredelijk van prijs, menig pelgrim overnacht op de grond onder een overdekt caféterrasje!
    Ook dat moet ge voor Compostella kunnen over hebben.
    Allemaal de groetjes en daaag van Théo.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rumbo a España - Arriba la Reconquista! Adelanta!
    Vooruit met de Herovering! – deel 11
    De verovering van Toledo had een grote symbolische waarde voor de Reconquista.
    Vanaf nu zou er minder getalmd worden.

    In 1094 veroverde Ruy Diaz de Burgos Valencia. De geschiedenis heeft hem aan ons voorgesteld als “El Cid”. Charlton Heston speelde zijn rol in de gelijknamige film.
    Het was een huurlingenleider, die meestal op eigen houtje te werk ging en soms ook al eens zijn diensten aan de andere zijde kon voorstellen, zeggen boze tongen.
    Een paar jaar na zijn dood in 1099 komt Valencia echter weer in Moorse handen.

    De drang naar uitbreiding, naar het zich verenigen, om op grotere schaal te kunnen werken, bracht nu ook Aragón en Catalonië bij mekaar.

    De Moren worden opgeschrikt door de bundeling van krachten, die bezig is bij de “cristianos” en vragen weer hulp en versterking in Noord Afrika. De nieuw aangekomen troepen blijken een veel strengere vorm van Islam te willen opleggen en richten zich vooral tegen de Joden. Velen onder hen vluchten naar het Noorden (Toledo) of Kaïro.

    Rond 1200 kreeg de Islam in het Oosten het erg te verduren door invallen van de Mongolen. Bijna gelijktijdig werd ook Constantinopel geplunderd in de vierde crusada.

    In de 13 e eeuw werden in Spanje wel een tiental talen gesproken. De meesten kwamen wel uit een mengeling van het volkslatijn, het keltisch of het gotisch. De Basken deden hier niet aan mee en verstopten zich achter hun eigen taaltje. Geleidelijk aan echter, mede door het idee van centralisatie, slaagde Castilië er in om het Castilliaans, “el castellano” naar de voorgrond te sturen.

    Eén van hun koningen, Alfonso de Wijze, heeft zich in de geschiedenis laten opmerken, door te wijzen op het gebrek aan hygiëne bij de voeding. Daarom vaardigde hij een bevel uit, dat men boven op de drinkbeker “iets” moest leggen, om de vliegen weg te houden. Dit is het ontstaan van de “tapas” (tapar=bedekken). In het Noorden gebeurt hetzelfde, maar daar spreekt men van “pinchos” (prikstokje).

    Halfweg de 13e eeuw, werden in de slag bij Las Navas de Tolosa, in de buurt van Jaén heel wat nieuwe gebieden veroverd : Córdoba, Sevilla, Valencia, Murcia, Zaragossa…
    In 1280 was bijna heel het land, in christen-handen.Al deze regios werden schatplichtig aan Castilië gemaakt.

    Alleen Granada bleef in handen van de Moren en zou het nog blijven tot 1492.

    Fons Wierinckx


    05-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trip van 3 september: St. Jean Pied de Port >>> Roncesvalles, 27,4 km
    Gisteren, nam ik afscheid van Martine, wij kruisten elkaar een eerste maal in de P.-opvang in Limoges bij "les soeurs religieuses". Ze tripte toen samen met Nadine en Eric, Daniel en Monique en enkele andere Pelgrims. De groep splitste en ik volgde God weet waarom Andre, Nadine en het koppeltje Daniel en Monique in de foute richting Bergerac. Martine en de anderen verkozen (de goede) richting van Mussidan. Eens terug op het goede spoor in La Reole volgde Martine de meeste van mijn overnachtingsplaatsen. We bleven zoals gebruikelijk met de andere contacten regelmatig in mailcontact voor uitwisseling van info van de slaapplaatsen en wegbeschrijvingen.
    Martine stopte in St. Jean, volgend jaar vervolgt ze er haar tocht. Voor mij was het dan vandaag de grote dag, de aanval >> Pyreneeën, zoiets als erop en moetens erover.
    Startuur om kwart na zes, in de nabui van de regenval van deze nacht, plan A de route Napoleon, vergeet het. Plan B - deels via de D933 tot in Orisson en dan -le chemin vert- ja dat leek een betere keuze die dan maar. Fout beslissen is gelijk aan op zijn bek gaan.
    De 1ste 8 km waren geen geheim meer, want 2 dagen geleden wuifde ik op dit stuk, Willy mijn beste compagnon en kameraad uit Durbuy uit.
    Achtereenvolgens deed ik om 7u15 Huntto, dan Orisson om 8u30 en om iets na 12 u het stadje Volcarlos aan. Het vorderde, het weer zat mee, het was "kreunen" en niet plooien, de “pic de Beillurti” zat erop.
    Voortdoen via de fietsweg naar Gaineoleta, terug de GR op langs glibberige paadjes naast de Luzanne tot op de hoogte van Alto Biscar(1265 m) naar Peurto de Ibaneta, daar zat ik ferm in het rood, met een hartslag van steeds tussen de 140 en 155, mijn pijp was zo goed als uit. Ik zat kapot. Twee Engelse vrouwen, vertrokken in Chateau Pignon, scharrelden me mee de laatste afdaling in tot aan de born van de 15 minuten. Ik haal het, ik zou het hebben kunnen uitwenen waren de 2 dames er niet bij geweest. De 15 minuten werden wel een halfuur, maar ik kwam aan. Eens de formaliteiten afgelopen werden we onder begeleiding weggebracht naar onze slaapplaats. Wat ik daar te zien kreeg, het leek wel of ik in -stallag 17 of in Treblinka- aankwam. In het volgende verslagje geef ik het relaas ervan, de bijgevoegde foto's liegen er niet om.

    In alle geval ga ik het de volgende dagen wel voelen aan mijn botten.
    Allemaal de groetjes en daaag van Théo.


    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs