Camiño de Santiago
Foto

Foto

Inhoud blog
  • trip van zond. 11 okt. naar km "0" Finisterre.
  • Trip van 10 okt.: Muxia > Finisterre afstand 29 km.
  • Compostela 8 & 9/10
  • Trip van woensdag 7 oktober met aankomst in Compostella ( nog 19 km te gaan tot Compostella).
  • Trip van 6 okt.: Arzua > O Pedrouzo (19km / nog 20 km te gaan).

    Foto's
  • Mijn foto's

  • Archief per week
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015


    Blog als favoriet !


    Doe wat liefde je gebiedt,
    Ga je hart verpanden
    In mijn leven en mijn lied,
    Draag ik jou op handen
    Uit "Carmina Burana"
    06-07-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Rumba a España - Deel 2
    Historia : Om Spanje beter te begrijpen, moeten we even terugblikken.

    Rond 1000 v.C. waren er kolonies van Feniciërs (Cadiz, Cartagena) en Grieken (Ampurias, Rosas). Rond 500 v.C. hadden de Feniciërs grote delen van het land veroverd. Zij noemden de kust : I-sjephan-im of kust van de konijnen = Hispanium.

    Even later, kwamen de Kelten en vermengden zich met de eerder aangekomen “Iberiërs” tot Keltiberiërs. Zij waren verwant met de Kelten, die we ook vinden in Frankrijk, Engeland, Ierland… Zeker waren er ook veel Noord-Afrikanen, Berbers…

    De Feniciërs verloren de strijd met de Romeinen (Hanibal) en Julio Cesar veroverde in 61 v.C. heel Spanje. Iberië werd een Romeinse provincie. Vanaf de 3e eeuw ging het Romeinse Rijk er op achteruit door de voortdurende “insijpeling” van steeds meer “Barbaren” (vreemdelingen van over de Rijn).

    Vanaf de 4e eeuw na C. begonnen de grote “volksverhuizingen”, die de kaart van heel Europa zouden hertekenen. De dreiging begon in Midden-Azië, waar de Mongolen oprukten terwijl ze dood en vernieling zaaiden. In O.Europa namen de Hunnen de dreiging over en vele stammen vluchten naar het Westen.

    We herinneren ons zeker nog de Franken met hun Merovingers (Clovis) en Carolingers (Karel de Grote), maar ook de Angelen en de Saksen, de Longobarden, de Westgoten en de Oostgoten, de Vandalen…, allen trokken ze naar het Westen, waar ze elkaar de nieuwe gebieden betwisten.

    De Franken waren het best georganiseerd en verjoegen de andere stammen van hun gebieden. Zo ook in Spanje : de Westgoten werden over de Pyreneeën gejaagd en daarna richtten de Franken een paar kleine vorstendommen op, die als “schokbreker” moesten dienen. (Asturias)

    De Westgoten moesten eerst nog de Vandalen verjagen en namen daarna de macht over van de Romeinen, maar behielden het groot grondbezit. Dit onstond, bij de Romeinen, die hun verdienstelijke soldaten en hun veteranen stukken grond in volle eigendom gaven als beloning of “pensioen”.

    De “weggedrukte” Kelten vinden we overal terug : Frankrijk (Finisterre), Spanje (Fisterra), Engeland (’s Lands End)…

    Fons Wierinckx


    07-07-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik ben zopas met mijn 2 oudste dochters gaan eten

    Ik ben zondag met mijn 2 oudste dochters en de schoonzonen gaan eten. Lekker, die nieuwe mosselen, een primeur in Lubbeek. De 2 jongere dochters dienden voor zo goed als de eerste keer te passen, omwille van overmacht. Maar dat maakt niets uit, of men nu op reis gaat voor 2, 3 weken of voor 4 maand, het is géén laatste reis. Onder ons 5 hebben we het ongewild bij wijlen soms diepgaand, soms emotioneel en heel wat met voldoening over vroegere aangename herinneringen gehad. Liliane als mens en moederfiguur blijft in onze herinneringen als een uitzonderlijke, sterke en bekwame persoonlijkheid. Ik weet dat velen onder de volgers van deze Camino er ook zo over denken. Liliane zal zeker en vast niet de enige met dergelijke begenadigde persoon zijn en geweest zijn.

    ’s Avonds, en terug op mezelf aangewezen, vroeg ik mij af of er voor die moeders buiten dankbaarheid en erkentelijkheid hiervoor zoiets als een toegevoegde waarde bovenop bestaat. Tenzij…. wat de in 2011 overleden legendarische zangeres “ La Esterella” bezong in haar lied over “…mooi zijn ze allen, de moeders ter wereld….” Ik had er zo drie, mijn moeder en twee echtgenotes en dito, vier dochters.

    Vandaag, lopen de zenuwen en de zenuwachtigheid flink op. Ik kreeg de laatste dagen heel wat te verwerken. Eerst was er de ontsteking van de gewrichtsbanden van de linker knie, door nieuwe bottines in te willen lopen. Wat een intensieve behandeling vergde, met achterstand op de voorbereiding van het nakende vertrek. Gisteren moest een achterband van de auto eraan geloven, deze morgen begaf het elektrische rolluik het en ondertussen zit ik te wachten op de levering van dienstencheques die reeds lang betaald zijn. Kalm blijven kerel, kalm blijven, ’t komt wel in de sacoche.

    En nu nog te hopen, dat het geen vijfendertig graden en meer zal zijn bij mijn vertrek over weinige uren.

    Kalm blijven.

    Théo


    09-07-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rumba a España - Deel 3
    In hun drang om de Vandalen ver weg te dringen, waren de West-Goten hen tot in Noord-Afrika blijven achtervolgen. Ook daar richtten zij enkele nederzettingen op, o.a. Ceuta en Melilla.

    Ondertussen was het Romeinse gezag in het Westen van Europa sterk verzwakt, waardoor er een splitsing ontstond tussen een West-Romeinse Rijk, met Latijn als voertaal en een Oost-Romeinse Rijk, met Grieks als voertaal en hoofdstad Constantinopel (Keizer Constantijn was er de eerste Keizer).

    In 476 zouden de Oost-Goten de West-Romeinse hoofdstad Rome veroveren.

    In 507 waren de West-Goten meester in Spanje. Segovia was de hoofdstad. In 554 zal dat Toledo worden.

    De Goten hadden weinig belangstelling voor de inrichting van de steden of de kleine handel. Deze lieten ze in handen van Grieken en Joden. Voor de landbouw hadden ze wel interesse. Zij namen de gronden af van de vroegere Romeinse grootgrondbezitters en namen hun plaats in. Wie geen grond had, was arm en moest zich tevreden stellen met werk als “peon”, als “jornalero”, als dagloner.

    De organisatie van het land, was in handen van de adel, die de grote grondeigenaars groepeerde. Deze waren “leenheer”. Zij steunden op hun “vazallen” . De Kerk wou zich wel uitbreiden, maar stuit op het “arianisme” van de Goten. Deze opvatting vertrekt van het standpunt : Christus is een mens en geen God!

    In 586 stopte de vervolging van de Christenen en de “kerstening” begint.

    Het beleid van de West-Goten was er niet in geslaagd, om een grote éénheid te bereiken. Er waren voortdurend conflicten tussen de verschillende vazallen. Vanaf 600 begint dan ook een periode van achteruitgang.

    Intussen was er in 622 in Mekka, Klein-Azië, een nieuwe godsdienst ontstaan. De engel Gabriël had aan een eenvoudige man, Mohammed, in een aantal visioenen een nieuwe leer “ingefluisterd”. Deze man begint te prediken en begeestert de mensen. Honderd jaar later staan zijn volgelingen aan de poort van Europa.

    Fons Wierinckx


    10-07-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.09/07/15
    Vandaag werd dan mijn 1ste dagtrip vanaf thuis - Roosbeek naar Thorembais S.Tr. / Afstand 28km.
    De weergoden deden goed hun werk, niet die zwoele warmte, wel wat afkoeling met tussendoor de zon die verstoppertje speelde. Kort samengevat, het ideaal weertje om te stappen.
    Natuurlijk deed het mij emotioneel wel wat toen ik de deur uitging. Maar al vlug maakte dat plaats voor gesakker. Ik kwam tot de vaststelling dat mijn rugzak te zwaar was. De avond voor het vertrek, foefelde ik de laatste uren nog éen ander bij in de rugzak, met het gekende gevolg.
    Marcel Denruyter had mij nog zo gewaarschuwd. Mijn besluit stond vast, ik zou de dagtrip afwerken en dan deels te voet en deels met de bus terug naar huis gaan. Alles wat strikt niet nodig was moest uit de rugzak. Maar ik had geen huissleutel meer. Noodgedwongen, dan maar een telefoontje naar mijn oudste dochter. Zij zou voor de nodige toegang zorgen rond half zes.
    Op mijn terugreis kwam de eerste voorzienigheid. Ik liep er éen van mijn beste vrienden, Philippe (ook al een) Den Ruyter tegen het lijf, hij bracht mij thuis. Natuurlijk dronken wij eerst een goei pint. In afwachting van de aankomst van Marie-France snoeide ik de rozen nog wat.
    Ik zag ze graag toekomen en na de nodige opbeurende babbel, werd het snoeimes in de rugzak gezet. Bijna 5 kg opereerde ik uit de rugzak, een ware tax shift, en dat binnen de kortste tijd. Vanaf morgen zeul ik dan opnieuw zowat het trainingsgewicht mee. Gelukkig zag ik tijdig de noodzaak ervan in, of ik haalde amper Vézelais.
    Morgenvroeg, neem ik dan het openbaar vervoer van thuis naar Tienen, zo verder naar Jodoigne en van daaruit naar Thorembais om dan de 2de dagtrip te beginnen.
    En de trip zelf: door de nachtelijke regen, vreesde ik modder op de veldwegen, niet bepaald mijn lievelingsterrein om door te malen, maar niets daarvan, de veldwegen waren ondanks de nachtelijke regenbuien “poeier droog”. Ik verkoos wel om wat voorbij Hoegaarden, opnieuw de buurtwegen te bewandelen.
    Eens in de velden van de “walen pais” viel mij vooral de weidsheid en de stilte ervan op, wat bij mij de gedachte losweekte dat stilte, in feite een gat is in het geluid. Halverwege Jodoigne en Thorembais werd ik rustiger, ik zou de voorop gestelde eindstreep vandaag wel halen. Mijn verouderende botten bleven al die tijd redelijk stand houden.
    De gedachte om thuis te zullen zijn verheugde mij. Ik een huismus geworden? Bijna niet te geloven. De af te leggen weg is nog lang, heel lang. Hopelijk zit het gewicht van de rugzak mij vanaf nu lekkerder.

    Théo


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10/07/15
    Vandaag ging het er wat rustiger aan toe, alhoewel. Dus gisteren terug naar huis om heel wat overtollige kilo's uit de rugzak te halen. Dat lukte, maar wel ferm tegen mijn goesting. Vanmorgen kreeg ik dan gevraagd bezoek van de diaken van Roosbeek voor de zegening en een aangename babbel. En daarna met de bus terug naar Tienen en verder naar de eindbestemming van gisteren > Thorembais. Allez vooruit, nu nog naar de kerk voor de stempel voor in het stempelboekje en we zijn de pist in. Blijkt alsdan dat de pastoor van Thorembais op verplaatsing is naar Perwez 5km verder, ja er zit niets anders op. Na het afstempelen had ik geluk, ik kon met hem terug mee rijden tot in Thorembais. Vanaf dan begon de tocht naar Lambusart via Gembloux naar Boignee. Door de honger gedreven stopte ik aan een 'friterie'. De uitbater was nieuwsgierig en moest er het fijne van weten. Moraal van het verhaal, 't werd friet verniet, hij had nog nooit een pelgrim over de vloer gekregen. Aan alles is er dus een eerste keer. En dan verder naar Fleurus, ik liep al een eindje droog, maar een van de eerste huizen was een estaminet. Verleidelijk die 'Waterloo' die ze er serveren, ik wilde nog wel maar durfde niet meer. En dan op stap naar de eindstreep, heuvelachtig landschap met tussendoor een kuitenbijterke. En daar dan op zoek naar slaapgelegenheid. Het was echt niet evident, niks te kerken, geen boerenhofsteden, niks, maar dan ook niks om te kunnen overnachten. Het was veruit het sluitingsuur van de winkels et ik had sinds de frietjes niet meer gegeten. De bakker was nog open, gelukkig was er nog wat keuze en ik legde mijn geval uit. Ondertussen nam zijn vrouw de bestelling op van een andere klant die het gesprek mee volgde.
    Hij vroeg mij, moet dat echt in Lambusart zijn dat ge wilt overnachten? Ik zei neen, maar ook dat ik niet te ver van de te volgen planning wenste af te wijken voor de trip van morgen. Et tu passes par où demain? Ik noemde hem de gemeenten op... Ca va, zei hij, enige kilometers verder in Gilly, ben ik klassen aan het inrichten, voor een scoutskamp dat zaterdag namiddag zal arriveren. En zo belandde ik in de gemeenteschool van Gilly, van eten kwam niet veel meer in huis, maar Andre Belline en ik dronken enkele Leffe's die in de geleverde bestelling voorradig waren. Ik kon douchen naast de turnzaal, ik kon slapen op een veldbed met matras(je) en ik kon vertrekken morgenvroeg vanaf 8 uur…waar moet ik mij dan nog zorgen over maken? Morgenvroeg is immers de bakker van Gilly open, en bovendien 8km minder te gaan. Nico zou zeggen - "gelukzakske, en gien klijn bekke gai".

    Groetjes Théo


    11-07-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.11/07/15
    Gilly, iets voor zes was ik klaar wakker en opgestaan. Dus ruimschoots de tijd om mij voor te bereiden, de miniwas van gisteren droogde goed vannacht dus moest ik niets uitpakken. Om iets voor 7, kwam Andre met zijn vrouw mij verlossen. Maria, zijn vrouw, had koffiekoeken en chicoreikoffie bij, ze was meegekomen omdat ze nog nooit een pelgrim ontmoet had. Iets na halfacht nam ik afscheid en met gevulde maag dan maar op stap naar Somzee.
    Ik volgde de raad van Andre door vanaf het metrostation "Gazometre" naar "Charleroi Sud" te rijden, enkele km die mij veel -peine- zou besparen. En dan stappen maar, Loverval, La Bruyere, Haies, Nalinnes naar Somzee. Natuurlijk was ik rond de middag reeds daar. In Somzee was er groot feest, welk feest? Weet ik veel - (zie foto). Ik wilde mij informeren, maar een lolbroek zei me -ici à Somzee on fête tout-, blijkbaar had hij er al eentje teveel op, want er werd kwistig met "de veel graden" geschonken, hé fille et une pour le marcheur aussi. 't was gratis, maar het smaakte niet naar friet. Mijn plan B om te eindigen in Walcourt, had ik opgegeven, ik zou hoe dan ook doorgaan tot Philipville.
    Dan maar verder naar Laneffe, ook daar feest, maar ze hadden er precies al enige meer op, en zo door naar Fraire, Yves-Gomezee, een veldweg naar Jamagne naar Phillippeville. Meer dan de nodige kilometers, pijp uit, fini voor vandaag. En nu te slapen zoeken. Opnieuw een gesakker, geen nood… ik stapte de kerk in, mediteerde wat, en werd aangesproken door een mevrouw die zei –il n’y a pas de messe aujourd’hui monsieur, vous êtes sûrement un pèlerin. Le curé de la pariosse n’habite pas loin d'ici. Ze wees me de weg, en jazeker, ik mag er overnachten, kreeg er mijn stempel op voorwaarde dat ik morgenvroeg de mis bijwoon in Samart om 9 uur waar hij de kerkelijk dienst houdt.
    Mijn dag is rond, alleen nog wat te bikken zoeken, maar daar krijg ik tot half acht de tijd voor omdat de pastoor tot dan afwezig zal zijn. Dus op weg naar een klein restootje waar ik op dit ogenblik mijn verslag opmaak. Salukes en tot morgen.
    Allemaal mijn groeten en tot dan......

    Théo






    12-07-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12/07/15
    Met de pastoor van Philippeville was afgesproken om vandaag, zondag, de misviering in Samart en niet in Sautior zoals door mij eerst misbegrepen bij te wonen. Deze morgen na de nacht 'paljasse parterre' op het luchtmatrasje, werd ik wakker eventjes na 5 u. Foert, ik doe geen 2de poging om nog wat te dutten was mijn reactie. Dan maar rustig aan douchen, scheren en zorgvuldig inpakken. Rond half acht was ik er klaar voor, om kwart na acht waren we op weg naar Samart. Het openingsgebed : Dieu libre et fort, par l'Evangile, tu nous ramènes a l'essentiel. Que la force de la parole et le souffle de l'Esprit lui rendent disponible à suivre Jésus........Na de kerkdienst ben ik dan vertrokken naar de nieuwe bestemming > Couvin. Halverwege Roly was er zoiets als een café/snack open. Gretig kocht ik er pistolets en een frisdrank en kwam tot een babbel met de buurtafel. Tot plots het gesprek een andere richting uitsloeg. Wij kenden elkaar van vroeger. Beiden waren wij ooit leerling geweest van Sensei Kamigaeto de Wado Ryu, grootmeester, beiden herinneren we nog elkaars naam en deze van onze kameraad Peter. Claude nodigde me dan uit om bij hen de noen te komen eten en verder herinneringen op te halen. Spijtig kon ik hieraan geen gevolg geven. Claude Tassin, nu Waalse verantwoordelijk voor onze sportdiscipline (mail: teamwork.academy@skynet.be). Allez vooruit terug op stap na nog vlug een fotoke voor de erfgenamen en een op zijn aandringen kop koffie.
    Herinneringen… mens toch, ik heb er meer dan 5 rugzakken van vol, ik kom er later nog op terug. Eindelijk Marienbourg, bij de bakker was het nog open, 2 worstenbroodjes voor straks. Even buiten die gemeente begon het te gieten. Natuurlijk kwam ik in Couvin kletsnat toe. Ik naar den deken en precies op tijd, maar wie was er niet?? Just.
    De buurman wist me te zeggen, dat hij veelal afwezig is, maar ik eventueel in zijn tuinhuisje mocht overnachten omdat hij maar 1 slaapkamer heeft voor hem en zijn vrouw. Kon ik feitelijk nog een kant op? Dus het tuinhuisje dan, maar wel mag ik gebruik maken van zijn badkamer deze avond en morgen en de koffie zal klaar staan.
    Ik heb er ondertussen al aardig wat kilometertjes op zitten, maar feitelijk ben ik blij door België te zijn geraakt. België heeft niet zo een goede reputatie op het vlak van onthaal van pelgrims. Misschien moet ik er iets mee gaan doen via via…
    Morgen gaat de trip naar Rocroi in Frankrijk.
    A demain dan maar!

    Groetjes Théo


    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs