Camiño de Santiago
Foto

Foto

Inhoud blog
  • trip van zond. 11 okt. naar km "0" Finisterre.
  • Trip van 10 okt.: Muxia > Finisterre afstand 29 km.
  • Compostela 8 & 9/10
  • Trip van woensdag 7 oktober met aankomst in Compostella ( nog 19 km te gaan tot Compostella).
  • Trip van 6 okt.: Arzua > O Pedrouzo (19km / nog 20 km te gaan).

    Foto's
  • Mijn foto's

  • Archief per week
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015


    Blog als favoriet !


    Doe wat liefde je gebiedt,
    Ga je hart verpanden
    In mijn leven en mijn lied,
    Draag ik jou op handen
    Uit "Carmina Burana"
    01-07-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 juli 2015
    Acht dagen scheiden mij nog van de vooropgestelde vertrekdatum, niet dat ik al sta te springen, verre van want, alhoewel tijdig met de voorbereidingen begonnen, valt er nog heel wat te belopen en te regelen. En er valt inderdaad nog wat te regelen en af te spreken om bij de thuiskomst de woning terug te vinden in een staat van bewoning of om de nodige zaken bijeen te brengen die echt nodig zijn, of om aan de uitgestippelde reisroute nog wat te sleutelen of, om zoveel als mogelijk contacten toe te voegen om er te kunnen te overnachten of, om de rugzak niet te overladen want dat betaalt de rug cash, enz… enz…. tot veiligheidsspelden, een eind wasdraad en een half rolleke WC-papier toe…

    In de Vlaanderen zouden ze zeggen “moa vent toch”.
    Mijn zenuwen begeven het nog net niet, paniek evenmin, maar er is verdorie nog veel werk aan de winkel, dat wel.

    Trainen is er voorlopig niet meer bij, want verleden zondagavond heeft Dr. Van Campen, mij nog eens goed onder handen moeten nemen voor een probleem met de linker kruisbanden. Waarschijnlijk het gevolg van overbelasting. Ik mag mij gelukkig prijzen, dat dokter Van Campen mij onmiddellijk heeft willen verzorgen. Ik geloof niet dat ik de enige ben die te pas en te onpas bij Dirk aan de bel hangt voor verzorging, ‘t Is te hopen dat ik stand hou met mijn door de leeftijd geërodeerde botten en knoken, die eerder op een gammele Tatra dan op een formule 1 laat staan formule 4 auto gelijken.

    Mijn Camino van ROOSBEEK tot Santiago de Compostela.

    Hierna volgen telkens de start en aankomstplaatsen van de opeenvolgende trippen met links van > is de startplaats en rechts ervan de aankomstplaats.

    Roosbeek > Thorembais St Trond > Somzée > Rocroi > Aubigny les Pothées > Rethel > Pontfaverger > Sept-Saulx > Pocancy > Bergères lès Vertus > Gourgançon > Méry sur Seine > Aix-en-Othe > Ligny le Châtel > Lichères-près-Aigremont > Lucy-le-Bois => Vézelay / reeds afgelegde weg = 468 km

    Vanaf VEZELAY volg ik de pelgrimsweg “VIA Lemovicensis” naar Saint-Jean- Pied-de-Port (grens Spanje)

    Veselay => Corbigny > Corbigny => Châtillon-en Bazois > St-Benin-d’Azy > Plagny > Grossouvre > St-Aignan des Noyers > St-Aignay la Vieil > Culan > Boussac > Châtelus-Malvaleix > Guérret > Bénévent-l’Abbaye > Laurière > Ambazac > Ambazac > Limoges (west) > La Coquille > Triviers > Sorges > Perigueux (westzijde – dorpje Chancelade) > St Astier > Mussidan > Le Fleix > Pellegrue > La Réole > Baza > Captieux > Miquelot > MONT-DE-MARSAN > St-Sever > Momuy > Sallespisse > Orthez/Magret > Sauveterre-de-Béarn > St-Palais > Larceveau-Arros-Cibits > SAINT-JEAN-PIED-DE-PORT ▲ (grenszone Frankrijk Spanje)

    Saint-Jean-Pied-de-Port >▲(1250m) Pamplona Noord > Puente de la Reine > Estella > Los Arcos > Los Arcos > Viana > Navarette/Zuid > ▲ Najera > Santo Domingo de la Calzada ▲> Belorado > San Juan de Ortega ▲> Burgos (Oost) > Houtanas > Itero de la Vega/ Requena de C. ▲> Fromista > Carrion de los Condes > Calzadilla de la cueso >▲ Shahagun > El Burgo Ranero > Mansilla de las Mulas > LEON - oost > N120 = LEON *-- West > begin van > La Virgen del Camino > San Martin del Camino > Astorga > ▲Rabanal del Camino > ▲Montes de Leon 1500m- > Riegro del Ambros > Cacabelos > La faba of Las Herrerias > Triacastela > (▲ Sierra de Caréon) > Saria > Portomarin > > Palas de Rei (einde Sra de Caréon) > Arzua Pedrouzo > Santiago de Compostela.

    De totale af te leggen afstand Roosbeek => 2230 km en ingedeeld in 92 dagtrips verdeeld over 107 dagen

    Théo


    03-07-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rumbo a España - Voorwoord
    In oktober vorig jaar, kwam Théo bij mij in Seniorama Leuven aankloppen, om zich in te schrijven in het eerste jaar van de cursus Spaans. Hij had toen net, na een slepende ziekte, zijn vrouw verloren en het was zijn bedoeling, om zodra hij er weer zelf wat bovenop was, alles van zich “af te stappen” en op weg te gaan naar Santiago de Compostella. Hij hoopte, dat deze lange eenzame wandeling hem zou helpen in het verwerken van zijn verlies.

    “Ik wil wat Spaans leren” zei hij, “genoeg om onderweg toch mijn plan te trekken”.

    Dat heeft hij dan gedaan, heeft geen les gemist en zal meer dan zijn plan trekken.

    Hij had me gevraagd, dat ik mezelf ook wat zou voorstellen, zodat jullie zouden weten, wie de persoon is, die hier en daar wat info over Spanje en zijn geschiedenis rondstrooit.

    Ik heb altijd veel belangstelling voor talen en geschiedenis gehad. Die honger werd wel wat gestild door de schoollessen en de vele reisverhalen, die ik er bovenop las.

    De boeken van Karl May en de vele Westerns, de ontdekkingsreizen van de Spanjaarden, de strijd tegen de Moren, het boek over Don Quichotte” beelden van een stierengevecht, de opzwepende Spaanse muziek…gaven mij de eerste honger, om op zoek te gaan naar de kennis van de Spaanse taal.

    Eerst kocht ik een “Asimil”, een boekje om thuis alleen Spaans te leren. Alk snel had ik een kleine woordenschat. Via de atletiek kwam ik dan jaarlijks wel eens in contact met een Spaanse ploeg en dit maakte mijn kennis weer wat ruimer. Ik had Spaanse “pen-vrienden”, maar ik wou meer.

    Toen ik op pensioen ging schreef ik mij weer in als student aan de KUL en ging in het CLT gedurende zes jaar, als een gewoon studentje weer aan de slag, om “Cervantes” te kunnen lezen in het Spaans.

    Toen bleek, dat er aan het Instituut Seniorama, een school waar voor 55 plussers heel wat cursussen gegeven worden, een vacature was voor een leraar Spaans.
    Hier ben ik dan reeds 15 jaar bezig, om mensen te helpen, die Spaans willen leren.
    Hier ontmoette ik dus ook Théo.

    Fons Wierinckx


    04-07-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rumbo a España - Deel 1
    Wie de bedoeling heeft, om naar Spanje te reizen, doet er goed aan, zich eerst wat te informeren over het land zelf, maar ook over de aard en het karakter van zijn inwoners. Met deze kennis gewapend, zal men er beter in slagen dit geweldige land te appreciëren en zijn inwoners te begrijpen.

    Spanje is een schiereiland! Spanje behoort, samen met kleine broer Portugal tot het Iberisch schiereiland. Zijn ligging in het uiterste Zuidwesten van Europa, omgeven door de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee en verstopt achter de hoge Pyreneeën verklaart, dat het niet ligt aan een drukke handelsroute of kortbij culturele “trefpunten”.

    Spanje is warm én koud! Spanje is een groot land. Maar spijts de nabijheid van de zee heeft het een landklimaat. Dit verklaart de hitte van de zomer, maar ook de koude van de winter. De voornaamste oorzaak is echter, dat Spanje één grote hoogvlakte is : la meseta . Behoudens de kuststreken ligt het grootste deel van het land op een plateau van zowat 700 à 800 meter hoogte. Die hoogvlakte steunt als het ware op drie “poten” : in het Noorden op het Sierra Cantábrica, in het midden op de Sierra de Guadarama en in het Zuiden op de Sierra Nevada (een Sierra is een ketengebergte).

    Heel Spanje is “montañoso”. De bergen zijn nooit ver weg in Spanje. De bodem is vaak rotsachtig, zanderig en weinig vruchtbaar, behalve in de valleien van de weinige grote rivieren.

    Spanje is droog! Behalve aan de Costa Verde (de groene kust) in het Noorden, is er veel te weinig neerslag in Spanje. Grote landbouw en tuinbouw is dus uitgesloten, behalve in de kuststroken van het Zuidoosten. Druiven- en olijventeelt enerzijds, visserij anderzijds waren vaak nuttige bijverdiensten.

    Spanje is arm. Het typische beeld van de doorsnee-Spanjaard : met zijn sombrero op het hoofd, naast zijn “burro” o “mulo” dateert van de vorige eeuw, toen de technocraten nog niet hadden toegeslagen.

    Spanje is vaak “wit-zwart”! Naast de arme dagloner, staat er ook de “grande” op een prachtig paard, hij is caballero (hij heeft een paard : un caballo).

    Fons Wierinckx


    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs