Suske en Wiske #90: Sjeik El Rojenbiet. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2016)
Aangeboden bij de krant 'Het Laatste Nieuws' in 2016.
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
Tante Sidonia rijdt per ongeluk een man aan die plotseling de straat oversteekt, ze vinden een pakje en brengen dit naar het ziekenhuis. De man zegt dat ze het pakje moeten afgeven aan Ahmed bij herberg De Rode Maan, maar als ze in de herberg komen vlucht Ahmed weg. Als de vrienden in het ziekenhuis komen, blijkt de Arabier al vertrokken te zijn. In het pakje zit een gouden dolk en de vrienden vinden op de verpakking het adres Blokzeilstraat Nr. 7 van Oriëntal Arts. Ze gaan naar de winkel en de Griekse eigenaar is dolblij zijn gouden dolk terug te zien, hij werd s ochtends gestolen. Tante Sidonia wil de dolk kopen voor de verjaardag van Lambik, maar de Griek wil veel geld voor het ding. Na een bedreigend telefoontje geeft de Griek de dolk toch voor veel minder geld mee en de vrienden versieren het huis. Als Lambik langskomt zijn zijn vrienden vastgebonden en hij hoort dat ze overvallen zijn. Lambik wil zijn dolk terug en de vrienden vertellen Jerom wat er is gebeurd. Ze volgen de Arabieren naar het park en ze vinden de Arabieren in de muziektent. Abdoel kan ontkomen en de vrienden volgen Ahmed en de gouden dolk, ze halen een schip uit het water en brengen deze naar de stad maar de Arabier kan ontkomen. Suske kan de dolk terugpakken en Jerom brengt de boot terug naar het water. Lambik krijgt dan zijn verjaardagscadeau en verkleedt zich als een sjeik. De vrienden vinden een briefje in de schede van de dolk en lezen dat Sjeik El Ro-Jenbiet zijn dolk terug wil. Lambik besluit de dolk zelf naar Jordanië te brengen en ze gaan in Genua aan boord van de pakketboot Esperia om naar het Midden-Oosten af te reizen. Suske ontdekt dat zijn hut is doorzocht en Wiske vindt hem even later bewusteloos. De kinderen vertellen Lambik wat er is gebeurd en de Arabier kan de dolk te pakken krijgen. De Arabieren nemen het bevel van het schip over en verbieden aan te meren in Alexandrië, ze moeten doorvaren naar Beiroet. Suske en Wiske worden gevangengenomen en naar het land gebracht. Een geheimzinnige man volgt de auto met de Arabieren en Suske, maar Wiske is verdwenen.
Suske en Wiske #89: De dolle musketiers. (SC) (Standaard Uitgeverij) (1985)
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
Als onze vrienden een musketiersroman in handen krijgen, zijn ze er helemaal van in de ban. Als verrassing voor Lambiks verjaardag worden ze naar de 17e eeuwse musketierstijd geflitst. Onder het motto Een voor allen! Allen voor één! beleven Suske, Wiske, Lambik en Sidonia er de spannendste avonturen met hun nieuwe vriend Jerom, die in dit album voor het eerst opduikt.
Een preutse vrouw krijgt door een perverse man een soort lustregulator in de hersenen ingeplant, die hij vanop afstand kan bedienen. Deze schakelaar kan aan- en uitgezet worden en de intensiteit van de lust kan geregeld worden. Stel je een eenvoudige verwarmingsbediening voor. Op de minimumstand begint de vrouw schunnige praat uit te kramen, bij het maximum gooit zij haar slipje uit en eist dat iedereen, familie en dieren incluis, elke lichaamsopening volpropt.
Suske en Wiske #87: De vliegende aap. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2015)
Aangeboden bij de krant 'Het Laatste Nieuws' in 2015.
Tekst: Willy Vandersteen --- Tekeningen: Eduard de Rop.
Wanneer Lambik bij Tante Sidonia thuis de krant leest raakt hij plotseling zeer opgewonden over een foto bij een artikel. Het gaat over een zonderling wezen, dat gesignaleerd is boven in een boom in de wouden van de kolonie Dongo. Als hij bedaard is vertelt hij dat het wezen zijn broer Arthur is, die het geheim kent om te vliegen door het sap van een bepaalde plant te drinken. Lambik heeft vijf jaar geleden voor het laatst van zijn broer gehoord. In een brief schreef Arthur toen dat hij heeft leren vliegen en dat hij op zoek is naar het dochtertje van zijn gids. De gids was tijdens hun tocht bezweken en Arthur wil zijn dochtertje aannemen.
Lambik rust een expeditie uit naar Dongo om zijn broer te zoeken. Suske en Wiske gaan mee, maar tante Sidonia blijft achter. Ook nemen ze een afgerichte ezel uit het circus, genaamd Putifar, mee die vlak voor hun vertrek per ongeluk een transistor inslikt. Hierdoor fungeert hij als radio elke keer als hij zijn staart als een antenne in de lucht steekt.
Per vliegtuig en boot bereiken ze uiteindelijk de binnenlanden van de kolonie, waar ze in contact komen met de inboorlingen, onder leiding van Boumbala. Zij redden de stam van een rondsluipende tijger. Boumbala stelt hen draagstoelen ter beschikking waarna ze dieper doordringen in de jungle en het gebied der Jambaba's bereiken. De dragers willen dan niet verder en keren terug. Hier vinden ze Arthur, de vliegende aap, maar die blijkt nogal schuw te zijn en moeilijk te vangen.
Tekst: Yannick le Pennetier --- Tekeningen: Philippe Berthet.
1. Remember Pearl Harbor.
2. Poison Ivy.
3. Flying Dottie.
Deze cyclus behandelt de jacht op de communisten gedurende WO II. Deze reeks biedt een zeer mooi beeld van de betreffende problematiek, en is - in tegenstelling tot wat de titel laat vermoeden - braaf. De titel is trouwens relevant gezien de truuks die bepaalde generaals erop nahielden om hun soldaten wat op te peppen.
Tekst: Yannick le Pennetier --- Tekeningen: Philippe Berthet.
4. Blackbird.
5. Colonel Abel.
6. Gladys.
Deze cyclus behandelt de jacht op de communisten gedurende de Koude Oorlog. Deze reeks biedt een zeer mooi beeld van de betreffende problematiek, en is - in tegenstelling tot wat de titel laat vermoeden - braaf. De titel is trouwens relevant gezien de truuks die bepaalde generaals erop nahielden om hun soldaten wat op te peppen.
Suske en Wiske #84: De stemmenrover (SC) (Standaard Uitgeverij) (2016)
Aangeboden bij de krant 'Het Laatste Nieuws' in 2016.
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
In Japan woont prinses Sholo-Fly in een middeleeuws rijk. Haar ouders zijn overleden. Ze krijgt adviezen van de sterrenwichelaar Komikio en mag van hem de troon pas bestijgen als het beeld van de goede geest Butagasaki gesproken heeft. Het land is in chaos sinds Sholo-Fly's ouders dood zijn. Een geheimzinnige man in zwarte kimono maakt een toverdrankje om iemands stem te roven. Hij wil het beeld namelijk laten spreken. Hij doet het drankje in een pakje thee, dat in Europa terechtkomt en toevallig in het huis van tante Sidonia belandt.
Jerom en Lambik komen bij tante Sidonia op bezoek. Lambik drinkt als eerste van de thee, waarop zijn stem in een paar luchtbellen wordt gevangen en hem verlaat. Lambik is wanhopig en besluit na enkele dagen om stiekem af te reizen naar Japan, om daar zijn stem te gaan zoeken. Hij verdrinkt bijna als hij een jongetje wil redden. Daarop wordt hij zelf gered door een visser, die Lambik vertelt dat er in Japan nog een middeleeuws rijk bestaat. De vrienden vinden thuis een briefje dat door Lambik is achtergelaten.
Tekst: Yannick le Pennetier --- Tekeningen: Philippe Berthet.
7. Las Vegas: Dottie is in de Flamingo werkzaam als fysionomiste. Dankzij haar visueel geheugen kan ze naar verluidt 10.000 zwarte lijst-gokkers (valsspelers) met een entreeverbod herkennen. Maar op een dag wordt ze er in geluisd en krijgt ze haar ontslag. Langer werken in Vegas kan ze op haar buikje schrijven. Dan maar aan de slag bij Hugh Hefner (yep, de founding father van Playboy), maar ook daar krijgt ze te maken met de invloed van de maffia. En tot overmaat van ramp is er een zekere Frank Sinatra die haar koste wat het kost wil veroveren
8. Big Bunny: (Vervolg van 'Las Vegas') Dottie is in de Flamingo werkzaam als fysionomiste. Dankzij haar visueel geheugen kan ze naar verluidt 10.000 zwarte lijst-gokkers (valsspelers) met een entreeverbod herkennen. Maar op een dag wordt ze er in geluisd en krijgt ze haar ontslag. Langer werken in Vegas kan ze op haar buikje schrijven. Dan maar aan de slag bij Hugh Hefner (yep, de founding father van Playboy), maar ook daar krijgt ze te maken met de invloed van de maffia. En tot overmaat van ramp is er een zekere Frank Sinatra die haar koste wat het kost wil veroveren
9. Gif: Om aan de wraak te ontkomen van maffiabaas Gus Greenbaum, die aan haar een paar maanden gevangenis te danken heeft, is Dorothy Partington, de voormalige pin-up Dottie, naar Hawaï gevlucht. Onder welk uiterlijk verbergt deze vrouw zich deze keer? In het verleden is ze ouvreuse geweest, een personage in een patriottische strip, bedroefde weduwe van een vlieger-spion, fysionomiste in Las Vegas en fotomodel, gespecialiseerd in bondage. De vrouwelijke afgezant van de baas van het gokpaleis heeft opdracht gekregen om Dorothy te vinden en haar doodsstrijd op de camera vast te leggen. Dorothy heeft echter weinig sporen achtergelaten en ze heeft een ongebruikelijk en gevaarlijk beroep uitgekozen. Ze vangt zeldzame zeeslangen waarvan in laboratoria het gif wordt gemolken om daaruit tegengif te ontwikkelen. Om niet op te vallen, verandert de ex-pin-up haar uiterlijk en laat ze haar opvallende tatoeage wegwerken. Maar dat is niet genoeg om de huurmoordenares om de tuin te leiden. Met behulp van een jonge Kanak-activist vindt Dottie een afgelegen kreek waar ze zich kan verbergen. Tijdens een hevige storm wordt haar schip op het strand van een eilandje geworpen. Daar stellen kunstig getatoeëerde autochtonen zich in dienst van een mysterieuze, Japanse arts. Dottie ontdekt wie deze man, die door de Japanse justitie en door de CIA wordt gezocht, in feite is. Maar als ze weer met haar schip wegvaart van het eiland, blijkt dat ze een ongenode, levensgevaarlijke verstekelinge aan boord heeft......
Suske en Wiske #80: De brullende berg (SC) (Standaard Uitgeverij) (2016)
Aangeboden bij de krant 'Het Laatste Nieuws' in 2016.
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
Suske en Wiske logeren bij Lambik en Jerom thuis. In de krant lezen ze over een auto-ongeluk. Ze gaan naar het ziekenhuis waar de gewonde man hen vertelt dat er een zonderlinge massa uit de lucht kwam vallen. Op de terugweg zien de vrienden een bange man, Pauwels, die de donkere massa ook gezien heeft en wiens auto platgedrukt op de weg ligt. Hij vertelt dat hij samen met Sanders een berg in de Himalaya beklom en door de lokale bevolking werd gewaarschuwd voor de wraak van de berg. Suske, Wiske en co gaan naar professor Alpins, waar ze zien dat het dak van het huis is gehaald. Ze vinden de bewusteloze professor en brengen hem weer bij. Alpins licht hen in dat Sanders in het ziekenhuis ligt. Jerom ziet een vreemde massa in de tuin bewegen, waarop Pauwels en Lambik met geweer op onderzoek uitgaan. Inmiddels heeft Sanders pantserwagens ingezet en wordt de omgeving verkend. Jerom wordt ontvoerd door de vreemde massa en terneergeslagen gaan Lambik, Suske en Wiske naar tante Sidonia die hen echter inlicht dat Jerom bij haar is. Hij werd door de grote massa, een reus die Bhébé heet, naar haar gebracht. De reus praat echter achterstevoren. Via een uitvinding van professor Barabas, de gedachtenmelker, kan men vertalen wat de reus te vertellen heeft.
Suske en Wiske #79: De zeven snaren. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2016)
Aangeboden bij de krant 'Het Laatste Nieuws' in 2016.
Tekst: Willy Vandersteen --- Tekeningen: Willy Vandersteen, Eduard de Rop.
Suske, Wiske en tante Sidonia bezoeken een dorp dat getroffen is door een tornado. Op de terugweg slaat de bliksem vlak voor hun auto in een eeuwenoude eik en tante Sidonia kan de vallende boom nog net ontwijken. Onder de eik vinden de vrienden een geheime put, maar ze kunnen die niet openen. Wiske neemt een plakkaat mee en leest dat Antanneke, een toverheks uit de zestiende eeuw, opgesloten is in de vergeetput. Als de vrienden terugrijden blijkt de put open te zijn en tante Sidonia valt in de put, en ze vliegt op een bezem de lucht in. Tante Sidonia krijgt door hoe ze de bezem moet besturen en gaat samen met Suske en Wiske naar Jerom. Jerom gelooft het verhaal niet als de auto van tante Sidonia voor het huis blijkt te staan, maar dan verschijnt Antanneke in het huis. De heks vertelt dat ze zichzelf honderden jaren in slaap heeft getoverd toen ze in de vergeetput werd opgesloten en ze is van plan veel leed over de mensen uit te storten. Bovendien kent ze het geheim van de Zeven Snaren. Jerom vraagt de heks om zichzelf te verkleinen en sluit haar dan op in een glazen pot. De vrienden waarschuwen de politie, maar hun verhaal wordt natuurlijk niet geloofd.
Suske en Wiske #78: De dulle griet. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2015)
Aangeboden bij de krant 'Het Laatste Nieuws' in 2015.
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
Barabas wil te weten komen waarom de mens oorlog voort en brengt daarom hét oorlogssymbool, de Dulle Griet, tot leven. Die zet het hele dorp op stelten met haar moordlustige karakter. Bovendien heeft ze het gemunt op Schanulleke En hoe komt het dat er plots overal kleine Dulle Grietjes rondlopen?
Suske en Wiske #77: De apekermis. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2015)
Aangeboden bij de krant 'Het Laatste Nieuws' in 2015.
Tekst: Willy Vandersteen --- Tekeningen: Eduard de Rop.
Op onverklaarbare wijze is het enorm warm op aarde. Suske en Wiske komen Lambik tegen in de stad en ze gaan naar de dierentuin. Wiskes radio wordt door een aap afgepakt en Lambik gaat de kooi in om de radio terug te halen. Lambik geeft de radio terug en is intussen erg geschrokken. Tante Sidonia hoort op de radio dat het observatorium de toenemende hitte wijt aan een meteoor die de aarde nadert.
Professor Barabas waarschuwt voor ernstige gevolgen omdat de meteoor enige tijd rond de aarde zal draaien. In de krant lezen de vrienden dat professor Barabas is verdwenen uit zijn woning en de vrienden gaan naar het huis van Lambik en Jerom. Lambik rijdt net de stad in en hij gaat met Jerom snel weg als de vrienden hem vinden. Als tante Sidonia de wagen opnieuw vindt, blijken er twee apen in te zitten. Suske en Wiske volgen de apen en klimmen over het hek van de dierentuin. Ze komen in het hok en Wiske wordt door een aap in een boom getrokken, het blijkt een vermomde Lambik te zijn. Suske stormt binnen en hoort van Lambik dat de aap die de radio van Wiske afpakte professor Barabas is. De professor bestudeert de apen en de meteoor zorgt ervoor dat de apen verstandig worden, er zijn al apen die kunnen spreken. De apen zijn al ontsnapt uit hun hokken en zijn erg gevaarlijk, ze bereiden een machtsgreep voor. Lambik en Jerom gaan met een zender naar de vergadering van de oudste apen, die zich de grote Zeven noemen. De meteoor zal stralen uitzenden waardoor de mensen stilstand in de hersenen oplopen. Op de radio is het bericht dat de meteoor in een baan om de aarde cirkelt, maar dan ontdekt een aap dat ze met acht zijn. Lambik wordt ontdekt en kan met hulp van Jerom ontkomen, ze worden gevolgd door de mobiele brigade en kunnen zich in het huis van professor Barabas verschansen. De bevolking wordt bestraald en doet routinematig de dagelijkse dingen. De aap Go Rilla wil de macht overnemen, en benoemt apen in sleutelfuncties (ministers, generaals, etc.). Go Rilla beheerst niet alleen België maar heel Europa en wil een frisse wereldoorlog beginnen: alle apen zijn weliswaar broeders maar de Chinese, Amerikaanse en Russische broeders zullen grondstoffen niet broederlijk wensen te delen. Het huis wordt door tanks omsingeld en Jerom wordt aan een computer aangesloten om deze meer kracht te geven. Professor Barabas ontdekt dat ze onder water veilig zijn voor de straling.
Suske en Wiske #76: De ijzeren schelvis. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2015)
Aangeboden bij de krant 'Het Laatste Nieuws' in 2015.
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
Tijdens een kampeertrip zijn Suske, Wiske en Lambik getuige van een auto-ongeluk. Ze helpen de inzittende, die over een kist in zijn auto praat. De kist wordt gestolen en de vrienden bellen tante Sidonia. Zij haalt de vrienden op en op de weg vinden ze de kist toevallig. De dokter komt langs en vertelt dat de gewonde nog een tijd bewusteloos zal blijven.
Dan ontdekken de vrienden een zeemeermin die in de koffer van de man zat. Als de man wakker wordt, zegt hij dat zijn dagboek nog in zijn auto zit. Jerom gaat naar de auto en vindt ook een kaart, maar merkt niet dat hij in de gaten wordt gehouden door de mannen die de koffer wilden stelen. Op het dagboek staat dat de man Jan van Dieperdale heet. Als Jerom thuiskomt wordt Jan net naar het ziekenhuis gebracht.
De vrienden lezen het dagboek, waarin staat dat Jan een zeemeermin heeft gevonden in de Golf van Thessaloniki. Hij redde haar van een octopus en noemde haar Nikki. Hij ging langs kermissen en kapitein Hanker en stuurman Rhoer willen Nikki ontvoeren als hij naar de kermis van Kommersbonten vertrekt. De vrienden beseffen dat ze die dag in aanraking kwamen met Jan van Dieperdale, en de ontvoering hebben voorkomen. Nikki vertelt dat ze over de stad op de zeebodem heeft gesproken tegen kapitein Hanker, hij wil haar gebruiken om de stad te vinden. De vrienden lezen over de stad Alanta, die afgezonken is naar de oesterbank waar de Parels van het Geluk verborgen zijn. Dan belt een werknemer van Sjam en Foeters, Internationale Financiering, en stelt voor de kaart of Nikki te geven in ruil voor geld voor een eigen expeditie naar de onderwaterstad. Ook krijgen de vrienden een bathyscaaf, die ze de IJzeren schelvis noemen en ze vragen professor Barabas te helpen met de inrichting ervan.
Suske en Wiske #74: De koddige kater (SC) (Standaard Uitgeverij) (2016)
Aangeboden bij de krant 'Het Laatste Nieuws' in 2016.
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
Lambik rijdt over een fiets heen. Hij geeft de eigenaar een schadevergoeding, maar ziet vervolgens dat dezelfde man zijn fiets voor een andere auto gooit en weer om geld vraagt. Tante Sidonias keuken is niet afgemaakt door een schilder en ze wordt kwaad als ze hoort dat Lambik de schilder van tevoren heeft betaald. Lambik gaat kwaad weg, hij heeft er genoeg van steeds beetgenomen te worden. Suske en Wiske zien hoe hij in een zwarte auto stapt en vertrekt. s Nachts vinden ze Lambik in de koelkast en hij spreekt niet meer tegen zijn vrienden.
Ze horen dat Lambik naar Luxemburg wil en zijn geweten wil kwijtraken, maar hij verdwijnt met meneer X. De vrienden gaan voor een grotexploratie naar Luxemburg en zien daar de zwarte wagen. Ze kamperen bij het domein en ontdekken dat meneer Erdemelcher een grondspeculant de eigenaar is. Ook ontdekken ze de naam van Lambik in verband met project Altenfels in die papieren.
De vrienden dalen af in een druipsteengrot en vinden daar sporen van een kat. Ook vinden ze een beeld van een dame met een kat op de schoot, op het beeld staat de naam Altenfels. Als de touwladder wordt losgemaakt vinden de vrienden een andere uitgang. Ook de kat gaat naar buiten en ze komen bij een ruïne op een berg bij het dorp Altenfels.
Suske en Wiske #72: Jeromba de Griek. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2016)
Aangeboden bij de krant 'Het Laatste Nieuws' in 2016.
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
Wiske is jarig en als cadeau maakt professor Barabas elektronische speeltjes voor haar, die op onze vrienden lijken. De professor heeft een kasteel gekocht waar hij tegenwoordig woont, en nodigt de vrienden hier uit. Door wat gestuntel van Lambik slaat een van de speeltjes op hol en rent naar buiten. Jerom probeert de pop nog te vinden, maar vindt haar nergens. Onderweg naar huis ziet hij hoe een Turk wordt bedreigd door een groep mannen. Jerom redt de Turk en deze stelt zich voor als Kemal. In zijn hotel vraagt Kemal aan Jerom om voor hem een gouden kromzwaard te verstoppen voor de boevenbende van ene Boris.
Jerom vertelt thuis alles aan zijn vrienden, maar krijgt gauw ruzie met de nogal jaloerse Lambik. Jerom loopt naar buiten en raakt door een blikseminslag zijn geheugen kwijt. Omdat onze vrienden meer te weten willen komen over het gouden zwaard en een droom van tante Sidonia, reizen ze naar Turkije. Ook probeert een Bulgaarse bende het zwaard in handen te krijgen. Ze huren een huisje wat Sidonia herkent uit haar droom en ontdekken, dat in de gewelven onder het huisje een oeroude Byzantijnse kruisvaarder, genaamd Stantijn, leeft.
Stantijn vertelt onze vrienden over hoe hij jaren geleden het kamp van sultan Ali Salami overviel, maar wiens leven hij spaarde. Als dank daarvoor schonk de sultan hem het gouden zwaard. Al die jaren leeft Stantijn in de gewelven die gebouwd zijn door keizer Justinianus, maar hij is het zwaard kwijtgeraakt. Als de vrienden vragen de schede te mogen zien valt hij hen aan (hij roept "Godfried van Vleesnat ende Bouillon"), maar de vrienden kunnen hem overtuigen van hun goede bedoelingen. Stantijn verzoekt onze vrienden het gouden zwaard terug te brengen naar de Aya Sophia.
Suske en Wiske #71: Wattman. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2016)
Tekst: Willy Vandersteen --- Tekeningen: Willy Vandersteen, Eduard de Rop.
Suske, Wiske en Lambik vinden een tram in het bos en ontdekken dat deze rijden kan, Lambik gaat naar de trammaatschappij en hoort dat de tram jaren geleden werd afgeschaft en vervangen werd door een nieuwe. De Wattman (het Vlaamse woord voor trambestuurder) is met de tram verdwenen en er zijn berichten ontvangen dat Wattman weer rijden zal. Tante Sidonia, Suske en Wiske zien tram 7 en de kinderen springen aan boord, butler James waarschuwt Sir Oldays als hij de tram voorbij ziet rijden en deze gaat met Carson op pad. De tram kan ontsnappen en gaat naar het bos, Wattman vertelt dat hij nog 7 ritten moet maken voor zijn pensioen. Niemand durft in te stappen bij de gemaskerde bestuurder en de vrienden beloven als passagiers mee te gaan. De verzamelaar wil de tram kopen en valt Wattman aan met zijn bedienden, maar Lambik komt aan en de tram kan dan ontkomen. De verzamelaar stelt voor een wedstrijd te houden, als Wattman van hem wint krijgt hij 2 miljoen. Wattman wil zijn trammetje opknappen en neemt de uitdaging aan, de volgende dag vertrekken ze vanuit het Eksterbos en rijden 50 kilometer naar de Oude Poort. Lambik is conducteur en Jerom is controleur en het is een wilde rit, door de wagen van Oldays raakt een andere wagen te water en Wattman springt de auto na. Jerom redt Wattman en de bestuurster en tante Sidonia brengt de vrouw naar huis. De race gaat verder, maar als de tram bij de Oude Poort aankomt blijkt de wagen van Oldays daar al te staan. Wattman neemt afscheid van zijn tram en wordt meegenomen door tante Sidonia.
Suske en Wiske #69: De nerveuze Nerviërs. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2015)
Aangeboden bij de krant 'Het Laatste Nieuws' in 2015.
Tekst: Willy Vandersteen --- Tekeningen: Eduard de Rop.
De nieuwsgierigheid van Wiske brengt onze vrienden in een grot waar ze drie kwelduivels ontmoeten die al 1500 jaar opgesloten zitten. Hoewel Jerom denkt dat hij de drie duiveltjes overwonnen heeft, zijn ze niet van hen af! Ze slaan Barabas buiten westen, die valt op de teletijdmachine en de kwelduivels worden teruggeflitst naar hun eigen tijd! Jerom gaat hen achterna om de Nerviërs te behoeden voor de drie pestkoppen. Dat blijkt niet zo eenvoudig. Er zit voor Jerom niets anders op dan zich in te burgeren in het leven van de Nerviërs en hij wordt verliefd op de fee Libelildis...
Suske en Wiske #68: Het eiland Amoras. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2015)
Aangeboden bij de krant 'Het Laatste Nieuws' in 2015.
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
Tante Sidonia en Wiske brengen een dagje door op het strand. Wiske zit krabben te vissen maar vist behalve een paar krabben ook een oude kruik op. Als Wiske de kruik weggooit belandt die op het hoofd van professor Barabas, die een eindje verderop op het strand ligt. De professor is erg nieuwsgierig naar de herkomst van de kruik. Met een uitvinding van Barabas, de teletijdmachine, kunnen de vrienden de geschiedenis van de kruik bekijken. Door een fout van Wiske ontploft de machine, maar ze weten nu wel dat er een perkament is in verborgen en gooien de kruik stuk. Er zit een oud stuk perkament in, geschreven door kapitein Sus Antigoon. Op het perkament valt te lezen dat zijn galjoen Antverpia in 1541 is gestrand op een onbekend eiland in de Stille Zuidzee, dat ze Amoras doopten. De drie besluiten ernaartoe te reizen met behulp van een speciaal door de professor ontworpen vliegtuig: de gyronef.
Eenmaal aangekomen op het eiland Amoras maken ze kennis met de Vetten en de Mageren. De Vetten wonen in de stad en heersen over het eiland. De Mageren wonen op het platteland en moeten hard werken en iedereen van eten voorzien. Wiske maakt kennis met Suske, een onstuimige jongen die de laatst levende nakomeling blijkt te zijn van Sus Antigoon. Zijn strijdkreet is "Antigoon vooruit". Barabas en Sidonia worden in de stad gevangengenomen door de Vetten, die onder leiding staan van leenheer Jef Blaaskop.
Suske en Wiske #67: De poenschepper. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2015)
Aangeboden bij de krant 'Het Laatste Nieuws' in 2015.
Tekst: Willy Vandersteen --- Tekeningen: Eduard de Rop.
Lambik heeft geïnvesteerd in een bedrijf dat failliet gegaan is en nu is hij al zijn geld verloren. Als hij plots een hoopje bankbiljetten ziet zweven, gaat hij er als een gek achteraan en komt hij terecht bij Belzabel en Mazoetan die hem dwingen een contract te tekenen. Lambik wordt een groot zakenman in het buitenland en herkent zijn vrienden niet meer als die hem bezoeken. Wat is er met Lambik aan de hand? Wordt hij ooit weer de goeierd zoals we hem kennen? Onze vrienden doen in elk geval alles om hun Lambik terug te krijgen, al moeten ze daar heel wat gevaren voor doorstaan.