De Rode Ridder #116: In de Witte Hel. (Standaard Uitgeverij) (1986)
Tekst & tekeningen: Karel Biddeloo.
De Rode Ridder bevindt zich aan boord van een drakkar in het Hoge Noorden. Door een storm zijn ze uit koers geslagen en in een poging om aan de Maalstroom (een draaikolk) te ontsnappen, lijden ze schipbreuk in het uiterste noorden. Ze komen terecht in het gebied van de Asys, de legendarische voorouders van de Noormannen. Eenmaal voet gezet op de ijsvlaktes, worden de RR, kapitein Thorwald en de andere Noormannen aangevallen door de Poolkrijgers. Een hevige strijd barst los, maar er komt hulp opdagen van de Asys. De krijgers van de Asys zijn echter argwanend en het hele gezelschap wordt gevankelijk meegevoerd in drakkars op ski's naar Vorstheim, de hoofdstad van de Asys. Onderweg krijgen ze voor de eerste keer te maken met de bliksems van het Noorderlicht, dat blijkbaar jacht maakt op schepen van de Asys. In Vorstheim maken we kennis met keizerin Amargith en haar dienares Zovadia. De RR wordt voor de keuze gesteld: sterven of helpen in de strijd tegen de Poolkrijgers en het Noorderlicht. Natuurlijk kiest Johan voor het laatste. Ook Thorwald en zijn Noormannen zijn bereid te strijden voor de Asys.
Julia krijgt een bezoek van de officier van justitie waar ze niet zo lang geleden nog een aanvaring mee had: 'Help me met je deskundigheid. Er is weer een seriemoordenaar opgedoken. Zojuist is het lichaam van zijn tweede slachtoffer ontdekt.' Haar eerste antwoord is 'Neen'.
De Rode Ridder #115: Prinses Kin-Lien. (Standaard Uitgeverij) (1985)
Tekst & tekeningen: Karel Biddeloo.
Dalandsadagad, een Mongoolse stad. Tegen de avondschemer eindigt in het paleis van Wo-Fong een groots feest. Zijn dochter Kin-Lien werd namelijk 16 jaar. Een uitzonderlijke gebeurtenis in het leven van de jonge vrouw, het is de leeftijd waarop ze huwbaar wordt. Het feest wordt echter overschaduwd door de vloek die op de het meisje rust. Jaren eerder zwoer de door Wo-Fong verjaagde tovenaar Yin Sjang-Feng wraak te zullen nemen. Het eerste deel van zijn wraak werd spoedig voltrokken. Wo-Fongs echtgenote werd het eerste slachtoffer van de tovenaar. Verwacht wordt dat de tovenaar snel het tweede deel van zijn wraak zal verrichten, wat inhoudt dat hij Kin-Lien zal ontvoeren en huwen. Sterrenwichelaar en raadgever van Wo-Fong, Yu Won-Tan, bevestigt deze vermoedens. De wacht van het paleis verkeert in verhoogde staat van paraatheid en uit het verre westen is hulp aangetrokken. Niemand minder dan Johan de Rode Ridder stelt zijn zwaard in dienst ter bescherming van prinses Kin-Lien.
De seriemoordenaar glipte op het einde van het vorige deel geniepig door de mazen van het politienet. Julia maakte een jammerlijke inschattingsfout en voelt zich daardoor geroepen en is extra gemotiveerd om samen met haar vriend, de detective, verder te zoeken tot het monster achter de tralies zit.
De Rode Ridder #114: Vrykolakas. (Standaard Uitgeverij) (1985)
Tekst & tekeningen: Karel Biddeloo.
Het verhaal in het kort: de Rode Ridder zwerft door een bergachtige streek en ontmoet in een herberg niet ver van een kasteelruïne een eenheid huurlingen (lees: ranselt er een paar af die het dienstertje, Adelia, lastigvielen). De aanvoerder, Abahrim, blijkt een oude bekende van de Rode Ridder te zijn. Abahrim en zijn eenheid zware jongens komen hun kamp opslaan in de kasteelruïne die een strategisch belangrijke pas beheerst. De herbergier raadt hen echter af dit te doen: het spookt in de kasteelruïne en de geest in kwestie doet zich soms opmerken met gehuil. De huurlingen voeren hun bevelen uit, zelfs nadat Ozias de Zwerver hen in de ruïne opnieuw aanraadt te vertrekken, alvorens op een mysterieuze wijze te verdwijnen wanneer een van de huurlingen hem op een pijl wil trakteren.
"Ik bekijk ze en denk: 'Geen haar op m'n hoofd die eraan denkt om hier weg te gaan.' Waar vind ik zo'n warenhuis? Omgeven door mensen -veel mensen- is de veiligste plek voor mij. En die jonge agent blijft maar naar me glimlachen. Ik ben nog steeds opgewonden van het uitstapje op het dak. Ik heb zin hem te kussen en om dan met mijn mes zijn keel open te snijden. Zijn bloed te ruiken. Nu even rustig, Sophie! De zaken gaan voor het meisje. Of het meisje voor de zaken? Ik weet het niet meer, vader. Nou ja, mijn volgende zaak geeft me ook zeker veel plezier!..."
De Rode Ridder #113: Nirwana (Standaard Uitgeverij) (1985)
Tekst & tekeningen: Karel Biddeloo.
Na de gebeurtenissen in De Schemerzone vinden we Johan en zijn Thug gids Ramar Singh terug in het hooggebergte van Nepal. Johan wil koste wat het kost de verborgen stad Nirwana vinden om zijn inwoners te beschermen tegen een invasie van de duistere krachten. Al snel wordt duidelijk dat Demoniah springlevend is na het debâcle in de Schemerzone en dat ze uit is op een revanche. Eenmaal in Nirwana aangekomen wordt Johan getroffen door de laksheid van de inwoners. Kan het hen feitelijk schelen dat hun stad in gevaar is?
De Rode Ridder #112: De Schemerzone (Standaard Uitgeverij) (1985)
Tekst & tekeningen: Karel Biddeloo.
Een viertal begeeft zich met een kleine zeilboot naar de Schemerzone, waar de beslissende confrontatie zal plaatsvinden tussen Galaxa, de Fee van het Licht, en Demoniah, duivelin in mensengedaante en lievelingsdienares van Bahaal, de Prins der Duisternis. Het zijn naast Galaxa zelf, Johan, de Rode Ridder, Merlijn de tovenaar en Yorimoto, de samoerai. De Schemerzone, een mystiek gebied in het Verre Oosten, is een plaats waar magie geen uitwerking heeft en waar Galaxa en Demoniah dus met gelijke wapens zullen strijden. Omdat de reis per boot veel te lang zou duren, wil Galaxa de reistijd aanzienlijk verkorten door het schip te verplaatsen door tijd en ruimte. Terwijl Galaxa zich hiervoor op de voorplecht afzondert, bemerkt de Rode Ridder dat ze gevolgd worden door twee zwarte schepen van de ninjas. Merlijn schakelt deze al gauw uit met zijn toverstaf. Een aantal ninjas, beruchte Oosterse doders, zwommen echter reeds onder water naar de boot van Johan en zijn gezellen. Eén van hen pleegt een aanslag op Galaxa maar bekoopt dit met zijn leven. Omdat de Fee van het Licht deel uitmaakt van het krachtveld dat het schip zal verplaatsen, is een aanraking dodelijk.
Herdruk van het album 'Bessy: de laatste diligence' uit 1954.
Tekst: Willy Vandersteen --- Tekeningen: Karel Verschuere.
De postkoets was het meest gebruikte vervoermiddel om kostbare goederen en mensen te vervoeren. Op een dag vertrekken er een paar mensen met de koets waar blijkbaar een waardevol goedje op ligt...
De Rode Ridder #111: Ninja! (Standaard Uitgeverij) (1985)
Tekst & tekeningen: Karel Biddeloo.
Het verhaal begint wanneer Johan wordt afgezet op Japanse bodem. De reden voor zijn reis is een naamloze brief met het zegel van wijlen koning Arthur. Plotseling snijdt er een mes door Johans bagage. Hij trekt van leer en staat klaar om toe te slaan tot hij de stem herkent van niemand minder dan Merlijn, de tovenaar en vertrouwensman van de koning. Merlijn vertelt Johan de reden voor zijn geheimzinnigheid en ook waarom ze daar zijn. Hij vraagt onze held of deze wel eens van ninjas gehoord heeft en vertelt hem dat dit meedogenloze huurmoordenaars zijn wiens vaardigheden grenzen aan het bovennatuurlijke. Verder vertelt Merlijn dat de grootmeester der ninjas een bolwerk heeft opgericht in het gebied waar zij zich nu bevinden en dat onze oude bekende Demoniah, Kinugasa en zijn doders onlangs in dienst heeft genomen als wraakelement op de rode ridder. Ook laat hij weten dat er buiten zichzelf nog 2 andere bondgenoten zullen verschijnen. Een zware gongslag doet beide mannen even opschrikken
Yoko Tsuno #1: Trio in het onbekende. (SC) (Dupuis) (1978)
Tekst & tekeningen: Roger Leloup.
In een melkwegstelsel dat 2 miljoen lichtjaren van ons vandaan ligt, speelt zich een drama af: de twee zonnen van de planeet komen steeds dichter bij elkaar. Aangezien de planeet door haar zonnen wordt aangetrokken, moeten alle bewoners de planeet ontvluchten. De uittocht van de blauwe bewoners, de Vineanen, begint... Richting aarde...
De Rode Ridder #110: De Kraken. (Standaard Uitgeverij) (1984)
Tekst & tekeningen: Karel Biddeloo.
De Rode Ridder is passagier op een schip dat aanlegt bij een eilandje niet ver van de Afrikaanse kust, ter hoogte van de evenaar. Hij fungeert als lijfwacht van Jocelyn, echtgenote van Gedeon, een vermaard ontdekkingsreiziger. Die is op dat eiland gestrand en Jocelyn wil graag haar man terugvinden met de hulp van de Rode Ridder. Ze doen een beroep op de bemanning van het schip om hen tegen een zeer rijkelijke beloning te helpen. De bemanningsleden stemmen toe maar spreken onder elkaar af om, als de gelegenheid zich voordoet, Johan en hun kapitein te doen verdwijnen en om de mooie Jocelyn als slavin te verkopen. De groep begeeft zich naar het eiland waar volgens Gedeons laatste brief aan Jocelyn de tijd is blijven stilstaan, waar het krioelt van talrijke gevaarlijke diersoorten en waar ook een stam bloeddorstige kannibalen woont.
De Rode Ridder #109: De Leeuw Van Vlaanderen. (Standaard Uitgeverij) (1984)
Tekst & tekeningen: Karel Biddeloo.
Johan, de Rode Ridder, nadert een verlaten kamp. Plots wordt hij belaagd door de kampbewoners die zich verstopt hadden. Zij denken dat Johan een dief is. Uit een tent van het kamp klinkt plots een vrouwenstem die de kampbewoners beveelt de wapens neer te leggen...
Gratis uitgave voor de actie van FOD Economie in strijd met het consumentenbedrog.
Tekst & tekeningen: V. Leonardo.
Wie anders dan Lucky Luke kon op ludieke wijze symbool staan voor de actie van de FOD Economie in de strijd tegen consumentenbedrog? Het is immers algemeen bekend dat Lucky Luke zijn moed en ervaring aanwendt om nobele daden te stellen. Met zijn vurig paard, Jolly Jumper, neemt hij het op tegen outlaws. Consumenten hebben dus het genoegen hun held van de Far West te herontdekken in nieuwe avonturen, waarin hij de strijd aanbindt tegen consumentenbedrog en hun goede raad geeft.
De Rode Ridder #108: De overlevenden. (Standaard Uitgeverij) (1984)
Tekst & tekeningen: Karel Biddeloo.
Op een verlaten slagveld wordt een meisje achtervolgd door een paar krijgers te paard van zo blijkt: Morgon de Veroveraar. Het meisje blijkt het terrein echter zeer goed te kennen en leidt de krijgers in verscheidene valstrikken, maar de achtervolgers komen dichterbij. Het meisje verzwakt zienderogen maar leidt de achtervolgers in een valkuil, één krijger tuimelt de diepte in maar de andere krijgers vatten het meisje bij de kraag. Maar dan klinken er bekende hoefslagen. De rode ridder komt tussenbeide en redt haar. Het meisje heeft toch een beetje moeite met het vertrouwen van Johan maar toch, ze heeft geen keus(althans tot het gevaar geweken is) en springt achterop zijn paard. Het paard is redelijk overbelast en de krijgers halen Johan en het meisje snel in. Het is een verloren zaak, althans dat lijkt zo te zijn totdat het meisje hem de ruïnes van een enorm bolwerk aanwijst.
De Rode Ridder #107: De Troglods. (Standaard Uitgeverij) (1984)
Tekst & tekeningen: Karel Biddeloo.
Nadat zijn rijdier de geest gaf ziet Johan zich genoodzaakt om te voet een woestijngebied te doorkruisen. Wanneer hij in een grot verkoeling opzoekt is hij getuige van de aanval die een Sepphir, een vleermuisachtig monster, op een holbewoner uitvoert. Johan stort zich zonder twijfel mee in het gevecht en redt de man van een gewisse dood. Tayan, de holbewoner is Johan uiterst dankbaar en leidt hem mee naar de stad waar zijn volk, de Troglods, leven. Hier maakt Johan kennis met Tanya, de knappe zus van Tayan, en een volk van primitief levende mensen. Ogo, de medicijnman heeft zo zijn redenen om de komst van Johan met enig argwaan te bekijken. Zijn macht is gebaseerd op het bijgeloof van zijn volk en de terreurdreiging van de sepphirs en hun leider, de Wotlam. Wanneer de sepphirs een kind van de Troglods meevoeren naar de zwarte meren, besluit Johan met de hulp van Tayan en Tanya voorgoed een einde te maken aan de dreiging van de Wotlam. Ogo en zijn handlangers zijn vastbesloten hier een stokje voor te steken
De Rode Ridder #106: De levende doden. (Standaard Uitgeverij) (1983 + 1990)
Tekst & tekeningen: Karel Biddeloo.
Bij het vallen van de avond breekt een zwaar onweer uit. In de striemende regen zoekt Johan, de Rode Ridder, een onderkomen voor de nacht. Een lichtschijnsel trekt de aandacht van de dolende ridder. In de hoop er beschutting te vinden geeft Johan zijn paard de sporen. Tot zijn verbazing gaat het licht niet uit van een hut of nederzetting, maar van een kerkhof waar een uitdovende flambouw zijn laatste licht verspreidt. De ridder meent op het grimmige kerkhof beweging te ontwaren. Zijn vertwijfelde roepen wordt op een wel zeer onverwachte manier beantwoord: een haveloos geklede man, met een vale huid en ogen die een witte gloed uitstralen stormt rauw brullend op Johan af. Bij het aanschouwen van deze verschrikking begint het paard van de ridder wild te steigeren. Wanneer hij tenslotte zn rijdier terug onder controle heeft, is de belager reeds verdwenen. Aan de horizon merkt de ridder nu een machtige burcht en een nabijgelegen dorp op. Zich nog steeds afvragend wat er zonet gebeurd is, rijdt Johan naar het dorp. In het dorp wordt Johan allesbehalve gastvrij onthaald. Een enigszins nerveuze nachtwacht maakt de ridder er attent op dat het verboden is na zonsondergang op straat te komen, omdat de nacht de komst van de levende doden betekent. Alle verdere uitleg weigerend, verwijzen de soldeniers de ridder door naar een herberg.
Bessy Natuurkommando #21: Het wolvendorp. (SC) (Standaard Uitgeverij) (1991)
Tekst: Marck Meul --- Tekeningen: Jeff Broeckx.
Een wolvenjager heeft het op een roedel wolven voorzien. Bessy neemt de leiding over de troep als de leider gewond is en de jager op het oorlogspad gaat. Hij en een man uit het dorp verspreiden het verhaal dat de wolven een baby hebben gestolen, zodat het hele dorp tegen de wolven is. Maar dan keren de wolven onder leiding van Bessy zich tegen het dorp!
De Rode Ridder #105: De bewaker. (Standaard Uitgeverij) (1988)
Tekst & tekeningen: Karel Biddeloo.
Twee krijgsheren, Gerholt en Odwin, keren na een lange oorlog terug naar huis. Onderweg worden ze overvallen door Roniard en zijn bende rabauwen. Tijdens deze strijd stort Odwin in een ravijn en worden de rovers verjaagt met de plotse hulp van de Rode Ridder. Odwin zal zijn verwondingen niet overleven en daarom vertelt hij zijn geheim : ergens in de bergen ligt een fabelachtige goudader. Johan en Gerholt willen opzoek gaan naar deze ader. In het zwaard van Odwin zit een schatkaart verborgen : de weg naar de gouden grot uitgestippeld. In Randheim , een stad in de bergen , maken de ridders kennis met Yorgen , de berggids. Later vergezelt ook Ignaat hen , een vriend van Yorgen. Maar Ignaat waarschuwt hen voor groot gevaar : de legende van KIRZIL-ERMAK , de wrekende geest die de Heilige Bergtop beschermt. Onderweg stoten de avonturiers op een kamp dat zopas werd overvallen door een onzichtbare vijand. Pijlen zoeven uit het niets en treffen Gerholt. De gezellen vinden in het overvallen kamp een jonge vrouw die de overval overleefde , maar hierdoor het vermogen tot spraak verloren is. Het gezelschap neemt de vrouw onder hun hoede en trekt verder de bergen in. Wanneer ze halt houden om de nacht door te brengen , werpt Gerholt de kaart in het kampvuur , om zo zijn gezellen in vertrouwen te nemen. Diezelfde nacht spreekt het meisje : ze heet Marulic en ze vertelt hoe een onzichtbare kracht dood en vernieling zaaide in haar kamp : KIRZIL-ERMAK. Maar er azen nog avonturiers op de goudader : Roniard en zijn bende. In de bergen worden ze echter gedood door de onzichtbare kracht van KIRZIL-ERMAK