Pku blog
PKU
ben zelf een pku'er en kok van opleiding, de bedoeling van deze blog is om recepeten met andere pku'ers te delen als je er ook hebt en je wilt dat ik ze plaats stuur dan door en vermeld ik ook van wie het komt
Inhoud blog
  • Kippen- en Vleesbouillon laag in eiwitten
  • Sublimix en Telofix
  • suiker vrij siropen
  • Eiwitarme aardbeienmousse
  • EIWITBEPERKTE YOGHURT
  • Eiwitarm kruidenbrood
  • Eiwitarm bananen roomijs
  • Boni AGRUM ZERO
  • PKU KOOKBOEK
  • EIWIARME KAAS
  • Eiwitarme vanillekoekje
  • Eiwitarme Speculaas
  • Limonades zonder suiker en zonder aspartaam
  • Limonades zonder suiker
  • Recepten Nutricia Cooking Event 2014
  • AGRUM CARREFOUR ZONDER ASPARTAAM EN ZONDER SUIKER
  • ICE-Tea PERZIK ZONDER SUIKER EN ZONDER ASPARTAAM
  • Cola zonder suiker en zonder aspartaam
  • Dranken zonder suiker en ZONDER APARTAAM
  • Pku site van Nutricia
  • Nutricia medical
  • Vitaflo
  • Links
  • oproep tot commentaar
  • Pku Handboek
  • Knolseldersalade
  • Komkommersalade
  • Paprikasalalde
  • Rodekoolsalade
  • Tomatensalade
  • Wortelsalade
  • Blanke botersaus
  • Hofmeesterboter
  • Kerriesaus
  • roomdressing
  • Vinaigrettesaus
  • Eiwiarme bearnaisesaus
  • Provençaalse saus
  • Tomatencoulis
  • Tomatensaus, bolognaise saus
  • Bruine saus
  • Bechamelsaus
  • Italiaanse groentenpasta
  • Eiwitarme roux
  • Gastrique
  • Kruidenboeket
  • Vanille ijs
  • Boterdessert
  • Boterkoekjes
  • Citroenkoekjes
  • Zandkoekjes
  • Speculaas
  • Biscuit
  • Chocolademousse
  • Overdekte kriekentaart
  • Appeltaart
  • Rozijnenkoeken
  • Rozijnenbrood
  • Gebonden krieken
  • Pudding
  • Gistdeeg
  • Groentenbouillon
  • pku online programma
  • Phe waarden berekening lijst
  • Wat is Pku
    Over mijzelf
    Ik ben Hansie
    Ik ben een man en woon in Zwijndrecht (Belgie) en mijn beroep is .
    Ik ben geboren op 09/03/1982 en ben nu dus 43 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: .
    dit blog is om pku recepten uit te wisselen met pku'ers
    Zoeken in blog

    Categorieën
  • eiwitarm kookboek (27)
  • lijst phe berekeningen (2)
  • Links (8)
  • Pku handboek (1)
  • Recepten (18)
  • Wat is Pku (1)
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    08-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knolseldersalade

    Knolseldersalade


    Samenstelling:

    450g knolselder

    ½ citroen

    100ml mosterdvinaigrettesaus

    peper

    zout

     

    Bereidingswijze:

    Mosterdvinaigrettesaus bereiden (zie recept vinaigrettesaus)

    Knolselder raspen.

    Met de mosterdvinaigrettesaus mengen.

    Op smaak brengen met peper en zout.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:eiwitarm kookboek
    08-12-2013, 21:11 geschreven door Hansie  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komkommersalade

    Komkommersalade

     

    Samenstelling:

    1 komkommer

    75ml vinaigrettesaus

     

    Bereidingswijze:

    Vinaigrettesaus bereiden.(zie recept vinaigrettesaus)

    Komkommer schillen met een dunschiller.

    In de lengte halveren.

    In dunne plakjes snijden.

    Op smaak brengen met de vinaigrettesaus
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:eiwitarm kookboek
    08-12-2013, 21:10 geschreven door Hansie  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paprikasalalde

    Paprikasalade

     

    Samenstelling:

    150g groene paprika

    150g rode paprika

    150g gele paprika

    100ml vinaigrettesaus

    50g blonde rozijnen

    25g griessuiker

     

    Bereidingswijze:

    Vinaigrettesaus bereiden.(zie recept vinaigrettesaus)

    Paprika’s reinigen en in reepjes snijden van ongeveer 3mm dikte.

    Op smaak brengen met vinaigrettesaus, rozijnen en griessuiker

    Gedurende ongeveer een uur laten marineren.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:eiwitarm kookboek
    08-12-2013, 21:09 geschreven door Hansie  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rodekoolsalade

    Rodekoolsalade

     

    Samenstelling:

    500g rode kool

    100ml vinaigrettesaus

    25g griessuiker

     

    Bereidingswijze:

    Vinaigrettesaus bereiden. (zie recept vinaigrettesaus)

    Rodekool fijnsnijden.

    Op smaak brengen met vinaigrettesaus en griessuiker.

    Gedurende ongeveer 24 uur laten rusten.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:eiwitarm kookboek
    08-12-2013, 21:08 geschreven door Hansie  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomatensalade

    Tomatensalade

     

    Samenstelling:

    500g tomaten

    100ml vinaigrettesaus op zijn Frans

     

    Bereidingswijze:

    Vinaigrettesaus op zijn Frans.(zie recept vinaigrettesaus)

    Tomaten pellen.

    Tomaten in plakjes of in partjes snijden.

    Op smaak brengen met de vinaigrettesaus.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:eiwitarm kookboek
    08-12-2013, 21:07 geschreven door Hansie  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wortelsalade

    Wortelsalade

    Samenstelling:

    600g wortel

    75ml vinaigrettesaus

    25g griessuiker

     

    Bereidingswijze:

    Vinaigrettesaus bereiden (zie recept vinaigrettesaus)

    Wortelen raspen.

    De wortelen op smaak brengen  met de vinaigrettesaus en de griessuiker.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:eiwitarm kookboek
    08-12-2013, 21:06 geschreven door Hansie  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blanke botersaus

    Blanke botersaus


    Samenstelling:

    300g boter

    250ml room

    100g sjalot

    250g witte wijn

    ½ citroen

    kruidenboeket

    peper

    zout

    cayennepeper

     

    Bereidingswijze:

    In een steelpan gesnipperde sjalot, geplette peperbolletjes en kruidenboeket met witte wijn en citroensap bevochtigen.

    Het geheel tot ¼ laten inkoken.

    Met room bevochtigen.

    Opnieuw tot sausdikte laten inkoken.

    De in klontjes gesneden boter ijskoude boter met een klopper op een zacht vuurtje onderroeren. De saus mag in geen geval opnieuw koken om schiften te vermijden.

    De saus zeven door een fijne zeef.

    Op smaak brengen met zout en cayennepeper.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:eiwitarm kookboek
    08-12-2013, 20:37 geschreven door Hansie  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hofmeesterboter

    Hofmeesterboter
     

    Samenstelling:

    100g boter

    10g peterselie

    1 citroen

    peper

    zout

     

    Bereidingswijze:

    Boter op kamertemperatuur met citroensap mengen.

    Peterselie grof hakken.

    Boter met de grof gehakte peterselie mengen.

    Op smaak brengen met peper en zout.

    Koel bewaren.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:eiwitarm kookboek
    08-12-2013, 20:37 geschreven door Hansie  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerriesaus

    Kerriesaus


    Samenstelling:

    1l groentebouillon

    200g ui

    150g appel

    25g boter of bakmargarine

    50g eiwitarme bloem

    20g kerriepoeder

    peper

    zout

     

    Bereidingswijze:

    Groentebouillon bereiden.

    Gesnipperde ui en fijn gesneden appel aanstoven in boter zonder te kleuren.

    Met kerriepoeder en bloem bestrooien, goed mengen en drogen.

    Met groentebouillon bevochtigen en goed los roeren met een spatel.

    Gedurende ongeveer 20 minuten zachtjes koken.

    Met een spatel regelmatig mengen.

    Op smaak brengen met peper en zout.

    De saus zeven door een fijne zeef.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:eiwitarm kookboek
    08-12-2013, 20:35 geschreven door Hansie  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.roomdressing

    Roomdressing


    Samenstelling:

    400ml room

    1 citroen

    40g griessuiker

     

    Bereidingswijze:

    Room half opkloppen.

    De room opsmaak brengen met peper, zout, citroensap en griessuiker.

     

    Nuttige informatie:

    Mosterdroomdressing

    Aan de basis roomdressing mosterd toevoegen.

     

    Groene – kruidenroomdressing

    Aan de basis roomdressing een weinig mosterd toevoegen.

    Grof gehakte peterselie, gesnipperde bieslook en gehakte ui toevoegen.

    Opsmaak brengen met engelse saus, tabasco, peper en zout
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:eiwitarm kookboek
    08-12-2013, 20:34 geschreven door Hansie  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vinaigrettesaus

    Vinaigrettesaus


    Samenstelling:

    375ml maïsolie

    125ml azijn

    peper

    zout

     

    Bereidingswijze:

    Met behulp van een klopper de olie onder de azijn mengen.

    Op smaak brengen met peper en zout.

     

    Nuttige informatie:

    Mostedvinaigrettesaus

    Vinaigrettesaus met toevoeging van mosterd

     

    Vinaigrettesaus op zijn franse wijze

    Vinaigrettesaus met toevoeging van:

    Gesnipperde ui en sjalot

    Grof gehakte peterselie

    Mosterd

    Deze vinaigrette is de meest gebruikt voor onder salades.

     

    Balsamicovinaigrettesaus

    Vinaigrettesaus bereid met de helft azijn en balsamicoazijn

    Geperste knoflook en geraspte gember.

    Opsmaak brengen met Provençaalse kruiden, griessuiker, peper en zout.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:eiwitarm kookboek
    08-12-2013, 20:32 geschreven door Hansie  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eiwiarme bearnaisesaus

    Eiwitarme bearnaisesaus


    Samenstelling:

    250ml groentebouillon

    125g eiwitarme roux

    30g dragon

    50ml gastrique

    kurkuma

     

    Bereidingswijze:

    Groentebouillon samen met de gastrique koken.

    Binden met de eiwitarme roux.

    Kleuren met de kurkuma.

    Afwerken met de gehakte dragon.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:eiwitarm kookboek
    08-12-2013, 20:30 geschreven door Hansie  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provençaalse saus

    Provençaalse saus


    Samenstelling:

    500g soeptomaten

    100g sjalot

    30g knoflook

    150g champignons

    75g rode paprika

    75g groene paprika

    75g gele paprika

    100ml witte wijn

    150ml olijfolie

    kruidenboeket

    peper

    zout

     

    Bereidingswijze:

    Gesnipperde sjalot en geperst knoflook aanstoven in olijfolie zonder te kleuren.

    De paprika’s kuisen en in repeltjes snijden van 4à5 cm.

    Aan de gestoofde sjalot en knoflook toevoegen en verder laten stoven.

    Champignonplakjes toevoegen en verder laten stoven.

    Tomaten in blokjes snijden en toevoegen.

    Kruidenboeket toevoegen.

    Gedurende ongeveer 20 minuten zachtjes sudderen.

    Afwerken met de witte wijn

    Opsmaak brengen met peper en zout

    Eventueel bij binden met maïzena.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:eiwitarm kookboek
    08-12-2013, 20:28 geschreven door Hansie  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomatencoulis

    Tomatencoulis


    Samenstelling

    1,500kg soeptomaten

    50g sjalot

    25ml olijfolie

    kruidenboeket

    peper

    zout

    cayennepeper

     

    Bereidingswijze:

    Sjalot snipperen en aanstoven in de olijfolie zonder te kleuren.

    Tomaten pellen, in vier snijden en pitjes verwijderen.

    Tomaten met de gesnipperde sjalot aan stoven.

    Kruiden met kruidenboeket, peper, zout en cayennepeper.

    Gedurende 20 minuten zachtjes laten sudderen.

    Door een fijne zeef zeven.

    Op smaak brengen met peper, zout en cayennepeper.

     

    Nuttige informatie:

    Deze saus kan gebruikt worden om bij de eiwitarme pasta te serveren.

    Saus kan nog afgewerkt worden met dragon, marjolein, enz.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:eiwitarm kookboek
    08-12-2013, 20:27 geschreven door Hansie  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomatensaus, bolognaise saus

    Tomatensaus


    Samenstelling:

    1,500l groentebouillon

    100g uien

    100g wortelen

    100g tomatenpuree

    200g soeptomaten

    25g boter of bakmargarine

    50g eiwitarme bloem

    10g knoflook

    kruidenboeket

    peper

    zout

     

    Bereidingswijze:

    Groentebouillon bereiden.

    Ui en wortelen in grove stukken snijden.

    De ui en wortelen aanstoven zonder te kleuren.

    Tomatenpuree toevoegen en eventjes mee aanstoven.

    Met de eiwitarme bloem bestrooien, mengen en in een oven bij 200C gedurende ongeveer 10 minuten.

    Met de groentebouillon bevochten en met een spatel losroeren.

    De gesneden soeptomaten toevoegen.

    De geperste knoflook toevoegen en het kruidenboeket.

    Aan de kook brengen, regelmatig roeren.

    Gedurende ongeveer 2 uur zachtjes laten koken.

    Eventueel bijkruiden met peper en zout.

    De saus zeven door een fijne zeef.

     

    Nuttige informatie:

    Deze saus kan dienen om eiwitarme bolognaisesaus te maken, met de eiwitarme taranis burger.

    Roerend aan bakken en aan de tomatensaus toevoegen.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:eiwitarm kookboek
    08-12-2013, 20:26 geschreven door Hansie  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruine saus

    Bruine saus


    Samenstelling:

    1,300l groentebouillon

    100g ui

    80g wortelen

    25g tomaten puree

    100g soeptomaten

    peper

    zout

    patrelle (te koop bij makro)

    25g boter of bakmargrine

    eiwitarme bloem

    kruidenboeket

    peper

    zout

     

    Bereidingswijze:

    Groentebouillon bereiden.

    Ui en wortelen grof snijden.

    In een kookpot boter bruin laten smelten.

    De uien en wortelen aanbakken.

    Tomatenpuree toevoegen.

    Met een soeplepel eiwitarme bloem over strooien, mengen en in oven van 200°C een 10 tal minuten laten kleuren.

    Met groentebouillon bevochtigen en met een spatel losroeren.

    Geplette peperkorrels en kruidenboeket toevoegen.

    Aan de kook brengen, regelmatig roeren.

    Gedurende ongeveer 3 uur zachtjes laten koken.

    Patrelle toevoegen tot je een mooie bruine kleur hebt.

    Eventueel bij kruiden met peper en zout.

    De saus door een fijne zeef zeven.

     

    Nuttige informatie:

    Deze saus kan gebruikt worden als basis voor bv.

    Champignonsaus, pepersaus, dragonsaus.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:eiwitarm kookboek
    08-12-2013, 20:24 geschreven door Hansie  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bechamelsaus

    Bechamelsaus


    Samenstelling:

    880ml eiwitarme melk

    140g eiwitarme roux

    peper

    zout

    nootmuskaat

     

    Bereidingswijze:

    Melk verwarmen.

    Roux met behulp van een klopper beetje bij beetje aan de melk toevoegen, regelmatig roeren.

    Blijven doorroeren tot de binding is verkregen alvorens die door te koken. De roux moet de tijd krijgen om te smelten, anders vormen zich klonters, daarom gebeurt de bereiding bij voorkeur op een zacht vuur.

    Gedurende ongeveer twee minuten laten doorkoken om de bloemsmaak te neutraliseren, regelmatig roeren.

    Op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat.

    Door een fijne zeef doen.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:eiwitarm kookboek
    08-12-2013, 20:22 geschreven door Hansie  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Italiaanse groentenpasta

    Italiaanse groentenpasta


    Samenstelling:

    200g ui

    225g soeptomaat

    15ml olijfolie

    5g oregano

    peper

    zout

     

    Bereidingswijze:

    Uien halveren in dunne plakjes snijden.

    Knoflook persen.

    Ui en look in de olijfolie aanstoven zonder te kleuren.

    Gepelde tomaten bij de ui en knoflook doen.

    Zachtjes laten stoven onder deksel.

    Op smaak brengen met oregano, peper en zout.

     

    Nuttige informatie

    Dit is een bodembeleg voor eiwitarme pizza.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:eiwitarm kookboek
    08-12-2013, 20:20 geschreven door Hansie  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eiwitarme roux

    Eiwitarme roux


    Samenstelling:

    100g eiwitarme bloem

    75g boter of bakmargarine

     

    Bereidingswijze:

    Boter laten smelten zonder te kleuren.

    Bloem toevoegen en met een spatel mengen.

    Op een zacht vuurtje drogen en regelmatig roeren(zonder te kleuren), dit om de bloemsmaak weg te werken.

    Regelmatig met een spatel omroeren.

    Laten afkoelen en bewaren in een gesloten recipiënt.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:eiwitarm kookboek
    08-12-2013, 20:19 geschreven door Hansie  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gastrique

    Gastrique


    Samenstelling:

    100ml witte wijn

    100ml azijn

    100ml water

    100g dragon

    100g sjalot

    kruidenboeket

    peper

     

    Bereidingswijze:

    Sjalot snipperen.

    Witte wijn, azijn, dragon, kruidenboeket en geplette peperkorrels samenvoegen.

    Aan de kook brengen en tot ongeveer 100ml laten inkoken.

    Zeven en bewaren in de koelkast.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:eiwitarm kookboek
    08-12-2013, 20:18 geschreven door Hansie  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruidenboeket

    Kruidenboeket

    Samenstelling:

    3 peterseliestengels

    2g tijm

    2 laurierbladen

    Bereidingswijze:

    Peterseliestengels, tijm en laurierbladen met een keukentouwtje samenbinden.

    Volgens de bereidingswijze aan de bereiding toevoegen.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:eiwitarm kookboek
    08-12-2013, 20:17 geschreven door Hansie  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vanille ijs

    Vanille

     

    Ingrediënten

    1l eiwitarme melk

    20g puddingpoeder

    200g suiker

    vanille

     

    Bereiding

    Melk koken als deze kookt binden met de puddingpoeder.

    Vanille toevoegen en de suiker er door roeren.

    Dit alles door een puntzeef doen en dan mixen.
    Laten afkoelen in de frigo en  a
    fdraaien in het ijsmachine.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Recepten
    08-12-2013, 19:00 geschreven door Hansie  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boterdessert

    Boterdessert

     

    Ingrediënten

    250g eiwitarme bloem

    50g maïzena

    200g boter

    30g water

    120g suiker

    10g citroenrasp

    5g zout

    vanille

     

    Bereiding

    Klop de boter met de suiker zeer luchtig op, voeg de vanille, het water en de citroenrasp toe.

    Meng de bloem en de maïzena erdoor tot een homogene massa.

    Spuit met grof gekartelde spuitmond op plaat met bakpapier
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten
    08-12-2013, 18:58 geschreven door Hansie  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boterkoekjes

    Boterkoekjes

     

    Ingrediënten

    150g eiwitarme bloem

    110g suiker

    5g bakpoeder

    2g zout

    5g citroenrasp

    vanille

     

    Bereiding

    Vermeng de bloem met de suiker, bakpoeder en zout.

    kneed de boter, vanille, citroenrasp zacht en kneed de bloem er door, tot een vast deeg.

    Rol een worst en laat opstijven in de frigo.(een nacht)
    Snij daarna in plakken en bak ze op 220°C ongeveer 15minuten


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten
    08-12-2013, 18:57 geschreven door Hansie  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Citroenkoekjes

    Citroenkoekjes

     

    Ingrediënten

    625g eiwitarme bloem

    190g boter

    250g suiker

    60g water

    250g citroenrasp

     

    Bereiding

    De boter en de suiker door elkaar wrijven.

    Citroenrasp aan toevoegen.

    Werk het water erdoor.

    Doe nu de bloem erbij kneden tot een homogeen deeg.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Recepten
    08-12-2013, 18:56 geschreven door Hansie  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zandkoekjes

    Zandkoekjes

     

    Ingrediënten

    125g eiwitarme bloem

    75g boter

    50g suiker

    5g citroenrasp

    vanille

     

    Bereiding

    Boter zacht kneden met de suiker, citroenrasp en vanille toevoegen.

    Bloem eronder kneden tot een homogeen deeg.

    Bolletjes rollen en plat drukken op de bakplaat.

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Recepten
    08-12-2013, 18:55 geschreven door Hansie  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speculaas

    Speculaas

     

    Ingrediënten

    625g eiwitarme bloem

    190g boter

    250g bruine suiker

    60g water

    30g kaneel

     

    Bereiding

    De boter en de suiker door elkaar wrijven.

    kaneel aan het toevoegen.

    Werk het water er door.

    Doe nu de bloem erbij kneden tot een homogeen deeg.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Recepten
    08-12-2013, 18:54 geschreven door Hansie  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Biscuit

    Biscuit

     

    Ingrediënten

    100g eiwitarme bloem

    50g maïzena

    110g griessuiker

    10g bakpoeder

    110g water

    5g eiwitvervanger

    150ml kokend water

    50ml koud water

     

    Bereiding

    Klop en 10g suiker met de 50ml koud water en 150ml kokend water

    de eiwitvervanger op de hoogste stand met de mixer

    Zeef de bloem en maïzena, voeg de 110g griessuiker toe meng en voeg het 110g water toe, klop met een klopper tot alle

    bloem weg is.

    Voeg het opgeklopt eiwit toe aan de bloemmassa met een spatel.

    Laat ± 25 minuten bakken op 170°C.à175°C.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten
    08-12-2013, 18:53 geschreven door Hansie  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocolademousse

    Chocolademousse

     

    Ingrediënten

    400g chocolade puur

    100g suiker

    500ml room

    20g eiwitvervanger

    480ml kokend water

    120ml koud water

     

    Bereiding

    Room op kloppen.

    Eiwitvervanger opkloppen met kokend en koud water en suiker toevoegen.

    De room onder het eiwit spatelen.

    Chocolade die niet te warm is onder de massa spatelen.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Recepten
    08-12-2013, 18:52 geschreven door Hansie  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Overdekte kriekentaart

    2 Overdekte kriekentaart

     

    Ingrediënten

    200g gebonden krieken

    600g gistdeeg

    15g briljant suiker

     

    Bereiding

    Gistdeeg maken (zie recept gistdeeg )

    Vormen invetten en bekleden met gistdeeg

    Vullen met de gebonden krieken (zie recept gebonden krieken)

    Een ander stuk gistdeeg er overleggen.

    Instrijken met water en bestrooien met de briljant suiker.

    Afwerken met abrico.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Recepten
    08-12-2013, 18:50 geschreven door Hansie  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appeltaart

    1 Appeltaart

     

    Ingrediënten

    300g gistdeeg

    300g appelen

    50g rozijnen

     

    300g boter

    250g suiker

    35g eivervanger

    210g water

    100g eiwitarme melk

    400g eiwitarme bloem

    3g zout

    5g citroenrasp

    vanille

     

    Bereiding

    Gistdeeg maken (zie recept gistdeeg).

    Cake beslag maken

    De appelen schillen en in blokjes snijden.

    De vormen invetten en bekleden met de gistdeeg.

    De appelen samen met de rozijnen erin strooien.

    De vormen dicht strijken met het cake beslag.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten
    08-12-2013, 18:49 geschreven door Hansie  
    Reacties (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rozijnenkoeken

    Rozijnenkoeken

     

    Ingrediënten

    800g gistdeeg

    500g pudding

    300g rozijnen

     

    Bereiding

    Pudding koken (zie recept pudding)

    Gistdeeg maken (zie recept gistdeeg)

    Gistdeeg uitrollen en bestrijken met de pudding.

    Over strooien met de rozijnen en dicht rollen.

    Koeken snijden en op een bakplaat leggen met bakpapier.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten
    08-12-2013, 18:48 geschreven door Hansie  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rozijnenbrood

    Rozijnenbrood

     

    Ingrediënten

    500g eiwitarme bloem

    50g boter

    25g gist

    500g water

    10g suiker

    75g rozijnen

    8g zout

     

    Bereiding

    Doe de bloem, de boter, de gist, het water, het zout en de rozijnen in een kom.

    Meng dit alles 2 minuten met de klopper.

    De vorm goed invetten en het deeg erin doen.

    Laat 30 tot 40 minuten rijzen.

    Gedurende 30 tot 45 minuten bakken in een oven van 220°C die

    enkele minuten werd voorverwarmd.

    Na het bakken het brood uit de vorm halen.

     

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Recepten
    08-12-2013, 18:45 geschreven door Hansie  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebonden krieken

     Gebonden krieken

     

    Ingrediënten

    1 bokaal krieken op sap

    30g koud bindmiddel

    100g suiker

     

    Bereiding

    Koud bindmiddel droog mengen met de suiker.

    Op de gemengde suiker en koud bindmiddel, het sap van de krieken erop gieten en goed doorroeren en dan krieken toevoegen.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Recepten
    08-12-2013, 18:08 geschreven door Hansie  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pudding

    2 Pudding

     

    Ingrediënten:

    1l eiwitarme melk

    90g puddingpoeder

    150g suiker

     

    Bereiding:

    De eiwitarme melk koken.(±750ml)

    De puddingpoeder en de suiker droog mengen.

    De koude melk erop gieten en mengen.

    De opgeloste puddingpoeder bij de kokende melk gieten.

    De pudding al roerend goed laten door koken.

    Als de pudding klaar is uitstorten op een plaat en afdekken met plasticfolie en laten afkoelen
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Recepten
    08-12-2013, 18:07 geschreven door Hansie  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gistdeeg

    Gistdeeg

     

    Ingrediënten

    500g eiwitarme bloem

    20g eivervanger

    220g water

    100ml aardnoot olie

    40g suiker

    8g zout

     

    Bereiding

    De bloem ziften en alles mee in de mengketel en mengen.

    Als alles gemend is nog eens doorkneden op tafel.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Recepten
    08-12-2013, 18:06 geschreven door Hansie  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groentenbouillon

    Groentebouillon


    Samenstelling:

    250g ui

    250g wortelen

    250g prei

    250g selder

    5l water

    kruidenboeket(thijm,laurier en peterseliestengels)

    peper

    zout

     

    Bereidingswijze:

    Ui, wortelen, selder en prei in grove stukken snijden.

    De groenten met water bevochtigen.

    Kruidenboeket toevoegen.

    Kruiden met peper en zout.

    Zachtjes een uurtje laten koken.

     

    Nuttige informatie:

    Deze bouillon kan gebruikt worden voor soepen en sausen.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:eiwitarm kookboek
    08-12-2013, 00:00 geschreven door Hansie  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pku online programma
    dit is een link naar een online programma om phe te berekenen

    Bijlagen:
    http://www.wtb.tue.nl/woc/ptc/vanesch/pku/   


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:lijst phe berekeningen
    08-12-2013, 00:00 geschreven door Hansie  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Phe waarden berekening lijst
    hier vind u een lijst met phe waarden berekeningen

    Bijlagen:
    Phe berekenen.xls (62.5 KB)   


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:lijst phe berekeningen
    08-12-2013, 00:00 geschreven door Hansie  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is Pku

    1 Fenylketonurie

     

    1.1. Wat is Fenylketonurie

    Fenylketonurie, kortweg PKU, is een ongeneeslijke, erfelijke stofwisselingsziekte. Het wordt veroorzaakt doordat de lever één bestanddeel van eiwitten, het aminozuur Phenylalanine niet of niet voldoende verwerkt.
    Het aminozuur hoopt zich op in het bloed en belemmert daardoor de groei en ontwikkeling van de hersens (het zenuwstelsel). Onbehandeld leidt PKU tot zwakzinnigheid. Gelukkig kan PKU, als het tijdig ontdekt wordt (binnen 8 dagen na de geboorte), goed behandeld worden. Daarom worden alle baby’s in België met de hielprik gecontroleerd op PKU/HPA (Hyperphenylalanine of HPA is een lichtere vorm van PKU). Als bij de baby PKU wordt geconstateerd, dan wordt meteen met de behandeling gestart.

     

    1.2. De behandeling

    De behandeling is erop gericht de opeenhoping van het aminozuur Phenylalanine in het lichaam tegen te gaan. Het aminozuur is echter een natuurlijk onderdeel van alle (eiwitrijke) voeding. Daarom zal de PKU patiënt zijn leven lang een zeer streng eiwitarm dieet moeten volgen. Omdat de patiënt bij dit dieet veel te weinig voedingsstoffen binnen krijgt, moet een speciaal preparaat ingenomen worden. In dit Phenylalaninevrije preparaat zitten alle ontbrekende aminozuren en mineralen die onmisbaar zijn voor de groei van het lichaam en de ontwikkeling van de hersenen. Om ervoor te zorgen dat de patiënt steeds voldoende eiwitten binnenkrijgt zonder het schadelijke teveel aan Phenylalanine, is een constante medische begeleiding nodig door een specialist en een diëtist. Daarvoor moet de patiënt regelmatig bloedonderzoeken ondergaan in een CEMA(centrum metabole aandoeningen)  


    1.3. Het dieet

    In bijna alle voedingsmiddelen zitten eiwitten. In sommige producten zit zoveel eiwit dat deze strikte moeten worden afgewogen.Groenten, fruit en aardappelen mogen wel, maar moeten tevens afgewogen worden. Verder moet dagelijks de voorgeschreven hoeveelheid aminozuurpreparaat ingenomen worden. Afhankelijk van de bloedspiegel, die regelmatig gecontroleerd wordt, wordt het dieet steeds weer tot op de gram nauwkeurig bijgesteld.
    Veel mensen verwarren PKU met een voedselallergie, waar je nagenoeg niet overheen kunt groeien. Maar het is juist het feit dat dit zeer strenge dieet levenslang gevolgd moet worden, dat de acceptatie zo moeilijk maakt.

     

    1.4. Waar moeten wij op letten.

     

    1.4.1. Suiker

    Het gebruik van suiker is toegestaan. Maar NOOIT gebruik maken van suikervervangers, op basis van aspartaam.

     

    1.4.2. Bloem

    Gewone bloem is volstrekt uitgesloten voor deze mensen.

    Deze bevat teveel Phenylalanine.

    Er zijn speciaal soorten bloem die bijna geen Phenylalanine bevatten en deze moet men gebruiken.

     

    1.4.3. Eieren

    Eieren mogen volstrekt niet gebruikt worden in dit dieet.

    Er bestaan van nutrica eiwit en ei vervangers die Phenylalaine beperkt zijn.

     

    1.4.4. Zout

    Zout mag vrij verbruikt worden binnen de wettelijke norm van 17g/kg bloem.

     

    1.4.5. Gedroogd fruit

    Bepaalde soorten gedroogd fruiten mogen niet gebruik worden omdat deze een te hoge Phenylalanine gehalte hebben.

    Andere soorten gedroogd fruit mogen dan wel gebruikt worden mits af te wegen en mee in het dieet te berekenen.

     

    1.4.6. Vetstof

    Vetstof mag vrij gebruikt worden.

     

    1.4.7. Melk

    Melk is volstrekt uitgesloten in deze voeding.

    Maar er is wel een vervangmelk te krijgen die arm is aan Phenylalanine.

     

    1.4.8. Noten

    Noten zijn bij deze voeding volstrekt uitgesloten omdat deze een bom van Phenylalanine zijn.

     

    1.4.9. Chocolade

    Chocolade is toegestaan in klein mate en enkel de donkere chocolade bv. 811

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (8 Stemmen)
    Categorie:Wat is Pku
    08-12-2013, 00:00 geschreven door Hansie  
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 10/09-16/09 2018
  • 16/10-22/10 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 14/11-20/11 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 18/05-24/05 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 01/12-07/12 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs