Woensdagmorgen aangekomen en geprobeerd om in hotel El Solario te slapen. Dat zat vol en dan heb ik maar ergens een kamer appart genomen. Kon ik ook wat op rust komen. Heb dan een beetje proberen te slapen en ben namiddag het internet opgegaan om mijn weblog een beetje bij te werken. Dat lukte weer van geen meter. Had geen enkele foto kunnen plaatsen, maar het De rest van de avond heb ik het kalm aangedaan omdat ik nu ook een serieuze verkoudheid te pakken had. Een restant van mijn hevige koorts in de pampas. Die avond mijn boek van Stephen King uitgelezen en onmiddellijk in mijn ander begonnen. Lunar Park van Brett easton Ellis. Dit las zo vlot dat ik die avond al een derde achter de boeg had.
De dag erop ben ik na de douche het internet weer opgegaan en ben er 8 uur bezig geweest. Toen was het mij wel genoeg geweest. De rest van de avond weer rustig doorgebracht. Iets gaan eten en gelezen.
Vrijdag heb ik weer een 6 uurtjes nodig gehad in de internetshop om alle foto s te plaatsen. Daarna heb ik het cocamuseum bezocht. Dit was vrij interessant en heeft me weer wat slimmer gemaakt. Ik kreeg er de uitleg in een nederlandstalig boekje. Dat was heel handig omdat er veel wetenschappelijke tekst aan te pas kwam.Ze hebben al restanten van cocabladeren gevonden in mensenlichamen een 2000 v.c. Toen men goud begon te ontginnen in Potosi was coca bijna even veel waard als goud en zilver. De kerk wou cocabladeren verbieden omdat het volgens hun iets duivels had. Maar toen ze zagen dat de goudontginning erop achteruit ging liet men het toch toe. Freud was de eerste die het cocaine snuiven onder de aandacht bracht en na vele jaren was zijn neus dan ook letterlijk en figuurlijk kapotgesnoven. Einde 19de eeuw en begin 20ste eeuw werd cocaine gebruikt in geneesmiddellen. Tot de dag van vandaag zijn er nog altijd 21 landen in de hele wereld die cocaine mogen aanmaken voor medische doeleinden. Belgie stond daarbij op de 5de plaats met zo n 145 kg per jaar. Ook het wereldberoemde drankje Coca Cola is gemaakt op een recept van cocabladeren. Zij gebruiken nog steeds miljoenen kilos om hun drankje te fabriceren. Ergens in de begin jaren 20 van vorige eeuw is er een verbod gekomen op het produceren van cocaine omdat dit meer en meer opdook. Nog steeds wordt dit gefrabiceerd in de jungle in klein labos van 3meter op 3. Ze zijn heel moeilijk op te sporen en meestal is een hele dorpgemeenschap er in actief. Voor 1 kilo cocainepastei heeft men 368 kg cocabladeren nodig. Deze worden met de voeten fijngestampt en er worden 4 chemische middellen bijgevoegd. Naderhand worden er nog een stuk of 12 chemische stoffen bijgevoegd maar dit gebeurt ergens anders omdat dit een zeer ingewikkeld chemisch proces is waar men een chemicus voor nodig heeft. De bolivianen wijten de schuld aan de V.S. omdat er daar zoveel vraag is naar het goedje. Het zal wel een oorlog zijn die de V.S. nooit zal kunnen winnen. Remember de drooglegging. Maar omdat de westerse wereld hier zijn ideale partydrug in gevonden heeft vind ik het belachelijk dat men een eeuwenoude traditie zou moeten verbieden. Coca is een deel van de zuid-amerikaanse cultuur van voor dat we er iets van wisten.Manco Capac, de zoon van de zonnegod, denkt men is verantwoordelijk voor het ter aarde brengen van de bladeren. Dus laat deze mensen toch rustig hun coca kauwen. Tot zover het cocamuseum. Daarna was het tijd om mijn trip naar Tiahuanaco te regelen. Dit had ik toch nog graag gezien alvorens ik La Paz zou verlaten.
s Morgens al vroeg uit de veren om mijn spullen te pakken. Na Tiahuanaco zou ik immers doorreizen naar Copacobana. Op de bus was ik al snel aan de praat geraakt met 2 mannen van 42 jaar. De ene amerikaans en de andere engels. Vooral met de amerikaan heb ik hardop moeten lachen. Voor deze trip had ik 50 Bs betaald en de vrouw op het kantoortje verzekerde me dat de toegang voor deze archeologische site inbegrepen was. Eens aangekomen moesten we 80 Bs betalen om 2 museums te zien. Die moest ik niet zien en ik ben dan ook niet mee binnen gegaan. Buiten heb ik een praatje geslaan met de verkoopster in de souvenirstalletjes. Na het eerste museum kwam de gids op mij af en vroeg waarom ik geen ticket gekocht had. Dit bleek ook de inkom te zijn van de archeologische site. Ik heb hem toen uitgelegd dat het vrouwtje me verzekerd had dat de inkom inbegrepen was. Na heen en weer gebel bleek dit dus niet te zijn. Ik hield mijn been stijf en kocht geen ticket. Toen we de site bezochten heeft de gids mij geholpen en heb ik uiteindelijk maar 15 Bs meer moeten betalen om op de site binnen te mogen. En maar goed ook want heel veel stelde het niet voor. De beschaving van Tiahuanaco zou de oorsprong van het hele incarijk geweest zijn. Het zou ontstaan zijn aan het Titicacameer dat zich in de loop der jaren heeft terug getrokken. Ik vond de site maar teleurstellend. Het kerkje verderop is gemaakt van de stenen van de pyranide die er ooit heeft gestaan. Zo vertelde de gids ons ook dat de spanjaarden alle incamonumenten bedekten onder het zand. Als ze die dan al niet afgebroken hadden om de stenen te gebruiken.Eens terug in La Paz was er een groot dansfestival bezig in de straten. Ik heb er niet veel van gezien omdat het hele parcour goed afgedekt werd en je moest betalen om in de tribune een glimp op te vangen van het hele gebeuren. Terwijl we terugwandelden kwam ik oude bekenden tegen in de straat van mijn hotel. Ik ben dan samen met Elke en Wim iets gaan eten en drinken en we hebben nog wat bijgepraat. Ik ben in La Paz heel veel mensen tegengekomen van op andere plaatsen en dan blijkt dat iedereen ongeveer dezelfde route doet. s Avonds ben ik met de engelsman van de tour nog een paar pinten gaan drinken. Mijn plan om na de tour naar Copacobana te gaan viel dus in duigen. Je kan ook niet altijd alles laten verlopen hoe je het plant.
06-06-2007 om 00:00
geschreven door Lago 
|