Inhoud blog
  • Halloween season I
  • Chi Chi’s
  • Picknick en Mexicaans.
  • Onder Vrienden II:
  • Onder Vrienden
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Categorieën
  • Dagelijks (7)
  • Experimenten (2)
  • Feestelijk (5)
  • Thema dinners (7)
  • Uit eten (2)
  • Kook kriebels

    22-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Experiment I: Butterbeer finding the right Ale
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Komende Zaterdag is het zo ver ik ging aan mijn eerst experiment beginnen. Ik geef toe ik ben vrij simpel begonnen niet echt veel werk aan het maken van Butterbeer, dus waarom zou ik het een experiment noemen, het is iets dat sinds de Tudor tijd niet meer is gemaakt. Om eerlijk te zijn, als de boeken van Harry Potter er niet waren geweest, wie zou het zich nog herinneren? Enkel diegenen die zich interesseerden in koken en meer nog oud recepten, zoals Heston Blumenthal, die het recept terug in leven heeft geroepen.

    Het grootste struikel blok was wel de Ale die in het recept staat, er zijn er zoveel en nergens vindt ik welke Ale er is gebruikt. Bij Tudors zitten we natuurlijk in Engeland en dacht ik Guiness maar dit is een Stout en nog wel een Ierse. Ik ben dan maar begonnen met het opzoeken wat nu juist een Ale is, op wiki staat het volgende.

    “Pale ale is a beer made by warm fermentation using predominantly pale malt. It is one of the world's major beer styles.

    The higher proportion of pale malts results in a lighter colour. The term "pale ale" first appeared around 1703 for beers made from malts dried with coke, which resulted in a lighter colour than other beers popular at that time. Different brewing practices and hop levels have resulted in a range of taste and strength within the pale ale family.”

    Dit geeft mij niet veel meer informatie spijtig genoeg, dus ga ik het anders aanpakken en gewoon tussen onze Belgische bieren op zoek naar een echt Ale. En wonder boven wonder ik heb hem gevonden, hoe kon het ook anders mijn eigen lievelings- bier is een echt Scotch Ale de McChouffe.

    “A thistle-shaped glass complements Belgian "scotch" beers.

    These sweet, heavy-bodied brown ales represent a style which originated in the British Isles. The Caledonian theme is usually heavily emphasized with tartan and thistles appearing on labels. Examples include Gordon's, Scotch de Silly and Achouffe McChouffe”


    En inderdaad dus onze kenmerkende Chouffe kabouter heeft een echt Schots rokje aan op de flessen van McChouffe (en de Mc geeft het natuurlijk ook weg). Nu nog zo’n Thistle-shaped glas vinden maar das iets anders.

    Het enige nadeel dat ik hier zie is als het experiment mislukt heb ik wel 500ml goede McChouffe verpest .

    22-03-2013 om 19:55 geschreven door DragonElf

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Experimenten
    20-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Breakfast at Winterfell
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het 3de sezioen van A Game of Thrones naar de boekenreeks van George R.R. Martin A Song of Ice and Fire, gaat op 31 maart in permiere in America. Naar aanleiding van deze reeks worden er blijkbaar toch een aantal dinner parties gegeven, al we de facebook pagina van Inn at the Crossroads mogen geloven.

     

    Inn at the Crossroads is begonnen als en blog waarbij twee dames het op hun hadden genomen om de vele gerechten die George R.R. Martin in zijn serie beschrijft uit te proberen. Vorig jaar hebben zij een boek uit gebracht “A feast of Ice and fire”, hierin staan al verschillende van de recepten en blijkbaar volgen er nog meer.

     

    Ik had deze site vorig jaar al ontdekt en speelde ook met het idee het kookboek aan te schaffen en enig nadeel dat daar aan vast hangt is dat het volledig in Engels is, op zicht geen probleem maar ze gebruiken andere maten en gewichten, en dat kan voor problemen zorgen zeker bij deserten.

     

    Een ontbijtje daar tegen zorgt voor minder problemen. Aangezien mijn ventje dit weekend een nachtje heeft dacht ik hem om zondag te verassen met “Breakfast at Winterfell”.  Dit gaat zeker een lekker brunch zijn denk ik. Het ontbijt komt uit de boek A game of Thrones

     

    “There was much more than she’d asked for: hot bread, butter and honey and blackberry preserves, a rasher of bacon and a soft-boiled egg, a wedge of cheese, a pot of mint tea. And with came Maester Luwin.” -A Game of Thrones

     

    De site zelf geeft de volgende ingrediënten voor een groot ontbijt voor twee :

    • 2 eggs
    • 6 strips of bacon
    • 4 small slices rustic bread
    • butter, honey, and berry preserves
    • sharp white cheese, such as cheddar
    • 2 mint tea bags

    Hoewel mijn ventje geen kaas lust hou ik deze er toch in omda ik zelf het toch wel graag eet, zeker een Cheddar. De foto van op hun site zal ik zelf niet kunnen maken maar ik doe mijn best om toch voor een mooie te zorgen en post hem zeker op mijn Facebook.

    Bijlagen:
    http://www.innatthecrossroads.com/   

    20-03-2013 om 19:14 geschreven door DragonElf

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Dagelijks
    17-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.St. Patricks Day
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Terwijl ik met de voorbreidingen bezig ben voor ons paasmenu, ontdekte ik dat het vandaag St. Patrick’s Day is voor onze Ierse Noorderburen. Wat bij dan vooral opkomt zijn de braspartijen en groen. Eventjes verder neuzen op het internet en dit is wat ik vondt.

     

    Op Wikipedia:

     

    “St. Patrick's Day (Iers-Gaelisch: Lá Fhéile Pádraig) is de nationale feestdag van Ierland, Noord-Ierland, Montserrat en de Canadese provincies Newfoundland en Labrador. De feestdag valt op 17 maart, waarbij men de beschermheilige van het land, Sint-Patricius herdenkt. Overal in Ierland wordt dit uitbundig gevierd met openluchtconcerten, kermis, een grote optocht en vuurwerk bij de rivier de Liffey in Dublin. Groen is de kleur die met het festival wordt geassocieerd. Feestgangers dragen meestal groene kleding en men kan bijvoorbeeld groen bier kopen op deze dag. ”

     

    Allemaal goed en wel maar nu weet ik nog niet wat ze eten, buiten het groene bier maar dat is eerder drinken. Dus de zoek opdracht een beetje aan passen en ik kom op en interestante site terecht – kookrecepeten, een kwestie van smaak! – . Met een waaier aan verschillende gerechten en zelfs een aangepast 4 gangen menu. Nu dit jaar kan is spijtig genoeg geen volledig menu serveren maar misschien volgend jaar.

      

    Heb wel een paar super leuke drankje gevonden:

    ·         Hot Toddy: denk niet dat ik aan de whisky van mijn ventje mag zitten maar mischien volgend jaar iets voor op 11 januari “Hot Toddy Day”

    ·         Shamrock Shake: deze ziet er zeker een winnaar uit alleen de muntextract vinden zal wat moeilijker zijn.

    ·         Avocado Smoothie
     

    In ieder geval deze datum voor volgend jaar zeker opschrijven zodat ik hun St. Patricks Days menu kan uit testen het ziet er in ieder geval al super lekker uit. En proberen we zeker de Shamrock Shake een keertje uit.

     

    Bron:

    St. Patrick’s Day | K O O K R E C E P T E N – hun menu

    St. Patrick’s Day | K O O K R E C E P T E N- extra gerechten

    17-03-2013 om 15:02 geschreven door DragonElf

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Feestelijk
    12-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pasen: Een gezellig famillie feest

     

    Vorig jaar had ik het idee om een paas BBQ te doen deze is mede door het weer in het water gevallen dus zullen we dit keer maar iets simpler houden.

    Er zijn twee opties:

    • Of ik maak zelf een volledig menu

    • Of ik kies voor iets simple uit de lidle paas gerechten

    Dit wordt overleggen me de famillie. Als we voor optie een gaan zorg ik er toch voor dat het meeste opvoorhand kan worden gedaan zodat er op het moment zelf meer tijd is voor gezellig samen zijn, en niet de stress van het koken.

    Het eerste wat we doen is colruty website door neuzen, daar staan toch altijd leuke recepten tussen en de site zelf is zeer gebruiks vriendelijk.

    Aperitief zelf staat er nog genoeg in onze bar dus daar hoef ik mij al geen zorgen over te maken. Voor het hapje zou ik liefst iets in een glaasje doen, vindt ik altijd zo leuk om te serveren.

    Dus voor het volledige menu dacht ik aan het de volgende keuzen. Nu moeten we enkel nog bespreken wat het uiteindelijke menu gaat worden.

    Apertief hapjes: hier eigenlijk maar een keuze die iedereen lekker zou vinden (en natuurlijk in een glaasje)

    1. Kleurrijk glaasje met garnalen – Smakelijk 4


    Voorgerechtjes:

    1. Risotto met ovengedroogde bayonneham – Smakelijk 4

    2. Gevulde pompelmoes met krab – onder vrienden

    3. Rivierkreeftenkroket met witbier – Belgisch Bieren

    4. Wraps met broccoli en noordzeegarnalen – Smakelijk 4 (dan wel de variant met ham en asperges)


    Hoofdgerechten:

    1. Kalkoenenrollade met ricotta-biersaus – Belgisch Bieren

    2. Struisvogelfilet met oesterzwammen – Lekker Wokken

    3. Gemarineerde kalkoen met sinaasrijst – Wild en Gevogelte

    4. Kalkoenrollade met zoete mangosaus – Wild en Gevogelte

    5. Gewokte kippenreepjes met kastanjechampignons – Wild en Gevogelte


    Dessert:

    1. Mango mouse – Das pas koken Zuid Amerikaans (niet van de colruty maar echt super lekker)

    2. Panna cotta met exotisch fruit – Colruty Website

    3. Chocolademousse met Ename Tripel – Belgisch Bieren

    12-03-2013 om 00:00 geschreven door DragonElf

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Feestelijk
    11-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lekker Italiaans: The Day After

    Gisteren was het zover de Kookkriebles hebben het terug overgenomen en omdat de Lente terug in het land was kon ik het niet laten om Italiaans te koken. Hoewel als ik nu naar buiten kijk het lang zo'n goed weer niet meer is als vorige week. Het is al heel de dag aan het sneeuwen en de temperaturen zijn terug gedaalt tot aan het vriespunt. Toch had is het mij gisteren gelukt om de Italiaanse sfeer te creëren.

    Klokslag 2 uur staat mijn vriendin aan de deur de voorbereidingen waren juist klaar dus konden we samen gezellig in de zetel gaan zitten met een tasje thee (om op te warmen) en een beetje bij praten. Rond een uur of 3 serveren we ons aperitief hapje samen met een glaasje Martini Rosso of Fiero. De Crostini con funghi geserveert op ciabatta. Nu de klein honger gestild is leggen we het kleintje in bedje voor een dutje en gaan wij eventjes snel met de hondjes buiten een frisse neus halen voor we ons aan de rest van de gerechtjes wagen.

    Terug binnen zetten we alles klaar om de calamares te frituren, een job voor mijn ventje, en in en mum van tijd is alles op. Het glaasje wijn (een Italiaans witte Pinot Grigio en rode Merlot) valt ook best te smaken. De oven wordt opgezegt zodat we ons hoofdgerecht de Lasagne kunnen afwerken. Na een goed halfuurtje mag hij uit de oven en is hij klaar om op te eten.

    Het kleine stukje dat over is gaat in een zakje klaar om mee te nemen. We zetten ons terug in de zetel nog nagenietend van het eten en de wijn voor we ons aan het dessert wagen. Ben toch blij dat ik voor een licht fruit dessert heb gekozen inplaats van iets zwaar. 

    Voor mij was de avond zeker geslaagd heb toch geen problemen gehad met de gerechten, alles was zeker optijd klaar en buiten het dessert (en een klein stukjes lasagne) is alles op. 

    Nu kunnen we ons voorbereiden op het paas dinner en opzoek gaan naar nieuwe uitdagingen 

      

    Bijlagen:
    https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151438409291832.1073741826.686206831&type=1   

    11-03-2013 om 21:12 geschreven door DragonElf

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Thema dinners
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Experiment 1: Butterbeer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Iedereen kent het wel Butterbeer, het te drinken drankje in de Harry Potter serie. maar blijkbaar kwam dit niet uit de fantasie van JK Rowling, het bestond al in de tijd van de Engelse Tudor's, toch als we Heston Blumenthal mogen geloven. Hij heeft voor zijn tv show Heston's Feasts een aflevering over de Tudor periode gemaakt.

    Toen ik deze aflevering zag wou ik het toch ook eens uitproberen, maar eerst is goed uitzoeken wat het juist is en hoe we het kunnen maken.

    Op de Wiki staat het volgende over butterbeer:

    "Butterbeer was a real drink, the earliest reference to Buttered Beer is from The Good Huswifes Handmaide for the Kitchin, published in London in AD 1588, made from beer, sugar, eggs, nutmeg, cloves and butter back in Tudor times. Another old recipe for Buttered Beer, published by Robert May in AD 1664 from his recipe book The Accomplisht Cook, calls for liquorish root and anniseeds to be added."

    Dit is ook het recept dat Blumenthal heeft gebruikt, dit zijn zijn ingrediënten en bereiding.

    -500ml ale
    -Yolks from 2 medium eggs, whisked
    -60g sugar
    -Dash of nutmeg
    -15g unsalted butter

    Method: How to make butterbeer
    Pour the ale into a warm pan on a medium heat. When the beer begins to come to the boil take off the heat and add the whisked egg yolks, sugar and nutmeg.
    Return the pot to a low heat (to stop the eggs from scrambling) and stir for 2 minutes. Take off the heat and whisk in the butter. Decant into your finest flagon and chug.     

    Dan is alleen de vraag welk bier kan ik het beste gebruiken?

    To be continued

    Bron: Heston's Fantastical Feasts

    Bijlagen:
    http://http://www.youtube.com/watch?v=H_Jgq-VQE-o   

    11-03-2013 om 00:00 geschreven door DragonElf

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Experimenten
    10-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lekker Italiaans: De dag zelf.
    Dit weekend is het zover, ik kan mij weer eens uitleven in de keuken . Zaterdag morgend snel eventjes naar de winkel alles in huis halen voor mijn Italiaans menu. Spijtig genoeg geen verse vijgen dan maar een paar extra druiven aan het fruit dessert toevoegen.

    Zaterdag avond bij vrienden eten en natuurlijk veel te laat gevolg deze morgend pas rond 11u begonnen met alles voor te bereiden. om 14u nipt klaar juist voor onze gast aankwam.

    Rond 11u zijn we dus eerst begonnen met alles klaar te zetten en uitzoeken met wat ik eerst zou beginnen. De calamares moeten eerst nog ontdooien en de gedroogde boschampignons moeten een halfuurtje weken. dus deze zetten we al klaar. De tomatensaus voor bij de calamares zetten we gelijk op deze moet een 20 minuten inkoken samen met een beetje suiker en 1dl rode wijn.

    Terwijl het sausjes rustig staat te pruttelen beginnen we met de klein snijden van de 500gr champignons voor in de lasagne, dit gaat lekker snel dankzij mijn nicer dicer (cadeautje van mijn ventje) en een groot voordeel alles is even groot. De twee courgetten in lange reepen snijden met een dunschiller en als laatste snel de sjalotten en look fijnsnijden.

    De look en sjalotten aanstoven en hierbij de champginons (verse en gedroogde) toevoegen en na een paar minuten beetje cayenne peper en 3dl groentenbouillon bijdoen. Nog wat laten na sudderen en ik kan mijn lasagne samenstellen. Eerste en laag champignons, dan de vellen lasagne. Daarop de pesto rosso en de reepen courgette. Dit herhalen tot alles op is (eindigen met een laag champginons) daarboven op de geraspte kaas gemengd met chapelure. En presto de veggie lasagne staat klaar om in de oven te gaan.

    De tomatensaus voor het voorgerecht is ondertussen ook voldoende ingekookt en kan opzij, de calamares zijn nog niet voldoende ontdooid dus gaan we voort met het apertief hapje. Crostini con funghi, enkle de champginons klein snijden in de pan en kruiden met tijm, rozemarijn, peper en lookpoeder.

    Voor het dessertje heb ik een verse fruitsla voorzien met ricotta, hier niets moeilijk aan het fruit schillen, klein snijden en opsmaak brengen met Cointreau. De ricotta mengen met bloemsuiker, vanille extract en een mespuntje kaneel.

    Ondertussen zijn de calamares volledig ontdooit en kan ik ze omwentelen in de chapelure en perterselie.

    Alles staat juist optijd klaar en ons avondje kan beginnen.

    10-03-2013 om 00:00 geschreven door DragonElf

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Thema dinners
    09-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lekker Italiaans
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met de Lente in het land krijg ik weer kook kriebbels.

    Pasen is ook weer niet ver af maar eerst gaan we voor lekker Italiaans, kwestie van er terug in te komen het is weer eventjes geleden dat ik mij nog is aan een uitgebreidt dinner heb gewaagd. Mijn inspiratie haal ik natuurlijk uit

    Lekker Italiaans:

    Op het menu:

    • Aperitief hapje - Crostini con funghi: een simpel hapje met lekkere champignons (ik gebruikt wel kastanje champginons persoonlijk vindt ik deze beter van smaak en structuur) en op warm stukje ciabatta, en als drankje een Martini.
    • Voorgerechtje - Gefrituurde inktvisringetjes met tomatensausje: nog niet geprobeerd maar kan nooit niet slecht zijn calamares zijn altijd lekker en deze mag je zelf paneren. Het sausje zelf ziet er ook lekker uit, krijg er al honger van naar de foto's te zien.
    • Hoofdgerecht - Veggie Lasange: mmmmm met lekkere gedroogde boschampignons en verse (kastanje)champignons. Het enige probleem dat ik vorige keer had was dat ik te weinig had zien da ik beetje meer kan maken deze keer. Hoewel ik natuurlijk voor 4 gangen ga heb ik deze keer misschien wel genoeg en een stukje brood gaat er altijd bij.
    • Nagerecht - Verse fuirtsla met ricotta: lekker fruitig en licht
    • Pouse-cafe - Caffè all’amaretto: de afsluiter natuurlijk kan een beetje amaretto niet missen bij Italiaans.

    De vraag blijft natuurlijk halen wij het dessert het voordeel is da ik dit opvoorhand klaar kan hebben staan en dat het zeker lekker fris gaat zijn.

    Wordt zeker vervolgd


    Bron:
    Colruty kookboek: Lekker Italiaans

    09-03-2013 om 00:00 geschreven door DragonElf

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Thema dinners
    28-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorbereiding Halloween dinner party

    31 Oktober altijd al een belangrijke datum geweest voor mij en sinds vorig jaar nog belanrijker :). Toen ben ik met de liefde van mijn leven getrouwd, mijn ventje Tom.

    Dit jaar staat er echter iets anders gepland op die speciale datum, wij gaan namelijk een Halloween Dinner party organizeren voor mijn ouderlijke familie en hopelijk kunnen we dit een jaarlijkse gewoonte maken. Aangezien dit het eerste jaar is gaan we het klein houden en maar 1 feestje doen voor volgende jaren zien we wel.

    De eerste planning was een gewoon 3 gangen menu voor een beperkte groep ondertussen is het al uitgegroeid tot kleine hapjes voor een iets grotere groep dit brengt natuurlijk iets meer werk mee de dag zelf maar zal de avond toch vlotter laten verlopen.

    Op dit moment zijn we volop bezig met de versieringen, menu en uitnodigingen.

    Hier onder eventjes een beschrijving van wat nu juist Halloween is en waar het oorspronkelijk vandaan komt.

    De naam "Halloween" is afgeleid van Hallow-e'en, oftewel All Hallows Eve, (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november. In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag, het Keltische Nieuwjaar of Samhain (uitspraak Saun, het Ierse woord voor de maand november).

    Samhain was ook nog om een andere reden zeer bijzonder. De Kelten geloofden namelijk dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terug kwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar.

    Op het eiland Groot-Brittannië werd Halloween vooral door de Kelten gevierd. De geesten die uit dode mensen op zouden rijzen, werden aangetrokken door voedsel voor hen neer te leggen voor de deuren. Om echter de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers. Toen de Romeinen Groot-Brittannië binnenvielen, vermengden ze de Keltische traditie met hun eigen tradities, die eind oktober natuurlijk de viering van de oogst betroffen en ook het eren van de doden.

    In de negende eeuw van de huidige tijdrekening steekt een Europees christelijk gebruik de zee over en vermengt zich met het Halloweenfeest. Op Allerzielen - 2 november - gingen in lompen gehulde christenen in de dorpen rond en bedelden zielencake (brood met krenten). Voor elk brood beloofden ze een gebed te zeggen voor de dode verwanten van de schenker, om op die manier zijn bevrijding uit de tijdelijke straffen van het vagevuur te versnellen en zodoende zijn opname in de hemel te bespoedigen. Het "Trick or Treat" spelletje vindt wellicht daar zijn oorsprong.

    In de Verenigde Staten maakt het feest vooral opgang in de tweede helft van de 19e eeuw, toen grote groepen Ierse en Schotse immigranten het land binnenkwamen. In de VS duikt dan de bekende jack-o'-lantern-pompoen op, die in de hele wereld wellicht het bekendste gezicht van Halloween is.

    28-08-2012 om 00:00 geschreven door DragonElf

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Feestelijk
    04-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verloop van ons Belgisch Weekje

    Zoals altijd zijn is het verloop van de week niet altijd wat er gepland staat, zoals bijvoorbeeld zaterdag. Staan wij klaar om naar de winkel te gaan en vragen of mama mee wil, werden wij promt uitgenodig om mee pannekoeken te eten daar zeggen wij natuurlijk geen nee tegen. Eventjes snel aanpassingen maken en twee gerechtjes werden geschrapt en eentje van plaats vershoven en dan op naar de winkel met heel de famillie :).

    Zaterdag:

    Op de planning stond normaal dus de asperges op z'n vlaams met de Gentse waterzooi dit is dus verander naar Pannekoeken bij de mama ook nog wel echt Belgisch dus past het perfect in onze week.

    Heb al we de voorbereiding voor ons dessert voor zondag gemaakt dus is dus een chocolade kastanjerol dit moet een nachtje in de diepvries staan en zondag moet ik dan de amandelen met caramel daar ronddoen ben benieuwd het mengsel smaakt al wel heel goed.

    Zondag:

    Hier is alles hetzelfde gebleven we houden het dus op onze tomatensoep met balletjes en het gehakt met krieken. S'morgens eventjes begonnen met de soep te maken dan staat die al volledig klaar voor s'avonds en de de voorbreiding van het gehakt. Een deel van het gehakt wordt gemend met mosterd en een beetje worchestershire saus daar rol ik dan balletjes van voor in de soep maar het meerendeel wordt gebruikt in de firkandellekoek. Hier meng ik het gehakt (een kleine 800gr) met twee eieren en 100gr paneermeel.

    Als dit gebeurt is het de bedoeling om de krieken in het gehakt te verwerken en deze samen een uur en half in de oven te zetten. Mijn eerste poging ging niet zo best had eerst het gehakt in twee gedeeld en alle twee plat gerold op een van de helften leg ik dan de krieken en daar op de tweede helft mooi afwerken en in de schaal. Spijtig genoeg lukt dit dus niet alles eruit en terug op niet. Het volledig gehakt uitrollen in het midden de krieken en dan dichtrollen met de folie en de kantjes dicht vouwen, dit lukte veel beter les voor volgende keer :).

    Zowel de soep als het gehakt zijn zeker in de smaak gevallen, het sausje met het kriekenbier volgende keer toch nog meer indikken maar van smaak zeker niet mis. Het Dessert daar zijn we niet aan geraakt, hier ook problemen met de afwerking. De smaak zit zeker goed maar om er mooie rolletjes van te maken niet zo gemakkelijk misschien maandag terug opnieuwe proberen.

    Maandag:

    op de menu stond normaal de witloofrolletjes maar deze hebben we laten vallen voor de pannekoeken van zaterdag (de gentsewaterzooi hebbe we dus bijgehouden). We hebben gekozen voor de kabeljauw, het is een redelijk simple receptje maar o zo lekker en vrij snel klaar ook. Het is de bedoeling dat we de aardappeltjes samen met de prei koken en puree van maken. De kabeljauw wordt in gevogelteboulion en grimbergen bier gepocheerd en van dat vocht wordt dan een lekker sausje gemaakt. De kabeljauw gaat dan nog eventjes in de oven om de kaas die gemengd wordt met kervel erop te laten smelten.

    Al bij al was dit toch een super lekker receptje, heb het ook al meedere keren klaar gemaakt en de saus maakt het echt af, de vis met het kaasjasje erbij en de puree is echt een winnende combinatie.

    Dinsdag:

    Vandaag lekker een dagje vrij dus kan ik vrij veel doen. Op het menu staat vandaag de Gentse Waterzooi en ik ga ook het stoofvlees voor woensdag klaar maken dan is da na het werk ook in order. Dit is natuurlijk een snelle versie van de Waterzooi normaal gebruik je de volledige kip en maak je daar en boulionneke van maar ik ga voor de kippefilet en twee boulionblokjes veels simpelere en sneller. De kip rustig gaar laten worder in voldoende water, wijn en de boulion blokjes, kruiden met tijm laulier en peterselie, ondertussen de groentjes aanstoven. Als de kip gaar is uit het kookvocht halen en bij de groentjes gieten. De aardappeltjes en in stukken gesnede kip toevoegen en rustig voort laten pruttelen.

    Voor woensdag maakte ik ondertussen een lekker potje stoofvlees, of dit was toch de bedoeling. Alles zoals normaal gedaan enkel de leffe vervangen door een orval dit ik nog had staan en een extra zakje van maggie idee van de dag toegevoegd. Alles op een zacht vuurtje gezet zodat het minsten een uur kon sudderen. Dat had ik dus beter niet gedaan na een halfuurtje ging ik eventjes kijken en de bodem was aangebrand, de saus veel te dik en te zout. Conclusie geen zakjes van maggi meer gebruiken. Redden wat er te redden valt en hopen dat het stoofpotje nog kan redden voor woensdag.

    De Gentse waterzooi moest voor het serveren nog eventjes afgewerkt worden met een eierdooier en room om een beetje binding te krijgen. En na een leuk dagje uit hebben er toch 5 mensen van gegeten. Eerlijk is het geen slecht recept maar ik ga toch meer aan de afkruiding moeten werken.

    Woensdag:

    Redden wat er te redden kan, maar dat is spijtig genoeg niet veel beetje water bij de saus toegevoegd en opgezet, natuurlijk heeft het vlees niet lang genoeg kunnen gaaren en is het redelijk taai, de saus zelf is kwa smaak veel te zout voor ons en de orval zelf is ook niet echt een voltreffer. Al goe da we de frietjes toch bij het frituur zijn gaan halen. Volgende keer gewoon terug zoals normaal en niet meer werken met zakjes van maggi.

    Donderdag:

    Een lekker steak met pepersaus, gebakken patatjes en een simple slaatje. En wij hebben echt genoeten van ons eten.

    Het slaatje was simple, een zakje gemengde sla, kerstomaatjes en een beetje komkommer. Hierbij komt dan een dressing van yoghurt met mierikswortel. Dit een beetje laten intrekken en ondertussen de steak bakken, en natuurlijk de patatjes, die al waren voorgekookt door mijn ventje. Als de steak goe is de pan blussen met een scheut cognac een beetje kalfsfond toevoegen samen met room en peperbolletjes. Eventjes laten inkoken en serveren maar. Dit was echt super lekker, het vlees smolt gewoon op de tong, de saus was echt goed van smaak en het slaatje lekker fris. Dit was toch de winaar van de week, niets mis gelopen en super lekker gewoon.

    04-05-2012 om 00:00 geschreven door DragonElf

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Dagelijks
    Tags:Belgisch
    26-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgisch weekje

    Na een zalig weekendje Elf Fantasy Fair en al dat lekker en speciaal eten en drinken heb ik weer zin gekregen om iets speciaal's te doen. Ik ga voor mijn ventje en mijzelf is lekker belgisch koken volgende week. Dat wordt weer lekker in de boeken neuzen opzoek naar echte Belgische kost, met of zonder een speciaale toets.

    Hoe kan men dit het beste omschrijven? Volgens Wikipedia als volgt:

    De Belgische keuken staat bekend om zijn "Bourgondische levensstijl" deze richt zich vooral op goed eten en drinken, een goede kwaliteit en kwantiteit. Ze is een zeer gevarieerde nationale keuken. Terwijl een thuisbereiding eerder degelijk en landelijk is, is de fijnere kookkunst van het restaurant sterk door de Franse keuken beïnvloed, met dewelke ze dikwijls ook kwalitatief wordt gelijkgesteld. België heeft per inwoner dan ook evenveel Michelinsterren als Frankrijk.

    Elke streek heeft natuurlijk ook zijn eigen streek en seizoensgebonden prodcuten en dit blijkt ook uit de verschillende gerechten per streek. Aan de kust worden deze door mosselen en vis overheerst, terwijl in de Ardennen vooral wild wordt gebruikt. In het buitenland staan wij dan meer bekendt om onze Belgische chocolade (vooral de pralines), de Brusselse wafel, de Belgische frieten, de Belgische kazen, alsook het Belgisch bier (waarvan er meer dan 1000 verschillende soorten zijn).

    Vanaf dit weekend (28/04/2012) tot donderdag staat ons eten dus in teken van ons land en onze Bourgondische levensstijl, met onder andere volgende gerechtjes

    • Zaterdag 28/04: Asperges op Z'n Vlaams (Colruyt: Lekker Belgisch) en Gentse Waterzooi (Colruyt: Wild en gevogelte)
    • Zondag 29/04: Tomatensoep met balletjes (Colruyt: Lekker Belgisch), Gehakt met krieken (Colruyt: Belgische bieren), en een chocolade kastanje rol als dessertje (dit stond al gepland anders had ik voor een speculaas taart gekozen)
    • Maandag 30/04: Hespenrolletjes met witloof en kaassaus (Njam: Meesterlijke Klassiekers Peter Goossens)
    • Dinsdag 01/05: Kabeljauwfilet met puree van prei en een Grimbergesausje (Colruyt: Lekker Belgisch)
    • Woensdag 02/05: Stoofvlees met donkere Leffe (Colruyt: Lekker Belgisch)en echte belgische frietjes van het frituur
    • Donderdag 03/05: Steak met pepersaus en gebakken aardappeltjes (Njam: Meesterlijke Klassiekers Peter Goossens)

    De meerderheid van de gerechtjes zijn natuurlijk al gemaakt, sommige zelfs meerdere keren maar andere zoals de asperges zijn de eerste keer. Voor de Steak en de Witloof ga ik deels Peter Goossens volgen maar sommige dingen ga ik toch zelf aanpassen kwestie van het een eigen toets te geven.

    Het meeste werk gat toch in het gehakt met de krieken zitten maar dan kan ik dit nog een keertje oefenen staat namelijk geplant voor een bepaald etentje (later meer over), voor de rest valt het allemaal wel mee alleen oppassen met de Waterzooi zodat hij deze keer niet gaat schiften .

    Had ook nog graag een kalfsblanquette gemaakt maar dat vraagt te veel tijd en dan kies ik liever voor het stoofvlees met frietjes, de steak zal daarom eerder met gebakken aardappeltjes zijn want twee keer, frietjes is toch iets te veel van het goede, en die wordt dan met een lekker slaatje en dressing geserveert.

    Bron:
    Colruty kookboeken Lekker Belgisch, Wild en Gevogelte, Belgische Bieren
    Njam Meesterlijke Klassiekers

    26-04-2012 om 00:00 geschreven door DragonElf

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Dagelijks
    Tags:belgisch
    01-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alles klaar maken: Lekker Belgisch

    Vandaag was het zover. Alles beginnen klaar maken voor morgen, 4 gangen voor 6 personen. Mijn ouders, mijn broertje en zijn vriendin en wij natuurlijk (en de 4 hondjes maar die eten gelukkig niet mee). Ongeveer een 4 uurtjes zijn we bezig geweest maar alles staat klaar. Nog en paar kleine dingen maar die zijn voor morgen.

     We zijn natuurlijk begonnen met de voorbereiding van onze hapjes de garnaal en kaasballetjes. Het mengsel zelf was redelijk snel klaar denk da ik volgende keer wel iets meer kaas ga toevoegen om meer smaak te geven maar het garnalen mengesel was super lekker. Alles staat nu klaar zodat ik morgen de balletjes kan rollen en paneren en dan maar hopen dat ze niet mislukken in de frituur. Hier heb ik toch het meeste schrik van. Maar als het lukt waag ik mij een de grotere kroketten wat eerlijk gezecht zelfgemaakt smaakt da toch beter dan uit de diepvries :).

    Het volgende was alles klaar zetten voor het stoofvlees want dit moet vandaag al 2 uurtjes staan te stoven mmmm de geur in de keuken werd maar beter en beter. Vlees aanbakken de nodige kruiden toevoegen en dan natuurlijk het Bier want wat is stoofvlees zonder en goei donker trappist erin. We hebben gekozen voor de Donkere Leffe omdat we de westmalle niet vonden in de colruyt en geen goesting hadden nog naar en andere winkel te rijden .

    Terwijl het vlees lekker staat te pruttelen begin ik met de apserge soep. een beetje kalfsfond en water koken de asperges toevoegen en rustig laten doorkoken. Dan mixen en door een zeef doen en kruiden. En rouxtje maken en eventjes laten opkoken en morgen voegen we de rest van de binding toe juist voor het opdienen. En dan maar hopen dat het niet gaat schiften.

    Nu zijn we klaar voor het dessert. De chocolademouse ook de eerste keer dat ik het maak maar denk wel da het resultaat er mag zijn :). Chocolade laten smelten boter toevoegen. Samen kloppen met de eieredooiers en de opgeklopte slagroom. Dan het moeilijkste de eiwitten stijf kloppen, en voorzichtig onder de chocolade mengsel vouwen. De glaasje zijn gevuld en staan in de ijskast. Heb er zelf nog mijn eigen toest aan gegeven met nog wat overschot van de slagroom op te kloppen met een beetje advocaat. Dit serveer ik dan samen met de chocolademouse en een glasje extra advocaat.

    Zonder mijn ventje zou dit allemaal niet zijn gelukt. Hij heeft super goed geholpen door vanalles aan te geven, de afwas ondertussen te doen en gewoon door mij te steunen. Want zonder hem zou ik die nooit hebben gedaan.

    Nu is het wachten op morgen, nog een beetje opruimen de tafel dekking doen, maar vandaag ga ik nog genieten van een goei palmke (want da heb ik wel verdiend) en een pizza heb echt geen zin meer om nog in de keuken te staan.

    Foto's op

    Bijlagen:
    https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150638153491832.401154.686206831&type=3   

    01-03-2012 om 00:00 geschreven door DragonElf

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Thema dinners
    Tags:belgisch, thema avond
    29-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgisch avondje: de voorbereiding
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een van mijn eerste thema feestjes:

    Het plan was een gezellig Belgisch getint avondje met mijn ouders, samen bij ons thuis;

    De inspiratie kwam uit het colruyt kookboek Lekker Belgisch.

    De Eerste en belangrijkste vraag was natuurlijk: Wat gaan wij die dag eten en drinken? 

    Wat zijn typische Belgische gerechten?

    Het eerste dat bij mij op kwam is natuurlijk stoofvlees met lekkere fritjes en een goei donker biertje zowel in als bij het gerecht geserveerd.

    Maar daar blijft het natuurlijk niet bij, na wat neuzen in het kookboek heb ik mijn goesting gevonden.

    Dit is het volledig menutje:

    Na het eventjes te overlopen met mijn ventje hebben we twee kleine veranderingen aangebracht en extra hapje en een soepje als voorgerecht

    1. appertief hapje: zelf gemaakte Kaas- en garnaalballetjes
    2. Voorgerecht: Aspergeroom soep
    3. Hoofdgerecht: Stoofvlees met Trappist
    4. Desster: Chocolademouse

    Als drank gaan we natuurlijk de Trappist Westmalle voorzien voor bij het hoofdgerecht bij het dessertje zal er Advocaat zijn en een appel jenevertje om met te beginnen.

    Bron: Lekker Belgisch - colruty kookboek

    29-02-2012 om 00:00 geschreven door DragonElf

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Thema dinners
    Tags:belgisch, thema avond


    Archief per week
  • 23/09-29/09 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 27/08-02/09 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 27/02-04/03 2012

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn favorieten
  • Colruyt Culinair
  • Colruyt Lekker Koken - En Cuisine (facebook)
  • Njam
  • Inn at the Crossroads
  • Inn at the Crossroads (facebook)
  • fotoblog


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs