Dit weekend is het zover, ik kan mij weer eens uitleven in de keuken . Zaterdag morgend snel eventjes naar de winkel alles in huis halen voor mijn Italiaans menu. Spijtig genoeg geen verse vijgen dan maar een paar extra druiven aan het fruit dessert toevoegen.
Zaterdag avond bij vrienden eten en natuurlijk veel te laat gevolg deze morgend pas rond 11u begonnen met alles voor te bereiden. om 14u nipt klaar juist voor onze gast aankwam.
Rond 11u zijn we dus eerst begonnen met alles klaar te zetten en uitzoeken met wat ik eerst zou beginnen. De calamares moeten eerst nog ontdooien en de gedroogde boschampignons moeten een halfuurtje weken. dus deze zetten we al klaar. De tomatensaus voor bij de calamares zetten we gelijk op deze moet een 20 minuten inkoken samen met een beetje suiker en 1dl rode wijn.
Terwijl het sausjes rustig staat te pruttelen beginnen we met de klein snijden van de 500gr champignons voor in de lasagne, dit gaat lekker snel dankzij mijn nicer dicer (cadeautje van mijn ventje) en een groot voordeel alles is even groot. De twee courgetten in lange reepen snijden met een dunschiller en als laatste snel de sjalotten en look fijnsnijden.
De look en sjalotten aanstoven en hierbij de champginons (verse en gedroogde) toevoegen en na een paar minuten beetje cayenne peper en 3dl groentenbouillon bijdoen. Nog wat laten na sudderen en ik kan mijn lasagne samenstellen. Eerste en laag champignons, dan de vellen lasagne. Daarop de pesto rosso en de reepen courgette. Dit herhalen tot alles op is (eindigen met een laag champginons) daarboven op de geraspte kaas gemengd met chapelure. En presto de veggie lasagne staat klaar om in de oven te gaan.
De tomatensaus voor het voorgerecht is ondertussen ook voldoende ingekookt en kan opzij, de calamares zijn nog niet voldoende ontdooid dus gaan we voort met het apertief hapje. Crostini con funghi, enkle de champginons klein snijden in de pan en kruiden met tijm, rozemarijn, peper en lookpoeder.
Voor het dessertje heb ik een verse fruitsla voorzien met ricotta, hier niets moeilijk aan het fruit schillen, klein snijden en opsmaak brengen met Cointreau. De ricotta mengen met bloemsuiker, vanille extract en een mespuntje kaneel.
Ondertussen zijn de calamares volledig ontdooit en kan ik ze omwentelen in de chapelure en perterselie.
Alles staat juist optijd klaar en ons avondje kan beginnen.
Met de Lente in het land krijg ik weer kook kriebbels.
Pasen is ook weer niet ver af maar eerst gaan we voor lekker Italiaans, kwestie van er terug in te komen het is weer eventjes geleden dat ik mij nog is aan een uitgebreidt dinner heb gewaagd. Mijn inspiratie haal ik natuurlijk uit
Lekker Italiaans:
Op het menu:
Aperitief hapje- Crostini con funghi: een simpel hapje met lekkere champignons (ik gebruikt wel kastanje champginons persoonlijk vindt ik deze beter van smaak en structuur) en op warm stukje ciabatta, en als drankje een Martini.
Voorgerechtje - Gefrituurde inktvisringetjes met tomatensausje: nog niet geprobeerd maar kan nooit niet slecht zijn calamares zijn altijd lekker en deze mag je zelf paneren. Het sausje zelf ziet er ook lekker uit, krijg er al honger van naar de foto's te zien.
Hoofdgerecht - Veggie Lasange: mmmmm met lekkere gedroogde boschampignons en verse (kastanje)champignons. Het enige probleem dat ik vorige keer had was dat ik te weinig had zien da ik beetje meer kan maken deze keer. Hoewel ik natuurlijk voor 4 gangen ga heb ik deze keer misschien wel genoeg en een stukje brood gaat er altijd bij.
Nagerecht - Verse fuirtsla met ricotta: lekker fruitig en licht
Pouse-cafe - Caffè allamaretto: de afsluiter natuurlijk kan een beetje amaretto niet missen bij Italiaans.
De vraag blijft natuurlijk halen wij het dessert het voordeel is da ik dit opvoorhand klaar kan hebben staan en dat het zeker lekker fris gaat zijn.