The Experiment I: Butterbeer finding the right Ale
Komende Zaterdag is het zo ver ik ging aan mijn eerst experiment beginnen. Ik geef toe ik ben vrij simpel begonnen niet echt veel werk aan het maken van Butterbeer, dus waarom zou ik het een experiment noemen, het is iets dat sinds de Tudor tijd niet meer is gemaakt. Om eerlijk te zijn, als de boeken van Harry Potter er niet waren geweest, wie zou het zich nog herinneren? Enkel diegenen die zich interesseerden in koken en meer nog oud recepten, zoals Heston Blumenthal, die het recept terug in leven heeft geroepen.
Het grootste struikel blok was wel de Ale die in het recept staat, er zijn er zoveel en nergens vindt ik welke Ale er is gebruikt. Bij Tudors zitten we natuurlijk in Engeland en dacht ik Guiness maar dit is een Stout en nog wel een Ierse. Ik ben dan maar begonnen met het opzoeken wat nu juist een Ale is, op wiki staat het volgende.
The higher proportion of pale malts results in a lighter colour. The term "pale ale" first appeared around 1703 for beers made from malts dried with coke, which resulted in a lighter colour than other beers popular at that time. Different brewing practices and hop levels have resulted in a range of taste and strength within the pale ale family.
Dit geeft mij niet veel meer informatie spijtig genoeg, dus ga ik het anders aanpakken en gewoon tussen onze Belgische bieren op zoek naar een echt Ale. En wonder boven wonder ik heb hem gevonden, hoe kon het ook anders mijn eigen lievelings- bier is een echt Scotch Ale de McChouffe.
A thistle-shaped glass complements Belgian "scotch" beers.
These sweet, heavy-bodied brown ales represent a style which originated in the British Isles. The Caledonian theme is usually heavily emphasized with tartan and thistles appearing on labels. Examples include Gordon's, Scotch de Silly and Achouffe McChouffe
En inderdaad dus onze kenmerkende Chouffe kabouter heeft een echt Schots rokje aan op de flessen van McChouffe (en de Mc geeft het natuurlijk ook weg). Nu nog zon Thistle-shaped glas vinden maar das iets anders.
Het enige nadeel dat ik hier zie is als het experiment mislukt heb ik wel 500ml goede McChouffe verpest .
Iedereen kent het wel Butterbeer, het te drinken drankje in de Harry Potter serie. maar blijkbaar kwam dit niet uit de fantasie van JK Rowling, het bestond al in de tijd van de Engelse Tudor's, toch als we Heston Blumenthal mogen geloven. Hij heeft voor zijn tv show Heston's Feasts een aflevering over de Tudor periode gemaakt.
Toen ik deze aflevering zag wou ik het toch ook eens uitproberen, maar eerst is goed uitzoeken wat het juist is en hoe we het kunnen maken.
Op de Wiki staat het volgende over butterbeer: "Butterbeer was a real drink, the earliest reference to Buttered Beer is from The Good Huswifes Handmaide for the Kitchin, published in London in AD 1588, made from beer, sugar, eggs, nutmeg, cloves and butter back in Tudor times. Another old recipe for Buttered Beer, published by Robert May in AD 1664 from his recipe book The Accomplisht Cook, calls for liquorish root and anniseeds to be added."
Dit is ook het recept dat Blumenthal heeft gebruikt, dit zijn zijn ingrediënten en bereiding.
-500ml ale -Yolks from 2 medium eggs, whisked -60g sugar -Dash of nutmeg -15g unsalted butter
Method: How to make butterbeer Pour the ale into a warm pan on a medium heat. When the beer begins to come to the boil take off the heat and add the whisked egg yolks, sugar and nutmeg. Return the pot to a low heat (to stop the eggs from scrambling) and stir for 2 minutes. Take off the heat and whisk in the butter. Decant into your finest flagon and chug.
Dan is alleen de vraag welk bier kan ik het beste gebruiken?