Het was eindelijk prachtig weer
dit weekend, en toen ik zaterdag in de
winkel stond kon ik niets anders doen dan aan een BBQ en picknick denken. Aangezien
wij op een apartement wonen is het altijd moeilijker om een BBQ te doen, al
goed heeft mijn moeder een terras BBQ klein maar toch handig voor met 4 te
kunnen genieten. Snel eventjes gebelt om te vragen of zo ook goesting hadden en
een paar stukjes vlees gekocht (kleine worstjes, gemarineerde kippefilet en
hamburgers) dit samen met een beetje brood en een snelle aardappel sla en we
konden genieten op het teras in het zonnetje J.
Voor zondag had ik beter gepland
smorgens alles klaar gemaakt voor de picknick. We hadden Martini Royal klaar
gezet, drie soorten wraps eentje een griekse stijl met tzatzike, kipfilet, feta
en slamix de tweede met Philadelphia, zalm en sla en als laatste eentje met
houmous, gegrilde paprika, zwarte olijven en sla. Er waren ook nog broodjes met
onder andere gerookte markreel, BLT en bacon met eiersla. De picknick werd
afgerond met lekker vers fruit en ijscream.
Nu zit ik nog met een helehoop
wraps over en de Mexicaanse sfeer blijft mij toch een beetje bij, daarom ga ik
deze week Enchilades met Kip maken hopelijk lukt het maar eerst een goed
receptje vinden.
Een week zo lang hebben we het volgehouden :p, ikzelf zou het langer kunnen volhouden maar omdat het moeilijker ligt voor mijn ventje met de uren en het nieuwe werk hebben we maar besloten om het zo te laten en gewoon gezond te eten en toch nog proberen te sporten (dat deel ga ik proberen te blijven doen). Gezond eten en bewegen dat moet wel lukken he.
Wij genieten toch veel te veel van lekker eten, de echte bourgondische levensstijl. Ik heb wel gemerkt dat ik na Schotland niet meer ben bij gekomen (ook wel niet afgevallen) dus denk ik wel dat ik nog redelijk gezond kook alleen die 10 kilo zou er toch echt afmoeten, ik voel mij wel goe maar het zou toch nog beter zijn. Echt van wakker liggen ga ik toch ni doen gewoon genieten en we zien wel ik heb een jaar de tijd en het is vorige keer ook gelukt zonder al de veel moeite te doen.
Ons weekendje zit er weer
op en spijtig genoeg zitten wij terug in de werkelijkeheid. We hebben
echt genoten van het mooie weer, de gezellig standjes, het lekere
eten en het nog lekeredere drink (er gaat toch niets boven lekker
honingbier of een warme mede). Fototjes van het eten zijn er spijtig
genoeg niet gemaakt sorry maar we waren de veel bezig met het op te
eten , vooral het vlees on a
stick of bread on a stick stok brood op een echt stokje. Er was weer
veel te zien en veel te kopen we zouden echt onze visa niet mogen
meenemen naar het event maar toch ik ben super blij met de jas die we
voor mijn ventje hebben gevonden en het kleine manteltje voor mij,
dat had ik op het moment zeker nodig om mijn verbrande shouders te
beschermen tegen nog meer zon.
Op zondag zijn we zelfs
een paar keer op foto gezet dus ben ik nu vollop bezig naar die
fotos te zoeken, heb ondertussen van 1 fotograaf al een copietje
gekregen en ben super content. Het doet echt goed je zelf zo te zien
ook al ben ik nog iedere keer verlegen als ze een foto willen maken.
Anyways,
Nadat we mijn ventje zijn
Victoriaans jas en hemd hadden gekocht gingen we opzoek naar mijn
vriendin. Na een leuke dag met haar kwam het ter spraken dat zij
volgend jaar haar trouwjurk terug zou aandoen, nu normaal had ik dat
dit jaar ook wel willen doen maar ik zou hem toch eerst nog is moeten
passen ik ben toch een kleine 10 kilo bijgekomen (Huwelijksreis naar
Schotland) en die zit ook een beetje op mijn buikje, en ik durfde
niet goed. Had het zonde geweest hem mee te nemen en hem toch niet
aan te kunnen doen. Maar nu zeker met de nieuwe jas ga ik er volgend
jaar toch voor gaan, dus nu:
The Challenge
Doel: zeker 10 kilo kwijt
raken (15 mag ook)
Tijdspannen: 1 jaar
Start Datum: 29/04/2013
Een jaar tijd is zeker
lang wij hebben die voor ons huwelijk ook al gedaan op kortere
termijn de nodig killos kwijt geraakt. Mijn gewicht is gelukkig
wel stabiel en ik moet eigenlijk alleen het bijgekomen gewicht van
Schotland kwijt raken. De reden da ik nu terug beging is omdat de
lente en zomer een gemakkelijkere periode zijn om alles kwijt te
raken, je eet al lichter dan in de herfst en winter omdat je minder
zware kost nodig heeft, in de winter moet je alles opbouwen.
Wat ik wel niet ga doen
is een crash dieët dit hebben wij vorige keer ook niet gedaan, je
moet vooral je eet gewoonte aanpassen. Ik had in het begin vooral
moeite om voor 2 te koken en at de volgende middag altijd het eten
van de dag ervoor op, dit gaan we dus niet meer doen.
Wat we wel gaan doen is
naast gezonder en evenwichtiger eten ook terug wat meer bewegen. Het
wordt tijd om onze Badminton raketen weer boven te halen, zeker nu
mijn ventje meer thuis gaat zijn savonds met zijn nieuw werk.
Daarnaast ga we ook een crosstrainer aanschafen (de fiest is niet zo
leuk en doet een beetje zeer) en natuurlijk proberen veel water te
drinken. Ik ga nu wel niet alles laten vallen, er mag nog altijd
genoten worden van het leven en de kleine dingen.
Ivm met het eten ga ik
een 10 weken plan volgen en zodoende echt terug leren eten smorgen,
smiddags en savonds en twee tussendoortjes. Kleinere proties
verspreid over heel de dag dat is de bedoeling. Het Start to Eat
programma (in samenwerking met Start to Run), is volledige terug te
vinden op Start
to Eat en bevat schemas, recepten en boodschappenlijstjes
(voor 1 persoon) voor de 10 weken dat het programma loopt.
Aangezien vis niet een
van de lievelings dinge is die mijn ventje eet ben ik vollop bezig
die recepten aan te passen. Soms is dit gemakkelijk en pas ik het
gewoon aan met kabeljauw andere momenten is het moeilijker. Ook kaas
kan soms een probleem zijn en da zoek ik een alternatief voor hem.
De zaterdag was het zover ik heb mijn butterbeer gemaakt naar het oude Tudor recept en eerlijk waar het was echt lekker . Om te maken is het heel simple en je hebt niet veel nodig, ik raad aan zeker een goed bier te kiezen eentje dat je zeker lekker vindt. Zorg dat alles klaar want van zodra het bier aan het kook punt is voeg je de suiker, het eigeel en de nootmuskaat toe. Het aroma van het warm bier komt vrij en de kleur wordt zeer snel lichtbruin. Een twee minuten kloppen en daarna de boter toevoegen.
De McChouffe zijn smaak blijft wel behouden en alle aromas blijven in het bier maar worden verzacht door de toevoeging van het suiker en de boter. En lekker warm biertje om te genieten bij koud weer het gaat heel zacht naar binnen. Ik raad zeker aan om het warm te drinken dat geeft de beste smaak. We hebben een kleine 500ml bier onders ons 4 verdeeld zon grote Pint is toch iets te veel voor de mannen omdat het wel zoet is maar met een klein proevertje was iedereen blij.
Breakfast at Winterfell.
Zalig gewoon, maar woorden zijn er niet voor nodig om dit ontbijt te omschrijven. Het bestond uit Zwarte woud hesp (goed gebakken natuurlijk), twee zacht gekookte eitjes, Lekker boerenbrood, een stukje cheddar en bosbessen confituur. Dit alles werd samen met een warm tasje munt thee doorgespoeld. Het scherpe van de cheddar wordt door de confituur verzacht en alles geeft je echt een voldaan gevoel. Wij hebben hier met twee lekker van genoten het was een goed en stevig ontbijt en paste perfect bij het kouden weer, zeker de thee op het einde. Ik heb ook de presentatie van de site overgenomen en hun tip voor de eitjes te serveren op een stukje uitgeholde korst, zodat het echter leek, we waande ons eventjes in het kasteel van Winterfell als gasten bij de famillie Stark. Ik was hier heel content van.
Het 3de sezioen van A Game of Thrones naar de boekenreeks van George R.R. Martin A Song of Ice and Fire, gaat op 31 maart in permiere in America. Naar aanleiding van deze reeks worden er blijkbaar toch een aantal dinner parties gegeven, al we de facebook pagina van Inn at the Crossroads mogen geloven.
Inn at the Crossroads is begonnen als en blog waarbij twee dames het op hun hadden genomen om de vele gerechten die George R.R. Martin in zijn serie beschrijft uit te proberen. Vorig jaar hebben zij een boek uit gebracht A feast of Ice and fire, hierin staan al verschillende van de recepten en blijkbaar volgen er nog meer.
Ik had deze site vorig jaar al ontdekt en speelde ook met het idee het kookboek aan te schaffen en enig nadeel dat daar aan vast hangt is dat het volledig in Engels is, op zicht geen probleem maar ze gebruiken andere maten en gewichten, en dat kan voor problemen zorgen zeker bij deserten.
Een ontbijtje daar tegen zorgt voor minder problemen. Aangezien mijn ventje dit weekend een nachtje heeft dacht ik hem om zondag te verassen met Breakfast at Winterfell.Dit gaat zeker een lekker brunch zijn denk ik. Het ontbijt komt uit de boek A game of Thrones
There was much more than shed asked for: hot bread, butter and honey and blackberry preserves, a rasher of bacon and a soft-boiled egg, a wedge of cheese, a pot of mint tea. And with came Maester Luwin. -A Game of Thrones
De site zelf geeft de volgende ingrediënten voor een groot ontbijt voor twee :
2 eggs
6 strips of bacon
4 small slices rustic bread
butter, honey, and berry preserves
sharp white cheese, such as cheddar
2 mint tea bags
Hoewel mijn ventje geen kaas lust hou ik deze er toch in omda ik zelf het toch wel graag eet, zeker een Cheddar. De foto van op hun site zal ik zelf niet kunnen maken maar ik doe mijn best om toch voor een mooie te zorgen en post hem zeker op mijn Facebook.
Zoals altijd zijn is het verloop van de week niet altijd wat er gepland staat, zoals bijvoorbeeld zaterdag. Staan wij klaar om naar de winkel te gaan en vragen of mama mee wil, werden wij promt uitgenodig om mee pannekoeken te eten daar zeggen wij natuurlijk geen nee tegen. Eventjes snel aanpassingen maken en twee gerechtjes werden geschrapt en eentje van plaats vershoven en dan op naar de winkel met heel de famillie :).
Zaterdag:
Op de planning stond normaal dus de asperges op z'n vlaams met de Gentse waterzooi dit is dus verander naar Pannekoeken bij de mama ook nog wel echt Belgisch dus past het perfect in onze week.
Heb al we de voorbereiding voor ons dessert voor zondag gemaakt dus is dus een chocolade kastanjerol dit moet een nachtje in de diepvries staan en zondag moet ik dan de amandelen met caramel daar ronddoen ben benieuwd het mengsel smaakt al wel heel goed.
Zondag:
Hier is alles hetzelfde gebleven we houden het dus op onze tomatensoep met balletjes en het gehakt met krieken. S'morgens eventjes begonnen met de soep te maken dan staat die al volledig klaar voor s'avonds en de de voorbreiding van het gehakt. Een deel van het gehakt wordt gemend met mosterd en een beetje worchestershire saus daar rol ik dan balletjes van voor in de soep maar het meerendeel wordt gebruikt in de firkandellekoek. Hier meng ik het gehakt (een kleine 800gr) met twee eieren en 100gr paneermeel.
Als dit gebeurt is het de bedoeling om de krieken in het gehakt te verwerken en deze samen een uur en half in de oven te zetten. Mijn eerste poging ging niet zo best had eerst het gehakt in twee gedeeld en alle twee plat gerold op een van de helften leg ik dan de krieken en daar op de tweede helft mooi afwerken en in de schaal. Spijtig genoeg lukt dit dus niet alles eruit en terug op niet. Het volledig gehakt uitrollen in het midden de krieken en dan dichtrollen met de folie en de kantjes dicht vouwen, dit lukte veel beter les voor volgende keer :).
Zowel de soep als het gehakt zijn zeker in de smaak gevallen, het sausje met het kriekenbier volgende keer toch nog meer indikken maar van smaak zeker niet mis. Het Dessert daar zijn we niet aan geraakt, hier ook problemen met de afwerking. De smaak zit zeker goed maar om er mooie rolletjes van te maken niet zo gemakkelijk misschien maandag terug opnieuwe proberen.
Maandag:
op de menu stond normaal de witloofrolletjes maar deze hebben we laten vallen voor de pannekoeken van zaterdag (de gentsewaterzooi hebbe we dus bijgehouden). We hebben gekozen voor de kabeljauw, het is een redelijk simple receptje maar o zo lekker en vrij snel klaar ook. Het is de bedoeling dat we de aardappeltjes samen met de prei koken en puree van maken. De kabeljauw wordt in gevogelteboulion en grimbergen bier gepocheerd en van dat vocht wordt dan een lekker sausje gemaakt. De kabeljauw gaat dan nog eventjes in de oven om de kaas die gemengd wordt met kervel erop te laten smelten.
Al bij al was dit toch een super lekker receptje, heb het ook al meedere keren klaar gemaakt en de saus maakt het echt af, de vis met het kaasjasje erbij en de puree is echt een winnende combinatie.
Dinsdag:
Vandaag lekker een dagje vrij dus kan ik vrij veel doen. Op het menu staat vandaag de Gentse Waterzooi en ik ga ook het stoofvlees voor woensdag klaar maken dan is da na het werk ook in order. Dit is natuurlijk een snelle versie van de Waterzooi normaal gebruik je de volledige kip en maak je daar en boulionneke van maar ik ga voor de kippefilet en twee boulionblokjes veels simpelere en sneller. De kip rustig gaar laten worder in voldoende water, wijn en de boulion blokjes, kruiden met tijm laulier en peterselie, ondertussen de groentjes aanstoven. Als de kip gaar is uit het kookvocht halen en bij de groentjes gieten. De aardappeltjes en in stukken gesnede kip toevoegen en rustig voort laten pruttelen.
Voor woensdag maakte ik ondertussen een lekker potje stoofvlees, of dit was toch de bedoeling. Alles zoals normaal gedaan enkel de leffe vervangen door een orval dit ik nog had staan en een extra zakje van maggie idee van de dag toegevoegd. Alles op een zacht vuurtje gezet zodat het minsten een uur kon sudderen. Dat had ik dus beter niet gedaan na een halfuurtje ging ik eventjes kijken en de bodem was aangebrand, de saus veel te dik en te zout. Conclusie geen zakjes van maggi meer gebruiken. Redden wat er te redden valt en hopen dat het stoofpotje nog kan redden voor woensdag.
De Gentse waterzooi moest voor het serveren nog eventjes afgewerkt worden met een eierdooier en room om een beetje binding te krijgen. En na een leuk dagje uit hebben er toch 5 mensen van gegeten. Eerlijk is het geen slecht recept maar ik ga toch meer aan de afkruiding moeten werken.
Woensdag:
Redden wat er te redden kan, maar dat is spijtig genoeg niet veel beetje water bij de saus toegevoegd en opgezet, natuurlijk heeft het vlees niet lang genoeg kunnen gaaren en is het redelijk taai, de saus zelf is kwa smaak veel te zout voor ons en de orval zelf is ook niet echt een voltreffer. Al goe da we de frietjes toch bij het frituur zijn gaan halen. Volgende keer gewoon terug zoals normaal en niet meer werken met zakjes van maggi.
Donderdag:
Een lekker steak met pepersaus, gebakken patatjes en een simple slaatje. En wij hebben echt genoeten van ons eten.
Het slaatje was simple, een zakje gemengde sla, kerstomaatjes en een beetje komkommer. Hierbij komt dan een dressing van yoghurt met mierikswortel. Dit een beetje laten intrekken en ondertussen de steak bakken, en natuurlijk de patatjes, die al waren voorgekookt door mijn ventje. Als de steak goe is de pan blussen met een scheut cognac een beetje kalfsfond toevoegen samen met room en peperbolletjes. Eventjes laten inkoken en serveren maar. Dit was echt super lekker, het vlees smolt gewoon op de tong, de saus was echt goed van smaak en het slaatje lekker fris. Dit was toch de winaar van de week, niets mis gelopen en super lekker gewoon.
Na een zalig weekendje Elf Fantasy Fair en al dat lekker en speciaal eten en drinken heb ik weer zin gekregen om iets speciaal's te doen. Ik ga voor mijn ventje en mijzelf is lekker belgisch koken volgende week. Dat wordt weer lekker in de boeken neuzen opzoek naar echte Belgische kost, met of zonder een speciaale toets.
Hoe kan men dit het beste omschrijven? Volgens Wikipedia als volgt:
De Belgische keuken staat bekend om zijn "Bourgondische levensstijl" deze richt zich vooral op goed eten en drinken, een goede kwaliteit en kwantiteit. Ze is een zeer gevarieerde nationale keuken. Terwijl een thuisbereiding eerder degelijk en landelijk is, is de fijnere kookkunst van het restaurant sterk door de Franse keuken beïnvloed, met dewelke ze dikwijls ook kwalitatief wordt gelijkgesteld. België heeft per inwoner dan ook evenveel Michelinsterren als Frankrijk.
Elke streek heeft natuurlijk ook zijn eigen streek en seizoensgebonden prodcuten en dit blijkt ook uit de verschillende gerechten per streek. Aan de kust worden deze door mosselen en vis overheerst, terwijl in de Ardennen vooral wild wordt gebruikt. In het buitenland staan wij dan meer bekendt om onze Belgische chocolade (vooral de pralines), de Brusselse wafel, de Belgische frieten, de Belgische kazen, alsook het Belgisch bier (waarvan er meer dan 1000 verschillende soorten zijn).
Vanaf dit weekend (28/04/2012) tot donderdag staat ons eten dus in teken van ons land en onze Bourgondische levensstijl, met onder andere volgende gerechtjes
Zaterdag 28/04: Asperges op Z'n Vlaams (Colruyt: Lekker Belgisch) en Gentse Waterzooi (Colruyt: Wild en gevogelte)
Zondag 29/04: Tomatensoep met balletjes (Colruyt: Lekker Belgisch), Gehakt met krieken (Colruyt: Belgische bieren), en een chocolade kastanje rol als dessertje (dit stond al gepland anders had ik voor een speculaas taart gekozen)
Maandag 30/04: Hespenrolletjes met witloof en kaassaus (Njam: Meesterlijke Klassiekers Peter Goossens)
Dinsdag 01/05: Kabeljauwfilet met puree van prei en een Grimbergesausje (Colruyt: Lekker Belgisch)
Woensdag 02/05: Stoofvlees met donkere Leffe (Colruyt: Lekker Belgisch)en echte belgische frietjes van het frituur
Donderdag 03/05: Steak met pepersaus en gebakken aardappeltjes (Njam: Meesterlijke Klassiekers Peter Goossens)
De meerderheid van de gerechtjes zijn natuurlijk al gemaakt, sommige zelfs meerdere keren maar andere zoals de asperges zijn de eerste keer. Voor de Steak en de Witloof ga ik deels Peter Goossens volgen maar sommige dingen ga ik toch zelf aanpassen kwestie van het een eigen toets te geven.
Het meeste werk gat toch in het gehakt met de krieken zitten maar dan kan ik dit nog een keertje oefenen staat namelijk geplant voor een bepaald etentje (later meer over), voor de rest valt het allemaal wel mee alleen oppassen met de Waterzooi zodat hij deze keer niet gaat schiften .
Had ook nog graag een kalfsblanquette gemaakt maar dat vraagt te veel tijd en dan kies ik liever voor het stoofvlees met frietjes, de steak zal daarom eerder met gebakken aardappeltjes zijn want twee keer, frietjes is toch iets te veel van het goede, en die wordt dan met een lekker slaatje en dressing geserveert.