Terwijl ik met de voorbreidingen bezig ben voor ons paasmenu, ontdekte ik dat het vandaag St. Patricks Day is voor onze Ierse Noorderburen. Wat bij dan vooral opkomt zijn de braspartijen en groen. Eventjes verder neuzen op het internet en dit is wat ik vondt.
Op Wikipedia:
St. Patrick's Day (Iers-Gaelisch: Lá Fhéile Pádraig) is de nationale feestdag van Ierland, Noord-Ierland, Montserrat en de Canadese provincies Newfoundland en Labrador. De feestdag valt op 17 maart, waarbij men de beschermheilige van het land, Sint-Patricius herdenkt. Overal in Ierland wordt dit uitbundig gevierd met openluchtconcerten, kermis, een grote optocht en vuurwerk bij de rivier de Liffey in Dublin. Groen is de kleur die met het festival wordt geassocieerd. Feestgangers dragen meestal groene kleding en men kan bijvoorbeeld groen bier kopen op deze dag.
Allemaal goed en wel maar nu weet ik nog niet wat ze eten, buiten het groene bier maar dat is eerder drinken. Dus de zoek opdracht een beetje aan passen en ik kom op en interestante site terecht kookrecepeten, een kwestie van smaak! . Met een waaier aan verschillende gerechten en zelfs een aangepast 4 gangen menu. Nu dit jaar kan is spijtig genoeg geen volledig menu serveren maar misschien volgend jaar.
Heb wel een paar super leuke drankje gevonden:
·Hot Toddy: denk niet dat ik aan de whisky van mijn ventje mag zitten maar mischien volgend jaar iets voor op 11 januari Hot Toddy Day
·Shamrock Shake: deze ziet er zeker een winnaar uit alleen de muntextract vinden zal wat moeilijker zijn.
In ieder geval deze datum voor volgend jaar zeker opschrijven zodat ik hun St. Patricks Days menu kan uit testen het ziet er in ieder geval al super lekker uit. En proberen we zeker de Shamrock Shake een keertje uit.
Vorig jaar had ik het idee om een paas BBQ te doen deze is mede door het weer in het water gevallen dus zullen we dit keer maar iets simpler houden.
Er zijn twee opties:
Of ik maak zelf een volledig menu
Of ik kies voor iets simple uit de lidle paas gerechten
Dit wordt overleggen me de famillie. Als we voor optie een gaan zorg ik er toch voor dat het meeste opvoorhand kan worden gedaan zodat er op het moment zelf meer tijd is voor gezellig samen zijn, en niet de stress van het koken.
Het eerste wat we doen is colruty website door neuzen, daar staan toch altijd leuke recepten tussen en de site zelf is zeer gebruiks vriendelijk.
Aperitief zelf staat er nog genoeg in onze bar dus daar hoef ik mij al geen zorgen over te maken. Voor het hapje zou ik liefst iets in een glaasje doen, vindt ik altijd zo leuk om te serveren.
Dus voor het volledige menu dacht ik aan het de volgende keuzen. Nu moeten we enkel nog bespreken wat het uiteindelijke menu gaat worden.
Apertief hapjes: hier eigenlijk maar een keuze die iedereen lekker zou vinden (en natuurlijk in een glaasje)
Gisteren was het zover de Kookkriebles hebben het terug overgenomen en omdat de Lente terug in het land was kon ik het niet laten om Italiaans te koken. Hoewel als ik nu naar buiten kijk het lang zo'n goed weer niet meer is als vorige week. Het is al heel de dag aan het sneeuwen en de temperaturen zijn terug gedaalt tot aan het vriespunt. Toch had is het mij gisteren gelukt om de Italiaanse sfeer te creëren.
Klokslag 2 uur staat mijn vriendin aan de deur de voorbereidingen waren juist klaar dus konden we samen gezellig in de zetel gaan zitten met een tasje thee (om op te warmen) en een beetje bij praten. Rond een uur of 3 serveren we ons aperitief hapje samen met een glaasje Martini Rosso of Fiero. De Crostini con funghi geserveert op ciabatta. Nu de klein honger gestild is leggen we het kleintje in bedje voor een dutje en gaan wij eventjes snel met de hondjes buiten een frisse neus halen voor we ons aan de rest van de gerechtjes wagen.
Terug binnen zetten we alles klaar om de calamares te frituren, een job voor mijn ventje, en in en mum van tijd is alles op. Het glaasje wijn (een Italiaans witte Pinot Grigio en rode Merlot) valt ook best te smaken. De oven wordt opgezegt zodat we ons hoofdgerecht de Lasagne kunnen afwerken. Na een goed halfuurtje mag hij uit de oven en is hij klaar om op te eten.
Het kleine stukje dat over is gaat in een zakje klaar om mee te nemen. We zetten ons terug in de zetel nog nagenietend van het eten en de wijn voor we ons aan het dessert wagen. Ben toch blij dat ik voor een licht fruit dessert heb gekozen inplaats van iets zwaar.
Voor mij was de avond zeker geslaagd heb toch geen problemen gehad met de gerechten, alles was zeker optijd klaar en buiten het dessert (en een klein stukjes lasagne) is alles op.
Nu kunnen we ons voorbereiden op het paas dinner en opzoek gaan naar nieuwe uitdagingen
Iedereen kent het wel Butterbeer, het te drinken drankje in de Harry Potter serie. maar blijkbaar kwam dit niet uit de fantasie van JK Rowling, het bestond al in de tijd van de Engelse Tudor's, toch als we Heston Blumenthal mogen geloven. Hij heeft voor zijn tv show Heston's Feasts een aflevering over de Tudor periode gemaakt.
Toen ik deze aflevering zag wou ik het toch ook eens uitproberen, maar eerst is goed uitzoeken wat het juist is en hoe we het kunnen maken.
Op de Wiki staat het volgende over butterbeer: "Butterbeer was a real drink, the earliest reference to Buttered Beer is from The Good Huswifes Handmaide for the Kitchin, published in London in AD 1588, made from beer, sugar, eggs, nutmeg, cloves and butter back in Tudor times. Another old recipe for Buttered Beer, published by Robert May in AD 1664 from his recipe book The Accomplisht Cook, calls for liquorish root and anniseeds to be added."
Dit is ook het recept dat Blumenthal heeft gebruikt, dit zijn zijn ingrediënten en bereiding.
-500ml ale -Yolks from 2 medium eggs, whisked -60g sugar -Dash of nutmeg -15g unsalted butter
Method: How to make butterbeer Pour the ale into a warm pan on a medium heat. When the beer begins to come to the boil take off the heat and add the whisked egg yolks, sugar and nutmeg. Return the pot to a low heat (to stop the eggs from scrambling) and stir for 2 minutes. Take off the heat and whisk in the butter. Decant into your finest flagon and chug.
Dan is alleen de vraag welk bier kan ik het beste gebruiken?