Voor mij is het Halloween season
van start gegaan, toch een van de belangrijkste seizoenen in mijn leven. Ik ben
altijd al van geweest van de Herfst, ben dan ook een herfst kind geboren op de
24st september heb prille begin van dit seizoen wanneer alles mooie bruinen
tinten krijgt, het blijft toch iets speciaal. Dit jaar zal ik op 31 October
twee jaar getrouwd zijn en geven we weer een gezellig halloween feest voor de
famillie. Na vorig jaar een volledig uitgewerkt menu te hebben gaan we dit jaar
voor iets simpleren een hapjes buffet. Meer voorbereiding, minder werk in de
keuken als de gasten er zijn.
Dit weekend gaan we ons bezig
houden met ons appartementje voor te bereiden en als een paar hapjes uit te
werken, we hebben in de loop van dit jaar al heel veel bij elkaar gezocht en nu
wordt het test tijd J.
Het belooft een druk weekend te worden.
Vorig zondag 30 juni zijn we
lekker gaan eten in de Chi Chis int stad, voor de verjaardagen van mijn ouders
en ventje. Eerst hebben we genoten van een flinke wandeling van bij ons thuis
tot aan de groenplaats, het weer was zalig de hondjes hebben ook lekker
genoten. Op de groenplaats aangekomen ben ik tussen het volk gedoken om snel 3
bierglazen voor het bier passie weekend te kopen. We hebben een aantal lekker
maar ook en aantal minder lekkere bieren geproeft en na nog een kleine
wandeling zijn we bij het restaurant Chi Chis beland.
Voor wie van Tex-Mex houdt is dit
wel een leuk restaurant, alles staat in teken van deze keuken. Hun Margarittas
hebben we overgeslagen na al het bier dat we op hadden en in de plaats heb ik
met papa gekozen voor een mocktailDe
Colada of Brisa (en pina colada) en de Daiquire Strawberry. Lekker fris en
gezondvol met verse fruit en zomers
smaken.
Het voorgerechtje bestond uit
twee Gegrilde quesadillas de Chicken Barbecue en Beef versie. Deze heb ik
altijd zelf al willen maken maar het lijkt mij niet echt gemakkelijk zal mij er
toch is aan moeten wagen. Zeker de Chicken Barbecue was heerlijk de smaak van
de barbecue saus alleen al. De quesadillas werden vergezeld van zure room,
guacamole en salsa. Zeker een aanrader.
Nu de hoofdgerechten, en geloof
mij je krijgt waar voor je geld.
Onze vlees liefhebber mijn vader
heeft gekozen voor de Mixed Grill Chi Chis stijl (en Texcaans), en super
mengeling van ribbetjes (deze waren iets te droog) germarineerde kippen borst,
mergeuze worstje en een gemarineerde lamsbrochtte, geserveerd met béarnaisesaus,
dikke patatoewedges en gegrilde groentjes waaronder een overheerlijke stukje
maiskolf.
Mijn ventje koos voor de chicken
pepper burger ook met de patatoewedges en ons mama voor de Oceaan Salad. Deze
werd heel leuk geserveerd in een gefrituurde tortillia. Het einige spijtige dat
er was we denken (weten bijna zeker) dat de gerookte zalm niet echt is de kleur
was veel te licht en hij smaakte ook veel te zout voor ons mama, de coleslaw
was gewoone ijsberg sla. Al bij al was hij toch wel lekker en zeker voldoende
kwa portie. De scampietje zagen er ook zeer lekker uit.
Ik had voor de chicken ensenada
gekozen en heb maar de de helft op gekregen, het was lekker en veel. Dat maakte
het juist spijtig dat het zoveel was op de duur stak het mij een beetje tegen.
We hebben in ieder geval genoten
maar spijtig genoeg hebben we het dessert niet gehaald. Volgende keer gaan we
enkel voor de margarittas en het dessert J.
Het was eindelijk prachtig weer
dit weekend, en toen ik zaterdag in de
winkel stond kon ik niets anders doen dan aan een BBQ en picknick denken. Aangezien
wij op een apartement wonen is het altijd moeilijker om een BBQ te doen, al
goed heeft mijn moeder een terras BBQ klein maar toch handig voor met 4 te
kunnen genieten. Snel eventjes gebelt om te vragen of zo ook goesting hadden en
een paar stukjes vlees gekocht (kleine worstjes, gemarineerde kippefilet en
hamburgers) dit samen met een beetje brood en een snelle aardappel sla en we
konden genieten op het teras in het zonnetje J.
Voor zondag had ik beter gepland
smorgens alles klaar gemaakt voor de picknick. We hadden Martini Royal klaar
gezet, drie soorten wraps eentje een griekse stijl met tzatzike, kipfilet, feta
en slamix de tweede met Philadelphia, zalm en sla en als laatste eentje met
houmous, gegrilde paprika, zwarte olijven en sla. Er waren ook nog broodjes met
onder andere gerookte markreel, BLT en bacon met eiersla. De picknick werd
afgerond met lekker vers fruit en ijscream.
Nu zit ik nog met een helehoop
wraps over en de Mexicaanse sfeer blijft mij toch een beetje bij, daarom ga ik
deze week Enchilades met Kip maken hopelijk lukt het maar eerst een goed
receptje vinden.
Vorige weekend weer eens lekker
gegeten een Mexicaans getint menu met vooraf een Middeleeuws festijn.
Zaterdag morgend snel naar de
winkel zodat ik toch genoeg tijd zou hebben om alles klaar te zetten, ons
apartementje nog een beetje op te kuisen en optijd in Deurne kunnen zijn voor de
Middeleeuws Battle om 14u30. Na alles in huis te hebben gehaald in snel tempo
het gevecht met de mango en Ananas aangaan
zodat deze kunnen marineren in donkere rum en rietsuiker en daarna snel het
kruimeldeeg met kokos maken zodat dit al klaar staat en tijdens het
hoofdgerecht de oven in kan.
Als voorgerechtje hadden we
gekozen voor een groentemengeling met Tacos en een dipsausje op basis van (het
kan bijna niet anders) zure room. Snell de groentjes klein snijden met de nicer
dicer gaat dit zeer snel alles mengen het dipsausje maken en de ijskast in. Er
was nog juist tijd over om snel het vlees voor de tortillas klaar de maken en
omdat ik toch vondt dat het een beetje te droog leek heb ik er nog maar een
portie tomatenblokjes aan toe gevoegd.
Snel zelf nog iets eten en dan
richting Deurne waar we hadden afgesproken met onze gasten. Eerst samen naar
het Middeleeuws evenement en juist optijd voor de Battle alleen spijtig dat er
kannonen waren ons Kaytje helemaal overstuurt en in paniek bijna weg gespurt al
goed dat de les goed bleef zitten. Mijn ventje is dan maar weg gegaan van al
dat lawaai volgend jaar nemen we ze zeker niet mee arme meid. Na het gevecht
toch nog eventjes langs het kampement en het marktje da ze hadden neer gezet
(en heb ik mijn boog gevonden voor op de EFF volgend jaar). Nog genieten van
Vino Miel en dan terug richting huis het weer begon sterk af te koelen.
Nog eerst wachten op de babysit
en ondertussen genieten van Elixir de Spa (de lege fles mee naar huis genomen
voor Halloween) nadat de babysit er was zijn we naar het Kiel gegaan voor ons
Mexicaans feest.
Zowel voorgerecht, hoofdgerecht
en dessert vielen goed in de smaak spijtig dat de tortillas uiteenvielen maar
we hebben toch genoten.
Inspiratie voor de gerechten
kwamen uit Colruty kookboek: Onder vrienden.
Voor volgendjaar hoop ik in de
Middeleeuws sfeer te kunnen blijven maar dat kan pas als ik eindelijk A feast
of ice and fire in handen heb.
Terug een etentje aan het plannen voor komende zaterdag 01 Juni. Eerst
samen gezellig met wat vrienden naar het eventement De Quaeye
Werelt in Deurne en daarna thuis goe eten, drinken en ons amuseren.
Dat is toch de planning J
Aangezien ik niet veel tijd heb en niet echt iets op voorhand kan
klaar maken zijn er maar 3 gangen en Sangria, nu alleen hopen dat ik op tijd
naar de winkel geraak voor de avocados anders kan ik nog alles gaan
veranderen. De inspiratie deze keer het kookboek onder vrienden en Mexicaans.
Op het menu staat
Apiritief hapje:
Hier twee keuzes zal het vanavond is aan mijn ventje voorleggen:
Beide zijn bijna hetzelfde alleen eentje is warm en het ander wordt
koud geserveerd, en er zit een klein verschil in de ingredienten.
Het Hoofdgerecht:
Ik ga het mij toch gemakkelijk houden iets dat niet te veel tijd in
beslag neemt en vooral waar we samen van kunnen genieten. Lekkere Mexicaanse
tortilla s redelijk snel klaar de pan op de tafel en vullen maar. Het
voordeel met tortillas is dat we ze samen kunnen klaar maken en iedereen kiest
wat hij of zij erop wil.
Het Dessert:
Een Tropische
kokoscrumble kan perfect smorgens worden klaar gemaakt en rond het
hoofdgerecht de oven in afwerken met lekker vanilleijs meer hebben we niet
nodig.
Drank:
Om te zorgen dat alles voltjes naar binnen gaat een Lekere Sangria en
een paar Mexicaanse getinte cocktails en de avond kan niet meer stuk.
De Planning is er enkel nog de ingredienten en de gasten natuurlijk.
Een week zo lang hebben we het volgehouden :p, ikzelf zou het langer kunnen volhouden maar omdat het moeilijker ligt voor mijn ventje met de uren en het nieuwe werk hebben we maar besloten om het zo te laten en gewoon gezond te eten en toch nog proberen te sporten (dat deel ga ik proberen te blijven doen). Gezond eten en bewegen dat moet wel lukken he.
Wij genieten toch veel te veel van lekker eten, de echte bourgondische levensstijl. Ik heb wel gemerkt dat ik na Schotland niet meer ben bij gekomen (ook wel niet afgevallen) dus denk ik wel dat ik nog redelijk gezond kook alleen die 10 kilo zou er toch echt afmoeten, ik voel mij wel goe maar het zou toch nog beter zijn. Echt van wakker liggen ga ik toch ni doen gewoon genieten en we zien wel ik heb een jaar de tijd en het is vorige keer ook gelukt zonder al de veel moeite te doen.
Ons weekendje zit er weer
op en spijtig genoeg zitten wij terug in de werkelijkeheid. We hebben
echt genoten van het mooie weer, de gezellig standjes, het lekere
eten en het nog lekeredere drink (er gaat toch niets boven lekker
honingbier of een warme mede). Fototjes van het eten zijn er spijtig
genoeg niet gemaakt sorry maar we waren de veel bezig met het op te
eten , vooral het vlees on a
stick of bread on a stick stok brood op een echt stokje. Er was weer
veel te zien en veel te kopen we zouden echt onze visa niet mogen
meenemen naar het event maar toch ik ben super blij met de jas die we
voor mijn ventje hebben gevonden en het kleine manteltje voor mij,
dat had ik op het moment zeker nodig om mijn verbrande shouders te
beschermen tegen nog meer zon.
Op zondag zijn we zelfs
een paar keer op foto gezet dus ben ik nu vollop bezig naar die
fotos te zoeken, heb ondertussen van 1 fotograaf al een copietje
gekregen en ben super content. Het doet echt goed je zelf zo te zien
ook al ben ik nog iedere keer verlegen als ze een foto willen maken.
Anyways,
Nadat we mijn ventje zijn
Victoriaans jas en hemd hadden gekocht gingen we opzoek naar mijn
vriendin. Na een leuke dag met haar kwam het ter spraken dat zij
volgend jaar haar trouwjurk terug zou aandoen, nu normaal had ik dat
dit jaar ook wel willen doen maar ik zou hem toch eerst nog is moeten
passen ik ben toch een kleine 10 kilo bijgekomen (Huwelijksreis naar
Schotland) en die zit ook een beetje op mijn buikje, en ik durfde
niet goed. Had het zonde geweest hem mee te nemen en hem toch niet
aan te kunnen doen. Maar nu zeker met de nieuwe jas ga ik er volgend
jaar toch voor gaan, dus nu:
The Challenge
Doel: zeker 10 kilo kwijt
raken (15 mag ook)
Tijdspannen: 1 jaar
Start Datum: 29/04/2013
Een jaar tijd is zeker
lang wij hebben die voor ons huwelijk ook al gedaan op kortere
termijn de nodig killos kwijt geraakt. Mijn gewicht is gelukkig
wel stabiel en ik moet eigenlijk alleen het bijgekomen gewicht van
Schotland kwijt raken. De reden da ik nu terug beging is omdat de
lente en zomer een gemakkelijkere periode zijn om alles kwijt te
raken, je eet al lichter dan in de herfst en winter omdat je minder
zware kost nodig heeft, in de winter moet je alles opbouwen.
Wat ik wel niet ga doen
is een crash dieët dit hebben wij vorige keer ook niet gedaan, je
moet vooral je eet gewoonte aanpassen. Ik had in het begin vooral
moeite om voor 2 te koken en at de volgende middag altijd het eten
van de dag ervoor op, dit gaan we dus niet meer doen.
Wat we wel gaan doen is
naast gezonder en evenwichtiger eten ook terug wat meer bewegen. Het
wordt tijd om onze Badminton raketen weer boven te halen, zeker nu
mijn ventje meer thuis gaat zijn savonds met zijn nieuw werk.
Daarnaast ga we ook een crosstrainer aanschafen (de fiest is niet zo
leuk en doet een beetje zeer) en natuurlijk proberen veel water te
drinken. Ik ga nu wel niet alles laten vallen, er mag nog altijd
genoten worden van het leven en de kleine dingen.
Ivm met het eten ga ik
een 10 weken plan volgen en zodoende echt terug leren eten smorgen,
smiddags en savonds en twee tussendoortjes. Kleinere proties
verspreid over heel de dag dat is de bedoeling. Het Start to Eat
programma (in samenwerking met Start to Run), is volledige terug te
vinden op Start
to Eat en bevat schemas, recepten en boodschappenlijstjes
(voor 1 persoon) voor de 10 weken dat het programma loopt.
Aangezien vis niet een
van de lievelings dinge is die mijn ventje eet ben ik vollop bezig
die recepten aan te passen. Soms is dit gemakkelijk en pas ik het
gewoon aan met kabeljauw andere momenten is het moeilijker. Ook kaas
kan soms een probleem zijn en da zoek ik een alternatief voor hem.
Dit weekend is her zo ver
eindelijk !!!!! Het evenement waar ik al sinds begin dit jaar naar
uit zie. De Elf Fantasy Fair. De Fair is twee keer per jaar eerst in
April op het domein van het Kasteel de Haar in Haarzuilens (NL), de
tweede editie is in Arcen (NL) in september. De thema's
strekken zich uit van fantasy tot gothic, science fiction,
manga/anime en history en geven internationale schrijvers,
kunstenaars en acteurs acte de présence.
Veel bezoekers verkleden zich als
fantasy-, scifi-, manga-, historisch figuur, zoals personages uit
films, boeken of zelfverzonnen creaties. Eén van de traditionele
hoogtepunten van het evenement is een veldslag
tussen twee LARP-partijen.
Naast al de kleurrijke bezoekers zijn
de standen ook historish aangekleed en natuurlijk ook het eten. Er
zijn veel ambachtelijk gemaakte snacks en maaltijden op het domein
zelf wordt er weinig hedendaags eten gezien. Dat maakt het bezoek aan
de fair helemaal af. Het is een weekend lang en bezoek weg van de
realiteit, recht in de fantasie en de geschiedenis.
Ik ga zo veel mogelijk foto's proberen te trekken van al het lekker eten en uitzoeken hoe ik het zelf kan maken dit wordt nog een echte uittdaing. Ik kan echt niet meer wachten tot zaterdag.
Deze zondag was het zo ver, ik kon eindelijk aan mijn paas menutje beginnen. Ik had verschillende ideetjes opgezocht en aan mijn famillie voorgesteld samen hebben we dan besloten wat we gingen eten.
Aperitiefhapje:
Ons eerst hapje was een kleurrijk glaasje met garnalen dit had ik zelf gekozen de jonagold appels heb ik wel verandered in Granny Smith omdat ik deze liever heb. Ik vondt ook dat ze een frisse toets gaven aan de rest van het hapje. Redelijke snel om te maken en een goed begin J.
Voorgerecht:
Als voorgerecht hadden we een Gevulde pompelmoes met krab, dit was eigenlijk een 50/50 keuze Papa en ik hadden dit gekozen en mijn moeder en ventje voor iets anders. Omdat ik kook was het uiteindelijk mijn keuze. Verbazend genoeg vond mijn ventje het wel lekker. Had eventjes moeite met de pompelmoes leeg te halen zonder het vruchtvlees of the schil stuk te doen. Het vlees heb je nodig voor in de mengeling met krab en asperges en the schil om alles in te serveren. Uitendelijk is het toch gelukt. Wat ik volgende keer zeker niet mag vergeten is als we dit nog is opvoorhand maken om de krabmengeling niet meteen in de pompelmoes schil te doen maar om het apart te houden en wacht tot het moment zelf. Ik had nog een beetje mengeling over die mijn vader erna heeft gepakt en hij vondt deze beter van smaak, de pompelmoes wordt anders te overheersend. Ook alles goed laten uitlekking anders wordt het heel vochtig. Toch was het zeer lekker en licht, we hadden dus nog plaats voor ons Hoofdgerecht
Het Hoofdgerecht:
Hier hadden we unaniem gekozen voor de Gewokt kippenreepjes met kastanjechampignons, dit is toch een van mijn favorieten. Niet veel werk aan en alles kan op het moment zelf als je er voor zorgt dat alles ook al klaar staat (de kip en de champignons in stukken gesneden) dan heb je echt niet veel werk. Gewoon alles wokken en dan de saus maken. Ik had gekozen om het met verse tagiatellie te maken zoals het hier ook staat afgebeeld en samen smaakte het naar meer.
Het Dessert:
The piece de resitance een mango passievruchten mousse. Hoewel mijn vader liever een chocomouse had zijn we toch voor iets lichter gegaan. De mousse wordt best een dag opvoorhand gemaakt zodat deze mooi kan opstijven. En geloof mij het is een een lekker lichte mousse perfect voor een zomers gevoel te krijgen en echt niet moeilijk. Mijn kerstcadeau (de keukenrobot van Piet Huysentruyt) heeft het meeste werk gedaan, de room, eigeel en eiwit opkloppen en de rest is kinderspel.
Foto van de afgewerkte gerechten zijn de bewonderen op mijn facebook.
De zaterdag was het zover ik heb mijn butterbeer gemaakt naar het oude Tudor recept en eerlijk waar het was echt lekker . Om te maken is het heel simple en je hebt niet veel nodig, ik raad aan zeker een goed bier te kiezen eentje dat je zeker lekker vindt. Zorg dat alles klaar want van zodra het bier aan het kook punt is voeg je de suiker, het eigeel en de nootmuskaat toe. Het aroma van het warm bier komt vrij en de kleur wordt zeer snel lichtbruin. Een twee minuten kloppen en daarna de boter toevoegen.
De McChouffe zijn smaak blijft wel behouden en alle aromas blijven in het bier maar worden verzacht door de toevoeging van het suiker en de boter. En lekker warm biertje om te genieten bij koud weer het gaat heel zacht naar binnen. Ik raad zeker aan om het warm te drinken dat geeft de beste smaak. We hebben een kleine 500ml bier onders ons 4 verdeeld zon grote Pint is toch iets te veel voor de mannen omdat het wel zoet is maar met een klein proevertje was iedereen blij.
Breakfast at Winterfell.
Zalig gewoon, maar woorden zijn er niet voor nodig om dit ontbijt te omschrijven. Het bestond uit Zwarte woud hesp (goed gebakken natuurlijk), twee zacht gekookte eitjes, Lekker boerenbrood, een stukje cheddar en bosbessen confituur. Dit alles werd samen met een warm tasje munt thee doorgespoeld. Het scherpe van de cheddar wordt door de confituur verzacht en alles geeft je echt een voldaan gevoel. Wij hebben hier met twee lekker van genoten het was een goed en stevig ontbijt en paste perfect bij het kouden weer, zeker de thee op het einde. Ik heb ook de presentatie van de site overgenomen en hun tip voor de eitjes te serveren op een stukje uitgeholde korst, zodat het echter leek, we waande ons eventjes in het kasteel van Winterfell als gasten bij de famillie Stark. Ik was hier heel content van.
The Experiment I: Butterbeer finding the right Ale
Komende Zaterdag is het zo ver ik ging aan mijn eerst experiment beginnen. Ik geef toe ik ben vrij simpel begonnen niet echt veel werk aan het maken van Butterbeer, dus waarom zou ik het een experiment noemen, het is iets dat sinds de Tudor tijd niet meer is gemaakt. Om eerlijk te zijn, als de boeken van Harry Potter er niet waren geweest, wie zou het zich nog herinneren? Enkel diegenen die zich interesseerden in koken en meer nog oud recepten, zoals Heston Blumenthal, die het recept terug in leven heeft geroepen.
Het grootste struikel blok was wel de Ale die in het recept staat, er zijn er zoveel en nergens vindt ik welke Ale er is gebruikt. Bij Tudors zitten we natuurlijk in Engeland en dacht ik Guiness maar dit is een Stout en nog wel een Ierse. Ik ben dan maar begonnen met het opzoeken wat nu juist een Ale is, op wiki staat het volgende.
The higher proportion of pale malts results in a lighter colour. The term "pale ale" first appeared around 1703 for beers made from malts dried with coke, which resulted in a lighter colour than other beers popular at that time. Different brewing practices and hop levels have resulted in a range of taste and strength within the pale ale family.
Dit geeft mij niet veel meer informatie spijtig genoeg, dus ga ik het anders aanpakken en gewoon tussen onze Belgische bieren op zoek naar een echt Ale. En wonder boven wonder ik heb hem gevonden, hoe kon het ook anders mijn eigen lievelings- bier is een echt Scotch Ale de McChouffe.
A thistle-shaped glass complements Belgian "scotch" beers.
These sweet, heavy-bodied brown ales represent a style which originated in the British Isles. The Caledonian theme is usually heavily emphasized with tartan and thistles appearing on labels. Examples include Gordon's, Scotch de Silly and Achouffe McChouffe
En inderdaad dus onze kenmerkende Chouffe kabouter heeft een echt Schots rokje aan op de flessen van McChouffe (en de Mc geeft het natuurlijk ook weg). Nu nog zon Thistle-shaped glas vinden maar das iets anders.
Het enige nadeel dat ik hier zie is als het experiment mislukt heb ik wel 500ml goede McChouffe verpest .
Het 3de sezioen van A Game of Thrones naar de boekenreeks van George R.R. Martin A Song of Ice and Fire, gaat op 31 maart in permiere in America. Naar aanleiding van deze reeks worden er blijkbaar toch een aantal dinner parties gegeven, al we de facebook pagina van Inn at the Crossroads mogen geloven.
Inn at the Crossroads is begonnen als en blog waarbij twee dames het op hun hadden genomen om de vele gerechten die George R.R. Martin in zijn serie beschrijft uit te proberen. Vorig jaar hebben zij een boek uit gebracht A feast of Ice and fire, hierin staan al verschillende van de recepten en blijkbaar volgen er nog meer.
Ik had deze site vorig jaar al ontdekt en speelde ook met het idee het kookboek aan te schaffen en enig nadeel dat daar aan vast hangt is dat het volledig in Engels is, op zicht geen probleem maar ze gebruiken andere maten en gewichten, en dat kan voor problemen zorgen zeker bij deserten.
Een ontbijtje daar tegen zorgt voor minder problemen. Aangezien mijn ventje dit weekend een nachtje heeft dacht ik hem om zondag te verassen met Breakfast at Winterfell.Dit gaat zeker een lekker brunch zijn denk ik. Het ontbijt komt uit de boek A game of Thrones
There was much more than shed asked for: hot bread, butter and honey and blackberry preserves, a rasher of bacon and a soft-boiled egg, a wedge of cheese, a pot of mint tea. And with came Maester Luwin. -A Game of Thrones
De site zelf geeft de volgende ingrediënten voor een groot ontbijt voor twee :
2 eggs
6 strips of bacon
4 small slices rustic bread
butter, honey, and berry preserves
sharp white cheese, such as cheddar
2 mint tea bags
Hoewel mijn ventje geen kaas lust hou ik deze er toch in omda ik zelf het toch wel graag eet, zeker een Cheddar. De foto van op hun site zal ik zelf niet kunnen maken maar ik doe mijn best om toch voor een mooie te zorgen en post hem zeker op mijn Facebook.
Terwijl ik met de voorbreidingen bezig ben voor ons paasmenu, ontdekte ik dat het vandaag St. Patricks Day is voor onze Ierse Noorderburen. Wat bij dan vooral opkomt zijn de braspartijen en groen. Eventjes verder neuzen op het internet en dit is wat ik vondt.
Op Wikipedia:
St. Patrick's Day (Iers-Gaelisch: Lá Fhéile Pádraig) is de nationale feestdag van Ierland, Noord-Ierland, Montserrat en de Canadese provincies Newfoundland en Labrador. De feestdag valt op 17 maart, waarbij men de beschermheilige van het land, Sint-Patricius herdenkt. Overal in Ierland wordt dit uitbundig gevierd met openluchtconcerten, kermis, een grote optocht en vuurwerk bij de rivier de Liffey in Dublin. Groen is de kleur die met het festival wordt geassocieerd. Feestgangers dragen meestal groene kleding en men kan bijvoorbeeld groen bier kopen op deze dag.
Allemaal goed en wel maar nu weet ik nog niet wat ze eten, buiten het groene bier maar dat is eerder drinken. Dus de zoek opdracht een beetje aan passen en ik kom op en interestante site terecht kookrecepeten, een kwestie van smaak! . Met een waaier aan verschillende gerechten en zelfs een aangepast 4 gangen menu. Nu dit jaar kan is spijtig genoeg geen volledig menu serveren maar misschien volgend jaar.
Heb wel een paar super leuke drankje gevonden:
·Hot Toddy: denk niet dat ik aan de whisky van mijn ventje mag zitten maar mischien volgend jaar iets voor op 11 januari Hot Toddy Day
·Shamrock Shake: deze ziet er zeker een winnaar uit alleen de muntextract vinden zal wat moeilijker zijn.
In ieder geval deze datum voor volgend jaar zeker opschrijven zodat ik hun St. Patricks Days menu kan uit testen het ziet er in ieder geval al super lekker uit. En proberen we zeker de Shamrock Shake een keertje uit.
Vorig jaar had ik het idee om een paas BBQ te doen deze is mede door het weer in het water gevallen dus zullen we dit keer maar iets simpler houden.
Er zijn twee opties:
Of ik maak zelf een volledig menu
Of ik kies voor iets simple uit de lidle paas gerechten
Dit wordt overleggen me de famillie. Als we voor optie een gaan zorg ik er toch voor dat het meeste opvoorhand kan worden gedaan zodat er op het moment zelf meer tijd is voor gezellig samen zijn, en niet de stress van het koken.
Het eerste wat we doen is colruty website door neuzen, daar staan toch altijd leuke recepten tussen en de site zelf is zeer gebruiks vriendelijk.
Aperitief zelf staat er nog genoeg in onze bar dus daar hoef ik mij al geen zorgen over te maken. Voor het hapje zou ik liefst iets in een glaasje doen, vindt ik altijd zo leuk om te serveren.
Dus voor het volledige menu dacht ik aan het de volgende keuzen. Nu moeten we enkel nog bespreken wat het uiteindelijke menu gaat worden.
Apertief hapjes: hier eigenlijk maar een keuze die iedereen lekker zou vinden (en natuurlijk in een glaasje)
Gisteren was het zover de Kookkriebles hebben het terug overgenomen en omdat de Lente terug in het land was kon ik het niet laten om Italiaans te koken. Hoewel als ik nu naar buiten kijk het lang zo'n goed weer niet meer is als vorige week. Het is al heel de dag aan het sneeuwen en de temperaturen zijn terug gedaalt tot aan het vriespunt. Toch had is het mij gisteren gelukt om de Italiaanse sfeer te creëren.
Klokslag 2 uur staat mijn vriendin aan de deur de voorbereidingen waren juist klaar dus konden we samen gezellig in de zetel gaan zitten met een tasje thee (om op te warmen) en een beetje bij praten. Rond een uur of 3 serveren we ons aperitief hapje samen met een glaasje Martini Rosso of Fiero. De Crostini con funghi geserveert op ciabatta. Nu de klein honger gestild is leggen we het kleintje in bedje voor een dutje en gaan wij eventjes snel met de hondjes buiten een frisse neus halen voor we ons aan de rest van de gerechtjes wagen.
Terug binnen zetten we alles klaar om de calamares te frituren, een job voor mijn ventje, en in en mum van tijd is alles op. Het glaasje wijn (een Italiaans witte Pinot Grigio en rode Merlot) valt ook best te smaken. De oven wordt opgezegt zodat we ons hoofdgerecht de Lasagne kunnen afwerken. Na een goed halfuurtje mag hij uit de oven en is hij klaar om op te eten.
Het kleine stukje dat over is gaat in een zakje klaar om mee te nemen. We zetten ons terug in de zetel nog nagenietend van het eten en de wijn voor we ons aan het dessert wagen. Ben toch blij dat ik voor een licht fruit dessert heb gekozen inplaats van iets zwaar.
Voor mij was de avond zeker geslaagd heb toch geen problemen gehad met de gerechten, alles was zeker optijd klaar en buiten het dessert (en een klein stukjes lasagne) is alles op.
Nu kunnen we ons voorbereiden op het paas dinner en opzoek gaan naar nieuwe uitdagingen
Iedereen kent het wel Butterbeer, het te drinken drankje in de Harry Potter serie. maar blijkbaar kwam dit niet uit de fantasie van JK Rowling, het bestond al in de tijd van de Engelse Tudor's, toch als we Heston Blumenthal mogen geloven. Hij heeft voor zijn tv show Heston's Feasts een aflevering over de Tudor periode gemaakt.
Toen ik deze aflevering zag wou ik het toch ook eens uitproberen, maar eerst is goed uitzoeken wat het juist is en hoe we het kunnen maken.
Op de Wiki staat het volgende over butterbeer: "Butterbeer was a real drink, the earliest reference to Buttered Beer is from The Good Huswifes Handmaide for the Kitchin, published in London in AD 1588, made from beer, sugar, eggs, nutmeg, cloves and butter back in Tudor times. Another old recipe for Buttered Beer, published by Robert May in AD 1664 from his recipe book The Accomplisht Cook, calls for liquorish root and anniseeds to be added."
Dit is ook het recept dat Blumenthal heeft gebruikt, dit zijn zijn ingrediënten en bereiding.
-500ml ale -Yolks from 2 medium eggs, whisked -60g sugar -Dash of nutmeg -15g unsalted butter
Method: How to make butterbeer Pour the ale into a warm pan on a medium heat. When the beer begins to come to the boil take off the heat and add the whisked egg yolks, sugar and nutmeg. Return the pot to a low heat (to stop the eggs from scrambling) and stir for 2 minutes. Take off the heat and whisk in the butter. Decant into your finest flagon and chug.
Dan is alleen de vraag welk bier kan ik het beste gebruiken?
Dit weekend is het zover, ik kan mij weer eens uitleven in de keuken . Zaterdag morgend snel eventjes naar de winkel alles in huis halen voor mijn Italiaans menu. Spijtig genoeg geen verse vijgen dan maar een paar extra druiven aan het fruit dessert toevoegen.
Zaterdag avond bij vrienden eten en natuurlijk veel te laat gevolg deze morgend pas rond 11u begonnen met alles voor te bereiden. om 14u nipt klaar juist voor onze gast aankwam.
Rond 11u zijn we dus eerst begonnen met alles klaar te zetten en uitzoeken met wat ik eerst zou beginnen. De calamares moeten eerst nog ontdooien en de gedroogde boschampignons moeten een halfuurtje weken. dus deze zetten we al klaar. De tomatensaus voor bij de calamares zetten we gelijk op deze moet een 20 minuten inkoken samen met een beetje suiker en 1dl rode wijn.
Terwijl het sausjes rustig staat te pruttelen beginnen we met de klein snijden van de 500gr champignons voor in de lasagne, dit gaat lekker snel dankzij mijn nicer dicer (cadeautje van mijn ventje) en een groot voordeel alles is even groot. De twee courgetten in lange reepen snijden met een dunschiller en als laatste snel de sjalotten en look fijnsnijden.
De look en sjalotten aanstoven en hierbij de champginons (verse en gedroogde) toevoegen en na een paar minuten beetje cayenne peper en 3dl groentenbouillon bijdoen. Nog wat laten na sudderen en ik kan mijn lasagne samenstellen. Eerste en laag champignons, dan de vellen lasagne. Daarop de pesto rosso en de reepen courgette. Dit herhalen tot alles op is (eindigen met een laag champginons) daarboven op de geraspte kaas gemengd met chapelure. En presto de veggie lasagne staat klaar om in de oven te gaan.
De tomatensaus voor het voorgerecht is ondertussen ook voldoende ingekookt en kan opzij, de calamares zijn nog niet voldoende ontdooid dus gaan we voort met het apertief hapje. Crostini con funghi, enkle de champginons klein snijden in de pan en kruiden met tijm, rozemarijn, peper en lookpoeder.
Voor het dessertje heb ik een verse fruitsla voorzien met ricotta, hier niets moeilijk aan het fruit schillen, klein snijden en opsmaak brengen met Cointreau. De ricotta mengen met bloemsuiker, vanille extract en een mespuntje kaneel.
Ondertussen zijn de calamares volledig ontdooit en kan ik ze omwentelen in de chapelure en perterselie.
Alles staat juist optijd klaar en ons avondje kan beginnen.
Met de Lente in het land krijg ik weer kook kriebbels.
Pasen is ook weer niet ver af maar eerst gaan we voor lekker Italiaans, kwestie van er terug in te komen het is weer eventjes geleden dat ik mij nog is aan een uitgebreidt dinner heb gewaagd. Mijn inspiratie haal ik natuurlijk uit
Lekker Italiaans:
Op het menu:
Aperitief hapje- Crostini con funghi: een simpel hapje met lekkere champignons (ik gebruikt wel kastanje champginons persoonlijk vindt ik deze beter van smaak en structuur) en op warm stukje ciabatta, en als drankje een Martini.
Voorgerechtje - Gefrituurde inktvisringetjes met tomatensausje: nog niet geprobeerd maar kan nooit niet slecht zijn calamares zijn altijd lekker en deze mag je zelf paneren. Het sausje zelf ziet er ook lekker uit, krijg er al honger van naar de foto's te zien.
Hoofdgerecht - Veggie Lasange: mmmmm met lekkere gedroogde boschampignons en verse (kastanje)champignons. Het enige probleem dat ik vorige keer had was dat ik te weinig had zien da ik beetje meer kan maken deze keer. Hoewel ik natuurlijk voor 4 gangen ga heb ik deze keer misschien wel genoeg en een stukje brood gaat er altijd bij.
Nagerecht - Verse fuirtsla met ricotta: lekker fruitig en licht
Pouse-cafe - Caffè allamaretto: de afsluiter natuurlijk kan een beetje amaretto niet missen bij Italiaans.
De vraag blijft natuurlijk halen wij het dessert het voordeel is da ik dit opvoorhand klaar kan hebben staan en dat het zeker lekker fris gaat zijn.
31 Oktober altijd al een belangrijke datum geweest voor mij en sinds vorig jaar nog belanrijker :). Toen ben ik met de liefde van mijn leven getrouwd, mijn ventje Tom.
Dit jaar staat er echter iets anders gepland op die speciale datum, wij gaan namelijk een Halloween Dinner party organizeren voor mijn ouderlijke familie en hopelijk kunnen we dit een jaarlijkse gewoonte maken. Aangezien dit het eerste jaar is gaan we het klein houden en maar 1 feestje doen voor volgende jaren zien we wel.
De eerste planning was een gewoon 3 gangen menu voor een beperkte groep ondertussen is het al uitgegroeid tot kleine hapjes voor een iets grotere groep dit brengt natuurlijk iets meer werk mee de dag zelf maar zal de avond toch vlotter laten verlopen.
Op dit moment zijn we volop bezig met de versieringen, menu en uitnodigingen.
Hier onder eventjes een beschrijving van wat nu juist Halloween is en waar het oorspronkelijk vandaan komt.
De naam "Halloween" is afgeleid van Hallow-e'en, oftewel All Hallows Eve, (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november. In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag, het Keltische Nieuwjaar of Samhain (uitspraak Saun, het Ierse woord voor de maand november).
Samhain was ook nog om een andere reden zeer bijzonder. De Kelten geloofden namelijk dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terug kwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar.
Op het eiland Groot-Brittannië werd Halloween vooral door de Kelten gevierd. De geesten die uit dode mensen op zouden rijzen, werden aangetrokken door voedsel voor hen neer te leggen voor de deuren. Om echter de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers. Toen de Romeinen Groot-Brittannië binnenvielen, vermengden ze de Keltische traditie met hun eigen tradities, die eind oktober natuurlijk de viering van de oogst betroffen en ook het eren van de doden.
In de negende eeuw van de huidige tijdrekening steekt een Europees christelijk gebruik de zee over en vermengt zich met het Halloweenfeest. Op Allerzielen - 2 november - gingen in lompen gehulde christenen in de dorpen rond en bedelden zielencake (brood met krenten). Voor elk brood beloofden ze een gebed te zeggen voor de dode verwanten van de schenker, om op die manier zijn bevrijding uit de tijdelijke straffen van het vagevuur te versnellen en zodoende zijn opname in de hemel te bespoedigen. Het "Trick or Treat" spelletje vindt wellicht daar zijn oorsprong.
In de Verenigde Staten maakt het feest vooral opgang in de tweede helft van de 19e eeuw, toen grote groepen Ierse en Schotse immigranten het land binnenkwamen. In de VS duikt dan de bekende jack-o'-lantern-pompoen op, die in de hele wereld wellicht het bekendste gezicht van Halloween is.
Zoals altijd zijn is het verloop van de week niet altijd wat er gepland staat, zoals bijvoorbeeld zaterdag. Staan wij klaar om naar de winkel te gaan en vragen of mama mee wil, werden wij promt uitgenodig om mee pannekoeken te eten daar zeggen wij natuurlijk geen nee tegen. Eventjes snel aanpassingen maken en twee gerechtjes werden geschrapt en eentje van plaats vershoven en dan op naar de winkel met heel de famillie :).
Zaterdag:
Op de planning stond normaal dus de asperges op z'n vlaams met de Gentse waterzooi dit is dus verander naar Pannekoeken bij de mama ook nog wel echt Belgisch dus past het perfect in onze week.
Heb al we de voorbereiding voor ons dessert voor zondag gemaakt dus is dus een chocolade kastanjerol dit moet een nachtje in de diepvries staan en zondag moet ik dan de amandelen met caramel daar ronddoen ben benieuwd het mengsel smaakt al wel heel goed.
Zondag:
Hier is alles hetzelfde gebleven we houden het dus op onze tomatensoep met balletjes en het gehakt met krieken. S'morgens eventjes begonnen met de soep te maken dan staat die al volledig klaar voor s'avonds en de de voorbreiding van het gehakt. Een deel van het gehakt wordt gemend met mosterd en een beetje worchestershire saus daar rol ik dan balletjes van voor in de soep maar het meerendeel wordt gebruikt in de firkandellekoek. Hier meng ik het gehakt (een kleine 800gr) met twee eieren en 100gr paneermeel.
Als dit gebeurt is het de bedoeling om de krieken in het gehakt te verwerken en deze samen een uur en half in de oven te zetten. Mijn eerste poging ging niet zo best had eerst het gehakt in twee gedeeld en alle twee plat gerold op een van de helften leg ik dan de krieken en daar op de tweede helft mooi afwerken en in de schaal. Spijtig genoeg lukt dit dus niet alles eruit en terug op niet. Het volledig gehakt uitrollen in het midden de krieken en dan dichtrollen met de folie en de kantjes dicht vouwen, dit lukte veel beter les voor volgende keer :).
Zowel de soep als het gehakt zijn zeker in de smaak gevallen, het sausje met het kriekenbier volgende keer toch nog meer indikken maar van smaak zeker niet mis. Het Dessert daar zijn we niet aan geraakt, hier ook problemen met de afwerking. De smaak zit zeker goed maar om er mooie rolletjes van te maken niet zo gemakkelijk misschien maandag terug opnieuwe proberen.
Maandag:
op de menu stond normaal de witloofrolletjes maar deze hebben we laten vallen voor de pannekoeken van zaterdag (de gentsewaterzooi hebbe we dus bijgehouden). We hebben gekozen voor de kabeljauw, het is een redelijk simple receptje maar o zo lekker en vrij snel klaar ook. Het is de bedoeling dat we de aardappeltjes samen met de prei koken en puree van maken. De kabeljauw wordt in gevogelteboulion en grimbergen bier gepocheerd en van dat vocht wordt dan een lekker sausje gemaakt. De kabeljauw gaat dan nog eventjes in de oven om de kaas die gemengd wordt met kervel erop te laten smelten.
Al bij al was dit toch een super lekker receptje, heb het ook al meedere keren klaar gemaakt en de saus maakt het echt af, de vis met het kaasjasje erbij en de puree is echt een winnende combinatie.
Dinsdag:
Vandaag lekker een dagje vrij dus kan ik vrij veel doen. Op het menu staat vandaag de Gentse Waterzooi en ik ga ook het stoofvlees voor woensdag klaar maken dan is da na het werk ook in order. Dit is natuurlijk een snelle versie van de Waterzooi normaal gebruik je de volledige kip en maak je daar en boulionneke van maar ik ga voor de kippefilet en twee boulionblokjes veels simpelere en sneller. De kip rustig gaar laten worder in voldoende water, wijn en de boulion blokjes, kruiden met tijm laulier en peterselie, ondertussen de groentjes aanstoven. Als de kip gaar is uit het kookvocht halen en bij de groentjes gieten. De aardappeltjes en in stukken gesnede kip toevoegen en rustig voort laten pruttelen.
Voor woensdag maakte ik ondertussen een lekker potje stoofvlees, of dit was toch de bedoeling. Alles zoals normaal gedaan enkel de leffe vervangen door een orval dit ik nog had staan en een extra zakje van maggie idee van de dag toegevoegd. Alles op een zacht vuurtje gezet zodat het minsten een uur kon sudderen. Dat had ik dus beter niet gedaan na een halfuurtje ging ik eventjes kijken en de bodem was aangebrand, de saus veel te dik en te zout. Conclusie geen zakjes van maggi meer gebruiken. Redden wat er te redden valt en hopen dat het stoofpotje nog kan redden voor woensdag.
De Gentse waterzooi moest voor het serveren nog eventjes afgewerkt worden met een eierdooier en room om een beetje binding te krijgen. En na een leuk dagje uit hebben er toch 5 mensen van gegeten. Eerlijk is het geen slecht recept maar ik ga toch meer aan de afkruiding moeten werken.
Woensdag:
Redden wat er te redden kan, maar dat is spijtig genoeg niet veel beetje water bij de saus toegevoegd en opgezet, natuurlijk heeft het vlees niet lang genoeg kunnen gaaren en is het redelijk taai, de saus zelf is kwa smaak veel te zout voor ons en de orval zelf is ook niet echt een voltreffer. Al goe da we de frietjes toch bij het frituur zijn gaan halen. Volgende keer gewoon terug zoals normaal en niet meer werken met zakjes van maggi.
Donderdag:
Een lekker steak met pepersaus, gebakken patatjes en een simple slaatje. En wij hebben echt genoeten van ons eten.
Het slaatje was simple, een zakje gemengde sla, kerstomaatjes en een beetje komkommer. Hierbij komt dan een dressing van yoghurt met mierikswortel. Dit een beetje laten intrekken en ondertussen de steak bakken, en natuurlijk de patatjes, die al waren voorgekookt door mijn ventje. Als de steak goe is de pan blussen met een scheut cognac een beetje kalfsfond toevoegen samen met room en peperbolletjes. Eventjes laten inkoken en serveren maar. Dit was echt super lekker, het vlees smolt gewoon op de tong, de saus was echt goed van smaak en het slaatje lekker fris. Dit was toch de winaar van de week, niets mis gelopen en super lekker gewoon.