Inhoud blog
  • Halloween season I
  • Chi Chi’s
  • Picknick en Mexicaans.
  • Onder Vrienden II:
  • Onder Vrienden
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Categorieën
  • Dagelijks (7)
  • Experimenten (2)
  • Feestelijk (5)
  • Thema dinners (7)
  • Uit eten (2)
  • Kook kriebels

    04-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verloop van ons Belgisch Weekje

    Zoals altijd zijn is het verloop van de week niet altijd wat er gepland staat, zoals bijvoorbeeld zaterdag. Staan wij klaar om naar de winkel te gaan en vragen of mama mee wil, werden wij promt uitgenodig om mee pannekoeken te eten daar zeggen wij natuurlijk geen nee tegen. Eventjes snel aanpassingen maken en twee gerechtjes werden geschrapt en eentje van plaats vershoven en dan op naar de winkel met heel de famillie :).

    Zaterdag:

    Op de planning stond normaal dus de asperges op z'n vlaams met de Gentse waterzooi dit is dus verander naar Pannekoeken bij de mama ook nog wel echt Belgisch dus past het perfect in onze week.

    Heb al we de voorbereiding voor ons dessert voor zondag gemaakt dus is dus een chocolade kastanjerol dit moet een nachtje in de diepvries staan en zondag moet ik dan de amandelen met caramel daar ronddoen ben benieuwd het mengsel smaakt al wel heel goed.

    Zondag:

    Hier is alles hetzelfde gebleven we houden het dus op onze tomatensoep met balletjes en het gehakt met krieken. S'morgens eventjes begonnen met de soep te maken dan staat die al volledig klaar voor s'avonds en de de voorbreiding van het gehakt. Een deel van het gehakt wordt gemend met mosterd en een beetje worchestershire saus daar rol ik dan balletjes van voor in de soep maar het meerendeel wordt gebruikt in de firkandellekoek. Hier meng ik het gehakt (een kleine 800gr) met twee eieren en 100gr paneermeel.

    Als dit gebeurt is het de bedoeling om de krieken in het gehakt te verwerken en deze samen een uur en half in de oven te zetten. Mijn eerste poging ging niet zo best had eerst het gehakt in twee gedeeld en alle twee plat gerold op een van de helften leg ik dan de krieken en daar op de tweede helft mooi afwerken en in de schaal. Spijtig genoeg lukt dit dus niet alles eruit en terug op niet. Het volledig gehakt uitrollen in het midden de krieken en dan dichtrollen met de folie en de kantjes dicht vouwen, dit lukte veel beter les voor volgende keer :).

    Zowel de soep als het gehakt zijn zeker in de smaak gevallen, het sausje met het kriekenbier volgende keer toch nog meer indikken maar van smaak zeker niet mis. Het Dessert daar zijn we niet aan geraakt, hier ook problemen met de afwerking. De smaak zit zeker goed maar om er mooie rolletjes van te maken niet zo gemakkelijk misschien maandag terug opnieuwe proberen.

    Maandag:

    op de menu stond normaal de witloofrolletjes maar deze hebben we laten vallen voor de pannekoeken van zaterdag (de gentsewaterzooi hebbe we dus bijgehouden). We hebben gekozen voor de kabeljauw, het is een redelijk simple receptje maar o zo lekker en vrij snel klaar ook. Het is de bedoeling dat we de aardappeltjes samen met de prei koken en puree van maken. De kabeljauw wordt in gevogelteboulion en grimbergen bier gepocheerd en van dat vocht wordt dan een lekker sausje gemaakt. De kabeljauw gaat dan nog eventjes in de oven om de kaas die gemengd wordt met kervel erop te laten smelten.

    Al bij al was dit toch een super lekker receptje, heb het ook al meedere keren klaar gemaakt en de saus maakt het echt af, de vis met het kaasjasje erbij en de puree is echt een winnende combinatie.

    Dinsdag:

    Vandaag lekker een dagje vrij dus kan ik vrij veel doen. Op het menu staat vandaag de Gentse Waterzooi en ik ga ook het stoofvlees voor woensdag klaar maken dan is da na het werk ook in order. Dit is natuurlijk een snelle versie van de Waterzooi normaal gebruik je de volledige kip en maak je daar en boulionneke van maar ik ga voor de kippefilet en twee boulionblokjes veels simpelere en sneller. De kip rustig gaar laten worder in voldoende water, wijn en de boulion blokjes, kruiden met tijm laulier en peterselie, ondertussen de groentjes aanstoven. Als de kip gaar is uit het kookvocht halen en bij de groentjes gieten. De aardappeltjes en in stukken gesnede kip toevoegen en rustig voort laten pruttelen.

    Voor woensdag maakte ik ondertussen een lekker potje stoofvlees, of dit was toch de bedoeling. Alles zoals normaal gedaan enkel de leffe vervangen door een orval dit ik nog had staan en een extra zakje van maggie idee van de dag toegevoegd. Alles op een zacht vuurtje gezet zodat het minsten een uur kon sudderen. Dat had ik dus beter niet gedaan na een halfuurtje ging ik eventjes kijken en de bodem was aangebrand, de saus veel te dik en te zout. Conclusie geen zakjes van maggi meer gebruiken. Redden wat er te redden valt en hopen dat het stoofpotje nog kan redden voor woensdag.

    De Gentse waterzooi moest voor het serveren nog eventjes afgewerkt worden met een eierdooier en room om een beetje binding te krijgen. En na een leuk dagje uit hebben er toch 5 mensen van gegeten. Eerlijk is het geen slecht recept maar ik ga toch meer aan de afkruiding moeten werken.

    Woensdag:

    Redden wat er te redden kan, maar dat is spijtig genoeg niet veel beetje water bij de saus toegevoegd en opgezet, natuurlijk heeft het vlees niet lang genoeg kunnen gaaren en is het redelijk taai, de saus zelf is kwa smaak veel te zout voor ons en de orval zelf is ook niet echt een voltreffer. Al goe da we de frietjes toch bij het frituur zijn gaan halen. Volgende keer gewoon terug zoals normaal en niet meer werken met zakjes van maggi.

    Donderdag:

    Een lekker steak met pepersaus, gebakken patatjes en een simple slaatje. En wij hebben echt genoeten van ons eten.

    Het slaatje was simple, een zakje gemengde sla, kerstomaatjes en een beetje komkommer. Hierbij komt dan een dressing van yoghurt met mierikswortel. Dit een beetje laten intrekken en ondertussen de steak bakken, en natuurlijk de patatjes, die al waren voorgekookt door mijn ventje. Als de steak goe is de pan blussen met een scheut cognac een beetje kalfsfond toevoegen samen met room en peperbolletjes. Eventjes laten inkoken en serveren maar. Dit was echt super lekker, het vlees smolt gewoon op de tong, de saus was echt goed van smaak en het slaatje lekker fris. Dit was toch de winaar van de week, niets mis gelopen en super lekker gewoon.

    04-05-2012 om 00:00 geschreven door DragonElf

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Dagelijks
    Tags:Belgisch


    Archief per week
  • 23/09-29/09 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 27/08-02/09 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 27/02-04/03 2012

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn favorieten
  • Colruyt Culinair
  • Colruyt Lekker Koken - En Cuisine (facebook)
  • Njam
  • Inn at the Crossroads
  • Inn at the Crossroads (facebook)
  • fotoblog


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs